Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Lazca Öğreniyorum .. Öğretecek Birileri Olursa Tabi

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İlk olarak zafer6161 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
    lazca öğrenmek istoyorsanız size en kısa yolu göstereyim,bence çok kolay

örnek:

mesela siz normalde olmuyor diyorsunuz dimi,bu olmuyor kelimesindeki yor 'u çıkay yerine may ekle, kelimemiz bu sefer olmay oldu
    bunu gibi bir çok örnek sunabilirim

geliyorum - geliyrim
    biliyorum - biliyrim
    çıkıyor - çıkay
    gibi en kısa yol bu ve bu şekilde konuşursanız laz olduğunuzu her yerde belli edersiniz
    kanımca
    İyi de bunun lazca ile bir ilgisi yok ki..

Yani ironi yapmış olduğunu var sayarak da söylesem lazcaya benzemek açısından da bir alakası yok..

Karadeniz şivesi ve lazca biribirinden çok farklı iki olgu..

Zaten bu yanlış yönlendirme ve bazı yerleşik düşünce kalıpları yüzünden birisine "Ben Trabzonluyum" dediğimde "Vay. Lazları severim ben" gibisinden saçmasapan bir cevap ile karşılaşabiliyorum bazen)

Lazcanın ve dolayısıyla Lazların Trabzon ile uzaktan yakından herhangi bir ilgisi yoktur. Nüfusun küçük bir kesiminde bir takım evlilikler neticesinde kan bağı gerçekleşmedikçe tabii..
    "söylediklerin kimseyi rahatsız etmiyorsa hiçbi' şey anlatmıyorsun demektir"

GW

Yorum

İlk olarak Great White tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
      İyi de bunun lazca ile bir ilgisi yok ki..

Yani ironi yapmış olduğunu var sayarak da söylesem lazcaya benzemek açısından da bir alakası yok..

Karadeniz şivesi ve lazca biribirinden çok farklı iki olgu..

Zaten bu yanlış yönlendirme ve bazı yerleşik düşünce kalıpları yüzünden birisine "Ben Trabzonluyum" dediğimde "Vay. Lazları severim ben" gibisinden saçmasapan bir cevap ile karşılaşabiliyorum bazen)

Lazcanın ve dolayısıyla Lazların Trabzon ile uzaktan yakından herhangi bir ilgisi yoktur. Nüfusun küçük bir kesiminde bir takım evlilikler neticesinde kan bağı gerçekleşmedikçe tabii..
      e biliyoruz yani biz olayın mizahii yönünü yazdık )
      Ne Olmuş Şampiyon Olamadıysak,,,
      Hayallerimizi Satmadık'ya,,,

Yorum

İlk olarak zafer6161 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
        e biliyoruz yani biz olayın mizahii yönünü yazdık )
        Yok yani; tahmin ettim ve hatta yazımda da ironi yapmış olacağını belirttim ama ciddi ciddi bu yönde bir inanış olduğunu düşündüğümden dolayı senin yazın yazın bir anlamda bahane oldu bana

GW

Yorum

kardeş avatarındaki jilet ne iş
          Ne Olmuş Şampiyon Olamadıysak,,,
          Hayallerimizi Satmadık'ya,,,

Yorum

Bir albüm kapağı diyelim

Jılietçi bir tip olmadığım kesin)

Neyse.. "Lazca" dan devam..

GW

Yorum

Great White harfi harfine katiliyorum...

ayni sekilde bendede oluyor. "Trabzonluyum" diyince "laz hemserim" diye karsilik veriyorlar...

yau kardesim ben Laz degilim... ben Trabzonluyum diyorum. "yaa lazca konusmuyormusunuz" diyorlar... "o karadeniz sivesi, lazca degil" diyorum... ama kime diyorum...

Great Whitein dedigi gibi: Trabzonun Lazlarla alakasi yoktur. evlilikler sonucu kan bagi olusmus olabilir. ama fazlasi olamaz.

Lazlara karsi hicbir kötü düsüncem yok. "laz" deseler bile cogu kez gülümsüyorum, herkese anlatacak degilim. ama ben Türküm Trabzonluyum... karadeniz sivesinide cok seviyorum. sülalemiz konusuyor zaten...

Yorum

İlk olarak Cengiz Çubukcu tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                abi ''akıl hıyar değil ki kırıp da yarısını sana vereyim '' nasıldı? nosi şuka varenki ....diye devam ediyordu galiba ama sonunu getiremedim
                nosi şuka varenki,megitağa do mekça
                Son ağaç kesildiğinde,
                Son nehir kirlendiğinde,
                Son balık avlandığında, İşte O zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız...

Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin.

