Ne verdik, ne bekliyoruz?

Daraltma
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler
  • trapezus61
    • 07.06.2004
    • 1053
    • subay
    • Ankara

Gerek Rehanin gereksede Metehanin ortaya sürdügü fikirler çok güzel. Özellikle Rehanin saptadigi noktalar çok çarpici. Bu konu daha öncede benzer sekillerde forumda tartisildi ama maalesef pek bir gelisme kaydedilemedi. Çünkü bu konuda taraftara ne kadar görev düsüyorsa ayni oranda da yönetiminde sorumlulugu var. Bugüne kadarki yönetimlerimiz maalesef Trabzonspor gibi bir markayi pazarlamayi beceremediler ve hala da bu beceriksizlik devam ediyor. Mesela kendimden örnek verecek olursam her yil forma kaskol, vb. gibi ürünlere bayagi para döküyorum sirf ufakda olsa bir katkim olsun diye, dergiye aboneyim, klübe üyeyim ama TS Club a gittigim zaman baska alacak bir sey bulamiyorum. Ürün çesitliligi az ve fiyatlar kaliteye oranla çok yukarda. Yönetimin artik bu konunun önemini kavrmasi ve daha hassas olmasi sart. F. Bahçe örnegi herkesin önünde. Adamlar yaptigi bir transferin parasini klüp ürünlerinden çikariyorlar. Tabi ki istanbulla Trabzonun ekonomik sartlari ayni degil. Ama unutmayalim ki bizim de Istanbuldaki taraftar sayimiz hiç azimsanmiyacak bir ölçüde hatta avrupada en çok taraftara sahip klübüz. Yani neticede ürün çesitliligini arttirmak ve bunu iyi pazarlamak Trabzonspora müthis bir katki yapacaktir. Burada yönetime düsen görev bu riski göze alarak elini tasin altina sokmaktir. Büyük bir kurum olmaktan bahsediyorsak büyük düsünmek sarttir. Yoksa biz daha çok kendi kendimize yazip çizeriz burada.

Metehanin imkani olanlar kombine bilet alip Trabzondaki bir akrabasina verebilir düsüncesi mükemmel. Önümüzdeki sezon imkani olan herkes bunu yapmali ve klübün kombineli taraftar sayisi arttirilmalidir. Herkes Trabzonspora ait bir ürün alirken 3-5 kurusun hesabini yapmamali ve resmi ürünleri almalidir, hatta sevdiklerine hediye etmelidir. Özellikle de genç nesillere. Böylece hem klübe katki saglanmali hemde Trabzonspor sevgisi asilanmalidir. Rehanin hedef olarak gösterdigi 50.000 taraftar Trabzonspor gibi büyük bir camia için asla büyük ve hayal bir rakam degildir. Yeter ki herkes gücü niteliginde elini tasin altina koysun. Herkes çevresindeki insanlara bunu asilamaya çalissin. Resmi ürün kullanan ve her sartta takimini destekleyen bilinçli bir taraftar kitlesi olusturulsun. Iste o zaman su halde bile karsimizda durmakta zorlanan istanbul dükalari her türlü entrikalarina ragmen karsimizda ezilip yok olacaklardir...

Bütün bunlar tamamen hayal ürünü gibi mi geldi size... Bunun hayal veya gerçek olmasi yürekten BEN TRABZONSPORLUYUM diyenlerin elinde... Herkes bunu böyle bilsin....
    HEPİMİZ TRABZONLUYUZ...!!!

Yorum

• OmeR.
      • 18.08.2004
      • 181

Arkadaslar,

Özellikle Trabzon'dakiarkadaslarim ile konustugumda üyelik için kendilerine para ayrimadiklarini söylüyorlar. Halbuki üyelik için gerekli olan para sadece ve sadece 1 buçuk aylik sigara paralari, aidatlar ise para yerine konmayacak kadar az.

Bunun yaninda gurbette olan birçok hemserimizin durumlari iyi olanlar çok. Ama is üyelige gelince nedense tüm dostlarimizin ceplerine akrep giriyor. Daha önceki yazimin birinde de söyledim; taraftar olan herkesin üyeligi düsünmesi gerekir. O karti insan cebine koydugunda yasadigi guru bambaska. Bu gururu herkes yasamali...
      TRABZONSPOR\'LU DOGDUK, TRABZONSPOR\'LU ÖLECEGIZ...

Yorum

• #10 Fietra
        • 31.05.2004
        • 5506
        • Mühendis
        • İstanbul

Bravo çok güzel bir yazi.Mesela benim resmi lisanli olarak hiçbirseyim yok.
        keyif adamı ..

