Haliç Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde Spor Yöneticiliði üzerine Yüksek Lisans yapýyorum. Ve sizlerle acý ama gerçek bir diyaloðu paylaþmak istiyorum.
''Sporda Performans Testleri'' dersimize Alper Aþçý giriyordu. Alper Aþçý ismi geçtiðimiz yýl ''Fenerbahçe'den olaylý þekilde kovulan 3 antrenör'' haberlerinden hatýrlarsýnýz. Aykut Kocaman'ýn yardýmcýlýðýný yapýyordu o dönem. Þuanda da Aykut Kocaman ile birlikte Konyaspor'u çalýþtýrýyorlar.
Bir derste Alper hocanýn literatür üzerinden anlattýðý konularý eleþtirmiþ ve Aykut Kocaman'ýn taktik stratejisinin göze hoþ gelmediðini söylemiþtim. Sadece defans, alan daraltma, rakibin üzerine bozmaya yönelik bir taktik ve sadece maç içerisinde kaç kilometre koþtuðuna bakýlarak seçilen futbolculardan kurulu bir düzeni uygulamaya çalýþýrsak; Hagi, Alex ve Yattara gibi futbolun güzelliklerinden maruz kalýrýz demiþtim.
Sohbetin devamýnda Alex'i Fenerbahçe'den gönderme sebeplerini de ''az koþmasý'' olarak yorumlamýþtý.
''Sen hangi takýmlýsýn?'' diye sordu ve ''Trabzonsporluyum'' dedim.
''Trabzonspor göze hoþ gelen futbol oynuyor ancak antrenman prensiplerine aykýrý bir performans sergiliyor çünkü koca bir sezonu oyunu 80 metreye yayarak oynayamazsýnýz, futbolcularýn kas, kemik ve bað yapýsý bunu kaldýrmaz'' demiþti. ''Bakma! Trabzonspor þuan sadece tek kulvarda oynuyor, eðer ki UEFA vs.. gibi hafta içi maçlarý da olsaydý emin ol sezon bitmeden BÜTÜN OYUNCULARI SAKATLANIRDI'' dedi.
Ve Alper Aþçý bunu söyledikten bir hafta sonra Onazi'nin aþil tendonu koptu. O gün gelip bu yazýyý yazacaktým ancak kara haber getiren adam olmak istemedim. Onazi'nin ardýndan birkaç sakatlýk daha gelmiþti. Joao Pereira'nýn ayak tarak kemikleri kýrýlmýþ, Abdulkadir Ömür de bir buçuk haftalýk ufak bir sakatlýk geçirmiþti. Yine gelip buraya yazmak istedim ama vazgeçtim.
Sonra yine bir derste konusu açýldý ve Alper Aþçý; ''Bak ben sana demiþtim'' diye konuyu hatýrlattý ve ekledi: ''Seneye UEFA kupasý oynayacaklar, sen o zaman gör sakatlýklarý'' dedi. Ve þimdi durum ortada; neredeyse tüm as kadromuz sakatlandý.
Yani bu sakatlýklarýn hiçbiri tesadüf deðil! Atletik Performans uzmanlarýndan tut da tüm kondisyoner, antrenör, masör ve doktorlarýn bilgi eksikliðinden ve ihmalinden kaynaklanan sakatlýklar bunlar.
Tüm UEFA ve Lig maçlarýna ayný kadro ile çýkmamýz ve rotasyon yapmamýz da Alper Aþçý'nýn bu bahsettiklerini düþünen tek bir kiþinin bile olmadýðýný gösteriyor. E malum ki Ünal Karaman'ýn antrenman bilgisi de 1970-80'lerden kalma. Taktik bilgisinin olmadýðý konusunda da hepimiz zaten hem fikiriz.
Yazýyý þöyle bitireyim; Ahmet Aðaoðlu'nu da Ünal Karaman'ý da çok seviyorum ve benim ömrü hayatýmda Trabzonspor'un baþýnda gördüðüm en iyi niyetli insanlardýr. Ancak eksik kaldýklarý bir yer var oda Antrenmanýn bir BÝLÝM olmasý.
Anlayacaðýnýz; Onazi'nin, Ekuban'ýn, Ömür'ün dönmesini bekleyerek umutlanmayýn; Sosa baþta olmak üzere Pereira, Parmak, Wakaeme gibi isimlerin de bu furyaya ekleneceðini düþünüyorum.
Saygýlar.