Bu baþlýðý açmamýn nedeni Hüsnü Hayali'nin özellikle Trabzonspor ile ilgili sözleridir. Haluk Ulusoy'un adamý olarak bilinen bu zatýn samimiyeti, kudreti nedir. Trabzonspor'a gerçekten hizmet edebilecek güce ve samimiyete sahip midir. Sýrf röportajda laf olsun torba dolsun diye sarfedilmiþ sözler midir. Futbol Ekstra dergisindeki röportajý aþaðýda:
HÜSNÜ HAYALÝ'DEN AÇIKLAMALAR...
- FUTBOL FEDERASYONU ESKÝ YÖNETÝM KURULU ÜYESÝ HÜSNÜ HAYALÝ:
- "HALUK ULUSOY'UN YANINDAKÝ BAZI BAÞKANLAR GÝBÝ DOSTU OLACAÐINA AZÝZ YILDIRIM GÝBÝ DÜÞMANI OLSUN"
- "FUTBOL FEDERASYONU'NUN BÜTÜN KURUMLARI AHENK ÝÇÝNDE KENETLENÝRSE BIRAKIN ÞAMPÝYON OLAMAMAYI, O KULÜBÜN YAÞAMA ÞANSI BÝLE OLAMAZ"
- "BUGÜNKÜ HALUK ULUSOY YÖNETÝMÝ TAMAMEN SEÇÝMÝ KAZANMA ADINA YAPILMIÞ BÝR LÝSTEDÝR"
- "HÝÇ KÝMSE HAKEMLERÝ AHLAKSIZ DÝYE DEÐERLENDÝRMESÝN. HAKEMLERÝ BU HALE GETÝRENLER KULÜP BAÞKANLARI VE YÖNETÝMLERÝDÝR"
- "MEVCUT HÜKÜMETÝN BAKANINDAN, MÝLLETVEKÝLÝNDEN BÝLE ZAMANINDA FUTBOL FEDERASYONU'NDAN TASARRUF ÝSTENDÝ"
- "FUTBOL FEDERASYONU YÖNETÝMÝ YETKÝSÝZ YETKÝLÝ GÝBÝ, KULÜPLER BÝRLÝÐÝ AYNI ZAMANDA FUTBOL FEDERASYONU OLSUN"
- "TÜRKÝYE'DE ÞÝKE VAR, BUNDAN SONRA DA OLACAK, BUNU ENGELLEYEMEZSÝNÝZ, ÖNEMLÝ OLAN BUNU EN AZA ÝNDÝRMEK"
- "TRABZONSPOR'U HÝÇ BU KADAR ACÝZ DURUMDA GÖRMEDÝM, TRABZONSPOR'U ÞAMPÝYON YAPMAYA TALÝBÝM"
ÝSTANBUL (ÝHA) - Futbol Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Hayali, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Baþkaný Haluk Ulusoy için asýl tehlikenin Aziz Yýldýrým'ýn deðil, yanýndaki insanlarýn olduðunu belirterek, "Haluk Ulusoy'un yanýndaki bazý baþkanlar gibi dostu olacaðýna Aziz Yýldýrým gibi düþmaný olsun. Aziz Yýldýrým gibi düþmaný olmasý Haluk Ulusoy için avantajdýr. Çünkü Aziz Yýldýrým duruþunu hiç bozmadý. 5 yýl önce ne söylediyse bugün de aynýsýný söylüyor" dedi.
Futbol Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Hayali, Futbol Extra dergisine birbirinden çarpýcý açýklamalarda bulundu. Futbol Federasyonu'nun istemesi halinde þampiyonu belirleyebileceðini belirten Hayali, "Bir Futbol Federasyonu'nun bütün kurumlarý yönetimle beraber eðer tek yumruk haline gelmiþse, bunu düþünmek bile istemem, böyle bir þey olmaz, býrakýn þampiyon olamamayý, o kulübün yaþama þansý bile olmaz. Siz düþünebiliyor musunuz, Futbol Federasyonu'nun bütün kurumlarý ahenk içinde birbiriyle kenetlenerek bir takýmý düþman ilan etmiþ. Ama federasyonun böyle bir düþüncesi olamaz. Zaten o zaman o Futbol Federasyonu deðil çete olur. Ben de Türkiye'de öyle bir çete görmüyorum" diye konuþtu.
