Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Tarihe Düşülen Notlar...

Daraltma
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• Tarihe Düşülen Notlar...

Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık
    kalmazsa, değişmeyen hakikat insanı şaşırtacak bir nitelik alır.(1931)

Tarih bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiç bir
    zaman inkâr edemez.(1919)

Tarih; hayal mahsulü olamaz. Tarih yazarken gerçek olayları bulmaya
    çalışmalıyız. Eğer bunları bulamazsak meçhuliyeti ve bu noktadan
    cehlimizi itiraf etmekten çekinmeyelim. (10 Kasım 1935, Ulus.)

Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlâkla gelişmemiş
    kavimler, en büyük kutsal kavramlar karşısında bile hasis duygulara
    tâbi olmaktan nefislerini men edemiyor. Tarihin sinesine geçen büyük
    hâdiselerde bu hadiseler içinde uygulayıcı ve etkili olanların hâl
    hareket ve muameleleri onların ahlâk seviyelerini ne açık
    gösterir.(1915)

Mustafa Kemal Atatürk

Evet arkadaşlar Tarih'le ilgili tüm konuları bu başlık altında konuşabiliriz.
    Mario Alberto Kempes - El Matador

İlk konuyu ben açayım o zaman. Metin abinin önerdiği kitabı daha okuyamadım ama okumadan bana Cengizhan'ın kim olduğunu anlatırmısınız.

Ayrıca bir bilgi..İstiklal Marşının bestecisi Zeki Üngör'de ki yeteneği Sultan Abdülhamid keşfetmiştir ve açtığı Musiki okullarında yetişmiştir.

Yorum

İlk olarak Gökhan KAN tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
      Ayrıca bir bilgi..İstiklal Marşının bestecisi Zeki Üngör'deki yeteneği Sultan Abdülhamid keşfetmiştir ve açtığı Musiki okullarında yetişmiştir.
      Sultan 2.Abdülhamid, klasik müziği ve operayı saraya yerleştiren kişidir. Beethoven hayranıdır. Gece yatmadan önce arya dinlemek en büyük zevklerinden biridir. Müzik okullarında da geleneksel müzikten ziyade yabancı hocalar vasıtasıyla klasik batı müziği eğitimi verilmekteydi. Ancak bana sorarsanız Osman Zeki Üngör'ün İstiklal Marşı bestesi marş olarak kulağa hoş gelse de, sözlerin besteyle uyumu açısından BERBATTIR.

İşin içine siyaset gireceği için bugün bazı "Abdülhamitçilerin" davranışlarına girmek istemiyorum. Ancak onun izlediği "ümmetçi" politika, imparatorluğun kurtarılması ve İngiliz'in ekonomik baskısına karşı Bismarck Almanya'sı ile yapılan zorunlu ittifakın ürünüdür. 33 yıllık istibdat döneminde büyük haksızlıklar, jurnal (ispiyon) sistemiyle de bazı yalakaların hak etmedikleri yerlere gelmesi gibi sıkıntılar sözkonusu olmuştur. Ancak Sultan 2.Abdülhamit, Osmanlı'nın son dirayetli padişahı olup, aynı zamanda büyük bir ekonomi dehasıdır. Yaşadığı en büyük trajedi ise, onun görevden alınma kararının -çoğu iyiniyetli- İttihatçıların arkasındaki büyük mason, siyonistlerin Türkiye'deki taşeronu Emmanuel Karasu tarafından kendisine tebliğ edilmesidir.

Alın size bir 2.Abdülhamit tartışması. Bu mesele çok su kaldırır
      BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ?

Yorum

Abdülhamit'i zaten bir tanıyamadım. Bazı tarihçiler onu kötü tanıttı bizlere. Bazılarıda Abdülhamit olsaydı 1. Dünya Savaşına girmezdik diyorlar. Bir şekilde yaptığı politikalarla sokmazdı savaşa diyorlar. Abdülhamit'in padişahlık döneminde Osmanlının tamamen bölünmesinin yaptığı politikalarla süresini uzatarak karşılarına belki bir gün daha güçlü çıkarım düşüncesi olduğunu söylüyorlar. Örnek vermişler birde. diyor ki kaleleri bir yerden deliyorlar o içerden başka bir kale yapıyor. Topraklar Küçülsede içerde huzur olması için falan. Yani o olmasa daha erken paraçalanabilirdik diyorlar.

