Orhan Gencebay ( Batsın Bu Dünya) SAMSUN YÖRESİ
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Türkülerimiz & Yörelerimiz
Daraltma
X
-
Mezar Arası - Hıdırlık Türküsü
Anadolu’da her yörenin türküsü olarak bilinir.(Kütahya,Konya,Amasya gibi.) Yeşillikler içindeki Hıdırlık Tepesi,türbesiyle birlikte Kütahya’nın her yerinden görünen ve yıllardır mesire yeri olarak bilinen bir mevkimizdir.Bu güzel tepe 1960’lı yıllara kadar eteklerinde bulunan Sultanbağı ve Gökçimen(Hmidiye) mahalleleri gençleri arasıda sahiplenebilmek için mahalle kavgalarına sahne olmuştur.Bahar aylarında hangi mahalle yenerse tepe onların kontrolüne geçermiş.Diğer mahalle sakinlerini Hıdırlığa sokmazlarmış.Kavgalarda kama,bıçak,değnek,sapan vb.aletler kullanırlarmış.Bundan 80 yıl kadar önce yine böyle bir kavga zamanındaGökçimen mahallesi delikanlılarından 3-5 ay önce askerden gelen Kazım;öğle yemeği için annesinden cimcik yapmasını ister.Annesi işe koyulur.Bu arada Kazım annesine yemek oluncaya kadarHıdırlık’a dolaşıp geleyim,arkadaşlar ne alemde bir bakayım der.Annesi: Oğlum cimciği ateşe koyuyorum yiyipte git derse de Kazım anne sen hazırlayıncaya kadar ben gelirim deyip evden çıkar.Hıdırlık eteklerindeki iki mezarlık arasında Sultanbağı gençlerinden sevdiği,tanıdığı Arabacı Musa ile karşılaşır. Hıdırlık yüzzünden hasım olduklarından tartışıp kavgaya tutuşurlar.Kazım’ın üzerinde hiç bir şey yoktur.Musa dövüleceğini anlayınca kamasına sarılır ve Kazım’a rasgele saplamaya başlar.Kazım aldığı bıçak darbeleri ile yığılır kalır.Musa kaçar.Bu arada bir hayli zaman geçtiği halde oğlu gelmeyen Kazım’ın annesi ”.Ccimcikte soğudu,nerde kaldı bu oğlan”diye sokağa çıkar.Bakar ki bütün insanlar “Kazım vurulmuş”çığlıklarıla koşuşturuyorlar.Duyduklarına inanamaz,onların arasına katılıp oğlum evladım çığlıklarıyla koşarak mezar arasına gelir.Bir de ne görsün yiğit delikanlı Kazım kanlar içinde yerde yatıyor.Annesi üzerine kapanıp feryat figan içinde üzüntüye garkolur,ağıtlar yakmaya başlar.Hıdırlık yüzünden bir delikanlı daha kaybedilmiştir.Musa yakalanıp hapse atılır.Bu olay üzerine yakılan ağıtlar günden güne hüzünlü bir türküye dönüşür:
Mezar arasında harman olur mu
Kama kurşun yarasına derman olur mu
Kamayı vuranda din iman olur mu
Aslanım Kazımım yerde yatıyor
Kaytan bıyıkların kana batıyor
Mezar arasında kanlı kasaplar
İnsan ahbabına kamamı saplar
Cenazem gidiyor bakın ahbablar
Mezar arasında melekler çoktur
Gelme doktor gelme çaresi yoktur
Bir Allah'tan başka hiç kimsem yoktur
Mezarımın daşı kıbleye karşı
Üstündeki çimenler gözümün yaşı
Bakın ey ahbablar Kazimin naşı
Mezar arasından atlayamadım
Döküldü cephanem toplayamadım
Zalım düşmanlar haklıyamadım
Kaytan bıyıkların kana batıyo
Çok etkileyici ve güzel bir parça...Dinlemenizi tavsiye ederim...
- Alıntı
Yorum
-
Bu gece aslında türküden çok bir türkücüyü anmak için bir parça ekleyeceğim:
Özay Gönlüm. Bir bağlama üstadı, Ege yöresi türkülerinin uzmanı, Yaren'in mucidi:
Yaren'in hikayesi:
Ninenin Mektubu - Hop diri dattiri
Nur içinde yatsın.Trabzonsporlu olmak...
Zor ama güzel be kardeşim!
- Alıntı
Yorum
-
-
Elleri ayakları öpülesi üstadlarım Erkan Oğur ve İbrahim Hakkı Demircioğlu'dan
Erkan Oğur _ İbrahim Hakkı Demircioğlu _ Bülbülüm Altın Kafeste (selanik )_Rumeli
Bülbülüm Altın Kafeste
Bülbülüm Altın Kafeste
Öter Aheste Aheste
Ötme Bülbül Yarim Hasta
Ah Neyleyım Su Gönlüme
Hasret Kaldım Sevdiğime
Ben Sana Dayanamam
Yarim Ben Sana Aldanamam
Ben Sana Dayanamam
Yarim Ben Sana Katlanamam
Bülbüllerı Har Ağlatır
Asıkları Yar Ağlatır
Ben Felege Neylemişim
Benı Her Bahar Ağlatır
Ben Sana Dayanamam
Yarim Ben Sana Aldanamam
Ben Sana Dayanamam
Yarim Ben Sana KatlanamamKazimişi gzas vorert
- Alıntı
Yorum
-
Kışlalar Doldu Bugün/Okuyan:Hamza Şenses(1904-1939)
Hamza Şenses’in kardeşi İbrahim, Diyarbakır’da askerdir. Eskiden askerlik süresi şimdiki gibi olmayıp 3-4 yıl sürer, savaş dönemlerinde daha fazla sürdüğü de olurdu. İşte, Hamza, uzun zamandan beri askerliğini yapmakta olan kardeşi İbrahim’i özlemiştir. Onu görmek için Diyarbakır’a gider ve kardeşinin askerlik yaptığı tabur’un nizamiyesine varır.. Nizamiyede olan yetkililer “Kardeşiniz görevde, görüşmeye çağıramayız” derler. Uzak yoldan geldiğini, birkaç dakika bile olsa kardeşini görmek istediğini söylese de orada bulunanlar ”yasaktır” deyip kabul etmezler. Bunun üzerine tabur komutanıyla görüşmek istediğini söyler, zor bela tabur komutanıyla görüştürülür. Tabur komutanı babacan tavırlı birisidir. Onu iyi karşılar. Bunun üzerine Hamza Şenses, kendini tanıtır. Uzun yoldan geldiğini, kardeşini görmek istediğini söyler. Tabur komutanı da müziğe meraklıdır ve Hamza Şenses’in ismini önceden duymuştur. Bu nedenle kendisine çay, kahve ikram edip ağırlar. Kardeşi İbrahim’i odasına çağırtıp görüştürür.
