“ Sayýn Baþkan Sadri Þener'in her konuda konuþmasýný doðru bulmuyorum. Trabzonspor baþkaný öyle bir zamanda konuþacak ki, konuþtuðu kamuoyunda cuk diye yerine oturacak”
-Trabzonspor'un alt yapýsýndan eskisi gibi yýldýz futbolcular çýkmýyor, siz bunu neye baðlýyorsunuz.- “Ben çýkmaz demiyorum ama eskisi kadar þans verilmiyor. Þimdi bu þans verilmemesinin çeþitli nedenleri var. Bir iskelet kadronuz varsa alt yapýdan siz istediðiniz futbolcuyu bulursunuz. Bu anlayýþla her sene kurulu futbol kadrosunu o iskelet kadroyu bozarsanýz, yeni bir kadro kurarsanýz, aþaðýdan gelen futbolcu hemen kadroya uyum saðlayarak oynamasý mümkün deðil. Ama oynayan 2-3 futbolcu var, onlar da çok kötü deðiller.
-Gökdeniz Karadeniz'in Rubin Kazan'a transferiyle birlikte, “Gökdeniz yýldýz mý deðil mi tartýþmasý” oldu. Sizce Gökdeniz yýldýz bir futbolcu mu, sizin bir futbolcu aradýðýnýz yýldýz kriteri nelerdir?
-“Gökdeniz tabý ki yýldýzdýr, Trabzonspor kulübü için bir yýldýzdýr. Ama Kazan da yýldýz mýdýr onu bilemiyorum. Türkiye ölçüleri için de adam bir milli takýmda devamlý oynuyorsa, takýmýný zaman zaman oynadýðý futbolla kurtarýyorsa o yýldýzdýr. Kimsenin yapamadýðýný þahsi becerisiyle çýkýp da o gün ki maçý alýyorsa, bana göre yýldýzdýr. Ve de Gökdeniz Karadeniz'de yýldýzdýr. Ama yýldýzlarýnda çok çeþidi var, gökte çok çeþit yýldýz var. Küçükleri büyükleri var, ona göre tartýþýr ama bence Gökdeniz yýldýzdýr.
-Bu aþamada Gökdeniz'in satýlmasý doðru muydu?-
“Kulübün ekonomik yapýsýný pek bilmiyorum ama transfer zamanýnda oyuncularý deðerlendirmek lazým. Yani 23 yaþýný doldurmuþ 2 yýllýk mukavelesi bitmiþ, serbest kalacaksa bir futbolcu 6 ay önceden vererek büyük para almak çok önemlidir.
Burada demek ki Trabzonspor kulübü akýllý bir iþ yapmýþtýr. Çünkü siz bu oyuncunun mukavelesi dolduðu zaman Gökdeniz sýfýr bonservis bedeliyle gidecek, sadece kendi para alacak, kulüp hiçbir para alamayacak. Siz çok büyük para alarak deðerlendiriyorsanýz, hem Gökdeniz için iyi olmuþtur hem de Trabzonspor için iyi olmuþtur. Gökdeniz'den alýnan parayla,Trabzonspor kadrosunda oynatacak en az 3 futbolcu almalý. O para 8 milyon dolar veya euro da olabilir, o parayla siz Türkiye'den veya yurt dýþýndan 3 tane direk takýmda oynayacak futbolcu alýrsýnýz. Yani 1 verirsiniz 3 tane futbolcu alýrdýnýz, 3 birden daha fazladýr. Böylece Gökdeniz de istikbalini kurtarmýþtýr. Rusya'da Türkiye'yi temsil ediyordur. Çok daha güzel bir olaydýr. Eskiden hep yurt dýþýndan futbolcu alýrdýk, bizim futbolcularýnda yurt dýþýn da oynayarak baþarýlý olmasýný çok istiyorum.
“Ben Anadolu'dan 2.Þampiyon çýkmasýný isteyenlerdenim. Sivassporu da, Kayserispor'u da geçmiþteki, Amatör ruhla oynayan Trabzonspor'a benzetiyorum Benim ikinci takýmým Sivasspor ve Kayserispor'dur”
-Trabzonspor 1984 yýlýndan sonra bir düþüþ yaþadý, daha þampiyon olamadý. Trabzonspor'da yabancý dönemi baþladý, Trabzonspor'a gelen yabancýlarýn Trabzonspor'a faydasý oldu mu?-
“Ben bir kere yabancý futbolcuya karþý deðilim. Ama yabancýnýn iyisini isterim. Þimdi dikkat edin aldýðýmýz her yabancý 6 ay oymamadan býrakýyor. Bir isabetli transfer yok yabancý da. Madem ki Türkiye'de bütün kulüpler yabancý transfer ediyor. Madem ki siz Trabzonspor'a faydalý futbolcuyu Türkiye'de bulamýyorsunuz, bunu yurt dýþýndan bulmamýz lazým. Oyunu kuralýna göre oynamamýz lazým. Bu bir kafatasçýlýk deðil. Ýlla Trabzonlu olsun manasýn da deðil, iyi yabancýyý bulup almanýz lazým. Aldýðýmýz yabancýlardan kaç tanesi bize randýman verdi. Onu tartýþmamýz lazým. Öyle ise 7-8 yabancý alacaðýna direk 3 tane alýp takýma kadrosu olacak futbolcular alýnmalý.. 6 tana yabancýya vereceðimiz parayla 3 taneye verelim, 6 tanesine vereceðimiz parayý ama bunlar mutlaka kadroda oynayacak futbolcu olmalý.
