http://www.turkulertube.com/video_R9A0P40W608.html
Yeþil baþlý gövel ördek..
http://www.turkulertube.com/video_R9A0P40W608.html
Yeþil baþlý gövel ördek..
http://www.youtube.com/watch?v=HmTTvNv7xb8
Antep Yöresi
Yaralý Ceylaným Senden Baþkasýna Gönül Vermem
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasýnlar Türküsü
Bu öykü Malkara köylerinden alýnmýþ olup belli bir kiþinin dilinden yazýya geçirilmiþ deðildir. Çevrede herkes tarafýndan bilinen bir öyküdür. Söylentiye göre, çok eskiden köyün birinde Zeynep isimli çok güzel bir kýz vardýr. Onaltýya yeni bastýðýnda Zeynep'i köylerindeki bir düðünde aþýrý (yabancý) köylerden gelen Ali isimli bir genç görür. Ali Zeynep'i çok beðenir ve köyüne döndüðünde kýzýn babasýna hemen görücü gönderir. Zeynep'i Ali'ye verirler. Kýsa bir zaman sonra düðünleri olur. Ali, Zeynep'i alýp aþýrý köyüne götürür.
Zeynep'in gelin gittiði köy ile kendi köyü arasý üç gün üç gece çeker. Bu kadar uzak olduðundan dolayý Zeynep, anasýný babasýný ve kardeþlerini tam yedi yýl göremez. Bu özlem Zeynep'in yüreðinde her gün biraz daha büyüyerek dayanýlmaz bir hal alýr. Köyün büyük bir tepesinde bulunan evinin bahçesine çýkarak kendi köyüne doðru dönüp için için kendi yaktýðý türküyü mýrýldanýr ve gözleri uzaklarda sýla özlemini gidermeye çalýþýrmýþ.
Oysa kocasý, Zeynep'in bu özlemine pek aldýrýþ etmez. Kaldý ki eski sevgisi de pek kalmadýðýndan kendini fazlaca horlamaya, eziyet etmeye baþlar. Sonunda bu özlem ve kocasýnýn horlamasý Zeynep'i yataklara düþürür.
Gün geçtikçe hastalýðý artan Zeynep'in düzelmesi için, köyden gelip gidenler de anasýnýn babasýnýn çaðrýlmasýný salýk verirler. Baþka çare kalmadýðýný anlayan Zeynep'in kocasý da anasýna babasýna haber vermeye gider. Altý gün altý gecelik bir yolculuktan sonra bir akþam üstü Zeynep'in anasý babasý köye gelirler, Zeynep'i yatakta bulurlar. Periþan bir halde Zeynep hala türküsünü mýrýldanmaktadýr. Ayný türküyü anasýna babasýna da söylemeye baþlar. Çevresindeki bütün köy kadýnlarý duygulanýp göz yaþý dökerler. Annesi fenalýklar geçirir ve bayýlýr.
Zeynep hasretini giderir, giderir ama artýk çok geç kalýnmýþtýr. Bir daha onmaz, sonu ölümle biter. Herkes Zeynep için göz yaþý döker. Ýþte o gün bu gündür bu türkü ayrýlýðýn türküsü olarak söylenip durur.
