Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Trabzonumuzdan inciler

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İlk olarak lazyilmaz tarafından gönderildi
    6 senedir Turkiyeye gittigim yok[img]smileys/smiley19.gif[/img] simdi dahada gotu oldum

Dostum, senin de isin gerçekten zor... Bizde gurbetteyiz ama, özledigimizde terminale gidip, Kanberoglu soförüyleiki muhabbet edip, teselli bulabiliyoruz... [img]smileys/smiley2.gif[/img]

Yorum

..:: Akçaabat ::..

Akçaabat tarihin ilk çaglarindan beri adi ve ünü bilinen Trabzon?un bati yakasindadir. Iki kent arasindaki uzaklik yildan yila azalmaktadir. Yakin bir gelecekte Akçaabat ile Trabzon?un birlesip bütünlestigi görülecektir.
      Dogu Karadeniz Bölgesi?nin tek dogal limani olan Akçaabat, öncelikle bir liman kenti olarak önem kazandi. Trabzon Limani yapilmadan önce bölgeye gelen yük ve yolcu gemileri, firtinali havalarda Akçaabat Limani?na kaçmak zorunda kalirlardi. Akçaabat Limani, tarih boyunca bu yöreye gelen deniz tasitlarinin en güvenilir barinagi oldu.
      Akçaabat, bir liman kenti olmanin yani sira tarihin akisi içinde tütünü, tereyagi, zeytinlikleri, balikçiligi, Sali günleri kurulan açik pazari, son yillarda ünlenen köftesi ile Dogu Karadeniz?in kiyi kentleri arasindaki özel konumunu korudu.
      Degisik zamanlarda Trabzon?a gelen bilginler, gezginler, arastirmacilar, yazdiklari kitaplarda Akçaabat?tan da söz etmisleridir. Xenephon, Ruy Conzales de Clavijo, Evliya Çelebi, P.Minas Bijiskyan, Charles Texier, Teophile Deyrolle, W.J.Hamilton, Seline Balance bunlar arasinda yer alir.Akçaabat, Trabzon'un 13 km. batisinda, deniz kenarinda ve deniz seviyesinden 10 metre yüksekte kurulmus sirin bir ilçedir. Nüfus, özellikle sahil kesiminde yogunlasmistir. Ilçe, hayvancilik alaninda gelismis olup, hayvansal ürünleri isleyen sanayi tesisleri vardir. Akçaabat'in kiyilari tabii birer plaj niteliginde olup, kamp kurmaya uygun yerler vardir. Özellikle Mersin Köyü ve Akçakale Kamping ve plaj için de elverislidir. Kiyi boyunca uzanan tütün ve zeytin bahçeleri ilçenin dogal görünümüne renk katar. Ilçenin bir diger turistik varligi da Sera Gölü'dür. Trabzon ile Akçaabat arasinda denize dökülen Sera deresi vadisinin sahile 3 km mesafede 1950 yilinda meydana gelen bir yer kaymasi sonucu kapanmasiyla olusmustur. Göl ve çevresinin görünmeye deger tipik bir görünüsü vardir. Akçaabat Trabzon'un en çok nüfusa sahip olan ilçesidir. Merkez nüfusu 50.290 kisidir.

