Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sığ Suya Balıklama Atlama!

Daraltma
X
  •  
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

  • Sığ Suya Balıklama Atlama!

    Geçenlerde TRT Haber'de gözüme çarpan bir haber üzerine bu başlığı açmayı uygun gördüm.

    Konu hakkında Omurilik Felçlileri Derneği'de bir kampanya başlatacak.
    Onlara destek olmak ve bir nebze olsun bilinç oluşturmak BMN'nin Kurumsal Sosyal Sorumluluğu olarak önemli bir konudur.

    İşte konu hakkında bir kaç haber, kampanya hakkında bilgiler edinildikçe sizlerle buradan payşacağım.


    500 Boyun Kırığı, Sonuç Ne Yazık ki Felç veya Ölüm...

    Türkiye’de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor. Bu vakaların büyük bir çoğunluğu ya ölümle ya da felçle sonuçlanıyor. Boyun kırıklarının en büyük sebebi ise balıklama atlama. Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olmakta. Omuriliğin hemen yakınında solunum merkezi bulunuyor. Kırılmaya bağlı omuriliğin birden şişmesi solunum merkezini etkiliyor ve boğulma meydana geliyor. Eğer, kişiyi sudan çıkaracak birisi yoksa boyun kırılması sonucu sığ suda boğularak ölüyor. Sığ suya balıklama atlayan kişi boğulmaktan kurtulsa bile, omurilik kırıklarından dolayı boyundan aşağısı felç oluyor. Her iki durumda da sonuç, trajedi.

    Sığ suya atlama vakaları:
    1)Çoğunlukla 15-25 yaş arası erkeklerde görülüyor. (Maalesef bu yaş grubu gençler sığ suya balıklama atlamayı önemli bir güç gösterisi olarak görüyorlar.)
    2)Gece saat 01.00 da özellikle turistik tesislerde konaklayan tatilcilerin alkol aldıktan sonra ya da öğleden sonra 13.00 da serinleme amaçlı kontrolsüz bir şekilde sığ suya veya havuza atlamaları sonucu gerçekleşiyor.
    3)Yanlış ilkyardım uygulamaları sonucu kazazedeler ya felç oluyorlar ya da ölüyorlar.
    4)Sığ suya balıklama atlayanların %30’u kısmi veya tam felç oluyor.

    Sığ suya atlama vakalarında uygulanması gereken ilkyardım yöntemi ise;
    Kazazede 3-4 kişi tarafından taşınmalı. Taşınma sırasında boyun, sırt ve bel omurları hiç bükülmemeli, sağa-sola çevrilmeden yatırılmalı. Normal boğulma vakalarına uygulanan ‘su çıkarma’ yöntemi, sığ su vakalarına uygulanmaz. İlkyardımda önce kişinin ağzı açılır, ağzı tıkayan yosun parçası gibi bir şey varsa çıkarılır. Yaralanmada omurgada ‘gizli’ kırıklar meydana gelebiliyor. Bu nedenle yaralıların mutlaka omurgasında kırık varmış gibi davranılmalı. Boyun omurları kırıldığı halde, omuriliği zedelenmeyen şanslı kişilerin beyin ve omurilik cerrahisi yapılan merkezlere doğru taşınması hayati önem taşımaktadır.
    Sığ suya balıklama atlama sonucu boynu kırılarak boğulan kişilere, normal boğulma vakalarındaki ilkyardım yöntemi olan baş aşağı çevrime, silkelenerek su çıkartma asla ve asla uygulanmamalıdır. Çünkü, omurga kırığı oluşmuş ve hala omurilik kesilmemişse, bu silkelenmeden sonra kesiliyor ve kişi felce mahkûm ediliyor.

    “Derinliğini bilmediğiniz sulara ve 2 mt’nin altındaki sığ sulara balıklama atlamayın. Boynunuz kırılabilir, felç olabilirsiniz.”


    Detaylı Bilgi: www.tofd.org.tr
    Trabzonspor kültürünü yaşa, yaşat, öğret...
    İşte BMN!*

  • #2
    Birkaç yıl önce Kdz Ereğli plajında bizim mahalleden birisi öyle atlamıştı kayalıklara kafasını vurdu.Belinden altı tutmuyor.Tekerlekli sandalye kullanıyor.
    Özkan SÜMER

    Yorum


    • #3
      Bu haberi okurken bizim sınıftaki arkadaşım geldi aklıma. Lisede okulun ilk günü bizimle hiç konuşmuyordu. Ön taraftaki dişleri kırılmış felandı. Sonra dişlerini yaptırdı lisenin sonunda macerasını anlattı bize. Şimdi aklıma geldikçe hâlâ gülüyorum.