Yüksek yüksek tepelere ev kurmasýnlar
Aþrý aþrý memlekete kýz vermesinler
Annesinin bir tanesini hor görmesinler
Uçan da kuþlara malum olsun ben annemi özledim
Hem annemi hem babamý hem köyümü özledim
Babamýn bir atý olsa binse de gelse
Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse
Kardeþlerim yollarý bilse de gelse
Uçan da kuþlara malum olsun ben annemi özledim
Hem annemi hem babamý hem köyümü özledim
Kaynak
Türk Halk Müziði ve Oyunlarý
Sayfa 164
Cilt1 Sayý4 Yýl1 - 1982
muhteþem türküler hepsi emeðinize saðlýk
e ben biraz teknoloji özürlüsü olduðum için sevdiðim türküleri koyamýyorum
BU GAYBANA SEVDALUK ÖLÜMÝ UNUTTURUR
Pisi’de küçük bir evde, bir anne ve iki oðlu kendi hallerinde yaþarmýþ. Babalarýný küçük yaþta kaybetmenin ezikliðini, annelerinin dul olmasýnýn getirdiði sorunlarý, tütüncülük denilen o en meþekkatli ziraatçilik türünü, yokluðu ve çevre baskýsýný en derinden yaþarlarmýþ. Anne Hatice oðullarý büyüdükçe onlara söz geçiremez olmuþ, ne yapacaðýný þaþýrmýþ. Aðabey Kerimoðlu Hüseyin (ölmüþ babasýnýn adý Kerim’miþ) arasýra güzlü tütün alým satýmý yaparmýþ. Osmanlý Devleti’nin son dönemlerinde devletin dýþ borçlarý nedeniyle Avrupa devletleri tütün üretiminden elde edilecek vergi gelirlerini müsadere altýna almýþlar, Tütün Rejisi denilen bu sistemde Reji bir yandan ülke kaynaklarýnýn bu þekilde gaspýný saðlarken, bir yandan da tekel konumlu alýcý sýfatýyla tütün üreticisini ezermiþ. Reji’den baþka yere tütün satmak yasakmýþ. Reji istediði fiyatý verir, ödemeyi de istediði zaman yaparmýþ. Arkasýnda devletin yabancý ülkelerle akdettiði anlaþmalar olunca da, hükmü ve varlýðý kanun korumasý altýnda, kolluk kuvvetleri de emrindeymiþ. Reji’ye birazcýk karþý gelen, Reji aleyhinde birazcýk konuþan, dayaðý yer otururmuþ. Aðabey Hüseyin en çok karþý gelenlerden ve en çok konuþanlardan olduðundan devamlý hapis yatar dururmuþ. Böyle bir ortamda halkýn tek gelir kaynaðý kaçakçýlýkmýþ. Kaçakçýlýk denilen de kendi tütününü kendi istediðine satmakmýþ.
1889’da gösterirken küçük kardeþ Eyüp (Kerimoðlu)’da 17 yaþlarýna gelmiþ. O da delikanlýlýðýn verdiði ateþle bu düzene ve sisteme isyan edenlerdenmiþ. Aðabeyi Hüseyin hapse girdikçe Eyüp de hiddetlenir, daha da isyankar olurmuþ.
Günlerden bir gün, Pisi’ye yakýn bir köyde arkadaþlarý ile düðüne gitmiþler. Ýlerleyen saatlerde Kerimoðlu Eyüp arkadaþlarý ile zeybek oyununa kalkmýþlar. Bunun üzerine Muðlalý zenginlerin Pisi ovasýndaki arazilerinin kahyalýðýný yaptýðý için Pisi muhtarý olan Ýzzet Aða gençlere; “Utanmadýnýz mý bunca büyüklerin önünde oyuna kalkmaya. Ne zaman adet oldu büyüklerden izin almadan oyuna kalkmak” demiþ ve küfürle devam etmiþ. Zira büyüðünden izin almadan zeybek oynamaya kalkmak hakaret sayýlýrmýþ. Muhtarýn karþý hakaretleri üzerine taraflar arasýnda tartýþma çýkmýþ. Kerimoðlu Eyüp tartýþma esnasýnda belinden çýkardýðý bindirme tabancasý ile muhtarý öldürmek için ateþ etmiþ. Ancak muhtar aniden kendini yana atýnca sadece kolundan yaralanmýþ. Düðün yerinde bulunan muhtarýn adamlarý Eyüp’e vurmaya baþlamýþlar ve onu çok fena hýrpalamýþlar. Bir ara bir fýrsat bulan Eyüp ellerinden kurtulmuþ ve evine sýðýnmýþ.
Çok geçmeden kolluk kuveetleri Eyüp’ün evini kuþatmýþ ve Eyüp daðlara doðru kaçarken çýkan çatýþmada Eyüp’ün silahýndan çýkan bir mermi ile bir zaptiye ölmüþ. Kerimoðlu Eyüp hiç yoktan bir katil olmuþ. (ALINTIDIR.) Yaþanan münakaþa sonunda ve hiç de aðýr sayýlmayacak gerekçelerle daða çýkan Kerimoðlu Eyüp Efe, Muðla’nýn Merkez ilçesine baðlý “Yerkesik” kasabasý ile “Pisi” denilen Yeþilyurt beldesinin daðlarýnda devrinin en gözü pek kýzanlarý ile gezmiþtir.