Ülkemizin Dogu Karadeniz kiyilarinda siralanan en güzel yerlesim yerlerinden biri olan Akçaabat; 38.2 dogu boylami ile 40.4 kuzey enlemi arasinda, deniz seviyesinden 10 metre yükseklikte 385 kilometrekarelik yüzölçümü ile Trabzon ilinin hemen batisinda yer alir.1997 yili nüfusu 37 500 olan ancak bugün civar belde belediyeleri ile birlikte 70 Bini askin sehir nüfusu ve 125 bini bulan toplam nüfusu ile Trabzon'un en büyük, Karadeniz Bölgesinin ise en önemli yerlesim yerlerinden biri olan Akçaabat, ayni zamanda ulasim açisindan önemli bir kavsak noktasindadir. Batisinda Çarsibasi, güneyinde Düzköy ve Maçka ile çevrili bulunan ve Düzköy ilçesi ana yolu olan Sögütlü vadisini bünyesinde barindiran Akçaabat, yörede bulunan yaylalarin geçis noktasindadir. Karadeniz Bölgesi'nde yer almasina ve cografi olarak bu bölgenin özelliklerini tasimasina ragmen iklim olarak Akdeniz iklimi özelliklerini tasiyan ilçenin yazlari sicak ve kurak, kislari ise iliktir. Bu iklim özelliginden dolayi Akçaabat'ta zeytin ve narenciye yetisir.

Tarihçesi

Ilçenin kurulus dönemine isik tutan kaynaklarin çogu yok olup gitmis olan Akçaabat'in tarihi Trabzon tarihi ile iç içe girer ve Trabzon tarihinin bütünlügü içerisinde yer alir.Bu sebepledir ki bazi kaynaklarda ilçenin propontos (pontos önü,girisi,kavsagi) olarak belirtildigi gözlenir.Sehrin kurulusuyla ilgili arastirmalar ilk yerlilerin Ege kiyilarindan gelerek buralara yerlestigini öne süren batili arastirmacilar ile buralarin Asya kökenli ya da Türk oldugunu ortaya koyan arastirmacilar arasinda yogunlasir. Tarihi seyir içerisinde çinar agaçlarinin bollugundan dolayi Platana ya da Pulathane diye anilan ilçe sonralari ticaretin gelismesi ve paranin bol olmasi nedeniyle Akçaabat adini almistir. Fatih Sultan Mehmet tarafindan fethedilen, Akçaabat'ta Roma,Bizans,Komnenos ve Osmanli dönemine ait tarihi yapit ve izlere rastlamak mümkündür. 1884 yilinda ilçe olan Akçaabat'in, Osmanli Dönemine ait kaynaklarda sehir merkezi "Pulathane", ilçe geneli ise Akçeabâd" olarak geçmektedir.

Kentin Adi

Kentin bilinen ilk adi Pulathane?dir. Bu sözcük Polathane biçiminde de söylenir. Daha sonra Polathane ve Akçaabat adi uzun süre bir arada kullanildi. Simdilerde yalnizca Akçaabat deniliyor.
      Trabzon tarihi adli kitabin yazari Sakir Sevket Puluthane sözcügünün kökenini söyle açiklar: ?Trabzon Devleti putperestlerin elinde iken kasaba halki Platane denilen kavak agacina taptigindan nahiyenin (bucak) adi o agacin adindan gelmektedir.?
      Degisik kaynaklarda Platene, Platana, Blaten, Blatan, Platna, Platina, Polta biçiminde yazilan bu sözcük, çinar agacinin Grekçe karsiligi olan platys sözcügünden türemistir. Platys sözcügünden nos ekiyle türetilen platanos, bati dillerinde platana, Farsça ve Türkçe?de Pulathane yada Polathane biçimine dönüserek günümüze ulasmistir.
      Pulathane adinin ne zaman Akçaabat olarak degistigi bilinemiyor. Söylenceye göre MÖ 500 yillarinda buralari ele geçiren Iranlilar (Persler), sabahin ilk saatlerinde kasabaya ilk girdiklerinde ak badanali evlerle donanmis sirin bir belde ile karsilasinca buraya Akkent, Akbelde, Akyurt anlaminda Akçaabat adini verirler. Abat sözcügünün Farsça?da yer, yurt gibi anlamlar tasimasi bu görüsün kaniti olarak gösterilir.
      1515-1555 yillari arasinda düzenlenen tapu tahrir defterlerinde Akçaabat nahiyesi basligi altinda su bilgiler yer aliyor:
      ?Akçaabat, Trabzon?un nahiyesi olup Hizir Çelebi adinda birinin 24 bin akçeli zeamenitidir. Bu gelirin büyük bölümü Haso köyünden elde edilir. Akçaabat zaimi, 9 ayri köyde oturan 113?ü Müslüman, 607?si Hiristiyan olan 720 haneden 77 bin akçe gelir sagliyordu?(3)
      Görüldügü Pulathane ve Akçaabat Grekçe, Farsça ve Türkçe sözcükleri karisimindan olusuyor. Dogu Karadeniz Bölgesinde bu üç dilin yüz yillarca konusuldugu düsünülürse Pulathane adinin Platanos, Platana, Pulathane degisiminden dogdugu, Akçaabat adinin da Osmanli Türkçesi?nin ürünü oldugu ortaya çikar.

