Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Turkish Airlines Euroleague

Daraltma
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• Bu akşam Efes, Milano deplasmanında olacak. İki takımın kadrosuna bakarsak kısalarda net Efes,uzunlarda ise açık ara Milano önde görünüyor. Hangi koç oyununu diğer tarafa kabul ettirirse,avantajlı olduğu pozisyonları iyi kullanırsa maçı alacak gibi görünüyor.Umarım çift maç haftasını 2. deplasman galibiyetiyle kapatırız.

Monaco maçında eski Efes'ten işaretler gördük.Erdem Can,sanılmak istemediği koçun tarzı ile bu sefer takımı oynattı. Muhtemelen mantığını ve ona verilen tavsiyeleri dinledi,inadından vazgeçti. Thompson ana oyun kurucu,Larkin atıcı.Yine Babuş daha özgür.Roller belli.Ve her şeyden önemlisi hem oynanacak setler hem de rotasyon anlamında kenardan fazla müdahale gelmedi.Rotasyon daraldı,sürekli bir gir-çık olmadı. Takımın alışık olduğu bu düzen hem bireysel olarak oyuncuları hem de takımın ritmini olumlu yönde etkiledi.Takım özellikle ilk yarıda hücumda aktı,durağan bir hücum yerine çok fazla motion offense izledik.Takım zaten bu oyuna uygun ve alışık.Elijah dönüp,Clyburn form yakalarsa(umarım)Efes hücum'da daha etkili olacak. Efes kadrosu çok fazla kitaba bağlı kalınarak idare edilebilecek,koşulsuz ve kesin çizgilerle belirlenmiş setler dayatılabilecek bir kadro değil.Sezon başından bu yana bunun sıkıntıları yaşandı,ilk vazgeçişte iyi basketbolla deplasman galibiyeti geldi. Umarım koçun tutumu bir maçlık değildir.Egolarını biraz kenara bırakması gerektiğini anlamıştır.Ergin Ataman Pire'de kazandıkları Oly maçından sonra "ben genelde maç sırasında oyuna fazla müdahele eden bir koç değilim ama bu maçta yaptım" demişti.Bu tarzla, iskeleti halen korunan Efes'le beyaz sezon hariç 4 sezonda 3 EL finali oynadı,2'sini kazandı.Bu işler tesadüfen olmadı.Ego ve inat mantığın önüne geçerse bundan en başta koçun kendisi zararlı çıkar. Efes gibi bir fırsat bir daha bulamayabilir.
    En son Larking tarafından düzenlendi; 16.11.2023, 13:37.
    DUYDUĞUMU UNUTURUM,BİLDİĞİMİ HATIRLARIM,YAPTIĞIMI ÖĞRENİRİM.

Yorum

• İlk olarak Larking tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
      İşin ilginç tarafı İvanovic'i takımın başına getiren Baskonia büyük bir ivme yakalarken, İvanovic'i gönderen Kızılyıldız'da Sfairopulos'la çıkışa geçti.Bu iş biraz böyle.Avrupa'nın en iyi koçunu Avrupa'nın en iyi kadrosunun başına getirin başarılı olamayabilir ama daha vasat bir koç daha vasat bir takımla beklentinin çok üzerine çıkabilir.Biraz beklenti, biraz koç-takım uyumu ile ilgili ufak detaylar çok büyük sonuçlar doğurabiliyor.Bazen de kan değişimi birçok şeyi çözebiliyor. Baskonia ve Kızılyıldız özelinde böyle bir durum ile karşı karşıyayız.
      Dün akşam Baskonia'da Marinkovic de yoktu. Koç dokunuşu çok net belli oluyor. Bu arada Penarroya'nın hakkını vermem lazım. Takımı kötü bırakmamıştı. Yani Baskonia kazanamıyordu ama tecrübesiz kadrosuna göre mücadele ediyordu (Penarroya'nın BCL'de Burgos'u iki defa şampiyon yapmasını önemsiyorum.).

Aynısı Kızılyıldız için geçerli... Ivanovic ayrıldığında "Beni niçin gönderdiklerini anlamadım" demişti. Haklıydı.

Yazın Sfairopoulos - Efes söylentileri çıktığında olumlu baktığımı belirtmiştim. O tarz detaycı koçları beğeniyorum. Hem Ivanovic hem Sfairopoulos yeni takımlarında rotasyon dokunuşlarıyla kazanmaya başladılar. Beklenen de bu: Ayağa kaldırmak, atak etmek.
      Akıl, öfkeyi ve onunla kolayca birleşen bilgisizliği yener. Aklı kullanmak biraz zahmet, çaba gerektirir.

