Trabzonspor hakknda pek yazmak istemem. Kendi evremdekilerle konuurum, didik didik eder, yerden yere vururum ama onlar sonuta kendi dar evremizde kalan sz ve dnceler. Buras farkl tabii. Kamuoyunu ynlendirme gcne sahip bu platformun merceini imdilik Trabzonspor’a (ynetim, saha ii, saha d) evirmek istemiyorum.
Trabzonspor’un yeterince derdi var. Kendi kendine yaptklar bir yana, hi durmadan dardan omaklanmakta –sadece stanbul deil, Trabzon dndaki her yerden. “Karde” Karadeniz takmlar da dahil.
kinci ligden kmaya urarken, Ordu’nun bize yllarca ektirdiklerini, Ordu’ya maa gidenlerin bana gelenleri bugn ok az kii hatrlar. Dierlerini ve ok yakn tarihteki rneklerini saymak istemiyorum. unu sylemeden geemeyeceim: Bu sene, daha nc haftada Gaziantep’e 2-1 kaybettiimiz mata, Antep seyircisi “Trabzon kmeye” tezahrat yapyordu.
Bir de, Trabzonspor camiasnn iinden omaklanr Trabzonspor… Hi durmadan… kar meselesidir bu. Yeter ki o an i bandaki dzen yklsn, belki sra bize gelir meselesidir bu… Onun adam – bizim adammz meselesidir yani… Yeter ki, bu adamlar gitsin, belki bizim adamlar gelir hesabdr ksaca… Bunu yaparken, kimsenin umurunda deildir Trabzonspor’a ne olduu. nemli olan, o andaki yapy andrmaktr. Sezon umu gitmi, frsatlar kam, varsn olsun, seneye biz taze balang yapar, hem ligi, hem kupay, hepsini alrz derler... Byle bir cad kazandr Trabzon... Byle nadide bir deere kk hesaplar uruna kendi iinden bu kadar gaddarca saldrlmasnn dnyada baka bir benzeri yoktur. Kazan hafif kalr, ei zor bulunur bir “gayya kuyusu”dur bu...
Efsane dnem sonras, takma bugne kadar en mthi futbolu oynattran Jurgen Sundermann’in gonderilii bu gaddarln, bu ykcln abidesidir. stelik belgesi de vardr bunun. Unutulmaz futbolcularmzdan Gngr ahinkaya, futbolu braktktan sonra Karadeniz Gazetesi’ne verdii uzun rportajda anlatmtr olayn i yzn. steyen arivden arayp bulsun. Bu sadece tek bir rnek…
Onun iin, ben bu konuda yazma hakkm sakl tutarak, imdilik Trabzonspor saha ii – d yazs yazmak istemiyorum. Bir ka noktay da belirtmeden geemeyeceim:
Bu ynetimin transfer politikas, Lazaroni rezaleti vs, btnyle, ei grlmemi bir fiyaskodur. Batan beri anlattklarma ramen sylemeliyim bunu. Bu byle de, bugne kadarki btn ynetimlerin transfer politikalar da bundan hi farkl deildir. Jun? Eller? Daha sayaym m? Arveladze kardelerden (ota – Aril) baka adam gibi yabanc transferi olmad hi bir ynetimin. Onlar da kazayla geldiler, Gorbaov sayesinde. Bunlar Tiflis’ten stanbul’a giderken otobsn lastii patlam. Lastiin tamir olmasn beklerken, Sanayideki ustalarn, esnafn, len yemei paydosunda dkkann nnde yapt maa katlm bizim ikizler... Ustalar da beenmiler alm getirmileri kulbe... Dahas, an bakn arivlerden, onlar dahi kenarda oturtturdular ou zaman, biz tribnde sa ba yolarken. Ve onlar da tutamadk elimizde. Bugn, bu ynetim yle, bu ynetim byle diye yrtnanlar kendi destekledikleri ynetimlerin transferlerde ne halt ettiklerini bir dnsnler de ondan sonra yrtnsnlar.
Trabzonspor, koca bir Genlerbirligi manda kaleye ut ekti. Sayyla (3). de Kiki Musampa’dan… Kiki faydal olur. Fakat, bugn Trabzonspor, takm tek bana ma kurtaracak, ma 3-0’dan 4-3 yapp kazandracak bir Spermen aryor. Byle bir ey yok tabii. Bu beklentiler ok uuk. ok uuk olduu iin, kimse kendini beendiremiyor.
Trabzon’da seyirci Galatasaray mana gitmiyor. Sonraki Erciyes ma da bo tribnlere kar oynanyor. stelik, o mata bilet fiyatlar eski dzeye indirilmi. Ramazanm, gndzm, bir sr yksek analiz… Fenerbahe – Bursa manda kale-arkas 20 lira. Alelade bir ma, kale-arkas 20 lira. Derbi ma olsa kim bilir ne kadar olacak. Tribnler tklm tklm dolu Kadky’de… Tamam, Trabzon halk fakir, gelir dzeyi ok dk, geim ok zor ama beklentiler buna hi uygun deil Trabzon’da. Bu noktada bir anormallik var. Trabzon baarnn en byn istiyor. Bundan aasna hi tahamml yok. Bundan aasn asla hazmedemiyor. Ama, kendine sormuyor, “Yahu, ben neyimle bu baarlar istiyorum? Takmmn koca canavarlar karsnda baarl olmasn istiyorum? Ben zar zor geinen bir adamken, buras zar zor geinen insanlarn ehriyken, nasl oluyor da bizler bu takmn trilyonluk canavarlar alt etmesini bekleyebiliyoruz? Beklemek bir yana, nasl oluyor da bundan aasna tahamml edemiyoruz?”
