Emre ve Onur,
Cevaplar için teþekkür ediyorum. Katýldýðým ve katýlmadýðým çok nokta var. Ancak geçici bile olsa ateþkes nihayet konuþulurken Niyazi'nin hayatýný, Halil Kut'u, Fahrettin Paþa'yý, çok sevdiðim Enver'i anlatmayacaðým. Cephedeki orucu sordum, bu sefer Ýsrail'le alakasýný yine çözemediðim Tikveþ'den Niyazi geldi önüme. Kýsacasý kendi adýma burada noktalýyorum.
(Bu arada notunu aldým Onur.)
Geçici ateþkes (Ýlk rehine tesliminden itibaren en fazla on gün) ve esir/rehine takasý (Bir Ýsrailliye karþý üç Gazzeli) için Ýsrail tarafýndan pozitif cümleler geliyor. Haniyye de doðruladý. ABD basýný bunu, imaj düzeltmek olarak görüyor. On binden fazla insanýn katlinden sonra imaj düzeltmek kolay mý?
Eski Beyaz Saray çalýþaný Stuart Seldowitz'in "Daha fazla çocuk öldürmeliydik" (Videoyu atmýyorum, iðrenç herif) ifadesi radikallikle açýklanamaz. 21. asýrda insanlýk, 1900 öncesine dönüyor. Daha sert, daha sivri... Sýnýrsýz liberal dünya hayali, pandemideki paylaþýmsýzlýkla birlikte çökeceðinin sinyalini vermiþti. Ve ilk gün hariç bir buçuk aydýr tek taraflý bir saldýrýya bütün dünya seyirci oldu (Venezuela'dan Yvan Gil'in "Barýþýn tek koþulunun Ýsrail’in iþgal ettiði Filistin topraklarýndan çekilmesi" olduðunu belirten resmi açýklamasýnýn benzerini, yakýn coðrafyadan güçlü bir þekilde duyamamak düþündürücü.)
Bu arada Ýsrail envanterinin kritik sýnýrýn altýna düþtüðü iddialarýný da okudum. Bu çok gerçekçi gelmedi. Kamuoyu baskýsý karþýsýnda bir noktada ara vermeleri gerekiyordu. Çünkü içte de tepkiler yükseliyor.
Ehud Barak, CNN'de Gazze'deki hastane altýndaki tünellerin ve sýðýnaklarýn Ýsrail tarafýndan kazýldýðýný söyledi. Bu açýklamayý üstte belirttiðim içerideki tepkiye dahil ediyorum. Çünkü Barak, Netanyahu'ya Hitler benzetmesi yapmýþtý (7 Ekim'den önce, yargý reformuyla ilgiliydi).
Þimdi merak ettiðim Filistin güçlerinin nasýl davranacaðý? Ýsrail'e koz verecek yeni bir aptallýk yapmamalarýný umuyorum.
Þu makaleyi eklemeyi unuttum:
"...Baþlangýç ​​olarak, çok sayýda sivilin ölümüne yol açan ve uluslararasý hukuku ihlal eden Ýsrail'in geliþigüzel bombalamalarýna derhal son verilmesini talep etmeliyiz. Ýsrail, masum Filistinli erkek, kadýn ve çocuklarla deðil, Hamas'la savaþýyor. Ýsrail, bir Hamas hedefini ortadan kaldýrmak için bütün bir mahalleyi bombalayamaz."
Vermont Senatörü Bernie Sanders'ýn NY Times'a yazdýðý makaleden
https://www.nytimes.com/2023/11/22/o...rael-gaza.html
Laf olsun diye bile bu tarz ifadeler duymuyorduk.