Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Trabzon'un Mahalli Oyunu Kolbastı (Hoptek)

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• KOLBASTİ ağaların dayıların olduğu dönemde ortaya çıkmıştır.O dönemde Trabzon da mağaralar bulunurmuş.Faroz da,değirmendere de,arafil boyun da,boztepe de falan...O mağaralarda ağalar dayılar alem yaparlarmış.Yasak alemler karılı,kızlı,içkili falan ... O dönemde askerlerin KOLluk kuvvetleri varmış,KOLluk kuvvetleri bu alemlere baskın yaparmış.Alemcilerde basılmayalım diye kapıya erketeler koyarlarmış,gözcüler yani...Erketeler KOLluk kuvvetlerini gördüğü an içeri haber getirirlermiş,içerdekilerde haberi aldıklarında seslerini kısarlarmış...(Erkan Ocaklı nın kolbastisini bilmeyen yoktur herhalde ordan hatırlayın)Başlarlarmış söylemeye kısık sesle "GELDİLERRRRRRRRRR,BASTILARRRRRRRRR,VURDULARRRRRRRR RRRR"...KOL kuvvetleri böyle baskınlar yaptığı için oyuna KOL BASTİ deniyo.Ağalar dayılar böyle hareketleri nerden yapsın,başlarlarmış ağırdan oynamaya yavaştan hızlanırlarmış dövüş edermiş gibi.Zaten orjialide öyle elektrik gibi oynanan şekli değildir,Herkesi FAROZ da oynanan gerçeğini izlemeye davet ediyorum,ama eskilerinkini tabi )

Yorum

• Kolbastı
      Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kolbastı ya da Hoptek Trabzon il merkezinde oynanılan bir halk dansının adıdır. Sözlü geleneğe göre 1930'lu yıllarda Faroz'lu Balıkçıların av sonrası bir araya gelip eğlence düzenlemeleri ile popülerlik kazanmış bu yüzden "Faroz Oyunu" olarak ta adlandırılmıştır. 2/4 ritminde oynanılan oyun Özhan Öztürk'e [1] [2] göre bir Ukrayna halk oyunu olan Hopak ile ilişkilidir.
      Kolbastı da, yöreye uygun kürek çekme, yüzme, ağ atma, olta atma, ağ çekme, balık tutma gibi yerli insanların uğraşlarını simgeleyen hareketleri vardır. Ama son yıllarda oyunun popülerlik kazanmasıyla daha da hareketli bir hal almıştır. Özellikle Avrupalı Türkler bu oyuna yeni hareketler ekleyerek geliştirmişlerdir. Oynaması zevkli, hareketleri komik ama zor, izlemesi keyif veren bir oyun olan Kolbastı Trabzonlu üniversite öğrencilerinin YoutubeKaradeniz Oyunları ile birlikte tanınmaya başlanmıştır.
      Kolbastı, 21.yy'ın başlarında ortaya çıkan hızlı, THM ritimli (karadeniz yöresinden) parçalarla genellikle enerji dolu genç insanların oynadığı popüler dans ve Türk folklörük dansının karışımıdır. Diğer adıyla hoptek. Bu dans türüne özellikle Türk kökenli, Avrupa'da meskun genç nüfus rağbet etmektedir. Crip walk veya c-walk diye adlandırılan Afro American dans türüyle yapısal olarak benzeşmektedir.

Notlar

1. ^ insan-mekan-kültür
      2. ^ Horonlar

Kolbastı
      Kolbastı Ögrenmek
      Afro American KOLBASTI Dancin'
      sitesinde yayımlanan klipleri ve 1.
      t @Selim_Turan

Yorum

• İ.B.B-Trabzonspor Maç Sonu Kolbasti Şov

Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

Yorum

• Ktu Çoşmuş Gene... Sinan Yılmazın Yeni Klibi İzlemenizi Tavsiye ederim...
          Diyrım Diyrım Demiyrım Niyeda Diyecuğum ...

Bir şehir takımından fazlası...

