Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Son Dakika Haberleri (BU BAŞLIKTA YORUM YOK!) Sadece haberler

Daraltma
Bu konu kapanmıştır.
X
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• BİLETLERE YOĞUN İLGİ
    Trabzonspor - Fenerbahçe maçı biletleri bu sabahtan itibaren satışa çıkarıldı. Sabahın erken saatlerinde bilet satış noktalarının önünde bekleyen bordo - mavili taraftarların biletlere büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Taraftarlar, bordo - mavili takımdan galibiyet beklediklerinin altını çizerken, "Takım kötü gidişe dur demeli. Fenerbahçe maçı bunun için büyük fırsat. Hepimiz galibiyet bekliyoruz. Fenerbahçe' ye yenilirsek daha kötü şeyler olur" dediler.
    ------------------

bırakın düzmece haberleri buraya taşımayı...
    asıl haber üstte...
    tscluba gidiyim dedim kalabalık var önünde millet bilete hücüm etmiş durumda

Yorum

• Trabzon-Fener biletleri kapışılıyor

Turkcell Süper Lig'de Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında 26 Kasım Pazar günü yapılacak karşılaşmanın biletleri satışa çıktı. Bordo-mavili taraftarlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Sadri Şener Sosyal Tesisleri'nde bulunan TS Clup Mağazası'nın önünde kuyruk oluşturdu.
      Sabah kuyruk oluşturan taraftarlar, öğle saatlerinde biletlerin satışa sunulmasıyla biletlerini almaya başladı.

Karşılaşmanın biletleri açık tribün 5 YTL, Maraton tribün 10 YTL, Maraton Özel Tribün 15, Kapalı tribün biletleri ise 25 YTL'den satışa sunuldu.

Yorum

• "Trabzonspor'a kimse kızamaz"

Trabzonspor Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu, son maçlarda alınan kötü sonuçlar dolayısıyla yönetime, teknik heyete ve futbolculara herkesin kızabileceğini, ancak Trabzonspor'a kızmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Trabzonspor'un zor günler geçirdiğini, bunun da üstesinden ancak birlik ve beraberlikle gelinebileceğini anlatan Sayitoğlu, bu açıdan Fenerbahçe maçında kendilerine değil Trabzonspor'a destek olunmasını istedi.

"İnsanlar bize kızabilir, yönetim kurulumuzu sevmeyebilir, teknik heyete ve futbolculara kızabilirler ama bunlardan dolayı Trabzonspor'a hiç kimsenin kızmaya hakkı yok" diyen Sayitoğlu, kişilere değil kuruma sahip çıkma zamanı olduğunu söyledi.

Trabzonspor herkesin ortak değeri ise 'Ben Trabzonsporluyum' diyen herkesle birlikte bu değerlere sahip gerektiğini anlatan Sayitoğlu, 'Trabzonsporluyum' diyenlerin kulübe kızmaya hakkı olmadığını anlattı.
        Trabzonspor'un taraftarıyla bütünleştiğinde her şeyin üstesinden gelinebileceğine dikkat çeken Sayitoğlu, şöyle konuştu: "Trabzonspor taraftarının bu sezon gösterdiği sağduyu ve gösterdikleri tablo her kulübün taraftarına örnek olabilecek düzeyde. Taraftarımız gerçekten bu sezon takımlarını çok iyi desteklemiştir. Birilerinin baskısına ve galeyanına gelmemiştir. Fenerbahçe maçında da bundan önce gösterdikleri olumlu desteklerini devam ettireceklerine inancım tam."

ligtv.com.tr

Yorum

• Trabzon: Haşim Sayitoğlu'ndan Fenerbahçe Maçı Öncesi Camiaya Birlik Çağrısı

Trabzonspor Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu, Son Maçlarda Alınan Kötü Sonuçlar Dolayısıyla Yönetime, Teknik Heyete ve Futbolculara Herkesin Kızabileceğini, Ancak Trabzonspor'a Kızmaya Kimsenin Hakkı Olmadığını Söyledi.

