arkadaslar "El Koyun", TEMA Vakfi'nin erozyona karsi yürüttügü yeni bir projenin adi...
Karþý karþýya kaldýðýmýz en büyük tehlike; Erozyon:
Toprak erozyonu, bitki örtüsünün olmamasý veya tahrip edilmesi nedeniyle yaðmur, su ve rüzgar etkisiyle topraðýn aþýnmasý, taþýnmasý ve baþka bir yerde birikmesi olayýdýr.
Her yýl 1 milyar 400 milyon ton civarýnda, baþka bir deyiþle 70 milyon adet 20 tonluk kamyonu dolduracak veya Edirne - Kars karayolu boyunca (1656 km) 40 m geniþlikte ve 10 m yükseklikte bir duvar olabilecek miktardaki verimli topraðýn kaybýna yol açan "Toprak Erozyonu" sadece ekolojik bir olay deðildir.
Erozyon, bir ölçüde doðanýn gereðidir. Ancak, yoðun nüfus baskýsý, hatalý tarým teknikleri, arazinin yeteneði dýþýnda kullanýlmasý, erken-aþýrý-düzensiz otlatmalar, yasal boþluklar ve sosyo-ekonomik sorunlar, bitki örtüsünün süratle tahribine neden olmakta, erozyonu þiddetlendirmekte, verimli üst topraðýn hýzla kaybýna neden olmaktadýr. Toprak, yaþamýn anasýdýr. Ýhtiyacýmýz olan her þey ondan var olur. Onun yok olmasý, yaþamýn bozulmasý demektir.
Ülkemizde, Avrupa'ya göre 17, Kuzey Amerika'ya göre ise 6 kat fazla olan "Toprak Erozyonu" sosyo-ekonomik bir sorundur. Çünkü tarým politikalarýnýn yetersizliði, kýrsal alanda yaþayan insanýn yoksulluðu ve açlýðý demektir. Kýrsal fakirlik sonucunda; kentlere doðru kontrol edilemeyen bir göç hareketi baþlar. Bitkisel ve hayvansal üretim düþer, oluþmasý için binlerce yýl gereken verimli toprak örtüsü kaybedilir. Tarýmla uðraþanlar iþsiz kalýr. Bu sonuçlar, kiþisel ve toplumsal boyutta; önce ekonomik ve sosyal sonra da siyasal bir çöküntüye ve toplumsal kaosa yol açar.
Kýrsal Kalkýnma Projeleri
Erozyon ve Çölleþme ile Mücadele çalýþmalarýnýn en önemli alanlarýndan biri olan "Kýrsal Kalkýnma Projeleri"nin amacý; fakirlik, eðitimsizlik ve yanlýþ tarýmsal uygulamalar ile doðanýn tahrip olduðu bölgelerde, köylülere alternatif geçim kaynaklarý sunmak ve tarýmsal üretkenlik kapasitesini artýrarak bölgenin kalkýndýrýlmasýný ve bu sayede erozyonun önlenmesini saðlamaktýr.
Bu çerçevede hazýrlanan 10 Köyün Kýrsal Kalkýnma Projesi'ne yediden yetmiþe tüm ülkeden destek istediðimiz Kampanyamýzýn adý "EL KOYUN"
EL KOYACAÐINIZ KÖYLERÝMÝZ
Projenin Adý Projenin Yeri Proje Süresi (Yýl) Proje Bütçesi (YTL)
Toplam 2.250.000,00
Erozyon Önleme Amaçlý Kýrsal Kalkýnma Projesi Konya Ýli Hadim Ýlçesi Kalýnaðýl Köyü 3 307.706,00
Arý Kolonilerinin Saflaþtýrýlmasý ve Ana Arý Üretimi Projesi Ardahan Ýli Posof Ýlçesi 2 300.000,00
Doðal Kaynak ve Varlýklarý Koruma Amaçlý Kýrsal Kalkýnma Projesi Kastamonu Ýli Tosya Ýlçesi Büyüksekiler Köyü 3 252.925,00
Toprak Muhafaza ve Su Hasadý, Kullanýmý ve Yönetimi Projesi Kastamonu ili Tosya Ýlçesi Karabey Köyü 3 224.317,00
Erozyon Önleme Amaçlý Kýrsal Kalkýnma Projesi Erzurum Ýli Çat Ýlçesi Bozyazý ve Göbekören Köyleri 3 407.705,00 Evyap El Koydu
Erozyon Önleme Amaçlý Kýrsal Kalkýnma Projesi Kýrklareli Ýli Babaeski Ýlçesi Kuzuçardaðý ve Karacaoðlan Köyleri 3 297.495,00 Ülker El Koydu
Doðal Kaynak ve Varlýklarý Koruma Amaçlý Kýrsal Kalkýnma Projesi Hatay Ýli Samandað Ýlçesi Vakýflý Köyü 3 306.713,00
Hayvancýlýk ve Yem Bitkileri Tarýmýnýn Geliþtirilmesi ve Topraklarý Koruma Projesi Þanlýurfa Ýli Harran Ýlçesi Kuruyer Köyü Çütlük Mezrasý 3 153.139,00
detayli bilgi için: https://uye.tema.org.tr/ElKoyun/