Kerimoðlu, Yerkesik ve Pisi dolaylarýnda baskýnlar yapmamýþtýr. Yalnýz ölümüne yakýn yýllarda devrin en paralý Yerkesik Tüccarý Hacý Hasan Efendi’ye haber yollayarak kendisi için bir miktar para ayýrtmasýný istemiþ, yakýnda da bu parayý almaya geleçeðini belirtmiþtir.
“Nabi Özsoy: (Hacý Hasan Efendi’nin oðlu) Kerimoðlu babama haber yollamýþ. Babam pabucu kolay verenlerden deðildi. O da karþý haber yolladý. Kerimoðlu benden para deðil, ancak kefenini alýr diye. Gelmedi. Babam iþi sýký tuttu Sonunda galip geldi.”
Kerimoðlu bir defasýnda da Kocabahçe denilen yerde konaklamýþ fakat durmayarak Ula tarafýna geçmiþtir. Eyüp Efe’nin Kocabahçe konaklamasý dýþýnda Yerkesiðe gelmesi ve konaklamasý olmamýþtýr.
Zaptiyeler uzun süre daðda Eyüp’ün izini sürmüþler ama bulamamýþlar. 19 yaþýndaki bu zeki ve çevik genci ele geçiremezler. Ve nihayet Milas ’ta kaçakçý yakalamakla ünlenmiþ “Kör Arap” lakaplý Ýsmail Çavuþ’a haber salarlar.
Kör Arap, daha öncae girdiði bir çatýþmada gözünün birini kaybettiðinden ve çok esmer tenli olmasý sebebi ile bu lakap ile anýlýrmýþ. Çok acýmasýz ve çok keskin niþancýymýþ.
Ýþinde uzman olan Kör Arap iþe istihbarat edinerek baþlamýþ ve Kerimoðlu Eyüp’ün Çakallar denilen bir mezrada, Ýbiþoðlu Ýbrahim ’in çoban kulubesinde kaldýðýný tesbit etmiþ. (ALINTIDIR) Kerimoðlu Eyüp 1901 yýlý sonlarýnda, Çakallýk ( Menteþ Mahallesi) eþrafý Ýbiþ Dayý’nýn evinde konaklayarak gece yatýsýna kalmýþtýr. Eyüp’ün takibine çýkan Arap Ýsmail Çavuþ komutasýndaki bir müfreze heyeti Yenice köyünde durumdan haberdar olur. Hemen o gece müfreze Çakallýða gelerek Kerimoðlu’nun kaldýðý evi çember içine alýrlar. (ALINTI:MUÐLA ÝL TOPLUM YAPISI ARAÞTIRMALARI (YERKESÝK)-ÜNAL TÜRKEÞ)
1901′in çok güzel bir bahar günüymüþ. Öðledensonra dört sularýnda, pýrýl pýrýl güneþli bir hava, çamlarýn arasýnda dolaþan hafif bir meltem, Eyüp’ü tedbirsiz kýlmýþ olacak ki, geceleri daðlarda kaçak dolaþýp, gündüz olunca vardýðý Ýbiþoðlu’nun kulübesinde çok derin bir uykuya yatmýþ. Pencere ve kapýnýn açýldýðýný farketmemiþ. Uyuyan insaný yýlan sokmazmýþ ama yýlanýn yapmadýðýný Kör Arap yapmýþ o sokmuþ. Mýþýl, mýþýl uyuyan Eyüp’e hiç acýmadan ve uyandýrmadan, canýna kýyývermiþ.(ALINTIDIR) Kerimoðlu bu çemberden kurtulamanýþtýr. Ocak baþýnda açýlan ateþ sonucu vurularak öldürülmüþtür. Mezarý da vurulduðu yer olan Menteþ Mahallesinde bulunmaktadýr.
Eyüp’ün ölümünden sonra annesi Hatice kahrýna fazla dayanamamýþ, o da çok geçmeden ölmüþ. Aðabey Hüseyin önce Yerkesik’e yerleþmiþ, çok geçmeden orayý da terk etmiþ, nereye gittiðini hiç bilen olmamýþ.
