Murat Bardakçı'nın "Enver"i çıktı.
Hacimli bir çalışma. Turancı çevrelerden eleştiri aldığını biliyorum. Ancak kitap henüz çok taze. Yayılıp okunması zaman alacaktır. Önümüzdeki günlerde Enver Paşa ekseninde tartışmalar yoğunlaşabilir.
*
Turancılıkla ilgili ciddi çalışmaların yayınlandığı bir dergiden geçmişte kısaca bahsetmiştim: TURAN.
Erol Cihangir Bey'in titiz çalışmalarının sonucunda akademik ve ilmi bir eser ortaya çıkıyor. Üç aylık bir çalışma. Elimde 25. sayısı var. Bazı makaleler;
- Ermeni Meselesi
- Irak Türk(men)leri
- Gagavuzya Dil Bayramı
- Kazakistan'ın Sosyal Yapısı
- Doğu Türkistan Basın Yayın Hayatı
- Enver Paşa'nın Bakü Doğu Halkları Kongresi'ne Sunduğu Beyanname
- Hun-Turan Teorisi
- Azerbaycan Kültürü
- Oğuz Kağan Destanı ve Zülkarneyn Hadisesi...
Konuyla ilgilenen ve incelemek isteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Hacimli bir çalışma. Turancı çevrelerden eleştiri aldığını biliyorum. Ancak kitap henüz çok taze. Yayılıp okunması zaman alacaktır. Önümüzdeki günlerde Enver Paşa ekseninde tartışmalar yoğunlaşabilir.
*
Turancılıkla ilgili ciddi çalışmaların yayınlandığı bir dergiden geçmişte kısaca bahsetmiştim: TURAN.
Erol Cihangir Bey'in titiz çalışmalarının sonucunda akademik ve ilmi bir eser ortaya çıkıyor. Üç aylık bir çalışma. Elimde 25. sayısı var. Bazı makaleler;
- Ermeni Meselesi
- Irak Türk(men)leri
- Gagavuzya Dil Bayramı
- Kazakistan'ın Sosyal Yapısı
- Doğu Türkistan Basın Yayın Hayatı
- Enver Paşa'nın Bakü Doğu Halkları Kongresi'ne Sunduğu Beyanname
- Hun-Turan Teorisi
- Azerbaycan Kültürü
- Oğuz Kağan Destanı ve Zülkarneyn Hadisesi...
Konuyla ilgilenen ve incelemek isteyen arkadaşlara gönderebilirim.
Şevket Süreyya Aydemir ve Nevzat Kösoğlu'ndan sonra Enver Paşa hakkında bir de ben yazayım demiş Murat Bardakçı. Tarihimizin en ilgi çekici kişilerinden biri olduğu kesin Enver Paşa'nın. Bu kadar popüler bir kişi olmasına ve hakkında çok konuşulmasına rağmen yeterince okunmadığını düşünüyorum. Hep merak etmişimdir Enver Paşa neden hilafete ve saltanata dokunmadı diye. Bardakçı'nın dediği gibi hilafetçi ve padişahcı olduğu için mi yoksa yeterinde güçlü ve cesaretli olmadığı için mi? Ya da Atatürk kadar idealist biri değildi. Hatta hilafetin ve saltanatın kendi ideallerini uygulamakta daha yararlı olabileceğini de düşünüyor olabilir. Okumak ve araştırmak lazım tabi. Bardakçı'nın bu kitabı yazmasıyla yeni tartışma konuları çıkacağı kesin. Kitabı okumadım ama Murat Bardakçı'yı fazla fanatik ve Osmanlıcı buluyorum. Objektif yazabileceğini sanmıyorum, bir şeyleri empoze etmeyi seven biri. Tabi bunlar benim önyargılarım, kitabı okumak lazım. Artık bu kitapla beraber Enver Paşa'nın hayatını irdelemek de farz oldu birçoğumuz için.

Yorum