Yayla ve Dernekler

Hidirnebi, Karadag, Haçka, Isiklar, Büyük Oba,gibi Akçaabat yaylalarinin hepsi ayri bir güzellikte birer doga harikasidir.Ilkbahar ve yaz baslangicinda yaylalar senlenir, büyük bir sevk ve heyecanla dernekler kurulur.
      Yöredeki yayla derneklerinin en görkemlisi her yil 19-20 Temmuz tarihlerinde (Orak yedisi) Hidirnebi Kayasi'nin arkasinda bulunan Argolos çimeninde yapilan Hidirnebi Senligidir.
      Özellikle yayla turizminin canlandirilmasi açisindan büyük önem tasiyan ve1998 yilinda hayata geçirilen Yayla-Kent Projesi ile Hidirnebi Yaylasinin turizm açisindan degeri artmistir. Bu gün Akçaabat merkezinden yarim saat Trabzon'dan 45' dakikalik bir yolculuktan sonra ulasilan Hidirnebi Yaylasi 1700 rakiminda dogal güzelligi ve turistik tesisleri ile aranan ve tercih edilen bir tatil beldesidir.
      Yesili, mavisiyle ve her bir yeri birer doga harikasi olan Karadeniz'in mutlaka görülmesi, gezilmesi gereken yerlerinden Hidirnebi Yaylasina Istanbul'dan uçakla ulasmayi düsündügünüzde Trabzon Havalimanindan itibaren yapacaginiz 45 dakikalik karayolu yolculugu da içerisinde olmak üzere 2 saat sonra bu düsüncenizi yerine getirmeniz ve bir doga harikasini gezmis olmanin mutlulugunu1700 rakiminda yasamaniz mümkün.

Sera Gölü

Akçaabat merkezinden 5 km. uzaklikta bulunan Sera Gölü'nün genisligi 150-200 metre, uzunlugu ise yaklasik 4 km.dir. 1950 yilinda olusan ve bir set gölü olan Sera Gölü : Trabzon'dan ilçeye giriste Derecik adini alan yerde bulunan ve Akçaabat'in dogal güzelligi ile bilinen turizm yerlerinden biridir.
      Not: Ilk resimdeki davulcu, rahmetli amcam. 2004 yilinda kaybettik. Akçaabat Horon ekibinin dünya birinciligi aldiginda ve birçok basarida, ekibin davulcusuydu. Ayni zamanda BMN.üyelerinden denizci61'in dedesi. Nur içinde yatsin...

Yorum

Ürü

1.Akçaabat Köftesi
        2.Arap Usulü Kisir
        3.Ayran Asi
        4.Ayranli Çorba
        5.Batirik
        6.Beyaz Lahana Sarmasi
        7.Borana
        8.Burmali Tatli
        9.Çitma
        10.Ekmek Makarnasi
        11.ERZINCAN KÖFTESI
        12.Etli Lahana Sarmasi
        13.Faroz Usulü Balik
        14.Faroz Usulü Kefal Eksilisi
        15.Fasulye Kayganasi
        n Kaynag

