Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Fındık Piyasası ve Sorunlarımız

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #91
    Vergilerimizle yapılan hayırlı işleri görünce fındık üreticilerimizede az biraz katkı göze batmazdı diye düşünmeden edemiyorum.

    Sadece fındık üretenlerin değil,ülkede her üretenin derdi büyüktür.

    Üretim girdileri yüksek.
    Kapanan kapanana.
    Fındıklıklarda kapanacak.
    Kaçınılmaz son.

    Çözüm üretmesi gereken ben değilim herhalde.
    Siyaset yok ama şişşş


    Not:Fındıklıkları tüccara kiralasınlar.

    Yorum


      #92
      serbest piyasacı avrupa birliği tarım üreticilerine yüksek miktarda destek vermektedir. ama onlar bizim kadar serbest piyasacı değiller, erdemine henüz varamamışlardır. üretici desteklenmezse serbest piyasada (çiftçiler serbest ama piyasa değiller) tüccar ve kartellerin elinde oyuncak olur.

      Yorum


        #93
        İlk olarak OLCAY ÇAKIR tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle


        Not:Fındıklıkları tüccara kiralasınlar.
        Önümüzdeki yıl ben toplamayacağım tüccar gitsin toplasın alsın 5 kuruşta istemiyorum

        Yorum


          #94
          ....................................

          Yorum


            #95
            İlk olarak m_fatih_y tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
            devlet desteği ile tarım ürünü üretimi devam ettiği sürece ekonomide koca bir gedik sürecektir.

            liberal politikaların tam olarak oturduğu ülkelerde üreticiler ne kadar kötü durumda acaba?

            bahsettiğin gibi meslek örgütleri ve sendikalar fındık politikası belirler kısa orta vadede fındık fiyatının belirlenmesinde etkili olur.

            çok parayı devlet versin. sonra ürün çürüsün. atılsın vs. vs...
            sonuç her sene derelere para dökelim.
            Liberal politikalar uygulansın güzel , bu bahsettiğiniz ülkeler kapitalistleşmelerini bundan 100 yıl önce yaşadılar.Onlarda ne kadar köylülük var. Bahsettiğiniz ülkelerde üreticinin zaten sermaye gücü var. Bu güçten dolayıki ürettiği malın fiyatını kendisi belirleyebilme gücüne sahip. Bugün yaşadığımız süreç zaten tarımın kapitalistleşmesidir . Bizde bütün yük ve risk üreticinin üstünde devletin desteği olmadan üreticinin piyasayı yönlendirebilmesi imkansız.

            1999'dan beri uygulanan tarım politikaları ile tarımda küçük üreticinin tasfiyesini görüyoruz . Bu fındıkta daha çok ortaya cıkıyor çünkü hem fındığı kendine has özellikleri , hemde Karadeniz'in tarım alanlarının dar ve parçalı oluşu çok daha fazla insanı etkiliyor.
            Ekonomide gediğin büyümesi şeker pancarından desteğin çekilip şeker ihraç eden ülkenin , ithal eder duruma gelmesidir. Tütün üretimin mahfedilip amerikalıların dandik tütünün ithal edip içer duruma gelmemizdir.Dünyanın en kaliteli tütününü üretip kullanmamak nasıl bir mantıktır.

            Neleri gizleyen devlet yaktığı tütünümü gizleyemiyor. çağırp kameraları kullanmadığımız tütünü yakıyoruz diye habercilerin gözüne sokmak neyin nesidir , kamu oyu oluşturmak insanları istediğin gibi düşündürmek kolay , yakın geçmişte(br kaç sene önce) fındıktan zehirlenme haberleri medyayı bi hayli meşgul etmişti , o gün ve bugün yaşananlar ortada.

            Serbest piyasa iyi güzel ama vahşi kapitalizmin şu ortamında sermaye kaşısında üreticiyi ezmekten başka işe yaramıyor.
            "Çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsinler"
            Nazım Hikmet

            Yorum


              #96
              Alternatif ürün geliştirmek lazım. Yaban mersini ile ilgileniyorum mesela. Ayrıca her köye bir ziraatçi gitmeli. Buna benzer bir proje var tarım bakanlığının masasında diye biliyorum.
              Trabzonspor taşralı olmaktan gelen ezikliğin, merkez karşısında ikinci derecede veya gölgede bırakılmış olmaktan sıyrılmak isteyen kompleksli yaranma tutumunun değil, otantik inisiyatifin sembolüdür İsmet Özel

              Yorum


                #97
                İlk olarak OLCAY ÇAKIR tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                Vergilerimizle yapılan hayırlı işleri görünce fındık üreticilerimizede az biraz katkı göze batmazdı diye düşünmeden edemiyorum.