-Yeni nesil Trabzonspor'u tutmuyor, þampiyon olan bir Fenerbahçe, Galatasaray ve Beþiktaþ'ý tutuyor, Yeni nesile Trabzonspor'u nasýl anlatabiliriz, onlarý kaybetmemek için Trabzonspor sevgisini nasýl aþýlayabiliriz?
- “Gençlerin Trabzonspor'u tutmamasý, þampiyonlukla alakalý deðil de, þampiyon olacak Trabzonspor'u tutmalý. Yani geçmiþte Trabzonspor'u tutan insanlar, Trabzonspor þampiyon oldu diye mi tuttular?. Yýllarca bu takýmýn peþinde gittiler. Ben çok iyi hatýrlýyorum. Otobüsle deplasmana gidiyorduk, deplasman dönüþünde bizi Zigana'da, Görele'de karþýlýyordular. O zaman biz þampiyon deðildik. O zaman þimdiki gençlikte bir deðiþiklik var. biz Trabzonspor'u etiyle kemiðiyle bizim ve ondan baþka takýmýz olmaz. Memleketimizin takýmýdýr, isterse þampiyon olsun veya olmasýn, küme düþsün, biz de futbol aþký varsa, milliyetçilik varsa bu bizim þehrimizin takýmýysa bunu tutacaðýz. Hiçbir gerçi böyle bir mazereti yok, þampiyon olan takýmý tutarým, o zaman her sene bir takým deðiþtirsin, bu sene Fener, gelecek sene Galatasaray, böyle bir þey olur mu. benim kanaatime göre böyle bir þey olmamasý lazým.
-Sizin zamanýnýza derbi maçlarýnda bir Fenerbahçe'ye, Galatasaray'a karþý takýmý nasýl motive ediyordunuz?“
Sn Sümer'in sözleþmesindeki þartlar Trabzonspor'a aðýr geliyorsa O zaman Özkan Sümer'den deðil,bu þartlarý kabul eden yönetimden þikayet etmemiz lazým Onun oraya gelmesi yanlýþ deðildir, onu oraya getirenler yanlýþ yapmýþtýr. ”
-“Baþlangýçta takýmýn oyun felsefesini yerleþtirmek lazým. Oyun felsefeme uymayan futbolcularý harcadým. Benim oynatmak istediðim oyun sistemine, taktiðine uymayan insanlarý kaliteli olduðu halde takým oyununa uymadýðý gönderdim.. Belki de o gün ki arkadaþlar halen daha bana kýzarlardýr. Kýzsýnlar, ben onlarý yapmakla Trabzonspor'u þampiyon yapmayý baþardým. Onlarýn futbol kalitesini eleþtirmiyorum, futbol takýmýnýn kolektif bir oyun olmasý lazým, bu kolektif oyun içinde 11 kiþinin bir þeyi düþünmesi lazým. Herkes kendi mevkiinde verilen görevleri tam yapmasý gerekiyor. Ve de hoca görev verirken de birbirine baðlantýlý bir þekilde verir. O baðlantý kopmasý, hatlar arasýnda, mevkiler arasýnda. Böyle bir kadro oluþturursanýz o kadroyu da muhafaza ederseniz, þampiyon olmamak mümkün deðil, ama o da çok zor tabi. Halk yeni isimler, yeni resimler görmek istiyor. Þimdi bakýyorum gazetelere kimi aldýk diye merak ediliyor. Halbuki hep yýllarca da hep ayný þeyi yaptýk, kimi aldýk, kimi aldýk, hatta yýllarca Þenol'dan Turgay'dan, Necati biz de yýllarca oynadý taraftar bezdik artýk bunlarda dedi. Ben de diyordum ki bunlar kötü mü oynuyor, þampiyon yapmýyorlar mý sizi, daha neden beziyorsun, 10 senedir Þenol, Turgay, Necati oynuyor, hep ayný resimleri görmekten býkýyor vatandaþ. Bana göre yanlýþ bir olaydýr. Dünyanýn hiçbir yerinde böyle ideal bir kadrosu olmayan bir takýmýn baþarýlý olmasý mümkün deðildir. Kesinlikle ideal bir kadrosu olacak”