Forum Kültürü Öldü mü? Yoksa Sadece Şekil mi Değiştirdi ?

Daraltma
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler
  • yenal
    • 21.12.2010
    • 114
    • Marka Stratejisti
    • İstanbul

Forum Kültürü Öldü mü? Yoksa Sadece Şekil mi Değiştirdi ?

Evet arkadaşlar,

Neredeyse 40.000 kullanıcısı olan bu devasa topluluk teknolojiye mi yenildi ? Ne değişti de artık BMN bu kadar yalnız kaldı ? Bahsettiğim değişimde 10 yıllık bir zaman aralığından bahsediyorum. Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir taraftar forumu neden böyle geriledi ? Sebeplerini tartışmak yerine, yeni kullanıcılar edinmeliyiz yoksa eski kullanıcılarımıza mı erişmeliyiz ? Artık biraz canlanalım.
    --
    Markanızın ilk izlenimi için ikinci bir şanşınız olmayacak.

https://larus.web.tr
  • DNA-TS
    Trabzonspor Kongre Üyesi
    • 18.02.2007
    • 5661
    • Mimar
    • İstanbul

Burda sadece kendi aramızda dönen dünya diğer tarafta herkesle dönüyor. Dedikodu goygoy haber magazin spor kültür gelişmeleri anlık olarak paylaşılıyor. Yazmak etmek ulaşmak daha kolay.
    youtube vb yerler çıkınca ulusal çapta ki tv programları gazete dergiler bile etkilenmişken forumun düşmesi çok şaşırtıcı değil.
    bence BMN YouTube eski kullanıcılara falan ulaşıp maç sonu yayınlar yapabilir.
    denemekte fayda var.

Yorum

• [KAPLAN]
      • 28.08.2006
      • 1889
      • İstanbul

AI'daki son gelişmelerden sonra neredeyse tüm WEB ölmek üzere. İnsanları bu saatten sonra yeniden forum kullanmaya ikna edebilmenin imkansız olacağını düşünüyorum.

Forum kullanmaya devam edenlerin çoğu eski aktif üyeler ve mevcut alışkanları devam ettiriyor. Zira ben öyle yapıyorum.
      . Futbol yetenekli aptalların oyunu olmamalı

Yorum

• acan61
        • 30.08.2014
        • 2713
        • Ankara

İnsanların genel olarak futboldan uzaklaştığını düşünüyorum. Yeni neslin 90 dakikalık sıkıcı futbolu sevmediğini ve Trabzonspor özelinde ise eski başarıların unutulduğunu düşünüyorum. 1 senelik yarım yamalak oyun ile gelen şampiyonluk ve sonrasında ligde ve avrupada yok olmanın verdiği bitmişlik bizleri soğuttu. Ayakta olan tek camia gs muhtemelen forumları vs halen canlıdır. Buraya alışkanıktan giriyoruz. Ancak karşılaştığımız manzara ihanet, hasetlik, çekememezlik ve nankörlükten başka bir şey değil. Beni bu nankör insanlar soğutuyor mesela buraya yazasın gelmiyor. Real madrid bütçeli takımlar var ligimizde her maç en dandik koltuğu 3bin tl satıyor. Evet kötü yönetim kötü oyun var ama şu gelinen noktaya kolay gelinmedi zaten bomba kucaktaydı. Nankör gibi yorum yazanlar mevcut durum adına bir tane olumlu yorumu olmayanlar yüzünden iyi insanların buradan uzaklaştığını düşünüyorum. Kimse gelecekten umutla bahsetmiyor. Seneye ne oluru geç önümüzdeki maçın sayfa sayısı 4ü 5i geçmiyor artık. Takımın yenilmesini bekleyenleri gördükçe burada kullanıcı düşüşü gayet normal geliyor.

Yorum

• Yunus Emre SEYHAN
          • 19.11.2008
          • 7565
          • İstanbul

Futbol son 10-15 yılda göze hoş gelen oyundan çok daha fiziksel bir oyuna evriliyor ama sonuçta hâlâ devasa bir endüstri. Milyonlarca insan takip ediyor. O yüzden forumun eskisi kadar aktif olmamasını sadece futboldaki değişimle açıklamak pek mantıklı gelmiyor.