                Sadece fındık üretenlerin değil,ülkede her üretenin derdi büyüktür.

                Üretim girdileri yüksek.
                Kapanan kapanana.
                Fındıklıklarda kapanacak.
                Kaçınılmaz son.

                Çözüm üretmesi gereken ben değilim herhalde.
                Siyaset yok ama şişşş


                Not:Fındıklıkları tüccara kiralasınlar.
                "Her üreten" değil yahu Olcay abi... Adam kağıt-mürekkep parasına kendi için sonsuz bir "hürriyet" üretiyor mesela. Nedir ki maliyeti?

                Şakaymış gibi davranan realite bir tarafa, fındıklıklar kapanmaz. Her sene "seneye toplamayacağım" diyenler ertesi sene fındık püsküllerini toplamadan zor geçiriyorlar Mayıs'ı. Doğu Karadeniz şartlarında yıl boyu yüzüne bakmasan da yazın buluşacağın şey yine fındıktır.

                Ben devletin bir tarım ürününe fiyat belirlemesini tuhaf buluyorum. "Destek" sadece sübvansiyon değildir. Şu anda Türkiye'de bilimsel olarak "fındık" diye bir meyva yoktur mesela. O bitkinin latincesi yoktur yani. Yüzlerce farklı tür birbiriyle tozlaşmış, karma, kaotik taksonlar oluşturmuştur. Oysa fındık Anadolu'nun doğal bitkisidir. Mesela ebay'de "İtalyan Fındığı" diye satılır yine de. Çünkü "destek" derken anladığı tekşey sübvansiyon olan üretici "soyu sopu belli, organik ürün" gibi konuları hep ütopya olarak görür. Çünkü realite cüzdana ne gireceğidir.

                Konuyu çok uzatacak değilim. Üretici haklıdır. Çünkü dünya piyasası falan onu ırgalamaz. Onun için önemli olan fındıktan alacağı para ile günlükçüye ve patoza vereceği para arasında yapılacak çıkarma işleminde sonucun olabildiğince büyük çıkmasıdır. Yıllaca öyle olduğu için...

                Ama bence de düğme yıllardır yanlış dikilmiş! Eğer sübvansiyon yapılacaksa bari herkese metrekare başına bir para verilsin. Toplanıp çürüyecek fındığa yazık, patozların harcadığı dışa bağımlı petrol ürününe yazık, depo giderlerine yazık, önümüzdeki 3 sene Ramazan'da fındık toplayacak insan gücüne yazık...

                Yorum


                  #98
                  Kendi açımdan fındık fiyatlarını yeterli buluyorum ama şunu söylemek istiyorum. Tabi bunu yapmayanlara lafım yok. Fındık fiyatı düşük bulunduğu zaman veya başka yıllardada fındığı daha yüksek fiyata satmak için depoluyorlar. Birkaç ay geçtiği zaman satıyorlar. Ve bununda bir kesim üretici içinde son derece normalleştiğini görüyorum. E hani bu haram dı? Yoksa işine geldiği zaman mübah mı oluyor?