Yorum

• İlk olarak Oğuz ZEYTİN tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
        Dün akşam Baskonia'da Marinkovic de yoktu. Koç dokunuşu çok net belli oluyor. Bu arada Penarroya'nın hakkını vermem lazım. Takımı kötü bırakmamıştı. Yani Baskonia kazanamıyordu ama tecrübesiz kadrosuna göre mücadele ediyordu (Penarroya'nın BCL'de Burgos'u iki defa şampiyon yapmasını önemsiyorum.).

Aynısı Kızılyıldız için geçerli... Ivanovic ayrıldığında "Beni niçin gönderdiklerini anlamadım" demişti. Haklıydı.

Yazın Sfairopoulos - Efes söylentileri çıktığında olumlu baktığımı belirtmiştim. O tarz detaycı koçları beğeniyorum. Hem Ivanovic hem Sfairopoulos yeni takımlarında rotasyon dokunuşlarıyla kazanmaya başladılar. Beklenen de bu: Ayağa kaldırmak, atak etmek.
        Bu doğru.Gelen koç kadar,bırakan koçun mirası da takımın geleceği için belirleyici oluyor.Kimsenin elinde sihirli değnek yok.Demek ki İvanovic ve Penarroya arkalarında iyi takım bırakmışlar. İvanovic her gittiği takımda ciddi dokunuşlar,olumlu işler yapıyor.Takımları kapasitesinin üzerine çıkarıyor.Ama hiçbir yerde de kalıcı olamıyor.İlginç. Bjk'de bile tutunamadı,hatta bizim basketbolu iyi bilen(!)futbol taraftarları adama koç değil dediler.Ergin Ataman dışında görüp görebilecekleri en iyi ve kariyerli koç için bunu söylediler.Ama kulüp takımları basketbolun vazgeçilmezi oluyor,Efes ise taraftarı olmayan müessese kulübü denilerek küçümseniyor.Bir Türk dünyaya bedeldir sözü gibi,bir Efes taraftarı için de kulüp takımı taraftarlarına karşı aynı şeyi söyleyebileceğimizi düşünüyorum.
        En son Larking tarafından düzenlendi; 16.11.2023, 13:46.

Yorum

Bu doğru.Gelen koç kadar,bırakan koçun mirası da takımın geleceği için belirleyici oluyor.Kimsenin elinde sihirli değnek yok.Demek ki İvanovic ve Penarroya arkalarında iyi takım bırakmışlar. İvanovic her gittiği takımda ciddi dokunuşlar,olumlu işler yapıyor.Takımları kapasitesinin üzerine çıkarıyor.Ama hiçbir yerde de kalıcı olamıyor.İlginç. Bjk'de bile tutunamadı,hatta bizim basketbolu iyi bilen(!)futbol taraftarları adama koç değil dediler.Ergin Ataman dışında görüp görebilecekleri en iyi ve kariyerli koç için bunu söylediler.Ama kulüp takımları basketbolun vazgeçilmezi oluyor,Efes ise taraftarı olmayan müessese kulübü denilerek küçümseniyor.Bir Türk dünyaya bedeldir sözü gibi,bir Efes taraftarı için de kulüp takımı taraftarlarına karşı aynı şeyi söyleyebileceğimizi düşünüyorum.
          Üstadım, Ivanovic'i 2000lerin başından beri takip ederim. Basketbol üzerine teknik analizlere başlamamın tetikleyicisidir. O, Aito Reneses, Gershon, Maljkovic... ABD'de Larry Brown, Tom Izzo, Adelman... Takım üzerindeki hakimiyetleri, disiplin, oyuncularla iletişim, kazanma ruhu ve arayışı...

Ivanovic BJK'yle anlaştığında bütün maçlarını takip ettim. BSL başlığında yorumlarım duruyor. Dediğiniz gibi adama üçüncü sınıf koç muamelesi yaptılar. McAdoo, Pressey, Benzing'le sistem basketbolu oynadı. Ömer Utku'yu ilk beş oynattı, Burak Can ve Kenan'a sorumluluk verdi.

Arka arkaya onu öven mesajlarım abartılı gelebilir. Teknik kadroya, sisteme inanan bir sporsever olduğum için hakkını vermek istiyorum.

Bu arada Sloukas - Ataman videosunu seyrettim. Hani o çokbilmiş diye bilinen Ataman, maçın en kritik anında oyuncusuna nasıl güveniyor, onu dinliyor. Bunlar küçültmez, yüceltir. Sloukas da zeki adam, pozisyona gerek kalmadan faulü aldı. Butkevicius inanılmaz bir savunmacı bence.

