Orijinalini görmek için tıklayınız : En Son Okuduğunuz Kitaplar Hakkında Yorumlar!..
Sayfa :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
15
16
Aydın Danış
26.11.2015, 21:57
@Aydın Danış (http://forum.bordomavi.net/member.php?u=40776)
Şuan İdefix'te %50 indirim var bu set için. Görebileceği en büyük indirim bu galiba.
http://www.idefix.com/kitap/osmanli-imparatorlugu-tarihi-7-kitap-takim-johann-wilhelm-zinkeisen/tanim.asp?sid=O9GDPZNX1658O1VUZ09Y
Ayrıca Fuar Fırsatları var görebileceğiniz en iyi fiyatlar. Kaçırmayın derim. Kitapları da çok güzel kargoluyorlar. Baloncukların içinde, orasında burasında deforme olmadan gönderiyorlar. En azından benimkiler öyle geldi. Zaten indirimdeki kitapların birçoğu kutulu halde geliyor.
http://www.idefix.com/kitap/sf2015_fuarfirsatlari.asp?s=1
Evet idefix bu açıdan çok iyidir indirimleride gönderim şekilleride bana Erhan Afyoncu'nun imzalı kitabını yollamışlardı artık tesadüfmü güzellikmi bilmiyorum :)
En indirimli söylediğin gibi idefix deki her zaman bulunabilecek bir indirim değil bu muhteşem eser için imkanı olan arkadaşlar mutlaka edinsin derim...
Öncelikle katkınız için teşekkür ederim.
Enver Paşa ile ilgili farklı kaynakları araştırmak isterseniz size;
Ziya Nur AKSUN - Enver Paşa ve Sarıkamış Harekatı
Yusuf GEDİKLİ - Enver Paşa
İrfan ÜLKÜ - Türklüğün Son Cephesi: Enver Paşa kitaplarını önerebilirim.
Bende bir tavsiyede bulunayım, kitabı okumadım ama yine Murat Bardakçı'nın tv programında konuk aldığı Ali Bademci'nin(program konusu bu kitaptı)Ötüken yayınlarından çıkan "Korbaşılar ve Enver Paşa" kitabını tavsiye ediyorum.Baya övüldü programda Bardakçı tarafından.
http://www.otuken.com.tr/KitapDetay/korbasilar-ve-enver-pasa
Derbeder-53
30.11.2015, 19:55
şuan Ahmet Haldun Terzioğlu - Gök Moğolların Başbuğu Cengiz Han'ı okuyorum da bazı sorularım var.
Bazı tarih romanı yazarları o dönemlerin köklerine doğru nasıl iniyorlar?
Oğuz ZEYTİN
30.11.2015, 19:59
Bende bir tavsiyede bulunayım, kitabı okumadım ama yine Murat Bardakçı'nın tv programında konuk aldığı Ali Bademci'nin(program konusu bu kitaptı)Ötüken yayınlarından çıkan "Korbaşılar ve Enver Paşa" kitabını tavsiye ediyorum.Baya övüldü programda Bardakçı tarafından.
http://www.otuken.com.tr/KitapDetay/korbasilar-ve-enver-pasa
Agah, Ali Bademci Bey'i tanırım. Hataylı'dır. Gerçekte öğrencisi midir, tam emin değilim, Mustafa Kafalı'nın takipçisidir. Asıl mesleği gazeteciliktir ve hala günlük yazılarına devam eder. Öfkeyle karışık üslubu bazen kızdırsa da çok satan gazetelerde köşe yazanların çoğunu cebinden çıkarır kanımca.
Bu kitap okuma listemde vardı fakat henüz almadım, hatırlattığın için teşekkür ederim.
Güncelliği açısından yazarın yine Ötüken'den çıkan "Suriye'de Türkmenler ve Bayır-Bucak" kitabını tavsiye edebilirim.
*
Suriye Türkleri'yle ilgili olarak bulabilirseniz, Töre Dergisi'nin 1973 serisinde yukarıda andığım Prof. Dr. Mustafa Kafalı Bey'in "Suriye Türkleri" makalesi de birçok çalışmaya kaynaklık etmiştir. Bahse konu makale şu kitapların birinde vardı. Kitaplarımı gönderdiğim için hangi cildin kaçıncı sayfasında olduğunu belirtemiyorum. :)
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-186-Prof_Dr_Mustafa_KAFALI_MAKALELER_1.html
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-187-Prof_Dr_Mustafa_KAFALI_MAKALELER_2.html
Prof. Dr. Semih Yalçın, Mustafa Hoca'nın çeşitli yerlerde yayınlanan makalelerini derlemişti.
Osmanlılar
Yazar :andrew wheatcroft
Kitap akıcı bir tarihi kitap. Osmanlıyı elinden geldiğince tarafsız yorumlamaya çalışmış. Hem yenilmez-muhteşem bir güç olarak, hem zalim-barbar bir yapi olarak görenlere itiraz etmiş.
Osmanlının neden yıkıldığına dair izler taşıyor kitap. Yeri geldiğinde de Yunanlıların nasıl katliamlar yaptığına da değiniyor.
Kısaca okunmaya değer bir tarih kitabı bence.
Genelde polisiye düşkünlüğüm olduğu için o yönde kitaplar okuyorum ama araya tarih kitaplarıda sıkıştırmayı severim.Size 4 kitap tavsiye etmek istiyorum.Ortaçağ'ın en önemli olaylarından biri Haçlı seferleridir, özellikle bu konuya meraklıların kaçırmaması gereken kitaplar.
Steven Runciman - Haçlı Seferleri 1
Claude Cahen - Haçlı Seferleri Zamanında Doğu ve Batı
Aydın Usta - Çıkarların Gölgesinde Haçlı Seferleri
ve en son okuduğum harika kitap
Aydın Usta - Haçlı Seferlerinde Kuşatma
Savaş teknikleri ve silahların gelişimi konusunda çok bilgilendirici bir eser.
Faik Yılmaz
14.12.2015, 08:33
Uçurtmayı Vurmasınlar -Feride ÇİÇEKOĞLU
Uzun yıllar önce filmini izleyip çokta etkilendiğim bu eseri nihayet okuyabildim. İnci ile Barış'ın dostluğuyla perçinlenen hüzünlü hikayelerini yeniden hatırlayarak bir solukta bitirdim.
Büyük insanların uğradığı haksızlıkları küçük bir çocuğun temiz, saf dünyasından gözünden aktaran bu eser hacmine kıyasla anlatım yoğunluğuyla hayal dünyamızı harekete geçirip çok şeyler düşünmemize sebep oluyor. İlk defa filmiyle bu kadar örtüşen bu kadar birbirini tamamlayan bir kitapta okumuş oldum....
Oğuz ZEYTİN
17.12.2015, 18:16
Daha önce de değindiğim süreli bir yayın var: TURAN DERGİSİ.
https://www.facebook.com/TuranArastirmalariDernegi/photos/a.1418889958350205.1073741828.1416408281931706/1674214232817775/?type=3&theater
26. sayısı yeni çıktı. Üç ayda bir yayınlanıyor. Kitap gibi... Kısır politik zırvalardan uzak biçimde tarih, strateji ve kültür pencerelerinden coğrafyamıza bakan yazıları bir arada bulabileceğiniz değerli bir kaynak.
Bir önceki sayının (24) özetlerine şuradan ulaşabilirsiniz: http://turanjeopolitigi.com/turan-dergisi.html
25. Sayının yazı başlıklarını şu mesajımda belirtmiştim: http://forum.bordomavi.net/showthread.php/2494-En-Son-Okudu%C4%9Funuz-Kitaplar-Hakk%C4%B1nda-Yorumlar!?p=1920294151&viewfull=1#post1920294151
Takip ettiğim diğer süreli yayınları (Devlet, Yeni Düşünce, Düşünce ve Tarih, Töre, Türk Yurdu, Türk Dünyası Tarih Kültür, 21. Yüzyıl, 2023, Ötüken) artık vakit darlığından okumuyorum ama Turan'ı takip etmeyi sürdürüyorum.
Enver'i bitirince hemen bu sayıya başlayacağım. Bandung Konferansı ve Katalon Savaşı pek bilmediğim konular, merak ediyorum. Geçen ay Güney Azerbaycan'daki olayları düşününce Rahim Cavadbeyli'nin makalesi de dikkatimi çekti.
"Bu dergi bana ne katar" diye sorarsanız, hani şu büyüklerimizden dinlediğimiz bir husus vardır ya: "Bizim zamanımızda neşriyat işi mektep gibiydi." Turan da öyle... Özellikle Türkiye dışından gelen yazıları okuyunca "Türk Dünyası'nda herkes rus uşağı veya Abd köpeği" algısının ne denli büyük yanılgı olduğunu görüyorsunuz. Sanki Türkiye'de herkes Türkistan sevdasıyla yanıp tutuşuyormuş gibi Türk ellerini hor görenlerden olmayın dostlar.
Mesela az önce teknik direktör başlığında bir arkadaşımız Türkmenistan Türkleri için şahsi yaşadıklarından yola çıkıp bütün Türkmenleri eleştirmiş. Görünce üzüldüm. Daha geçen cumartesi, canımdan çok sevdiğim bir Özbekistan Türkü kardeşimi toprağa verdim. İslam'ın en saf halini, Türkçe'nin en durusunu yaşatan bu soydaşlar dünyaya, Türkiye'ye nasıl bakıyor, biliyor muyuz? Bu şuura erişmek kolay değil. Biraz zahmet gerektiriyor. Empati de lazım... Anlaşılmak için tanımak lazım. Bunun için de ya gidip gezecek ve konuşacaksınız ya da okuyacaksınız. Okunacak en doğru yayınlardan biri kesinlikle Turan. Macaristan, Romanya, Ukrayna, Kıbrıs, Irak, İran, Kafkasya, Türkistan'dan birçok aydının görüşlerini bulabilirsiniz.
Ayrıca abone olduğunuzda kapınıza kadar kargo ödemeden yıl boyunca geliyor.
Faik Yılmaz
18.12.2015, 14:14
Kitap İçin -Selçuk Altun
Kitap okumayı benim gibi çok seven....benden farklı olarak bol bol kitapta okuyabilen Selçuk Altun....
Okuduğu kitaplarla ilgili , etrafında gözlemlediği insanlarla ilgili , kültürle ilgili, sanatla ilgili notlarını her hafta bir gazetenin kitap ekinde bizlere sunuyor.... Bu notlar 1000 adedi bulunca da kitap haline getiriyor....
Genel olarak kitapları sırasıyla okumayı sevsemde ilkini bulamadığımdan Kitap İçin-2 yi okudum. İlkini okuyan ve hediye etmeyi düşünen birisi varsa da zevkle kabul ederim.....
benimde ileride yazmayı düşündüğüm bir tarz olması sebiyle ilgiyle okudum bu eseri.
uzun metinler okuyunca sıkılanlar da özellikle tavsiye ediyorum....
Adem Erdoğan
28.12.2015, 10:13
Ahmet Ümit - Elveda Güzel Vatanım
Okuyan var mıdır ? Yorumları alalım. :)
8124
Mihail Bulgakov - Köpek Kalbi (Bıraktığı izlenim ile ilgili yazı, hazırlanmakta)
8125
Goethe - Genç Wertherin Acıları (Okumaya devam ediliyor)
Trapezunt
29.12.2015, 16:31
Kütüphane'deki kitap sayısı 1.000'e yaklaşınca mecburen yarısını bizim halk kütüphanesine verdik. Bir 50 kadarınıda ücretsiz ülkenin dört bir yanına dağıttım. Bir o kadar daha kitap var dağıtmayı düşündüğüm. İsteyen olursa, birine faydası olacaksa benimle irtibata geçebilir.
Oğuz ZEYTİN
30.12.2015, 15:03
Yirmi beş yıllık dostumdan yeni yıl armağanı geldi dün: "Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory PETROV"
Enver'e ara verip bir solukta okudum bu kitabı. Eğitimcilere, devlet idaresinde görev yapanlara ve özellikle gençlere tavsiye ederim. Zamanında Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK de bu eserin müfredata konulmasını istemiş.
Elimdeki baskısı Yakamoz'dan (Kasım, 2015). Birçok yayınevi basmış, tercümeleri sıkıntılı olabilir.
Yavuz Bektaş
30.12.2015, 20:54
Bin Muhteşem Güneş
Hosseini nin klasik Afganistanı anlatan kitaplarından.Duygusal bir insan değilim ama kitabın bazı noktaları öyle dokunaklı ve oradaki 70-80-90lı yılları o kadar güzel anlatıyor ki yaşananları biraz hissedince ağlayasın bile geldi.Sonu zaten usta bir yazara yakışır şekilde bağlanmış.
Tek kusuru Afganistanı gereğinden fazla güzel bir yermiş gibi lanse etmiş.
Trapezunt
07.01.2016, 19:08
Şöyle bir kütüphaneme başımı çevirdiğimde gördüğüm onca kitabın arasında gözlerim büyük iştiyakla heyecan verecek bir eser arayıp duruyor ama nafile. Yeni alınan okunmaya başlanmış iki kitap dışında tat verecek eser yok. Günümüz yazınları paçavra. Söz sanatları hak getire, anlam, his, duygu naylon poşet.
2 sene önce büyük bir zevkle okuyup, tüm kitaplarını hatim ettiğim Tanpınar, Oğuz Atay, Cahit Zarifoğlu, Peyami Safa, Sabahattin Ali, Necip Fazıl gibi usta kalemlerin yanına yaklaşabilecek bir kalem daha yok.
Sevilen yazarların ölü olması, insanı farklı bir biçimde öksüz bırakıyor.
En Son Okuduğum Kitap : Gai Eaton - Tanrıyı Hatırlamak
Trapezunt Sezai Karakoç yaşıyor hocam, tabi okumamış ya da okumuş beğenmemiş olabilirsiniz o zaman bir şey diyemem tabi :)
Trapezunt
08.01.2016, 08:54
@Trapezunt (http://forum.bordomavi.net/member.php?u=44314) Sezai Karakoç yaşıyor hocam, tabi okumamış ya da okumuş beğenmemiş olabilirsiniz o zaman bir şey diyemem tabi :)
Okumaz olur muyum, okudum yalnız şiir dışındaki eserleri sakat geliyor bana. İsmet Özel'le kıyas yapıyorum, Özel daha ağır basıyor. Bu arada önerilerede açığız tabii :)
ilker 'in tavsiyesi üzerine Herman Hesse - Rosshalde'yi okuyorum şu sıralar. Ortalarındayız bakalım tadı damağımızda kalacak mı.
Oğuz ZEYTİN
08.01.2016, 19:00
Daha önce bahsettiğim Bardakçı'nın "Enver"ini geç de olsa nihayet bitirdim. Kesinlikle tavsiye ederim. Kitaplığınızda bulunmalı. İleride epey konuşulacağını düşünüyorum.
Bardakçı, Enver'i övmüyor. Topladığı belgelere sadık kalmış. Hatta şahsi düşüncesi Enver'in başarısız bir kumandan olduğu yönünde. Turancılığı'nın inançlı bir yöneliş değil duygusal bir tercih olduğunu söylüyor. Araştırmacıya saygısızlık ve haksızlık etmek istemem fakat kendisine katılmak elbette mümkün değil. Sebeplerini buraya sığdıramam. Yine de çok çok faydalandım bu kitaptan. Devamı gelecekmiş, Naciye Sultan'la ilgili...
A. Yağmur TUNALI - Kavga Günleri (1968-1980)
http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=603
Yetmişli yıllarda Kayseri'de başlayan, Erzurum ve Ankara'da devam eden çileli öğrencilik hatırları... İki kampa ayrılan ülke gençliğinin fikri mücadelesi...
Yağmur Bey, Ülkücü Hareket içinde kültür sanat çalışmalarıyla bilinen bir "okumuştur" (Kendisi öyle der, aydın kelimesini sevmez). Tiyatro gösterileri, dergi çalışmaları, hikayeleri, şiirleriyle davasına hizmet eden bir gencin hayalleri, karşılaştığı engeller ve sonunda üstlerinden silindir gibi geçen darbe. Bu sürecin yalın bir dille hazırlanmış muhasebesine her kesimden okuyucular göz atmalı.
Yağmur Bey'in Yağmur Günleri'ni daha önce paylaşmıştım. Şimdi "İmparatorluk'ta Doğan 16 Cumhuriyet Aydını * Bittiği Yerde Başlar"ı paylaşmak isterim.
Yağmur Bey seksenlerin sonunda TRT için hazırladığı bir belgesel serisinde görüştüğü on altı aydını sayfalarına taşıyor.
Orhan Şaik Gökyay, Zeki Ömer Defne, Ömer Asım Aksoy, Nadir Nadi, Sadi Irmak, Rakım Çalapala,Tahsin Banguoğlu, Burhan Arpad, Halil Vehbi Eralp, İbrahim Yasa, Münevver Ayaşlı, İzzeddin Ökte, Reşat Kaynar, İsa Yusuf Alptekin, Cevad Memduh Altar ve Saadet Çağatay'la olan söyleşileri okuyucuyu ülkemizin yakın geçmişinde bilim, sanat ve siyasetinde gezintiye çıkarıyor.
Benim en çok ilgimi çeken rahmetli İsa Yusuf Bey'in konuk olduğu bölümdü. Ne çileli bir hayat... Ne büyük bir Türklük şuuru... Zaten iligili bölümün başlığı "Ben Türklük için Yaşarım!" idi. Ruhu şad olsun.
İsa Yusuf Bey diyor ki: "...Ben ERK diye bir gazete çıkardım. Onda sağ tarafta üç şiar, sol tarafta üç şiar vardı. Sağ taraftaki şiarlar; MİLLİYETÇİYİZ-HALKÇIYIZ-İNSANİYETÇİYİZ. Sol taraftaki şiarlar; IRKIMIZ TÜRK'TÜR, DİNİMİZ İSLAM'DIR, YURDUMUZ TÜRKİSTAN'dır."
Bir başka mesajı... "Gazetede emir verdim "Sincan" yazılmayacak, "TÜRKİSTAN" yazılacak. Doğu Türkistan Türkleri'ne Uygur Milleri, Kırgız Milleti, Kazak Milleti denilmeyecek TÜRK MİLLETİ denilecek."
Ve duası... "Allah 100 küsur milyon nüfuslu esir Türk dünyasının lideri,
Ortadoğu'nun muvazene unsuru,
Hür dünyanın yıkılmaz kalesi olan aziz Türkiyemiz'i ilelebed payidar eylesin! Gölgesini, esir Müslüman Türkler'in başından esirgemesin!" (1988 yılında yapılmış bu söyleşi)
Orhan Şaik Gökyay'la ilgili bölümde 44 olaylarına hiç değinilmemiş.
"Biraz dinleneyim ama dinlenirken keyifle öğreneyim" diyorsanız Yağmur Tunalı'nın bu çalışmasını edinin. Ben Enver'de yorulurken, Yağmur Hoca'nın söyleşilerinde dinlendim.
Kitap -> http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=773
*
Bugünkü Hürriyet Gazetesi'nde denk geldim, on dokuz kupona Feridun Fazıl Tülbentçi'nin "Türk Büyükleri - Türk Kahramanları" kitabını veriyormuş.
Kitap -> http://www.inkilap.com/feridun-fazil-tulbentci/turk-buyukleri-turk-kahramanlari.htm
Kupon toplamaya başladım. :)
Kampanya da şurada: https://promosyon.hurriyet.com.tr/kampanyaDetay.aspx?ID=277
*
O gelene kadar, bir büyüğümün gönderdiği Saadettin Merdin'in "İslam'ın Pavlusları" kitabını okuyacağım. Çalışma hakkında hiçbir fikrim yok. Arka kapak notları merakımı arttırdı. Tasavvuf eleştirisi sanırım...
Kitap -> http://www.suleymaniyevakfi.com/kitaplar/436-islamin-pavluslari-1-felsefi-tasavvuf.html
“Alestaaa tira mola! Deyince hepimiz, yani denizciler yerlerimize koşar ve hazır ol vaziyetinde alesta dururuz.
‘Laçka skuta orsaalabanda!’ denince, flok skutalarını ve trinket skutalarını koyuveririz. Dümenci de dümeni orsaalabandaya basar. Maestra yelkeninin rüzgârı boşanır. Yelken gök gürültüsü gibi gürleyerek, yapraklanır. Kaptan, ‘Mola kontra, issa punya!’ emrini verir. Punyaları basar, babafingo burinalarını mola eder, maestra prassiyalarını alesta ederiz. O zaman rüzgâr geminin başından gelmeye başlar.
“Mola burina grandi, tira mola maestra! diye bağrılınca, biz de söylenenleri yapınca geminin başı rüzgardan açılmaya koyulur. İşte o zaman burinaları mola, trinket yelkeninin tumba ederiz. Bazılarımız pruva serenlerini prassiya tokaya alır. Dümenci dümen yekesini ortaya getirir. ‘Aganta skuta flok! denince flok skutalarını çeker, kasarız. Artık bütün yelkenler rüzgârla dolmuştur. İşte o zaman son emir, yani ‘Aganta burina burinata! kumandası verilir. Kayık şarıl şarıl rüzgârın gözüne işler.”
http://img1.dr.com.tr/pimages/Content/Uploads/ProductImages/399899/fd7e96cd-7d8c-4de4-be08-3d06821bc888.jpg
Tunç Tosun
15.01.2016, 14:52
https://www.goodreads.com/
Bu aralar bu siteye sardım, okuduğunuz kitapları puanlıyorsunuz, site de size uygun önerilerde bulunuyor. Aslında şuana kadar bana bir fayda sağlamadı çünkü "budur" dediğim kitapların ya Türkçe çevirisi çıkmadı, ya da çeviri çok kötü şeklinde yorumlar okudum. :(
Yine de başarılı bir site tavsiye ederim.
Uğur Kalyoncu
17.01.2016, 01:04
Bu aralar buralarda anlasilan cok takilacagim..Öneriler dogrultusunda gerekli notlarimi aldim...
Futbol konuş konuş bir yere kadar kitapta ayri bir tad veriyor insana..
Ve bu kadar kültürlü insani bir arada bulmak zor..
Etinizden sutunuzden faydalanacagim bilginize...
Faruk BERBER
20.01.2016, 02:52
Bugün arkadaşla yemek yerken annesi geldi de konu kitaplardan açıldı. Çantasından bir kitap çıkardı, dilinin ağırlığından dem vurdu. Fakat sonradan konuyu sevip karakteri benimsediğini söyledi. Şöyle biraz konusundan bahsetti de okunacaklar listeme ekledim. Kitabın adı Mülksüzler, yazarı Ursula K. Le Guin. Okuduktan sonra da yorumlarımı paylaşırım ;)
Son okuduğum iki kitaptan bahsedeyim size ikisi de Helikopter yayınlarından. Baskı kalitesi ve tasarımı ile gel beni oku diyor kitaplar.Klasik edebiyat basıyorlar ve seçtikleri kitaplar harika. Şimdi kitaplara geçeyim.
İlk kitap Lev Tolstoy-Tipi ; Tolstoy'un 28 yaşındayken yazdığı 3 öykü var kitapta. Genç bir yazarın, nasıl devasa bir edebiyat fenomenine doğru filiz verdiğini anlıyorsunuz kitap bitince. Hele kitaba ismini veren "Tipi" öyküsünü sinemaya uyarlanmış görmeyi çok isterim.
8364
İkinci kitap Mihail Zoşçenko-Eve Giderken Sovyet edebiyatının mizah ve yergi ustalarından 3-4 sayfalık öykülerden oluşuyor. Sovyet devrimi sonrası Rusya'nın günlük yaşamından kesitler, sistemin aksayan yönlerine ince gördermelerle dolu. İki kitabında çevirmeni Hazal Yalın gayet temiz bir çeviriler klasik edebiyatı(özellikle Rus edebebiyatını) seven herkese tavsiye ediyorum.
8365
artvints
21.01.2016, 00:01
en jean baudrillard'in caresiz stratejiler'ini okudum.bu devirde bir satiri anlamak icin defalarca okumak zor is. ama bu adamin kitaplarini defalarca okuyabilirim, okuyorum.felsefesi esir aldi bendi.
Şu anda Nutuk'u okumaktayım. Herkese tavsiye ederim. Tarihini anlamak ve dönemin gelişmelerini birebir kavramak için daha iyisi olamaz.
Ozan Yılmaz
21.01.2016, 00:44
Şu anda Nutuk'u okumaktayım. Herkese tavsiye ederim. Tarihini anlamak ve dönemin gelişmelerini birebir kavramak için daha iyisi olamaz.
İnşallah kısaltılmış veya sadeleştirilmiş olan versiyonlarını değil, orjinal tam metin olanını okuyorsunuzdur.
İnşallah kısaltılmış veya sadeleştirilmiş olan versiyonlarını değil, orjinal tam metin olanını okuyorsunuzdur.
Orijinal halini okumam mümkün değil. O halini hazmedecek eski Türkçe kapasitem yok maalesef. Kısaltılmışını değil ancak "nispeten" sadeleştirilmişini okuyorum.
Ozan Yılmaz
21.01.2016, 00:54
Orijinal halini okumam mümkün değil. O halini hazmedecek eski Türkçe kapasitem yok maalesef. Kısaltılmışını değil ancak "nispeten" sadeleştirilmişini okuyorum.
Yani söylemek istediğim elbette o günkü yazılmış Türkçe ile birebir aynısı olması değil, günümüz Türkçesiyle fakat ekleme ve çıkarmalırın olmadığı, anlam-konu bütünlüğünün bozulmadığı, tam metin bir eser olması önemli.
Yani söylemek istediğim elbette o günkü yazılmış Türkçe ile birebir aynısı olması değil, günümüz Türkçesiyle fakat ekleme ve çıkarmalırın olmadığı, anlam-konu bütünlüğünün bozulmadığı, tam metin bir eser olması önemli.
Konu bütünlüğünde kesinlikle oynamalar yok :)
Başka Nutuk'lar ile karşılaştırdım kitabımı, çok düzgün ve güvenilir bir kaynak :)
oflubektas
21.01.2016, 14:56
Hadis'te İsrailiyat meselesi hep tartışılmıştır ama, okumaya başladığım Mehmet Sait Toprak'ın "Talmud ve Hadis" kitabı gerçekten çok sağlam bir kaynak.
M.Sait Toprak, memlekette karşılaştırmalı dinler tarihi konusunda büyük bir otorite oldu diyebiliriz. Adam Süryaniliğin merkezi Mardin'de, Artuklu Üniversitesi Süryani Dili ve Kültürü hocası. Hem Arapça'nın, hem de İbranice'nin (İsrail'deki İbranice daha farklı, kullandıkları lehçeye "yidiş" deniyor) atası olan, Süryaniler'in, hatta Hz.İsa'nin konuştuğu Aramca'yı çok iyi biliyor. Hem dil, hem de dini kaynaklara, metodolojiye son derece vakıf. Akademik dille yazdığı için kitap ağır gelebilir ama, çok çarpıcı bilgileri en sağlam kaynağıyla veriyor. O yüzden "meraklısına" diyelim.
Tunç Tosun
24.01.2016, 01:04
Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? Philip K. Dick
https://www.goodreads.com/book/show/7082.Do_Androids_Dream_of_Electric_Sheep_
Blade runner filminin uyarlandığı kitap, ayrıca 90 öncesi en iyi bilim kurgu romanı ödülü de almış. Bugün aldım, 2. ya da 3. sıraya koydum kitabı bakalım ne zaman okurum :)
Oğuz ZEYTİN
25.01.2016, 10:11
Yakup Kadri'nin Milli Savaş Hikayeleri'ni okumuştum. Dün ise "Milli Mücadele Yazıları - ERGENEKON" kitabını okudum.
Romanları kadar bilinmediğinden olsa gerek kitap D&R stoklarında hiç yok. Alternatif kitapçılar veya internet mağazalarından bulabilirsiniz.
http://www.iletisim.com.tr/kitap/ergenekon/8300#.VqXWyJqLRkh
O dönem yazılarında, duygular olayların hep önünde gider. Yakup Kadri'nin İkdam Gazetesi'ndeki yazıları da öyleymiş. Bu duyguların başında inanç geliyor. Allah'a, millete ve lidere büyük bir inanç var yazılarda. Zaten 25 Mayıs 1920 tarihli "Hafta Sohbeti" başlıklı yazısında "...Kuvvetler daha büyük kuvvetle hep yenilmiştir ve yine yenilir. Ancak bir defa olsun fikirle imanın yenildiği olmamıştır." ifadelerine yer vermiştir.