Yorum

• POYRAZ
          • 18.10.2004
          • 6656
          • Avrupa Diğer

İlk olarak greywolf tarafından gönderildi
          TS Clup?lardan geçtigimiz sene içersinde kendime ve ogluma vede arkadaslarima hediye olarak yaklasik 500 milyonluk alis-veris yapmisim.Simdi sizlerle küçük bir hesap yapalim.100.000 üye kapsamindaki en az 50.000 kisinin tabi birazda maddi durumu buna yeterli olacak; senelik en az 250 milyonluk alis-veris yaptgini varsayalim.Bu aylik yaklasik 20 milyona tekamül eder.Heralde en az 50.000 çalisan veya is sahibi Trabzonlu bir vatandas senede 250 milyonluk alis-veris yapabilir.Senelik ciro 12.500.000 YTL eder.(yani 12 trilyon) Kulübümüz kimi üründen %50 kimi üründen %30 dan asagi kar etmemektedir.Yani ortalama %40 eder.Tabi ürün basina kar marji farkli olabilecegi için biz bunu net %30?dan hesap edicez.
          Resmi ürünlerden saydigimiz kisi ve sartlarda yapilacak alis-veris sonrasi kulübe senelik 3.750.000 YTL kar kalacaktir.
          fficeffice" />
          Gelelim kombinelere ; iste size dünyanin en komik haberi 6 sampiyonlugu sayisiz kupasi olan Trabzonspor?un kombine bilet fiyatlari:

Açik : 25 YTL
          Maraton: 50 YTL
          Kapali : 100 YTL
          V.I.P 1 : 200 YTL
          V.I.P 2 : 400 YTL

Allah askina bu kadar komik bir sey olabilir mi Trabzonun senelik V.I.P kombinesi Fenerbahçenin bir avrupa kupasi maçi numarali bileti...Peki olmasi gereken nedir? En az olmak kaydiyla Açik 200 Maraton 350, kapali 850, V.I.P ise adi üstünde özel oldugu için en az 2000 YTL olmalidir.

3000 açik kombine 600.000 YTL
          7000 Maraton 2.450.000 YTL
          3000 Kapali 2.550.000 YTL
          V.I.P 2.000.000 YTL

Toplam sezonluk kombine satisi 14.000 bilet için 7.600.000 YTL....Tabi yari masrafi hatta %75?i sponsorlara yaptirilacak yeni bir 40.000 kisilk stad?ta bu kombineler 15.000.000 YTL?ye çikar.Tabi yeni stad hayal oldugu için biz realite hesabiyla devam edelim.

Gelelim dergiye dedik ya her sey 50.000 kisi üzerinden hesaplaniyor.Bu durumda her ay alinacak dergilerle senede 600.000 dergi yaklasik 1.250.000 YTL gibi hiç azimsanmiyacak bir kar getirir.Içi,ne alinan reklamlarda 50.000 tiraj olunca buna göre articak, bunun geliri ise dergi tirajinin 2 kati olacaktir.

Tüm bu veriler isiginda biz taraftarlar olarak senede 50.000 kisi yukarida saydigim islemleri yaparsak kulübümüze yilda üyelik aidatiyla birlikte 25.000.000 YTL (yani 25 trilyon) bir anlamda yaklasik 15 milyon Euro eder.

Bu tutara kulübün yayin geliri,sponsor anlasmalari,ve diger gelirleri eklediginizde Fenerbahçenin nasil bu transferleri rahatça yaptigini anlarsiniz.

Kisaca Trabzonun zengin yöneticiye degil kulübünü gerçekten seven onu kimseye muhtaç etmiyecek senede yalnizca ve en az 750 YTL harciyabilecek 50.000 maddi gücü yeterli taraftara ihtiyaci vardir.Tüm bu saydigim organizasyonlari yapabilecek zeka ve akilda bir yönetici profili bu takimin basina gelmiyecegine göre is kulübün gerçek sahibi bizlere kalmaktadir.

Eger yazdiklarimda en ufak bir fenomen veya yanlis gören varsa buyursun sebeblerini yazsin...Çünkü gerçek budur![img]smileys/smiley1.gif[/img]

Bir yazi ancak bu kadar güzel olabilir,icler acisi bir durum ancak bu kadar güzel özetlenebilir,tebrik ediyorum yazdigin yazidan ötürü,kendi adima tesekkür ediyorum.
          Bizim çektiğimiz, adamlığın bedeli.