Beş sene önce ondan bahsetmiştim:

Akıl, öfkeyi ve onunla kolayca birleşen bilgisizliği yener. Aklı kullanmak biraz zahmet, çaba gerektirir.

Yorum

• Larkin + Thompson + Beaubois + Clyburn => 5/21 üç saylık

Yorum

Larkin + Thompson + Beaubois + Clyburn => 5/21 üç saylık
              Bu yüzde ile zaten maç kazanmak mümkün değil de yüzde biraz yüksek olsa bile Milano maçı kazanacaktı. Messina önce uzunlarla oyunu açtı,sonra kısalarla bitirdi. Efes'in çember altı zaafiyetini görmemek zaten mümkün değil, Messina'da ilk toptan itibaren bunu kullandı Mirotic-Willis eşleşmesini gözüne kestirdi ve istediğini aldı. Çift maç haftasında 2 gün arayla iki deplasman maçı kolay değil bazı şeyler mazur görülebilir.Ama Efes'in Eurocup seviyesinden hallice uzun rotasyonu ile gerçek hedef olan play in oynaması bile kolay değil.

Yorum

Bu yüzde ile zaten maç kazanmak mümkün değil de yüzde biraz yüksek olsa bile Milano maçı kazanacaktı. Messina önce uzunlarla oyunu açtı,sonra kısalarla bitirdi. Efes'in çember altı zaafiyetini görmemek zaten mümkün değil, Messina'da ilk toptan itibaren bunu kullandı Mirotic-Willis eşleşmesini gözüne kestirdi ve istediğini aldı. Çift maç haftasında 2 gün arayla iki deplasman maçı kolay değil bazı şeyler mazur görülebilir.Ama Efes'in Eurocup seviyesinden hallice uzun rotasyonu ile gerçek hedef olan play in oynaması bile kolay değil.
                20-19'ken Ercan'ı beş oynattı. Allah'ı var, çocuk bir şeylere gayret etti ama karşısında (Sıralaması kötü de olsa) Milano var. Efes sezon başından beri savunması zayıf kısalara bire bir oynayan rakip kısalara yeniliyor bence (Arkada çember koruyucu da yok). Devon Hall her penetrede geçti bizimkileri. Yardım savunması gelmiyor. Tepe picklerde eksilince ya boyalı alana devrilen uzunu besliyorlar ya da topsuz kat eden forvetlere indiriyorlar. Efes bunun önüne geçmek için hiç zone yapmıyor mesela. Veya Clyburn'ün fiziğinden yararlanıp onu öne atıp 1-2-2 yerleşebilir. Zamanında Minnesota Garnett'i üç nunara oynatırken savunmaya böyle yerleşip rakipleri dış şuta zorluyordu. Koçun tek hamlesi Larkin çık - Erkan gir, Zizic çık - Jones gir... Ahenk filan bırakmadı. İki gün önce üç kısayla tempo yakalamış, dün kalktı Milano'nun uzun beşine onların istediği şekilde başladı.

Pek konuşulmuyor ama Fener'in hali Efes'ten beter. Topu paylaşmadan sadece şutla hücum ediyorlar. O anki karar vericinin keyfine kalmış kaderleri. Savunmaları da yumuşak. Pierre de yok... Dua etsinler, Efes'ten sıra gelmiyor onlara.

Ünal Özüak şöyle yazmış:

" ‘Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar’ lafı Erdem Can için söylenmiş olsa gerek. Bir önceki Monaco maçında doğru yaptıklarının hiçbirini dün geceye taşıyamadı maalesef! Aslında yapacağı pek de fazla bir şey yok çünkü Ergin Ataman gibi o da ‘ele bakıyor’... Şutlar girmediği zaman maç kaybediyor ‘sallabolcu’ Anadolu Efes. Yay gerisinden şut sıkıyorlar, girerse ne âlâ... Dışarıda örmeler, içeri dalmalar hepsi tevatür. Varsa yoksa şut. Peki bu mudur? Efes’in gerçeği hepi topu budur maalesef!"
                En son Oğuz ZEYTİN tarafından düzenlendi; 17.11.2023, 17:34.

Yorum

• Manion, Diop ve Rogkavopoulos'a grip Sedekerskis ile Marinkovic eklendi. Buna rağmen Baskonia, Asvel deplasmanında 16 üçlükle kazandı.
                  En son Oğuz ZEYTİN tarafından düzenlendi; 18.11.2023, 00:46.

Yorum

• Ergin Ataman ile oyuncular arasındaki kimya yükselerek devam ediyor. Sloukas'ın maç içindeki diyalogları ve Lessort'un dünkü maçtan sonraki koç hakkındaki açıklamaları, en azından önemli isimler için koçun başarı planlarını daha inandırıcı kılmış. Bu tribünlere de yansımış ki dün Nikos Galis Spor Salonu'nda müthiş bir ambiyans vardı.