Trabzonspor'un zor günler geçirdiğini, bunun da üstesinden ancak birlik ve beraberlikle gelinebileceğini anlatan Sayitoğlu, bu açıdan Fenerbahçe maçında kendilerine değil Trabzonspor'a destek olunmasını istedi.

"İnsanlar bize kızabilir, yönetim kurulumuzu sevmeyebilir, teknik heyete ve futbolculara kızabilirler ama bunlardan dolayı Trabzonspor'a hiç kimsenin kızmaya hakkı yok" diyen Sayitoğlu, kişilere değil kuruma sahip çıkma zamanı olduğunu söyledi.
          Trabzonspor herkesin ortak değeri ise 'Ben Trabzonsporluyum' diyen herkesle birlikte bu değerlere sahip gerektiğini anlatan Sayitoğlu, 'Trabzonsporluyum' diyenlerin kulübe kızmaya hakkı olmadığını anlattı.

Trabzonspor'un taraftarıyla bütünleştiğinde her şeyin üstesinden gelinebileceğine dikkat çeken Sayitoğlu, şöyle konuştu: "Trabzonspor taraftarının bu sezon gösterdiği sağduyu ve gösterdikleri tablo her kulübün taraftarına örnek olabilecek düzeyde. Taraftarımız gerçekten bu sezon takımlarını çok iyi desteklemiştir. Birilerinin baskısına ve galeyanına gelmemiştir. Fenerbahçe maçında da bundan önce gösterdikleri olumlu desteklerini devam ettireceklerine inancım tam." (İhlas Haber Ajansı)
          OnUrUnLa TaKtIğIn TeK YıLdIz OnUrSuZcA TaKıLaN YıLdIzLaRdAn DaHa BüYüKtÜr TRABZONSPOR'um...
          TSira TRABZON

Yorum

• biz takıma zaten sahip çıkıyoruz ama yöneticiler olrak futbolcular olarak sizde görevinizi yapmanız için oradassınız.. böyle hamasi nutuklarla olmaz o iş...
            Ne mutlu Türk olana değil , Ne mutlu Türk'üm diyene !

"Cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol." Mevlana

Yorum

• doğru söze nedir ki...
              TrabZonguldaklı...

Yorum

• taraftar acisindan bakildiginda kesinlikle cok dogru sozler icermektedir.Ancak Sayin Saitoglundan buna benzer sozleri kendileri, teknik heyet ve futbolcular icinde bekliyorum
                "AİNESİ İŞTİR KİŞİNİN, LAFINA BAKILMAZ"

Yorum

• Oyuncumuz Gökdeniz Karadeniz Memorial Hastanesi’nin sponsorluğunda düzenlenen 11 Altın Adam yarışmasının Eylül ayının “Ayın Altın Adamı” seçilen Arda Turan’dan alınarak kendisine verilen ödülü iade etti.

Gökdeniz Karadeniz bu konudaki görüşünü içeren yazıyı ilgili organizasyona gönderdi. Gökdeniz yazısında şu görüşlere yer verdi:

“Şahsımı ekim ayı itibariyle yapılan değerlendirmede “Ayın 11 Altın Adamı” yarışmasında birinci seçerek göstermiş olduğunuz teveccühe teşekkür ederim. Benim için son derece anlamlı olan bu ödüle layık görülmem nedeniyle yaşadığım gururun yanı sıra; Bordeaux-Galatasaray maçındaki davranışı ve gördüğü kırmızı kart nedeniyle bir nevi cezalandırma sonucu futbolcu kardeşim Arda’dan alınması beni bir o kadar da rahatsız etmiştir.