Dediğin gibi çok su kaldırır bu konu değiştirelim bana Cengizhan'ı anlatın çok merak ediyorum.

Yorum

Başlık güzel olmuş. Umarım bu Bedri Rahmi Eyüboğlu Kültür ve Sanat Forum'una olan düşük ilgiyi artdırır. Trabzon tarihi hakkında ayrı bir başlık da açılabilir.

Cengizhan hakkında pek bilgim yok, ancak anladığım kadarıyla Cengizhan türkdü deyip övünenler var, ama alanında uzman olan bir Marmara Üniversitesi öğretim üyesinden (adını şu an hatırlıyamıyorum) duyduğuma göre Cengizhan türk değil moğuldu ve tarihin en eli kanlı liderlerinden olmasından dolayı bugün itibariyle övünelecek bir lider değil.

Bu konuya dair yazışmalara yardımcı olması amacıyla aşağıya iki harita ekliyorum.

Birincisi Moğul İmparatorluğunun büyüyüşünü gösteren bir harita:

İkincisi ise Moğul İmparatorluğunun bölünmesi sonrasında ortaya çıkan harita:

Yorum

İlk olarak Seferoğlu tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
            Başlık güzel olmuş. Umarım bu Bedri Rahmi Eyüboğlu Kültür ve Sanat Forum'una olan düşük ilgiyi artdırır. Trabzon tarihi hakkında ayrı bir başlık da açılabilir.

Cengizhan hakkında pek bilgim yok, ancak anladığım kadarıyla Cengizhan türkdü deyip övünenler var, ama alanında uzman olan bir Marmara Üniversitesi öğretim üyesinden (adını şu an hatırlıyamıyorum) duyduğuma göre Cengizhan türk değil moğuldu ve tarihin en eli kanlı liderlerinden olmasından dolayı bugün itibariyle övünelecek bir lider değil.

Bu konuya dair yazışmalara yardımcı olması amacıyla aşağıya iki harita ekliyorum.

Birincisi Moğul İmparatorluğunun büyüyüşünü gösteren bir harita:

İkincisi ise Moğul İmparatorluğunun bölünmesi sonrasında ortaya çıkan harita:

Sanırım bahsettiğiniz hocanın adı Osman... idi
            İlber ortaylı,murat bardakçı ve bir moğol tarihçisinin katıldığı bir programda,Cengiz'in moğol olduğunu,Türk olması halinde dahi bize birşey kazandırmayacağını söylemişti...
            Ayrıca Sultan Abdül mecid olması gerekli kızlarından birisi Cengiz'in bir torunuyla evliydi...
            Bilindiği üzere moğolların çoğu bugün moğolistan'da değil Hindistan topraklarında yaşarlarmış buna da çok şaşırmıştım ben...

-ayrıca bu bölümü açtığınız için de teşekkür ederim.
            Hes Trabzonspor'a Kazım'a ve Trabzonspor'un ifade ettiği tüm değerlere küfürdür
            Trabzonspor Hes yapma kendi kalene gol atma!!!

Yorum

Sultan Abdülmecid dedinde aklıma geldi. Arkadaş ne kadar israfçı bir adammış. Saraydan giden altınların haddi hesabı yok. Cariyeler har vurup harman savurmuş. Onun döneminden çok borç kalmış galiba. Abdülhamit birazını ödemiş yanılmıyorsam. Hatta İsrail'in Filistin'de toprak karşılığında borçların büyük bölümünü karşılayabileceğini söylemiş. Sonra araya başka bir çözüm yolu girince öyle borçların bir bölümü kapanmış. Hatta bu borçların bir bölümü 1970 80 lere kadar sarkmış galiba. O dönemde ödenmiş.

Yorum

İlk olarak Oğuzhan İnce tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                Sanırım bahsettiğiniz hocanın adı Osman... idi
                İlber ortaylı,murat bardakçı ve bir moğol tarihçisinin katıldığı bir programda,Cengiz'in moğol olduğunu,Türk olması halinde dahi bize birşey kazandırmayacağını söylemişti...
                Ayrıca Sultan Abdül mecid olması gerekli kızlarından birisi Cengiz'in bir torunuyla evliydi...
                Bilindiği üzere moğolların çoğu bugün moğolistan'da değil Hindistan topraklarında yaşarlarmış buna da çok şaşırmıştım ben...