16.Fellah Köftesi
        17.Galdirik Mihlamasi
        18.Gulya
        19.Hamsi Böregi
        20.Hamsi Çitlatmasi
        21.Hamsi Çorba
        22.Hamsi Çorbasi
        23.Hamsi Dolmasi
        24.Hamsi Güveci
        25.Hamsi Haslama
        26.Hamsi Izgara
        27.Hamsi Kagitta
        28.Hamsi Kesesi
        29.Hamsi Kiremitte
        30.Hamsi Köftesi
        GÖZLERİNDEKİ KARADENİZDE BOGULMAK İSTİYODUM AMA OLMADI BİZE DÜŞEN GÖZLERİNDE DEGİL YOKLUGUNDA KAYBOLMAK MIŞ

Yorum

Abi bunlari hangi siteden buluyosun?

Yorum

İlk olarak 3diletisim tarafından gönderildi
            ne kadar bir porsiyon cemil gidelimde ismarlarsin artik trabzonda

EYÜP KARDESI

Dengeli Beslenme Kurallari

Hayatinizda akilci bir beslenme rejimi her zaman olmali. Kilo vermeyi ertelemeyin. Eger hizla kilo veremediyseniz, hayal kirikligina ugramayin. Keza çok çabuk kilo kaybederseniz, yeme aliskanliklarinizi degistirmeniz imkansiz. Herhangi bir tatliyi yemeden veya bisküvi paketini açmadan önce kendinize sorun, "Ben gerçekten aç miyim" eger cevabiniz olumluysa, on dakika bekleyin ve bu soruyu tekrar sorun.

Yiyeceklerinizi haftalik olarak planlayin. Böylece alisveris yaparken, abur cubur satin almaktan kurtulabilirsiniz.Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eger insanlar tok karnina alisverise giderlerse, besin degeri daha yüksek yiyecekler aliyorlar. Abur cuburdan da uzak duruyorlar.

Daha hareketli olabilmek için hayatinizda, beslenme rejiminizde degisiklik yapmaktan kaçinmayin.

Bir günlük tutun. Hem ne yediginizi, hem de ruh halinizi kaydedin. Eger istemediginiz halde yemek yiyorsaniz, bir dakika sonra kendinizi kontrol altina alabilirsiniz. Iradeyi kullanmak, dakikalarla baslar, saatlik, günlük, haftalik, aylik... sürelerle devam eder. Daima geriye dönüp kendinizi kontrol edin..

Hiçbir zaman neden kilo vermek istediginizi unutmayin. Sikildiginizda veya diyet yapmaktan yoruldugunuzda eski fotograflariniza göz atin. Ve her verdiginiz kiloda kendinizi nasil hissettiginizi hatirlayin. Degisimin zamanla ve sabirla olacagini hep aklinizin bir kösesinde bulundurun.

Geçmisi degistiremeyebiliriz ama gelecek için sansimizi deneyebiliriz.

Eger istemediginiz halde yemek yiyorsaniz, bir dakika sonra kendinizi kontrol altina alabilirsiniz. Iradeyi kullanmak, dakikalarla baslar, saatlik, günlük, haftalik, aylik... sürelerle devam eder.

Yeryüzündeki hiçbir yiyecek, sizin kendinizi zayif hissetmenizden daha lezzetli olamaz.

Artik biliyorum ki, dogru seçimler yaparsam, zayiflayabilirim. Her an su soruyu soruyorum: "Buna ihtiyacim var mi, gerçekten onu yemeyi istiyor muyum?

Eger yemek yemek istemiyorsaniz, yemek yiyebileceginiz bir yere gitmeyin.

Sosyal zorunluluk olarak, bir partiye gidiyorsunuz, ne yiyeceginizi de planlayin

Eger bir açik büfe ile yüz yüze iseniz, hemen salata bölümüne gidin ve tabaginizi salatayla doldurun. Ikinci kez gittiginizde kendinizi tok hissedeceksiniz ve daha fazla kontrol edebileceksiniz.