Arda, Türk futbolunun son yıllarda yetiştirdiği çok özel yeteneklere sahip ender oyunculardan birisidir ve asla bu tür davranışlar sergileyecek bir arkadaşımız değildir. Yaşının gençliği ve heyecanı nedeniyle böyle bir hata yaptığını düşünüyor ve kendisine sahip çıkılması gerektiğine inanıyorum. Sonuç itibariyle bu kararı alan büyüklerimin görüşüne saygı duymakla birlikte bahsettiğim yaklaşımdan dolayı bu ödülü almayı içime sindiremediğimi sizlerle paylaşıyor ve özür dileyerek kabul edemeyeceğimi bildiriyorum. Saygılarımla”

24.11.2006 15:53:00
                  yazıldıysa kusura bakmayın ama goremedım..
                  bence cok guzel bı davranıs,boylelıkle ardayı kaybetmeye degıl kazanmaya calısan bırılerı oldugunu anladık ve bu ısımde gokdenız..
                  gokdenız oynadıgın futbolla kendını affettırdın,bu hareketınle bı alkıs daha aldın,şampıyonluk kupasınıda bu takımda aldıgın zaman,herkes degerını anlayacak..
                  Efsaneler asla ölmez,sadece şekil değiştirir...Fırtına döndü!!
                  Yönetim,futbolcu,taraftar elele hep beraber 8.şampiyonluğa...

Yorum

• Hacıosmanoğlu'ndan açıklama
                    Başkan Yardımcımız İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

Hacıosmanoğlu toplantıda şu görüşlere yer verdi:

Fenerbahçe maç sonu
                    Ülkemizin güzide spor kulüplerinden Fenerbahçe’nin Türkiye’yi Avrupa’da temsil ettiği, UEFA Kupası’nda çok önemli sayılan ve İtalya Lig ikincisi Palermo gibi güçlü bir takıma karşı elde ettiği faklı ve haklı bir galibiyetin mutluluğunu bütün Türk kamuoyuyla paylaşacağı noktada, karşılaşmanın hemen ardından, mutluluğu yaşamak yerine her zamanki ayak oyunlarını gündeme taşınmasını ve böylesine bir zaferi gölgede bırakmasını esefle ve hayretle izlemenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Hakem üzerinde baskı
                    Bilindiği gibi Sayın Özdemir’in geçmiş maçlara da atıfta bulunarak müsabakaya atanan sayın Demirlek’in sanki yanlı bir tutum sergileyeceği imasını yaratıp geçmiş karşılaşmalardan da örnek vererek baskı kurmaya çalışmasını doğmamış çocuğa ad koyma olarak yorumluyoruz.

Sayın Özdemir bu söylemleriyle kamuoyunu yanlış yollara sevk ederek yaşanabilecek nahoş olaylara çanak tutmaktadır. Sayın Özdemir’in geçmiş maçlara atıfta bulunarak kamuoyu yaratma adına izlediği yolun Türk Futboluna hiçbir şey vermeyeceği ortadadır.

Demirlek'in maçları
                    Bülent Demirlek’in şu ana kadar yönetmiş olduğu 5 büyük takımın maçlarında Galatasaray’ın 1 galibiyeti, Beşiktaş’ın 2 maçtan 1 galibiyet, 1 beraberliği, Fenerbahçe’nin de Erciyesspor’a karşı farklı galip geldiği ortadadır.

Geçen sezon Cüneyt Çakır
                    yine geçmiş dönemdeki maç atamaları bizim açımızdan değerlendirildiğinde, Fenerbahçe’nin şampiyonlukta Galatasaray’ı 4-0 gibi farklı bir skorla yendiği ve o maçtaki kararlarıyla kamuoyu tarafından yüksek oranda eleştiri alan Cüneyt Çakır’ın geçen hafta yanlı kararlarıyla oyuna hakim olması ve tansiyonu dengeleme adına hakim olması gerekirken tam tersine sarı kart sınırında bulunan önemli 3 oyuncumuzu cımbızla seçerek cezalı duruma düşürüp, tüm otoritelerin ifade ettiği gibi bariz faul golümüzü vererek,Sivasspor’un nizami golünü vermeyerek ne kadar hatalı bir yönetim gösterdiği ortadadır.
                    Hakem bu yönetimiyle adeta takımımızın Fenerbahçe maçındaki kadrosunu şekillendirmiştir.

MHK ve hakemlere güven
                    Bütün bu olumsuzluklara rağmen kendi özgüvenini kaybetmeyen bir camia olarak biz, Mustafa Çulcu Başkanlığındaki MHK’nin adaletine güveniyoruz.