Bir de kitapta dikkatimi çeken detay vardı. İlk baskısı 1929'da yapılmış ve Yakup Kadri 1964'teki yeni baskı için bir kez daha önsöz yazmış. Bu önsözde aradan geçen zamanın kısa tahlilini yaparken İsmet Paşa'ya ince bir sitemde bulunuyor. "Mustafa Kemal'in peşi sıra, efsane kahraman mertebesine çıkardığım kişiler arasında, mesela, bir İsmet Paşa nazarımda hala aynı yüceliği muhafaza etmekte midir?"
Amin Maalouf-Arapların gözünden haçlı seferleri
Bu kitap her bireyin kendi kütüphanesinde olması gereken kitaplardan.Müthiş akıcılığı olan günümüzde Arapların geçmişte neler yaptığını haçlılarla kimlerin savaş verdiğini anlatan çok güzel bir kitap.
Namaz kılıp kılmamak üzerinde git-gel yaşıyorsanız bir türlü irademi kırıp namaza başlayamadım derseniz tavsiye edeceğim kitap;
Cemil Tokpınar-Sabah namazına nasıl kalkılır kitabını severek okudum.
Fatih Öztürk
30.01.2016, 11:50
Bu kitap her bireyin kendi kütüphanesinde olması gereken kitaplardan.Müthiş akıcılığı olan günümüzde Arapların geçmişte neler yaptığını haçlılarla kimlerin savaş verdiğini anlatan çok güzel bir kitap.
Namaz kılıp kılmamak üzerinde git-gel yaşıyorsanız bir türlü irademi kırıp namaza başlayamadım derseniz tavsiye edeceğim kitap;
Cemil Tokpınar-Sabah namazına nasıl kalkılır kitabını severek okudum.
Cemil Tokpınar'ın kitabını uzun yıllar önce okumuştum gerçekten çok etkileyici bir kitap.
Fatih Özkan
31.01.2016, 14:26
http://i64.tinypic.com/2vw7byg.jpg
Fazla söze gerek yok.
Kendini okutturan, boğazınızı düğüm düğüm eden muazzam bir eser.
Uğur Kalyoncu
02.02.2016, 02:57
Yirmi beş yıllık dostumdan yeni yıl armağanı geldi dün: "Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory PETROV"
Enver'e ara verip bir solukta okudum bu kitabı. Eğitimcilere, devlet idaresinde görev yapanlara ve özellikle gençlere tavsiye ederim. Zamanında Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK de bu eserin müfredata konulmasını istemiş.
Elimdeki baskısı Yakamoz'dan (Kasım, 2015). Birçok yayınevi basmış, tercümeleri sıkıntılı olabilir.
Gecenlerde okuduğum bu mesaj sonrasi temin ettim okudum ve cok beğendim. ..Okulda kendi bolumumde öğrencilerin okumasini zorunlu kilmakla beraber cuzi bir fiyati olan kitabı aldirmayi ve daha cok insana ulasmasini istiyorum..Mevcut bulundugumuz düzende bir anlam ifade eder mi zor ama olsun hicbir sey yapmadik demeyiz en azindan...
Hocam sana da özellikle teşekkür ediyorum..Bu kitap dışında da onerdigin bazi kitaplari temin ettim bazilarini da etmeye calisiyorum...Bunlari ve kendi elimdeki kitaplari bitirdikten sonra özel olarak onerecegin kitaplari da soracagim insallah. ..
Oğuz ZEYTİN
03.02.2016, 18:51
Gecenlerde okuduğum bu mesaj sonrasi temin ettim okudum ve cok beğendim. ..Okulda kendi bolumumde öğrencilerin okumasini zorunlu kilmakla beraber cuzi bir fiyati olan kitabı aldirmayi ve daha cok insana ulasmasini istiyorum..Mevcut bulundugumuz düzende bir anlam ifade eder mi zor ama olsun hicbir sey yapmadik demeyiz en azindan...
Hocam sana da özellikle teşekkür ediyorum..Bu kitap dışında da onerdigin bazi kitaplari temin ettim bazilarini da etmeye calisiyorum...Bunlari ve kendi elimdeki kitaplari bitirdikten sonra özel olarak onerecegin kitaplari da soracagim insallah. ..
Ben teşekkür ederim. Çok mutlu oldum.
Kitaplarımı derneğe bağışladıktan sonra okuduklarımı da dostlarımla paylaştım. Şu anda elimde bu sayfada daha önce değindiğim Yakup Kadri'nin "Ergenekon"u ve "İslam'ın Pavlusları" var. Eğer özelden adresinizi yazarsanız ve kabul ederseniz bu kitapları şubat ayının üçüncü haftasından sonra size ulaştırabilirim (Kısa süreli mekan değişikliğinden dolayı kitaplar yanımda değil).
*
Bence ülkemizin faydalanamadığı Prof. Dr. İskender Öksüz'ün yeni bir çalışması basıldı: Millet ve Milliyetçilik.
http://panamayayincilik.com/tanim.asp?sid=WKEXGEJ7EM1MIVL6736F
Diğer bir çalışma ise Prof. Dr. Bilgehan Atsız Gökdağ'ın "Türklerin Dünyası". Kitap hakkında internette neredeyse hiç bilgi yok. Gazetede görmüştüm: http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kitap/10012016.jpg
Bu iki kitabı sıraya aldım.
OĞUZHAN061
03.02.2016, 19:29
2 gün önce aldım bu akşam inşallah başlayacağım fakat bayağı kalın bir kitap :)
8525
Arkadaşlar elimdeki kitapları bir kısmını ara ara gönderiyorum. Önceleri başka forumlarda ihtiyacı olanlarla ya da okullarla iletişim sağlıyordum. Şimdi burada olduğuma göre başka yere gerek yok. Elimde 10 civarında tam metin klasik eser var. İhtiyacı olan ya da köy okulu gibi ulaştırabileceğim yerler hakkında bilgi verirseniz göndereceğim. :)
oflubektas
04.02.2016, 11:40
Kılıçbay Hoca da çok güzel çevirmiştir kitabı. Kitaptaki "Maarra Yamyamları ve Ebu Said El Maarri(Sarıklı bir direnişçi)" bahsini dönüp dönüp defalarca okumuştum.
Oğuz ZEYTİN
05.02.2016, 10:19
Daha önce paylaştığım iki kitapla ilgili bugünkü Yeniçağ Gazetesi'nde iki köşe yazısı çıktı. Kitaplar hakkında fikir vermesi açısından yazıların bağlantılarına aşağıda yer veriyorum:
İlki Dr. Arslan Tekin - Bir Dönemin Şahidi
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/bir-donemin-sahidi-37104yy.htm
Yağmur Bey'in Yağmur Günleri'ni daha önce paylaşmıştım. Şimdi "İmparatorluk'ta Doğan 16 Cumhuriyet Aydını * Bittiği Yerde Başlar"ı paylaşmak isterim.
Yağmur Bey seksenlerin sonunda TRT için hazırladığı bir belgesel serisinde görüştüğü on altı aydını sayfalarına taşıyor.
Orhan Şaik Gökyay, Zeki Ömer Defne, Ömer Asım Aksoy, Nadir Nadi, Sadi Irmak, Rakım Çalapala,Tahsin Banguoğlu, Burhan Arpad, Halil Vehbi Eralp, İbrahim Yasa, Münevver Ayaşlı, İzzeddin Ökte, Reşat Kaynar, İsa Yusuf Alptekin, Cevad Memduh Altar ve Saadet Çağatay'la olan söyleşileri okuyucuyu ülkemizin yakın geçmişinde bilim, sanat ve siyasetinde gezintiye çıkarıyor.
Benim en çok ilgimi çeken rahmetli İsa Yusuf Bey'in konuk olduğu bölümdü. Ne çileli bir hayat... Ne büyük bir Türklük şuuru... Zaten iligili bölümün başlığı "Ben Türklük için Yaşarım!" idi. Ruhu şad olsun.
İsa Yusuf Bey diyor ki: "...Ben ERK diye bir gazete çıkardım. Onda sağ tarafta üç şiar, sol tarafta üç şiar vardı. Sağ taraftaki şiarlar; MİLLİYETÇİYİZ-HALKÇIYIZ-İNSANİYETÇİYİZ. Sol taraftaki şiarlar; IRKIMIZ TÜRK'TÜR, DİNİMİZ İSLAM'DIR, YURDUMUZ TÜRKİSTAN'dır."
Bir başka mesajı... "Gazetede emir verdim "Sincan" yazılmayacak, "TÜRKİSTAN" yazılacak. Doğu Türkistan Türkleri'ne Uygur Milleri, Kırgız Milleti, Kazak Milleti denilmeyecek TÜRK MİLLETİ denilecek."
Ve duası... "Allah 100 küsur milyon nüfuslu esir Türk dünyasının lideri,
Ortadoğu'nun muvazene unsuru,
Hür dünyanın yıkılmaz kalesi olan aziz Türkiyemiz'i ilelebed payidar eylesin! Gölgesini, esir Müslüman Türkler'in başından esirgemesin!" (1988 yılında yapılmış bu söyleşi)
Orhan Şaik Gökyay'la ilgili bölümde 44 olaylarına hiç değinilmemiş.
"Biraz dinleneyim ama dinlenirken keyifle öğreneyim" diyorsanız Yağmur Tunalı'nın bu çalışmasını edinin. Ben Enver'de yorulurken, Yağmur Hoca'nın söyleşilerinde dinlendim.
Kitap -> http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=773
Diğeri Trabzonlu Arslan Bulut - Yeni Anayasa'yı Kim Ne İçin İstiyor?
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yeni-anayasayi-kim-ne-icin-istiyor-37108yy.htm
Bence ülkemizin faydalanamadığı Prof. Dr. İskender Öksüz'ün yeni bir çalışması basıldı: Millet ve Milliyetçilik.
Değerli arkadaşlar;
Akçaabat Orta Mahalle'de bulunan tarihi Fevzipaşa İlkokuluna bir kütüphane yaptırdık. Kütüphanenin kitap ihtiyacı devam etmektedir. İlkokul çağı çocuklarımıza hitap eden kitaplardan elinizde varsa, bu okula ulaştırabilirsiniz. Ben aracı olabilirim.
İlgi göstermeniz dileğiyle.
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Faik Yılmaz
05.02.2016, 16:31
Değerli arkadaşlar;
Akçaabat Orta Mahalle'de bulunan tarihi Fevzipaşa İlkokuluna bir kütüphane yaptırdık. Kütüphanenin kitap ihtiyacı devam etmektedir. İlkokul çağı çocuklarımıza hitap eden kitaplardan elinizde varsa, bu okula ulaştırabilirsiniz. Ben aracı olabilirim.
İlgi göstermeniz dileğiyle.
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Abi ilkokul 4 e kadar mı 8 e kadar mı.....
Biraz kitap var elimde ilk 4 sınıfa ağır gelir lakin 5 .sınıflardan itibaren okunabilir.....
Abi ilkokul 4 e kadar mı 8 e kadar mı.....
Biraz kitap var elimde ilk 4 sınıfa ağır gelir lakin 5 .sınıflardan itibaren okunabilir.....
Faik, 4'e kadar.
Ilk okul kusmi icin. Evet, onlar agir gelir. Ilgin icin ayrica tesekkurler.
fırtına, ihtilal X efsane...
Ekrem D.
05.02.2016, 21:47
Geçen haftalarda Ankara kitap fuarından aldığım bir kitap. 65 basımı, hiç okunmamış. Kütüphanemde duruyor. Sürekli elim gidiyor, sayfaları açıp okuyayım diye ama kıyamıyorum. Aynı çeviri farklı kitabevlerinden de basılmış, günümüzde de satılıyor. Onlardan bir tanesini alacağım, bunu açmayacağım galiba.
http://i.hizliresim.com/4bJJnq.jpg
Arkadaşlar elimdeki kitapları bir kısmını ara ara gönderiyorum. Önceleri başka forumlarda ihtiyacı olanlarla ya da okullarla iletişim sağlıyordum. Şimdi burada olduğuma göre başka yere gerek yok. Elimde 10 civarında tam metin klasik eser var. İhtiyacı olan ya da köy okulu gibi ulaştırabileceğim yerler hakkında bilgi verirseniz göndereceğim. :)
Cihan bir okul çıkmazsa eğer, ben alabilirim bahsettiğin kitapları. Yalnız listelersen sevinirim, elimdekiler ile denk gelmemedi için. ;)
fırtına, ihtilal X efsane...
(Victor Hugo)
Sefiller
Bir İdam Mahkumunun Son Günü
Uğur Kalyoncu
14.02.2016, 13:51
Iskender Pala Mihmandar
Giriş kisminda Peygamber Efendimizin Medine ye gelisini cok güzel aktarmis oralara acayip bir özlem duydum..
Eyüp Sultani anlatiyor..Okumayanlara önerilir. .
Adem Akyüz'
14.02.2016, 14:09
Iskender Pala Mihmandar
Giriş kisminda Peygamber Efendimizin Medine ye gelisini cok güzel aktarmis oralara acayip bir özlem duydum..
Eyüp Sultani anlatiyor..Okumayanlara önerilir. .
Kesinlikle okunması gereken bir kitap. En çok beğendiğim romanlar arasında ilk 3'e girer.
Uğur Kalyoncu
14.02.2016, 14:48
Kesinlikle okunması gereken bir kitap. En çok beğendiğim romanlar arasında ilk 3'e girer.
Beyaz Zambaklar ülkesinde yi yazmistim onun disinda ara tatilde arkadasimin tavsiyesiyle Livaneli den Kardesim Benim , Atsiz dan Ruh adam , Aytmatov dan Beyaz Gemi yi de okudum ama bunlari buraya yazma gereği duymadim...Tamam iyi güzel ama bunlar benim istedigimi veren tarzda romanlar değil...Burada okudum diye tavsiye edecegimin kitabin bende bir etki birakmasi lazim..
Mihmandar hakikaten böyle bir kitap..Manevi anlamda alip götürüyor insani bir yerlere. .
Faik Yılmaz
15.02.2016, 08:35
Bu aralar hayatını çok merak ettiğim Nicola Tesla'yı anlatan bir roman okumaktayım....
Tesla'nın Kutusu adında....
Bitirince fikirlerini paylaşırım...
Faik Yılmaz
19.02.2016, 16:21
Tesla'nın Kutusu -Samantha Hunt
Hayatını çok merak ettiğim kişilerden birisir Nicola Tesla....Onun için aldım bu kitabı yalnız çok memnun kaldığımı söyleyemem... Edebi eser mi değilmiden ziyade benim beklentilerimi pek karşılamadı....
Evet çok şeyler öğrendim bilmediğim. Mesela Sırp olduğunu Edison ile çekişmelerini icatlarının bir kısmını öğrendim ama asıl aradıklarımı bulamadım. Ben daha fazla bilgi edineceğimi düşünüyordum. Öyle diyeyim...
Kurgusal anlamda sorunlarını ve zaman zaman gereksel betimlemeler ile sıkmasını saymazsak aıkıcı olduğu bile söylenebilir.... Lakin hayatıyla ilgili fazla bilgi isterseniz hayal kırıklığına uğrasyabilirsiniz benim gibi.....
----------------------
Sıradaki kitabım Sun Tzu'nun Savaş Sanatı isimli eseri.....
Güneydoğu'da savaşan paşalardan birinin kitabından okumuştum ( Osman Pamukoğlu Paşa zannedersem) . Pkk terör-itlerine bile zorunlu tutuluyormuş bu kitap okusunlar diye....
Biraz baktım ilginç geldi. " Düşmanı önce tanı sonra savaş" türü öğütler veriyor...
E bizimde bolca düşmanımız olduğundan okumamız gerek.
Faruk BERBER
19.02.2016, 22:44
Faik Yılmaz
Abi Osman Paşa'nın söylediği kitap Mao Tse-Tung & Che Guevara'nın yazdıkları Gerilla Harbi olabilir. Ben de ondan duyup edinmiştim bu kitabı çünkü oradan hatırlıyorum. 150 sayfalık bir çırpıda okunacak türden bir kitap. Eğer konuya ilgin varsa, onu da tavsiye edebilirim.
Baba Olma Sanatı
Ali Çankırılı (http://www.idefix.com/kitap/ali-cankirili/urun_liste.asp?kid=11112), Sefa Saygılı (http://www.idefix.com/kitap/sefa-saygili/urun_liste.asp?kid=2048)
Hayatını çok merak ettiğim kişilerden birisir Nicola Tesla....Onun için aldım bu kitabı yalnız çok memnun kaldığımı söyleyemem... Edebi eser mi değilmiden ziyade benim beklentilerimi pek karşılamadı....
Evet çok şeyler öğrendim bilmediğim. Mesela Sırp olduğunu Edison ile çekişmelerini icatlarının bir kısmını öğrendim ama asıl aradıklarımı bulamadım. Ben daha fazla bilgi edineceğimi düşünüyordum. Öyle diyeyim...
Kurgusal anlamda sorunlarını ve zaman zaman gereksel betimlemeler ile sıkmasını saymazsak aıkıcı olduğu bile söylenebilir.... Lakin hayatıyla ilgili fazla bilgi isterseniz hayal kırıklığına uğrasyabilirsiniz benim gibi.....
----------------------
Güneydoğu'da savaşan paşalardan birinin kitabından okumuştum ( Osman Pamukoğlu Paşa zannedersem) . Pkk terör-itlerine bile zorunlu tutuluyormuş bu kitap okusunlar diye....
Biraz baktım ilginç geldi. " Düşmanı önce tanı sonra savaş" türü öğütler veriyor...
Sun tzu kitabında ne aradığınıza bağlı.
Şirket bile yönetiyorsanız o kitap da birkaç ipucu bulabilirsiniz.
Savaş sanatı ile bazı ip uçları var.Sözler o günlere göre yazılmış ama bugünlere göre de kafanızda uyarlayabilirsiniz
Değişik bir kitap.Okumak için değil daha çok bilgi edinebilmek farklı düşünebilmek için.
Hoş bir kitap
Oğuz ZEYTİN
25.02.2016, 20:22
Feyzullah Budak'ı Ahmet Yesevi Üniversitesi'den bilirim. Denk geldikçe yazılarını okurdum. Geçenlerde şehir dışındaki bir sahafta "Biz Türk'üz" kitabının Ocak-2016 baskısını görünce ilgimi çekti, aldım.
Eski ve yeni yazılarının derlemesi.
http://ileriyayinlari.com.tr/diziler/guncel-siyaset/biz-turkuz/208
Türkiye'de ve Türk Dünyası'nda olan bitene kendince yorumlar yapmış. Kitabı almadan önce yazarı merak edenler Türk Solu'ndaki yazılarına göz atabilir: http://www.turksolu.com.tr/category/feyzullah-budak/
Oğuz ZEYTİN
02.03.2016, 10:32
*
İskender Hoca beklentimi aştı. Klasik çizgilerin dışında enfes bir çalışma. Nasıl Durkheim'ı Gökalp'le, Renan'ı Yeniçeri'yle daha çok merak ettiysek İskender Öksüz de bana John Ralston Saul, Richard Lynn, Tatu Vanhanen, Benedict Anderson, Tom Nairn, Robert Francis Cooper, Prof. Ali Yardım, Ruhi Fığlalı, Hüseyin Atay... gibi nicesini merak ettirdi.
Modern zamanların neredeyse bütün düşünce akımlarını tabir-i caizse tarih önünde yargılayarak milliyetçilik duygu, şuur ve fikrine saldıranların maskesini düşürüyor. Yaş ilerlese de beyin sürekli genç ve dinamik. Böyle gerçek münevverleri topluma daha fazla nasıl anlatabiliriz?
Samimiyetle tavsiye ederim.
Faik Yılmaz
02.03.2016, 10:38
Faik Yılmaz
Abi Osman Paşa'nın söylediği kitap Mao Tse-Tung & Che Guevara'nın yazdıkları Gerilla Harbi olabilir. Ben de ondan duyup edinmiştim bu kitabı çünkü oradan hatırlıyorum. 150 sayfalık bir çırpıda okunacak türden bir kitap. Eğer konuya ilgin varsa, onu da tavsiye edebilirim.
Belki onuda demiştir ama bu kitabıda okutuyorlarmış.... zaten Sur'da , Cizre'de kitapta yazılan bir çok şeyi uygulamışlar.....
( Düşmanı ayağınıza getirin , bu arada hazırlanın, çevresel avantajları en iyi şekilde kullanın filan )
Sun tzu kitabında ne aradığınıza bağlı.
Şirket bile yönetiyorsanız o kitap da birkaç ipucu bulabilirsiniz.
Savaş sanatı ile bazı ip uçları var.Sözler o günlere göre yazılmış ama bugünlere göre de kafanızda uyarlayabilirsiniz
Değişik bir kitap.Okumak için değil daha çok bilgi edinebilmek farklı düşünebilmek için.
Hoş bir kitap
Kitabı bitirdim.....
Evet aradığımı buldum diye söyleyebilirim....
Okurken birazda araştırma yaptıö .sadece terör örgütleri değil harp akademilerindede bu kitabı ders olarak gösteriyorlarmış...
Bence okunması gereken bir eser...
katre-i.matem
02.03.2016, 10:47
İskender Pala - Mihmandar...
Yine harika betimlemeler. Bu kitabı okurken ister istemez gözünüzü kapatmış ve o anların içine dalmış olarak buluyorsunuz kendinizi.
Faik Yılmaz
02.03.2016, 11:00
İskender Pala - Mihmandar...
Yine harika betimlemeler. Bu kitabı okurken ister istemez gözünüzü kapatmış ve o anların içine dalmış olarak buluyorsunuz kendinizi.
Bazıları pek beğenmiyor tarzını ama ben okunabilir , akıcı ve meraklandırıcı buluyorum...
geçmişe aramızda köprü kurmak açısından yaptığı çalışmaları da takdirle karşılıyor kitaplarını zevkle okuyorum üstadın...
Oğuz ZEYTİN
02.03.2016, 11:05
Bu arada reklam gibi olmasın, yeni bir gazete çıkacakmış. Tutundurma çalışması olarak ilk hafta boyunca her gün bir kitap hediye edecekmiş.
http://www.karar.com/gundem-haberleri/kararla-her-gun-bir-kitap-77382
İlker Yazıcıoğlu
02.03.2016, 12:00
----------------------
Tesla'nın kutusu kitabı biyografi değil,kurmacadır,yani roman tarzındadır.
Bir fizik mühendisi olarak büyük bir hevesle okumaya başlayıp inanılmaz bir hayal kırıklığıyla kitabı bitirişimi hatırladım:)
Faik hocam,Tesla konusunda daha iyi bilgi almak istiyorsan şu kitabı şiddetle öneririm.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/nikola-tesla-amp-bir-dahinin-biyografisi/355582.html&filter_name=tesla
Faik Yılmaz
02.03.2016, 13:00
Tesla'nın kutusu kitabı biyografi değil,kurmacadır,yani roman tarzındadır.
Bir fizik mühendisi olarak büyük bir hevesle okumaya başlayıp inanılmaz bir hayal kırıklığıyla kitabı bitirişimi hatırladım:)
Faik hocam,Tesla konusunda daha iyi bilgi almak istiyorsan şu kitabı şiddetle öneririm.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/nikola-tesla-amp-bir-dahinin-biyografisi/355582.html&filter_name=tesla
Önerin için çok sağol İlker Hocam....
En kısa zamanda edinip okuyacağım. zira çok merak ettiğim bir karakter ve bilim insanıdır Tesla....
kayyum61
02.03.2016, 16:43
en son ilkokulda kaşağı diye bir kitap okutturmuşlardı ödev için, hayal meyal hatırlıyorum ama tavsiye edebilirim
Faik Yılmaz
08.03.2016, 11:36
Bu arada reklam gibi olmasın, yeni bir gazete çıkacakmış. Tutundurma çalışması olarak ilk hafta boyunca her gün bir kitap hediye edecekmiş.
http://www.karar.com/gundem-haberleri/kararla-her-gun-bir-kitap-77382
Evet 2 gündür gördük gazetelerini.....
Dürüst değiller.....
Gazeteleri hiç bir yerde bulunmuyor.. Bulunan yerlerede 10 gazete vermişlerse 1 kitap veriyorlar oda hemen bitiyor....
Ya hiç vermeyin ya da verirseniz sözünüzde durun......
Daha ilk günden sınıfta kaldı bu gazete....
kimindir necidir bilmiyorum ama İnşallah erkenden batar gider....
Adem Akyüz'
08.03.2016, 11:47
Dün saat 12 gibi 3-4 bayiye gittim. Hiçbirinde kitap kalmamıştı. Her gazeteye bir kitap vermeleri lazım normalde, yani bayiye verilen kitap ve gazete Sayısı eşit olmalı. Gel gör ki gazete olduğu halde kitap yoktu. Kitabı mı eksik vermişler, yoksa bayi sahibi mi el altından başkalarına kitap vermiş bilmiyorum :)
Bu sabah erkenden arkadaşa aldırdım gazete ve kitabı. Kalan 5 güne ya nasip diyelim :D
Faik Yılmaz
09.03.2016, 11:44
Halihazırda Ermenilerle ilgili bir kitap okumaktayım....
Bitirince paylaşırım....
Fatih Özkan
09.03.2016, 13:16
Yusuf ATILGAN - Aylak Adam
Çok etkilendiğim bir eser. Severek okudum. Düşünmeden edinebilirsiniz arkadaşlar.
Oğuz ZEYTİN
10.03.2016, 11:44
Dürüst değiller.....
Gazeteleri hiç bir yerde bulunmuyor.. Bulunan yerlerede 10 gazete vermişlerse 1 kitap veriyorlar oda hemen bitiyor....
Trabzon'u bilmiyorum tabii ancak İstanbul'da dört gündür dört farklı ilçeden rahatlıkla buldum kitap hediyesini. Kağıt ve baskı kalitesi beklendiği gibi orjinal basımdan düşük.
Bu arada elinde, tanıdığında, civarında Hazım Kantarcı'nın "CEO Kantarcı" kitabı olan var mı? Acil lazım. Kitabın baskısı yok. Temiz okuyup aynı şekilde iade edeceğim.
Kitap şu: http://www.ceokantarci.com/
Bir de... Tanıdık dostlar yeni bir dergi çıkarıyor: Ayarsız. http://ayarsiz.net/
İlk sayısı dağıtıldı. 2023 Dergisi editörü M. Ragıp Vural, dergiyi okuma sebebi için tek başına yeter. Hakan Boz da Turancı Japonları konu etmiş yazısına. http://ayarsiz.net/2016/03/asya-pasifikin-bozkurtlari-turanci-japonlar/
Faik Yılmaz
10.03.2016, 12:59
Dürüst değiller.....
Dün saat 12 gibi 3-4 bayiye gittim. Hiçbirinde kitap kalmamıştı. Her gazeteye bir kitap vermeleri lazım normalde, yani bayiye verilen kitap ve gazete Sayısı eşit olmalı. Gel gör ki gazete olduğu halde kitap yoktu. Kitabı mı eksik vermişler, yoksa bayi sahibi mi el altından başkalarına kitap vermiş bilmiyorum :)
Bu sabah erkenden arkadaşa aldırdım gazete ve kitabı. Kalan 5 güne ya nasip diyelim :D
Trabzon'u bilmiyorum tabii ancak İstanbul'da dört gündür dört farklı ilçeden rahatlıkla buldum kitap hediyesini. Kağıt ve baskı kalitesi beklendiği gibi orjinal basımdan düşük.
Bu arada elinde, tanıdığında, civarında Hazım Kantarcı'nın "CEO Kantarcı" kitabı olan var mı? Acil lazım. Kitabın baskısı yok. Temiz okuyup aynı şekilde iade edeceğim.
Kitap şu: http://www.ceokantarci.com/
Bir de... Tanıdık dostlar yeni bir dergi çıkarıyor: Ayarsız. http://ayarsiz.net/
İlk sayısı dağıtıldı. 2023 Dergisi editörü M. Ragıp Vural, dergiyi okuma sebebi için tek başına yeter. Hakan Boz da Turancı Japonları konu etmiş yazısına. http://ayarsiz.net/2016/03/asya-pasifikin-bozkurtlari-turanci-japonlar/
Sezarın hakkı Sezara...