PAO'da Mitoglou yine muhteşem bir performansla double-double yaptı. Nunn'ın süreleri artarak devam ediyor. Dün 22 dakikada sahada kalıp 11 sayı 3 ribaund 1 asist ile oynadı. Çembere gittiği sırada Dunstan'ın muhteşem öpücüğü de "Avrupa'ya hoş geldin!" mesajını çok iyi verdi. Çift maç haftasında gelen 2'de 2 özgüven çizgisini de yukarı çekti. Ergin Ataman'ın 200. Euroleague galibiyetinin boş bir salonda değil de böyle bir atmosferde gelmesi harika oldu. Hoca, maç sonunda klasikleşmiş yumruk hareketi ile tüm salonu dolaştı. PAO'da işler yavaş yavaş hocanın istediği kıvama geliyor gibi.
                    İnsan kaImanın tek yoIu, insanIık dışı bu sisteme karşı savaşmaktır.
                    Karl Marx
                    анархія-мама

Yorum

20-19'ken Ercan'ı beş oynattı. Allah'ı var, çocuk bir şeylere gayret etti ama karşısında (Sıralaması kötü de olsa) Milano var. Efes sezon başından beri savunması zayıf kısalara bire bir oynayan rakip kısalara yeniliyor bence (Arkada çember koruyucu da yok). Devon Hall her penetrede geçti bizimkileri. Yardım savunması gelmiyor. Tepe picklerde eksilince ya boyalı alana devrilen uzunu besliyorlar ya da topsuz kat eden forvetlere indiriyorlar. Efes bunun önüne geçmek için hiç zone yapmıyor mesela. Veya Clyburn'ün fiziğinden yararlanıp onu öne atıp 1-2-2 yerleşebilir. Zamanında Minnesota Garnett'i üç nunara oynatırken savunmaya böyle yerleşip rakipleri dış şuta zorluyordu. Koçun tek hamlesi Larkin çık - Erkan gir, Zizic çık - Jones gir... Ahenk filan bırakmadı. İki gün önce üç kısayla tempo yakalamış, dün kalktı Milano'nun uzun beşine onların istediği şekilde başladı.

Pek konuşulmuyor ama Fener'in hali Efes'ten beter. Topu paylaşmadan sadece şutla hücum ediyorlar. O anki karar vericinin keyfine kalmış kaderleri. Savunmaları da yumuşak. Pierre de yok... Dua etsinler, Efes'ten sıra gelmiyor onlara.

Ünal Özüak şöyle yazmış:

" ‘Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar’ lafı Erdem Can için söylenmiş olsa gerek. Bir önceki Monaco maçında doğru yaptıklarının hiçbirini dün geceye taşıyamadı maalesef! Aslında yapacağı pek de fazla bir şey yok çünkü Ergin Ataman gibi o da ‘ele bakıyor’... Şutlar girmediği zaman maç kaybediyor ‘sallabolcu’ Anadolu Efes. Yay gerisinden şut sıkıyorlar, girerse ne âlâ... Dışarıda örmeler, içeri dalmalar hepsi tevatür. Varsa yoksa şut. Peki bu mudur? Efes’in gerçeği hepi topu budur maalesef!"
                      Ünal Özüak'a sormak lazım; Siena mucizesini sıfırdan yaratan, düşük bütçelerle bjk'ye birisi E.Challenge şampiyonluğu olmak üzere 3 kupalı sezon yaşatan,yine gs'de düşük bütçelerle Obradoviç'li 30-40 M.Euro'luk fb ile rekabet edebilen ve Eurocup'u kazanan, Efes'le Avrupa basketbolunda 4 sezon ezici bir dominasyon kuran ve 2 EL şampiyonluğu alıp, 1 final oynatan,şimdi de Pana'yı küllerinden yaratmak üzere olan,EL'de 200 galibiyet alan 6 koçtan bir olan bir koç bu işleri "sallabolcularla mı" yaptı?Bu o kadar kolaysa iki sallabolcu alan her takım aynı başarıları yakalayacak mı?O zaman Phil Jackson aslında koç filan değil Bulls'ta MJ,Lakers'ta Shaq-Kobe ikilisi sayesinde mi koç oldu diyeceğiz?Olaya böyle mi bakacağız.Günümüz basketbolunda şut oyunun anahtarı.Şut sokamayıp, oyunu açamayan bir takımın hangi seti oynarsa oynasın hücum edebilmesi ve üst seviyede var olabilmesi mümkün mü?Sallabol mu oluyor bu?O zaman 7 sezonluk fb kariyerinde 200 M.Euro para harcayıp tek şampiyonluğu İstanbul'da kazanan Obradovic;Bogdanovic,Nunally,Sloukas ve Antic şut sokamasaydı o şampiyonluğu da alabilir miydi?Yere göğe sığdırılamayan o şampiyonluk "Sallabolcular" sayesinde mi alındı? Şutlar girmeseydi dışarıda örme dediği Harlem yıllarından kalma setlerle mi şampiyon olacaktı Obra?Ben cevap vereyim o şampiyonluğun yarısı Antic'in dipten soktuğu üçlükler. Pardon üçlük değil Sallabol(!).Ergin Ataman ne büyük koçmuş,gitti ama halen hazımsızlık sürüyor.

