"Trabzonspor Düşmanı" Halil Şanlı bir kez daha haklı çıktı
KRİTİK VİRAJDAYIZ !
Trabzonspor’un bugün yaşadığı sıkıntılar, yanlış transfer politikasının eseridir. Lakin bu konuları defalarca irdelediğimiz için yeniden eleştiri yapmaya gerek görmüyorum. Elimizdeki mevcut oyuncu kadrosundan en iyi şekilde yararlanmaktan başka çıkar yol da yoktur .
Ligde geride kalan üç haftanın toplamına bakıldığında tam bir hayal kırıklığı yaşanmaktadır. Özellikle İnter zaferinden sonra hiç kimse Trabzonspor’dan bu kadar kötü futbol ve netice beklememekteydi.
Ne yazık ki beklenen sonuçlar gelmedi ve büyük bir mutsuzluk tablosu ile karşı karşıyayız. Son Samsunspor müsabakasında da Trabzonspor futbol olarak sınıfı geçememiştir. Kısaca özetleyecek ve detaya girmeyecek olursak, maçı iki üç cümle ile şöyle özetlememiz mümkündür.
Takımın beyni konumundaki Colman, Zokora, Andrean üçlüsü yani orta alan, sefilleri oynadığından Trabzonspor da hayal kırıklığı yaşamıştır. Bir takımın en önemli organı orta saha olduğuna, söz konusu oyuncuların yetersiz performansları da göz önüne alındığında ana sorunu bulmak zor olmazsa gerek. Sorunun ana kaynağı orta alandır! İkincisi, Trabzonspor kanat oyuncuları yani bekler, ileri çıktıklarında geri dönüşlerde büyük sıkıntılar yaşadı!
Kanatlarda düşündürücü boyutta boşluklar verilerek önemli sorunlar ortaya çıktı!Cech’in ofansa dönük iyi niyetli gayretine karşın, koruduğu alanın koridora dönmesi gözlerden kaçmadı! Bir başka önemli sorun ise diğer maçlarda olduğu gibi hala ‘takım olamayışımız’ biçiminde karşımıza çıktı !
Transferde yapılan yanlışları , takımın iskeletinin bozulmasının yanlışlığını haftalarca izah ettik. Tekrar haykırmamıza gerek yok. Şu saatten sonra transfer yapma, yapılan yanlışları komple değiştirme gibi bir şansımız bulunmamaktadır. Bu sebeple eleştiriyi bir kenara koyup kritik maçlara bakmak lazım. Evet ligin başı olmasına karşın kritik virajdayız!
Trabzonspor Cumartesi akşamki Karabükspor müsabakasını kazanamaz , haftaya Çarşamba Şampiyonlar Liginde Lille ile oynayacağımız karşılaşmada mağlubiyetle tanışırsa , var olan huzursuzluk bizi derin bir depresyona itebilir. O sebeple Bordo mavili takımımız, Karabük müsabakasını kazanıp Fransız ekibinden en kötü ihtimal bir puan almayı başarmalıdır. Hemen arkasından gelecek bir lig galibiyeti daha olursa takım sıçrama yaparak nefes almaya başlar.
Velev ki tersi olursa, daha yeni oluşan bu takım derin krizlere giden yolda heba olup, her iki kulvarda da pes etmek durumu ile karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple Karabük ve Lille maçları Trabzonspor’un krizden çıkması için önemli bir fırsat ve kritik bir dönemeç olacaktır.
Trabzonspor teknik heyetini sakin ve soğukkanlı olmaya, oyuncuları sevgi ile terapi etmeye davet ediyorum. Trabzonspor yönetiminin de futbolcularla bu bir haftalık süreci bire bir yakın ilişki halinde geçirmesini öneriyorum. Varsa ödenmemiş alacakları, derhal gereği ifa edilmelidir diyorum. Taraftarın, antrenmanlarda takımına moral vermesini bekliyorum. Karabükspor karşılaşmasında da coşkulu ve tribünleri doldurmuş bir taraftar kitlesinin 12. Adam rolünü en iyi şekilde oynamasını diliyorum.