Asıl mesele internet kullanımının değişmesi. Son yıllarda özellikle mobil ile birlikte alışkanlıklar tamamen değişti. Kimsenin uzun uzun yazılar okumaya zamanı ve sabrı yok. İnsanlar artık sosyal medyada -özgürcü- çok daha geniş kitlelere ulaşıp anında etkileşim alabiliyor. Doğal olarak insanlarda da forumlardan oraya kaydı. Yazdığınız yazıya karışan eden yok. Moderatör yok. Türk internetinde genel olarak forum kültürü zaten bitti.

En son Yunus Emre SEYHAN tarafından düzenlendi; 1 hafta önce.

Yorum

• jpositve
            • 16.04.2022
            • 3807
            • Kuzey Amerika

Bu olayı ben tarihteki Avrupa hun devletine benzetiyorum. Türk göçü ile beslenemeyen devlet bir süre sonra Avrupa halklarıyla kaynaşıp karışarak asimile oldular ve tarih sahnesinden çekildiler. Osmanlı da Türkmen göçmenlerini bir şekilde kendi bünyesine katılmaya ikna ederek yüzlerce yıl bunun iyi ekmeğini yedi falan.

Yani anlatmaya çalıştığım şey hepimiz burada yazıyoruz ediyoruz falan ama bu durum ne kadar daha devam edecek. 55 - 60 yaşlarına gelmiş adamlar artık bu tip forum sayfalarında takılır mı acaba? Yaa işte Okay ile olmuyor Salih oynasın daha iyi falan adamlar gidip bu ip şeylerle mi kafasını meşgul edecek ki bu yaş skalası daha aşağıda olabilir. Bu site sanırım 1999 da kuruldu 2000 lerin başlarında atıyorum 20 - 25 yaşlarında olan biri şu an yaşı 45 i her şekilde devirmiştir. Yani insanlar yaşlanıyor ve ister istemez alışkanlıkları zevkleri değişiyor. Hani eski Yunan filozoflarından Herakleitos dedi ya değişmeyen tek şey değişimdir diye bu meselede öyle, olayı biraz da sosyolojik açıdan değerlendirmek lazım. Bu meselede olması gereken giden artık yazmayan üyenin yerine o dönemki gençlerden gelen biri veya birilerinin yazması yani bir tür dönüşüm sirkülasyon olması gerekirdi. Bu siteye son 10 yılda kaç kişi üye oldu acaba. Adam yaşlanıyor sıkılıyor bırakıyor futbolu takip etmeyi maç izlemeyi veya bir tür rahatszılıklarla hastalıklarla uğraşıyor. Yani forumu üye olan çekirdek kadronun %90 oranında çok az kayıp vererek forumu aralıksız yıllarca ayakta tutmasını ummak doğru değil.

Forum sitelerinin öldüğü gerçek de eskiden ne vardı mesela sürekli dizi mizi forumları vardı boş boş şeyler yazılırdı. Bir dünya kurtlar vadisi forumu gördüm boş boş resim paylaşılıp yok şuna ne kadar beğeni gelir yok buna ne kadar yorum gelir cinsinde yazışmalar olurdu. Arada düzgün muhabbetler de olurdu kurtlar vadisi karekterleri gerçekte kim gibi. Teknoloji forumları pcnet uydukurdu falan kapandı sanırım ki zaten çok yazanı da yoktu. Diğeri turkeyforum duruyor. Chip halen nasıl kapanmadı şaşırdım. Forum donanım, forum donanımarşivi, tavsiyeforumu.com gibi siteler eskisi kadar olmasa da halen çok aktif. Sadece forum siteleri değil fulloyun.com gibi siteler de kapandı. Her neyse yapay zeka ve artık yeni işletim sistemleri ve yeni bilgisayar donanımları ile beraber insanlar daha az sorun yaşamaya başladı ki artık android ve ios cep telefonlarıyla bilgisayar kullanıcısı ciddi oranda azaldı. Bu yüzden bilgisayar forumlarına olan rağbet epey düşük seviyede. Sosyal medya insanların daha çok merakını cezbediyor. En son da yapay zeka işin içine girince ölünün üstüne son toprağı attı gibi birşey oldu. Facebook bile bitti forum siteleri mi ölmeyecek. İnteraktif sözlüklerden de itü sözlük önce instela oldu sonra da kapandı. Diğerler inci sözlük ve uludağ sözlük can çekişir halde duruyor.