Ama gün gelecek “Reji” de tarihe karýþacaktý. Daha da önemlisi, Eyüp, yöre insanlarý için kaderine razý olmamanýn, her ne olursa olsun direnmenin sembolü oldu. Pisi’nin ve Yerkesik’in de bir kahramaný vardý artýk: 19 yaþýnda, mükafat için kalleþçe vurulan “Kerimoðlu Eyüp”. Halk, kendi kahramaný için, Reji’nin ayakçýsý Kör Arap’ý inceden tiye alan türküsünü yakmýþtý bile. Bu aðýtlar günümüzde de folklorümüzün zengin örneklerinden olan Kerimoðlu Zeybeðinin oluþmasýný saðlamýþtýr.
KERÝMOÐLU ZEYBEÐÝ
“Haydülen de haydü len,
Karadaðlarýn sandalý da, sandalý.
Al ganlara boyanmýþ,
Kerimoðlunun her yaný da her yaný.Öf aman da aman da
Þu daðlarda keklik kalmadý.
Oyna len de kör Arabým sen oyna,
Senden baþka yiðit (!) kalmadý.Öf ülen de aman da
Yerkesikle þu pisinin arasý
Nerelerde bozulmuþ
Kerimoðluylan körarabýn arasý”
Turgay Basyayla-Kerimoðlu Zeybeði
http://www.youtube.com/watch?v=JtOZ3uaNS9U
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Burdur’dan Antalya’ya doðru giderken yaklaþýk 38 km. Uzaklýkta bulunan Arvallý, yeni adý ile Baðsaray köyünde geçer hikaye. Hikayeye göre Hatçe isminde bir güzel kadýn köyün meydanýndaki duvarýnda çift oluklu pýnar bulunan bir evde oturur. Türküde sözü geçen pýnar bu pýnardýr. Hatçe güzel ve alýmlý bir köy güzelidir. Köyün çobaný Hatça’ya gönlünü kaptýrýr. O da çobaný sever. Ne var ki Hatçe evlidir. . Kader onlarý bir türlü bir araya getirmemiþtir. Her ne kadar olumsuzluklar çok olsa da aþklarýna engel olamazlar ve bir zaman sonra birlikte kaçmaya karar verirler. Çobanla birlikte kaçarak Antalya’ya yerleþirler. Yaklaþýk 5 ay sonra yakýn bir köyde (Kayýþ) de buna benzer bir olay gerçekleþir ve Ýbrahim CAN isimli mahalli sanatçý bu türküyü yakar. Türkü’nün Orjinal Sözleri: Evlerinin önünde pýnarlar harlar Hatçam çýkmýþ pencereye ay gibi parlar Ben Hatça’yý yitirdim de dumanalý daðlar Gözlerimin pýnarlarý durmadan çaðlar Ovalara duman çökmüþ göremedin mi A kýz kendi saçýný öremedin mi Alçaklara karlar yaðmýþ yükseklere buz Gel sarýlalým gaçalým ince belli kýz Denizin dibinde Hatçam demirden evler Ak gerdanýn altýnda da çiftedir benler O kýnalý parmaklar da o beyaz eller Yolcuyu yolundan eyleyen dilber Dalga dalga dalga dalga dalgalanýyor Hatçayý görenler sevdalanýyor Üçünü de beþini de Hatçam onuna Ben de yandým Hatça’mýn basma donuna Yüce dað baþýna Hatçam ekin ekilmez Yaðmur yaðmayýnca Hatçam kökü sökülmez Ellerin köyünde Hatçam kahýr çekilmez Doldur aðýlarý içelim Hatçam Varman kýzlar varman kirli çobana Çoban evde durmaz gider yabana Ovalara duman çökmüþ göremedin mi Akýz kendi saçýný öremedin mi Arvallý dedikleri bir büyük þehir Þehir oldu bana her zaman zehir Çok dediler arkadaþlar yar senin deðil Doldur aðýlarý içelim Hatçam Yüce dað baþýnda Hatçam harmanýn mý var Harmaný kaldýrmaya dermanýn mý var Hatçam beni öldürmeye fermanýn mý var Doldur aðýlarý içelim Hatçam Yöre: Burdur Derleyen: Mehmet ERENLER
http://www.youtube.com/watch?v=P485CsDLNMA
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Hikayesini bilmiyorum bilen arkadaþlar varsa paylaþabilirler. En sevdiðim türkülerden biri olan , "El vurup yaremi incitme tabib." Mustafa Yýldýzdoðan Mektup adlý albümünde çok güzel seslendirmiþti bu türküyü.
http://www.youtube.com/watch?v=ekfbW_6a4QM
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Hikayesinden en çok etkilendiðim Türkü Dersini Almýþda ediyor ezber þarkýsýdýr.