-ayrıca bu bölümü açtığınız için de teşekkür ederim.
                Evet benim bahsetdiğim hoca o. O günüsü internetden araştırıp hakkında bilgi edinmiştim, ama bugün bulamadım. Hindistan'daki Moğol İmparatorluğu çok ilgi çekici bir konu. Tac Mahal örneğin o imparatorluk döneminde yapılmış. Bir alman dergisinde (GEO Epoche) bu konu hakkında bir makale okumuştum. Orda da yazdığı gibi Hindistan'da ki Moğul İmparatorluğunu kuran ve yönetenler Timur'un torunları. Timur hakkında bazı yerlerde Türk olduğu bazı yerlerde ise türkleşmiş moğul boylarından olan Barlaslar'dan olduğu yazılıyor.

Yorum

İlk olarak Seferoğlu tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                  Evet benim bahsetdiğim hoca o. O günüsü internetden araştırıp hakkında bilgi edinmiştim, ama bugün bulamadım. Hindistan'daki Moğol İmparatorluğu çok ilgi çekici bir konu. Tac Mahal örneğin o imparatorluk döneminde yapılmış. Bir alman dergisinde (GEO Epoche) bu konu hakkında bir makale okumuştum. Orda da yazdığı gibi Hindistan'da ki Moğul İmparatorluğunu kuran ve yönetenler Timur'un torunları. Timur hakkında bazı yerlerde Türk olduğu bazı yerlerde ise türkleşmiş moğul boylarından olan Barlaslar'dan olduğu yazılıyor.
                  Timur'un moğul kokenli olduğunu bugün ortaasya Türk cumhuriyetlerinden herhangi birinde söyleseniz alacağınız tepki çok sert olur
                  Gelin görün ki,Timur bize şeytan bayezid melek gösterildiği için Biz de pek kimsenin umurunda olmaz...
                  Zaten ben ankara savaşında da Timur'un kazanmasını isterdim açıkçası.Birbirlerine yazdıkları mektuplarda bayezid'in gödnerdiği dansöz kıyafetinden sonra,bayezid'in köy köy köle gibi dolaştırılması da pek abest değil bence (:
                  bu arada Osmanlı tarihinde devlet gururunu ciddi manada zedeleyen 2 padişah varsa birincisi bayezid ikincisi de genç osman'dır.
                  Hes Trabzonspor'a Kazım'a ve Trabzonspor'un ifade ettiği tüm değerlere küfürdür
                  Trabzonspor Hes yapma kendi kalene gol atma!!!

Yorum

İlk olarak Gökhan KAN tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                    Abdülhamit'i zaten bir tanıyamadım. Bazı tarihçiler onu kötü tanıttı bizlere. Bazılarıda Abdülhamit olsaydı 1. Dünya Savaşına girmezdik diyorlar. Bir şekilde yaptığı politikalarla sokmazdı savaşa diyorlar. Abdülhamit'in padişahlık döneminde Osmanlının tamamen bölünmesinin yaptığı politikalarla süresini uzatarak karşılarına belki bir gün daha güçlü çıkarım düşüncesi olduğunu söylüyorlar. Örnek vermişler birde. diyor ki kaleleri bir yerden deliyorlar o içerden başka bir kale yapıyor. Topraklar Küçülsede içerde huzur olması için falan. Yani o olmasa daha erken paraçalanabilirdik diyorlar.

Dediğin gibi çok su kaldırır bu konu değiştirelim bana Cengizhan'ı anlatın çok merak ediyorum.
                    Gökhan sana daha önce Leon CAHUN'un "Asya Tarihi'ne Giriş / Türkler ve Moğollar" kitabını tavsiye etmiştim. Bulabildin mi?

Asya Tarihine Giriş/Kökenlerden 1405'e Türkler ve Moğollar - SEÇ YAYIN DAĞITIM - Leon Cahun - Türkler ve Moğollar Pers ve Çin uygarlıkları arac
                    Akıl, öfkeyi ve onunla kolayca birleşen bilgisizliği yener. Aklı kullanmak biraz zahmet, çaba gerektirir.