Ama futbol forumu ve muhabbeti daha farklı, daha evrensel birşey. Aktif olarak yabancılarda ispanya ve ingiltere, almanya, avusturya gibi yerlerde futbol forum siteleri var. Hatta Juventus'un sadece İngilizce olan oldukça aktif forum sitesini görünce de şaşırmıştım. Şu an Türkiye de futbol forum sitesi diyebileceğimiz ne var Fenerlilerin antusu var orası buradan da kötü ki sitenin tasarımıyla bile uğraşmıyorlar. forza beşiktaş ve beşiktşarena.com da yazan çizen bir kişi bile yok. Geriye ama diğer interaktif sözlük sitelerinde durum çok farklı. Ekşi sözlük ve gs sözlük yani rerererarara.net gibi siteler ağzına kadar adam dolu. Bundan başka herkes x'e twittera gidiyor diyorsunuz da ordaki insanların yaş ortalaması kaç acaba? Futbol tweetlerin altına yorum yazanların %80 i 25 yaş ve altı bebeler. Ve sizce o insanların kaç tanesi bu siteyi biliyor. Şahsen benim bu siteyi öğrenmem bile 2018 yılında idi sanırım. Çevremde bu siteyi bilen bir kişiye bile rastlamadım. Eski üyeler ununu elemiş eleğini asmış, getirilecekse yeni üyeden taraftarım ama o bebelerin de aklı beş karış havada. Eski üyelerin en azından belli bir kalitesi vardır. şimdiki tiktok bebelerinde o kaliteyi görebilen var mı bilmiyorum. Boşuna nerde çokluk orda b.kluk demiyorlar. Bunun yanında ekşi sözlük veya gs sözlük gibi sitenin dönüşümü veya buna benzer farklı bir sitenin de açılabilmesi gündeme gelebilir. Yani bilemiyorum ekşi sözlük ve diğer gs sözlük kullanıcıların bu kadar fazla olması beni hep düşündürmüştür. Neyse benim oyum yeni üyeden yana kalabalık biraz artınca esklier de insafa gelip buraya damlar diye tahmin ediyorum.

Ekleme: Bak aklıma gelmişken forumun eski üyelerinden bir dünya banlanmış cezalı adam var. Bu insanların tamamının hesaplarının geri açılması lazım. Forumda insan yok bir de üyeler cezalandırılıyor. Zaten geçmişte birileriyle kavga edilmiş m eydan1967.net diye bir site açılmıştı buranın kopyası. En son serdaraçıl mıydı yiğit sarı ile problemi mi vardı banlamıştı onu. Onun haricinde reklam derken ekşi sözlük, instagram, tiktok, facebook ve twitterda buranın tanıtımı yapılabilir. Özellikle twitter fenomenleri buradan sık sık bahsederse siteden çok fazla trabzonspor taraftarının haberdar olabileceğini düşünüyorum. Yine telegram guplarında da buradan bahsedip içeriye adam sokulabilir. Tabi o tür gruplara dahil olup burayı unutup oraların adamı olmayın
            En son jpositve tarafından düzenlendi; 1 hafta önce.

Yorum

• objek
              • 01.06.2004
              • 4108
              • logistik
              • Avrupa Diğer

Bir şekilde reklam yapacağız😀 şapka atkı tişört mac öncesi goruntulerde pankart vs
              “ Bordomavi net,te buluşalım “

Yorum

• Courage
                • 05.11.2012
                • 8913
                • Memur
                • İstanbul

Burada gıyabında tanıdığım eskiden aktif olan ama yıllardır yazmayan bir dünya üye var (belki yazıyorlar ara sıra ben kaçırıyorumdur) böyle iftar organizasyonu yada başka kutlama , yürüyüş vb faaliyetler öncesinde ise hazirlanan listelerde oluyorlar demek ki insanlar kurdukları bağı kolay kopartmıyorlar, bu güzel birşey.

