Basari icin gerekli malzemeler: Lyon
Bu yaziyi Hollanda'da bir gazeteden cevirdim. Lyon'un basarisinin hikayesi.Tabi Trabzon sehirimizle farklar var elbette. Ama yine iyidir Lyon'un nasil basarili oldugunu ogrenmek. Yazi benim hosuma gitti. Biraz cabuk cevirdim ve bazi hatalar yapmis olabilirim bunun icin ozur dilerim.
Cok az malzemeyle basladi Lyon'un hikayesi. Ama suanda tam bir futbol mucizesi haline geldi.
Lyon zengin denilebilecek bir sehir. Iyi bir is yada guzel bir ev bulunabilir bu sehirde.
Jean-Michel Aulas, Lyon'un baskani, bana 'bir gun bizde sampiyonlar ligini kazanacagiz' demisti. Simdiden bile goze batmayan bu kulup her goze batmayan kulupun yapmak istediklerini yapti.
Lyon alti kere ust uste Fransa ligi sampiyonu oldu ve bu basariyi baska bir kulup elde edemedi Fransada.
Emmanuel Hembert, kendisi consultancyburosunun spor bolumunde calisiyor ve isteyen kuluplere bilgi veriyor, Lyon icin sunlari soyluyor:
'ben onlari her zaman ornek olrak kullaniyorum. Kuluplerin Transfer piyasasin yanlislarindan yararlanmalari gerekiyor. burada en onemli nokta 'isim' yapmis futbolcular icin odenmesi gereken paralarin cok yuksek olmasi. Isim yapmis futbolcu belkide genc ve gelecek vaadeden futbolcudan 5 kere daha pahali ama 5 kere daha iyi degil. Bu yuzden Lyon 'isim' yapmis yani yildiz futbolcusunu iyi paraya satmadan hic cekinmiyor. Cunki kulupler parayi isime veriyor ve boylece cok para veriyorlar ve Lyon cok kazaniyor. 'Biz arsenal, chelsea veya Real madridden daha iyi degerlendiryoruz paramizi,'diyor lyonun baskani 'Alacagimiz futbolcu belirli bir strateji uzerinden seciyoruz. Mesela kagit uzerinde en iyi takimi cikarmaya calismiyoruz veya isim olarak en iyi takimi cikarmayi calismiyoruz. Biz genc ve gelecek vaadeden futbolcu aliyoruz. Kendi ulkelerinde en iyi sayilan futbolculari aliyoruz aldigimizda bu futbolcular 20 ve 22 yas arasinda oluyorlar. Futbolcu alim satim isleri kulubun basarisini arttirmak icin degildir para kazanmak icindir. Bir futbolcunun degerinden cok daha cok bir teklif gelirse satacaksin. Tutmaya gerek yok.'
'Satmadan once bu futbolcunun yerine kesinlikle birini almaniz gerekir. Bunu zamaninda yapmaniz gerekir. Aulas diyorki ' Biz en iyi futbolcumuzun yerine yarim yada bir sene onceden birini aliyoruz. Mesela Michael Essien gidiyor (chelseaye bu futbolcuyu 37 milyona satmisti Lyon) o gitmeden once bile biz futbolcuyu almistik zaten. Genc takviyeyi hep yapacaksin. O anda Tiagoyu alabiliyrosun (isim yapmis) Essienin yerine alacaksin. Tiagoyu Essienin fiyatinin cegrene aldik.' Transferler o kulube uzun zamandir bagli olan kisiler tarafindan yapilmasi gerekir, o anda tesadufen anterenor olan kisiler tarfinden degil. Bizde transferler 3 kisi tarafinden yapiliyor, baskan Aulas, Transfer komitesi baskani ve teknik direktor. Her yeni gelen teknik direktor o an takimda ne varsa onu kullanacak. Onceki teknik direktor pahali transfer yapmissa onu kullanacak. Pahali transferi yedekte oturtmak gibi luksu yok yada abartilmis bir futbolcuyu sirf yildiz deniliyor diye oynatamaz. Boylece paralar bosa gitmiyor. 'Bizim bu metodmumuzu kullanan pek takim yok', diyor baskan Aulas 'Ingilterede bir cok kulupte menejerler yapiyor transferi. Yani tek kisi. Kesinlikle tek kisiye yaptirilmamali transfer.'
'Brezilyali almaniz gerekir. Onlar dunyanin eniyi futbolculari. Aulas 'on sene evvel bizim yasli futbolcularimizdan marceloyu Brezilyaya yolladik. Cok degisik bir insan Marcelo hem muhendis hem futbolcu. O orada bize futbolcu buldu ve genc gelecek vaadeden Edmilson, Juninho ve Fredi yolladi.
'Brezilyalilara yardimci olun. Bir cok Brezilyali ulkesine geri donuyor, uyum sorunu cekiyor. Brezilyalilar uyum sorunu cekiyor ve mutlu olamiyorlar. Biz Lyon olarak bazi insanlar ise aldik brezilyalilara yardimci olmalari icin. Ev ararken, dil ogrenirken ve hatta ozlem cektikleri zaman onlara yardimci olan insanlar var.' Baska bir kulubun baskani Lyon icin sunlari soyluyor ' Onlar futbolcuyu sadece futbolculugu icin secmiyorlar karakterede bakiyorlar.' Brezilyada Lyon icin futbolcu arayan Marcelo sadece ciddi gencler aradigin soyluyor.
'Kendi altyapinizdan cikan futbolculara ayni sanslari taniyin. Disardan aldigin futbolcuyu alt yapidan cikanlarin ustunde tutmiyacaksiniz. Aulas uzun zaman forvet almadi cunki forvetlere asiri paralar odendigini dusunuyordu. Simdi genc Karim Benzema oynuyor Lyonun forvetinde. Benzema Lyonun alt yapsinda yetisti ve iyide oynuyor. Onun gibi Lyonda daha cok genc var. Lyonun alt yapsinda yetisen 3 forvet suanda fransa milli takimda oynuyor.'
'Yavas yavas buyumeye bakin. Fazla borctan kacinin. Cunki futbolda basarili olacaginiz kesin degil bu yuzden fazla borctan kacinmak gerekir. Aulas 1987de baskan oldugu zaman Lyon ikinci ligde oynuyordu. Aulas diyorki 'her sene bir adim daha ilerlemek istiyorduk. Ayni bisiklet yarislarinda gibi: onundeki insanlari yavas yavas gecebilirsiniz.'Simdi hedefimiz sampiyonlar ligini kazanmak. Fakat diyor Aulas' hic acelemiz yok. Biz bunun bir gun olacagini biliyoruz. Zamani henuz belli degil' 2010 da bitecek stadin sampiyonlar ligini kazanmada yardimci olacigini dusunuyorlar. yeni stat 60 bin kisilik. Stat icin bile cok az bir miktar borc almis Lyon.
'Bunlarin hepsini birde futbolkulturu olmayan zengin bir sehirde yaptiginizda iyi olur. Lyonun guclu ekonomisi yeterince sponsor kontrakti ve parasini sagliyor. Oyuncularda Lyonda oturmayi seviyor. Ve 2002den oncede kulubun sampiyonlugu olmadigi icin seyircide fazla baski yapmiyordu. Kizmiyorlar yildiz futbolcu satilinca veya takim 2 kere arka arkaya yenildiginde. 'biz zaman baskisindan kurtulmaya calistik.' diyor baskan Aulas. Bunlari bir Real Madrid veya Liverpoolda yapamazdi.