Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Trabzon'un Mahalli Oyunu Kolbastı (Hoptek)

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• TRT- Günbegün programında Kahramanmaraş S.İ.Ü 'nün kariyer günlerini gösterdiler. Bir grup genç kolnastı gösterisi sundu. Arkadaşlardan mavimsi kazaklıyı siteden bir arkadaşa benzettim. Doğru mudur? Gözlerim mi yanıldı yoksa ?
    TSira- Şükran
    "Ne mutlu "insanım" diyene. Ne mutlu "Türk'üm" diyene. Ne mutlu "bordooo" sesine "maviiii" diyerek karşılık verene."

Yorum

• CafeCrown reklamı var hani KTÜ dansçıları oynuyor.Bugün bir mail geldi , baktım reklamını yapıyorlar.

www.hoptekle.com adlı siteye giriyorsun , resim yüklüyorsun , figür seçiyorsun kolbastı oynuyorsun

Kolbastıyı herkes kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladı.Biz de resmi dans olarak belirlesek süper olur aslında Trabzonspor olarak.Kimse de kullanamaz para için bu güzel oyunu

Yorum

• KOLBASTI dejenere ediliyor!
        12 Mart 2009 / 16:38
        Kolbastı'nın son dönemlerdeki tartışmaları üzerine Faroz Kolbastı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği basın toplantısı düzenlendi.

Karadeniz müziği eşliğinde oynanan ve kıvrak figürlerle sergilenen Trabzon yöresine özgü Kolbastı oyununun dejenere edilmeye çalışıldığı ileri sürülerek bu tür tutum ve davranışlara karşı ortak bir mücadele sergilenmesi gerektiği dile getirildi.
        Faroz Kolbastı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından konuyla ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenlendi. Dernek adına açıklama yapan Muzaffer Ermiş, son zamanlarda yazılı ve görsel basında Kolbastı ile ilgili çıkan haberlerin kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
        Kolbastı'nın hangi yöreye ait olduğuyla ilgili yaşanan tartışmalara değinen Ermiş, “Mahalli bir oyun olan Faroz Kolbastı, Faroz Kesmesi olarak da bilinir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu oyun Trabzon ilinin güzide mahallelerinden birisi olan Faroz'da 1950'li yıllarda doğmuştur. 1. Karadeniz Oyunları ile birlikte de bütün Türkiye'ye yayılmıştır” dedi.
        Kolbastının ülkenin dört bir yanında büyük bir beğeni ile izlendiğini ve özellikle Trabzonsporlu futbolcular tarafından maç sonrası oynanması ile daha bir dikkat çekici hale geldiğini dile getiren Ermiş, “Son zamanlarda Faroz Kolbastı oyunu üzerinden yapılan spekülasyonlar özellikle bir kimlik saldırısı şekline dönüşmektedir. Bilgi ve araştırmadan uzak, büyük bir kısmı yakıştırma ve hayal ürünü olan bu uydurma haberler ile insanlarımızın kafasını karıştırmaya çalışanların niyetlerini anlamakta güçlük çekiyoruz. 'Faroz Kolbastısı Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak bizler de bilgi ve belgelere dayanarak toplumumuzu aydınlatmaya çalışacağız” diye konuştu.
        Trabzon'u seven ve Trabzonlu olmakla övünen herkesin kentin sorumluluklarını üstlenmek, sosyo-kültürel değerlerine sahip çıkmak zorunda olduğunu vurgulayan Ermiş, herkesi Kolbastı oyununa sahip çıkmaya çağırarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
        “Trabzon'un en önemli kültürel değerlerinden birisi olan Kolbastı oyununa sahip çıkmak ve onu dejenere etmeye yönelik tutum ve davranışlara karşı ortak bir mücadele sergilemek zorundayız. Sonuç olarak Fatih'e, Yavuz'a ve Kanuni'ye ev sahipliği yapmış bir kültür merkezi olan, eski bir başkent ruhu taşıyan Trabzon iline bir kültür taşınması söz konusu olamaz. Özümüzden doğan Kolbastı, Faroz Kesmesi, bir diğer adıyla da Hoptek Oyunu isteyen herkes tarafından özününün ve felsefesinin bozulmaması kaydıyla oynanabilir. Ancak kültürümüzü yansıtmayan hareketlerin oyuna ilave edilmesine ise kesinlikle karşı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz.”
        YA SEV YA TERKET