                  Yorum


                    #99
                    Aslında sorun fiyat değil. Bugün Türkiye'nin en büyük sorunu sahip olduğu kaynakları verimli kullanamamaktır. Bir ülkenin sahip olduğu kaynakları verimli olarak kullanabilmesi için bilim üretmesi gerekir. Bilim üretmeyen hiçbir ülke hiçbir alanda başarılı olamayacağı gibi tarımda da başarılı olamaz. Bundan sonraki senelerde fındık bundan iyi olmayacaktır. Çünkü bugün fındık üretiminin yarısı neredeyse düz ovalarda yapılıyor. Düşünün İstanbul'a sadece 150 km mesafedeki bir yerde bile hatırı sayılır miktarda fındık yetiştiriliyor. Durum böyle olunca da tüketilenden çok fındık üretiyoruz. Mesela düşük dolar kuru bile fındık fiyatında etkili oluyor. Bugün 1.5 milyar dolarlık fındık ihracatı var ki bu bu ihracat saf ihracattır. Yani bugün bazı sektörler biz gibi dışarıdan parçaları al birleştir sat sonra ihracat yaptık diye birşey yok. Neyse bence bu Kocaeli Sakarya Samsun Düzce gibi yerlerdeki fındıklıklar sökülürse o zaman bu durum değişir. Düz ova da mısır ek ki mısır artık ithal ediyoruz. Git pirinç ek ki o da dışarıdan geliyor neredeyse pirinç yok diye ihtilal olacaktı ülkede. Neyse uzadı baya. 3-5 cümle yazıp olmayan bilgilerler bu meseleye açıklık getirilmez. He bu arada liberal ülkeler diyor bazı arkadaşlar. Mesela Amerika liberal bir ülke midir? Bir baksınlar google'da Amerika ne kadar tarım ürünü ihraç ediyor? Hollanda? Ona bir baksınlar. Bazı arkadaşlar liberal diyince akıllarına nedense cam binalar büyük avmler geliyor.

                    Yorum


                      2003 senesinde fındığın fiyatı 4 ytl......

                      2008 senesinde fındığın fiyatı 4 ytl.....

                      bu işte bir yanlışlık yokmu sizce.......

                      fımdık tekelimiz. üretimin çoğunu biz karşılıyoruz . 15 gün ihraç etmesek fiyatı en az 10 ytl olur musluk bizim elimizde gibi görünüyor ama içimizdeki İrlandalılarmı desek yoksa yabancı fındık firmalarının siyasi nüfuza sahip temsilcilerindenmi desek bir türlü biz belirleyemiyoruz fiyatı...

                      Oysa devlet piyasadajki fazla fındığı hatta fazlasını toplayıp pekala fiyatın artmasını sağlayabilir. Bu devletin asli görevidir. Fındıkla uğraşan 2 milyon aile vardır bu kadar insanı sübvanse etmezseniz çok önemli sosyal sorunlar çıkar. Yani bu para yine ekonomi içinde kalacaktır hatta ekonomiyi belli ölçüdede canlandıracaktır. İşte durgunluk diyoruz devletin durgunluğu aşması hemde sosyal devlet olgusuna uygun davranması için çok önemli bir fırsat.
                      Ne mutlu Türk olana değil , Ne mutlu Türk'üm diyene !

                      "Cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol." Mevlana

                      Yorum


                        Geleceğin parlak sektörlerinden biri de tarım, fakat maalesef ülkemizde gerekli önemi görmüyor. Sorun yalnızca fındık sorunu değil tüm tarım politikası aslında. Daha doğrusu bir tarım politikamızın olmaması...

                        Not: Sanayileşmiş ülkeler tarıma daha fazla sübvansiyon uyguluyorlar, neden acaba?

                        Yorum


                          seneye yerimi toplamaya değil günlüğe gideceğim daha karlı 40 ytl yemek verdiler mi 35 ytl süper 10 gün toplasan 350 ytl ki günlükçü olmanın anlatmakla bitmeyen maceraları var 3 sayfa doldururum valla o kadar zevkli bir işdir günlükçülük.
                          Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

                          Yorum


                            İlk olarak 61Emirhan61 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                            seneye yerimi toplamaya değil günlüğe gideceğim daha karlı 40 ytl yemek verdiler mi 35 ytl süper 10 gün toplasan 350 ytl ki günlükçü olmanın anlatmakla bitmeyen maceraları var 3 sayfa doldururum valla o kadar zevkli bir işdir günlükçülük.

                            Bi o kadar da zordur...
                            ~ Yüzümüzün yüreğimizle beraber gülümsediği an’ dır mutluluk. ~

                            Yorum


                              İlk olarak Poyraz_28 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                              Bi o kadar da zordur...
                              Her zorluğa karşı orağım yanımda zorlandığım dalı keserim
                              Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

                              Yorum


                                İlk olarak 61Emirhan61 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                                Her zorluğa karşı orağım yanımda zorlandığım dalı keserim
                                bizim köyde orak bir yana ancak ağaç motoruyla kesebilirsin dalları.....
                                Ne mutlu Türk olana değil , Ne mutlu Türk'üm diyene !

                                "Cahilin karşısında kitap gibi sessiz ol." Mevlana

                                Yorum

                                Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                                Çalışıyor...
                                X