Monaco maçından sonra,umarım mantalite değişikliği bu maça özgü değildir,umarım devamı gelir demiştim.Gelmedi.Maçın bitimine 3-4 dakika kala 10 sayı gerideyken aldığı molada tüm mola boyunca set çizmeye çalıştı,oyuncular boş boş bakarken. Her şeye hakim koç(!)Geri kalan zamanda 3 sayı bulabildik.Bu seviyelerde koçlar ancak genelde son toplarda böyle uzun uzun set çizer.Oyuncu da nabız 180 zaten orada ne anlayacak,uygulayacak.Tek topa konsantre olur ancak.Oyunculara o anda oynanması gereken hücum mantalitesini anlatacaksın.Kısaca.İçeriye verelim,sırtı dönük oynayalım,P&R,perdeleme getirelim,x oyuncunun üzerinden oynayalaım vs. İlla ki boardı eline alıp,bir şey çizmek istiyorsan basitçe yap,zaten setler maç öncesi çalışılıyor, bellidir.Oyuncu molada nefeslenecek,o kısa sürede kafası çok karışmayacak. Maaşallah koç Gılgamış destanı gibi anlatıyor. Birazdan sınav yapacak.Elindeki lise takımı değil,bunu çözemedi henüz.

Kötü günler geride kaldı,şimdi daha kötü günler Efes'i bekliyor. Bryant,Larkin ve Pleiss'in ciddi sakatlıkları varmış. Bryant'ınki topuk dikeni,Cory Higgins'i bitiren sakatlık. Larkin muhtemelen yine dizdir. Pleiss neyse de diğer ikisi uzun süre yoksa Efes sezonu kapattı diyebiliriz.Koça da bir nevi bahane çıktı.
                      En son Larking tarafından düzenlendi; 20.11.2023, 14:22.

Yorum

Ünal Özüak'a sormak lazım; Siena mucizesini sıfırdan yaratan, düşük bütçelerle bjk'ye birisi E.Challenge şampiyonluğu olmak üzere 3 kupalı sezon yaşatan,yine gs'de düşük bütçelerle Obradoviç'li 30-40 M.Euro'luk fb ile rekabet edebilen ve Eurocup'u kazanan, Efes'le Avrupa basketbolunda 4 sezon ezici bir dominasyon kuran ve 2 EL şampiyonluğu alıp, 1 final oynatan,şimdi de Pana'yı küllerinden yaratmak üzere olan,EL'de 200 galibiyet alan 6 koçtan bir olan bir koç bu işleri "sallabolcularla mı" yaptı?Bu o kadar kolaysa iki sallabolcu alan her takım aynı başarıları yakalayacak mı?O zaman Phil Jackson aslında koç filan değil Bulls'ta MJ,Lakers'ta Shaq-Kobe ikilisi sayesinde mi koç oldu diyeceğiz?Olaya böyle mi bakacağız.Günümüz basketbolunda şut oyunun anahtarı.Şut sokamayıp, oyunu açamayan bir takımın hangi seti oynarsa oynasın hücum edebilmesi ve üst seviyede var olabilmesi mümkün mü?Sallabol mu oluyor bu?O zaman 7 sezonluk fb kariyerinde 200 M.Euro para harcayıp tek şampiyonluğu İstanbul'da kazanan Obradovic;Bogdanovic,Nunally,Sloukas ve Antic şut sokamasaydı o şampiyonluğu da alabilir miydi?Yere göğe sığdırılamayan o şampiyonluk "Sallabolcular" sayesinde mi alındı? Şutlar girmeseydi dışarıda örme dediği Harlem yıllarından kalma setlerle mi şampiyon olacaktı Obra?Ben cevap vereyim o şampiyonluğun yarısı Antic'in dipten soktuğu üçlükler. Pardon üçlük değil Sallabol(!).Ergin Ataman ne büyük koçmuş,gitti ama halen hazımsızlık sürüyor.