Yorum

• İlk olarak m@rdi tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
          TRT- Günbegün programında Kahramanmaraş S.İ.Ü 'nün kariyer günlerini gösterdiler. Bir grup genç kolnastı gösterisi sundu. Arkadaşlardan mavimsi kazaklıyı siteden bir arkadaşa benzettim. Doğru mudur? Gözlerim mi yanıldı yoksa ?
          O programı duyduk ancak biz bugün toplanarak Mersin'e gittik.Bende S.İ.Ü.'deyim BMN'ye üye olanları tanıyorum eğer benim haberim olmayan bir üye varsa S.İ.Ü.'den olabilir.Ama olasılığı çok düşük İzleyebileceğim bir link varsa kesin birşey söyeleyebilirim sanırım.
          Belki Çoğu Şey Yolunda Gitmedi, Ama Hiçbir Şey Beni Yolumdan Edemedi.

Yorum

• Tüm Türkiye tanıdı bu oyunu helal olsun : )
            Şenol Güneş
            Trabzon daha iyisini yetiştirene kadar en iyisi bu.

Yorum

• müthiş bi oyun ama ancak karadenizlilerin yüreği dayanır bu oyuna..aşırı haerketli yürek dayanmaz...
              Mustafa abimiz huzur içinde yatıyordur. Bu işi yapanlar bu insanlara çanak tutanlar bu işi aklayanlar bu işte sessiz kalanlar acaba onların yatacak yeri var mıdır?
              Trabzonspor 'eski' kaptanı

Yorum

• Yeni yüzyılın dansı... Kolbastı

Pazar günü akşamın bir vakti.. Semtin çarşısında sokak kedileri ve köpekler hüküm sürüyor.
                Hava deseniz, buz gibi...
                Bir köşede yaşları 16-19 arası birkaç delikanlı toplanmış.
                Belli ki evlerine gidecekler ama içlerinden hiç gelmiyor, canları fena sıkılıyor.
                Tam yaklaştığım sırada biri "hadi lan, yapalım mı?" deyince irkiliyorum.
                Ama iki delikanlının birden kollarını kuş kanadı gibi açıp ayakları hiç yere değmiyormuş gibi hızla sekmeye başladığını görünce anlıyorum...
                Kolbastı oynamaya başlıyorlar.
                Biri de elindeki cep telefonundan "dere boyu kavaklar" türküsünü çalıyor.
                Tatsız tuzsuz bir akşama; renksiz bir sokağa bir anda gencecik ve enerjik bir ruh geliyor.
                Biraz sonra yoluma devam ederken arkamı dönüp baktığımda çocuklardan ikisinin gelen minibüse atladıklarını, ötekilerin de dağıldığını görüyorum.
                Düşünüyorum da...
                Faroz nire, İstanbul'un şu kendi halindeki semti nire..
                Ama işte...
                Kol bastı...
                Hoplandı zıplandı.
                Sıkıntı atıldı.