Her zaman ölçülü olun. Porsiyonlariniz küçük olsun.

Bol sebze, Az yag, Bardak bardak su... .

Yemege baslamadan önce bir bardak su için ve bu sirada düsünün, "Su anda yemek yiyorum ama hedefledigim kilodan uzaklasiyorum." Kendi kendinizle yapacaginiz tartismalar ise yarayacak.

Bilinçli bir sekilde yemek yiyin. Yavas olun. Agziniza götürdügünüz her lokmaya dikkat edin.

Her yemekten sonra disleriniz firçalayin. Agzinizdaki temizlik duygusu sizin bir kaç saat acikmanizi engelliyor.
            M BUNU OKUDA ONA GÖE YANI:
            GÖZLERİNDEKİ KARADENİZDE BOGULMAK İSTİYODUM AMA OLMADI BİZE DÜŞEN GÖZLERİNDE DEGİL YOKLUGUNDA KAYBOLMAK MIŞ

Yorum

EYÜP trabzona gitmeyi bekleme bei masrafa sokma

BIR TELEFONLA HER NERDEYSENIZ ÇIG PAKET GÖNDERILIR
              Uzaktayim diye üzülmeyin eger memleketinizi özlediyseniz birde caniniz köfte istediyse...ister istanbul da olun ister Mus ta arayin aksam evinizde hazir olsun afiyet olsun

Yorum

var git isine cemil baskasiyla dalga geç...ismarlayacagin mi o kadar yemegi sen onu söyle bana ben saglimi düsünüyorum zaten düsündügün için sagol
                Teşekkürler TrabzonSpor'um...Senin yolunda verilen şehitlere hediye ettiğin 2010 TÜRKİYE KUPASI ve SÜPER KUPA için...
                Her Türlü

Yorum

İlk olarak poseidon_61 tarafından gönderildi

(Buradan) bir bölümüne ulasabilirsinEdited by: kutoz

Yorum

İlk olarak cemilsezgin tarafından gönderildi

Uzaktayim diye üzülmeyin eger memleketinizi özlediyseniz birde caniniz köfte istediyse...ister istanbul da olun ister Mus ta arayin aksam evinizde hazir olsun afiyet olsun

nereyi aramamiz gerekiryor cemil onu yazmadin sen parasini öde ben yemege gelirim kardesim[img]smileys/smiley1.gif[/img]
                    Teşekkürler TrabzonSpor'um...Senin yolunda verilen şehitlere hediye ettiğin 2010 TÜRKİYE KUPASI ve SÜPER KUPA için...
                    Her Türlü

Yorum

trabzonkentrehberi.com.tr

karadenizle ilgili herseye ulasbilirsiniz

Yorum

İlk olarak 3diletisim tarafından gönderildi
                        İlk olarak cemilsezgin tarafından gönderildi

nereyi aramamiz gerekiryor cemil onu yazmadin sen parasini öde ben yemege gelirim kardesim[img]smileys/smiley1.gif[/img]

akçabat köfteyi da sadece aramaniz gerkmiyor internetten de siparis verbilirsiniz

Yorum

devir tekneloji devri tabee[img]smileys/smiley4.gif[/img]
                          "When you start supporting a football club, you don't support it because of the trophies, or a player, or history, you support it because you found yourself somewhere there; found a place where you belong.”

Yorum

yaa yeri mi bilmiyorum ama bana hoptek oynanirken goruntuler lazim.Arastirdim ama nette bulamadim.Bir adres bilen veya bu konusda bana yardim edecek birileri varmi looo!...
                            Sıra geldi intikama SADRİ BAŞKAN el salla!!!!

Yorum

faroz .net var kaderdesim ordan bulabilirsin

Yorum

İlk olarak kutoz tarafından gönderildi

İlk olarak poseidon_61 tarafından gönderildi

(Buradan) bir bölümüne ulasabilirsin
                                Çok sagol abi

Yorum

Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                                Çalışıyor...
                                X