Yorum

Ben rumca öğrenmek isterim şahsen... Yunanistan'lılarla baya bir işe yarıyor..

EĞİTİM ŞART!!!

Yorum

İlk olarak ÖmerFarukYılmaz tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                    Ben rumca öğrenmek isterim şahsen... Yunanistan'lılarla baya bir işe yarıyor..
                    Hangi Rumca?

Yorum

Benim baba tarafı komple Laz. Ama ne babam Lazca bilir, ne dedem İleride fırsat bulabilirsem öğrenmek isterim ama bir faydasını göreceğimi de sanmıyorum
                      Trabzonspor HES yapma, kendi kalene gol atma!
                      Karadeniz'e Özgürlük!

Yorum

İlk olarak TURHAN tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                        Hangi Rumca?
                        Bildiğin bizim köylerde konuşulan Rumca...

Teftas? Kalaime..

EĞİTİM ŞART!!!

Yorum

O Rumca ile Rumlarla anlasmak zor. Sinifimda Kibris Rumu ve yunanli var. Bizim Rumca sarkilardan bir demet gonderdim acaba ne kadarini anliyorlar diye, icerisinden tek tuk anladiklari kelime var ancak tamamiyle benzer degil.

Yorum

İlk olarak Adil ÖZGÜR tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                            **Yıl 1982 henüz kış ayları gelmeden omuzumda bir tüfek, Jandarma Askeri olarak Esenboğa Hava Limanı Dış Hatlar kısmında Askerim. Nöbet karşılığım canım gibi sevdiğim, kan kardeşim gibi olan Arsinli veya Araklılı Ali Kemal OCAK,

** Rusya Auletflayt uçağı Moskova'dan Esenboğa Hava Limanına ineceği sırada Apron kısmına çok yakın olan camın kenarına uzun boylu, uzun burunlu çok güzel bir İstanbul Lehçesi ile Türkçe konuşan bir zat yanıma geldi, iyi nöbetler asker ağa dedikten sonra Memleketin neresi diye sordu.

Cevap- Trabzonluyum,

-Desene hemşeriyiz, akrabayız, sen de ben de LAZ'ız dedi.

-Sevindim, siz nerelisiniz diye sordum, Ben Türk değilim Kafkasyalıyım. Dedi.

***Şaşırdım, tekrar sordum, Hem Türk değilsin, hemde Hemşeriyiz akrabayız, Türkiyede ne arıyorsunuz dediğimde ben Sovyetler Birliğinin Ankara Büyükelçiliğinde görevliyim dedi.

Kusura bakma ama, benim Rusyada akrabam yok, acaba hangi Din'e mensupsun diye hemen beşinden ekledim.

Cevap- Hrıstiyanım.

***Tekrar Kusura bakma ama benim Hristiyan hiç akrabam olmadı, olamazda, ayrıca ben Türk'çeden başka dil de bilmem, sen kimsin diye sert bir şekilde sordum,

-Söyledimya Ben Rus'um,

-Tanışdığımıza memnun oldum, ben de Türk'üm dedim.

Hemen beşinden ekledi, Siz Türk'sünüz ancak hiçbir teknolojiniz yok, silahı da mermiyide tankıda gider Amerikadan alırsınız, Oysa biz Hem silah, hem Tank, Hem de Mermi yaparız dedi.

El Cevap= Biz paramızla silah veya Tank alabiliriz, önemli olan o silahı ve tankı kullanabilme cesareti ve ruhuna sahip olmaktır. Biz Amerikadan tankı aldık, Kıbrısta Beşparmak dağlarına çıkardık, onları oraya helikopter ile çıkarmadık, biz bu ruhla savaşırız, senin silahın tankın içinde yerde, tankı kullanan şöforun da direksiyona bağlı bir vaziyette savaşırsınız, dedim.

Diyalog bitti, adam benden uzaklaştı,

Dönem Sıkıyönetim dönemi Recep ERGUN Paşa da Ankara Sıkıyönetim Komutanı, hemen hemen her ay Esenboğaya gelir, Leon Ekmekçiyan Esenboğayı yeni basmıştı, dünya çalkalanmıştı, Rahmetli Hulusi SAYIN Paşamızda Esenboğadan sorumlu Paşaydı, Hulusi Paşa her hafta Esenboğa havaalanına gelirdi. Böyle bir ortamda görev yapıyordum.

Birden kolumdan beyaz saçlı, uzun boylu birisi beni tuttu ve o zamanlar dış hatlar bekleme salonunda bulunan kızılay odasına beni soktu,

Bana sert bir şekilde, o adam sana ne dedi, sen ona ne dedin, bana harfi harfine anlat, ben Albay ...(ismini unuttum) Anlattım yukarıdaki olayı Albayıma,

Bana aferin oğlum, sana öğütüm böyle Türk Düşmanları ile hiçbir şekilde konuşmayacaksın, sadece görevini yapacaksın dedi.