Bir yerel dansın bu kadar hızlı yayılması pek rastlanan bir şey değil.
                Oysa yolu Trabzon'a, Giresun'a, Samsun'a düşenlerden "kolbastı diye bir oyun var, müthiş bir şey" lafını işiteli en fazla iki sene oluyor.
                Kolbastı'nın ünü ve etkisi şimdiden sınırları aştı.
                Geçen gün netteki video sitelerinde şöyle bir gezindim.
                Amerika'dan, Almanya'dan Kolbastı videoları var. Hele Kolbastı öğrenen Hollandalı kızların bir videosu var ki, çok şirin. Kolbastı
                Ancak Kolbastı'yı yeni bir şey sanmamalı!
                Rivayete bakılırsa, 1930'lu yıllarda Değirmendere'de, Faroz'da âlem yapılan yerleri jandarma (kolluk) basmaya geldiğinde âlemcilere "kol bastı" diye haber uçurulurmuş.
                Hareketler oradan geliyor.
                Hani dik duruşu bozmadan ama daha fazla da orada oyalanmadan hızla ortalıktan kaybolma hali!..
                Tabii Kolbastı'nın Trabzon Faroz patentiyle yayılmasına Giresunlular fena bozuluyor . Hem müzik hem oyun bize ait, diyorlar.
                Soruları da şu: Kemençeci Trabzonlular bağlamayla çalınan bu oyunu nasıl sahiplenebilirler?

Hepsi bir yana insan gerçekten şaşırıyor Kolbastı seyredince...
                Bir halk oyunu modern ritm ve tempoya bu kadar mı uygun düşer!
                Bir sokak dansı bu kadar sevimli bir hava taşır!
                Bir yandan zıplanıyor, bir yandan da yere yağ dökülmüş de kayıyormuş gibi ayak hareketleri yapılıyor.
                Uzun yıllardır kızlı erkekli bütün gençleri böylesi sarıp sarmalayan, onlara bedenlerini sevdiren bir başka dans görmedim.
                Amerikalı siyahlar ve müzik endüstrisi Kolbastı'yı keşfederse, ki gidişat bu, Kolbastı yeni yüzyılın dansı olur.
                Ama bakıyorum da gazetelerde "nedir bu kolbastı modasından çektiğimiz" imalı ve burun kıvıran yazılar okudum.
                Ben de diyorum ki...
                Keşke her köşebaşında kolbastı oynayan gençler olsa...
                O antidepresan dans...
                O neşeli isyan...
                Keşke her yere yayılsa...

Haşmet BABAOĞLU

Yorum

• Haşmet Babaoğlu hakikaten hoş şeyler yazmış ama ben dün akşam televizyonun birindeki Kolbastı adı altında oynanan oyunu görünce pes dedim.Birde Raiting var diye her 10 dakikada bir kolbastı oynamaya çalışınca söyleyecek kelime bulamadım.

Yorum

• www.hoptek.tv

youtube gibi bir video paylaşım sitesi..Yeni açılmış galiba , kolbastıyla ilgili şeyler var..

Yorum

• Giresunlular bağlamacı mıymış yahu bu dere boyu kavaklar türküsü oyunun oynandığı müziklerden sadece biri müzikten yola çıkıp yılların faroz kesmesini kolbastıyı kendilerine mal etmeye çalışmalarına hayret ediyorum aramızda Giresunlular olmasa Giresunlu çok sevdiğim arkadaşlar olmasa çok ağır konuşacağım ama kalsın.
                      Hayat bir gündür o da bugündür.

Yorum

• Bitsin artık şu işkence ya takım da Maç sonunda 3 ayak felan oynasın sallama oynasın yeter ya Bilende oynuyor bilmeyende bilmeyende yorum yapıyor bilmek istemeyende.
                        Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

Yorum

• Bugün Sabah Programlarında İzlediğim 3 ayrı kolbastı ve hiçbirinin kolbastıya benzememesi.. Bundan Çıkan sonuç nedir sizce ?..
                          Emirhan Forza Faroz..
                          Diyrım Diyrım Demiyrım Niyeda Diyecuğum ...

Bir şehir takımından fazlası...

Yorum

• bu hafta alanzinho da oynayacak inşallah

Yorum

• Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatıdır.

Yorum

• Bu link paylaşıldı mı bilmiyorum ama kolbastı öğrenmek isteyenler için harika videolar var:

Yorum

Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                                Yükleniyor...
                                X