Halil'in kaçırdığı golle eğer umutunkileri kıyaslıyacaksak ki ben Umut'u bu sene çok aradım. Umut sittim sene Halil gibi o topu önüne alamazdı. O yüzden bence bunu tartışmaya açmayalım. Birde işin şans tarafına çok dokunuyorsunuz. Şans oynarsan doğar samsun ikinci yarı daha aktif gözüktü ama pozisyonu yoktu. Futbolda bir gerçek var BASİT OYNA bizim giray eğer topu geriye doğru aşıraka taça doğru atsaydı Ergün'ün hayatında böyle bir gol olmazdı.
Takımın kendine güvenmesi için ikinci golü bulmasına gerek yok. Pas dediğiniz en boştakine atacaksın diğerleride pas almak için devamlı girip çıkacak yani hareketli olacak. Ama sen uzun şişirirsen pas yapamazsın. Bunuda hoca görüp müdahale edemezsen sezon sonuna kadar böyle oynarsın.
Takım illa çift ön liberoyla oynaması şart değil koy kanat elemanı almışsın sen bu senede devamlı kanatlar ve verkaçlarla oyna ne olacak. Sanki Colman süper oyuncu oynamasada olur.
Ne münasebet! ben Halil'in kaçırdığı her gol pozisyonu tartışmaya açmak gibi bir niyetim yoktu. Anladığım kadarıyla siz anlamak istediğiniz kısmı almışsınız yazdıklarımdan.Oysa devamında her oyuncu bu tip golleri kaçırabileceğine vurgu yapmaya çalıştırm. Umut belki sittin sene o topu önüne almazdı ama her oyuncuda o topu Halil'e bırakmazdı, öyle hata yapmazdı. Yani benim amacım Umut ve Halil'i karşılıklı tartışmaya açmak değildir...
Evet, Giray konusunda ben sizin gibi düşünüyorum. O mevkide oynayan bir oyuncu futbolculuk hayatında ya da tv ekranlarından izlediği bir çok maçta dönen topların bu şekilde olmasada gelişine vuruşlarla gol olduğunu görmüştür. Stoper oynayan bir adam böyle rahat bir topta, top havadayken topu nasıl kesmesi gerektiğini kafasında tasarlamalı. Çünkü etrafında kimse yok!
Eğer sizin dediğiniz gibi benimde aynı düşüncede olduğum şekilde ileriye doğru değilde, kafasından sıyırarak arkasına doğru topa vursaydı en kötü ihtimalle taç olurdu. Hatta Ergün Teber, bu pozisyonda kaleye dikine değilde kanattan gelseydi, bu topu yakalayamazdı. Yakalasa bile kanattan gelmek zorunda kalacaktı. Bu pozisyonda bende senin gibi düşünüyorum ve Giray'a bu hatasından dolayı açıkcası kızgınım.
Çeluskayla birlikte taçdan kalmemizde gördüğümüz tehlike kadar olmasada bu pozisyonda iyi niyetli olsa bile bu kesinklikle bana göre hatadır. Ama dediğim gibi Ergün Teber'in bu vuruşu şans eseri olarak gol olmuştur. Bazen futbolda şans da lazımdır.
Pas dediğin şey kondisyon varsa olur. Senin kondisyonun yoksa Zokora gibi 5 metre yakınındaki arkadaşın yerine topu taç'a atarsın. Bu arada yanlış anlaşılmasın ben topu şişirelim demiyorum. Uygun pozisyonda Burak'la topu buluşturmak gerektiğini söylüyorum. Bunuda aslında en güzel deplasman maçlarında yapabiliriz diye düşünüyorum. Zira, rakip evsahibi takımlar oyunu ileride kurmaya çalıştıkça, bizi baskı altına almak için defansı ileride kurduklarında Burak'ın önünde geniş bir alan olmakta. Benim derdim onun önüne doğrudürüst pasların atılması ya da atılamaması. Geçen sene bir çok maçta bu şekilde çok rahat goller bulduk.
En son Badaloğlu tarafından düzenlendi; 22.09.2011, 12:11.