Görüşme biterken Tabur komutanı Hamza Şenses’e, “Buraya kadar gelmişken bir gece yapalım” der. O da kabul edince, taburdakilere güzel bir gece yapılır. Hamza Şenses, kardeşi İbrahim’den ayrılmanın üzüntüsü ile o gecede;
Kışlalar doldu bugün
Doldu boşaldı bugün
Gel kardaş görüşelim
Ayrılık oldu bugün
Naçar eliden vah vah yâr yâr
Geceler yârim oldu
Ağlamak kârım oldu
Her dertten yıkılmazdım
Sebebim zalim oldu
Garib eliden vah vah yâr yâr
Bestesini yapar ve orada bulunanlara okur. Çok sevilen bu eserini daha sonra plağa okuyarak ölümsüzleştirir.
Dinleminiz tavsiye ederim,çok yanık bir ses...
- Alıntı
Yorum
-
İlk olarak zafer6161 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüleOrhan Gencebay ( Batsın Bu Dünya) SAMSUN YÖRESİSadece Trabzonspor!
- Alıntı
Yorum
-
Esat kabakli dan - Gömdüm Ogul
Yalniz Enver Celik diyor, aslinda onu daha cok begeniyorumda bulamadim.
Hikayesini bilemeyecegim, kusura bakmayin.Ben Asyada büyüyen, Avrupaya yürüyen TÜRKÜM. Krallara bas egdiren, kiliselere hilal ve yildiz giydiren TÜRKÜM!!!
Ben daglarda gemi gezdiren, kilicina bas egdiren TÜRKÜM. Ben OSMANLININ torunuyum - TÜRKÜM.
- Alıntı
Yorum
-
Yöresi : Gümüshane
Alli Gelin
Yillar önce ilcede iki genc evlenir. Evlendikten bir kac ay sonra delikanli gurbet yoluna düser, gurbet elinde bir iftiraya ugrar düser hapishaneye. Yillarca yattiktan sonra saci sakali agarmis olarak cikar hapishaneden tutar köyünün yolunu. Ama aklindan yavuklusu cikmaz o erin. Acep yavuklusu duruyor mu yoksa baska birisi ile mi evlendi? Köy yoluna koyulur varinca köye yavuklusunun koynunda bir delikanli yatiyor. Ne bilsin kendi oglu oldugunu. Bari der karnimi doyurayimda yine cekip gidem gurbet ellere ve bu türküyü söylemeye baslar.
Hikayenin dogru oldugunu düsünüyorum cünkü büyüklerimizden, özellikle gümüshanedeki büyüklerimizden hep duyariz bunu. Herif köye gelip karisina ogluna sarilamadan cekmis gitmis gene ve ölüsü bile gelmemis daha köye.Ben Asyada büyüyen, Avrupaya yürüyen TÜRKÜM. Krallara bas egdiren, kiliselere hilal ve yildiz giydiren TÜRKÜM!!!
Ben daglarda gemi gezdiren, kilicina bas egdiren TÜRKÜM. Ben OSMANLININ torunuyum - TÜRKÜM.
- Alıntı
Yorum
-
Bülbülüm Altın Kafeste(Selanik Türküsü)
Yöre:Rumeli
Bu Türkü M.Kemal Atatürkümüzün En Sevdiği Türkülerden Biridir Bugüne kadar gelmesinde Ulu Önderin Büyük katkısı vardır Derleyen M.Kemal Atatürktür..
Bülbülüm altın kafeste
Öter aheste aheste
Ötme bülbül yarim haste
Ah neyleyim şu gönlüme
Hasret kaldım sevdiğime
Ben sana dayanamam yarim ben sana aldanamam
Ben sana dayanamam yarim ben sana katlanamam
Bülbülleri har ağlatır
Aşıkları yar ağlatır
Ben feleğe neylemişim
Beni her bahar ağlatır
Erkan Oğur üstad Ve Cihat Aşkının Kemanıyla Kendinizden Geçeceksiniz .....
Erkan Oğur (sözlü)
En son OYılmaz tarafından düzenlendi; 28.09.2007, 16:30.Kazimişi gzas vorert
- Alıntı
Yorum
-
Altın Hızma Mülayim
Altın hızma mülayim
Seni Hak'tan dileyim
Yaz günü temmuzda
Sen terle ben sileyim
Gün gördüm, günler gördüm
Seni gördüm şad'oldum