Yorum

• Harun-61
            • 29.05.2004
            • 20107
            • Yönetici
            • Trabzon

[img]smileys/smiley32.gif[/img]

adamlarda beraberklik var, bakin anelka geldi---herkes bir forma aliyor...[img]smileys/smiley5.gif[/img]
            *
            * Ağızdan çıkan söz muallakta kalmaz, ya sağ tarafa yazılır ya da sol tarafa *

~Tasavvuf, Dünya adamını ALLAH adamı yapma Sanatı'dır ~

Yorum

• OfluMulkiyeli
              • 31.05.2004
              • 78

Metehan "Arkadaslar lütfen olayi saptirmayalim. Bu gerçekten ciddi bir konu ve bunu, "TS maçlarini Istanbul'da oynasin" gibisinden anlamsiz noktalar çekip olayin özünden uzaklasmayalim. "

diyor.

TS'nin maçlarini Istanbul'da oynamasinin nesi anlamsiz anlamiyorum; sadece Trabzon'daki taraftarin mi bu takimi izleme hakki var; TS üyesiyim, TS lisansli ürünleri aliyorum, dergiye aboneyim ama su ana kadar izleyebildigim kaç TS maçi var; bu bana hakszilik degil mi? Tabi git FB, BJK, GS maçlarinda takimini gör diyeceksiniz; ama orda kafes içinde,tribünlerin enberbat yerinde, karantinaya alinmis gibi maç izlemenin ne keyfi olabilir; buna ragmen yine bilet alip da takimimi görmek istedigimde ise disarda kaliyorum. Ayrica, ben takimimi40 bin kisilik stadda 2 bin kisi ile degil 40 bin kisi ile birlikte agirlamak istiyorum.

Gelelim olayin ticari boyutuna! kombine bilet fiyatlarini yukarida yazdiniz; bu fiyatlara ragmen kombine alinmiyor, malum. TS 3-4 maçini istanbulda oynasin bu kombinelerden elde edecegi geliri Istanbul'da fazlasiyla elde eder. Bu günübirlik bir kaynak anlayisi. ayni zamanda bu maçlar sirasinda kurulacak standlarda lisansli ts ürünleri satisi yapilir ve 100 bin üye kampanyasi da su ana kadar yakalayamadigi basariyi yakalayabilir. Uzun vadede iseTS'nin taraftar kitlesini sabit tutmasinin veya büyütmesinin yollarindan biri de budur. Yegenlerimi TS'li yapmak için ugrasip duruyorum, ama ne kadar basarili olabilirim; çevrelerinde tek bir TS'li yok, tv'de TS maçi gördükleri yok; Gençlerle olankupa finali hariç hayatlarindaTS maçina gittikler yok, o zaman ben onlarin gelecekte TS'li olmasini nasil saglayabilirim.Ki onlar TS'nin gelecekte finansman kaynagi olacaklar.

Kisaca, Kulubünsadece bugünkü degil gelecekteki finansman sorununu çözmesinin enön önemli araçlarindan biriTS'nin kendi iç saha maçlarindan bazilarini istanbul'da oynamasidir. Hem belki Trabzondaki taraftar da takiminin degerini daha iyi anlamis olur, ve takim show tv maçi veriyor diye bos tribünlere oynamaz.

http://gezi-notlarim.blogspot.com/

Yorum

• Guests

544 milyar ödediler
                Fransiz yildizin bonservis bedelini kendi resmi internet sitesinde 3 yil vadeli 5.350.000 pound olarak açiklayan Fenerbahçe, Manchester City ile bu rakama anlasirken, en çok forma satislarindan gelecek paraya güveniyordu. Sari-Lacivertli taraftarlar da yönetimin yüzünü kara çikarmadi. Daha 4 gün içinde 8 bin adet Anelka formasi satin alan taraftarlar, bunun karsiliginda 544 milyar lira ödeme yapti.

---

hersey açik ve net...

Yorum

• metehan
                  Trabzonspor Kongre Üyesi
                  • 31.05.2004
                  • 4301
                  • Bilgisayar Müh.
                  • İstanbul

Sevgili OfluMulkiyeli kardesim,

Bu "TS, Istanbul'a tasinsin" konusu eski bir konudur. TS'un maçlarini Istanbul'da oynamasi da bunun bir parçasidir. Bu konu zaman zaman gündeme gelir, tartisilir, sonra unutulur. Aradan bir zaman geçer bu konu tekrar alevlenir. Bu tartismanin sonu yoktur ve olamaz da. Her ne kadar bu konuda olumlu nedenler öne sürülse de bu olacak bir is degildir. Ne TS'un Istanbul'a tasinmasi ne de bazi maçlarini Istanbul'da oynamasi mümkün degil. Biz burada sayfalarca bu konuyu tartissak da bundan bir netice çikmaz. TS, maçlarini Trabzon'da oynar, bunun aksinin olmasi bana mümkün gelmiyor.