Orta sahada top tutamıyoruz top...Adamlar 3-5 saniyede top kapıp ceza sahamız önüne kamp kuruyorlar...Dönen toplarda rakibi sinir krizlerine sokacak bir orta sahaya ihtiyacımız var. Alanzinho demesin kimse Serkanla birlikte bu takımın en kötü oyuncularından biri.
En son Turgay Atalay tarafından düzenlendi; 22.09.2011, 12:08.
Colman dün akşam ki bencilliğin aynısını geçen sezon içerde ki BJK maçının son dakikalarında da yapmıştı...bomboş 3 e 1 pozisyonda pas vermeyip topu direğe nişanlamıştı...dönen pozisyonun gelişiminde Teofilo kırmızı görüp, Toraman'la boks müsabakasına girişmiş, ertesi gün de valizini toplayıp, Kolombiya'ya topuklamıştı...
Abi pas almak için girip çıkacak halleri olsa girip çıkarlar herhalde. İnter maçının ikinci yarısı kimse 1 saniye yerinde durdu mu mesela, herkes boşa çıktı, pas istedi.
Ama takım yorgun artık, koşacak halleri yok ve Karabük maçına da aynı kadroyla çıkarsak Lille maçından puan almamız imkansız. Bu yüzden Karabük maçının gözden çıkarılması taraftarıyım. Zokora,Colman, Adrian, Halil, Henriuqe Lille maçına diri bir şekilde çıkmalı. Yoksa akşamki eziyetin çok daha büyüğünü çekeriz.
Ne yaptın kadeş sen beni öldür daha iyi. Bu sezonun böyle yorucu geçeceği belli. Her takım bizim gibi bir fazlamız var şampiyonlar ligi ondada bir maç yaptık. O zaman bu işin çözümü belli bu işte uzman olan kondisyonerler var. Özellikle İngilterede. Bul getir hiçbir şeyin kalmaz. Bunun ikinci bir yolu daha var. OYNAYACAKSIN. Takım pas yapar oynarsa yorulma olmaz. Zevk alır ve yorulma olmaz. Biz yorgunuz çünkü puan kaybederken iyi oynamıyoruz. ve bu böyle sürecek. Biz yanlış transferlerde yaptık. Biz bildiğimiz ve ilgilendiğimiz Cernat'ı değil Adrian'ı aldık. Bu birtakım için bir soru işaretidir ne yapacağı belli olmayan bir oyuncu. Bunun gibi bir kaç oyuncu aldık en sonuncusu Vitek. Adam tüm sezon sakat geçirmiş biz onu transfer ettik. Bunları önceden görebiliyorsan kötümser ilan ediliyorsun. Takımın hiçbir maçında rahat izlemedim. Halbuki bu takım geçen sene ikinci bitirmiş sen niye kadronu bozuyorsun. Adam para istemiş ver gitsin ona vermedin kat ve kat fazlasının yeni aldığın oyuncuların bonservislerine verdin. Bu şirket yönetmek. Sadri kendi şirketinde iyi elemanın istediği ücreti vermiyip başkasını onun iki katına mı getiriyor. Yok burda hesap verecekleri kimse olmadığı için böyle oluyor.
Ben şuna inanıyorum. Trabzonda futboldan anlayan zengin bir aile çıksın bir amatörden bir takım alsın inanın Trabzondan daha başarılı olur. Çünkü profesyonel olarak o işi yapacakları için. Örnek Altınbaş ailesi Göztepe. 5 sene önce aldılar Amatörden nereye geldi görün. Denetleme mekanızması Divan bizde iyi işlemiyor.
kemal tokak kontra atağa çıkarken elle topu kesti!niye atılmadı bunuda konuşmak lazım!
Sadece o mu..kemal tokak 2 kez kırmızıdan atılacak kadar sarı kartlık hareketler yaptı maç içinde..
Sağolsun taraftarlarımız hakeme toz kondurmuyorlar..takım zaten yorgun ona rağmen 2. yarının ortalarından itibaren-beraberlik için o ana kadar saldıran ve durulan-samsunun üzerine gitmeye başlamıştı ki fırat aydınus burda sahaya ağırlığını koydu..