Güzel sitemli mesaj attım gazeteye....
Hemen dönüş yaptılar ve ilgileneceklerini söylediler.....
Sağolsunlar varolsunlar...
Adem Akyüz'
10.03.2016, 16:18
Salı günü ve dün kitaplara yetişip aldım. Bugünse nereye sorsam kitap kalmadığını söyledi.
Bakalım son 3 günde kaç kitap alabilirim?
Alamut:Fedailerin Kalesi
Kitabını okuyorum.Hep haşhaşilerin Selçuklulara nasıl o dönemde rahatça suikast düzenlediği,düzeni nasıl kurduklarını merak ettim.Merakımı da gidereceğime benziyor,bakalım.
Emirhan Makul
13.03.2016, 22:20
Yusuf ATILGAN - Aylak Adam
Çok etkilendiğim bir eser. Severek okudum. Düşünmeden edinebilirsiniz arkadaşlar.
Anayurt Oteli'ni ölmeden oku, kesinlikle oku :)
Faik Yılmaz
14.03.2016, 09:45
Alamut:Fedailerin Kalesi
Kitabını okuyorum.Hep haşhaşilerin Selçuklulara nasıl o dönemde rahatça suikast düzenlediği,düzeni nasıl kurduklarını merak ettim.Merakımı da gidereceğime benziyor,bakalım.
Vladimir Bartol'un eserini okuyorsunuz sanırım.....
Güzeldir , akıcıdır biraz objektif değildir o kadar....
Bu tarzı seviyorsanız Amin Maoluf'un Semerkant'ınıda öneririm....
Vladimir Bartol'un eserini okuyorsunuz sanırım.....
Güzeldir , akıcıdır biraz objektif değildir o kadar....
Bu tarzı seviyorsanız Amin Maoluf'un Semerkant'ınıda öneririm....
İkisi arasında kararsız kaldım.Amin maalouf sevmeme rağmen farklı bir yazardan okumak istedim. Güzel gidiyor sadece kitabı çevirmenliğini yapan kişi bazı kelimelerde yanlış çevirileri yapmış.
Faruk BERBER
14.03.2016, 13:45
Filmi de mevcut, okuduktan sonra olmak üzere filmi de önerilir diyelim ;)
Fatih Özkan
14.03.2016, 21:28
Dün bitirdim.
Ona da hayran kaldım Emirhan. :)
Zebercet!
Ahmet Ümit'in tüm kitaplarını öneririm. polisiye roman severlere Komiser nevzat serisi özellikle tavsiye edilir. kitabın sonunu yazar bitse de gitsek modun da bitiriyor ama inanın kitabın içerisinde yaşıyorsunuz. anlatımı betimlemesi çok güzel ..
Bir İstanbul masalı ve kukla kitaplarını tavsiye ederim
Fatih Özkan
14.03.2016, 21:35
Ahmet Ümit'in tüm kitaplarını öneririm. polisiye roman severlere Komiser nevzat serisi özellikle tavsiye edilir. kitabın sonunu yazar bitse de gitsek modun da bitiriyor ama inanın kitabın içerisinde yaşıyorsunuz. anlatımı betimlemesi çok güzel ..
Bir İstanbul masalı ve kukla kitaplarını tavsiye ederim
Çoğu eserini severek okudum. (Patasana ve İstanbul Hatırası başta olmak üzere.)
Lakin askerde okuduğum "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" adlı eseri tam anlamıyla fiyasko.
Büyük hayal kırıklığına uğramıştım. Bu eserin ardına bir daha Ahmet Ümit kitabı almadım.
Lakin askerde okuduğum "Şeytan Ayrıntıda Gizlidir" adlı eseri tam anlamıyla fiyasko.
Büyük hayal kırıklığına uğramıştım. Bu eserin ardına bir daha Ahmet Ümit kitabı almadım. valla bende askerde başladım kitap okumaya :D ama o şeytan ayrıntıda gizlidir i hiç okumadım :D
Bak yazarın ismini unuttum ama eğer tarihi kitapları seviyorsan Medine fatihi Fahrettin paşa kitabını okumanı tavsiye ederim.
Fatih Özkan
14.03.2016, 21:54
valla bende askerde başladım kitap okumaya :D ama o şeytan ayrıntıda gizlidir i hiç okumadım :D
Bak yazarın ismini unuttum ama eğer tarihi kitapları seviyorsan Medine fatihi Fahrettin paşa kitabını okumanı tavsiye ederim.
Tarihi kitaplar ilgimi çeker. Tavsiyen için teşekkür ederim.
Ben de sana İskender Pala'nın eserlerini öneriyorum.
Katre-i Matem başta olmak üzere.
Tarihi kitaplar ilgimi çeker. Tavsiyen için teşekkür ederim.
Ben de sana İskender Pala'nın eserlerini öneriyorum.
Katre-i Matem başta olmak üzere.
o kitabı yaladım yuttum ben hacı :D
Adem Erdoğan
15.03.2016, 11:19
Büyük hayal kırıklığına uğramıştım. Bu eserin ardına bir daha Ahmet Ümit kitabı almadım.
Ahmet Ümit'in son 12-13 kitabını okudum. Kavim efsanedir. :)
Semerkand'ı okudum çok iyiydi yalnız ufaktan bir Türk düşmanlığı sezinledim. Vladimir Bartol'un kine ise haftaya başlayacağım.
Şu sıralar Ahmet Dağ'ın Kitab-ı Endülüsü'nü okumaktayım. Aşırı derece de imla hatası olmasına rağmen bir çırpıda okunabilecek bir kitap.
Faik Yılmaz
15.03.2016, 11:30
Ermeni terörü ve Soykırım Yalanı - Mehmet Bicik....
Konuyla ilgisi olanların okumak isteyeceği ve çok fazla olmasada yararlanabileceği bir eser olduğunu düşünüyorum....
Kitapta bugünkü terör olaylarının ipuçlarına da rastlayabilirsiniz
Faik Yılmaz
15.03.2016, 14:11
Günaşığı- Trabzon Gazi Anadolu Lisesi
Bundan 5-6 ay kadar önce 2 küçük hanımefendi ellerinde kitaplarla ezile büzüle çalıştığım odaya geldiler. Gazi Anadolu Lisesi'nden geldiklerini kitap bastırdıklarını ve satmaya geldiklerini anlatmaya çalıştılar. Eksik kaldıkları yerleri ben tamamladım. Ücreti mukabil kitaplarını aldım.
Daha o yaşlardaki insanların bir eser meydana getirme çabaları bence takdire şayan.
Yazılanlar çok profesyonel değil tabiki bir çok eksiği var. Ama o yaşlardaki insanlar için güzel hikayeler yazmışlar. Bir çırpıda diyemesemde işlerimden arta kalan vakitlerde okudum bu kitabı.
Umutlarını , hayallarini , korkularını ve yapmak istediklerini satır aralarında hissettim. Umarım bu tip sosyal ve kültürel faaliyetlerine devam ederler. Kendilerine güzel bir yol çizerler.
Oğuz ZEYTİN
18.03.2016, 17:31
Turk Dunyasi Arastirmalari Vakfi'ndan Dr. Muhsin Kadioglu Hocam'in "Kuresel Dusun - Ulusal Davran" kitabini gec de olsa okudum.
Dunya milletler tarihinden ve gunumuzden milli politikalarin Turkiye disinda nasil uygulandigini tek tek orneklerle gosteriyor hoca. Karsina da benzer basliklarda Turkiye'deki politikacilarin, yazarlarin ve bizatihi halkin gayr-i milli davranislarini koyuyor.
Okuyan utanir.
(21. Asir Yayinevi)
Oğuz ZEYTİN
18.03.2016, 17:46
Enver Paşa ile ilgili farklı kaynakları araştırmak isterseniz size;
Ziya Nur AKSUN - Enver Paşa ve Sarıkamış Harekatı
Yusuf GEDİKLİ - Enver Paşa
İrfan ÜLKÜ - Türklüğün Son Cephesi: Enver Paşa kitaplarını önerebilirim.
Bu kitaplara bir tane daha ekleyeyim. Kiymetli buyugum Dr. Erol Cihangir Hocam'in "Emir Sekip Aslan ve Sehid-i Muhterem Enver Pasa" adli calismasi.
Dogu Kütüphanesi'nden cikan orjinal bir kitap. Enver'i merak edenlere tavsiyemdir.
*
Ayni yayinevi tarafindan guncel bir araştırma basildi. İbrahim Ramazani "İran'da Turk Milliyetçiliği Durusu -Traxtor İsyani".
Guney Azerbaycan onemli bir cografya. Turkiye'nin cok ilgilenmedigi ancak Anadolu Turklugu'ne kendisini yakin hisseden milyonlarca soyadasin vatani. Guney Azerbaycan Turkleri'nin Tahran baskisina karsi kendilerini futbol takimi vasitasiyla anlatma cabasinin oykusu yer aliyor bu kitapta.
Kitabin sonundaki fotograflar harika.
Tribunde acilan pankartlardan birkaci soyle:
"Baki, Tebriz, Ankara
Biz hara, farslar hara"
"Urmu, Xezer Bizimdir"
"Azerbaycan yurdumuz, Traxtor Boz qurdumuz"
"Kerim Geyretin Atdi Özün Farslara satdi" (Tebrizli futbolcu Kerim Bageri'yi protesto icin)
Faik Yılmaz
21.03.2016, 14:07
Kuruluş - Bülent TANÖR
Anayasa Hukuku çalışmaları ile tanınan ve 2002 yılında rahmetli olan Prof. Dr. Bülent Tanör'ün Kuruluş isimli kitabını bitirdim. Eser Cumhuriyet Döneminin ideolojisini anlatan konferanslardan derlenerek oluşturulmuş. O dönemin şartlarını kendi tarzıyla birazda akademik dil ile aktardığından konu ile ilgisi olmayanlar için biraz sıkıcı olabilir.
Ancak değişik açılardan ve çeşitli düşünsel akımların gözünden Cumhuriyet ve yapılan inkılapları değerlendirmek isterseniz alıp okumak isteyeceğiniz türden bir kitap bu....
Şu anda okumakta olduğum eserim ise.....
Yılmaz Öztuna'nın - Kısa Osmanlı Tarihi isimli eseri....
Faik Yılmaz
22.03.2016, 14:48
Yılmaz Öztuna- Kısa Osmanlı Tarihi.
Özellikle tarih konusunda yaptığı çalışmalar ile tanınan üstadın Kısa Osmanlı Tarihi isimli eserini 3 günde bitrdim. Yazıları gayet ufaktı biraz zorlandım okurken lakin bitti sonunda. Takdir edersininz ki koskoca Osmanlı İmparatorluğu'nu yazıları küçük olsada 182 sayfalık bir esere sğdırmak imkansızdır. Buna rağmen değişik anlatımı olan yazarları okursanız aynı olaylar hakkında değişik bilgilere ulaşabilirsiniz.
Eser 2 kısımdan oluşuyor. Yaklaşık yarısı tarihsel olarak diğer yarısı ise kurulan medeniyeti anlatan bu eser yazarın 50 yıllık bilgi birikiminin bir dökümü gibi aslında. Güzel akıcı uslup ile okuyucusunu sıkmadan tarihin içine sokmayı başarmış üstad. Tek handikabı ise tarihsel olayları çok üstten anlatıp geçmesi. Lakin burada bu onun suşu değil kitabın hacmiyle ilgili bir durum....
Uğur Kalyoncu
07.05.2016, 12:29
Şah ve Sultan ..Pala biliyor bu işi. .
Dün aksam tavsiye üzerine Dublörün Dilemmasina basladim müthiş surukleyici sekilde devam ediyor daha yarisina gelmedim ama benim de tavsiye edecegim bir kitap gibi duruyor..
Faik Yılmaz
10.05.2016, 09:54
İskender Pala'nın yeni kitabı çıktı dostlarım....
İsmi Mesela edindim hemen.....
Okuyunca düşüncelerimi paylaşırım
Oğuz ZEYTİN
12.05.2016, 00:11
Geçtiğimiz Nevruz'a denk getirerek okuduğum Fatih KÖSE'nin "Osmanlı Devleti'nde Nevruz" kitabı alanında nadir çalışmalardan. Abdulhaluk Hoca'nın Nevruz'u kadar derinlemesine olmasa da Osmanlı'da Nevruz'un nasıl karşılandığı ve kutlandığı, astrolojik ilgisi, hediyeleşme ritüelleri gibi yansımalarını bulabilirsiniz.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Osmanli-Devletinde-Nevruz/Fatih-Kose/Arastirma-Tarih/Tarih/Osmanli-Tarihi/urunno=0000000230252?gclid=CIjZ6Ln00swCFXEz0wod0VA Giw
*
Diğer bir kitap yayınlandığı dönemde ses getirenlerden: Deniz BÖLÜKBAŞI - 1 Mart Vakası http://www.dogankitap.com.tr/kitap/1+Mart+Vakas%C4%B1-1007
Baskısı kalmasa da ne yapıp edilip okunması gereken bir yakın tarih hatırası. Ali Babacan, Zapsu ve Bağış'ın yediği haltları detaylarıyla yazıyor. 1 Mart müzakereleriyle ilginizi çekmiyorsa, sırf bunun için bile okunmalı.
*
Kalite ve Toplam Kalite'ye merak duyanlar için başlangıç aşamasında teorik bilgi kaynağı: Hüseyin Demirci - Toplam Kalite Yönetimi
http://www.nadirkitap.com/toplam-kalite-yonetimi-huseyin-demirci-kitap3349148.html
*
Asıl bahsetmek istediğim kitap Prof. Dr. Mehmet KARAKAŞ'a ait: Modernlik, Küreselleşme ve Türkiye'nin Kimlikler Evreni http://www.kureyayinlari.com/Kitap/2205/modernlik_kuresellesme_ve_turkiye%E2%80%99nin_kiml ikler_evreni_
Daha önce farklı bir yayınevinden (Elips'ten) Küreselleşme ve Türk Kimliği adıyla çıkan bu çalışma 2015'te genişletildi. Mehmet Karakaş'la ilginç bir şekilde tanıştım. Sonrasında panelleri ve makalelerini takip etmeye başladım. Genç bir sosyal bilim araştırmacısından beklediğim ayırt edici özellik onda vardı, özgünlük. En başta peşin hükümlü değil. Partizan da değil (Ya da ben keşfedemedim, iyi ki böyle). Geniş bir kaynakçası var.
Pek alışık olmasak da toplumun böyle farklı seslere ihtiyacı var. Bir taraftan Karakaş Hoca'nın daha fazla okunmasını, daha fazla dinlenmesini isterim. Diğer taraftan da daha önce benzer duygular beslediğim birçok akademisyenin şöhrete ve politik basitliğe kurban gidişini hatırlayıp temennimden vazgeçtim.
Oğuz ZEYTİN
12.05.2016, 21:51
9190
Dr. Ali GÜLER yönetimindeki Düşünce ve Tarih dergisinin Nisan 2016 sayısını öneririm.
Dergi piyasada yaygın dağıtımda değil. Berikan Yayınevi'nin 0 312 232 62 18 numaralı telefonundan Güneş Hanım'ın yardımıyla mail orderla alabilirsiniz. Dergi 24 saatten kısa sürede elinize ulaşıyor.
Kapak konusu Bozkurt miti üzerine... Venedikli Marino Sanudo de Torsello'nun "Secreta Fidelium Crucis" adlı kitabında şu ifadeler geçmektedir:
(Kitabın İngilizcesi 2011'de basıldı.
https://books.google.com.tr/books/about/The_Book_of_the_Secrets_of_the_Faithful.html?id=HI KW9-BP6o4C&redir_esc=y )
"Denizler Ötesi Hristiyan Ülkeler ve Krallıklar İçin Bir Yardım Çağrısı
Ve sizin dini vazifelerinizin en önemlisi de şudur ki inançlı Ermenilere yardım etmektir. Çünkü onlar dört vahşi hayvanın pençesinde kalmıştır. Bir ... Tatarlar, iki ... Memluk Sultanı. Üçüncü tarafta ise bir kurt vardır. Bu da krallığı yok eden Türklerdir. Dört..."
Bu ifadeleri temsil eden iki de kurt figürü resmedilmiş kitapta.
Bu çalışma Dr. Mehmet TÜTÜNCÜ'ye ait. Onun dışında derginin bu sayısındaki diğer yazılara şuradan ulaşabilirsiniz:
https://www.facebook.com/dusuncevetarih/photos/a.698093526954313.1073741828.694277850669214/975519539211709/?type=3&theater
Prof. Dr. Ulvi KESER'in "Stratejik Bir Güç Olarak Kıbrıs'ta Su ve KKTC Su Temin Projesi" makalesi de oldukça ilginç.
Adanın kuraklığının sebebini Ulvi Hoca şöyle açıklıyor: "Birinci Dünya Savaşı sürecinde Kıbrıs Adası'nı özellikle Orta Doğu'ya yönelik bir ara istasyon olarak kullanan İngiltere'nin en büyük derdi Ada'daki sivrisinekler olur. Bu sorunu çözmek için buluna çözüm ise bataklık alanlara okaliptüs ağacı dikmektir ve bunun için de Ada'da esir tutulan Türk askerlerinden istifade edilir. Bataklıklar kurumaya başlamış, sivrisinek de azalmıştır; ancak muazzam bir su tüketici olan okaliptüs ağaçları Ada'nın özellikle Mağusa, Lefkoşa ve Mesarya Ovalarında su kaynaklarını tamamen tüketir..."
Kendisi de Kıbrıs Türkü olan Ulvi Hoca'nın su sorununun çözümüne dair politikaları kronolojik olarak detaylıca açıkladığı bu yazı okunmalı.
Sercan Keleş
15.05.2016, 16:38
Popüler bilim kitapları var. Bunları takip eden var mıydı ? Tübitak sadeleştirilmiş. Terimlerden uzaklaştırılmış. Bilime ilgi duyanlara önerilebilir.
Semerkant'ı iki ay önce okudum. Gerçekten çok beğendim. Çok çok beğendim de diyebilirim.
Bu tarz kurguyla yazılmış bir tarihi kitabı aylarca okuyabilirim. Bu bakımdan yazarı tebrik etmek gerek.
Yeni yeni edebiyata ilgi duyan biri olarak merak ettiğim bir şey var.
Nazım Hikmetin eşine yazdığı mektuplar internette her yerde dolanıyor. Bu mektupları kendisi mi kitap haline getirdi, yoksa sonradan mı yayınlandı?
Bir türlü çözemedim şu işi. :)
Gesendet von meinem LG-D855 mit Tapatalk
TSemih61
20.05.2016, 02:27
Yeni yeni edebiyata ilgi duyan biri olarak merak ettiğim bir şey var.
Nazım Hikmetin eşine yazdığı mektuplar internette her yerde dolanıyor. Bu mektupları kendisi mi kitap haline getirdi, yoksa sonradan mı yayınlandı?
Bir türlü çözemedim şu işi. :)
Gesendet von meinem LG-D855 mit Tapatalk
https://eksisozluk.com/pirayeye-mektuplar--478147
Üvey oğlu Memet Fuat kitap haline getirmiş.
“Nâzım’ın, 1933’ten 1950’ye kadar, on yedi yıl boyunca, çeşitli cezaevlerinden kendisine yazdığı mektupları, Piraye bir tahta bavulda saklardı. Ceviz ağacından yapılmış, 41 x 26 x 14 cm boyutlarında küçük bir tahta bavul. Küçük olduğu için, belki “çanta” demek daha doğru. Bu ceviz çantayı ona Nâzım sanırım Çankırı Cezaevi’ndeyken yapmıştı.
(...)
Bu kitaptakiler, Nâzım’ın Piraye’ye yazdığı mektupların hepsi mi? Çantadakilerin hepsi...
Belki bir gün başka yerlerden de bir şeyler çıkar, bilemem.”
Memet Fuat
Bülent Şirin
20.05.2016, 16:52
Dün bitirdim.
Ona da hayran kaldım Emirhan. :)
Zebercet!
Seksenli yıllarda filmini vizyonda seyretmiştim. "Adım... Zebercet" repliği dilime pelesenk olmuştu. :)
Kitabını okumadım, aslına uygun mu çekilmiş acaba? Yoksa bildiğimiz "uyarlama" mı? Gerçi filmden anladığım kadarıyla ağır bir roman olduğu izlenimi uyandırıyor ve bence yönetmen-senaristin büyük başarısıyla romanın diliyle mesajı sinemaya mümkün mertebe aktarılmış görünüyor.
Tunç Tosun
22.05.2016, 00:32
Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi? Philip K. Dick
https://www.goodreads.com/book/show/7082.Do_Androids_Dream_of_Electric_Sheep_
Blade runner filminin uyarlandığı kitap, ayrıca 90 öncesi en iyi bilim kurgu romanı ödülü de almış. Bugün aldım, 2. ya da 3. sıraya koydum kitabı bakalım ne zaman okurum :)
Güzel kitap, kurgu güzel, dili kolay, hızlıca bitti, yazmayı unuttum buraya.
İthaki yayınları bilim kurgu serisi yapmaya başladı, çok sağlam kitaplar bulunuyor, bilim kurguya ilgi duyanlar muhakkak göz atmalı.
frank herbert - dune
arkadi strugatski & boris strugatski - kıyamete bir milyar yıl (za milliard let do kontsa sveta)
pierre boulle - maymunlar gezegeni (la planete des singes)
aldous huxley - cesur yeni dünya (brave new world)
arthur c. clarke - çocukluğun sonu (childhood's end)
h.g. wells - Dr. Moreau nun adası (the island of dr. moreau)
frank herbert - dune mesihi (dune messiah)
roger zelazny - ışık tanrısı (lord of light)
alfred bester - yıkıma giden adam (the demolished man)
robert a. heinlein - yıldızgemisi askerleri (starship troopers)
Ayşe Kulin / Adı: Aylin
Öylesine elime geçen bir kitaptı, ama bitirmeden bırakamadım. Gayet akıcı ve güzel bir anlatımı var. Konusu gerçek bir yaşam hikayesinden alınmış: Aylin çok farklı ve aklına koyduğunu yapan türde kızlardan. Hayata dair yaşamadığı ve tatmadığı duygu kalmamış diye düşündürdü bana kitabı okurken. İnsanı garip bir şekilde dürten ve 'istediğini al, başar' dedirten bir kitap aynı zamanda. -Lakin bendeki etkisi kısa sürdü bu hissin.-
Sonuç olarak; her şeyi yaşamış, doğru bildiğinden şaşmayan, hislerinin dediğini hiçbir zaman bırakmayan bir kızın hikayesi. Ha bu arada Aylin Devrimel Radomisli Cates'in ölümü ise hala meçhul..
Bu da kitap kapak tanıtımı:
Aylin Radomisli Cates, 19 Ocak 1995 Perşembe günü, evinin bahçesinde, o sabah evini temizlemeye gelen hizmetçisi tarafından, kendi arabasının altında ölü bulundu. Üstünde ve etrafta nasıl öldüğüne dair hiçbir iz yoktu. Bir hırsızın saldırısına uğramış değildi. Bir katille boğuşmamıştı. Elbisesi yırtılmamış, tırnakları kırılmamıştı. Çorapları bile kaçmamıştı. Kaptıkaçtı tipi arabası, parke taşı döşeli dümdüz avluda, aklın alamayacağı bir nedenle kayarak, dört parmak yüksekliğindeki seti atlamış, meyil aşağı inmiş, ön tekerlekleri yolda, arka tekerlekleri duvara takılı durmuştu. Aylin, arabanın altına çaprazlamasına girmiş, sırtüstü yatıyordu. Üstünde abiye bir gri döpiyes, yakasında yarım ay biçiminde bir elmas broş, parmağında tek taş yüzük vardı. Otopsi raporuna göre, iki gün önce, Salı gecesi ölmüştü. Türkiye'nin tartışmasız en ünlü kitaplarından biri 'Adı: Aylin', prenseslikten Amerikan ordusuna uzanan baş döndürücü bir hayatın romanı.
Bayundur Han
24.05.2016, 09:52
Flowers for Algernon - Daniel Keyes. Turkcesi Algernona cicekler
Hikaye dusuk zekali Charlie'yi kahraman olarak secmis. Charlie dusuk zekali ama mutlu. Zekasini artirmak amaciyla beyninden özel bir deneysel ameliyat geciriyor Charlie. Kitabin yazilis seklide Charlie'nin yazdigi ilerleme raporlari seklinde. Baslarda hatali cumleler falan varken sonralari daha duzgun yazilmaya basliyor. Haliyor zekasida gelismis oluyor. Yavas yavas hayati degismeye basliyor. Yazmasi ve konusmasi gelisiyor. Basta dalga gecilen Charlie sonralari zekasi normalin cok ustune cikmasiyla kiskanilmaya baslar. Kendi operasyonunu arastirmaya baslar ve ogrenirki .....
Hikaye fantezi tabi ama guzel dusunulmus. Benim cok hosuma gitti.
Suan Gunter Walraff'in Hollandaca'ya cevrilmis Ik, Ali (Ben, Ali) kitabini okuyorum. Walraff 1980lerde Turk diye kendini tanitir ve is arar. Turklerin, yabancilarin. Almanyada ne gibi durumlarla karsilastigini arastirir. Kendi degimiyle negatif olarak cok sasirdi.
https://eksisozluk.com/pirayeye-mektuplar--478147
Üvey oğlu Memet Fuat kitap haline getirmiş.
“Nâzım’ın, 1933’ten 1950’ye kadar, on yedi yıl boyunca, çeşitli cezaevlerinden kendisine yazdığı mektupları, Piraye bir tahta bavulda saklardı. Ceviz ağacından yapılmış, 41 x 26 x 14 cm boyutlarında küçük bir tahta bavul. Küçük olduğu için, belki “çanta” demek daha doğru. Bu ceviz çantayı ona Nâzım sanırım Çankırı Cezaevi’ndeyken yapmıştı.
(...)
Bu kitaptakiler, Nâzım’ın Piraye’ye yazdığı mektupların hepsi mi? Çantadakilerin hepsi...
Belki bir gün başka yerlerden de bir şeyler çıkar, bilemem.”
Memet Fuat
Görmemişim cevabını, teşekkür ettim sağolasın.
Da ben olsam hakkımı helal etmem öyle evlada. En mahremini yayınlamış üvey babasının.
Oğuz ZEYTİN
25.05.2016, 20:00
Öncelikle burada kitap göndereceğim iki arkadaşım vardı. Tam o dönem bir yoğunluğa düştüm, kitaplar duruyor, göndereceğim. Ancak daha düzenimi kuramadım. Aklımda yani, haklarını helal etsinler lütfen.
Metin TURHAN - Başbuğ Türkeş
Kitap rahmetli Alparslan TÜRKEŞ Bey'in belli başlı konulardaki konuşmalarını, söyleşilerini ve veciz sözlerini topluyor. Yazar M. Turhan, Ülkücü Hareket'in arşivcilerinden. Eğer bir kaynağa ihtiyacınız varsa direkt onun çalışmalarına başvurmanızı öneririm.
http://www.kriptokitaplar.com/index.php?route=product/product&manufacturer_id=53&product_id=146
*
Diğer kitap yine Türkeş üzerine: Ali KUZU - Alparslan Türkeş - Dokuz Işık - Ülkücü Hareket'in Tarihi
http://www.kariyeryayinleri.com/PageDetay.aspx?KitapID=90
Öncekine göre daha hacimli bir çalışma. Eğer Türkeş Külliyatı'na girecek durumda değilseniz (Dokuz Işık dışındaki kitapları bulmanız şu anda çok zor) bu iki güncel kitabı birlikte okuyarak fikir edinebilirsiniz.
*
Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuad KÖPRÜLÜ - Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu
Büyük tarihçi Fuad KÖPRÜLÜ'nün bu çalışmasını Akçağ Yayınları'ndan arıyordum ama sene başında ALFA basmış, büyük nimet. "Bir aşiretten koca imaparatorluğa" ezberini sorguluyor Köprülü. Türk tarihinin akışını bozmuyor, boyun önemine dikkat çekiyor.
https://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=Mehmet%20Fuad%20K%F6pr%FCl%FC&kitapID=6883
Oğuz ZEYTİN
26.05.2016, 22:40
Mehmet Ali KALKAN - Gök Aradık Tuğlara
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Atsız, Serdengeçti, Vahapzade, Yurdakul, Dilaver Cebeci ve Yavuz Bülent Bakiler dışında şiirle pek aram olmadığını itiraf etmeliyim. Fakat bu nasıl bir zeka ve duygu bütünlüğünün ürünü, şaştım kaldım doğrusu. Adeta kelimelerle dans etmiş şair.
