İlk olarak magicyattara tarafından gönderildi
Gönderiyi görüntüle
Doğu Karadeniz bölge olarak belirli bir üretim ve tüketim seviyesine ulaşamaz ise bahsettiğiniz bağlantıların bir geçerliliği olmayacaktır . Zaten Al-port bahsettiğiniz kapasitelere çok uzak bir liman . Kapasitesi yılda 1200 gemiyi geçmiyordur . Limanın bağlı bulunduğu şirkette cesaretli adımlar atabilen bir kuruluş değil . Zaten şu süreçte ihtiyaçta yok . Şunuda açıkça söyleyelim yakın mesafelerde navlunlarında karlılığı çok çok düştü . Liman masrafları bir kaç yıldır makul seviyelere geirledi fakat başta mazotun vergisi olmak üzere devlet her konuda işletmeciye "geçirme" geleneğini sürdürüyor .
Trabzon enerji nakliyatı ve depolanması açısından doğu karadeniz bölgesi ve doğu ve orta anadolunun kuzeyi için bir " Ceyhan " modeli olabilirdi ancak o trende kaçtı .
Trabzonun komşu bölge merkezlerine ve ülkelere demiryolu ağı bağlantısı için navlunlarının karlılığıda yüksek olmalı . Bu yüksek miktarda ve değerde mal ile mümkün . Trabzonda ve civar kentlerinde sanayi diye bir şey yok . Halkın büyük bölümü fakir ve tüketim asgari düzeyde .
En yüksek kapasite ziraatte . Fakat ürün çeşitliliği yok . Verim düşük . Çiftçi kazancı ise tüketimi arttıracak düzeyde değil . Toprağından metre kare başına kazandığı utanılacak düzeyde .
Açık deniz balıkçılığı ve balıkçılık sanayisi denen bir şey yok . Karadeniz açık suları 30'un üzerine yenebilen deniz canlısı ve ilaç sanayisinde kullanılabilen türün evi . Ancak bu hazineyi çoğunluğu Sinopta olan ancak 30 kahraman balıkçı gemisinden ( kahraman diyorum , çünkü bir çoğu hayatlarında en az 1 kez Rus sahil güvenliği tarafından taranmıştır ) fazla kullanan yoktur .
Trol imalatında ise Ege denizi sanayisi Karadenizi 25 senede 3'e 4'e katlamıştır . O takasıyla övündüğümüz çamburnundaki tersaneler acaba yılda kaç gemi çıkarıyor . İmalat kalitesi ve teknolojisi Dünyanın neresinde ?
Şimdilerde Of'ta çok büyük bir tershane yapılmakta . Umarız doğu karadenizde uluslararası tershane hayali gerçeğe dönüşür . Bu aynı zamanda Trabzondaki ağır sanayinin ilk büyük adımı olacak . En büyük handikapı dilovasındaki dev proje ile aynı zamana denk gelmesi . Gemi imalatı sektörünün içinde çalışan 10'un üzerinde alt kol var . Sektörel özellik ise bu alt kolların ve yan sanayinin bir kaç istisnai alan dışında Tershane içine ve çevresine konuşlanması. Bu çok kaba bir hesap ile liman içindeki ve çevresindeki işletmelerde ortalama 20 bin istihdam demek . Bunun yaklaşık %10'u nitelikli çalışanlardan meydana gelecek .
Arsin Organize sanayinin her geçen yıl dahada beklentilerin altında kaldığını düşünürsek Oftaki sanayi atılımının şehir adına hayati öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz . Yakın planda da Trabzon sınırları içinde bu ölçekte başka bir sanayi hamlesi gelmesi ancak bu projenin başarısına bağlı . Zira küresel kriz bir çok projeyide askıya almış durumda .
Bazı konular pamuk ipliğine bağlı olsada her şeyin saat gibi planı ve olumlu geliştiğini varsayarak bile Trabzon'un bahsettiğiniz düzeye gelmesi 20 yıl alır .
Yorum