Konunun özünden sapmayalim dememin nedeni budur. Reha'nin bahsettigi seyin olabilmesinin yolu, TS'un bazi maçlarini Istanbul'da oynamasi degildir. Benim düsüncem bu. Bu konuda farkli ve kaliciçözümler üretmeliyiz. Kisacasi sonuç çikmayacak çözümler üstünde fazla durmayalim derim ben.
                  Bertrand Russell : "İstediğiniz bazı şeylere sahip olamamak, mutluluğun bir parçasıdır."

Yorum

• Atalay
                    • 21.07.2004
                    • 5079
                    • serbest meslek
                    • İstanbul

ARKADASLAR SEVGILI TRABZONSPORLULAR!!KIMSE TRABZONSPORU TRABZONDAN KOPARMA NIYETINDE DEYILDIR OLAMAZDA!!HERSEY KÜLÜBÜMÜZ IÇINDIR SIMDI ISTANBULDAKI BU KADAR POTANSIYELI OLAN TARAFTAR BASKA KULÜPTE VARMIDIR!!BIZ DEMIYORUZKI TÜM MAÇLARINI TRABZONSPOR ISTANBULDA OYNASIN EN AZINDAN 1 KAÇ HAZIRLIK MAÇI 1 KUPA MAÇI 1 LIG MAÇI ISTANBULDA OYNANSA FENAMI OLUR KÖTÜMÜ OLUR ZARARMI OLUR YOKSA HEM TRABZON IÇIN HEMDE ÇOCUKLARIMIZ IYI OLMAZMI!!ÇOÇUKLARIMIZ ARTIK TRABZONLU DEYIL BIZANS TAKIMLARINI TUTUYORLAR!!NEDENI ISE DERBI MAÇLARINA KIM ÇOCUGUNU GÖTÜREBILIR AMA SÖYLE ANADOLU TAKIMLARI ILE MAÇ OLSA ISTANBULDAKI TARAFTARLARIMIZ AILELERINI TRABZONSPORLA TANISTIRSA COLUGUNU ÇOÇUGUNU MAÇA GÖTÜRSE!!!!!TRABZONSPORUN LISANSIYELI ÜRÜNLERINI MAÇ ÖNCESI VE SONRASI TIRLARDAN SATIN ALSA ÜYE STANTLARINDAN 100 BIN ÜYE KAMPANYASINA DESTEK VERSE KÖTÜMÜ OLUR ZARARMI OLUR!!!!SAYGI VE SEVGILERIMLE...
                    Profesyonelleşemeyen Kurumsallaşamayan hiç bir kurumun başarılı olabilmesi mümkün degildir!!!(spartaküs)

Yorum

• OfluMulkiyeli
                      • 31.05.2004
                      • 78

Spartaküs, demek istedigimi daha güzel anlattin, tesekkür ederim. Tartismanin yönünü degistirmek niyetinde degildim; konu ayni mecrada devam etsin, ama istanbuldaki taraftar kitlesinin (ki TS'nin yurtdisindaki gurbetçilerimizden sonraki en büyük pazaridir) gün gectikçe erimesinin de önüne geçecek önlemlerin alinmasi gerekir, yoksa o lisansli dediginiz ürünleri alacak, kulube üye olacak adam bulmada sorunlar yasamamiz muhtemeldir.
                      http://gezi-notlarim.blogspot.com/

Yorum

• Emorfo
                        • 31.05.2004
                        • 7394
                        • Gazeteci
                        • İstanbul

Sorun Trabzon'un sosyo ekonomik durumu ile yakindan ilgilidir. Reha abinin verdigi örnekler gerçekten çok çarpici. Gurbetteki taraftar maçlara gidemezsede kulübe üye olup Ts Club'lerden Trabzonspor ürünlerini pek tabiki alabilir ve aliyordurda. Ancak bu biraz da vizyonla ilgilidir. Konuyu canli tutmak lazim. Trabzonspor Kulübü ciddi bir reklam ajansina 100.000 üye kampanyasinin reklamini yaptirmali ve bunu bütün kanallardan sürekli yayinlamalidir. Taraftarin heycanini sürekli hale getirmek lazim. Trabzonspor Tv ile beraber Trabzonspor'lular kulüp ve takimlari ile daha yakin olur ve medya da göremedigimiz destegi kendimiz saglamis oluruz. Bu artik bir zorunluluk olmustur. Futbol endüstriyellesiyor ve Trabzonspor'da bu endüstride yerini almalidir ve simdiye kadar hiçte fena sayilmaz.