Zamanı eğirirken hasreti dile dile,
Bu nice bir sevda ki beni düşürür dile,
Sana sınır yok gönlüm sen ne dilersen dile,
Gönlüm ister dili Türk,sokağı Türk İstanbul,
Ya al beni Kandehar, ya yeni Türkistan bul...
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/gok-aradik-tuglara
*
Prof. Dr. İsmail YAKIT - Atatürk ve Din
Sanırım asırlık bir tartışma bu: Din, Atatürk, laiklik... Ve içinde bulunduğumuz toplum öğrenmek istemedikçe, düşünmedikçe siyasiler de bu konulardan epey oy devşirecek. Zaten amaçları bu olmasa daha derinlemesine tartışırlar. Fakat işin magazin boyutu onları ilgilendiriyor. İsmail Hoca da boş durmamış, gençlere Atatürk'ün İslam dini, kutsal kitabı ve peygamberiyle ilgili demeçlerini toplamış. Laikliği İslam karşıtlığı olarak algılayıp uygulayanlarla Atatürk'e dinsiz diyenlerin ortak noktasının Atatürk düşmanlığı olması noktasındaki vurgusuna katılıyorum hocanın.
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/ataturk-ve-din
Oğuz ZEYTİN
30.05.2016, 18:07
Kongreler zamanında bol bol okuma fırsatım oldu. Onlara devam edeyim:
Arslan BULUT - Küresel Haçlı Seferi (Bir Millet Uyanıyor serisinden)
Arslan Bulut milliyetçi camianın yazılı basındaki en üretken temsilcilerindendir, ayrıca Trabzonlu'dur. Üstüne bir de sevilir ve çoğu kişi tarafından referans gösterilir. Lakin ben aynı kanıda değilim. Çünkü fikri açıdan ilerlediği yolun adı benim nazarımda milliyetçilik değil. Yazdıklarının, söylediklerinin tam karşılığı da aslında yok; belki muhaliflik. Bazen kendine bile. Buna rağmen okuyorum kendisini. Yukarıdaki kitabı 2000lerin başında ABD karşıtlığıyla şekillenen ve ucube bir adlandırmayla reklam edilen "Ulusalcılık" temalı makalelerden oluşuyor. Ancak kitabın tek dikkate değer bölümü Avrasyacılık eleştirilerinin toplandığı son bölüm.
Dedim ya, kendine bile muhaliftir diye. Dönem dönem Avrasyacı çıkışlar yaparken bu eserinde Avrasyacılığı eleştiriyor. Tam olarak Türk Birliği - Turan vurgusu da yapamıyor yazar. Sebebini bilsem de forum kuralları gereğince okuyucularına bırakıyorum.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-millet-uyaniyor-5kuresel-hacli-seferi/74537.html
*
Muammer YILMAZ - Cem Sultan
Osmanlı tarihinden Cem Sultan, Genç Osman, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ve Enver Paşa gibi arka planda kalmış şahsiyetlere karşı ayrı bir ilgim vardır. Fatih, Kanuni ve Abdülhamit gibi herkes tarafından övgülere boğulmazlar. Aslında iyi niyetleri doğrultusunda, ilkeleri ve inançlarıyla hareket eder o dört isim. Bugünden baktığımızda yanlışları yok muydu; şüphesiz. Ama her şeyden önce gerçek birer kahraman olduklarını düşünüyorum. Halbuki günümüzde böylelerine "loser" mı deniyor!? Varsın desinler...
Tarihi dizilerden veya market köşelerindeki beşinci sınıf albenili kapaklı uydurma romanlardan öğrenmek iptadailiğini aşabilenlere bu kitap Cem Sultan'ı tanıtıyor. Hayatını, yaptıkları ve yapamadıklarını derin bir kaynak süzgecinden geçirip duru bir dille anlatıyor. Özellikle şair yönü, pişmanlıkları, dindarlığı...
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/cem-sultan
*
Prof. Dr. Mehmet SARAY - Türk Dünyası'nda Neler Oldu?
Hocayı Atatürk Araştırma Merkezi başkanlığından tanıyorum. Çeşitli dergilerdeki makalelerine denk gelmiştim. Fakat Türk Dünyası'na bu denli hizmetler sunduğunu bilmiyordum. Merhum Zeki Velidi Togan ve İbrahim Kafesoğlu'nun yanında yetişmiş ve doksanların başında devlet zirvesine Türkistan danışmanlığı yapmış, TİKA'nın kuruluşunda yer almış Mehmet Bey.
Kitapta daha çok, hangi projenin neden tamamlanamadığı üstü kapalı şekilde anlatılmış. O yüzden çok doyurucu değil. Sanki bir günah çıkarma... "Şunu yapamadık, benim dahlim yok ama şu..."
Böyle hatıratların pek önemi yok aslında. Ya şeffaf biçimde sorumlular işaret edilmeli ya da hiç değinilmemeli.
Kitapta takıldığım bir veri var: Türkmenistan'ın bağımsızlık kutlamalarının onuncu yılında hoca, rahmetli Türkeş Bey'e nasihatta bulunmuş.
Hafızam yanıltmıyorsa ve kısa bir Google taramasıyla da tasdik ettiğim gibi o tarihte Başbuğ sağ mıydı? Böyle bir çalışma daha titiz hazırlanmalıydı.
http://www.bogaziciyayinlari.com.tr/prddet.php?pid=208
*
Nevzat KÖSOĞLU - Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet
Rahmetli Kösoğlu'nun son kitabıydı yanlış bilmiyorsam. Özellikle kimlik ve milli kültür konularında güncel yazılarını bulabileceğiniz yirmi makalelik bir kitap.
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/turk-dunyasinda-yeni-bir-medeniyet-tasarimi
*
Bir de süreli yayın önerim var. Türk Dünyası Tarih ve Kültür Dergisi'nin mayıs sayısı içerik olarak çok zengin.
Orhan Türkdoğan ve Mustafa Erkal Hocalar'ın günümüz konularına ilişkin makalelerinin yanı sıra Muhsin Kadıoğlu'nun Türkçülük tarihini özetlemesi dergi muhtevasını çeşitlendirmiş.
Yalnız bu sayıda asıl altını çizmek istediğim şey bunca yıldır doğru bildiğim bir yanlışı fark etmem oldu. Orhan Gedikli Hoca, Tataristan Gezisi'nin sonunda İdil Bulgar Türk Devleti'nden bahsetmiş. Yazısında bu devletin ilk müslüman Türk devleti olduğunu belirtmiş. Karahanlılar şeklindeki bilgimiz meğerse sorgulanmalıymış. Bu konuda daha fazla araştırma yapmamız gerekiyor.
İçindekiler: http://turan.org.tr/wp-content/uploads/2016/05/353.pdf
*
Prof. Dr. Yılmaz ÖZAKPINAR - Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meseleleri
Ziya Gökalp, Mümtaz Turhan, Erol Güngör ekolünün devamı olan Özakpınar Hoca, öncülerinin arasına tarihçi Osman Turan'ı da eklemiş. Onların Türk Milleti'nin faydasına olan görüşlerini değerlendirmiş. Çağdaşlaşma, batılılaşma, millilik, dünya düzeni, köy-kent vb. kavramlarına bakış açılarını incelemiş.
Bu abide şahsiyetlere henüz başlamayanlar için ilk adım olabilecek bir eser.
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/kultur-degismeleri-ve-batililasma-meselesi
(Kitap Ötüken'den ama Türk Diyanet Vakfı'nda yarı fiyata 1999 baskısını bulabilirsiniz)
Oğuz ZEYTİN
08.06.2016, 09:55
Ahmet Haldun TERZİOGLU - Sultan Genc Osman (Katledilen Padisah)
Turkmen'i bilen, Anadolu'yu unutmayan, Kizil Elma icin Baltik Denizi'ne cikmayi planlayan, Turk kiziyla evlenen, ordu basinda sefere giden, Hacca varmak isteyen fakat ehil olmayan devsirme devlet adamlarinin sozlerine genc yasta aldanan bir bahtsiz.
Oğuz ZEYTİN
15.06.2016, 22:46
Prof. Dr. Orhan TÜRKDOĞAN - Türk Ulus Devlet Kimliği
http://www.cizgikitabevi.com/kitap/25-turk-ulus-devlet-kimligi
Yaşayan ulu çınarlardan Orhan Türkdoğan Hoca'nın bu çalışmasında millet kavramının gerçekliği ve milliyetçiliğin geçerliliğini çok net örneklerle bulacaksınız. Açılım safsatasına zamanında yapılmış haklı ve sert bir eleştiri olarak da okuyabilirsiniz.
*
Prof. Dr. Vahit TÜRK - Türkçe Yazılar
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-542-TURKCE_YAZILAR.html
Vahit Hoca'nın ağırlıklı olarak Türkiz, Devlet ve Türk Yurdu'ndaki makalelerinin toplanmasıyla oluşan bu kitaptan özellikle 1926 Bakü Türkoloji Kurultayı'na dair detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
*
Mehmet Emin YURDAKUL - Dicle Önünde (Kut'ül Amare Destanı)
Derin Tarih dergisini okumam fakat hediyesi Mehmet Emin Yurdakul olunca hemen edinip okudum. Büyük Türkçü şaire göre bu zafer İslam milletleri için önemli bir kazanım.
*
Turan Dergisi 28. Sayı
Üç aylık dergiden daha önce bahsetmiştim. Bu sayıda bendeniz de bir tercümeyle dergiye ufak bir katkıda bulunuyorum. St. Petersburg Sivil İnisiyatifler Merkezi'nin neo liberalizm eleştirisini aktarmaya çalıştım.
Bunun dışındaki makalelere şuradan göz atabilirsiniz: https://twitter.com/TuranMerkezi/status/738246107491409920
Kapakta yer almayan bir de uzun söyleşi var. Dr. Yaşar Kalafat, Hemşin Kültürü'nü Mehmet Bilgin Bey'den dinliyor.
Mehmet Bilgin'in Karadeniz üzerine çalışmaları Ötüken tarafından basılmış: https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/dogu-karadeniz
*
Klaus SCHWAB - Dördüncü Sanayi Devrimi
http://www.optimistkitap.com/kitap-detay.php?kitapId=359#.V2Gvb9SLRkg
Daha önce ilgili başlıkta Endütri 4.0'dan bahsetmiştim.
http://forum.bordomavi.net/showthread.php/27204-%C3%9Cretim-Planlama-ve-Kalite-Y%C3%B6netimi?p=1920406780&viewfull=1#post1920406780
Bildiğim ilk derli toplu çalışma bu. Konuyu merak edenler için kitabın sonunda sektörel örnekler faydalı olacaktır.
Oğuz ZEYTİN
20.06.2016, 18:02
http://www.yeditepeyayinevi.com/kitap/turk-devletleri-birligi-kuresel-entegrasyonun-avrasya-modulu-p590969.html
Cavanşir FEYZİYEV - Türk Devletleri Birliği (Yeditepe Yayınları)
Yıllar önce (şimdi profesör olan) Mehmet Seyfettin EROL'un Türk Birleşik Devletleri kitabını okumuştum. Çok derin olmasa da Türk Birliği üzerine akademik çalışmalar yapılıp basılıyordu. Feyziyev'in çalışması çok daha ileri boyutta.
Türk Dünyası'na Türkiye'den bakmak gerçekten çok zor, çünkü yanıltıcı. Biz Doğu'ya (yön olarak) sırtımızı dönmüşüz. İnsan arkasını göremez. Ha, önümüzü yani Batı'yı görebiliyor muyuz? Tanzimat'tan bu yana ne kadar gördük ki...
Altay'ı, Kaşgar'ı, Semerkand'ı geçtim; Tebriz'i, Selanik'i, Kerkük'ü... Ya hadi onları da geçtim, Lefkoşa'yı bilmiyoruz. Devlet olarak buralarda olan bitene müdahale gücümüz yok. Bilgimiz, fikrimiz, projemiz yok.
Annan Planı'na, kürt koridoruna, Kırım'da olan bitene ne yapabildi Ankara? Azerbaycan'daki ermeni işgaline ne diyebildi? Kerkük yağmalanırken ne yapabildi?
Bu acı tablo karşısında Turancılığın ya da Turancıların romantik hayalperestler değil aksine son derece gerçekçi politik ve coğrafi çıkarımlar yaptığını belirtmek isterim. Bu gerçeklik doğrultusunda ve soydaşlık hukuku içerisinde yeni bir Türk Barışı tesis edebilmenin yolunda Feyziyev'e kulak vermek lazım.
Oğuz ZEYTİN
15.07.2016, 19:22
Bir Turk Beyi: Ebulfez Elcibey - Yrd. Doc. Dr. Taner BİLGİN
Elcibey'in hayat yolculugunu, cektigi cileyi, verdigi mucadeleyi gayet iyi anlatmis yazar.
Yalniz kitapta ozellikle Servet Kabakli'nin anilarinin paylasildigi bolumdeki Ozal guzellemesine anlam veremedim. Mezhepci, Anadolucu, Amerikanci Ozal'i büyük bir Turk kahramani gibi anlatmis. Gelin gorun ki Turkes'i ise Elcibey'in koltugunu kaybetme sebebi olarak gosteriyor. Zaten baska yerde de adi gecmiyor. Etimesgut'ta bekleyen alti ucak dolusu gonullu Ülkücü'yu Azerbaycan'a kim gondermisti? Ayrica Elcibey'in Turkcu-Panturkist dusunceleri ovulurken Turkes'in fasist olarak gorulmesi çifte standarttir, haksizliktir.
Yakin Azerbaycan gecmisi ve Elcibey'i yakindan tanimak icin iyi bir eser.
http://www.bky.com.tr/urun/ebulfez-elcibey/
Oğuz ZEYTİN
18.07.2016, 16:40
http://www.kriptokitaplar.com/index.php?route=product/product&product_id=162
Prof. Dr. Özcan YENİÇERİ - Darbe ve Demokrasi
Bekleyenler arasındaydı, okumanın tam zamanı. Genç Osman'a yapılan töresizlikle başlıyor, 27 Mayıs'a kadar geliyor.
Musaddık ve Allende'ye yapılan ABD kaynaklı operasyonları da es geçmiyor.
Mollasalihoğlu
18.07.2016, 17:06
Oğuz yazdıkça ne kadar geri kaldığımı fark ediyorum.
Yiğit Gayretli
18.07.2016, 17:32
http://www.kriptokitaplar.com/index.php?route=product/product&product_id=162
Prof. Dr. Özcan YENİÇERİ - Darbe ve Demokrasi
Bekleyenler arasındaydı, okumanın tam zamanı. Genç Osman'a yapılan töresizlikle başlıyor, 27 Mayıs'a kadar geliyor.
Musaddık ve Allende'ye yapılan ABD kaynaklı operasyonları da es geçmiyor.
Şunu fava atalım :)
* Ben çok gerideyim en iyisi hiç başlamamak :D
Faruk BERBER
20.07.2016, 14:59
* Ben çok gerideyim en iyisi hiç başlamamak :D
Hatırlıyor musun abi en son okuduğun kitabı, sana kitap değil de kitap özeti verelim reis :p
Oğuz ZEYTİN
24.08.2016, 15:18
Prof. Dr. Necip Hablemitoglu - Köstebek
Hablemitoglu'nun Turk Dunyasi'yla ilgili erken donem calismalarini ve Alman vakiflari-Bergama meselesiyle ilgili kitabini ncelemistim. En son olarak Gaspirali'yla ilgili bir kitabini okumustum. Gundeme binaen gecen gun Hurriyet'in pazar ekinde İsmail Saymaz'in haberinde Kostebek'e rastladim, kitap 2002'de cikmis ve bu aralar ustuste yeni baskilari yapilmis.
Emniyet, istihbarat ve diger kurumlardaki cemaat kadrolasmalarini belgeleriyle yazmis Hablemitoglu. Artik buna fail-i mechul denilemez.
Bir kere dahaAllah rahmet eylesin.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Kostebek/Necip-Hablemitoglu/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Turkiye-Politika-/urunno=0000000268250
*
Prof. Dr. Umit Ozdag - Kendi Ulkesinde Kusatilan Ordu:TSK
Kitabin darbe sonrasi baskidinda adina "...Bolunen" sifati eklendi. İcerikteki degisikliklerden haberim yok.
Yillardir hayal gormekle, vehimcilikle suclanan bir Turk aydininin hakli tez ve analizlerini gormek icin, bundan sonrasi icin kulak vermek icin okunmali.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Kendi-Ulkesinde-Kusatilan-ve-Bolunen-Ordu-Turk-Silahli-Kuvvetleri/Umit-Ozdag/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Turkiye-Politika-/urunno=0000000568961
Oğuz ZEYTİN
08.09.2016, 17:27
Yrd. Doç. Dr. Ali SATAN - Son Halife Abdülmecid Efendi
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Son+Halife+Abd%C3%BClmecid+Efendi-1186
Son halife ve büyük bir sanatkar (ressam)... Kitabın ilk sayfasından son satırına kadar IŞİD ve benzeri dini örgütlerin varlığını, bu örgütlerin dünyaya verdikleri mesajların İslam'ın muhtevasında olup olmadığını sorguladım. Neo-Osmanlı siyaseti güdenlerin Abdülmecid Efendi'yi, 3. Selim'i nereye koyduklarını, nasıl değerlendirdiklerini merak ettim bir kez daha.
İlker Yazıcıoğlu
08.09.2016, 19:14
Evliya Çelebi Seyatahnamesinin 10 ciltlik tüm kitapları, Yapı Kredi Yayınları tarafından 2 cilt halinde basıldı.
http://alisveris.yapikredi.com.tr/tanim.asp?sid=HQPM0NGOKT3TGBWRW6VN
fatsa fırtına günlerinden notlar Ayhan özden.
Fatih ÖZDEMİR
08.09.2016, 22:16
Bu başlığu yeni fark ediyorum. Bu da benim ayıbım.
Mülksüzler - Ursula K. Leguin
Ütopya.
http://www.idefix.com/Kitap/Mulksuzler/Ursula-K-Le-Guin/Edebiyat/Roman/Bilim-Kurgu/urunno=0000000068234
Tunç Tosun
08.09.2016, 23:19
Bu başlığu yeni fark ediyorum. Bu da benim ayıbım.
Mülksüzler - Ursula K. Leguin
Ütopya.
http://www.idefix.com/Kitap/Mulksuzler/Ursula-K-Le-Guin/Edebiyat/Roman/Bilim-Kurgu/urunno=0000000068234
Yalnız iyi giriş yapmışsın :)
Kemal Tahir - Yorgun Savaşçı
İstanbul'un işgali ve Milli Mücadele'nin başlangıç aşamalarını anlatan usta işi roman. Kemal Tahir'i her Türk vatandaşı ödev gibi okumalı.
Fatih ÖZDEMİR
10.09.2016, 18:05
Yalnız iyi giriş yapmışsın :)
:)
Fatih ÖZDEMİR
11.09.2016, 16:42
Benden Selam Söyle Anadoluya - Dido Sotiriyu
Mübadele dönemine ilişkin samimi bir kitap.70 - 80 nesli daha iyi biliyor galiba ben geçen hafta sahafta gördüm aldım.
Oğuz ZEYTİN
20.09.2016, 09:37
Taylan SORGUN - Bekirağa Bölüğü ve Mütareke Dönemi
Taylan Bey'i çocuk yaşlarda Ortadoğu Gazetesi'nin ikinci sayfasında Orhan Tahsin'le birlikte tanıdım (Tarık Tavadoğlu Bey'i de unutamam. Boşlukları dolmadı, dolmaz.).
Gündem ne olursa olsun, Taylan Bey Kuruluş Yılları'na dönerdi. Sayesinde Fahrettin Altay Paşa'yı ve diğer Milli Mücadele Kahramanlarını öğrendim.
Daha önce "İmparatorluktan Cumhuriyete" ve "İttihat ve Terakki" kitaplarını okumuştum. Uzun zamandır baskısını bulamadığım Bekirağa Bölüğü'nü şimdi okudum. Titiz bir arşiv çalışması. Tavsiye ederim.
Yeri gelmişken... Taylan Bey, vapurda görüp yanına gidip saygıyla elini öptüğünüzde size torunu gibi sarılır. Özel not defterini açıp telefon numaranızı ve adresinizi alır. Daha basımı yapılmayan yeni çalışmalarını size gönderir. Bana öyle yapmıştı yıllar önce, oradan biliyorum. Allah ömür versin.
İlker Yazıcıoğlu
22.09.2016, 13:11
Üniversitenin ilk yıllarında okuduğum,şu aralar tekrar elime aldığım enfes bir kitap.
Emile Zola'nın GERÇEK isimli romanı.
Muhteşem bir baş yapıt,tavsiye ederim arkadaşlar.
Dönemin Fransa'sının içinde bulunduğu kilise dini eğitim ve laik eğitim çekişmesi,papazların toplum üzerinde dini kullanarak oluşturdukları ve maddi getiri sağladıkları uygulamalar,kadının kilisenin dini propagandalarında bir araç olarak kullanılması vb. bir çok yönüyle günümüz Türkiye'sinde yaşanan olaylarla bire bir örtüşen bir yapıt.
Mutlaka...
Oğuz ZEYTİN
27.09.2016, 08:48
Yusuf Akçura - Şark Meselesi & Eski Şuray-ı Ümmet'te Çıkan Makalelerimden
https://www.otuken.com.tr/KitapDetay/sark-meselesine-dair
<colgroup><col></colgroup><tbody>
Akçura Bey'in daha önce Üç Tarz-ı Siyaset, Türkçülük ve Aydınlara Düşen Vazife kitaplarını okumuştum. Şimdi Ötüken, Akçura Külliyatı'nı yayınlıyor. "Üç Tarz-ı Siyaset" modern Türk siyasasının babası Akçura'yı tanımanızı öneririm.
Döneminin çok ötesinde bir fikir adamı. Hem doğuyu bilen hem batıyı görüp tanımış bir aydından bahsediyoruz.
Kitap iki eserden oluşuyor. İlki Şark Meselesi... Genelde Osmanlı - Avrupa - Rus
ilişkilerini inceliyor Akçura. Diğeri ise İTC yayın organı Şuray-ı Ümmet'teki altı makalesinden oluşuyor.
</tbody>
Kitaptan uc notu yazmayi unutmusum:
1) Akcura Bey, Osmanli'yi Selcuklu'nun devami olarak goruyor. Degisimin sadece hanedan oldugunu yaziyor. Bu tarih degerlendirmesini Atsız'da (Daha sonra Yilmaz Oztuna'da) gormustuk. 16 Türk Devleti ifadesinin hatali oldugunu tekrar etmek gerek.
2) Akcura Bey, dedikodu ve tembelligin bir Bizans ozelligi oldugunu vurguluyor. Merhum Basbug Turkes de cesitli yazi ve konusmalarinda benzer uyariyi yapıyordu.
3) Osmanli kimligine itiraz... Bugun bile suren Osmanlilik tartismalarina bir asir once Akcura Bey net cevaplar vermis. Yeniceri ornegi ve gayri Turk olan Musluman unsurlarin kimliksizligini cok guzel anlatmis.
Oğuz ZEYTİN
02.10.2016, 09:04
Agah, Ali Bademci Bey'i tanırım. Hataylı'dır. Gerçekte öğrencisi midir, tam emin değilim, Mustafa Kafalı'nın takipçisidir. Asıl mesleği gazeteciliktir ve hala günlük yazılarına devam eder. Öfkeyle karışık üslubu bazen kızdırsa da çok satan gazetelerde köşe yazanların çoğunu cebinden çıkarır kanımca.
Bu kitap okuma listemde vardı fakat henüz almadım, hatırlattığın için teşekkür ederim.
Güncelliği açısından yazarın yine Ötüken'den çıkan "Suriye'de Türkmenler ve Bayır-Bucak" kitabını tavsiye edebilirim.
*
Ali Bademci - Irak'ta Türkmen Dramı
http://www.idefix.com/Kitap/Irakta-Turkmen-Drami/Ali-Bademci/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Dunya-Politika-/urunno=0000000712001
Onceki baskisi Togan'dandi. Bu ise Post Yayinlari'ndan. Zaten geçenlerde Ali Bey bunu mujdelemisti:
http://www.ulkucukadro.com/2016/09/yeni-kitaplar/
Akici ve sert bir usluba sahiptir Ali Bey. Cukurova civarini iyi bilir. Sinirin otesine de hakimdir. O yuzden Suriye ve Irak Türklüğü'nü ondan okurken gercekten bilgi sahibi oluyorsunuz. Ciddi ve titiz bir kaynakcasi var.
Bu calismasinda konu ile ilgili gunluk yazilarini derlemis, basliklara ayirmis. O basliklari ancak okudukca goruyorsunuz cunku icindekiler sayfası yok.
Yasayan son gercek Turkculer'den Ali Bademci'nin hem Ozbekistan hem Suriye hem de Irak Türklüğü hakkindaki eserlerini tavsiye ederim.
EK: Irak parlamentosunun gecen gun ulkemize yönelik uyarilarini okuyunca, bu kitaptaki bir bolum aklima geldi.
Ali Bademci, Prof. Dr. Mahir Kaynak'tan alintilamis:" Kasım 2016 seçimlerini Demokratlar kazanirsa Turkiye Musul ve Kerkük'te soz sahibi olabilir."
http://www.ulkucukadro.com/2016/09/turkmenler/
(Son paragraf)
Mahir Kaynak bunu nerede ne zaman soylemis diye arastirdum, bulamadım. Kitabin kaynakcasinda da yok. Bilen varsa paylasmasini rica ederim.
Oğuz ZEYTİN
06.10.2016, 18:12
Dr. Hayati BİCE - Ülkücü Hareket Üzerine Notlar (Panama Yayıncılık)
http://panamayayincilik.com/tanim.asp?sid=ATFR5XMPBH1HECUO0KX1
Tıp Doktoru Hayati Bice Bey aynı zamanda Ülkücü Yazarlar Derneği Başkanı'dır. Daha önce "Türk Yurtları Üzerine Notlar" adlı kitabını okumuştum. -> https://www.bilgeoguz.com/urun/68742/kitap/bilgeoguz-yayinlari/hayati-bice/turk-yurtlari-uzerine-notlar/
Kendisini Haberiniz.com.tr'deki makaleleriyle tanımıştım. Türk Milliyetçiliği ile İslam, tasavvuf, Yesevi, ahlak kavramlarının ilişkisini incelerdi ağırlıklı olarak. Zaten kitabın ilk bölümü de Ülkücü Hareket'in zaman seyri içinde tarikatların etkisini konu ediniyor.
Sonrasında Turan-Türkbirlikçilik-PanTürkizm üzerine fikirlerini bulabilirsiniz.
Günlük siyasetten uzak bir denemeler bütünü olsa da ister istemez yakın geçmişe dair itirazlarına da rastlıyoruz yazarın.
Temmuz 2016'da basılan bu çalışmayı ilgilenenlere önerebilirim.
Oğuz ZEYTİN
14.10.2016, 17:57
Ülkenin en eski uzun süreli yayınlarından Türk Yurdu'nu bayide bulamasanız da internetten okuyabilirsiniz. Ekim sayısı "Eğitim Meselemizi" konu ediniyor.
Benim en çok dikkatimi çeken makale ise şu:
İbrahim Karaer - "İlk Dönem Türk Yurdu’nda Dış Türkler ve Türkçülük (1911-1918)"
https://www.turkyurdu.com.tr/yazar-yazi.php?id=2754
Oğuz ZEYTİN
16.10.2016, 10:21
Orhan Karaveli - Ziya Gökalp'i Doğru Tanımak
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Ziya+Gökalpi+Doğru+Tanımak-1116
Seyahatlerde yanima aldigim kitaplar daha rahat okunan ve genellikle biyografi turundedir. Ziya Gökalp Bey gibi buyuk bir ismin külliyatını universite yillarimda okumustum. Gazeteci Orhan Karaveli'nin kitabi Gökalp uzerindeki tartismalarla basliyor, onun Türklüğü'nü ispatlamaya calismis. Bence bu cabalara hic gerek yok.