Aziz Yıldırım'ın söylemi
                    Bu noktada, Sayın Özdemir’in kamuoyunun dikkatini yanlış yöne sevk etme üslubunun Fenerbahçe spor kulübünün yöneticilerinin geleneğinde olduğunun, sayın başkan Aziz Yıldırım’ın da “şampiyonlukların sahada kazanılmadığını öğrendik” açıklamasını kamuoyuyla paylaşması, ayrıca 1996 sezonunda Fenerbahçe’nin yine bildik entrikalarıyla o zamanki Başkanı Ali Şen’in itiraf ettiği gibi bize kaybettirdiği şampiyonlukta da bunu açıkça sergilemiştir.

Hep Aynı Entrikalar
                    İşte böyle önemli bir maç öncesinde yine sayın özdemir’in açıklamalarının ne kadar gerçek dışı ne kadar seviyesiz ve türk futboluna hiçbir katkısının olmayacağı ortadayken, kutuplaşmalar adına futbolunu kaosa sürükleyeceğini güzide spor camiasıyla paylaşmayı Trabzonspr adına bir görev biliyoruz.

Tezgah mı?
                    “Kişi neyse karşısındakini öyle sanır” fikrinden hareketle Fenerbahçe bu işleri hep tezgahla mı yürütüyor da karşısındaki kulüplerin böyle davrandığını düşünüyor?
                    2010 - 2011 Şampiyonu Trabzonspor'dur
                    Gerçek budur. ☆

Yorum

• Hacıosmanoğlu'ndan açıklama

Hacıosmanoğlu'ndan açıklama
                      Başkan Yardımcımız İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

Hacıosmanoğlu toplantıda şu görüşlere yer verdi:

Fenerbahçe maç sonu
                      Ülkemizin güzide spor kulüplerinden Fenerbahçe’nin Türkiye’yi Avrupa’da temsil ettiği, UEFA Kupası’nda çok önemli sayılan ve İtalya Lig ikincisi Palermo gibi güçlü bir takıma karşı elde ettiği faklı ve haklı bir galibiyetin mutluluğunu bütün Türk kamuoyuyla paylaşacağı noktada, karşılaşmanın hemen ardından, mutluluğu yaşamak yerine her zamanki ayak oyunlarını gündeme taşınmasını ve böylesine bir zaferi gölgede bırakmasını esefle ve hayretle izlemenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Hakem üzerinde baskı
                      Bilindiği gibi Sayın Özdemir’in geçmiş maçlara da atıfta bulunarak müsabakaya atanan sayın Demirlek’in sanki yanlı bir tutum sergileyeceği imasını yaratıp geçmiş karşılaşmalardan da örnek vererek baskı kurmaya çalışmasını doğmamış çocuğa ad koyma olarak yorumluyoruz.

Sayın Özdemir bu söylemleriyle kamuoyunu yanlış yollara sevk ederek yaşanabilecek nahoş olaylara çanak tutmaktadır. Sayın Özdemir’in geçmiş maçlara atıfta bulunarak kamuoyu yaratma adına izlediği yolun Türk Futboluna hiçbir şey vermeyeceği ortadadır.

Demirlek'in maçları
                      Bülent Demirlek’in şu ana kadar yönetmiş olduğu 5 büyük takımın maçlarında Galatasaray’ın 1 galibiyeti, Beşiktaş’ın 2 maçtan 1 galibiyet, 1 beraberliği, Fenerbahçe’nin de Erciyesspor’a karşı farklı galip geldiği ortadadır.