Trabzon'daki taraftarimizin ilgisizligi gerçekten canimizi sikiyor. Bu gün Konyaspor, ikinci ligteki Bursaspor ve hatta küme düsme potasindaki Kayserispor bile bizden daha çok tribünlerini doldurabiliyorlar. Bunun en önemli nedeni sehirlerin gelismisligi ve sanayi ile ilgilidir. Sanayilesen sehirlerde ekonomik durum iyilestikçe kitleler sanat spor vs etkiliklere daha çok yönlenmektedirler. Bu bakimdan Trabzon'un tesvik kapsamina alinmasi beni ilerisi için ümitlendirmistir. Bu gün forumda olsun disarda olsun taraftarimiz alabildigince futbolcusunu, yönetimini, teknik kadrosunu elestirebilmektedir. Biraz olsun sagduyulu olunsa ben bu takima ne verdim ki ne istiyorum sorusunu aklina getirde hemen yarin gidip kulübe üye olsun dergiye abone olsa en küçük ihtiyaçlarini bile Ts Club'lerden karsilasa iste o zaman konusmaya hakki olur. Malesef bu bilincin yerlesmesi uzun zaman alacak.

Trabzon'da tribünlerin dolmamasi ister istemez gurbetteki taraftarin siniri bozuyor. O muhtesem atmosferin yok oldugunu görmek herkesi üzüyor. Ister istemez Trabzon'da insanlar bu kadar vurdumduymazsa Trabzonspor maçlarini istanbul'da oynasin fikri yerlesiyor. Açikca bazen bunu bende istiyorum. Hani olurya Avni Aker modernize edilir ya da dolmayan stad yeniden yapilir ilk tercih Istanbul olmali. Trabzonspor'un Istanbul'da olmasi her bakimdan yararinadir ancak Trabzonspor'un geçmisine ve maneviyatina yakismayacak bir durum olur. Ancak endüstriyellesen futbolda Trabzonspor'un Istanbul'a tasinmasi çok uzak degildir.
                        Bazen Sevinç Bazen Keder, Trazonsporlu Olmak Yeter!
                        (Hepimiz TÜRKÜZ Ulan!)

Yorum

• Oğuz
                          • 01.06.2004
                          • 877

Trabzonspor'un maçlarini istanbul'da oynamasi düsüncesi bir ütopyadir. Mümkün degildir. Konunun tekrar tekrar gündeme gelmesi bile abesle istigaldir..

Ben her zaman Trabzonspor'un karsiliksiz sevgi yuvasi oldugunu düsünürdüm. Ama son yillarda gelisen olaylar malesef benim düsüncemin yanlis oldugunu gösteriyor..

Sen oturacaksin TVnin basina, üstelik Trabzon'da oynanan bir maçi izleyeceksin TVden, maç bitecek, yenilecegiz, sonra da çikip ahkam keseceksin söyle oldu, böyle oldu diye..

Herkes elini vicdanina koysun ve düsünsün, Trabzonspor için ne yapiyoruz. Ben söyleyeyim; burnumuz havada, memnuniyetsiz bir ifadeyle, yönetim gitsin, hoca degissin, futbolcu basarisiz, kötü transfer, aldigi paranin hakkini vermiyor vs.. Sen hiç bir katkida bulunma takimina, ondan karsilik bekle. Bu insan iliskilerinde de böyle degilmidir. Bir arkadasin devamli seni elestirse, devamli yerden yere vursa, yaptiginiz her harekete bir kusur bulsa,ondan bir isteginiz oldugunda yapmasa, ihtiyaciniz oldugunda yaninizda olmasa, ve bir gün bir konuda yardimizi istese ona ne verirsiniz? Hadi bir defa yardim ettiniz, hadi iki defa, üç defa, sonra...?

Bakin degerli BMN üyeleri, sevgili dostlar, lütfen elinizi vicdaniniza koyun. Sevmekle olmuyor, biseyler katin.. Hiç birsey yapamiyorsaniz fikir üretin. Popülist söylemlerle degil, akilci ve radikal fikirlerle, projelerle katkida bulunun.

Hadi onu da geçtim; öyle ya, imkansizliklar nedeniyle maddi anlamda katkida bulunamiyorsunuz, öyle ya, sig bir düsünce yapisina sahipsiniz, fikir üretmekten yoksunsunuz diyelim.. Yahu hiç bir sey yapamiyorsaniz, gidin bir trabzonspor dergisi alin, ya da ne bileyim mesela Istanbul basinini okumayin, gazete almayin.Veya Trabzonspor'un konusuldugu dost meclislerinde veya söylesilerde layikiyla takiminizi savunacak Trabzonspor kültürüne sahip olun.