Devaminda Malta'ya surgunu, kizlarina mektubu, Turan Ülküsü vs. kisaca anlatılmış.
İlk kez karsilastigim bilgi ise Gökalp'in yaklasik 900 sayfalik Felsefe Notlari'nin gectigimiz yillarda kitap olarak basilmasiydi. Bundan habersizdim.
Onu tanimayanlar icin giris kitabi olabilir.
Faruk BERBER
16.10.2016, 11:26
Kelebek - Henri Charriere
İşlemediği bir cinayetten, müebbet kürek cezasına çarptırıldığı sıra, Henri Charrièrein özgürlük mücadelesinin bir ifadesi olarak doğdu Kelebek. Çok genç yaşında tutkunu olduğu idealleri ve gelecek arzusu onu insanca bir felsefe ve üstün bir uygarlıkla tanıştırdı: Modern sistemin kokuşmuş yolları yerine Kızılderililerin, cüzzamlıların, okuma yazma bilmeyen yoksul balıkçıların gerçek uygarlığıyla .Bir, iki, üç, dört, beş; bir, iki, üç, dört, beş. Ardı ardına sıralanan bu rakamlar aslında bir hücrenin uzunluğu: Bir uçtan bir uca beş adım. Tüm yaşamın göz önünden geçtiği beş adım. Hayallerle ve tutkularla atılan beş adım. Yargıçlara, mahkemeye ve insan kazanmak yerine kaybetmeye dayalı yargı sistemine atılan beş adım. Modern olarak nitelenen ülkelere atılan beş adım. Tüm duyguları iğdiş eden her türlü korkuyu insanın içine salan beş adım. Özgürlüğe ve geleceğe atılan beş adım.Kelebek bir özgürlük mücadelesi.
Kelebek - Henri Charriere
İşlemediği bir cinayetten, müebbet kürek cezasına çarptırıldığı sıra, Henri Charrièrein özgürlük mücadelesinin bir ifadesi olarak doğdu Kelebek. Çok genç yaşında tutkunu olduğu idealleri ve gelecek arzusu onu insanca bir felsefe ve üstün bir uygarlıkla tanıştırdı: Modern sistemin kokuşmuş yolları yerine Kızılderililerin, cüzzamlıların, okuma yazma bilmeyen yoksul balıkçıların gerçek uygarlığıyla .Bir, iki, üç, dört, beş; bir, iki, üç, dört, beş. Ardı ardına sıralanan bu rakamlar aslında bir hücrenin uzunluğu: Bir uçtan bir uca beş adım. Tüm yaşamın göz önünden geçtiği beş adım. Hayallerle ve tutkularla atılan beş adım. Yargıçlara, mahkemeye ve insan kazanmak yerine kaybetmeye dayalı yargı sistemine atılan beş adım. Modern olarak nitelenen ülkelere atılan beş adım. Tüm duyguları iğdiş eden her türlü korkuyu insanın içine salan beş adım. Özgürlüğe ve geleceğe atılan beş adım.Kelebek bir özgürlük mücadelesi.
Filmi de çok güzeldir.
Oğuz ZEYTİN
18.10.2016, 16:52
Prof. Dr. Osman TURAN - Yeni İstanbul Yazıları
http://www.kitapyurdu.com/kitap/yeni-istanbul-yazilari/395702.html&publisher_id=5449
Trabzonlu fikir ve bilim insanı rahmetli Osman Turan'ı Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi adlı çalışmasıyla tanıyoruz. Yeni İstanbul Yazıları ise 1966-67 yıllarında Yeni İstanbul Gazetesi başyazarlığında çıkan 115 köşe yazısından oluşuyor.
O dönem siyasetine, tarihe, önemli şahsiyetlere dair görüşlerini bulabiliyorsunuz.
Mesela Osman Bey siyasetçi kişiliğiyle İnönü'yü eleştirdiği bir yazısında Demirel'i de masonlukla vuruyor. Ayrıca bugüne ışık tutabilecek görüşlerinden birinde Demokrasi-Merkeziyetçi yönetim ilişkisini sorguluyor. Selçuklu uzmanı olarak Selçuklu devlet sisteminin boyların nüfuzunu kırarak merkezi güçleşme ile daha demokratik bir yapıya büründüğünü açıklıyor.
oflubektas
19.10.2016, 15:03
Madem Oğuz ZEYTİN başlığı Türklük ve Türk tarihi üzerine kapatmış, biz de oradan giderek yeryüzünün en iyi Türkologlarından üçünün eserlerinden bahsedelim :) ;
ESKİ TÜRKLER - Lev Gumilev: Türk ne değildir, ne değildir sorularının cevabını bulabileceğiniz, tarafsız gözle bakan muhteşem bir kaynak eser. Rus tarihçinin doktora tezi olarak başlamış, sonra da yapılan ekleme, düzeltme ve sadeleştirmelerle tarihe meraklı herkesin okuyacağı bir kitap haline gelmiştir. Petersburglu olan Gumilev, Türk tarihinin temellerini bulacağınız Ermitaj müzesinde (her esere 10 saniye baksanız gezmesi tam 4 gün sürüyormuş, ölmeden gitmek nasip olur inşallah) yaptığı çalışmalardan yola çıkıp, tüm Asya'yı gezerek müthiş eserler bırakmıştır. Hocanın Hunlar, (daha doğrusu Hung Liu'lar) Hazar Türkleri, bozkır halkları ve kavimler konusunda da değerli eserleri vardır.
Efsaneden gerçeğe HACI BEKTAŞ - İrene Melikoff: Alevi-Bektaşi kültürü ve günümüze gelen tüm bağlantıları Melikoff Hoca'dan sorulur. Okumadığım ama çok methedilen "Uyur İdik Uyardılar" adlı çalışması da edinilebilir. Rivayete göre Hünkar Hacı Bektaş'ın yanına gömülmeyi vasiyet etmiş ama Fransa/Strasbourg'da öldüğü için mümkün olmamış. Büyük bir deha ve sevgi insanı olduğu kadar, Osmanlı Ordusu'nun da temellerini atan Hacıbektaş-ı Veli'yi tanımak isteyenler için önemli bir kaynak eser.
ALTAY TÜRKLERİNDE ÖLÜM - Jean Paul Roux: Ülkemizde "Moğol İmparatorluğu Tarihi" adlı eseri daha meşhurdur ama bu monografisi enfestir. Önce bahsettiğimiz hocalardan Lev Gumilev'in annesi Kırım Türkü, Melikoff'un da hem babası Azeri Türkü, hem de Türkiye'de yaşadığı ve bir Türk'le evlendiği için "bizden" sayılır. En az onlar kadar ciddi araştırmaları olsa da, Roux'yu biraz oryantalist olmakla eleştirebiliriz. Yalnız defalarca Türkiye'de ödül ve nişanlar almış hocanın özellikle bu eserinde, hiç bilmediğiniz, öyle google'lardan falan bulunması mümkün olmayan çok şey öğreneceğinize eminim.
Faruk BERBER
19.10.2016, 15:12
11095
Kitap 3 ayrı hikayeden oluşuyor. İlk bölüm kitaba da adını veren Bir Delinin Hatıra Defteri. İkinci bölüm Palto, son bölümde ise Burun isimli hikayeler mevcut. Kitap oldukça kısa ve bir çırpıda bitecek türden. Önümüzdeki hafta Salı günü Ankara'da oynayacak olan "Bir Delinin Hatıra Defteri" isimli tiyatro oyununa gideceğimizden gitmeden bir kez daha okuyayım dedim. İlk kısmında yine sıkılsam da diğer hikayeleri bilmeme rağmen okuması zevkliydi. Ek olarak Palto ve Burun hikayelerinin Youtube'da radyo tiyatrosu olarak kayıtları mevcut. Okundunktan sonra olmak koşulu ile dinlemenizi öneririm ;)
Tiyatrodan gelince ona dair yorumumu da yaparım ;)
Oğuz ZEYTİN
26.10.2016, 09:08
Orhan Karaveli - Ziya Gökalp'i Doğru Tanımak
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Ziya+Gökalpi+Doğru+Tanımak-1116
Seyahatlerde yanima aldigim kitaplar daha rahat okunan ve genellikle biyografi turundedir. Ziya Gökalp Bey gibi buyuk bir ismin külliyatını universite yillarimda okumustum. Gazeteci Orhan Karaveli'nin kitabi Gökalp uzerindeki tartismalarla basliyor, onun Türklüğü'nü ispatlamaya calismis. Bence bu cabalara hic gerek yok.
Devaminda Malta'ya surgunu, kizlarina mektubu, Turan Ülküsü vs. kisaca anlatılmış.
İlk kez karsilastigim bilgi ise Gökalp'in yaklasik 900 sayfalik Felsefe Notlari'nin gectigimiz yillarda kitap olarak basilmasiydi. Bundan habersizdim.
Onu tanimayanlar icin giris kitabi olabilir.
Ölüm yıl dönümüydü Gökalp Bey'in. Ruhu şad, yolundan yürüyen bol olsun.
*
İşte onun ülküdaşlarından Türk hikayeciliğinin zirvesi Ömer Seyfettin Bey'in Turan Masalları'nı okudum son olarak.
https://www.otuken.com.tr/omer-seyfettin-turan-masallari
On yedi kısa hikayeden oluşan bu kitap ağırlıklı olarak Türklük teması taşır. Daha önce Türklük Üzerine Yazılar (Bilgi yayınları) ve Efruz Bey'i okumuştum. Bu kitapta ise "Forsa", "İhtiyarlıkta mı Gençlikte mi", "Primo Türk Çocuğu (1 ve 2)", "Üç Nasihat" gibi hikayeleri bulabilirsiniz. Ötüken, Ömer Seyfettin külliyatını yayımlıyor. Öneririm.
Kitaptan: Forsa'nın sonunda ihtiyar Kara Memiş ölümü göze alarak düşmana atılmak isteyince oğlu Kumandan Turgut babasına onun yorgun olduğunu, cenk edemeyeceğini, dinlenmesi gerektiğini ve böylece yıllardır hasret kaldığı vatana dönebileceğini söyler. Babasının verdiği cevap şöyle olur: "(Geminin kıçında sallanan sancağı gösterip) Ölürsem şunu üstüme örtün! Vatan al bayrağın dalgalandığı yer değil midir?"
Ömer Seyfettin 36 yaşında vefat etmiştir. Ziya Gökalp de 48'inde bu diyardan göç eylemişti. O kısa ömürlere ne yüce hizmetler sığdırmışlar, özenmemek elde değil.
Duru Türkçe'yi korumak ve yaymak için Ömer Seyfettin, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, H. Nihal Atsız ile Mustafa Necati Sepetçioğlu'nu daha çok okumalı, okutmalıyız. Sadece Türkçe için değil mevcut varlığımızı anlamak için de... Söyleyecek çok şey var aslında.
Faruk BERBER
01.11.2016, 10:47
11240
10/10
Bir solukta okuduğum 103 sayfalık bir kitap. Maçın başlama saatini beklerken Hamdi'yi dinleyeceğinize bu kitabı okumaya başlayabilirsiniz :) Emin olun devresinde açıp kitabı okumaya devam edeceksiniz . Kadınlara hitap etse de bizlerin de ilginç bulacağı bir eser. Başı biraz hüzünlü gibi olsa da genel anlamda trajikomik. Kız arkadaşınıza, eşinize okutun.
Dip Not : Bu tavsiyeyi verirken içerikte küfür, argo olduğunu da belirtmek isterim. Sonra karşı taraftan "bana bu kitabı mı önerdin sen ?" vs tarzı dönüşler olmasın :). O yüzden önermeden önce kitabı bir kendi süzgecinizden geçirin derim.
Oğuz ZEYTİN
09.11.2016, 13:57
Bırakın dünyayı kendi geçmişini bilmeyen sığlar (Çoğunun önünde gazeteci, yazar, akademik titr vb. var), ABD'deki seçim sonuçlarına bakarak geleceğe yön veriyor. Böylelerine teneke diyorum.
Yusuf AKÇURA - Osmanlı Devletinin Dağılma Devri (Türk Tarih Kurumu Yayınları) - (6 TL)
http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=Yayinlar&KitapNo=868
"Üç Tarz-ı Siyaset" makalesiyle kurtuluş yolunun Türkçülük olacağını anlatan Büyük Akçura'nın pek bilinmeyen bir çalışmasıdır Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri.
Küçük Kaynarca Antlaşması'ndan Üçüncü Selim Yenilikleri'ne sebep-sonuç ilişkisiyle incelenmiş tarih notlarını gözden geçirmek faydalı olacaktır.
Bu kitap farklı yayınevleri tarafından da basıldı. Diğer eserlerine ulaşmak için Ötüken Neşriyat'ın şu sayfasına bakabilirsiniz: https://www.otuken.com.tr/YazarDetay/yusuf-akcura
Oğuz ZEYTİN
09.11.2016, 18:18
TÜYAP Kitap Fuarı 12 Kasım'da başlıyor.
İmza Günleri tarihlerinden açıklananlar şurada: http://www.istanbulkitapfuari.com/imza-gunleri
Yağmur Tunalı katılıyormuş. Severek okurdum ancak siyasi hırsının getirdiği ukalalık çoğu okurunun saygı ve sevgisini kaybetmesine sebep oldu. Tıpkı Adnan İslamoğulları gibi...
Listedeki yazar-şairlerden sadece yaşayan hakiki Türkçüler'den Turgut Güler'le sohbet etmek isterdim. Tanımayanlar için şu kitabını öneririm: https://www.otuken.com.tr/orhundan-tunaya-ulug-turkler
Oğuz ZEYTİN
10.11.2016, 08:50
Bugün, 1944'te yargılanıp beraat eden Türkçü-Turancılardan merhum Osman Yüksel Serdengeçti Bey'in ölüm yıldönümü.
<colgroup><col></colgroup><tbody>
Akdeniz Hilalindir,
Mabetsiz Şehir,
Gülünç Hakikatler,
Bu Millet Neden Ağlar,
Bir Nesli Nasıl Mahvettiler adlı kitaplarını daha çnce okumuştum.
</tbody>
Şimdi Türk Edebiyatı Vakfı, onun yıllar önce çıkardığı Serdengeçti dergisinin sayılarını toplayarak yayımladı.
http://turkedebiyati.com.tr/Book/BookDetail?BookId=231
Arşivlerde zor bulanan otuz üç sayı Serdengeçti'yi tanesi 2 TL'ye okuyabilirsiniz.
Meraklısı varsa kaçırmasın...
Faruk BERBER
13.11.2016, 14:52
Sabahattin Ali'nin "Değirmen" isimli kitabını okudum. Öykülerden oluşan kitabı nedense çok basit buldum. Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan isimli eserlerinden sonra yükselen beklentim ile alakalı olabilir bu durum.
İlker Yazıcıoğlu
14.11.2016, 09:32
Sabahattin Ali'nin "Değirmen" isimli kitabını okudum. Öykülerden oluşan kitabı nedense çok basit buldum. Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan isimli eserlerinden sonra yükselen beklentim ile alakalı olabilir bu durum.
Sabahattin Ali'nin ana eserleri (roman diyebileceğimiz eserler), yukarıda saydığın 3 kitap zaten.
Diğer eserleri küçük hikayeler ve de tiyatro oyunlarından oluşan eserleri.
Üstad, zaten 40 yaşında ,çok genç öldü.(öldürüldü)
Belki daha da iyi eserler verebilirdi daha uzun yıllar yaşasaydı.
Demeye çalıştığım, 3 ana eseri yazımda zirvedir bana sorarsan.
O yüzden,diğer eserleriyle karşılaştırma yapınca ,ister istemez aynı tadı vermeyecektir.
Faruk BERBER
14.11.2016, 11:04
Bilgilendirme için teşekkürler canım.
Şu sıralar okuduğum romanın adı da Para Harekatı, aslında tam olarak roman gibi de değil. Ekonomiye ilgi duyanların mutlaka okumasını tavsiye ederim. Ülkelerin yaşadığı ekonomik krizler ile alakalı bir yazı, ekonomik terimlere uzak olanlar için roman tadında akıcı bir şekilde yazılmış kitap. Yazar Yaşar Erdinç.
Oğuz ZEYTİN
14.11.2016, 12:46
Türk Milliyetçiliğinde Katedilmemiş Bir yol: Hristiyan Türkler ve Papa Eftim
http://istospoli.com/book/Ulus_ile_Din_Arasinda-Turk_Ortodoks_Kilisesi
Geçen hafta Agos'ta* yazarıyla röportajına denk gelmiştim. Gerçi Agos'taki röportajin kelime aralarında Türklük ve milliyetçilik iğnelemeleri yok değildi. Neyse, mevzu bu değil.
Bir Türk milliyetçisi olarak Ziya Gökalp ekolünde zihnimi meşgul eden sorulardan biri olmuştu sürekli Hristiyan Türkler. "Dili dilimden, dini dinimden" olarak cumhuriyetin Türk tanımı hem sosyolojik hem de kültürel fonda işlenmişti. "Irk hayvanlarda aranır" diyerek "Vatandaşlık bağı" ile sınırlandırılan bir Türk tanımı itiraf etmeliyim ki içime çoğu zaman sinmedi. Hatta içinde yer aldığım fikir grupları-ocaklar-derneklerde bunu da açıkça tartışmaya açmıştım. Destek bulduğum söylenemez. Bize hep anlatılır; "Balkanlarda Türk soylu olmayan müslümanlar Türkiye'ye alındı. Anadolu ve İstanbul'daki Türkçe konuşan gayrı müslimler Yunanistan'a gönderildi".
Türk Milliyetçiliği ve milliyetçileri, Gökalp'ten yüzyıl sonra bunu tartışabilmeli. Tam da Suriye'de bugüne dek görülmeyen şii Türkmen-sünni Türkmen noktasındaki mezhep kışkırtılması körüklenirken meselenin değil mezhep din bile olmadığı Türkeli'nin her burcuna anlatılmalı.
* http://www.agos.com.tr/tr/yazi/16941/cumhuriyetin-hiristiyan-turklerle-imtihani
Bir diğer tanıtım yazısı için: http://kitap.radikal.com.tr/makale/haber/muslumanlik-harici-bir-turkluk-hic-kabul-gormedi-434839
Oğuz ZEYTİN
14.11.2016, 12:50
Rahmetli Kemal Çapraz'ın "Sürgünde Yeşeren Vatan Kırım"ından sonra "Kuzeydeki Yavru Vatan - Kırım" adı verilen çalışması KOCAV Yayınları'ndan çıktı.
Geçen hafta tanıtımı yapıldı.
https://www.kitapambari.com/kuzeydeki-yavru-vatan-kirim-kemal-capraz
Kitabın arka kapağında Mustafa Cemiloğlu'nun şu yazısı yer alıyor:
11404
Oğuz ZEYTİN
15.11.2016, 13:33
Yrd. Doç. Dr. Murat Kılıç - "Allah, Vatan, Soy, Milli Mukaddesat - Türk Milliyetçiler Derneği"
http://www.iletisim.com.tr/kitap/allah-vatan-soy-milli-mukaddesat/9307#.WCrgzNSLRkg
İçinden: http://www.iletisim.com.tr/images/UserFiles/Documents/Gallery/allah-vatan-soy-milli-mukaddesat.pdf
Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih kürsüsü hocalarından Murat Bey'in doktora tezinin genişletilmiş hali. İki üç ay önce çıkmış.
Bu dernek hakkında daha önce Prof. Dr. Necmettin Sefercioğlu'nun Bilgeoğuz'dan çıkan kitabını okumuştum. Hakkında bilinen çok fazla yanlış var. Mesela bu dernek toplumun pek bilmediği şekilde DP tarafından kapatılmıştır.
Şimdi Murat Hoca'nın çalışması elimde. O biraz daha derneğin teori-fikir tarafını işlemiş. Milliyetçiliğin muhafazakar desenlerden etkilenmesini incelemiş. İki üstte paylaştığım "Hristiyan Türkler ve Papa Eftim" kitabıyla arka arkaya oyunca iyi geldi. Yakın tarihi merak eden arkadaşlara tavsiye ederim.
Bu arada, bir dizi yapımcısına ödül töreninde söz verilmedi diye herkesin Ertuğrul Gazi ruhuyla cenge kalkışmasına, Atatürk'ü anma mesajlarında neden "Atatürk" yazılmadı diye kopan magazinel fırtınalara baktıkça gülüyorum.
Ortaçağ karanlığı Türk Medeniyeti için aydınlıktı. Karanlık batılıların yakıştırması. Klasik örnek vardır ya: Bizim ceddimiz tarih sayfalarını ilimde, düşüncede, er meydanında doldururken Batı, meleklerin cinsiyetini tartışırmış. Şimdi onlar fezaya giderken biz dizi yapımcısına söz verilmedi diye Selçuklu'ya Osmanlı'ya saygısızlık yapıldı diyoruz. Bir toplum ancak bu kadar boş bireylerden oluşabilir. Allah sonumuzu hayreylesin.
Faruk BERBER
23.11.2016, 16:16
Türk Tarih Kurumu'nun Belleten dergisinin tüm sayılarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=DergiSayilar&DergiNo=1
Oğuz ZEYTİN
23.11.2016, 17:23
TÜYAP'ı kaçıranlar üzülmesin. CNR Kitap Fuarı 24 Şubat'ta...
http://cnrkitapfuari.com/
*
Bu arada "Turan" Dergisi'nin 29. sayısı çıktı.
11509
Faik Yılmaz
24.11.2016, 09:20
Şöyle büyük bir fuara gidemedim hayat boyu ya ona yanarım......
herhaldesabah girsem akşam bile çıkamazdım oradan....
Oğuz ZEYTİN
24.11.2016, 11:35
http://kitap.ykykultur.com.tr/kitaplar/bu-bir-cagridir
Yaşar Kemal - Bu Bir Çağrıdır
Değerli bir büyüğümden gelen armağandı. Yazarın çeşitli zamanlardaki açıklama, söyleşi ve yazılarından oluşan bir derleme. Ana konu; yazarın, etnik bir grubun Türkiye gündemini terörize etmesine karşı bakışı. Özgürlük, barış sözcükleri arasına sıkıştırılan etnikçilik.
Sorun, söz konusu etnik yapının dilini istemesiymiş. Ve "hiç olmazsa Türklerin sahip olduğu kadar MADDİ güce" ulaşmasıymış. Terör bu yoldaki bir araç. Ve bunun adı özgürlük? Barış?
Bu ülkede bazı kavramların yeniden ama AKILLA tarifine ihtiyaç var.
Kitapta hoşuma giden görüşleri de olmadı değil. Mesela Yavuz Baydar'a verdiği bir röportajda şöyle demiş:
"... Sevr gerçekleşseydi, Türk halkını kimse asimile edemezdi. Çünkü onun arkasında Dede Korkut vardı. Bir halkın bir tek Dede Korkut'u bile olsa o halka kimsenin gücü yetmez."
Şu gerçekten yola çıkıp "Bizim neden Dede Korkutumuz yok? Acaba dilimiz olmadığı için mi? Yoksa bu sebepten mi devletimiz de yok? Acaba biz millet olma mertebesinde değil miyiz?"... gibi sorular beraberinde gelecektir. Bütün özgürlükçü (!), açılımcı (!), barışsever (!) etnikçiler düşünse fena olmaz.
Murathan
24.11.2016, 14:22
11515
Oğuz ZEYTİN
01.12.2016, 15:07
Bu aralar aynı adı taşıyan ve bu yıl basılan iki farklı kitabı okuyorum: Oğuz Kağan Destanı.
Biri Prof. Dr. Tufan Gündüz Hoca'nınki (Yeditepe): http://www.yeditepeyayinevi.com/kitap/oguz-kagan-destani-p590984.html
Diğeri Prof. Dr. Necati Demir Hoca'dan (Ötüken): https://www.otuken.com.tr/necati-demir-oguz-kagan-destani
İkisi de kitabını "Türk kimliği" olarak tanımlıyor. Tarihi, kültürü, hayatı... Türklüğe dair ne varsa Oğuz Kağan Destanı bunu anlatıyor.
Reşidüddin'in Cami-üt Tevarih'i temel alınmış. Yazıcıoğlu Ali de çevrilmiş. Biri Tahran, diğeri Kazan çevirisi.
Aynı anda karşılaştırmalı okumaya çalışıyorum. İkisi de nefis... Detaylarda farklar var tabii.
Eğer zaman elverirse bunlardan sonra Reşidüddin'in Cami-üt Tevarih'ini de okuyacağım. Onu da Bilge Kültür Sanat'tan buldum. http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=683
artvints
07.12.2016, 18:36
http://www.remzi.com.tr/files/books/2981/dosya/odak-noktamiz-futbol-issuu.pdf
futbolcularımız, antrenörlerimiz ve taraftarımız okusun, lazım bu aralar.
Oğuz ZEYTİN
09.12.2016, 07:50
http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=850
Prof. Dr. Vahit TÜRK - Kazakistan'da Kızıl Kıtlık
Daha önce Vahit Hoca'nın çeşitli dergilerde çıkan makalelerinden oluşan Türkçe Yazıları'nı okumuştum. Şimdi elimizde "Kazakistan'da Kızıl Kıtlık" var. Sovyet dönemi Rus baskı ve zulmünü anlatıyor, birinci ağızlardan... Tarihin kaydettiği en büyük vahşetlerden biri zalim komünist Rusların mazlum Türklere yaptıklarıdır. Allah'tan; özgürlük, eşitlik, barış diyip yaşam hakkını gaspedenleri unutmayan milliyetçiler var.
Oğuz ZEYTİN
11.12.2016, 10:25
Firsat buldukca sureli yayinlardan bahsediyorum. Kimi aylik, kimi uc aylik tarih, edebiyat, strateji, siyaset, kultur ve sanat dergilerinden aralik ayi icin dikkatimi ceken Turk Edebiyati oldu.
Hem Mehmed Akif hem de Kutadgu Bilig incelenmis. Ahmet Bican Ercilasun Hoca'yla yapilmis bir soylesi de var.
http://turkedebiyati.com.tr/LiteratureMagazine/Index?id=69
İlyas Özdemir
11.12.2016, 14:00
Mustafa Yıldırım sivil örümceğin ağında
Oğuz ZEYTİN
15.12.2016, 10:09
İbrahim Hakkı GÜNDOĞDU - Bozkırın Son Atlısı: Timur
http://www.anemonyayinlari.com/kitapdetay.asp?ID=279
Tarihi romanlar, market raflarında veya otobüs seyahatlerinizde mola verdiğiniz tesislerde karşınıza en sık çıkan kitap türlerinden. Sayının çok olması haliyle seçici olmamızı gerektiriyor. Sonuçta Atsız ve Sepetçioğlu gibi yıllarca emek verip şaheserler üreten nadir. Hele de günümüzde...
Hemşehrimiz İbrahim Hoca uzun süreli çalışmasını geçen ay tamamlayıp okurlarının beğenisine sundu. Araştırmalarına bir belgesel için başlayan hoca sonunda hacimli bir kitap ortaya çıkarmış.
İbrahim Hoca, emekli tarih öğretmeni. Aynı zamanda şair ve ressam. Bazı reklam ajanslarına sanat danışmanlığı yapıyor. Ayrıca milliyetçi STK'lerde yöneticilik geçmişi de var.
Kitap henüz taze, bir ay oldu çıkalı. İlgilenenler D&R'den temin edebilir: http://www.dr.com.tr/Kitap/Bozkirin-Son-Atlisi-Timur/Ibrahim-Hakki-Gundogdu/Edebiyat/Roman/Turkiye-Roman/urunno=0000000722159
Oğuz ZEYTİN
18.12.2016, 18:38
Şehit Recep Haşatlı Armağanı - Rasim Ekşi ve Dr. Erol Cihangir (Turan Kültür Vakfı Yayınları)
80 oncesi oğluyla birlikte şehit edilen dönemin MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı anısına hazırlanan bir çalışma. Serinin önceki kitapları arasında Baymirza Hayit, Rauf Denktaş ve Ebulfez Elcibey de var.
Kitabı piyasada bulmak cok zor. Dogu Kütüphanesi'nden edinebilirsiniz belki. İsteyen olursa gönderebilirim.