Geçen sezon Cüneyt Çakır
                      yine geçmiş dönemdeki maç atamaları bizim açımızdan değerlendirildiğinde, Fenerbahçe’nin şampiyonlukta Galatasaray’ı 4-0 gibi farklı bir skorla yendiği ve o maçtaki kararlarıyla kamuoyu tarafından yüksek oranda eleştiri alan Cüneyt Çakır’ın geçen hafta yanlı kararlarıyla oyuna hakim olması ve tansiyonu dengeleme adına hakim olması gerekirken tam tersine sarı kart sınırında bulunan önemli 3 oyuncumuzu cımbızla seçerek cezalı duruma düşürüp, tüm otoritelerin ifade ettiği gibi bariz faul golümüzü vererek,Sivasspor’un nizami golünü vermeyerek ne kadar hatalı bir yönetim gösterdiği ortadadır.
                      Hakem bu yönetimiyle adeta takımımızın Fenerbahçe maçındaki kadrosunu şekillendirmiştir.

MHK ve hakemlere güven
                      Bütün bu olumsuzluklara rağmen kendi özgüvenini kaybetmeyen bir camia olarak biz, Mustafa Çulcu Başkanlığındaki MHK’nin adaletine güveniyoruz.

Aziz Yıldırım'ın söylemi
                      Bu noktada, Sayın Özdemir’in kamuoyunun dikkatini yanlış yöne sevk etme üslubunun Fenerbahçe spor kulübünün yöneticilerinin geleneğinde olduğunun, sayın başkan Aziz Yıldırım’ın da “şampiyonlukların sahada kazanılmadığını öğrendik” açıklamasını kamuoyuyla paylaşması, ayrıca 1996 sezonunda Fenerbahçe’nin yine bildik entrikalarıyla o zamanki Başkanı Ali Şen’in itiraf ettiği gibi bize kaybettirdiği şampiyonlukta da bunu açıkça sergilemiştir.

Hep Aynı Entrikalar
                      İşte böyle önemli bir maç öncesinde yine sayın özdemir’in açıklamalarının ne kadar gerçek dışı ne kadar seviyesiz ve türk futboluna hiçbir katkısının olmayacağı ortadayken, kutuplaşmalar adına futbolunu kaosa sürükleyeceğini güzide spor camiasıyla paylaşmayı Trabzonspr adına bir görev biliyoruz.

Tezgah mı?
                      “Kişi neyse karşısındakini öyle sanır” fikrinden hareketle Fenerbahçe bu işleri hep tezgahla mı yürütüyor da karşısındaki kulüplerin böyle davrandığını düşünüyor.?
                      www.trabzonspor.org.tr
                      2010 - 2011 Şampiyonu Trabzonspor'dur
                      Gerçek budur. ☆

Yorum

• Sayitoğlu: F.Bahçe maçı zorlu geçecek

Trabzonspor Kulübü Asbaşkanı Haşim Sayitoğlu, hafta sonunda ligde Fenerbahçe ile zorlu bir karşılaşma yapacaklarını, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Sayitoğlu, ligde son haftalarda iyi sonuçlar alamadıklarını, Fenerbahçe'nin ise dün gece İtalya'nın Palermo takımı karşısında çok iyi bir futbol ortaya
                        koyarak galibiyet elde ettiğini belirtti. Sayitoğlu, ''Ancak biz de kazanmak zorundayız. İyi bir mücadele ortaya koyup istediğimiz sonucu almak istiyoruz'' dedi.

Trabzonspor olarak zor bir dönem geçirdiklerini ifade eden Sayitoğlu, şunları söyledi:

''Bu iş yönetim kurulu üyelerini, teknik adamı veya futbolcuyu sevmek işi değil. Bizlerin karşısında olanlar olabilir, teknik adamı sevmeyenler de, hatta futbolculara bile sıcak bakılmayabilir ama bu konu bireysellikten çıkmıştır. Pazar günü Trabzonspor'un tüm güçleriyle birlikte hareket etme günü olmalıdır.''Sayitoğlu, bordo-mavili taraftarları Fenerbahçe maçında da yanlarında görmek istediklerini ve onların da her zaman kulübün, takımın yanında olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi.

TRABZON VALİSİ YAVUZDEMİR: MAÇLA İLGİLİ HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ile ilgili normal tedbirleri aldıklarını söyledi.

