Eski Dýþiþleri Bakaný Ýsmail Cem, tedavi gördüðü Ýstanbul Cerrahi Hastanesi’nde hayatýný kaybetti. Hastaneden alýnan bilgiye göre, akciðer enfeksiyonu teþhisiyle 15 Aralýk 2006 tarihinde hastaneye kaldýrýlan Cem, bu sabah 09.50 itibariyle vefat etti.
1940 yýlýnda Ýstanbul’da doðan Ýsmail Cem, 1959 yýlýnda Ýstanbul Robert Kolej, 1963’te de Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü’nde Siyaset Sosyolojisi dalýnda master yapan Ýsmail Cem, 1963 yýlýndan itibaren çeþitli gazetelerde yazý iþleri müdürlüðü, genel yayýn müdürlüðü yaptý.
Daha genç bir gazeteciyken yazdýðý “Türkiye’de Geri Kalmýþlýðýn Tarihi” adlý kitapla özellikle sol çevrelerde büyük yanký uyandýran Ýsmail Cem, 1974’te Ecevit Hükümeti sýrasýnda TRT Genel Müdürlüðü’ne getirildi.
Bu dönemde TRT’de önemli atýlýmlar yaptý. Türkiye’nin tek tv kanalý olan TRT’de nitelikli belgeseller, dizi filmler ve filmler yayýnlandý.
Daha sonra çýkardýðý sosyalist eðilimli “Politika” gazetesi 12 Eylül’le birlikte yayýn hayatýna son vermek zorunda kaldý.
1980 sonrasýnda Sosyal Demokrat Halkçý Parti’de aktif siyasete atýlan Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde Ýstanbul’dan milletvekili seçildi.
Deniz Baykal’ýn liderliðini yaptýðý “yeni sol” akýmýný kavramsallaþtýran Cem, 1995 seçimleri arifesinde önemli bir tercih deðiþikliði yaptý ve DSP’ye katýldý.
Ecevit’in Kayseri’den aday gösterdiði Cem’i harcamak istediði ileri sürüldü, fakat Cem aktif bir kampanya yürüterek daha önce hiçbir baðýnýn olmadýðý Kayseri’den milletvekili seçildi.
Ecevitler tarafýndan DSP Meclis Grup Yönetim Kurulu üyeliðine seçilen Cem, asýl baþarýsýný yurtdýþýnda gösterdi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyalist Grubu Baþkanvekilliði’ne seçildi.
1995’te kurulan 50. hükümette Kültür Bakanlýðý yapan Cem, 30 haziran 1997’de Dýþiþleri Bakanlýðý’na getirildi.
11 Temmuz 2002 tarihine kadar Dýþiþleri Bakanlýðý yapan Cem, cumhuriyet tarihinde bu görevi en uzun süre yürüten bakanlar arasýnda yer aldý ve Dýþiþleri’ndeki parlak kariyeriyle dünyada Türkiye’nin batýlý yüzü olarak tanýndý. Özellikle Yunanistan’ýn ile iliþkilerin geliþtirilmesinde büyük rol oynadý. Hatta, Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Papandreu ile birlikte 2000 yýlýnda dünyada ‘Yýlýn devlet adamý ödülü’nü aldý.
2002 yazýnda Ecevit’le yollarýný ayýran Ýsmail Cem, Hüsamettin Özkan, Ýstemihan Talay ve DSP’den kopan diðer milletvekilleriyle ile birlikte Yeni Türkiye Partisi’ni kurdu.
Ýlk hayal kýrýklýðýný Kemal Derviþ’in CHP’ye katýlmasýyla yaþayan Cem’in partisi 3 Kasým seçimlerinde yüzde 1 oy alarak barajýn altýnda kaldý.
Seçimlerin ardýndan akciðer kanseri tedavisi için ABD’ye giden Ýsmail Cem ile CHP Genel Baþkaný Baykal arasýnda gerçekleþen telefon görüþmeleri CHP ile YTP arasýnda birleþmeye giden yolun ilk adýmýný oluþturdu.
Baykal’dan gelen birleþme teklifini kabul eden Cem, YTP’nin Ekim 2004 ‘te son kez yapýlan kurultayýna katýldý.
Cem, CHP’nin 29 Ocak 2005’teki olaðanüstü kurultayýnýn ardýndan genel baþkan baþdanýþmanlýðýna getirildi.