11728
Oğuz ZEYTİN
22.12.2016, 14:57
Her Zaman, Her Şeye, Herkese Muhalif Bir Türkçünün Portresi "Dr. Rıza Nur" - Prof Dr. Zakir AVŞAR
http://www.kitapyurdu.com/kitap/bir-turkcunun-portresi-dr-riza-nur/264196.html&filter_name=r%C4%B1za%20nur
Bence Rıza Nur; Enver Paşa ve Mahmut Esat Bozkurt ile birlikte iyi ve doğru tanınması gereken ebedi şahsiyetlerdendir. Kulaktan dolma bilgilerle geçiştirilip dedikodularla hakkında hüküm verilecek kadar basit biri değil. Bugün Lozan konuşuluyor ama Rıza Nur anılmıyor. Bu hem geçmişi bilmememizden hem de bazı isimlere olan mesafemizden kaynaklanıyor. "Ya boşver bu adam ırkçı" diye buruşturup bir köşeye atılan nice değerden yalnızca biri Rıza Nur.
Onunla ilgili olarak aklımda kaldığı kadarıyla "Siyasi Risaleler" ve "Sıradışı Bir Muhalif" kitaplarını okumuştum. Bu çalışma biraz daha detaylı. Önce 1992'de basılmış, elimdeki 2011 basımı gözden geçirilmiş.
Zakir Hoca aynı zamanda Rıza Nur'un "Tanrıdağı Dergisi"ni de inceleyip basmıştı (Berikan'dan çıkmıştı). Çalışmasının titizlikle ve kapsamlı olarak (En azından benim ilgilendiğim boyutlarına ilişkin) yapıldığını gördüm.
Merak edenlere öneririm.
oflubektas
23.12.2016, 11:04
Bence Rıza Nur; Enver Paşa ve Mahmut Esat Bozkurt ile birlikte iyi ve doğru tanınması gereken ebedi şahsiyetlerdendir. Kulaktan dolma bilgilerle geçiştirilip dedikodularla hakkında hüküm verilecek kadar basit biri değil. Bugün Lozan konuşuluyor ama Rıza Nur anılmıyor. Bu hem geçmişi bilmememizden hem de bazı isimlere olan mesafemizden kaynaklanıyor. "Ya boşver bu adam ırkçı" diye buruşturup bir köşeye atılan nice değerden yalnızca biri Rıza Nur.
Hocam yapma Allahaşkına, "Türkçü olsun çamurdan olsun" diyorsun ama Rıza Nur'dan bahsediyoruz. Hatıratında önce "ben kaldırdım" diye övündüğü halifeliği, daha sonra öve öve bitiremeyip "kaldırılması yanlıştı" diyor. Eşcinselliği hadi özel hayatı olsun, yediği naneleri ballandıra ballandıra anlatıyor. Yaşadığı onca psikolojik rahatsızlığı da yazmış, daha sonra o tahtası eksik kafayla hiçbir sorunu yokmuş gibi anlatıyor. Lozan'daki açık iftiraları da cabası. Bugün tarihçi diye ortada dolaşan, yıllarca Zaman gazetesinde yazıp şimdi cemaate saydıran iktidar yalakalarının Lozan ve Atatürk'ün soyu konusunda tek iftira kaynağı da Rıza Nur'dur. (Yalnız onca iftira arasında bizim heyet tarafından Midilli'nin Lozan'da unutulduğu doğru maalesef, İngilizler vermeye hazırmış ama istememişiz, Curzon da anlaşma imzalandıktan sonra dalga geçmiş) Kendisiyle ilgisi olmadığı halde İzmir suikastı sonrası "beni de asacaklar" diye Paris'e kaçmış ve hiç yurda dönmemiş. Ayrıca "Mustafa Kemal Türk Miletinin düşmanıdır" lafı kendisine ait. Tamam, vaktiyle önemli yerlere gelmiş başarılı bir doktor, memleketin ilk eğitim bakanı, önemli bir münevver olabilir, tarih kimin hain olup olmadığı konusunda adil de olmayabilir ama kısmen aklını yitirmiş bu iftira makinesi de bu kadar övgüye mazhar olmasa gerek.
İlker Yazıcıoğlu
23.12.2016, 11:13
Eşitsizliğin Bedeli
Joseph E. Stiglitz
İletişim Yayınları
Nobel ödüllü ekonomist,bazı katılmadığım noktalar olsa da kapitalist sisteme eleştirel yaklaşmış ve de insanların bizzat hayatlarının içinde yer alan marka ve kurumları örneklemelerde kullanarak ilginç yaklaşımlarda bulunmuş.
Kitabın içeriği, ekonomistlerin hakim olduğu teknik kavramlarla doldurulmamış, herkesin anlayıp fikir sahibi olabileceği şekilde yazılmış ilginç yaklaşımlarla dolu.
Ekonomi ile ilgili konularda ilgisiz olsam da, kitap beni cezbetti diyebilirim...
http://www.iletisim.com.tr/kitap/esitsizligin-bedeli/8918#.WFzb1RuLTDc
İlker Yazıcıoğlu
23.12.2016, 11:25
Şöyle büyük bir fuara gidemedim hayat boyu ya ona yanarım......
herhaldesabah girsem akşam bile çıkamazdım oradan....
6-15 Ocak tarihleri arasında Ankara ATO Congresium'da kitap fuarı var.
Her yıl düzenli olarak yapılır.
O tarihlerde Ankara'da olamama ihtimalim bir hayli yüksek malesef.
Bakalım artık..
Aslında günü birlik bir hafta sonu gelsen bile yeter.Sabah uçağıyla gel,gece uçağıyla dön...
Vakit ve nakit ayırmaya değer bence...
Bir düşün derim:)
Oğuz ZEYTİN
23.12.2016, 11:47
Hocam yapma Allahaşkına, "Türkçü olsun çamurdan olsun" diyorsun ama Rıza Nur'dan bahsediyoruz. Hatıratında önce "ben kaldırdım" diye övündüğü halifeliği, daha sonra öve öve bitiremeyip "kaldırılması yanlıştı" diyor. Eşcinselliği hadi özel hayatı olsun, yediği naneleri ballandıra ballandıra anlatıyor. Yaşadığı onca psikolojik rahatsızlığı da yazmış, daha sonra o tahtası eksik kafayla hiçbir sorunu yokmuş gibi anlatıyor. Lozan'daki açık iftiraları da cabası. Bugün tarihçi diye ortada dolaşan, yıllarca Zaman gazetesinde yazıp şimdi cemaate saydıran iktidar yalakalarının Lozan ve Atatürk'ün soyu konusunda tek iftira kaynağı da Rıza Nur'dur. (Yalnız onca iftira arasında bizim heyet tarafından Midilli'nin Lozan'da unutulduğu doğru maalesef, İngilizler vermeye hazırmış ama istememişiz, Curzon da anlaşma imzalandıktan sonra dalga geçmiş) Kendisiyle ilgisi olmadığı halde İzmir suikastı sonrası "beni de asacaklar" diye Paris'e kaçmış ve hiç yurda dönmemiş. Ayrıca "Mustafa Kemal Türk Miletinin düşmanıdır" lafı kendisine ait. Tamam, vaktiyle önemli yerlere gelmiş başarılı bir doktor, memleketin ilk eğitim bakanı, önemli bir münevver olabilir, tarih kimin hain olup olmadığı konusunda adil de olmayabilir ama kısmen aklını yitirmiş bu iftira makinesi de bu kadar övgüye mazhar olmasa gerek.
Doğrusu ne diyeceğimi şaşırdım Hasan Hocam. "Türkçü olsun, çamurdan olsun" mu olsun demişim? Bu çıkarımı yansıtacak ne yazdım diye defalarca okudum kendi mesajımı. Üstelik kitabın adında geçen sözcük hariç Türkçülüğü'ne dair tek ifadem yokken... Sırf daha iyi tanınsın isteyerek (bence) iyi bir biyografiyi paylaşmıştım. Ortalıkta dönen dedikodulara da temelli cevaplar bulunabilecek bir kaynak ayrıca.
Kaldı ki tekrar ediyorum, Rıza Nur basit bir şahsiyet değildir. Tutarsızlığı, bencilliği, vehimleri, yalnızlığı... Bunlarla ilgili yorumum da yok. Aynen sizin vurguladığınız (Övdüğünüz demeyeceğim) gibi önemli bir tıp adamı (Ortopedi Kürsüsü'nü kurmuş) ve değerli bir düzen muhalifiydi. Yine aynı satırlarda birlikte andığım Enver Paşa'yı da eleştiriyor Rıza Nur mesela.
Katkılarınız için teşekkür ederim.
Oğuz ZEYTİN
23.12.2016, 11:52
Eşitsizliğin Bedeli
Joseph E. Stiglitz
İletişim Yayınları
Nobel ödüllü ekonomist,bazı katılmadığım noktalar olsa da kapitalist sisteme eleştirel yaklaşmış ve de insanların bizzat hayatlarının içinde yer alan marka ve kurumları örneklemelerde kullanarak ilginç yaklaşımlarda bulunmuş.
Kitabın içeriği, ekonomistlerin hakim olduğu teknik kavramlarla doldurulmamış, herkesin anlayıp fikir sahibi olabileceği şekilde yazılmış ilginç yaklaşımlarla dolu.
Ekonomi ile ilgili konularda ilgisiz olsam da, kitap beni cezbetti diyebilirim...
http://www.iletisim.com.tr/kitap/esitsizligin-bedeli/8918#.WFzb1RuLTDc
"Küreselleşme - Büyük Hayal Kırıklığı" diye bir kitabı çok satmıştı ve birçok çalışmaya referans olmuştu İlker. Onu da bulabilirsen okuyabilirsin. Ayrıca Dünya Gazetesi'nde periyodik olmayan makaleleri çıkıyor.
İlker Yazıcıoğlu
23.12.2016, 11:54
"Küreselleşme - Büyük Hayal Kırıklığı" diye bir kitabı çok satmıştı ve birçok çalışmaya referans olmuştu İlker. Onu da bulabilirsen okuyabilirsin. Ayrıca Dünya Gazetesi'nde periyodik olmayan makaleleri çıkıyor.
Not aldım Oğuz,çok teşekkür ederim.Hatta şu anda kitabın pdf'i önümde.
gargaris61
26.12.2016, 21:50
Okumaya başladığım kitaplardan birisi ki bitirmek üzereyim: Anbasis'ten Atatürk'e Seyahatnamelerde Trabzon. Kesinlikle her Trabzonlunun, ben Trabzonluyum diyenlerin okuması gereken bir kitap. M.Ö 200 lü yıllarda Anabasis'in Trabzon seyahatini anlatan seyahatnameden başlayıp Atatürk'ün Trabzonu son ziyaretine kadar Trabzon'un tarihsel ve ekonomik gelişimini anlatıyor. Hele bir de anlatılan mekanları bilenler, yani Trabzon'da uzun yıllar yaşamış olanlar kitabı okurken sık sık "Vay bee" diyecekler. Garantisini veriyrum tarihsel ve ansiklopedik çok güzel bir kitap. Sıkılmadan okuyacaksınız. Kitabın baskısı yıllar önce bitmiş ama internette 5-6 dk lık bir aramayla veya Trabzon'daki kütüphanelerde kesinlikle bulabileceğiniz bir kitap.
Oğuz ZEYTİN
30.12.2016, 12:25
Prof. Dr. Orhan TÜRKDOĞAN - Türk Ulus Devlet Kimliği
http://www.cizgikitabevi.com/kitap/25-turk-ulus-devlet-kimligi
Yaşayan ulu çınarlardan Orhan Türkdoğan Hoca'nın bu çalışmasında millet kavramının gerçekliği ve milliyetçiliğin geçerliliğini çok net örneklerle bulacaksınız. Açılım safsatasına zamanında yapılmış haklı ve sert bir eleştiri olarak da okuyabilirsiniz.
Yine bir Prof. Dr. Orhan Türkdoğan çalışması vardı elimde: Milli Kimliğin Yükselişi - Niçin Milletleşme
http://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=&kitapID=241
Hoca günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan (Çoğu hatalı) klan, etnisite, etnik grup, millet, ümmet, ırk, milletleşme, milliyetçilik, kültür gibi kavramları teoriyle pratiği harmanlayarak açılıyor. İlk kez kendisinin saha çalışmalarıyla haberdar olduğumuz birçok konuyu paylaşıyor. Literatürde en çok başvurulan Peter A. Andrews'ün "Türkiye'de Etnik Gruplar" araştırmasına sağlam itirazlarını da bu eserde buluyoruz.
Faik Yılmaz
04.01.2017, 08:16
Efsane - İskender Pala
Üstadın Barbaros Hayrettinin hayatını anlatan trihi romanı....
Üstadın tarzını biliyorsanız ve hoşunuza gitti ise bu kitapta hoşunuza gidecektir.....
Zaman zaman gemicilik terimlerinin fazlalığı nedeniyle birazcık sıkıyor olsada akıcı güzel bir kitap. Tabi Üstadın asıl mesleği olan halk edebiyatını, peşinden koşulan masumane aşkları da yaşatmadan olmaz değil mi ?
Faruk BERBER
06.01.2017, 01:49
2017 yılı için 200 kitap hedefi koydum bakalım kendime. Haftada 4, ayda 16 kitap eder.
Okudukça paylaşıma devam ederim ;)
Sizlerin bu tarz hedefleriniz oluyor mu ?
Bu arada şuan Marcel Desailly'nin "Kaptan" isimli kitabını okuyorum. Futbolu seven herkesin keyifle okuyacağı türden bir kitap.
Faik Yılmaz
06.01.2017, 08:08
2017 yılı için 200 kitap hedefi koydum bakalım kendime. Haftada 4, ayda 16 kitap eder.
Okudukça paylaşıma devam ederim ;)
Sizlerin bu tarz hedefleriniz oluyor mu ?
Bu arada şuan Marcel Desailly'nin "Kaptan" isimli kitabını okuyorum. Futbolu seven herkesin keyifle okuyacağı türden bir kitap.
Bende önceleri her haftaya 1 kitap hedefi koymuştum.....
yıl boyunca 40 civarı okuyabildim.....
Her gün en az 2-3 gazede okurum. Dergilerde var haftalık ve aylık olrak takip ettiğim. Eğer onları hiç okumadan sadece kitap okusaydım 150-200 civarı kitap okuyabilirdim diye tahmin ediyorum.....
hedef olarak değil ama kafa dinlendirmek , yeni bir şeyler öğrenmek ve belirli bir fikri olgunluk değerine ulaşmak için kitap okumanın şart olduğunu düşünüyorum.
saygılar hürmetler....
Oğuz ZEYTİN
06.01.2017, 13:50
Bu kitaplara bir tane daha ekleyeyim. Kiymetli buyugum Dr. Erol Cihangir Hocam'in "Emir Sekip Aslan ve Sehid-i Muhterem Enver Pasa" adli calismasi.
Dogu Kütüphanesi'nden cikan orjinal bir kitap. Enver'i merak edenlere tavsiyemdir.
11900
Bayrak, Kalpak, Revolver: "İttihat ve Terakki Cemiyeti"
Ermeni Meselesi'ne dair yaptığı çalışmayla ve 21. Yüzyıl Dergisi'nden tanıdığım genç araştırmacı arkadaşımız Hakan Boz bu defa İttihat ve Terakki Cemiyeti için kolları sıvadı. Kendisinin editörlüğünde hazırlanan kitap on altı makaleden oluşuyor. Bunlardan biri Turan Dergisi'nden hocam Erol Cihangir'e ait (Enver Paşa'nın Trablusgarp Savaşı). Feroz Ahmad'in ön söz yazdığı bu çalışmayı incelemenizi önerir, desteklerinizi beklerim. :)
http://www.dr.com.tr/Kitap/Bayrak-Kalpak-Revolver/Kolektif/Arastirma-Tarih/Tarih/Cumhuriyet-Tarihi/urunno=0000000726543
Faruk BERBER
07.01.2017, 21:27
Türk Edebiyatının Mutlaka Okunması Gereken En Etkili 25 Romanı :
https://onedio.com/haber/turk-edebiyatinin-en-etkili-romani-515177?utm_medium=pch_link&utm_source=ferdi&utm_content=click&utm_campaign=T%C3%BCrk%20Edebiyat%C4%B1n%C4%B1n%20 Mutlaka%20Okunmas%C4%B1%20Gereken%20En%20Etkili%20 25%20Roman%C4%B1&utm_term=0xid-557aab2b9ee0c0bc33ed1847-526504074127643308000004
Oğuz ZEYTİN
09.01.2017, 19:54
http://www.ilgikultur.com/prddet.php?pid=408
Hasip Saygili - Rumeli Türkleri ve Müslümanları
Prof. Dr. İskender Öksüz'ün tavsiyesi üzerine okudum.
Kosova'da gorev yapmis akademik calismalari olan bir askerin arastirmalariyla Osmanli'nin son kirk yılında Rumeli Türklüğü'ne uzaniyorsunuz.
Alman kökenli bir Osmanli müşiri Mehmet Ali Paşa'nin Berlin Konferansi'nda savunduğu arnavutlar tarafindan vahşice katledilmesini bu kitapta okudum ilk defa.
Yeni cikan bu kitap dokuz makale ve sonucta yazarin onerilerinden oluşuyor.
Faik Yılmaz
10.01.2017, 08:31
2017-2. Kitap
Ömer Bin Abdülaziz-İslam Toplumunun Yeniden İnşası
Yazarı : Prof Dr. Ahmet Ağırakça
Yorum : Peygamberimizden sonra Hz. Ebu Bekir , Hz Ömer , Hz. Osman ve Hz. Ali ( radiallahu anh) Halife oldu. Sonra Emeviler hile ile iktidarı ele geçirdiler. Bir çok olumlu icraatları olsa da sefahata düşmeleri , cihat görevini aksatmaları , dinimizin temeline uygun olmayan davranışlar sergilemeleri ve de Araplara değer vererek diğer İslami unsurları hakir görmeleri nedeni ile bozulmalar olmuş fikir ayrılıkları savaşlara kadar ulaşan fikir ayrılıklarının başlangıcı olmuştu. Toplumsal huzur azalmış bir kısım zengin insan dışında hak,hukuk ,,adalet gibi asli kavramlar insanların unuttuğu şeyler olmuştu...
İşte böyle bir devirde iktidara gelen ve sadece 30 ay kadar iktidarda kalan Hz Ömer'in torunu Ömer Bin Abdülaziz'in şimdi bize hayal gibi gelen icraatları ve yaşamı anlatılmış. Herkesin özellikjle bizi yönetenlerin okuması ve ibret alması gereken bir eser bu...
hayatını merak etttiğim şahsiyetlerden birinin daha kitabını okumakla çok mutlu olduğumu ancak şimdi durumla kıyaslayarakta üzüntüye düştüğümü belirtmeden edemeyeceğim....
Faik Yılmaz
12.01.2017, 08:16
2017-3.Kitap
Selçuklu Aslanı-Erhan AKHAN
Kösedağ Savaşı'ndan sonra dağılan Selçuklu Devleti ve Moğol İstilası altındaki Anadolu dönemindeki olaylar tarihsel romanın içinde aktarılmış.... Bir Kara Murat Havası var. Hatta bazen daha fazlası. Kitabın yeni yazarı kahramanlıkla hayal arasında bocalayıp kalmış biraz. Bazen tabiri caizse ipin ucunu kaçırmış.....
Buna rağmen okunabilir sürükleyici bir eser olabilmiş. Tarihsel dönemdeki olayları ve dönemin ruhunu okuyucusunu sıkmadan aktarabilmiş....
Oğuz ZEYTİN
13.01.2017, 23:25
http://www.ilgikultur.com/prddet.php?pid=408
Hasip Saygili - Rumeli Türkleri ve Müslümanları
Prof. Dr. İskender Öksüz'ün tavsiyesi üzerine okudum.
Kosova'da gorev yapmis akademik calismalari olan bir askerin arastirmalariyla Osmanli'nin son kirk yılında Rumeli Türklüğü'ne uzaniyorsunuz.
Alman kökenli bir Osmanli müşiri Mehmet Ali Paşa'nin Berlin Konferansi'nda savunduğu arnavutlar tarafindan vahşice katledilmesini bu kitapta okudum ilk defa.
Yeni cikan bu kitap dokuz makale ve sonucta yazarin onerilerinden oluşuyor.
Kitaptan bir bölümle ilgili...
Jandarma Halim'in hikayesi ve Karlov'dan önce öldürülen Rus elçiler:
https://www.youtube.com/watch?v=W_I36lamf2I&feature=youtu.be
Oğuz ZEYTİN
14.01.2017, 14:50
Altay Cengizer - Adil Hafızanın Işığında
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Adil+Hafızanın+Işığında-1923
Altay Cengizer'i çeşitli ortamlarda duyuyor, duydukça merak ediyordum. Her kesimden insanın övgüyle bahsettiği kişiyi ülkemizde bulmak neredeyse imkansiz. Altay Bey'i gecen yıl cikan bu kitabıyla daha iyi tanıdım.
Son 150 senenin tarih sohbetini bulacaksiniz bu kitapta. Kaygısız ve samimi. Bazi tespitler cok basit gelebilir ama icten ice "Aslında dogru" demekten kendinizi alikoyamiyorsunuz.
Jon Türkler, İttihatçılık, Balkan Faciasi, Cihan Harbi, Genc Cumhuriyet, Enver Paşa hakkında farkli bakis acilarina ulaşabileceğiniz bu calisma kitapliginizda bulunmali.
Mollasalihoğlu
17.01.2017, 13:56
Altay Cengizer - Adil Hafızanın Işığında
http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Adil+Hafızanın+Işığında-1923
Altay Cengizer'i çeşitli ortamlarda duyuyor, duydukça merak ediyordum. Her kesimden insanın övgüyle bahsettiği kişiyi ülkemizde bulmak neredeyse imkansiz. Altay Bey'i gecen yıl cikan bu kitabıyla daha iyi tanıdım.
Son 150 senenin tarih sohbetini bulacaksiniz bu kitapta. Kaygısız ve samimi. Bazi tespitler cok basit gelebilir ama icten ice "Aslında dogru" demekten kendinizi alikoyamiyorsunuz.
Jon Türkler, İttihatçılık, Balkan Faciasi, Cihan Harbi, Genc Cumhuriyet, Enver Paşa hakkında farkli bakis acilarina ulaşabileceğiniz bu calisma kitapliginizda bulunmali.
Reis, eşim Orta Asya Türk Tarihi'ne merak saldı ama çok akademik olursa da sıkılacağını düşünüyorum. Önereceğin kitaplar var mı bu döneme dair? :)
Oğuz ZEYTİN
17.01.2017, 14:10
Reis, eşim Orta Asya Türk Tarihi'ne merak saldı ama çok akademik olursa da sıkılacağını düşünüyorum. Önereceğin kitaplar var mı bu döneme dair? :)
Temel kitaplardan biri Leon Cahun'un Asya Tarihine Giriş'tir. Baskısını bulmak biraz güç.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Asya-Tarihine-Giris/Leon-Cahun/Arastirma-Tarih/Tarih/Dunya-Tarihi/urunno=0000000199435
Selenge'de Gumiliev'in Hazar Çevresinde Bin Yıl'ı var: http://www.selenge.com.tr/urun/159/hazar-cevresinde-bin-yil/
Biraz daha özet gibi olarak Osman Karatay Hoca'nın Türklerin Kökeni var. Hırvat Ulusunun Oluşumu (Kripto), Bey ile Büyücü (Doğu Kütüphanesi), İran ile Turan (Ötüken) ile birlikte okunabilir: http://www.kriptokitaplar.com/index.php?route=product/product&manufacturer_id=27&product_id=109
Henüz okumadım ama geçenlerde Eminönü'ndeki İBB Kültür'ün kitap satış ofisinde incelemiştim: Golden'ın Dünya Tarihinde Orta Asya diye bir kitabı var. İçeriğini şurada bulabilirsin Metinim.
https://www.otuken.com.tr/u/otuken/docs/ortaasya.pdf
Aklıma geldikçe yazarım ama ilk bunları hatırlayabildim.
Daha yakın zaman çalışmaları olarak:
Sohbet tadında: Yavuz Bülent Bakiler'in Türkistan Türkistan'ı var.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/turkistan-turkistan/102848.html&manufacturer_id=2538
Benzer bir derleme rahmetli Kemal Çapraz'ın çalışması Türk Dünyası: https://www.bilgeoguz.com/urun/2081/kitap/bilgeoguz-yayinlari/bayram-akcan/kemal-capraz-in-kaleminden-turk-dunyasi/
Prof. Dr. Abdulhaluk Çay'ın hazırladığı Türkistan Milli Hareketi var: http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=725
Prof. Dr. Vahit Türk'ün Kazakistan'da Kızıl Kıtlık
http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=850http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=850
Mollasalihoğlu
17.01.2017, 14:18
Temel kitaplardan biri Leon Cahun'un Asya Tarihine Giriş'tir. Baskısını bulmak biraz güç.
http://www.dr.com.tr/Kitap/Asya-Tarihine-Giris/Leon-Cahun/Arastirma-Tarih/Tarih/Dunya-Tarihi/urunno=0000000199435
Selenge'de Gumiliev'in Hazar Çevresinde Bin Yıl'ı var: http://www.selenge.com.tr/urun/159/hazar-cevresinde-bin-yil/
Biraz daha özet gibi olarak Osman Karatay Hoca'nın Türklerin Kökeni var. Hırvat Ulusunun Oluşumu (Kripto), Bey ile Büyücü (Doğu Kütüphanesi), İran ile Turan (Ötüken) ile birlikte okunabilir: http://www.kriptokitaplar.com/index.php?route=product/product&manufacturer_id=27&product_id=109
Henüz okumadım ama geçenlerde Eminönü'ndeki İBB Kültür'ün kitap satış ofisinde incelemiştim: Golden'ın Dünya Tarihinde Orta Asya diye bir kitabı var. İçeriğini şurada bulabilirsin Metinim.
https://www.otuken.com.tr/u/otuken/docs/ortaasya.pdf
Aklıma geldikçe yazarım ama ilk bunları hatırlayabildim.
:yattara2:
Oğuz ZEYTİN
20.01.2017, 07:06
11900
Bayrak, Kalpak, Revolver: "İttihat ve Terakki Cemiyeti"
Ermeni Meselesi'ne dair yaptığı çalışmayla ve 21. Yüzyıl Dergisi'nden tanıdığım genç araştırmacı arkadaşımız Hakan Boz bu defa İttihat ve Terakki Cemiyeti için kolları sıvadı. Kendisinin editörlüğünde hazırlanan kitap on altı makaleden oluşuyor. Bunlardan biri Turan Dergisi'nden hocam Erol Cihangir'e ait (Enver Paşa'nın Trablusgarp Savaşı). Feroz Ahmad'in ön söz yazdığı bu çalışmayı incelemenizi önerir, desteklerinizi beklerim. :)
http://www.dr.com.tr/Kitap/Bayrak-Kalpak-Revolver/Kolektif/Arastirma-Tarih/Tarih/Cumhuriyet-Tarihi/urunno=0000000726543
Zor günlerde tebessüm ve azim kaynağı oluyor.
12160
Oğuz ZEYTİN
20.01.2017, 07:30
:yattara2:
Geçen gün hatırlayamadım Metin ama Profesör Taşağıl'ın çalışmaları da ilk kaynaklara dayanan yoğun emek verilmiş eserlerdir: http://www.bilgeyayincilik.com/kategori.asp?islem=yazar&yID=320
Mollasalihoğlu
20.01.2017, 10:28
Geçen gün hatırlayamadım Metin ama Profesör Taşağıl'ın çalışmaları da ilk kaynaklara dayanan yoğun emek verilmiş eserlerdir: http://www.bilgeyayincilik.com/kategori.asp?islem=yazar&yID=320
Eyvallah reis...
Oğuz ZEYTİN
27.01.2017, 19:41
Turan Dergisi 30. sayı çıktı.
12239
Prof. Dr. Erhan Arıklı'nın Kıbrıs ile ilgili makalesi ilginç. Konuya farklı bir çerçeveden bakıyor. Anıl Çeçen'in Hatay modeline karşı çıkan Arıklı Kosova, Nahçıvan ve Tayvan modellerini tartışmaya açıyor.
Dikkat çeken diğer bir makale ise Hakan Boz arkadaşımızın Turancılığın Üç Yüzü adlı çalışması. Macarlar, Japonlar ve Türkler'in Turancılığa bakış açılarını detaylı şekilde inceliyor.