Yorum

İlk olarak bigben tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                      Gökhan sana daha önce Leon CAHUN'un "Asya Tarihi'ne Giriş / Türkler ve Moğollar" kitabını tavsiye etmiştim. Bulabildin mi?

http://www.kitapyurdu.com/kitap/defa...58&sa=60801906
                      Daha bakamadım yarın kitapçıya gidicem hem buna hemde Metin abinin önerdiği kitaba bakıcam..

Ayrıca bu başlık pek fazla reyting almayacak galiba. Tarih meraklıları az galiba.

Aşağıdaki haritada iç anadolu ve karadeniz'in yarısına kadar gelmiş öyle mi Cengizhan..Hatta Akdeniz'e gelmiş Ege'ye az kalmış..

En son Gökhan KAN tarafından düzenlendi; 30.06.2010, 22:47.

Yorum

Tutar tutmasına da... Çok geniş bir yelpazesi var konunun. Senin ilgi alanın benimkiyle uyuşmayabilir, benimki bir başkasıyla...

Mesela bu Cengizhan konusu... Çeşitli kaynaklarda çeşitli rivayetler var.

Ben bildiklerimi özetle paylaşayım:

* Moğollar, Altay grubundan Turani bir millettir. Dilleri Türkçe'ye çok yakındır (von Gobain'e göre)...

* Marko Polo'ya göre Türkler ve Moğollar birlikte Tatarları oluşturur.

* Kaşgarlı Mahmud ise Tatarlar'ı lehçeleri farklı bir Türk kavmi olarak gösterir.

* Aşıkpaşaoğlu'na göre ise Anadolu'ya gelen Türkleri "göçer Türkmen ve Tatar" olarak belirtir.

* 2. Murad zamanında başta Cengiz olmak üzere Ogeday, Hülagü gibi Moğol hakanları anılmıştır.

* Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'a göre Cengiz TÜRK'tü. 1941 yılında yayınlanan " Cengiz, Moğollar ve Türklük" ve 1946 basımlı "Umumi Türk Tarihine Giriş" eserlerinde bu konuyu detaylandırıyor.

Bu konu çok karmaşık. Tarihçi değilim, insanların kökenini çok da merak etmiyorum (kendi soyumdan şüphem de yok). Benim için Cengiz, Moğolmuş Türkmüş çok önemli değil. Çünkü ben Moğolu Türk'ten uzakta görmüyorum.

Ayrıca bahsedilen tarihler asırlar aşmış. Bugünün gözüyle bakmak bizleri hep hataya sürükleyecektir. İnsanların tarihi yorumlama şekilleri ve olayları algılama yöntemleri de ulaşacakları sonuçları etkileyecktir.
                        Akıl, öfkeyi ve onunla kolayca birleşen bilgisizliği yener. Aklı kullanmak biraz zahmet, çaba gerektirir.

Yorum

birbirimizr benzediğimiz için vede hangimizin gücü hangimize yetmişse birbirine hükmetmiş türkleşmiş moğolda var çok karmaşık bir konu ama şahsen milyonlarca insanı öldürmüş birisinin bizden olmasını istemem ama herkesin dediği gibi aramazıda hç bir fark yok

Yorum

Cengizhan bir Türk olamaz.
                            Soysuz bir katilden başka birşey değil ! Tarihte Türk'lere neler yaptığına bakınca bunu daha iyi görürsünüz.
                            Trabzonspor √
                            Hüseyin Avni Aker|Hayri Gür|Halit Ziya Kurbetçi|Şamil Ekinci|Dozer Cemil|Şenol Güneş|
                            İki Renk ve Asalet √
                            BordoMavi.Net √

Yorum

İlk olarak Külünkoğlu tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                              Cengizhan bir Türk olamaz.
                              Soysuz bir katilden başka birşey değil ! Tarihte Türk'lere neler yaptığına bakınca bunu daha iyi görürsünüz.
                              değiştirteceksiniz bu saatten sonra ismimi bana

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                              Yükleniyor...
                              X
                              WhatsApp Resmi İletişim