Simdi topic açan degerli arkadasima ve topice ilgi gösteren BMN üyelerine tesekkür ediyorum ama kime sesleniyoruz, kim için bunca seyleri yaziyoruz, kimlerden destek bekliyoruz bunu bilmiyorum..

Konusunca taraftara bu kadar yüklenmeyin deniyor.. Iyi deniyor, hos deniyor da; hangitaraftara yüklenmeyeyim, onu göremiyorum..!

Tas ayni tas, hamam ayni hamam..!
                          Fırtına olarak başladı, sahici bir ihtilâle dönüştü, uzun zamandır “sadece” bir efsane..

www.fikirbahcesi.net

Yorum

• perfectstorm
                            • 31.05.2004
                            • 450

trabzonspor klübünün resmi ürün satisindan geçen sene 900.000 dolar kazandigini radyodan dinledim bi kaç gün önce.

Yorum

• metehan
                              Trabzonspor Kongre Üyesi
                              • 31.05.2004
                              • 4301
                              • Bilgisayar Müh.
                              • İstanbul

Geçen yil FB 16 milyon, GS ise 14 milyon dolar kazandi bu isten. Yani nerede oldugumuzu göstermesi açisindan çarpici bir örnek.

Tekrar Istanbul meselesine dönüyorum. Benim düsüncem de Oguz gibi. Yanlis anlamayin, ben de Istanbul'dayim ve Istanbul'da maça gitmeyi ben de özledim. Ama bu is olmaz arkadaslar, böyle birsey olamaz. Simdi TS klubü kalkip diyecek ki, "Biz birkaç maçimizi IStanbul'da oynayacagiz." Peki neden? "Oradaki taraftarlarimiz bizi izlesin" diye. Öncelikle federasyonun buna izin verecegini sanmam. O zaman FB, GS ve BJK da derki, "Bizim de Izmir'de çok taraftarimiz var bazi maçlari Izmir'de oynayalim." Hatta Anadolu turnesine bile çikabilirler. O açidan baktigimizda bile olacak is degil bu.

Iste bahsetmeye çalistigim buydu. Çok önemli bir konu dönüp dolasip, "TS, Istanbul'a tasinsin" tartismasina dönecek yine ve çogu zaman oldugu gibi konunun özünden uzaklasacagiz. Bunu dile getiren arkadaslarin, konuyu saptirmak gibi bir amaçlarinin olmadigini çok iyi biliyorum. Ama maalesef tartismalar böyle oluyor, rayinda tutmak mümkün olmuyor her zaman. O nedenle, "TS için neler yapabiliriz?" sorusuna daha somut çözümler düsünmeliyiz.
                              Bertrand Russell : "İstediğiniz bazı şeylere sahip olamamak, mutluluğun bir parçasıdır."

Yorum

• My
                                • 09.06.2004
                                • 24592
                                • Aydın

Yorumsuz!
                                Ergun Ata
                                eata@fanatik.com.tr
                                Bir spor kulübünün sahip oldugu güç; yalnizca elindeki sporcu kadrosuna degil, saygin geçmisine, basariyi devamli kilan kurumsal yapisina ve gelecegin basarilarini hazirlayacak saglam mali kaynaklarina dayanmaktadir.

21.01.2005

Temel olarak en yüksek önem arz eden ve diger basari kriterlerini olumlu etkileme imkani bulunan saglam mali yapinin olusturulmasi ilkesi ise; ancak kulüplere gönül veren taraftarlarin kulüplerine sagladiklari destekle olabilir. Bu destek sanildigi gibi yalnizca sözde kalan ?ben su kulübün taraftariyim? diyerek degil, kulübün ortaya çikardigi ürünleri talep etmek ve satin almak yoluyla olabilir.(Burak Gürdal-Trabzonspor Genel Müdürü)

Fenerbahçe, Galatasaray ve Besiktas?in, Avrupali rakiplerine göre çok geç kesfettikleri ?lisansli ürünler satisi? bu kulüpler için dev bir kazanç kapisi oldu. 3 kulübün geçen yil bu yoldan elde ettikleri gelirlerin toplami tam 35.5 milyon dolari buldu. Fenerbahçe 16 milyon dolarla en fazla ciro yapan kulüp olurken, Galatasaray 14 milyon dolar, Besiktas ise 5.5 milyon dolar ciroya ulastigini açikladi. (Hürriyet- 18 Ocak 2004)