Trabzonspor, Ona Hayat Verenlerin Hayatýdýr.
Dünya dolsa þarkýyýlan
Türküz türkü çaðýrýrýz
Yol gidilmez korkuyulan
Türküz türkü çaðýrýrýz
Türküz Türkler yoldaþýmýz
Hesaba gelmez yaþýmýz
Nerde olsa savaþýrýz
Türküz türkü çaðýrýrýz
Türklerdir bizim atamýz
Halis Türküz kaný temiz
Þarký gazeldir hatamýz
Türküz türkü çaðýrýrýz
Bayramlarda düðünlerde
Toplantýda yýðýnlarda
Sýkýlýnca dar günlerde
Türküz türkü çaðýrýrýz
Yaylalarda yataklarda
Odalarda otaklarda
Koyun gibi koytaklarda
Türküz türkü çaðýrýrýz
Su baþýnda sulaklarda
Türkün sesi kulaklarda
Beþiklerde beleklerde
Türküz türkü çaðýrýrýz
Hep beraber gelin kýzlar
Bile coþar o yýldýzlar
Koþulunca çifte sazlar
Türküz türkü çaðýrýrýz
Ýnler Veysel arý gibi
Bülbüllerin zarý gibi
Turnalar katarý gibi
Türküz türkü çaðýrýrýz
AÞIK VEYSEL
Güney Azerbaycan Türkü Araz Elses yorumuyla bu güzel türkü ;
http://www.youtube.com/watch?v=2vJtgbdghtY
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Kars'lý Halk Ozaný Ozan Nejdat'ten Günümüz Olaylarýna Son Derece Uyan Deyiþi
Bugünlerde memleketin gidiþi,
Ýçime dert oldu, gel de söyleme,
Yapanlar hesaplý yapýyor iþi,
Konuþmak þart oldu, gel de söyleme...
Bir Köroðlu yok ki boþ kaldý meydan,
Fýrsatý kalleþe verdi bu zaman,
Akrepler þahmaran, maymunlar aslan,
Tilkiler Kurt oldu, gel de söyleme...
Nejdat'ým dertliyem, deðilem rahat,
Anladým ki ön planda menfaat,
Bir yanda Karabað, bir yanda Baðdat,
Kimlere yurt oldu, gel de söyleme...
...
“Mum eðer yanmýrsa yaþamýr demek, onun yaþamaðý yanmaðýndadýr."
Dilaver Cebeci üstadý rahmetle anýyorum. Bu muhteþem eseri TRT korosu gibi muhteþem bir korodan dinlemek de apayrý bi güzellik.
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Türkülerimizden güzel bir tanesi daha
Bizi yakan ataþ "közden ötesi"
Turkunun Adý: Ordunun Iþýklarý
Yöre: Ordu
Derleyen/Kaynak Kiþi: Muhsin TERCAN
Akþam oldu yanýyor da
Vona'nýn ýþýklarý
Hiç aklýmdan çýkmýyor da
Yarin konuþuklarý
Oy kemençe kemençe de
Nerde idin dün gece
Atar kýrarým seni de
Eðlencesin eðlence
Vona'dan görünüyor da
Ordu'nun ýþýklarý
Adamý öldürüyor da
Yarin Konuþuklarý
Ben kemence calamamda
Dayým darýlýr bana
bir horon havasý vurda
kurban olayým sana
Funduk Toplayan Kýzlarda
Funduk dalda kalmasýn
Gelseni bir öpeyimde
Aklýn bende kalmasýn
Oy kemencem kemencem de
Zerdali dalý mýsýn
Yanýk yanýk çalarsýn da
Benden sevdalý mýsýn
Nur içinde yatsýn Kazým Koyuncunu konserlerinde söylediði þeklini koyuyorum foruma beðenirsiniz inþallah.Hem bu vesileyle birkez daha Kazýmý anmýs oluruz...
http://www.youtube.com/watch?v=ATtFfmLHLCI
Þu anda 1 kullanýcý bu konuyu görüntülüyor. (0 kayýtlý ve 1 misafir)