      1,5 metrelik havuz varmış evlerinin bahçesinde ve her gün giriyormuş. Bir gün koşmuş balıklama atlamış ama içinin boş olduğundan haberi yokmuş. Yüzüstü çakılınca dişleri dökülmüş.

      O anlattıktan beri atlarken, dalarken hep dikkat ederim.
      Türkçe, Turkche olmasın! Dilimizi koruyalım! Türkçeye 29 harf yeter!

      “Ben basit bir '
      iyi futbol dilencisiyim'. Elimde şapkam, dünyanın dört bir yanını geziyor ve stadyumlarda yalvarıyorum:
      “Tanrı rızası için, güzel bir maç lütfen!”
      Eduardo Galeano


      "İhaneti severim, ama hainlerden nefret ederim." Cesar

      Yorum


      • #4
        Benim de anım var bu konuyla ilgili.Ben ucuz atladanlardanım.Son anda kayalığı farkedip kafamı sıyırdım omuzumu vurdum, büyük bir iz durur hâlâ omzumda.Şimdi atlayacağım yere öyle bir dikkat ediyorum ki sanki akşam orada yatacakmışım gibi.

        Yorum


        • #5
          En son Miraç Atalay Çiftçi tarafından düzenlendi; 27.08.2008, 15:54.
          Trabzonspor kültürünü yaşa, yaşat, öğret...
          İşte BMN!*

          Yorum


          • #6
            atlamasını bilmek önemli
            When I go home people'll ask me, "Hey Hoot, why do you do it man? What, you some kinda war junkie?" You know what I'll say? I won't say a goddamn word. Why? They won't understand. They won't understand why we do it. They won't understand that it's about the men next to you, and that's it. That's all it is.

            Yorum


            • #7
              Sığ sulara dikkat!



              Deniz
              ve havuz sezonunun açıldığı şu günlerde özellikle balıklama atlamaktan hoşlananları çok büyük bir tehlike bekliyor. Zira derinliği iki metreden az olan yerlerde suya balıklama atlamak, omurga ve boyun kırıklarına neden oluyor ve insanı ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum edebiliyor. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, her yıl olduğu gibi bu yıl da insanları bu konuda uyarmak için çeşitli faaliyetlere girişti. Sponsor firmaların reklam vermesine uygun uyarı levhaları ve bilboard'lar hazırlandı. Ayrıca son derece etkileyici bir uyarı klibi de çekildi. Özellikle bu klibin şu günlerde televizyon kanallarında yayınlanmasında büyük fayda var. Çünkü omurilik sakatlanmalarının yüzde 70'den fazlası, sığ suya atlama neticesinde ortaya çıkıyor. Derneğin uzun süredir yürüttüğü akülü tekerlekli sandalye kampanyası da devam ediyor. Destek olmak için faturalı hatlardan 3430'a boş mesaj göndermek yeterli. Böylece çorbaya 5 liralık tuz atabiliyorsunuz. Unutmayın, yardımlarınız bir felçliyi okulla tanıştırabilecek, iş sahibi olmasını sağlayabilecek ya da dört duvar arasındaki mahkumiyetini sonlandırabilecek. Bu, az şey mi?..
              Trabzonspor kültürünü yaşa, yaşat, öğret...
              İşte BMN!*

              Yorum


              • #8
                Önemli bir konuymuş dikkat etmek lazım
                Biz sevdadır Trabzon , yorozundan başlayıp ziganasında bitmeyen

                Yorum


                • #9
                  Lise 2 deyken yaz tatilinde sınıf arkadaşım kendiside TS lidir.Denize balıklama dalıyor ve çakılıyor.Bunun sonucunda belden aşağası felçli olarak kalıyor.Şuan yaklaşık 15 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum.Ve onun hasta ziyetlerinde Fizik Tedavi merkezinde tanıştığım bir çok hastanın aynı şekilde kaza geçirdiğini gördüm.Birde sağlık sektöründe olduğum ve bu dernek ile çalıştığımızdan ,Özürlüler için tekerlekli sandalye imal ediyoruz.Bu tür hastalarla çok sık muhattap oluyoruz.Bir anlık zevk için lütfen suya daha dikkatli girelim. sonuç tüm hayatınızı etkiler.Karşılaştığım hstalrın hepside genç.O yüzden gençlerin özellikle dikkat etmesi gerekir.
                  İçimdeki Sevdan Öyle Büyük ki.Trabzonum.

                  Yorum


                  • #10
                    Deniz sezonunun açıldığı şu günlerde konuya dikkatin iki kat artması gerekli. Zira bilinçsiz yapılacak bir hareket bizi tekerlekli sandalye ya da yatağa mahkum edebilir.
                    Trabzonspor kültürünü yaşa, yaşat, öğret...
                    İşte BMN!*

                    Yorum

                    Üzgünüz, bu sayfayı görüntüleme yetkiniz yok
                    Çalışıyor...
                    X