Kara Kemal'in Milli İktisat girişimlerini anlatan Mehmet Mert Çam'ı da öneririm. Yazar, Türkler tarafından idare edilen ticari, sanayi ve iktisadi faaliyetlerin ilk örneklerini anlatmış.
Coğrafya, tarih, dil ve milletlerarası ilişkilere merak duyan arkadaşlarımıza tavsiye ederim.
Derginin resmi sayfası: https://twitter.com/turandergisi
Derbeder-53
02.02.2017, 00:41
Selman Kayabaşı'nın yazmış olduğu Kitap Setlerini okuyupta beğenen tek kişi ben miyim acaba? Siyasetten başla Cumhuriyetimizin yakın tarihine kadar güzel eserler bırakmış adam. :)
Şuan da sloganımızın ilk kitabını okuyorum. Trabzonspor'umuza biraz da buradan bakış atayım dedim de.
Oğuz ZEYTİN
02.02.2017, 07:00
http://turkedebiyati.com.tr/LiteratureMagazine/Index?id=71
Türk Edebiyatı Dergisi'nin şubat sayısında konu Hocalı Vahşeti. Tanınmış milletvekili Ganire Pasayeva'nin da bir yazisi var. Bu hanimefendi cok sevilse de kendisine karsi mesafeli ve sogugum. Bu arada gecenlerde Vatan Kokusu adli bir kitabi cikti, Ahiska Turkleriyle alakali.
http://www.ilesam.org.tr/13077/ganire-pasayeva’nin-“vatan-kokusu”-adli-kitabinin-tanitimi-turk-tarih-kurumu-salonunda-gerceklestirildi--28-01-2017-
Ayrıca dergide İskender Öksüz Hoca'nin yakın arkadaşı Yağmur Tunalı'nin kitabını tahlil ettiğini görüyoruz. İskender Hoca'nin da yakinda bir kitabi gelecek. Onu beklerken yaklasik yirmi milliyetci aydin İkbal Vurucu editorlugunde Milliyetcilik Sorusturmasi adli kitapta bir araya geldi. Karaağaç Yayinlari'ndan cikmis. Henuz edinip inceleyemedim.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/milliyetcilik-sorusturmasi-kitabi-cikti-156021h.htm
Ziya Gökalp - Türk Medeniyeti Tarihi
Türkçülük, milliyetçilik akımının üstadı olan Ziya Gökalp'in bu kitabı, Ötüken Yayıncılık tarafından basılmış. Kitabın orijinali bozulmamış, yani Ziya Gökalp'in yazdığı orijinal metin duruyor fakat yanlarına parantez içinde eski Türkçe olan terimlerin günümüzdeki karşılığı yazılmış.
Bu kitabı, isminden de yola çıkacak olursak, Türk medeniyeti ve tarihini öğrenmek isteyen her Türk evladı muhakkak okumalıdır!
A.Ali Karanis
03.02.2017, 01:28
Orhan Kemal - Gurbet Kuşları
Sivas'ın bir köyünden,daha önce İstanbul'a yerleşen köylüsünden etkilenen 'Memed'in,İstanbul'a geliş süreci ve yaşantısını anlatıyor roman kısaca.
1960 civarlarında dönemin hükümetinin yapım-yıkım işlerini arttırmasıyla işgücü talebinin artması sonucu Anadolu'dan İstanbul'a yapılan göçü,göç edenlerin hayat mücadelelerini,dönemin siyasal ve kültürel yapısını ele almış Orhan Kemal.Gelen göç ile Anadolu-İstanbul arası kültür çatışmasını ve aslında çoğumuzun hiç de mutlu olmadığı günümüz İstanbul'unun nasıl 'inşa edildiğini' anlatıyor bana göre.
Gayet beğendim,bu tarz romanları sevenler için şiddetle öneririm.
*Sırada Fitzgerald'in Muhteşem Gatsby'i var.Bitirince yazacağım onu da.
Faruk BERBER
03.02.2017, 10:58
2017'nin popüler bilim kitapları ;
http://www.garajimdakiejder.com/2017/01/2017nin-populer-bilim-kitaplari.html
Faik Yılmaz
07.02.2017, 10:40
2017- 4.kitap
Kitabın Adı : Dağın Efendisi Hasan Sabbah ve Alamut
Yazarı : Ayşe Atıcı Arayancan
Yeditepe Üniversitesi Yayınlarından çıkan bu ktap Hasan Sabbah ile ilgili okuduğum 4.kitap....
Parlak akademik kariyerini ,araştırmacı kişiliği ile birleştiren yazar belkide en objektif Hasan Sabbah profilini ortaya çıkarmış. Kendisine düşman olan kişilerin gözünden ve sempati duyan kişilerin gözünden hikayesini , destenanını dinlediğiniz Hasan Sabbah'ı o dönemin şartları içerisinde nispeten daha objektif biçimde tanımak isterseniz bu kitabı okumanızı öneririm.
Dönemin tarihsel gelişmelerini , devletlerin birbiri ile olan ilişkilerini , yıkılma sürecine giren Selçuklu İmpratoğrluğunu ve daha bir çok şeyi anlatıyor bu eser.
Dediğim gibi roman değil tarihsel bir araştırma bu ve neredeyse döneminde yazılan ve günümüze ulaşan bütün kaynaklardanda alıntılar yapılmış....
Güzel doyurucu bilgi verekn bir eser bu....
Tarihi seven dostlarıma öneririm....
Oğuz ZEYTİN
08.02.2017, 08:04
Günay Göksu ÖZDOĞAN - Turan'dan Bozkurt'a (Tek Parti Döneminde Türkçülük 1931-1946)
http://www.iletisim.com.tr/kitap/turandan-bozkurta/7471#.WJqlVNSLRkg
1990'da doktora tezi olarak hazırlanan çalışmanın kitap hali olarak basılmış 2001'de. Aslı İngilizce olduğundan mıdır, kitabın Türkçe'si çok akıcı değil.
Kemalizm ile Türkçülük arasında kıyaslamalar yaparak Türkçülüğü yerme çabasının hakim olduğu satırların bilimselliği tartışmaya açıktır. Avrupa uluslarının krallığa karşı Fransız Aydınlanması ile milli devletlerini oluşturması olumlu şekilde değerlendirilirken Türk Milli Bağımsızlığı ırkçılık olarak gösteriliyor. Türkiye liberalleri ile sosyalistlerinin ön yargılarından arınmadan milliyetçilik tahlillerine girişmesi her seferinde hatayla sonuçlanıyor. Ne yazık ki bu çalışma da onlardan biri olmuş.
Oğuz ZEYTİN
12.02.2017, 13:00
TÜRKSAV Türk Dünyası 25 Yıllığı (Prof. Dr. M. Seyfettin Erol - Yavuz Gürler)
Sovyet mezalimini yıkarak kısmen hürriyete kavuşan soydaşlarımızın geride kalan yirmi beş yılda hangi durumda olduklarını tahlil eden bir calisma. Kitapta toplam otuz iki makale bulunmakta. Ortak dil ve alfabe ile ticaret hacminin darlığı hemen her yazida karsimiza cikiyor.
12350
Faik Yılmaz
14.02.2017, 13:46
2017-5.kitap
1915-Çanakkale Harbi Günlüğü
Kazım Şakir
Hazırlayan : İ. Bahtiyar İstekli....
Bir subayın hatıralarından Çanakkale Savaşı anlatılmış. Yazma konularına yetenekli bir subay Çanakkale Savaşına katılır. Hastaneye düşer. Sonra çıkar. Bu dönemde yaşadıklarını hatıra defterine döker. Yıllar sonra bir kaç kitaptan oluşan hatıralarının bir kısmı tesadüfen bulunur ve günümüz Türkçesine çevrilir.
Çanakkale Savaşı'ndaki aksaklıklar , lojistik eksiklikler ve karışıklıklar ve atalarımızın fedakarlıkları ufak bir katre olarak anlatılmış...Bir solukta ama üzülerek okudum çoğu yeri....
Adem Akyüz'
15.02.2017, 15:25
Karun ve Anarşist / İskerder Pala
İskender Pala'nın akıcı ve sade dili bu kitapta da kendini göstermiş. Lidyalılar zamanı ile 80 darbesinin öncesini ve sonrasını çok güzel harmanlamış. Eserde ayrıca bir millet için kültürün ne kadar önemli olduğunu da çok güzel hissettirmiş.
Kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap.
Oğuz ZEYTİN
15.02.2017, 22:56
TÜYAP'ı kaçıranlar üzülmesin. CNR Kitap Fuarı 24 Şubat'ta...
http://cnrkitapfuari.com/
*
Bu arada "Turan" Dergisi'nin 29. sayısı çıktı.
11509
CNR yaklaştı.
Kitabın kalbi şehrin merkezinde atıyor!..
Uluslararası kimliği ile bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan CNR Kİtap Fuarı 24 Şubat - 05 Mart 2017tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de kitapseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu sene “15 Temmuz” teması ile projelendirilen "CNR Kitap Fuarı"na, 250'nin üzerinde yayınevi 600 marka ile katılım gösteriyor. Geçtiğimiz sene 383.187 okur tarafından ziyaret edilen fuara bu sene 400 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Türkiye'nin önde gelen ve en prestijli yayınevlerinin yer alacağı fuarda çok sayıda yazar da okurları ile buluşacak. Şehrin merkezinde gerçekleşen bu büyük organizasyonda imza günleri, sergiler, seminerler, söyleşiler ve konferanslardan oluşan yüzlerce etkinlik hayat bulacak. Türk karikatür aleminde kendisine has bir kulvar açan, çizgileriyle felsefe yapan, 30 yıldır insanları düşünmeye sevk eden büyük usta Hasan Aycın 4. CNR Kitap Fuarı’nın bu yıl ki onur konuğu olacak. Birbirinden değerli kitap ve karikatürlerinin de sergileneceği fuarda Hasan Aycın sevenleriyle bir söyleşide buluşup en sevilen kitaplarını imzalayacak. 4. CNR Kitap Fuarı’nın Atatürk Havaalanı’na yürüme mesafesinde bulunan, tüm kara yollarından ulaşımı kolay olan, Deniz Otobüsü, Marmaray, Metrobüs ve Metro ile fuar alanı kapısına kadar gelinebilen, bulunduğu lokasyon gereği çevredeki konaklama ve ağırlama imkanları sınırsız olan CNR Expo Yeşilköy’de düzenlenmesi uluslararası ilginin ve katılımın artmasında önemli rol oynuyor.
Oğuz ZEYTİN
15.02.2017, 23:15
Nizam Önen - İki Turan: Macaristan ve Türkiye'de Turancılık
http://www.iletisim.com.tr/kitap/iki-turan/7913#.WKSyhdSLRkg
Macaristan'daki Turan Cemiyeti'nden, Türk Ocakları'na... 2. Meşrutiyet'ten Japonya'ya... Şükrü Saraçoğlu'nun meşhur nutkundan İnönü'nün 1944 haksızlığına...
Turancılar ve Turancılık hakkında çok az şey biliniyor. Fakat fütursuzca "Enver Paşa Turancı bir hayalperestti", "Atsız kafatasçıydı", "Türkeş faşistti" suçlamalarını yapmaktan kimse kendini alıkoymuyor. İdealleri, programları, karşı durdukları neydi? Bilmek lazım. O açıdan, 1944 öncesi döneme dair kaynakların iyi tarandığı bir çalışma olmuş diyebilirim.
Saint Castillo
15.02.2017, 23:26
İyi geceler ,
Kan ve Kum - Blasco Ibanez.
oflubektas
27.02.2017, 13:51
George Orwell - 1984 : Lise çağında okuduğum bu şaheseri yeniden okuyorum. Tespitler, ayrıntılar, karakter çözümlemeleri müthiş. Tabi Orwell üstadın nesi varsa okunmalı. Fareler ve İnsanlar, Daralma, Burma Günleri, Hayvan Çiftliği (Stalinizme bu kadar güzel çakılamaz) ve bu kitabı yazmasına yol açan, bizzat katıldığı İspanya İç Savaşı'na dair anılarını topladığı "Katalonya'ya Selam" kitapları mutlaka edinilmeli.
Hadis İlminde Rical Bilgisi ve Kaynakları - Mehmet Eren: "Hadisler uydurmadır, Hz. Peygamber'den 150 sene sonra yazılan kitaplara nasıl itibar ederiz, ne ararsak Kuran'da var zaten" ile, "hadislere itibar etmeyen peygambere itaat etmemiş olur, peygambere itaat etmeyen küfre yaklaşır, kütub-u sitte kitaplarının tamamı sahihtir" gibi ifrad ve tefrit arasındaki yaklaşımları ortadan kaldıracak, faydalı bir eser. Hadisler konusunda "bulunduğu tarafa göre mabadından element uydurmak" yerine önce bilgi sahibi olmak isteyenler bu eserden yararlanmalı. Bu kitabı bir Türk vatandaşının yazması da enterasan ve gurur verici bir durum.
Arap Milliyetçiliği - Adid Davişa: Özellikle Mısır'ın efsane lideri Cemal Nasır ve diğer Arap liderler ile fikri altyapıları hususunda tam bir kaynak eser. 1960'ların Arap Dünyası ve 67 Savaşı'nın getirdiği yıkım ve hayal kırıklığını çok güzel anlatıyor. Arap Dünyası, BOP, siyasi değişimler, iç savaşlar ve sonuçları hakkında fikir sahibi olmadan önce, meselenin arka planlarını izah etmeye çalışan ve "içeriden" yazılan bu tür çeviriler faydalı oluyor.
Cereyanlar - Tanıl Bora: Gençlerbirliği taraftarı, Trabzonspor sempatizanı, "Birikim" Dergisi okulunun en önemli değerlerinden Tanıl Bora'nın yarı akademik, yarı genel okur odaklı çalışması. Türkiye'deki siyasi akımların fotoğrafını çok güzel çekmiş. Yalnız ben yerinde olsam bu kitabı daha da detaylandırır, her siyasi akıma birer cilt olacak şekilde 4-5 ciltlik hale getirirdim.
Tanıl Hoca bir yazısında her hafta farklı oynayan ve enterasan sonuçlar alan Trabzonsporumuz için şöyle yazmıştı: Trabzonspor da aynı her ilçesinde ayrışan taraftar grupları gibi oynuyor; bir hafta "Sürmeneli Pirenalar", diğer hafta "Araklılı Avareler.." :)
Oğuz ZEYTİN
28.02.2017, 18:35
Prof. Dr. Haydar Çakmak & Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol ----- Türkiye - Türk Cumhuriyetleri İlişkileri
http://www.bariskitap.com/turkiye-turk-cumhuriyetleri-iliskileri.html?author_id=157
Kitap Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerini tarih, kültürel, askeri, stratejik, iktisadi, ticari ve sosyal yönlerden inceliyor. Toplam on üç makaleden oluşuyor. Çakmak ve Erol dışındaki makaleler bahse konu devletlerin akademisyenleri ve iş adamları tarafından kaleme alınmış.
Beni en çok şaşırtan ise Prof. Dr. Şaislam Akmalov'un makalesinde karşılaştığım, yakın zamanda hayatını kaybeden İslam Kerimov'un Turan'ı öven sözleri oldu.
İlker Yazıcıoğlu
01.03.2017, 09:18
Livaneli'den Huzursuzluk...
Okuyun,okutturun...
Faik Yılmaz
01.03.2017, 09:47
Okuyun,okutturun...
Livaneli'nin Mutluluk isimli kitabını okumuştum....
Tatlı , yumuşak , güzel okunan bir uslubu var......
Bunuda listeye ekledim....
İlker Yazıcıoğlu
01.03.2017, 09:54
Livaneli'nin bütün kitaplarını öneriyorum...
Hepsinde aynı üslup söz konusu...
Oğuz ZEYTİN
01.03.2017, 13:05
Okumadım ama filmi çekilmişti.
Livaneli'nin bütün kitaplarını öneriyorum...
Hepsinde aynı üslup söz konusu...
Son Ada...
Fatih Özkan
01.03.2017, 13:20
Okuyun,okutturun...
"Kardeşimin Hikayesi" adlı eseri farklı ve güzeldi.
"Serenad" ve "Huzursuzluk" bana basit geldi açıkçası.
Hele ki "Konstantiniyye Oteli" adlı eser bana çok zorlama geldi.
İlker Yazıcıoğlu
01.03.2017, 13:32
"Kardeşimin Hikayesi" adlı eseri farklı ve güzeldi.
"Serenad" ve "Huzursuzluk" bana basit geldi açıkçası.
Hele ki "Konstantiniyye Oteli" adlı eser bana çok zorlama geldi.
Konstantiniyye Oteli bende var ama henüz okumadım...
Yakında okuyacaklarımdan biri o kitap...
Fatih,seni kınıyorum:)
Serenad'a nasıl basit dersin aklım almıyor?
Hoş zevk meselesi ama çok çok iyi bir romandı o...
Fatih Özkan
01.03.2017, 13:37
Konstantiniyye Oteli bende var ama henüz okumadım...
Yakında okuyacaklarımdan biri o kitap...
Fatih,seni kınıyorum:)
Serenad'a nasıl basit dersin aklım almıyor?
Hoş zevk meselesi ama çok çok iyi bir romandı o...
Serenad'ın diğerlerine nazaran daha farklı bir öyküsü var fakat Livaneli'nin kullandığı üslup bana yaramıyor heralde. :)
Ben yine de elimden geldiğince eserlerini ara ara edinip okumaya çalışıyorum.
ağasarlı
01.03.2017, 14:07
Amin maalouf- 'semerkand'adlı eseri tavsiye ederim. Haşhaşiler, iran rubailer, şelçuklu türk liderleri konuları karışımı güzel bir eser. Ayrıca muhafazakar görüşe ait kitap arayanlara: said halimpaşa- 'buhranlarımız' tavsiye olunur.ülkemizin yakın tarihte karşı karşıya kaldığı sosyolojik dini milli kırılmanın nedenlerini etraflıca anlatmış.
serdar sağlam
Faik Yılmaz
01.03.2017, 14:34
Amin maalouf- 'semerkand'adlı eseri tavsiye ederim. Haşhaşiler, iran rubailer, şelçuklu türk liderleri konuları karışımı güzel bir eser. Ayrıca muhafazakar görüşe ait kitap arayanlara: said halimpaşa- 'buhranlarımız' tavsiye olunur.ülkemizin yakın tarihte karşı karşıya kaldığı sosyolojik dini milli kırılmanın nedenlerini etraflıca anlatmış.
serdar sağlam
Eğer bu konuya ilgi duyuyorsanız daha çok Marco Polo'nun eserlerinden esinlenerek yazılmış olan ve destansı tarzı olan Vladimir Bartol'un Alamut isimli eserini okuyabilirsiniz.....
yok Eğer bu konu hakkında tarihsel ve daha gerçekçi,objektif bilgiler istiyorsanızda Dağın Efendisi Hasan Sabbah ve Alamut Yazarı : Ayşe Atıcı Arayancan isimli eseri tavsiye ederim......
ağasarlı
01.03.2017, 18:01
Vladmir battolun kitabını okuyacaktım ama fırsat bulamadım şayet vakit bulursam onuda okuyacağım
serdar sağlam
Oğuz ZEYTİN
02.03.2017, 16:32
Prof. Dr. Ozcan Yeniçeri - Bugünden Yarına Türk Dünyasına Stratejik Bakış (İQ Kültür Sanat Yayıncılık, 2008)
http://www.idefix.com/Kitap/Turk-Dunyasina-Stratejik-Bakis/Ozcan-Yeniceri/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Turkiye-Politika-/urunno=0000000266567
Özcan Hoca bugün herkesin dilinde olan milli ve yerli kavramlarını 2008'deki çalışmasının temeline koymuş. AB, ABD ve Rusya odakli projelere karsi Turkiye merkezli Turk Dünyası Birliği'ni, Turan'i savunuyor. Brzezinski, Huntington, Fuller ve Dugin'in dayatmalarina tarihi, kulturel ve ekonomik gercekler dogrultusunda yanitlar veriyor.
İlk etapta Azerbaycan ve KKTC (İran, Suriye ve Irak'la birlikte),
Devaminda ise Kazakistan, Ozbekistan ve Kırgızistan (Turkmenistan, Afganiastan, Tacikistan'la birlikte) iliskilerin bati ve dogu mihverleriyle gelistirilmesini oneriyor.
Deyata girmeden tek elestirim olacak: Gurcistan?
Oğuz ZEYTİN
04.03.2017, 16:21
Prof. Dr. Abdulhaluk ÇAY - 1960'lardan 2000'lere Türkçü Düşünce
http://ileriyayinlari.com.tr/diziler/guncel-siyaset/1960%E2%80%99lardan-2000%E2%80%99lere-turkcu-du%C5%9Funce/220
Eski bakanlardan Abdulhaluk Çay Hoca tarih hocası. Nevruz üzerine hazırladığı hacimli kitabıyla bilinir. Yeni çıkan bu kitabında daha önce çeşitli kaynaklarda basılmış 87 makalesini bulabilirsiniz. Turan, AB-Türkiye ilişkileri, Atsız, Atatürk vs. gibi konulardan oluşan kitabı hocanın genel fikir yapısını merak edenlere tavsiye ederim.
Hoca geçen hafta Aydın Üniversitesi'nde tertip edilen "Hoca Ahmet Yesevi'den Fuat Köprülü'ye Türk Düşüncesi" adlı sempozyumda "Köprülü Sonrası Fikir Hayatımızda Bazı Önemli Adımlar" başlıklı bir sunum yapmıştı. Yani ilerleyen yaşına (72) rağmen hala aktif...
Oğuz ZEYTİN
07.03.2017, 17:24
http://turkedebiyati.com.tr/LiteratureMagazine/Index?id=71
Türk Edebiyatı Dergisi'nin şubat sayısında konu Hocalı Vahşeti. Tanınmış milletvekili Ganire Pasayeva'nin da bir yazisi var. Bu hanimefendi cok sevilse de kendisine karsi mesafeli ve sogugum. Bu arada gecenlerde Vatan Kokusu adli bir kitabi cikti, Ahiska Turkleriyle alakali.
http://www.ilesam.org.tr/13077/ganire-pasayeva’nin-“vatan-kokusu”-adli-kitabinin-tanitimi-turk-tarih-kurumu-salonunda-gerceklestirildi--28-01-2017-
Ayrıca dergide İskender Öksüz Hoca'nin yakın arkadaşı Yağmur Tunalı'nin kitabını tahlil ettiğini görüyoruz. İskender Hoca'nin da yakinda bir kitabi gelecek. Onu beklerken yaklasik yirmi milliyetci aydin İkbal Vurucu editorlugunde Milliyetcilik Sorusturmasi adli kitapta bir araya geldi. Karaağaç Yayinlari'ndan cikmis. Henuz edinip inceleyemedim.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/milliyetcilik-sorusturmasi-kitabi-cikti-156021h.htm
Milliyetçilik Soruşturması - İkbal Vurucu ve İdris Kılıçaslan
21.Asırda Türk Milliyetçiliği'nin bulunduğu nokta, teorik ve pratik acidan ele alinmis. Toplam 21 makale var. Nobel ödüllü bilim insani Sayin Aziz Sancar'in takdim yazisiyla hazirlanan calismada fikirlerini paylasan aydinlar şöyle:
Baran Dural
Abdullah Gündoğdu
Ahmet B. Ercilasun
Ali Osman Gündoğdu
Altan Çetin
Erol Cihangir
Feyzullah Eroğlu
Hakan Poyraz
İskender Öksüz
Mehmet Akif Okur
Metin Kaplan
Milay Köktürk
Mustafa Kafalı
Mustafa Kahramanyol
Nadim Macit
Suleyman Hayri Bolay
Senol Durgun
Yağmur Tunalı
Yılmaz Ozakpinar
Yilma Durak
Yucel Hacaloglu
http://www.idefix.com/Kitap/Milliyetcilik-Sorusturmasi/Idris-Kilicaslan/Arastirma-Tarih/Politika-Arastirma/Turkiye-Politika-/urunno=0001688290001
Faik Yılmaz
10.03.2017, 09:03
Kitabın Adı : Kadınların Saltanatı Kösem Sultan
Yazarı : Ahmet Refik ALTINAY
Yorum : Tarihi gerçeklik oranı tartışmalı dizilerden değilde kitaplardan öğrenmek her zaman daha iyi bir seçenek olmuştur benim için. Bu kitabıda o mihvalde okudum.
Gerileme dönemindeki Osmanlı'nın toplumsal yaşamını irdelerken günümüzden de bolca kötü örneğe rastladım maalesef. Kitap biraz iç karartıcı üslupla yazılmış olsa da maalesef gerçekleri anlatıyor. Araştırma yapılırken yararlanılan kaynakların yazarlarının fikirleri tarihsel gerçeklik ile tam olarak örtüşmüyor. Lakin güzel yararlanması ve okunması gereken bir eserdir diye düşünüyorum.
Oğuz ZEYTİN
11.03.2017, 22:29
Prof. Dr. İskender Öksüz - Alt Akıl: Aptallar ve Diktatörler
Hatipoğlu'nun YÖK üyesi olarak atandığı dönemde bilim, akılcılık, ahlâk, eğitim - öğretim, iktidar, elitizm, liyakat, demokrasi ve kalkınma uzerine yazılmış bu müthiş denemeyi okumaktan keyif aldım.
http://www.panamayayincilik.com/tanim.asp?sid=UAKP52DDXA8A51IW2UWD
Oğuz ZEYTİN
15.03.2017, 21:52
Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun - Türk Dünyası Üzerine İncelemler
http://www.akcag.com.tr/kitap/turk-dunyasi-uzerine-incelemeler.html
İlk baskısı 1992'de yapılmış. Kitabın içinde Türk dili, tarihi başta geliyor. En eski makale 1974 yilinda kaleme alinmis. O satirlar guncel değil gibi gelse de yazarin ve fikrinin zaman icinde hakliligini gösteren belgeler ozelligi kazanmis.
Oğuz ZEYTİN
24.03.2017, 06:40
Roni Margulies - Batı'nın Gördüğü Türk "The Terrible Turk"
http://www.everestyayinlari.com/kitap-detay.php?k=10803
Batı'nın genelde İslam, özelde Türk karşıtlığının haberlere, resmi metinlere, karikatürlere, reklamlara, ürünlere nasıl yansıdığını derlemiş Margulies.
Bir örnek:
12573
Oğuz ZEYTİN
27.03.2017, 10:11
Prof. Dr. İlber Ortaylı - Türklerin Altın Çağı
http://www.kronikkitap.com/turklerin-altin-cagi/
Hocanın bu çalışması çok yeni, daha geçen hafta yayımlandı. Toplam on bir makale yer alıyor kitapta. Timurlular, Altın Orda, Kırım Hanlığı, Anadolu Türklüğü, İstanbul'un fethi, Bayezid- Cem Sultan kavgası, Yuvuz ve Muhteşem Süleyman...
Ayrıca hoca ileride sunacağı bir tarih çalışmasını müjdeliyor.
Faik Yılmaz
27.03.2017, 13:06
2017 7.Kitap...
Tolstoy'un Gizli Raporlarında Osmanlı İmparatorluğu
Yorum : Öncelikle bu Tolstoy'un yazar olan Tolstoy ile bir ilgisi bulunmadığını belirtmek isterim. Buradaki Tolstoy duraklama dönemindeki Osmanlı zamanında Edirne ve İstanbul'a gelen bir Rus Diplomat. 1700 ' lü yılların başı yani.....
Ruslar daha o dönemlerde bile Osmanlının toplumsal yapısını , askeri durumunu hatta kalelerindeki taşları bile merak edip sormuşlar Elçilerine. İşte bu kitapta Rys devletine yazılan raporların günümüz Türkçesine çevriminden ibaret....
Son zamanlarda sıkça rastlayacağımız zere dış politikada hata üstüne hata yapıyoruz. Oysa devletlerin politikaları yüzyılların birikimiyle dikkatlice oluşmalı buna göre yol almalıdır. Üzülerek ifade etmeliyim ki maalesef bizde de bu bilinç pek yok...
ders almak amacıyla okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.