Lisansli ürünlerin satisina baslanildigi 2003?te 140 bin, 2004?te 500 bin dolar ciroya ulasan Trabzonspor?un hedefi; 2005?te 2 milyon, 2006?da 7 milyon dolar ciroya ulasmaktir. (Genel Kurul Faaliyet Raporu)

Dikkat ediniz; lisansli ürünler satisindan Fenerbahçe 16 milyon dolar, Galatasaray 14 milyon dolar, Besiktas 5.5 milyon dolar, Trabzonspor ise 500 bin (yaziyla bes yüz bin) dolar ciro yapmis. Unutmadan; bu yil ve 2006 için hedefleri bayagi büyük koymus! (Ergun ATA)

?Bir transfer dönemi daha bitiyor, elin oglu Alex?le yetinmedi, Anelka?yi da aliyor. Birak yaa, bunlar tavuk bile alamazlar!? (Bir Trabzonspor taraftari)

?Parasiz yönetim istemiyoruz!? ?Para için futbolcu satani biz de satariz!? ?Paraniz yoksa çekin gidin!? vs (Trabzonspor?un bazi maçlarda atilan sloganlar)

Trabzonspor?un bir sehir takimi olmasina ragmen, kombine bilet satisindan yalnizca bir milyon dolar, bilet satisindan ise yalnizca 1.2 milyon dolar gelir elde etmesi sorgulanmasi gereken konudur. Rakiplerinin kimi zaman bir maçta elde ettikleri geliri, bütün sezonun toplaminda elde edebilen Trabzonspor; buna ragmen ayni rekabeti sürdürebilmektedir.(Genel Kurul Faaliyet Raporu)

?Yönetimle bedava bilet konusunda anlasamayan taraftar gruplari sessizlige büründü. Tiyatro seyreder gibi maç seyrettiler!? ?Bilet konusunda Baskan Atay Aktug ile tartisarak küfreden bir grup taraftar Ziya Bey Sitesi?ndeki lokal ile Avni Aker Tribünü altindaki TS Clup?in camlarini kirdi!? çesitli tarihlerdeki gazete haberleri)

?Özgür resmen Trabzonsporlu!? ?Trabzonspor 2 Polonyali?dan biriyle anlasti. Digerinin bonservis bedelinden indirim bekliyor.? ?Öncelik Brezilya?ya verilecek. Günes, Polonyali?yi bu nedenle beklemeye aldi.? (Transfer haberleri)

Pek bayramlik olmadi, farkindayiz. Trabzonsporlular kusura bakmasin ama bunlar birer gerçek...

Iyi bayramlar dilegiyle...

Ezeli rakipleri ve Trabzon
                                Ergun Ata
                                eata@fanatik.com.tr
                                Pazar günü aksam Senol Günes?li takimin kupanin ardindan ligdeki ilk maçindan da net bir skorla galip ayrilmasinin keyfini, spor programlarinda bir kez daha yasamak üzere televizyonlarin karsisina geçen Trabzonsporlular, eminiz ki hayal kirikligi yasamislardir. Çünkü bütün kanallardaki ?flas haberler? , Galatasaray ile Fenerbahçe?nin Fransa?dan özel uçaklarla getirtecekleri futbolcular üzerine yogunlasmisti.

02.02.2005

UEFA Kupasi?ni hedefleyen Fenerbahçe?nin Anelka gibi büyük bir yildiza Sari - Lacivertli forma giydirmesi, Galatasaray?in Murat Yakin?in ardindan Ribery ve bir ara Trabzonspor?un da talip oldugu Hasan Kabze?yi renklerine baglamasi ve onca genis kadrosuna karsin yeni teknik direktörü istedi diye Besiktas?in bir gecede Koray?in isini bitirmesiyle ilgili haberlerin, Bordo - Mavili renklere gönül verenler üzerindeki etkisini anlatmaya gerek yok saniriz!

Ezeli rakiplerinde durum böyleyken Trabzonspor, kisitli olanaklariyla Özgür ve Szymkowiak?i renklerine bagladi. Zurawski için de temaslarini sürdürüyor. Bu transferle ilgilenen Asbaskan Ömer Sari ve Yönetici Metin Akbasoglu ile uçakta sohbet ettik. Ikisini de bu transfer ile ilgili umutlu, ancak genelde çok karamsar gördük. Biraz sonra nedenini ögrendik, anlatalim:

