Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Fındık Piyasası ve Sorunlarımız

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Fındık Piyasası ve Sorunlarımız

Sevgili Arkadaşlar.

Bilindiği üzere fındık başta Doğu Karadeniz olmak üzere yaklaşık 2 milyon ailenin geçim kaynağı olan çok önemli bir tarım ürünüdür. Yaklaşık her yıl 2 milyar dolarlık bir ekonomi bu çarkta dönmektedir. Son dönemlerde rekolte fazlalığı bahane gösterilerek fiyatlarda aşağı yönlü oynamalar yapılmaktadır. Şu anda serbest piyasada 1,8 ytl ye kadar inmiştir fiyat.

Oysa bu üründe neredeyse karteliz denebilecek kadar üretimde lideriz. Dünya üretiminin % 75 'i biizm tarafımızdan yapılmaktadır. Bugün petrole bağımlılığımızdan dolayı istedikleri fiyatı verip vermekteyiz. Ancak üretimin neredeyse tamamını karşılayan bizler fiyatını tayin edemiyoruz.

Bunun nedenlerini ve çözüm önerilerini siyasete suya sabuna dokunmadan tartışalım.
    Başka forumlarda duyarlı olalım diyen arkadaşlarıda bekliyoruz efendim.
    Ne mutlu Türk olana değil , Ne mutlu Türk'üm diyene !

"Cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol." Mevlana

Yanlış bilmiyorsam italya bu işten en çok kazanan ülkelerden biri keni malını satığı gibi bizden aldığınıda satıyormuş. onların sattıkları kişilere bi neden satamıyoruz bilmiyorum.

Yorum

Turizm'den sonra Türkiye'ye en çok gelir getiren sektör, " Fındık Sektörü'dür.. "

Ama devletin bize verdiği değer gözler önünde.. Yazıklar olsun..
      ~ Yüzümüzün yüreğimizle beraber gülümsediği an’ dır mutluluk. ~

Yorum

Sahiden bu konuda bilgisi olan varsa en azından temel bilgileri almak isterim. Eyvallah Faik ..
        Trabzonspor taşralı olmaktan gelen ezikliğin, merkez karşısında ikinci derecede veya gölgede bırakılmış olmaktan sıyrılmak isteyen kompleksli yaranma tutumunun değil, otantik inisiyatifin sembolüdür İsmet Özel

Yorum

Siyasete dokunmadan böyle bir konuyu tartışmak zor. Fındık fiyatları denince aklıma Ordu'da yaşanan olaylar geliyor. Binlerce insan yolları kapattı, İsyan etti. İsyanın odak noktasıda hükümetti. Ama sonra gerçekleşen ilk seçimde oylar yine hükümet partisine verildi. Yani İnsanımızda ne istediğini bilmiyor. Üreticiler ve hükümet buna en kısa sürede bir çözüm bulmalı. Marketlerde 100 Gr fındık sanırım 1,5 2 ytl. Üretici ise kilosunu 1,8 Ytl'ye satıyor. Aradaki inanılmaz uçurum kapatılmalı. Herkesin maduriyeti giderilmeli.

Yorum

Fındıkçı biraz girişimci olmalı.2 ytlye yurtdışına satıyosun sonra o poşetleyip 5 ytlye sana satıyor.
            Özkan SÜMER

Yorum

BU MİLLETE MÜSTEHAKTIR....

yerinde olsam dert etmezdim.......

Yorum

benide üzdü bu haber yazik milettin emegine findiktan gelicek paraya güvenenler vardi valla yazik oldu o insanlara her findikta alin teri var bence fiyat artmali zaten bu sene findik satan olmaz o fiyata millet findigini satmaz

Yorum

findik olayı aslında tüm TÜRKİYE nın olayı benim bilidiğim dunyanın %83 nu biz uretiyoruz ama fındığın dunya pıyasasındakı fıyatını başkaları belirliyor...
                  fındık yıllardan beri KARADENİZ linin cözüm bekleyen sorunu

bir sohbette duyduğum kadarıylada ABD gecen yıl ıtıbarıyle net bir sayı bilmiyorum ama büyük bir alana fındık dikti...
                  __________________SÜRMENE'Lİ______________________

Yorum

Devlet 200.000 bin ton fındığı 5 ytlden piyasadan toplasa......yaklaşık 100.000 bin ton iç fındık eder.....

bu fındığı kurutsa. iç fındık haliyle 15 milyon öğrencye dağıtsa..yanınada her gün süt verilse.

