İlk olarak TURHAN tarafından gönderildi
Gönderiyi görüntüle
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Lazca Öğreniyorum .. Öğretecek Birileri Olursa Tabi
Daraltma
X
-
Romeika sincevismi
Pontus rumcası büyük değişiklik göstermiştir bugünkü Pontus rumcası kafkas dilleri ve türkçeden etkilenmiştir birçok kelime , deyimler değişikliğe uğramıştır bu dönemde Trabzonun çoğunlukla dağlık yerlerinde konuşulurKazimişi gzas vorert
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak selazur'lu ismail tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüleGünaydın = Kayi ndğalepe (genelde lazca kullanılmaz,türkçe günaydın tercih edilir)
İyi Akşamlar = Kayi Serepe
Nasılsınız = Muçore
Acıktım = Gayi Mamşkoyinu
Si ma mematxozi,ma tamo tamo kodogoruram.
(Sen beni takip et,ben sana yavaş yavaş öğretirim)
Daha detaylı bilgi ve lazca alfabe vs. lazebura.net sitesinden takip edebilirsinHerkese Merhaba
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak elifum tarafından gönderildi Gönderiyi görüntülebizim köylerimizde hep rumca konuşulur durur
babaannemin bana anlattığı bi olayı size anlatmak isterim
kurtuluş savaşı zamanlarında
hasta olan askerlerimizi tedavi eden bir doktor(rus)
hastalara bir hap veriyor
rumca bilen köylümüzde doktorun hapı verirken rumca küfrettiğini duyunca işkillenip hapı yutmuyor
meğer hap öldürücü bir hapmış
rumca bilen hemşerimiz sayesinde birçok askerimiz hayatta kalıyor
ne kadar çok dil bilirsek o kadar iyi rumlar bizim hemşerimiz değil
ama ne konuştuklarını bilmek işimize yarar.
Ben İçişlerinde yıllarca çalıştım, ilk yıllarımda Türkiye içinde konuşulan Kürtçe, Pomakça, Lazca, Rumca, Zazaca... gibi dillere hiç rağbet yoktu, ancak son dönemlerde bu dilleri bilenleri çok güzel yerlerde görev verdiler, hiçbir zaman bilmek kötü değilki? Tabiki bileceksin, benim söylemek istediğim çok daha farklı bir açıdan ileride böyle düşüncelerin toplumumuz aleyhine kullanmak istiyorlar, onu anlatmaya çalıştım.
Ayrıca Karadeniz Bölgesinde yaşayanların en uyanık ve cin fikirli olduklarını açıkça söyleyebilirim.BİR AĞAÇ BİR CAN, BİR CAN BİR TRABZONSPOR
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak Özkan tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüleMegrel dedikleri bunlar mı abi?
Benim konuyla alakalı çok ciddi araştırmalarım var ama buraya taşımanın anlamı yok,çünkü ilgilenecek veya paylaşım istiyecek kişi sayısı pek fazla olmaz,kaldıki detaya inmek farklı tartışmalarıda beraberinde getirir.
Bir bakmışsınızki,örneği yukarıda bir arkadaşımız olduğu gibi,bu ülkenin en temel taşı olan ve kendini LAZ=TÜRK gören vatandaşları haksız ithamlarla karşı karşıya kalabilir.
Laz dilinin,mademki merak edilip iyi niyetle birşeyler öğrenilme isteği var,çokta derine inmeden yüzeysel konuşulmasında fayda varSon ağaç kesildiğinde,
Son nehir kirlendiğinde,
Son balık avlandığında, İşte O zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız...
Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.
- Alıntı
Yorum
-
Firidin kardeş,
Bu tarz düşünen arkadaşları bu kadar dikkate alıp cevap vermeye ,haliylede klavye başında kendini yormana gerek yok,ben bu tepkilere gülüp geçiyorum
Bence sende rahat ol, ( Ma domkitğana rağati ivi )Son ağaç kesildiğinde,
Son nehir kirlendiğinde,
Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.
- Alıntı
Yorum
-
benim de en büyük hevesimdi lazca...
ma si maoropen
kukmançi
kurzeu
gudallamak (gudal kaşık demekmiş;ayrıca bizim oralarda da kullaniliyormuş günlük hayatta ... : hayde çorbayu gudallayun.. kaynak Fatma Çelik)
xeleberineşeli şen mutlu
lenger
lazut..lazıt
kartoli.. patates
birbirinden alakasız bir kaç kelime öğrenmekle başlamıştım işe...ama sonra vazgeçtim
başlığı açan renkdaşı tebrik ediyorum... vee selazurlu ismail abimize de eklediği bilgiler için teşekkür ediyorum
sıkı takipçisi olacağım bu başlığın...
geçen seneki TSira toplantımızda artvinli bir teyzemizle tanışmış..laz olduğunu öğrenince lazuri ğuşkuni demiştim... -lazca konuşabiliyor musun-
teyzenin gözleri parladı ama ben devamını getiremeyince hevesi kırıldı sanırım
hep içimde yaradır
lazuri ğuşkuni
başlığa yapılan olumsuz eleştirileri okumadım... belirtirimEn son melâl tarafından düzenlendi; 09.01.2009, 20:27.*Gamze Melâl Tokay
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak meLaL_61 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntülebenim de en büyük hevesimdi lazca...
ma si maoropenSon ağaç kesildiğinde,
Son nehir kirlendiğinde,
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak selazur'lu ismail tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüleYukardaki yazından Lazca merağının nedenini anlıyorum ,aramızda melal sözEn son Özkan tarafından düzenlendi; 09.01.2009, 23:26.Stand-upçı başkan istemiyoruz!
- Alıntı
Yorum
-
-
mesajlarınızı ben kaldırmak durumunda kaldım arkadaşlar , kusuruma bakmayın.
Bir kez daha başlığa şans tanınmıştır.
İyi niyetli bir arkadaşımızın, siz ne düşünürseniz düşünün, iyi niyetli bir yaklaşımıdır bu. Ve onun iyi niyetine yaraşır şekilde 'sorunsuz' paylaşım yapılabilsin istiyoruz.
Bunda bir yanlış var mı?
Bence yok.
Aynı tavırlar devam edecekse ne yazık ki arkadaşımıza bir nevi saygısızlık ederek başlığı kapatmak durumunda kalacağız gibi görünüyor.
Peki gerek var mı?
Bence yine yok.
Lütfen biraz daha anlayışlı olmayı deneyelim.En son Gamze tarafından düzenlendi; 10.01.2009, 00:01. Sebep: Cengiz abinin mesajı üzerine yanlış anlaşılmaması adına düzenlenmiştir.
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak livera61 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüleLazca öğrenmen istemenin nesi ayıp herkes evinde 1-2 kelime bile olsa konusmuyor muBmn|BursaTrabzonspor'lular Birliği''Rize'li Trabzonspor'lular''
- Alıntı
Yorum
Yorum