Şöyle genel basketbol bilgilerini bulabileceğimiz bir rehber var mı? 1 numaralı mevki 2 numaralı mevki felan diyorsunuzda hiçbişey anlamıyorum şahsen
Bigben iyi bir kaynak bulur size tahminimce ama ben en azından ilk sorunuzu cevaplayayım;
1 numara : point guard - oyun kurucu - ortalama boy 190 cm - örnek naumoski,Steve NASH
2 numara : shooting guard - şutör - ortalama boy 195 cm - örnek KOBE, JORDAN
3 numara : small forward - kısa forvet - ortalama boy 200 cm - örnek LEBRON, HEDO
4 numara : power forward - güçlü forvet - ortalama boy 205 cm - örnek MİRSAD, Rasheed WALLACE
5 numara : Pivot - Pivot - ortalama boy 210 cm - Örnek SHAQ, Tamer OYGUÇ
Tabi bunlar kesin kurallar değil, 2-3 pozisyonu oynayabilecek çok yönlü oyuncular olabilir, futbolda nasıl 4-5-1 den 3-4-3 e geçilebiliyorsa basketboldada 4 kısa aynı anda veya 4 uzun aynı anda oynayabilir ve boyu pozisyonuna göre çok kısa (undersized) ve çok uzun (supersized) oyuncular olabilir.
Basketbolda 5 temel, 5 de ara pozisyon vardır. "Bir oyuncu illa ki tek bir pozisyonda oynamalıdır" diye bir kural yoktur. Aksine çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran oyuncular tercih sebebi dahi olabilir. Mesela Hidayet için en sık tekrarlanan yorum, "pivot hariç dört pozisyonu da oynayabilmesi" gibi... Ya da Nowitzki için, "3 sayı yarışmasını kazanmış 210 üzeri bir oyuncu" diyoruz.
1 numara (point gard): Topu hücuma taşıyan, topla oynama kabiliyeti yüksek, genelde çabuk, savunmada baskı yapabilen elemandır. En tipik örnek> Steve Nash
2 numara (şutör/off gard): Ana görevi takım için sayı yapmak olan oyuncudur. İyi bir şut mekaniği vardır genelde.( Ray Allen)
Potaya giderek (penetre etmek) sayı yapmak da işleri arasındadır. (M. Ginobili)
3 numara (kısa/small forvet): Bu pozisyondaki arkadaşlar gardlardan fizik olarak daha uzun daha kuvvetli ve daha atletiktirler (genellikle). Skor potansiyelleri yüksek olup rakibin skorerini savunma (R. Artest-T.Prince) ve ribaudlara yardım gibi görevleri vardır. Ceza şutlarını affetmezler (P.Stojakovic/J.Kapano).
4 numara (uzun/power forvet): Pota altındaki yardımcı elemandır. Orta-dış mesafe şutu olup sırtı dönük de oyanayabilirler. Pivota göre daha hareketlidirler. (Mirsad Türkcan-Kevin Garnett)
5 numara (pivot): Genellikle uzun boyunun avantajını uzun kollarıyla, gücüyle birleştirip pota altından skor yapıp, yine pota altında savunma-blok yapabilen oyuncu tipidir. (Hüseyin Beşok-S.O'Neal)
Ara pozisyonlara gelince:
Combo gard: Ne saf point gard yeteneklerine sahiptir, ne de bir sutor gard için fiziksel özellikleri yeterlidir. En tipik örneği Dwyane Wade'tir bence.
Swingman: Hem sutor gard-hem de kısa forvet oynayabilen arkadaşlardır (Vince Carter)
Point forvet: Top getirme, oyun kurma yeteneklerine sahip kısa forvetlerdir. Senelerce Chicago Bulls Scootie Pippen'ı bu pozisyonda oynattı.
Cornerman: 3,5 dediğimiz pozisyon. Yani, dışarıda oynayan kısa forvetlerin gerektiğinde dört kısa oynanan dakikalarda uzun forvet gibi oynayabilmeleridir. Shawn Marion-Lamar Odom gibi...
Forvet-pivot: Bu da 4,5 oluyor. Belki gerçek bir pivot fiziğine sahip değiller (ya kalın değiller ya da çok uzun) ama dipte oynayabilecek, sertliğe karşılık verebilecek abilerdir. Tim Duncan sanırım buna en iyi örnek olur.
Çok detaya girmeden yazmaya çalıştım. Bilenleri sıkabilir ancak öğrenmek isteyen arkadaşalarımız için az da olsa fikir verebilir belki...
NBA'in, Avrupa'dan ve kendi ligimizden daha çok takip edildiğini düşünereek örnekleri genellikle oradan vermeye çalıştım.
bigben'den
Son ağaç kesildiğinde, Son nehir kirlendiğinde, Son balık avlandığında, İşte O zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız...
Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.
Cevap: Engin Atsür ve Cevher Özer Medical Park Trabzonspor Yolunda
Helal olsun adamlara bizim kaç yıldır yapamadığımızı yapıyorlar.
Yabancıları iyi getirirlerse bir de Ömer Aşık'ı alırlarsa seneye final oynarlar.
Gözüken o ki gelecek sene Play-Off için mücadele edeceğiz.Efes,fb Ülker,Telekom,Trabzon,Bjk C.T,Banvit ... Bunlar ilk 6yı bırakmaz zaten biz de 7-8 için uğraşırız.
Karşıyaka ile yarışırız işte.
Haber gerçekse Trabzonspor'dan çok şeyler olur.
Cevap: Fransa Ligi sayı kralı Trabzonspor'da Yakışır Trabzona
Helal trabzona basketbola çok iyi yatırım yapıyorlar 3 sezondur.