Bu üç kulübün lisansli ürünler gelirleriyle Trabzonspor?unkinin karsilastirmasini geçtigimiz günlerde yaptik. Fenerbahçe?nin bir büyük maçta elde ettigi hasilatin neredeyse Trabzonspor?un bir sezonki hasilatina esit oldugunu yazdik. Anelka?nin imza töreninde Murat Özaydinli, Fenerbahçe?nin 13 bin olan kombine biletli sayisini 30 bine çikarmayi hedeflediklerini söyledi. Kombine biletlerin sezonluk ortalama fiyati 2.5-3 milyar lira. AnelkaÔnin 39 numarali formasi kapisiliyor, parasinin yarisi buradan gelecek. Trabzonspor?un kombine biletli sayisi 6 bin 500 dolayinda. Geliri 1 trilyon lira. Ilk yaridaki toplam hasilati da, 3 Avrupa Kupasi, 3 ezeli rakiple yapilan maçlar da dahil toplam 1 trilyon lira. Siki durun, indirimli kampanya yapilan kombine bilet fiyatlari açik tribün 20 milyon, maraton 40 milyon, VIP B 160 milyon, VIP A 320 milyon. Satilan miktar, açik ve maraton tribünleri için 700, VIP?ler için sadece 8. Simdi daha siki durun, takim Senol Günes gibi bir markaya teslim edilmis, Malatyaspor güzel bir oyunla kupadan elenerek çeyrek finale çikilmis, Yattara, Fatih ve Gökdeniz gibi yildizlari döktürüyor, Özgür ve Szymkowiak alinmis, Kayserispor ile ilk lig maçi oynaniyor. Hasilat 50 milyar, hakem ücreti, stat kirasi, temizlik ve güvenlik sirketleriyle diger giderler 45 milyar. Kulübe kalan 5 milyar. Sadece o maçin galibiyet primi ise 75 milyar.

Siz karar verin artik, neden Ömer Sari ve Metin Akbasoglu kara kara düsünüyor diye! ?Neye güvenip de Zurawksi?nin sadece bonservisi için kulübü 3 milyon Euro?luk maddi yükün altina sokalim?? diye düsünmelerine hak vermemek olasi mi?

Simdi taraftarlardan yine mailler gelecek, ?Gelirimiz belli, lisansli ürün, bilet parasi filan, gücümüz yok!? diyecekler. Içmedigimiz için fiyatini bilmiyorduk, ögrendik, en fazla tüketilen sigaralarin bir paket fiyat 3 milyon 600 bin lira. Günde bir paket, ayda 100 milyon 800 bin lira. Açik tribün için 5, maraton için 2.5 kombine koltuk parasi. 2 ay sigara içme Trabzonspor?u VIP?te konfor içinde seyret. Kimse kimseyi kandirmasin!

Sanirim en net yaniti geçende bu konulari kösesine tasiyan Ergun ATA vermisti ( burayada aktarilmisti ). Reha arkadasim çok güzel yazmis. Yapabileceimiz çok sey var ama kimse kilini bile kimildatmiyor. Kulübe taraftar olarak neredeyse hiç bir katkimiz yok. Maç hasilatiyla diil primleri ödemek masraflari bile çikaramiyoruz. Herkes bi kenarda oturmus ahkam kesiyor. Neden transfer yapilmiyor? Parasiz yönetim istemezük! Laf laf laf!!! Hep laf ama is icraata gelince hakikaten sinifta kaldik. Hayat boyunca Trabzon' a bir tek katkisi olmamis adamlafa geldimi mangalda kül birakmiyor anasini satiim. Yönetime çulsuzlukla suçlayip iki dakkada kapi önüne atiyor, transfer yapilmadii için yöneticilere aazina geleni söylüyor, futbolcuya küfür ediyor. Destek olmadii gibi bide köstek oluyor. Bu kulüp taraftarinin maddi-manevi destei olmadan her türlü destei almis olan Istanbul kulüpleriyle nasil basa çikabilecek hiç aklim ermiyor doorusu. Bu konuyu sürekli gündemde tutmamiz gerekir. Olumsuz giden bir durum karsisinda sadece yöneticiye, baskana yüklenildii zaman ne verdikte ne bekliyoruz? diye her seferinde sormaliyiz. Hatta herkes kendine Trabzonspor' lu diyen arkadaslarini bu konuda sikistirmali, onu kulübe katki yapmasi için süreklitesvik etmeli. Bu kulübün asil sahipleri bizleriz. Bizlerde kulübüne sahip çikan gerçek taraftarlar olmaliyiz. Eer bunu beceremezsek korkarim zaman içinde kimi zaman futbolcusunu sattii için kizdiimiz o siradan takimlardan farkimiz kalmiyacak.
                                "Sabırlı, sistemli ve ekonomik; tüketen değil üreten bir Trabzonspor oluşturmak."
                                Murat

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                                Yükleniyor...