Monaco maçından sonra,umarım mantalite değişikliği bu maça özgü değildir,umarım devamı gelir demiştim.Gelmedi.Maçın bitimine 3-4 dakika kala 10 sayı gerideyken aldığı molada tüm mola boyunca set çizmeye çalıştı,oyuncular boş boş bakarken. Her şeye hakim koç(!)Geri kalan zamanda 3 sayı bulabildik.Bu seviyelerde koçlar ancak genelde son toplarda böyle uzun uzun set çizer.Oyuncu da nabız 180 zaten orada ne anlayacak,uygulayacak.Tek topa konsantre olur ancak.Oyunculara o anda oynanması gereken hücum mantalitesini anlatacaksın.Kısaca.İçeriye verelim,sırtı dönük oynayalım,P&R,perdeleme getirelim,x oyuncunun üzerinden oynayalaım vs. İlla ki boardı eline alıp,bir şey çizmek istiyorsan basitçe yap,zaten setler maç öncesi çalışılıyor, bellidir.Oyuncu molada nefeslenecek,o kısa sürede kafası çok karışmayacak. Maaşallah koç Gılgamış destanı gibi anlatıyor. Birazdan sınav yapacak.Elindeki lise takımı değil,bunu çözemedi henüz.

Kötü günler geride kaldı,şimdi daha kötü günler Efes'i bekliyor. Bryant,Larkin ve Pleiss'in ciddi sakatlıkları varmış. Bryant'ınki topuk dikeni,Cory Higgins'i bitiren sakatlık. Larkin muhtemelen yine dizdir. Pleiss neyse de diğer ikisi uzun süre yoksa Efes sezonu kapattı diyebiliriz.Koça da bir nevi bahane çıktı.
                        Üstadım, Ataman'a dokundurmadan edemez o. Eski dostu Hıncal'dan kalan bir özellik. Bugünü gömerken geçmişe de bir şeyler diyecek.

Onu alıntılamamın sebebi şuydu: Efes bu sezon en çok asist yapan takımlardan biri. Saha içi isabet sayısı da öyle... Evet, üçlük yüzdesi düşük (34,7%). Fakat sorun bunlardan çok savunma değil mi? 86 sayı yiyor Efes. Ve rakipler 50% üstünde atıyor.

40%'la üçlük attığı Real Madrid, 44%'le attığı Bologna maçını kaybederken 23%'le attığı Valencia maçını kazandı Efes.

Olay sadece şut değil yani...

Yorum

Üstadım, Ataman'a dokundurmadan edemez o. Eski dostu Hıncal'dan kalan bir özellik. Bugünü gömerken geçmişe de bir şeyler diyecek.

Onu alıntılamamın sebebi şuydu: Efes bu sezon en çok asist yapan takımlardan biri. Saha içi isabet sayısı da öyle... Evet, üçlük yüzdesi düşük (34,7%). Fakat sorun bunlardan çok savunma değil mi? 86 sayı yiyor Efes. Ve rakipler 50% üstünde atıyor.

40%'la üçlük attığı Real Madrid, 44%'le attığı Bologna maçını kaybederken 23%'le attığı Valencia maçını kazandı Efes.

Olay sadece şut değil yani...
                          Her faturayı da uzunlara kesmek istemem ama bu uzun rotasyonu EL'de zaten ne kadar çember savunabilir. Zizic yavaş ayaklı,özellikle PNR savunmasında görülen bu zaafı çok bilinen bir şey.Jones bu sezonun hayal kırıklığı,duracağı yeri bile bilmiyor çoğu zaman. Pleiss zaten yumuşak bir oyuncu. Willis iyi niyetli ama bir yere kadar. Efes uzunları ne birebir oyuncu savunabiliyor,ne de PNR. Bu hafta Messina ilk hücumu sırtı dönük Mirotic ile Willis üzerinden yaptı ve hemen faulü aldı.İkinci aynı hücum sayı oldu. Herkes her şeyin farkında. Efes kısaları da ancak hücumda ritim yakaladıkça iyi savunmacı olabiliyor.Oradaki en büyük eksik Elijah. Neredeyse 4 pozisyon savunabiliyordu,onun için de sakatlığı ciddi dediler topuk dikeninden bahsediliyor. EL'de sadece atarak kazanmak çok zor. Efes prime döneminde sadece atarak değil,çoğu zaman hem atarak hem çok yemeyerek maç kazanıyordu. Tespit çok doğru. Efes'te, hücum verimliliğini ölçen asist-top kaybı ortalaması halen belli çizginin üzerinde(Efes 18.2-10.6, EL lideri Real Madrid 21.9-12.0, arada fazla fark yok) yani sahaya da istatistiklere de bakarsak hücumda çok ciddi bir problem görünmüyor, Clyburn çoğu maçta pek ortada olmamasına rağmen, çember savunamamak en büyük sorun. Oturu gibi undersize bir uzun bile tek başına bunu gözümüze sokabiliyor.
                          En son Larking tarafından düzenlendi; 20.11.2023, 16:10.