Trabzon ili ekonomik gelimede Trkiye’de 34’nc (otuz drt) srada. Baka bir hesaba gre 22’inci (yirmi iki) srada. Daha dne kadar “Aman biz de Kalknmada ncelikli Yre olalm” diye bas bas barmyor muyduk? Yani, “Biz de Trkiye’nin en geri kalm yerlerinden biriyiz, bizi de onlarn arasna aln” diye kendimiz ilan etmiyor muyduk? Nasl oluyor da byle bir yerin takmndan birinci snf baar bekleniyor? Potansiyelimiz ancak Murat 124’e yeter, biz tutturmuuz illa da Mercedes istiyoruz. Mercedes’ten aasna raz olmayz. Nedir bu?
Diyeceksiniz ki, “peki ama efsane dnemdeki baarlar nasl geldi?” Bu soruyu sormak dahi olayn ne kadar dnda olduunun gstergesidir kiinin. Ben de bunu sylyorum ite. Trabzon daha olayn farknda bile deil. Neyse, anlataym:
Trabzonspor’un efsane dnemi, Trkiye’de futbolun sanayi-ncesi dnemidir.
Tfek icat olmamt o zaman. Yrekle, ruhla, zekayla, inatla, yrtnmayla olabiliyordu. O ekilde oldu ve fakat o dnem bitti. Yeni bir dnem balad. Trkiye’de futbol sanayileme srecine girdi Jupp Derwall ile. Trabzon bu srecin dnda kald uzun yllar, farkna dahi varamad. Sonradan uyand ama, bu yeni sre ruhla, yrekle olmuyor sadece… Tfek icat oldu, mertlik bozuldu hesab. Bu sreci yrtebilmek iin, yrekten, ruhtan baka ok farkl niteliklerin var olmas lazim, sistemler kurmak ve sistemleri iletmek lazim. Sanayi futbolunun gerektirdii, olmazsa olmaz zellikler yok Trabzon’da. Veya ancak bu kadar var. Bu kadar olabiliyor ancak. Otuz drdnc kadar, yirmi ikinci kadar, geri kalm bir yerde olaca kadar. Ynetimleri de, transferi de, medyas da, seyircisi de bu kadar ancak. Bunun bilincinde olarak yaklasak olaya, hem daha az zleceiz, hem daha ok sevineceiz, daha ok zevk alacaz. En nemlisi, neredeyiz, neyiz, ne yapmalyz onu bileceiz. Belki, o zaman, yava yava o yaplar oluturmaya balayacaz. Ama, nce “mevzuya” uyanmak lazm ite….
Bir sz de Trabzonspor’un tezahratlar hakknda…
Baka takmlarn (zellikle 3 stanbul’un) tezahratlarnn Trabzon seyircisi tarafndan kullanlmas hi houma gitmiyor. ime sinmiyor. Hi gzel durmuyor. Yok mudur iki tane basit tezahrat yaratacak ekibimiz? Yahu illa ok gzel olmas da lazm deil. Basit olsun, bizim olsun. Eer yoksa, yapamyorsak, bulamyorsak, bulana kadar Trabzon tezahratndan bakasn yapmayalm bari… “Trabzon…ak.ak.ak… Trabzon…ak.ak.ak... Trabzon. ak.ak.ak…” Hi olmazsa bizimdir.
Efendim, her takm ayni tezahratlar kullanyormu. Olsun... Biz kendi yarattmzdan bakasn kullanmayalm. Biz farkl deil miyiz? Biz “baka” deil miyiz? Biz “Trabzon” deil miyiz? Haydi genler, i bana…
Medya ve zellikle spor medyas hakknda yazyorum srekli… Saolsunlar, onlar da hi durmaz, coa coa retirler:
En beendiim futbolculardan olan, bir baka unutulmaz Trabzonspor’lu Serdar Bali, ma sonu yorumunda takmn belli malar sonrasnda tribnlere gitmesi ile baarl olup olmamas arasnda iliki olduu seklinde bir “teori” hediye etti modern “fitbol” literatrne. Yerinde olsam, Mourinho veya Rijkaard’a tebli eder, telif hakk da isterim…
Ali Sava, “Vestel ampiyon olmasn” diye bir yaz yazd. Gz aydn olsun, keyfi yerine gelmitir imdi… Bir kere, kimse Trabzon ampiyon olmasn da Vestel olsun demiyor. Eer Trabzon olamazsa bari Vestel olsun diyor. Vestel art deil, Trabzon olamyorsa baka biri olsun da, 3 stanbul olmasn diyor. Sava bunu biliyor. Biliyor da, buna ramen gene de Vestel olmasn diyor. Nedenmi? Efendim, byk dnda sadece Trabzon olsunmu. Yani, Sava’a gre, Trabzon ampiyon olmazsa Fener olsun, GS olsun, Besikta olsun. (ver cokuyu!... ver cokuyu!) “Fenerli misin yar yar, Cimbomlu musun yar yar?.... Kartal gool gool gol….?” Ne i hocam?..
Bir kere bu; en az, Anteplilerin “Trabzon Kmeye” diye tezahrat yapmas kadar kt…. Aynen o kadar karanlk. Ayrca, ak ak sylyorum tekrar, Trk futbolunun selameti iin, eer Trabzon olamazsa, 3 stanbul olmasn da kim olursa olsun. Budur!.
Bayram ncesi biraz keyifsiz yaz oldu, farkndaym…
Ramazan bayramnz hayrl olsun, sevdiklerinizle birlikte daha nice hayrl bayramlar yaayn.
Alntdr: www.haber61.net
Arkadalar yorumlarnz ne bence gzel bir yaz.