Vali Yavuzdemir, Turkcell Süper Lig'de hafta sonu yapılacak Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.Trabzonspor-Fenerbahçe maçı ile ilgili normal tedbirleri aldıklarını ifade eden Vali Yavuzdemir, ''Aşırı bir tedbir düşünmüyoruz, diğer derbi maçlarda aldığımız tedbirin aynısını bu maçta da alacağız. Trabzon seyircisinin duyarlı davranacağına inanıyoruz'' dedi.

Trabzonsporlu oyuncuların maça iyi motive olmalarını ve Fenerbahçe'yi yenmelerini arzu ettiklerini belirten Vali Yavuzdemir, ''Trabzonspor artık bu kötü gidişe 'dur' demeli. Seyirciyi tatmin edecek bir oyun istiyoruz. Centilmence bir mücadele olsun istiyoruz. Gönlümüz Trabzonspor'un başarısıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi seyircinin zevkli bir maç izleyeceğini, bir taşkınlığa neden olmayacağını ifade ediyorum'' diye konuştu.

Vali Yavuzdemir, Fenerbahçe taraftarı konusunda henüz kendilerine gelen bir bilgi olmadığını kaydederek, ''Taraftar konusunda bize şu ana kadar intikal etmiş bir bilgi yok. Olsa da Fenerbahçe seyircisine yerini ayırırız'' dedi.

Vali Yavuzdemir, karşılaşmanın sonucuyla ilgili tahminin olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
                        ''Ben '1-0 olsun bizim olsun' derim. Ama önemli olan dostluk, kardeşlik, barış içinde maçın oynanması. Geçmiş yıllarda bir olumsuz duruma rastlanmadı. Trabzonlular ve Trabzonspor'a güveniyoruz. İyi tahmin yapamam ama maçı 2-1 veya 1-0 kazanırız gibi geliyor. Maçın aşırı gollü olacağını tahmin etmiyorum. İnşallah iyi bir maç olur.''
                        -1461 TRABZON-

Yorum

• Güvenlik önlemleri yine üst düzeyde. Ünifeb'in Ktü ve çevre illerde ki febeliler için gizli bir organizasyon düzenlediği gelen haberler arasında... provokasyona dikkat!!!

Yorum

• Gerçekten çok şaşırdım. Yani Gökdeniz'in ödülü iade edişine. Malum sebeplerden dolayı Gökdenizi hiç sevmem ama bu yaptığı çok klas bir hareketti. Vallaha bravo. Belkide kendi geçmişinden etkilenmiştir ama ben takdir ettim.

Bir ayrı konuda HACIOSMANOĞLU'nun açıklaması. Az söylemiş çok söylemiş ayrı birşeyde söylediklerinin arasında öyle bir yer var ki çok ilgimi çekti. HACIOSMANOĞLU ''Sivasspor’un nizami golünü vermeyerek '' diyor. Belki ufacıcık bir ayrıntı olarak görebilirsiniz ama bir Trabzonsporlu olarak HACIOSMANOĞLU'nun at gözlüğü takmadan konuşması beni sevindirdi.
                            Hakan KULAÇOĞLU: "Sabırlı, sistemli ve ekonomik, tüketen değil üreten bir Trabzonspor oluşturmak."
                            Murat

Yorum

• Haciosmanoglunun bu demeci ulusal basinda da yer burdu mu acaba?Bilgi olan arkadaslar cevaplarsa sevinirim.
                              "AİNESİ İŞTİR KİŞİNİN, LAFINA BAKILMAZ"

Yorum

• Akçaabat Sebatspor yönetimi bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ne gelerek Başkanımız Nuri Albayrak ve yönetim kurulu üyelerimizle görüştüler.
                                Başkan Ali Kemal Başaran ve yönetim kurulu üyeleri Trabzonspor yönetim kurulu üyeleriyle gündemdeki konular hakkında bir süre sohbet ettiler.

kaynak:http://www.trabzonspor.com
                                Benim yaradılışımda fevkalade olan bir şey varsa,TÜRK olarak dünyaya gelmemdir....Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                                WhatsApp WhatsApp’tan Yaz
                                Yükleniyor...
                                X