Yorum

Her faturayı da uzunlara kesmek istemem ama bu uzun rotasyonu EL'de zaten ne kadar çember savunabilir. Zizic yavaş ayaklı,özellikle PNR savunmasında görülen bu zaafı çok bilinen bir şey.Jones bu sezonun hayal kırıklığı,duracağı yeri bile bilmiyor çoğu zaman. Pleiss zaten yumuşak bir oyuncu. Willis iyi niyetli ama bir yere kadar. Efes uzunları ne birebir oyuncu savunabiliyor,ne de PNR. Bu hafta Messina ilk hücumu sırtı dönük Mirotic ile Willis üzerinden yaptı ve hemen faulü aldı.İkinci aynı hücum sayı oldu. Herkes her şeyin farkında. Efes kısaları da ancak hücumda ritim yakaladıkça iyi savunmacı olabiliyor.Oradaki en büyük eksik Elijah. Neredeyse 4 pozisyon savunabiliyordu,onun için de sakatlığı ciddi dediler topuk dikeninden bahsediliyor. EL'de sadece atarak kazanmak çok zor. Efes prime döneminde sadece atarak değil,çoğu zaman hem atarak hem çok yemeyerek maç kazanıyordu. Tespit çok doğru. Efes'te, hücum verimliliğini ölçen asist-top kaybı ortalaması halen belli çizginin üzerinde(Efes 18.2-10.6, EL lideri Real Madrid 21.9-12.0, arada fazla fark yok) yani sahaya da istatistiklere de bakarsak hücumda çok ciddi bir problem görünmüyor, Clyburn çoğu maçta pek ortada olmamasına rağmen, çember savunamamak en büyük sorun. Oturu gibi undersize bir uzun bile tek başına bunu gözümüze sokabiliyor.
                            Bir önerim vardı: Mümkün olduğunca Beaubois ve Bryant'tan biri parkede olmalı.

Bu da şu demek: Thompson - Larkin - Clybrun'ü bir arada oynatmamak.

Larkin ve Bryant devre dışı. Pleiss da...

Thompson
                            Beaubois
                            Clyburn
                            Willis
                            Zizic - Jones

Bu dar rotasyona artık (Mecburen) Hollatz ve Ercan eklenir. Erkan zaten oynuyor. Erkan'ın rolü de önemli. Ceza şutörü değil bu çocuk. Öncelikle 3-4 savunacak, ribaund alacak, fast break bitirecek. Burası Euroleague!

Tabii çok derine inmiyoruz ama Micic - Thompson değişikliğini skorla açıkladılar hep. Oyun kurucu zekası bambaşka bir şey... Saf playmaker olması şart değil. Nedovic, Sloukas, Llull, Satoransky, Vildoza... Bunlar istatistik kağıdı dışında fark üreten zeki adamlar. Stefan Markovic vardı Unicaja'da, çocuğun savunması, asist öncesi penetresini ölçecek istatistik yok diye kötü diyorlardı. Burayı düzeltmek çok zor artık.

2,03-2,06 civarı, hem bireysel savunması kuvvetli hem de yardım savunmasıyla takımı yükseltecek, şut sokabilen bir ekleme yapar mı Efes? Moneke, Ojeleye gibi... Evet herkes 5 numara arıyor. Haklılar. Fakat yeteceğini düşünmüyorum.
                            En son Oğuz ZEYTİN tarafından düzenlendi; 20.11.2023, 20:54.

Yorum

Bir önerim vardı: Mümkün olduğunca Beaubois ve Bryant'tan biri parkede olmalı.

Bu da şu demek: Thompson - Larkin - Clybrun'ü bir arada oynatmamak.

Larkin ve Bryant devre dışı. Pleiss da...

Thompson
                              Beaubois
                              Clyburn
                              Willis
                              Zizic - Jones

Bu dar rotasyona artık (Mecburen) Hollatz ve Ercan eklenir. Erkan zaten oynuyor. Erkan'ın rolü de önemli. Ceza şutörü değil bu çocuk. Öncelikle 3-4 savunacak, ribaund alacak, fast break bitirecek. Burası Euroleague!