Oğuz ZEYTİN
31.03.2017, 09:48
Prof. Dr. Vahdettin Engin - Bir Devrin Son Sultanı: 2. Abdülhamit
http://www.yeditepeyayinevi.com/kitap/bir-devrin-son-sultani-ii-abdulhamid-p591002.html
Konuyla ilgili bir programı şuradan izleyebilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=u3UwC5cytUA&feature=youtu.be
Tunç Tosun
02.04.2017, 22:36
Güzel kitap, kurgu güzel, dili kolay, hızlıca bitti, yazmayı unuttum buraya.
İthaki yayınları bilim kurgu serisi yapmaya başladı, çok sağlam kitaplar bulunuyor, bilim kurguya ilgi duyanlar muhakkak göz atmalı.
frank herbert - dune
arkadi strugatski & boris strugatski - kıyamete bir milyar yıl (za milliard let do kontsa sveta)
pierre boulle - maymunlar gezegeni (la planete des singes)
aldous huxley - cesur yeni dünya (brave new world)
arthur c. clarke - çocukluğun sonu (childhood's end)
h.g. wells - Dr. Moreau nun adası (the island of dr. moreau)
frank herbert - dune mesihi (dune messiah)
roger zelazny - ışık tanrısı (lord of light)
alfred bester - yıkıma giden adam (the demolished man)
robert a. heinlein - yıldızgemisi askerleri (starship troopers)
Zaman ne çabuk geçiyor neredeyse bir yıl olacak bu seriden ancak 3. kitabı okuyorum şuan. O zaman ki hedefim hepsini yıl içinde bitirmekti. Araya bir iki cep kitabı sıkıştırdım neyseki :)
Faruk BERBER
03.04.2017, 21:35
Şöyle bir liste var, işimize yarayacağını düşündüğümden paylaşayım dedim.
http://sabitfikir.com/dosyalar/ernest-hemingwayin-okuma-listesi
Oğuz ZEYTİN
09.04.2017, 09:17
Heinrich Geiselberg - Büyük Gerileme
http://www.metiskitap.com/catalog/book/36330
Bir suredir popülizm uzerine calisiyorum. Cogu batili on bes düşünürün dunyadaki son gelişmeleri popülizm çerçevesinde değerlendirdiği bu calismayi oneririm. Kitap henuz cok yeni, o nedenle hakkinda elestiri pek yok.
Deniz Telci
11.04.2017, 01:51
An itibari ile Bize Her Yer Trabzon kitabının ilk sayısını da bitirmiş bulunmaktayım Renktaşlar. Duygulandığım ve de güldüğüm anlar oldu. :) Özelikle Keriman Teyze olayı komikti.... :D Kitap'ta emeği geçen herkese teşekkür borçluyum. İnşallah çocuklarım olduğunda da onlara da okutacağım Allah'ın izniyle.
Bu kitabin devamını da satın almak isterim lakin Üniversiteli kardeşim için Trabzon'a geldik bir ara. Kitap için de AVM'ne uğradık. Baktım ki AVM'deki D&R Mağazası'nda yok. İnternet'te resmini gördüysem de tükendiği için ''geçici olarak temin edilmemektedir.'' diyor. İçimden de dedim ki ''Ula ne kadar çok Renktaşlarımız var be. Hepsi almış. Bir ben alamadım.'' :D
Bir bana bırakmadunuz ula. :D
Deniz Telci
20.04.2017, 20:53
Din, Tarih, Spor, Edebiyat ve Siyaseti geçtim... Biraz da sağlık okuyalım. :)
Kitap Adı: Öfke Kontrolü ve Motivasyon
Yazar: Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın - Can Hikmet Değirmenci
Öfke; Hayatımızın en tehlikeli duygusu. Ancak; Bu tehlikeli duygunun farkında değiliz ya da önemsemiyoruz. Üstelik şiddet içeren bu duygunun neler yaptıracağını bilmiyoruz. Ne yaptıracağı belli olmayan bu tehlikeli duygu karşısında ne yapmamız gerektiğini hiç düşündünüz mü?
''...''
Araştırmalara göre yanıtlar; ''Hayır.''
Peki neden? Neden öfke kontrolü konusunda neler yapmamız gerektiğini araştırmıyoruz?
''...''
Öfke kontrolünde başarılı olmak istiyorsanız doğru düşünüp doğru karar vermeniz gerek. Aslında yaşamdaki yerinizi belirlemeniz için buna mecbursunuz. Ancak; Karar yine de sizindir. Çünkü; öfke kontrolündeki en önemli değer sizsiniz. Bunu siz yapacaksınız başkaları sadece bilinç aşılayabilir. Eğer öfke kontrolü konusunda doğru karar verdiğinize inanıyorsanız kişisel gelişim ve farkındalık biliniz başta olmak üzere her şeye yeniden başlamanız gerekir.
Ne zaman mı?
Hemen.
Şimdi.
Oğuz ZEYTİN
21.04.2017, 17:41
Yrd. Doç. Dr. Alaattin Uca - Ali Bey Hüseyinzade (Kömen Yayınları, 2017)
http://www.dr.com.tr/kitap/ali-bey-huseyinzade-turan/alaattin-uca/edebiyat/biyografi-oto-biyografi/urunno=0001681678001İlk Turancı olarak bilinen, daha doğrusu günümüzde pek tanınmayan önemli bir münevver olan Hüseyinzade Ali Turan Bey hakkında yapılmış değerli bir çalışma.
*
Daha önce Serdengeçti dergilerinin yeniden basıldığından bahsetmiştim: http://forum.bordomavi.net/showthread.php/2494-En-Son-Okudu%C4%9Funuz-Kitaplar-Hakk%C4%B1nda-Yorumlar!?p=1920564333&viewfull=1#post1920564333
Benzer durum Ahmet Caferoğlu'nun Türk Amacı dergisi için de geçerli: http://alisveris.tdk.org.tr/tanim.asp?sid=F83C1JD6NA6AEY3RNLRL
Türk Amacı'nın ömrü Serdengeçti kadar uzun olmamış, sekiz sayı çıkabilmiş. Nihal Atsız'ın da fakültede hocası olan Caferoğlu Bey'in bu çalışmasını merak edenlere öneririm.
Faik Yılmaz
24.04.2017, 13:46
insanın kendisine kitap hediye eden bir arkadaşının olması ne güzel......
Teşekkürler İlker Yazıcıoğlu.......
İlker Yazıcıoğlu
24.04.2017, 16:19
insanın kendisine kitap hediye eden bir arkadaşının olması ne güzel......
Teşekkürler İlker Yazıcıoğlu.......
Rica ederim Faik Hocam, ne demek...
Umarım beğenirsin...
Oğuz ZEYTİN
24.04.2017, 20:17
Nasrullah Uzman - Türkeş Konuşuyor (1939-1961)
http://www.berikanyayinevi.com.tr/yayinlar/kitap-673-TURKES_KONUSUYOR_ALPARSLAN_TURKESIN_HATIRALARI_193 9_1961.html
Alparslan Türkeş'in 1967 senesinde Yeni İstanbul gazetesinde bir ay sureyle yayinlanan yazi dizisinin, kitap halinde ilk basimi cikti.
Kitapta merhum Türkeş ordunun durumu, 1944 olaylari, 27 Mayıs, Eminsu, sari zarf, On dortler gibi politik olaylari degerlendiriyor.
Merak edenlere tavsiye ederim.
*
Nergishan Tekin - Nihal Atsiz
http://www.kariyeryayinlari.com/PageDetay.aspx?KitapID=2090
Raflarda gordugum fakat yazari tanimadigim icin okumaya yanasmadigim bir kitapti. Bugun bir dostumuzla Atsiz Bey uzerine gorusurken aklima dustu, gidip aldim ve hemen basladim. Yakin donemde Atsiz Bey hakkinda yazilan kitaplarin sayisinin artmasi sevindirici lakin icerikler cogu zaman benzer tekrarlardan ibaret. Bu simdilik fena gitmiyor...
Oğuz ZEYTİN
28.04.2017, 10:17
Doç. Dr. Bayram Durbilmez - Turnalar (Türk Dünyası Şiirleri)
http://www.kitapyurdu.com/kitap/turnalar/324234.html
Bayram Hoca'yla bir sempozyumda tanıştık. İçten ve samimi... Bu hali şiirlerine de yansımış.
Dokununca saza ozan elleri
Türkülerle titrer gönül telleri
Neden mahzun hala Turan elleri?
Dertler bayramınız mübarek olsun!
Kula eğilmeyen kahraman başlar
Kutlu bir aşk için dökülen yaşlar
Sevgiye, dostluğa uçuşan kuşlar
Kurtlar bayramınız mübarek olsun!
Azmin karşısında dayanır mı sur?
Vuslat uzak ise kimlerde kusur?
Yunusça sevdalı, Yavuzca cesur
Mertler bayramınız mübarek olsun!
Hüsranda Türk eli kopup birlikten
Ayrılmaz bir yoldaş dert Ozantürk'ten
Çin seddine kadar Adriyatik'ten
Yurtlar bayramınız mübarek olsun!
Oğuz ZEYTİN
12.05.2017, 11:37
Necati Gültepe - Osmanlı Türk müydü?
http://ileriyayinlari.com.tr/diziler/osmanli-tarihi/osmanl%C4%B1-turk-muydu/167
Osmanlı Devleti'nin daha doğrusu Devlet-i Aliyye'nin, Türk devlet geleneği doğrultusunda Türk kimliğine sahip olduğunu hatta son Turan Devleti olduğunu devlet arşivlerinden belgelerle izah eden bir çalışma.
Ahsen Batur'un "1200 Yıllık Sürgün" dlı çalışmasıyla birlikte okunmasını tavsiye ederim.
http://www.selenge.com.tr/urun/213/1200-yillik-surgun-turk-sozunun-hazin-seruveni-/
*
Yavuz Bülent Bakiler - Avrupa'da Türk İzleri
https://www.yakinplan.com.tr/avrupada-turk-izleri
Bakiler'in yayımlanan son kitabı. Ancak içerik oldukça eski: Eski olduğuna kanıt, Yugoslavya ve Çekoslavakya gibi ülke adlarıdır. Hani tarihçilerimiz arasında yaygın bir iddiadır, Osmanlı aslında bir Balkan devletidir. İşte bu tezi destekleyen bir sanat çalışması olmuş bu eser. Avrupa'nın birçok noktasında gördüğü cami, medrese, han, konak gibi mimari eserleri tek tek anlatmış Yavuz Bülent Bey.
*
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kaan Çalen - Osmanlıcılık ve İslamcılık Karşısında Türkçülük
https://www.otuken.com.tr/mehmet-kaan-calen-osmanlicilik-ve-islamcilik-karsisinda-turkculuk
Bir nev-i yeni Üç Tarz-ı Siyaset derlemesi... Akçura-Ali Kemal-Ahmed Ferid tartışmaları, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin ve Ahmet Ağaoğlu'nun yorumları, Süleyman Nazif'in Ahmet Ağaoğlu'yla tartışması, Ahmet Naim'in Türkçülere hücumu gibi geçen asrın güçlü fikir alışverişlerini bulabileceğiniz bir çalışma olmuş.
Oğuz ZEYTİN
17.05.2017, 16:21
Doç. Dr. İlyas Topsakal - Sibirya Tarihi
https://www.otuken.com.tr/ilyas-topsakal-sibirya-tarihi
İlyas Hoca'ya Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda yaklaşık on yıl once tanismistim. Türk Dünyası'ni en iyi bilen arastirmacilardandir. Sibirya Tarihi, titiz ve yogun bir calismanin urunu. Tamami orijinal kaynaklardan bilgilerle hazirlanmis.
Küçüm Han hakkında hic bilgim yoktu, bu kitap sayesinde o yiğit Türk kağanını tanıdım.
Hoca bu aksam canli yayinda Sibirya Tarihi'ni anlatacak (BenguTurk, 21:00).
Oğuz ZEYTİN
19.05.2017, 21:08
Mehmet Necati Ozkaya - PK 546
https://www.otuken.com.tr/mehmet-hayati-ozkaya-pk-546
PK 546, Adana Kultur Dernegi'nin posta kutusu. Dernek Adana'da milliyetçiliğin edebi, sanat ve kultur faaliyetleriyle yayildigi bir ocak olmuş. Van'dan gelen Sivaslı bir ailenin genclerinin mucadelesi, verdigi iki sehit... Mektuplar, tarihe taniklik etmek icin cok degerli.
*
Osman Fikri Sertkaya - Hüseyin Nihal Atsiz
https://www.otuken.com.tr/osman-fikri-sertkaya-huseyin-nihal-atsiz
Merhum Atsız hakkinda yazilmis kaynaklardan biri bu calisma. Agirlikli olarak Atsız'in eserlerinin listesi ve tahlilini bulabilirsiniz.
Oğuz ZEYTİN
25.05.2017, 15:47
Galip Erdem - Milliyetçilik ve Sosyalizm Üzerine Mektuplar
https://www.otuken.com.tr/galip-erdem-milliyetcilik-ve-sosyalizm-uzerine-mektuplar-1
Galip Erdem'in diger kitaplarini okumustum. Bunun baskisini bulamiyordum. Otuken bu sene basinda yeniden basti.
Kitap Erdem'in 1974'ten onceki makalelerinden olusuyor. Sosyalizm elestirileri ve milliyetcilik konusundaki bu makaleler sade bir dille yazilmis.
Kitabin son bolumunde Fasizm, Irkçılık ve Turancilik konularinda daha detayli yazi dizilerini bulabilirsiniz.
Cemalettin Taşkın
25.05.2017, 18:52
yerli Dan Brown diyorlarmış
https://i.hizliresim.com/ojbXM7.jpg (https://hizliresim.com/ojbXM7)
Faik Yılmaz
29.05.2017, 10:28
2017 - 8.kitap
Moğolların Efendisi Cengiz Han - Harold Lamb....
Geniş kaynaklr taranarak oluşturulan bu eser benimde ilgi alanlarım arasına giriyor. Tarihsel gelişimini çok merak ettiğim Moğol İmparatoğrluğu ile ilgili bu araştırma tarzı eseri doyurucu bulduğumu söyleyebilirim. Türkler ve tarihsel gerçeklikler konusunda bazı eksiklikleri olsa da yine de aradığınız pek çok sorunun cevabını bu eserde bulabilirsiniz.
Pek çok mesaj alabilirsiniz , günümüzle karşılaştırıp ibret alabilirsiniz.
Faik Yılmaz
29.05.2017, 10:31
2017- 9.kitap
Kutlu Peygamberim- Vural Kaya
Bir gazeteden kupon karşılığı aldığım 3 kitaptan biri olan bu eser aslında bir çocuk kitabı. Ancak yinede okunaklı ve bolca bilgi vermesi bakımından önemli olduğu için arada bunuda eirttim diyelim. Çocuklarınıza verip okutacağınız ,zevkle takip edecekleri bu eseri büyüklerede taviye ederim. İllaki bilmediğiniz yeni bazı bilgiler öğreneceksiniz. İnat etmeyin yahu öğreneceksiniz :)
Son 3 ay da okuduğum kitaplar;
İmparatorluğun son nefesi - İber Ortaylı
İlber ortaylı seyehatnamesi - İlber Ortaylı
Semerkant-Amin Maaluof
Sultan Alparslan-Cihan Piyadeoğlu
Allaha öğretilen din- Emre Dorman
Selçuklunun Şifreleri - Talha Uğurluel
Sıraya koyduklarım ise
Türklerin Tarihi 2 - İber Ortaylı
4.Murad - Abdulkadir Özcan
Katül Amare - Mehmet Yaşar Ertaş
Kan ve İnanç - Aliza Marcus
Faik Yılmaz
05.06.2017, 16:56
Ramazan Ayının bir güzelliğide bol bol kitap okunabiliyor olması......
Dışarı çıkacak enerjimiz pek olmadığından boş vakitlerde kitap okuyabiliyoruz......
Bu hafta sonuda 2 kitap bitirdim......
-------------------------------
2017-10.kitap
Sevahid-ün Nübüvve ( Peygamberlik Müjdeleri )
Yazarı : Mevlana Abdurrahman Cami
Peygamber Efendimiz ( S.A.V.) le ilgili bir eser bu. Adına bakarak çok ağır bir kitap olduğunu düşünebilirsiniz lakin çok büyük kısmı sahih kaynaklardan elde eldilen bilgilerle derlenen bu eser kısa hikayelerden oluşuyor. Dili biraz ski yer yer ama okunabilirliği fena değil. Ben olsam güzel bir şekle sokar hikayeleri her sayfaya 1 hikaye olacak şekilde düzeltir dilinide biraz tabiri caizse tornaya vurup çok daha fazla okunabilir olmasını sağlardır.
Neyse 400 küsür sayfaalık bu eseri okrken hiç sıkılmadım. Genellikle Peygamberimiz , 4 halife döneminde olan bir kısım ibretlik olayları bize aktarıyor bu eser. İftardan sonra sahurdan sonra derken bir bakmışsınız bitmiş gitmiş.
---------------------------------------------
2017-11.kitap
Trabzon ile Dünyayı Buluşturan Adam - Ali Osman ULUSOY..
Bölgemizin ve ilimizin önde gelen işadamlarından ve Trabzonsporumuzun ilk başkanı Ali Osman Ulusoy'un biyografisi bu. Biyografik eserler genellik sıkıcı içeriklere sahiptir. Ancak bu kitap bolca resimle bu negatif etkiyi ortadan kaldırmış. Hatta bir çoğunun trihi resimler olması münasebetiylede fazladan merak uyandırdığını ve incelendiğinide söyleyebilirim.
Bir çok yeni bilgi öğrendim. Mesela İran ile ilişkilerimizin ve ticaretimizin içeriğinde Trabzon'un ne kadar önemli olduğu hususunda önemli bilgiler var. Tabiki Trabzonspor'umuzda kitapta. İlk kuruluş dönemimizde bayrağımızın kırmızı -beyaz olduğunu neredeyse sarı-kırmızı yapılacağını ( idmanocağı ) biliyormuydunuz mesela. İşte bu kitapta bu ve bunun gibi bir çok bilgi var.
Özelinde ise Ali Osman Ulusoy'un içine kapanık gibi görünen fazla konuşmayan kişiliği altındaki zengin kişiliği , bölgemize kattıkları katamadıkları anlatılmış....
Okurken sıkılmadım ama kağıdın kalitesindenmidir nedir bayağı ağırdı bu kitap tutarken elim uyuştu resmen .
neyse 12.kitabım yani şu anda okumakta olduğum eser içinde bulunduğumuz dönemin anlamına uygun bir kitap....
Sebahattn Ali'nin İçimizdeki Şeytan isimli eseri :)
Şaka bir yana bitirince duygu ve düşüncelerimi yazarım yine..... ( pek uzun sürmeyecek sanırım )
Oğuz ZEYTİN
05.06.2017, 18:55
Prof. Dr. Saadettin Y. GÖMEÇ - Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları Tarihi
http://www.akcag.com.tr/kitap/turk-cumhuriyetleri-ve-topluluklari-tarihi.html
1048 dipnot, 66 sayfalık kaynakçayı düşündüğünüzde nasıl bir çalışmayla karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Türkiye dışındaki altı bağımsız Türk devletiyle birlikte on dokuz Türk topluluğunun tarihi ve günümüzdeki durumunu (2015 güncelleştirmesi) öğrenmek için faydalı bir eser.
Kitapta ilginç bilgiler var. Mesela: Bulgaristan'da 1926'da Turan Derneği kurulmuş. Bunu bilmiyordum.
*
Mehmet Emin YURDAKUL - Türk Sazı
http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=900
Türk Şairi'nin şiirleri geçen ay Bilge Kültür Sanat'tan çıktı. Harika...
*
(Bu arada Bilge Kültür Sanat'ın Cağaloğlu'ndaki merkezinden alacağınız kitaplarda 40% indirim var. Aynı oran Ötüken'de de geçerli. O İstiklal Caddesi'nde.)
Oğuz ZEYTİN
08.06.2017, 17:07
Mehmet Emin Yurdakul - Fazilet ve Asalet
http://www.bilgeyayincilik.com/kitap.asp?ID=810
Büyük şairin nesirlerini tanıdık bir isim (Kanuni Anadolu Lisesi'nden sınıf arkadaşım) Hakan Soydaş Hocamız (Kendisi Atatürk Üniversitesi'nde araştırmacı) derlemiş.
- Fazilet ve Asalet,
- Türk'ün Hukuku,
- Halkçılık,
- Kral George'a,
- Ve Dante'ye başlıklı düz yazılarında Türk'ün çektiği çileler ve Batı'nın manen tükenmişliğini çok güzel bir şekilde anlatıyor Üstad.
Dilimiz ve düşünce dünyamız için bu değerli katkı için Sayın Soydaş'a teşekkür etmek gerek.
Faik Yılmaz
09.06.2017, 16:33
2017- 12.kitap
İçimizdeki Şeytan - Sebahattin Ali.
Bu kitabı köyde bir yerde okusam , birileri de ismini görse hakkımda hiç iyi düşünmezler sanırım. " Hu Bizim Faik Ramazan'da şeytan kitapları okuy" filan derler sanırım. :) Kitabın sadece adı içinde bulunduğumuz döneme biraz tezat oluşturuyor sanırım.
Kürk Mantolu Maddonna'dan sonra okuduğum 2.Sebahattin Ali eserimdi bu. Zaten çok fazlada eseri yok yazarın. Çünkü genç yaşta şaibeli bir suikaste kurban gitti. Adnan Menderes gibi , Recep Yazıcıoğlu gibi , Adnan Kahveci gibi erken yaşta çeşitli nedenlerle vefat etmeleri nedeniyle ülkeye büyük hizmet edeceğini düşündüğüm insanlardan birisidir Sebahattin Ali. Eserlerinden en az birisini okuyan birisi iseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsanız. Yok okumamış iseniz okuyun sonra anlarsınız.
Genelde romanların kasvetli , bulutlu bir havası vardır Üstadın. Güzel şeyler olacağı ümidini az miktarda taşımakla birlikte her an kötü şeyler olacağı hissine kapılırsınız. Yazış tarzını ikiyüzlü insanların pek seveceğini zannetmiyorum çünkü "rol" altında yapılan ikiyüzlü davranışları , riyakar sefil ruhları çok güzel analiz eder tabiri caizse ipliğini pazara çıkarır.
Üniversite öğrencisi aynı zamanda Postane çalışanı Ömer ile çok uzaktan akrabası Macide arasındaki sıradışı başlayan ama sonra normal " Türk Usülü" ne dönen
aşkı anlatıyor. Aslında aşkları burada romanın öznesi değil. Aşkın içindeki duyguları , farklı görünmeye çabalayan insanların içindeki kötülükler , ihtiraslar ve genelde insanların her daim şikayet ettiği " iyi gün dostları , akrabaları " bazende sertçe vurgulanarak anlatılmış.
İnsanımızı tahlil etmekteki ustalığına şaşırırsınız üstadın. İyi olan karakterlerin hemen hepsinin çeşitli nedenlerle bozulmak zorunda olması gibi garip bir sonuca gitse de yine de bu davranışsal bozulmalar insanları daha mutlu bir hale götürmüyor. Dahada mutsuz kılıyor. Roman kahramanları ile yazarın hayatı arasındaki şaşırtıcı benzerlikler tesadüf mü yoksa yazar bazı ironik dokundurmalar mı yaptı bilinmez. Buna okuyun ve siz kendiniz karar verin.
Faruk BERBER
09.06.2017, 16:54
Faik Yılmaz Kuyucaklı Yusuf'u da öneririm aynı yazardan ;)
Cemalettin Taşkın
09.06.2017, 18:43
Trendeki Kız'ı sevdiyseniz bu kitabı da okuyun
https://i.hizliresim.com/0B4JzR.jpg (https://hizliresim.com/0B4JzR)
Deniz Telci
11.06.2017, 02:15
Siyah Sancak - Pandora'nın Kutusu = Ali Kuzu
Belki ilk sayfalarda biraz kafanız karışacak. Ancak kitabı bitirdiğinizde; Yok ya… Hadi canım sen de… Bu kadar da olur mu? Vay be… Sözlerinin ağzınızdan döküleceğinden eminiz. İşte Pandora’nın Kutusu’nda yer alan bazı dosyalar:
• Türkiye adeta görünmeyen bir küresel işgal altında hızla bir iç savaşa doğru mu sürükleniyor?
• Dağda kıstırılan 700 PKK’lı imha edilecekken, kimin emriyle serbest bırakıldı?
• MKE’de üretilen ve seri numaraları silinmiş 100 bin adet silah Kuzey Irak’ta kimlere teslim edildi?
• 120 Trilyon Dolar! Ve Türk Bilim adamlarının Sır Ölümleri?
• Amerika 96 Saat’te Türkiye’yi İşgal mi edecek?
• Türk para hareketini yönlendiren kişi kim?
• Türkiye’de petrol uğruna kimler öldürüldü? • Muhsin Yazıcıoğlu -Uğur Mumcu - Çetin Emeç ve Necip Hablemitoğlu neden öldürüldü?
• 5 bin yıllık sırlarının toplandığı Kozmik Odaya yapılan operasyon?
• Linç edilirken “Ben Türkiye’ye ne kötülük yaptım” diyen lider kim?
• Çuvalın İntikamı Alındı mı?
• Türk Derin Devleti var mı?
• İslamiyet’ten önce Türklere Peygamber geldi mi?
• Kâbe Anahtarlarını 5 kuşak taşıyan Türk Boyu kim?
• Ait Olduğu Yere Dönen Kılıcın serüveni? Tamamen belgelere dayanarak hazırlanan bu kitabın birçok yerinde hem ağlayacaksınız, hem isyan edeceksiniz. İyi de bu Türkiye’nin hiç mi sahibi yok. Bizler bu kadar çaresiz miyiz?
http://www.kitapyurdu.com/kitap/siyah-sancak--pandoranin-kutusu/388143.html
Oğuz ZEYTİN
11.06.2017, 09:54
13084
Kitaplığımın yeni misafirleri geldi.
Çok istiyorum okumak ama bir türlü alışkanlık edinemedim..dergi ile makale daha akıcı oluyor.. En son ilber ortaylının Türklerin tarihi 1.2 yi okudum.. Sürükleyici bir röportaj olmuş fakat ilber hocada çok entellektüel bilgiler verip yoruyor bazen
ihsan candas
11.06.2017, 19:20
Türk muhafazakarlığı-Hasan Aksakal
Dünya sinema sanayii-Giovanni scognamillo
Mezhep meselesi ve fıkhi ihtilaflar-Ebu'l Feth El-Beyanuni
Okulsuz toplum-İvan İllich
Arthur schopenhauer-Tartışma sanatinin incelikleri
Zamanın Kıymeti-Abdulfettah Ebu Gudde
İslam Metafiziğinde prolegomena-Nakib El-Attas
Darbe ve muamma-Süleyman Hüsnü Paşa
Modern Fetvalar Çağdaş Hurafeler-Ebubekir Sifil
Varidat(tercüme ve şerhli)-Şeyh Bedreddin
Oğuz ZEYTİN
13.06.2017, 11:41
Türk muhafazakarlığı-Hasan Aksakal
Dünya sinema sanayii-Giovanni scognamillo
Mezhep meselesi ve fıkhi ihtilaflar-Ebu'l Feth El-Beyanuni
Okulsuz toplum-İvan İllich
Arthur schopenhauer-Tartışma sanatinin incelikleri
Zamanın Kıymeti-Abdulfettah Ebu Gudde
İslam Metafiziğinde prolegomena-Nakib El-Attas
Darbe ve muamma-Süleyman Hüsnü Paşa
Modern Fetvalar Çağdaş Hurafeler-Ebubekir Sifil
Varidat(tercüme ve şerhli)-Şeyh Bedreddin
Darbe ve Muamma listemde. Biraz bahsedebilir misiniz kitaptan? Dili sadelestirilmis mi? Vb.
Faik Yılmaz
13.06.2017, 13:45
2017- 13. Kitap
Hitler'e Sordunuz mu ? - Atakan Büyükdağ.
II.Dünya Savaşı'nın Almanya gözünden anlatımı diyebiliriz. Savaşın hep kötü Almanya yüzünü gösteren film,kitap, belgeselllerden bolca izledik okuduk bugüne kadar. Ama kaçınılmaz savaşın asıl nedenlerini pek irdelemedik daha doğrusu yanlı tarih yazanlar bize pek göstermediler.
İşte savaşın 300 küsür sayfalık özetini okurken nedenlerini değişik açıdan inceleme fırsatıda bulacaksınız.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.