Bölüğüme gelince Bölük Komutanım Kd. Yzb. Kadir BARIŞ beni makamına çağırdı, aynı kelimeleri ona anlattım, bana aferin oğlum iyi cevap verdin ona amma, bok herif bir daha Rus Çasusları ile konuşmayacaksın diye sıkı sıkı tembih etti.

Sonuç; Hiçbir şekilde ana dile karşı değilim, herkes ana dilini doya doya konuşsun, saygı duyarım kesinlikle saygılıyım.

Ançak; Dini dinime uymayan, ülkesi ülkeme uymayan insanların ta o yıllarda özellikle "LAZ'sın, Hem hemşeriyiz, hem akrabayız" uslubunu bu başlıkta sizlerle paylaşmak isterim.

Hem Karadenizde fazla konuşulmayan ancak son zamanlarda şarkılarda ve özellikle Yunanistan'dan destek gören bir takım kişilerin düşüncelerine Rus Çasusu tecrübesi ile ayrıca Zaman Gazetesinde 3 yıl önce çok geniş şekilde bu konuya açıklık getirmesinden şöyle desem olurmu acaba;

Birileri bugün AB yolu Diyarbakırdan, yarında BOP yolu Trabzon'dan geçiyor benzetmesi yapar diye de içimden geçmiyor değil.

Selam olsun anasından Nana'sını öğrenene.

Bir kusur ettimse hoşgörünüze sığınırım.

Sadece bu hatıramı paylaşmak istedim.
                            bizim köylerimizde hep rumca konuşulur durur
                            babaannemin bana anlattığı bi olayı size anlatmak isterim

kurtuluş savaşı zamanlarında
                            hasta olan askerlerimizi tedavi eden bir doktor(rus)
                            hastalara bir hap veriyor
                            rumca bilen köylümüzde doktorun hapı verirken rumca küfrettiğini duyunca işkillenip hapı yutmuyor
                            meğer hap öldürücü bir hapmış
                            rumca bilen hemşerimiz sayesinde birçok askerimiz hayatta kalıyor

ne kadar çok dil bilirsek o kadar iyi rumlar bizim hemşerimiz değil
                            ama ne konuştuklarını bilmek işimize yarar.
                            süleymanoğlu
                            hayat beni 61 kenara

Yorum

Merhaba ,

Valla bir renkdaşımızın yazdığı gibi ben konunun ırklara gelebileceğini veya dilin farklı dillerle benzerliği olabileceğini düşündürme boyutuna geçebilceğini düşünmemiştim İtiraf ediyorum zor bir cümle oldu

Bir dilin diğer dillerle benzerliği onun kırma bir dil olduğunu anlamanı taşımaz bence . Zira herkez bilirki Almancayla İngilizcede birbirine çok benzemektedir . Bu durumda 2 sinden birinin kırma olması gerekir . Üstelik insanoğlu sosyal bir varlık ve iletişime geçtiği ırklarla süreç içerisindeki diyaloglarında bazı benzer kelimeler doğal olarak kullanmış olabililer .

Benim asıl söylemek istediğim aynı yörenin insanlarına ait bir dil in unutulmaya yüz tutmaması ve zaman içinde küçük kelimelerlede olsa en azından yad edilmesi .

Herkesin tahmin edebileceği için bir forum sayfasında bir dil öğrenilemez . Ama küçük kelimeler öğrenilebilir . Ben sosyal hayatımda kullandığımda arkadaşlarım gayet ilgi çekici buluyorlar . O yüzlerinde oluşan tebessüm bile yetiyor . Birebir olmasada benim yöremde kullanılan bir dil e bu kadar uzak olmak beni rahatsız etti ve burada bize küçük bilgiler aktarabilecek kişilerin olabileceğini düşündüm . Saolsunlar şimdiden yardımcı olmaya başlamışlar

Madem başlığı açtım . O zaman başlığa yakışır bir mesaj kapanışı yapayım .

Kayi Serepe

Saygılarımla
                              En son firidin61 tarafından düzenlendi; 08.01.2009, 20:42.

Yorum

İlk olarak selazur'lu ismail tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                                Hıristiyan Lazlar Acara’da yaşıyor. Gürcistan/Acara bölgesinde yaklaşık 5 bin civarında Laz yaşadığı tahmin ediliyor.
                                Megrel dedikleri bunlar mı abi?
                                Stand-upçı başkan istemiyoruz!

Yorum

Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                                Yükleniyor...
                                X