Yazma olayına gelince fikir üreten bilgi birikimini etrafı ile paylaşmaya niyetli olan insanlara karşı yazılarından kısa ve genellikle bağlamından kopartılarak alıntı yapılıp karşı fikir sunmak yerine feci halde linç ediliyor , hakaret alaya alma da peşi sıra eksik olmuyor. Yazma heveslisini bir süre sonra forumdan kopartan bu durum diğer insanlar içinde korku heyhulası üretiyor. Kısa ve genelin kabul göstereceği biçimde yazanı bile bulamıyoruz zira artık kimse yazmaya cesaret edemiyor.

Aktif kullanıldığı söylenilen gs forumlarini üye olmaksızın inceleme imkanım olsaydı bakardım. Oradaki yoğunluğun cari başarı dönemi ile ilgisi var mı yoksa bu linç olayına çözüm üretildi de mi halâ rağbet görüyor? anlaşılırdı.

Son olarak ta yaş ve nesil faktörünün forum kültürünü sürdürmeye engel olacağını düşünmüyorum. Gençlik , saygı çerçevesinde yazı yazmaya engel değil aynı adam x'te de hakaret ettiğinde dışlanabilir yalnızlaşır ayrica hukuki yaptirimada maruz kalabilir.

Saygılarımla.
                Hominem te memento... - Sadece bir insan olduğunu unutma...-

StopMatchFixing.Com

Yorum

• Sefer A.
                  • 27.05.2008
                  • 24773
                  • 61
                  • Fransa

onu bilmem de

oflubektas
                  Manu61

neerdesiniz yaa ?
                  Trabzon futbolunun kralı, Ahmet Suat Özyazıcı

Yorum

• Oğuz ZEYTİN
                    Yönetim Kurulu
                    • 20.08.2009
                    • 26209
                    • Danışman
                    • Kuzey Amerika

İlk olarak Sefer A. tarafından gönderildi
                    onu bilmem de

oflubektas
                    Manu61

neerdesiniz yaa ?
                    İlave olarak aklıma ilk anda gelenler:

winner
                    artvints

selcuk
                    Murat'
                    KAUNAS
                    Hamdi Karamahmutoğlu
                    erolizmts

Bahadır Şimşek
                    Oğuz B.

Daha da var. BMN'de tanışıp tribünde birlikte omuz omza maç seyrettiğim Ogün' , Hami ve Fatih Kardeşlerim, Taner Uykuçeken Abi... Bu dostların Trabzonsporluluğuna, verdikleri emeğe, harcadıkları zamana şahidim.

*

Tekonoloji araçlarının dönüşümü konusundaki geniş eğilime karşı durmayacağım. Sosyal etkileşim alnının genişliği veya bilgiye daha kolay erişim güdüsü gibi faktörler etkili olmuştur. Bu bir gerçek. Ancak şahsî bir tercih olduğunu da unutmamak lazım. Şehre AVM açıldı diye evin altındaki çay ocağından ayak kesmedim. Çünkü bilgi yine burada paylaşılıyor. Sonra WhatsApp'ten mesaj atıyorlar, bir X linki... Açıyorum; bizim burada yazdığımızı, "Özel Haber" diye kopyalayıp yapıştırmış. Burada beş on kişi haberdarsa, X'te bin kişi okuyup geçmiştir. Facebook, X, Instagram, Linkdn kullanmıyorum. Orada okuduğum şeyin doğruluk teyidine ihtiyaç hissim yüksek, anonimlikten kaynaklı... Burada öyle değil. "Adam niçin manipüle etsin" diye güvenle okuyorum. Trabzonsporla, Trabzonla ilgili veya aradığım başka bir konu varsa, internete ayırdığım kısıtlı vakti Forum'a bakarak çözüyorum. Başkası böyle davranmıyor diye yadırgamam tabii... Kendi deneyimimi paylaşıyorum sadece.

Bir diğer şikâyet başlığı da "Kaliteli kalemler gitti". Tersten bakacak olursak, "Meydan kalitesiz yazarlara mı kaldı?" Hayır. Buna katılmıyorum. Kimse kimseyi etkisizleştirmedi. Üstte dediğim gibi şahsi tercih meselesi... Öyle olsa kırk defa gitmem gerekirdi. Tartışacağız. Ne kadar insan, o kadar fikir... Başkası "Aman ağzımızın tadı kaçmasın, baskı olur" diyecek, ben "Şampiyonluk için yarışalım" diyeceğim mesela... Ne yani, farklı düşünüyoruz diye terk mi edeyim? Sinerji buradan çıkacak. Sövmeden, saçmalamadan! Sövene zaten bir şey demiyorum artık, engelleyip geçerim, "fikir"den bahsediyorum. Ha, yazı dilidir, aktarım her defasında başarılı olmayabilir, zaten o anlaşılıyor.