Yorum

• ah bir öğretecek adam bulsam şu oyunu bana.
            Delikanlı kız arkadaşına "Sana olan aşkım 4 kardeşiminki gibi olacak.Bedenen ölse de onu ruhen hep yaşatacaklar" diyordu.

Yorum

• çal oyna evde yanlız kaldıgında ama alt komşu olayına karışmam...videolarını izle ögrenirsin ben izleyerek ögrendim e içimde de var tabi pek ögrendim denilmez ama ilerliyorum yavas yavas....gecen aksam arkadaslarla balıga gidiyorduk cd caliyordu arabada sırayla aheste aheste çalarken kolbastı çıktı...az olan ses birden sona vurdu baktık olmuyor çek sagaaa in aşşa haydaa yolun kenarında basladık oynamaya gelen geçen bize bakıyor korna çalan deli diyenmi ararsın durup izleyenmi ararsın her şey var...aha ine geldi oynaassımm
              volkannn KOYDUK MU ?

Yorum

• Artık her yerde oynanıyor.
                Kürt kardeşlerimiz bile öğrenmişler oynuyorlar.
                Helal olsun Faroz'a.
                Kahrolsun endüstiryel futbol.
                YAŞASIN HOLİNANİZM!

Yorum

• Emirhan,

Bak burada başlık
                  Türkçe, Turkche olmasın! Dilimizi koruyalım! Türkçeye 29 harf yeter!

“Ben basit bir '
                  iyi futbol dilencisiyim'. Elimde şapkam, dünyanın dört bir yanını geziyor ve stadyumlarda yalvarıyorum:
                  “Tanrı rızası için, güzel bir maç lütfen!”
                  Eduardo Galeano

"İhaneti severim, ama hainlerden nefret ederim." Cesar

Yorum

• Canım Başlığım benim başlığım oh be bulduk sonunda çok sağol İlhan

Öğrenmek isteyenler tüm haraketler burda çok hızlı ama tekrar tekrar izleyince çıkıyor birşeyler Emirhana duyrulur
                    Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

Yorum

• İlk olarak Emirhan Makul tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                      Canım Başlığım benim başlığım oh be bulduk sonunda çok sağol İlhan

Öğrenmek isteyenler tüm haraketler burda çok hızlı ama tekrar tekrar izleyince çıkıyor birşeyler Emirhana duyrulur

ben zaten netten video izleyerek öğrendim
                      HAMSİ
                      Dünyanın gördüğü en büyük başarı önce bir hayaldi, en büyük çınar önce bir tohumdu, en büyük kuş, bir yumurtada gizliydi.

Yorum

• Çok güzel oynayler...
                        özlemişim kolbastı oynamayı.. hamşaltım.. bu aralar bi Trabzonlular gecesi v.s olsada bi kendime gelsem..
                        En son Kubilay ŞAHİN tarafından düzenlendi; 11.01.2009, 00:04.

Yorum

• Kubilay, mesaj saatini 00.00 olarak nasıl ayarladın,

Hoptek'i de böyle oynuyorsan...
                          BİR AĞAÇ BİR CAN, BİR CAN BİR TRABZONSPOR

Yorum

• vallahi yeni farkettim.. şaşırdım.. nasi başardıysam bende anlamadım..

Yorum

• Geçen hafta haftaiçi yayınlanan bir sabah programında Giresunlu kolbastı ekibi gösteri yaptı.Programın sonunda bayan sunucu Kolbastı ekibinin sözcüsüne Kolbastı Giresunun mu yoksa Trabzonun mu diye bir soru yöneltti.

Verilen yanıt ise şuyduereboyu kavaklar ezgisi giresun ezgisidir Ne alaka ise.
                              Traktörlerle Türküler Geçsin Alt Başımdan Mezarlığın,
                              Seher Aydınlığında Taze İnsan Yanık Benzin Kokusu

Yorum

• Kolbastı oymayı cok az biliyorum ya zaten kızlara pek yakışmıyo kolbastı

Yorum

Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                                Çalışıyor...
                                X