1-1,5 katttirlyon lira gibi bir paraya sağlayacağımız faydalar ;

1- piyasadaki fındık fazlalığı toplanmış olur. Her yıl 250-300 bin ton iç fındık ihraç ediyoruz bu yıl randıman düşük olduğundan yaklaşık 700 bin ton fındıkta bu yolla eritişmiş olur ve rekolte fazlalığı kalmadığından önemli sorun hallolmuş olunur.

2- İlk başta 5 ytlden toplandığından diğer tüccarlarda ihracat yapabilmek için şu an fiyatın bayağı üstünde bir fiyat vermek zorunda kalacak buda üreticinin alacağı fiyatı ve ihracat gelirimizi otomatikmen artıracaktır.

3- Tarım ve hayvancılık sektörüne çok önemli bir girdi olacak. Bu yolla çiftçilerimizde rahatlayacaktır.

Yorum

Birşeyler desek siyaset karıştı işe denecek.
                      Alınanlar olacak,niyeyse?
                      Siyaset karışıncada siyasilerin argümanları...

Yorum

Fındık piyasası ve sorunları umrumda değil açıkçası

Bu yıl üç ton fındığım oldu

Gelecek para ancak maliyetini karşılar

Önümüzdeki yıl hiç bir kuvvet bahçedeki ürünü toplatamaz bana artık dökülsün gitsin salakmıyım ...

Yorum

Bu gün bir gazetede okudum.Sakarya Karasu'da fındık üreticileri fiyatlara isyan etmişler. Fındık bahçem yok,ama bu işle uğraşan insanların emeğinin karşılığını alamaması beni üzüyor.

Faik kardeşim,siyasete dokunmayın demişsin, siyaset olurmu bilemem, fındık ve diğer tarım ürün politikasını hükümetler belirler...

Fındık üretiminde lider durumdayız ama fındık fiyatlarını dış devletler belirliyor. Bizim üreticilerimiz kan ağlıyor.

Belki yeri değil, konu dışı olacak mazur görün. Aynı durum zeytin üreticileri içinde geçerli.Marmara'daki üreticilerin üretiminin karşılığını alamadığından dolayı,zeytinliklerini kat karşılığı mütahitlere satıyor. Yakında Zeytinimizde bitecek maalesef...
                          BMN|KOCAELİ

Yorum

devletimiz fazie verdiği paranın sadece % 3 ü ile bu sorunu gayet güzel çözebilir.....

demem odurki bu 2 milyon aileninve 8 milyon insanın ekmek kapısıdır. Bu insanlar mağdur edilmemelidir.....Küçük çözümlerle ufak paralarla bu iş halledilir yeterki irade olsun

Yorum

Arkadaşlar meseleye vakıf değilim. Ama bu iş söylediğiniz kadar kolay olsa yapılırdı diye düşünüyorum. Benim duyduğum bu sene fazla verim olduğu. Taban fiyatının düşüklüğü konusunda kusura bakmayın ama tüccarın kar -zarar riski varsa bunun da olur. Ha başka neler yapılır onu tartışmak lazım o ayrı. Ama taban fiyat yüksek olsun çare değil. Tecrübe ile sabit...
                              Trabzonspor taşralı olmaktan gelen ezikliğin, merkez karşısında ikinci derecede veya gölgede bırakılmış olmaktan sıyrılmak isteyen kompleksli yaranma tutumunun değil, otantik inisiyatifin sembolüdür İsmet Özel

Yorum

Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                              Çalışıyor...
                              X