Adamlar sampiyon olacak anasina satim.
Yönetim kendinle gur duy.
Efes kapanırsa bunlar Efes'in tüm yerlilerini toplar.
Trabzon'un ilk 3 garanti artık.
Dışardan birinin bize bakışını görmemiz açısından paylaşıyorum. Kısa zamanda imrenilen bir takım olduk. Ama çabuk havaya girmemek lazım daha yolun başındayız.
En son taraftar.61 tarafından düzenlendi; 02.06.2010, 05:35.
Göz kırpma ifadesinin kaldırılmasını talep ediyorum !
Trabzonspor’la prensip anlaşmasına vardığı duyurulan Aydın Örs, FANATİK’e konuştu. Bordo-Mavililerle görüşme yaptığını ve bu olaya sıcak baktığını söyleyen teknik adam, “İyi niyetli konuşmalar oldu. Ama henüz kesinleşen bir durum yok. Ben kendilerinden süre istedim. Çünkü kendimle ilgili bazı özel durumlar var. Daha resmi olarak masaya oturup bir görüşme yapmadık. İki tarafın da şartları oluşursa, tabii ki Trabzonspor’da görev yapabilirim” ifadesini kullandı. Bordo-Mavililer, Aydın Örs’e teknik ve idari konularda tam yetkili koordinatör olarak görev vermek istiyor. Tecrübeli teknik adamın da, uzun süreli bir proje olması halinde, teklife sıcak bakacağı öğrenildi.
Hedefte Gaines var
Geçen yılki Amerikalısı Harrison’u kadroda tutan, Fransa Ligi’nin sayı kralı Obahosan ve eski Telekomlu Michael Wright’i renklerine bağlayan Trabzonspor, yine tanıdık bir isme yöneldi. İki yıl önce Galatasaray forması altında başarılı bir sezon geçiren Amerikalı Charles Gaines ile temasa geçildiği öğrenildi. Gökhan German
bizim amerikalı kontenjan dolmadı mı?
En son Ahmet Karadeniz tarafından düzenlendi; 02.06.2010, 12:46.
Eski kullanıcı adı: olikos61 Memleketler içerisinde bir güzel memleketir Türkiye yedi bölge yedi iklim ama
Trabzon'da futbol oynamak zor zanaat imkansız değil ama zor.....
Medical Park Trabzonspor’un yeni ABD’lisi Michael Wright bu sabah İstanbul’a geldi.
Beko Basketbol Ligi'nin yeni takımı Medical Park Trabzonspor’un yeni ABD’lisi Michael Wright bu sabah İstanbul’a geldi.
Trabzonspor Basketbol Kulübü yöneticileri tarafından karşılanan 2.04’lük yıldız, yeniden Türkiye’de olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
2005-2009 yılları arasında Beşiktaş Cola Turka ve Türk Telekom’da forma giyen 30 yaşındaki Wright, “İddialı takımlarda oynamayı severim. Beko Basketbol Ligi’nin yeni takımı Medical Park Trabzonspor’u da büyük hedefleri olduğu için tercih ettim” dedi.
Wright, basketbol kariyerine Chicago'daki Farragut Askeri Akademisi'nde başladı. Burada Kevin Garnett ile birlikte forma giydi.
1998'de Dünya Şampiyonu olan ABD Genç Milli Takımı'nın en skorer oyuncusu oldu. (6 maçta 15 sayı, 5 ribaund ortalama). 2001'de Arizona Üniversitesi'nde 15 sayı 8 ribaund ortalamalarıyla oynadı ve NCAA finaline kadar yükselen takımının önemli silahıydı.
Avrupa kariyerine 2002'de Polonya'da Slask Wroclav takımında başladı ve takımının şampiyonluğunda büyük pay sahibi oldu ve sezonun en iyi oyuncusu seçildi. 2003 yılında İsrail'in Hapoel Tel Aviv takımında forma giydi ve play-off finali oynadı. 2004'te FIBA Avrupa Ligi All Star maçının en değerli oyuncusu seçildi. 2005 sezonunda Almanya'nın Alba Berlin takımının normal sezonu lider tamamlamasında etkisi büyüktü. 2005-2009 döneminde Beko Basketbol Ligi’nde Beşiktaş Cola Turka ve Türk Telekom takımlarında oynayan Wright, 2009-2010 sezonunda Turow takımına transfer oldu ve toplam 35 maçta (Lig + Avrupa) 20 sayı ortalamasıyla oynadı.
Amerikalı oyuncu yarın Medical Park BahçelievlerHastanesi’nde sağlık kontrolünden geçecek ve ardından resmi sözleşmeye imza atacak...
AYAR: TRANSFERLERİN DEVAMI GELECEK
Medical Park Trabzonspor Genel Direktörü Doğan Hakyemez, “Wright kendini ispatlamış bir oyuncu. Kadromuza güç katacağına şüphemiz yok” ifadesini kullandı. Trabzonspor Basketbol Kulübü Başkanı Saner Ayar da Beko Basketbol Ligi’ne yakışan bir kadro oluşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını, transferlerin devamının geleceğini söyledi.
Kaynak: Haber61
En son T.B_1461 tarafından düzenlendi; 02.06.2010, 12:56.
Kaynak bu yapacak bişey yok. Resim şeklindeydi düzeltip yazı olarak yazdım senin için
Ne demek istediğinizi anlamadım, kendiniz yazdıysanız onun hiç çıkmaması gerekirdi. Eğer silmek istedim ama olmadı diyorsanız önemi yok canınız sağolsun.
Göz kırpma ifadesinin kaldırılmasını talep ediyorum !
Yorum