Tabii çok derine inmiyoruz ama Micic - Thompson değişikliğini skorla açıkladılar hep. Oyun kurucu zekası bambaşka bir şey... Saf playmaker olması şart değil. Nedovic, Sloukas, Llull, Satoransky, Vildoza... Bunlar istatistik kağıdı dışında fark üreten zeki adamlar. Stefan Markovic vardı Unicaja'da, çocuğun savunması, asist öncesi penetresini ölçecek istatistik yok diye kötü diyorlardı. Burayı düzeltmek çok zor artık.

2,03-2,06 civarı, hem bireysel savunması kuvvetli hem de yardım savunmasıyla takımı yükseltecek, şut sokabilen bir ekleme yapar mı Efes? Moneke, Ojeleye gibi... Evet herkes 5 numara arıyor. Haklılar. Fakat yeteceğini düşünmüyorum.
                              Geçen sezon Vasa varken de sorunlar başlamıştı. Efes PO yapamadı,Clyburn'ün mucize şutu olmasa lig de gidecekti.Gözden kaçan nokta Efes geçen sezon kabuk değiştirdi,takımın lokomotifi oyuncular takımda kaldı ama hep savunduğum gibi takım kimyasının önemli parçaları takımdan ayrıldı. Kruno,Anderson,Singleton,Moerman. Bu oyuncular Efes hegemonya kurarken hep rollerini iyi oynadılar,iki süper yıldızın etrafında takımı tamamladılar.Basketbol "sallabolcuların"değil,bir takım oyunu.Takım kimyasını iyi oturtmak işin anahtarı.Bu oyuncuların gidişi,Clyburn'ün 3.yıldız olarak gelişi Efes'i çok etkiledi.Bu sezon Vasa ve birçok oyuncu daha gitti ama Thompson ve Willis bence beklentiyi karşılamasına rağmen kimya halen bozuk.

Erkan'la ilgili her şeye katılıyorum.Real Madrid maçında ilk çeyrekte 15-0 ile geri dönülmesinin mimarı o.Nasıl kullanılması gerektiğini 5 dakikada bize gösterdi.Ama görebildiğimiz kadarıyla Erkan'dan top elinde yaratması bekleniyor.Olmaz.O savunmasıyla,atletizmiyle,hücum ve savunma ribaunduyla,çembere gitmesiyle katkı verebilecek bir oyuncu.Tıpkı yukarıda saydığım oyuncuların takımı tamamlayan katkıları gibi. Kruno 3.top yönlendiriciydi,onun nyeri hiç dolmadı. Anderson maçta 5 dakika oynar savunma yapar,hücum ribaundu çeker,şutu sokar yaptıkları pek dişe dokunur gibi görünmez,istatistiğe yansımaz ama oyunun momentumunu çok etkilerdi.2.EL şampiyonluğunda son topta Singleton'un hücum ribaunduna girip orayı karıştırması Real'e son top şansı vermedi.Bütün sezon 2.viteste gider mayıs ayında 4.5.vitese atardı.İstatistiğe bakarsan Singleton Real maçında bir şey oynamadı dersin.Basketbol detaylar oyunu,hele de bu seviyede.Tek topla finalist,şampiyon değişiyor yıllardır.

Şimdi 2 süper yıldız da yok. Vasa gitti,Larkin artık yıldız gibi oynamıyor. Clyburn'de başka havalarda.Şimdi sakatlıklar da baş gösterdi.Burada biraz koç mahareti ön plana çıkıyor.Ekleme zaten gerekiyordu şimdi şart.Yaklaşık 1 ay önce Efes'in 2 uzun, bir kısaya ihtiyacı var demiştim.Bir çember savunucusu şart,yine Walkup benzeri bir kısa.Yine mobil,şutu olan bir uzun.Mesela Jordan Mickey tarzında.Kayıp sezona hazırlamıştık biraz kendimizi ama önümüzdeki sezona da bir iskelet kalmayacak gibi görünüyor,yine yeniden sıfırdan Efes. Ama mimar kim olacak?
                              En son Larking tarafından düzenlendi; 21.11.2023, 10:49.

Yorum

• Alex Abrines:"Bana ve yakın olduğum arkadaşlarıma göre koçun değişmesi iyi oldu.Sezon uzun,sürekli size bağıran biriyle çalışmak insanı yoruyor.Bir noktada söyledikleri bir kulağınızdan girip,diğer kulağınızdan çıkıyor"

Saras'a salvolar.Bu işler Obradovic ile başladı.Ona öykünenler hep aynı tarzda koçluk yapmaya çalışıyor.Bir tane de bizim başımızda var.

Abrines, sende 3 yıldır bir şey oynamıyorsun ama o da ayrı.

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                                Yükleniyor...
                                X
                                WhatsApp Resmi İletişim