Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Gazozlarda ALKOL iddiasi

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

  • #16
    Bunlar iddia değil tamamen gerçektir.

    TÜBİTAK GAZOZLARI İNCELEDİ VE ALKOL TESBİT ETTİ

    Tübitak inceledi; 10 gazozda alkol çıktı

    Meşrubat tüketiminin arttığı Ramazan'da şok bir gelişme yaşandı. Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildi.



    Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, gazozların 'içindekiler' bölümüne etil alkolün yazılmadığına dikkat çekerek tüketicilerin yanıltıldığını söyledi. Deniz, "Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bunlar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etil alkol, bu çözülmeyi sağlamak için kullanılır. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebilir; ama maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor." dedi.

    Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği alkolsüz içecekler tebliğinde, litre başına 5 gram etil alkole izin veriliyor. Zaman'ın sorularını cevaplayan kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, alternatifi olmasına rağmen gazoza keyfî olarak alkol konulduğunu söyledi. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir de, durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığına işaret etti. Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını anlatan Demir, "Normalde üretim bandında 30 saniyede 2 şişe dolum sağlanırken, alkol sayesinde bu miktar 4 şişeye çıkıyor." ifadesini kullandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem ise alkolün dinen haram olduğunu ve bir damlasıyla bir şişesi arasında hiçbir fark bulunmadığını kaydetti.

    Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da 'litrede 5 grama kadar etil alkole izin verilmesinin anlayamadıklarını aktaran Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE'nin gazozlarla ilgili 4080 nolu standardının değiştirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına imkân tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, "Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli" dedi. Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent deniz, içeriğin etikette eksiksiz yer alması için düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini söyledi. Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü, "Tüketicileri uyarıyoruz. İçtiğiniz gazozlarda alkol var."

    Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, gazozlarda etil alkol bulunduğunu, meyvelerdeki alkolün ise bundan farklı olduğunu kaydetti. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir, ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını aktarıyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de üreticinin istese de etiketin üzerinde Tarım Bakanlığı'nın iznini almadan alkol ibaresini yazamayacağını söylüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem de alkollü içkinin bir damlasıyla bir şişesi arasında da haram olması bakımından hiçbir fark olmadığı sözlerine ekliyor.

    'Alkol bulunması normal'

    Tüketiciler Birliği'nin iddialarına gazoz üreticileri adına Meşrubatçılar Derneği cevap verdi. Dernek adına yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Nizamettin Şentürk şirketlerin yönetmelikte belirtildiği gibi alkolsüz içecekler ürettiğini söyledi. Ethanol'ün doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunduğunu belirten Şentürk, "Zira meyve ve sebzeler olgunlaştıkça oluşan fermantasyon sırasında yan ürün olarak belirli oranlarda ethanol ortaya çıkıyor. Ayrıca, ekmek, yoğurt gibi maya içeren gıdalarda yine doğal olarak ethanol bulunur." dedi. Bütün dünyada gıda regülasyonlarında ethanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirten Şentürk, Tüketiciler Birliği'nin açıkladığı değerlerin çok altında olduğunu söyledi. Şentürk sözlerine şöyle devam etti: "Bir maddenin bulunmaması diye bir iddia pratikte mümkün değildir. Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır."

    kaynak: zaman gazetesi

    Yorum


    • #17
      TÜBİTAK'ın, gazozların içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin raporuna cevap veremeyen gazoz üreticilerinin suskunluğu sürüyor.

      Kamuoyunda infiale sebep olan gelişme ile ilgili basına açıklama yapmaktan çekinen firmaların nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor. Meşrubatçılar Derneği şirketlerin yönetmelikte belirtilen ölçülere sadık kalarak alkolsüz içecekler ürettiğini söylemekle yetindi. Açıklamada, dünyanın her yerinde gıda regülasyonlarında etanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirtti. Kendi markası adına başka bir şirkete üretim yaptıran Konya merkezli Adese Marketler Zinciri ise içinde karbonhidrat bulunan gıdalarda bir süre sonra doğal olarak alkol oluştuğunu kaydederek, aynı analizin ekmek, ayran, yoğurt, boza veya kefire de yapılması halinde aynı sonucun alınacağını savunuyor.