Havada açıkça topu kesti adam kart yok..Adrian'ı biçti kart yok..Burak'ı tekwandocu gibi indirdi kart yok..bir de samsuna ucuz ucuz onlarca serbest atış imkanı verdi..maçı ağırlaştırdı..avantajlarımızı kesti..samsunun faullerle kazandığı topları sırf atak yapıyorlar diye oynattı..
Ben 2 puan kaybını hakeme bağlıyorum..maçı katletti..
Kısacası değişen bir şey yok..bu sezon yıllardır izlediğimiz sezonlardan çok daha kirli..tffnin bizden özellikle intikam aldığını düşünüyorum..Platini'nin bizi CLye davet etmesi,bizi şampiyon olarak ilan etmesi adamlara acayip dokunmuş..
Manisa maçı da İBB maçı da aleyhimize hakem hatalarıyla geçti..bizden ağzını açana kart gösteriyorlar..oyuncularımız pfdk tarafından cezalandırılıyor..başkanımız hocamız konuşunca ceza veriyorlar..sabrımızı teste çıkmışlar kısacası..bu tff gitmeden hiç bir şey düzelmeyecek..
Hala Şenol hoca içine atıp bir şey söylemiyor..en son söylediği "ligle ilgili planım yok" açıklaması tffye göndermedir de anlayana tabii ki..
skor kısırlığımıza en kestirme çözüm...Colman'ı H.Bross gibi şu anda oynadığı yerin bir 15-20 metre ilerisinde oynatmak...o tek devre yanılmıyorsam 10 gol-10 asistle oynamıştı.... Adrian biraz otursun...arkayı Zokora-Aykut'la götürüz...
takım defans yaparken hücum oyunları burak da dahil kimse topun arkasına geçme zahmeti göstermiyor, zokora da savunmaya gömülünce, colman ortasaha çok yalnız kalıyor, elini sallayan orta sahayı geçiyor.
cok iyi oynamiyoruz. Takimin üzerinde sanki ölü topragi var.
Takimin genel anlamda özgüven sorunu var. Acayip formsuz bir Serkan izliyoruz. Iyi niyetli bir sekilde cok mücadele ediyor, ama paslarin yüzde doksani yanlis tercih o yüzden de
cok fazla pas hatasi yapiyor.
Pas yapamiyoruz, Zokora cok fazla defansin arasina giriyor. Celustka defansin saginda oynamak yerine defansif orta saha oynuyor sanki. (TV'den öyle gözüküyor)
Eger defans ortasaha ile pas alisverisi yapamaz ise, topu otomatikmen öne vurur. Zaten isabetsiz olan bu toplarin önde tutulabilmesi cok zor, bu sekilde kaptirilan toplarla gereksiz
baski yiyoruz. Gecen sene Selcuk ve Colman defansi oyunlariyla disari cikmaya zorluyorlardi. (Bunda Egemen'nin cesaretinin payi büyüktü) Hatta zaman zaman Jaja, Burak, Umut
defansa kadar gelip pas alisverisi yapiyorlardi. Ayni oyun tarzini Zokora ve Colman'da yapabilir. Zokora defansin arasina girecegine, onlari öne cikmasini saglamalidir. Gömülü
oynamak belki Glowacki'nin isine gelebilir, cünkü bu sekilde daha rahat oynuyor, ama Trabzonspor oynayamaz oynamamali..
Halil dün de gösterdiki, Trabzon'un teknik kapasitesi en yüksek topcusu. Top alis verisini cok iyi yapiyor, o yüzden topu da cok iyi saklayabiliyor. Keske Senol hoca onu en önde
denese, Burak'i da yine gecen seneki gibi kanatta oynatsa.
Adrian'in kumasi cok iyi, ama bu defansif ortasahadaki sorunla verimli olmasi cok zor, cok geri cekilen ortasaha ile kendisi de takim savunmasinin aksamamasi icin otomatikmen
geri gelmek zorunda kaliyor. Bu sekilde de öne cikarken cok fazla mesafe katetmek zorunda kaliyor ve dolayisiyla yoruluyor.
Cesaret defanstan baslar, önde cogalamayan takimin takim savunmasinda da zaafiyet olusur.
Bu sorunlara ragmen, bu üc mac sonunda biraz sans ile 7 puan da toplayabilirdik.
Yorum