En son Oğuz ZEYTİN tarafından düzenlendi; 1 hafta önce.
                    Akıl, öfkeyi ve onunla kolayca birleşen bilgisizliği yener. Aklı kullanmak biraz zahmet, çaba gerektirir.

Yorum

• beratika
                      • 04.09.2013
                      • 1864
                      • İstanbul

İlk olarak Sefer A. tarafından gönderildi
                      onu bilmem de

oflubektas
                      Manu61

neerdesiniz yaa ?
                      Emrah abi nirdesin
                      Bordo Mavi bayrağım kanatlansın sonsuza.
                      Genç, yaşlı, erkek, kadın; verdik omuz omuza.

Yorum

• Doğukan Uçan
                        • 11.04.2011
                        • 23666
                        • Güney Amerika

şuan forumda yazanların tamamına yakını 30 yaş üstü insanlar. hep eski nesil. yeni nesil ne yazık ki eline telefon alıp rakip camiaları tahrik eden youtube, twitter da kanaat önderi gibi takılan tiplerin peşinde dolanıp onları izliyor. son yıllarda artan dijital spor yorumculuğu git gide tehlikeli hal almaya başladı. niye tehlikeli çünkü buradakiler objektif değil. insanları birbirine düşürüyorlar. izlenmek ve para kazanmak için her şeyi yapıyorlar karşılığında en ufak ceza almıyorlar. mavi tik alıp twitter da instagram da takılmak varken forum gibi yerlere kimse uğramıyor artık. her şey popüler olmak için artık günümüzde.
                        https://youtu.be/a8MJx39dfuI?si=p_VoeTY8ERg87inV

Yorum

• yenal
                          • 21.12.2010
                          • 114
                          • Marka Stratejisti
                          • İstanbul

Veritabanında kayıtlı 46.000 e-postaya geri geldik minvalinde bir gönderi yaptım. 20.000 kutuya hiç ulaşmadı. Yani artık kullanılmayan 20.000 kutu var demek. Kutusuna düşebildiğimiz 26.000 kişiden ise sadece 2600 kişi okudu..

25 yıllık sitedeki posta adreslerinin yarısının uçması doğal tabi.. Bir de 16.000 civarı telefon numarası var. Onlara sms yerine whatsapp mesajı atsam mı diyorum ama telefonlar da değişmiş olabilir.

Bilemedim ya.

--

Yorum

• Mollasalihoğlu
                            Yönetim Kurulu
                            • 03.07.2004
                            • 18733
                            • Avukat
                            • İstanbul

Sosyal medyanın kolaylığı ve Trabzonspor ile birlikte diğer gündemleri de (adamına göre siyaset, ekonomi, kripto, magazin vs) içermesi, forumu bu hale getiren nokta bence de.

Ama yukarıda da değinildiği gibi, buranın yeri ayrıdır. Buradan tanıdığım onlarca çoluğumu çocuğumu emanet edebileceğim insan var ama twitter'dan bir tane bile yok. Ve yine değindiğiniz gibi, bu güzel adamlar organizasyonlara gelseler de ilginç şekilde buraya yazmıyorlar. Aslında ben de dahilim.

Enteresan bir ikilem.
                            BordoMavi.Net Forum Kurallarına aykırı bir mesaj veya kullanıcı gördüğünüzde, Kullanıcı Panelinde bulunan sekmesine tıklayarak ilgili mesajı raporlamanızı sizlerden rica ederiz.

Yorum

• yenal
                              • 21.12.2010
                              • 114
                              • Marka Stratejisti
                              • İstanbul

Fantazi Futbol oyunu yapsam ? Petrol Ofisi Sosyal Lig gibi bir şey yani. Ve sadece üyeler oynayabilse, disardan katılımı artırır mı sizce ? En son 101 oyunu falan ister biri şimdi
                              --

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                              Yükleniyor...