      Piyasada en yaygın pazara sahip 10 gazoz markasının hepsinde litrede 0,2 ile 1,56 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edilmesi tüketicileri ayağa kaldırdı. Tüketicilerin kimisi, 'Biz bunca yıldır alkol mü alıyorduk?' sözleriyle isyanını dile getirirken, kimi de 'Aldatıldık, artık kime güveneceğiz' diye sitemde bulunuyor. Ancak haberin duyulmasının üzerinden 2 gün geçmesine rağmen Adese ve Ülker hariç üretici firmalardan hiç ses çıkmıyor. Analizi yapılan ürünler arasında Sensun ve Sprite gazozlarının üretimini Coca-Cola firması gerçekleştiriyor. Fruko ve Seven Up, Pepsi firmasının markaları iken, Akmina süt ve yoğurt ürünleri ile kamuoyunda bilinen Danone'ye ait. Adese, Kipa ve Tansaş ise kendi adlarına başka firmalara üretim yaptırıyor. Çamlıca, Ülker Grubu'nun ürünü iken, Uludağ Bursa merkezli ve gazoz konusunda ün yapmış bir marka.

      Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda alkol tespit edildi. Gazozların içeriğinde alkole rastlanması ise dinî hassasiyeti olan tüketicileri şaşkına çevirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, konu hakkında inceleme başlattıklarını açıklarken, TÜBİTAK'a müracaat edeceklerini, alkolün sonradan ilave edildiğinin ortaya çıkması halinde gereğinin yapılacağını kaydetti. Gazozlarda 'alkol bulunur' ibaresinin yazılmamasını 'tüketicinin aldatılması' şeklinde yorumlayan Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz de Batı'da olduğu gibi tüketicilerin manevî tazminat davası açabileceğini söyledi. Üreticiler ise sessizliğini korumada ısrar ediyor. Firmalar açıklama için Meşrubatçılar Derneği'ne işaret ederken, dernek önceki gün üretimin hiçbir safhasında hariçten alkol takviyesinin yapılmadığını, tespit edilen alkolün tamamen üretim sürecindeki doğal fermantasyondan kaynaklandığnı duyurmuştu

      zaman gazetesi

      Yorum


      • #18
        ulen gazoz da ilginç bi koku alıyodum ben zate yaa kafa da ii oluyodu içince içtikmi 1 litre götürüoz zate vayy anasını bukadar insanın hakkını nasıl ödicekler öbür tarafta

        Yorum


        • #19
          ''bir damla alkolün ağırlığı 0,02 gramdır, kipa gazozun bir litresinde 10 damla alkol, 40,000 damla su vardır buna göre alkol oranı %0,025 tür,

          efes'in alkol oranı %5 yani gazozun 200 katıdır

          sonuç olarak 200 litre kipa gazozu içerseniz ve mideniz delinmezse teorik olarak kendinizi çakırkeyif hissedebilirsiniz şeklinde bir çalışmaya neden olan haberdir.''
          Bu da alıntı.

          Adam bilimsel olarak incelemiş
          When I go home people'll ask me, "Hey Hoot, why do you do it man? What, you some kinda war junkie?" You know what I'll say? I won't say a goddamn word. Why? They won't understand. They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you, and that's it. That's all it is.

          Yorum


          • #20
            olabilir ama hiç gazoz içtikten sonra kafayı bulmadım valla

            Yorum


            • #21
              bundan sonra özellikle yılbaşında felan uludağ gazoz alcam . hem daha ucuz hem millet anlamaz alkollü olduğunu .
              ama şaka bir yana söylemeleri grrekirdi bunu şişenin üstünde yazmaları felan gerekirdi .

              Yorum


              • #22
                ülker'in açıklamasını okuyunca biraz sakinleştim açıkcası. doğal olarak meyvelerin olgunlaşmasıyla fermantasyon sonucunda yan ürün olarak ethanol açığa çıkıyor. buna yapılabilecek fazla bişey yok. geçen gün coca-cola içip yola çıkan bir tanıdığım kaza yapınca polis alkol muayenesine sokmuş ve %5 alkollü çıkmış. yani sadece gazozlarda değil sanırım her asitli içecekte bu alkol var! yazık!!!
                Ben Kuzeyin Oğlu, sen Bizans Torunu! Ben Asaletin Rengi, Sen Entrikanın Başkenti! Ben TRABZONUM, BİZ TRABZONSPORUZ!!!

                Yorum

                Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                Çalışıyor...
                X