Mesele geliyor yine kurumsal olmaya dayanıyor.
Büyük markaların kurum kimliği rehberlerinde kullanacakları renklerin kodları bellidir. Ofsette, web üzerinde, tekstilde, tabelada kısacası logonun uygulanacağı tüm alanlarla ilgili renk kodları pantone karşılığı bellidir.
Kurumsal kimlikte markanın kullanacağı renkler ve yasak renk ve uygulamalar da örnekleri ile belirtilir. şikebahçenin ürünlerinde kırmızı renk yasak renktir mesela ezeli rakiplerinin rengi kendi renkleri ile yanyana gelmesin diye böyle bir kuralları var mesela. Aynı şekilde kraliyet rengi diye Barcelona ürünlerinde veya formalarında beyaz rengi göremezsiniz. Biz de ise lacivert bir ürünün üzerine sarı yıldız basarak sarı lacivert ürün bile çıkarmışlığı vardır. TS Club ürünlerinde kullanılan renklere ve arma uygulamalarına ise hiç girmiyorum.
Kurumsal kimlik rehberinde logonun nasıl kullanacağının kuralları ve yasakları bellidir. Mesela zemin bordo forma olunca armanın zeminde kaybolmaması için geçen sezonlarda olduğu gibi armanın etrafında ince bir şerit kullanılabilir. Bu tür uygulamalar örnekleri ile belirtilir kurum kimliği klavuzunda
Gel gör ki kendi lisanslı ürününde kendi logosunu yanlış kullanan bir kulübümüz var. Yakın geçmişe kadar da renk kodlarını tescil ettirmek kayıt altına almak kimsenin aklına gelmemiş.
Her nesil kendi dönemine denk gelen forma sponsorunun ürettiği bordomaviyi gerçek zannediyor-kabul ediyor.
Bu olay bana yıllar önce rahmetli babam ile yaşadığımız bir diyaloğu aklıma getirdi. Barcelona formasına benzer Adidas formalarımızın olduğu sezon. Formanın tasarımı İstanbul Maltepe'de formayı ilk satın alma heyecanı renkleri hoşuma gitmişti. Babama bu daha güzel değil mi deyince "Trabzonspor'un renkleri koyu bordo, açık mavidir. Forma rengi öyle keyfe göre değişmez" demişti. Trabzonspor'un kurucu üyelerinden biriydi rahmetli babam. Bugün onu çok daha iyi anlıyorum.

Renk kavramının da insanların zihninde tam oturduğu söylenemez. Turkuaz deyince veya yavruağzı denince insanların bildiği iddia ettiği renkler farklılık gösterebiliyor. Yıllar önce bir reklam ajansı bu konu ile ilgili bir araştırma yapmış ve insanlardan ismi belirtilen renkleri örnekte gönderilen renklerle karşılaştırılması ve işaretlenmesi istenmiş. Sonuç aynı rengi insanların farklı farklı işaretledikleri görülmüş.
Galatasaray ve Trabzonspor formaları özeline dönersek Galatasaray idman ürünlerindeki renkler gerçekten de bordo. İdman ürünlerinde formadan farklı renkler kullanıldığı için adamlar bordo kullanabilir. Aynı bordo rengi sarı ile başka, mavi ile başka, beyaz ile yanyana gelince farklı etki gösterebilir.
Temel sanat eğitiminde bu konularla ilgi çalışmalar yapmıştık okuldayken. Formaları çıplak gözle görmekte fayda var. Fırsat olsa iki ürünü aynı ışık ortamında görüntülemek gerekir belki de.
Formalarımızda kullanılan bordo rengin biraz daha koyu olması gerektiğini ifade etmiştim.
En güzel bordo, en güzel mavi.
Kulübün böyle bir kurumsal uygulaması olduğuna inanıyor musunuz?

Yorum