'Hiç kimse hakemleri ahlaksýz diye deðerlendirmesin' diyen Hüsnü Hayali, hakemleri bu hale getirenlerin kulüp baþkanlarý ve yönetimleri olduðunu belirtti. Hayali, "Hakemleri bu þekilde eleþtirenler yöneticilerdir. Hakemleri bu hale getirenler de o yöneticilerdir. Hakemlerin benim gözümde bir nebze günahý yoktur. Bu bahsettiðim kulüp yöneticileridir. Kulüp yöneticileri dediðin nedir? Bir gün gelir Federasyon yöneticisi olur, dersini eðitimini kulüpten almýþtýr, hakemlerle oynama eðitimini almýþtýr, ondan sonra gelir Futbol Federasyonu'nda yönetici olur ve almýþ olduðu eðitim orada da devam eder. Bu iþ böyledir. Hiç kimse hakemleri ahlaksýz diye deðerlendirmesin. Hakemleri bu hale getirenler bugünkü kulüp baþkanlarý ve yönetimleridir. Bugüne kadar hakemlerle oynanmýþtýr" ifadelerini kullandý.
Mevcut hükümetin bakanýndan, milletvekilinden bile zamanýnda Futbol Federasyonu'ndan tasarruf istendiðini belirten Hayali, "Her kulüpte bazý yöneticiler müdahale etmiþtir. Bu adeta bir ata sporu haline geldi. Ama herkes vurun abalýya, yok hakem þöyle, yok hakem böyle. Hakemi bu hale getiren kim ? Siz yöneticiler deðil misiniz ? Sayýn bakanýmýz, özellikle altýný çizerek temiz futbol istediðini söylüyor. Mevcut hükümetin bakanýndan, milletvekilinden bile zamanýnda Futbol Federasyonu'ndan tasarruf istenmiþtir ya. 'Benim futbolcuma, benim takýmýma ceza verilmesin, þu arkadaþlara bir zahmet söyleyin' diyenler oldu. 'Futbolcumuzun cezasýný kaldýrýn, takýmýmýn cezasýný kaldýrýn' gibi. Bunlar nedir? Bunlar þike deðil mi? Þike budur. Bakaný da milletvekili de kulüpler de hepsi bu iþin içinde. Millet çýkýp 'Arkadaþ biz gerçek anlamda temiz futbol istiyoruz' desin. Bu iþe herkes sahip çýksýn. Popülizm yapmakla, riyakarlýk yapmakla bu iþler düzelmez" diye konuþtu.
"HERKES SAMÝMÝ OLURSA TÜRKÝYE'DE ÝSTENEN TEMÝZ FUTBOL ORTAMI SAÐLANABÝLÝR"
Herkes samimi olursa Türkiye'de istenen temiz futbol ortamýnýn saðlanabileceðini kaydeden Hayali, "Çürük elmalarý herkes içinden atacak. Federasyonun, yöneticilerin, bakanlarýn, milletvekillerin seçilme korkusu olmasýn. Benim bakaným, benim milletvekilim, takýmý futbol adýna ahlaksýz iþler yapýyorsa, ona þahitse, çýkacak aslanlar gibi yöresindeki insana 'Benim insaným bu ahlaksýzlýðý yapamaz' diyecek ve müdahale edecek. Ama ne yazýk ki popülizm yapýlýyor. Türkiye'de futbol her þeyden önde. Dünyada da böyle, Türkiye'de de böyle. Onun için burasý temizlenmez, düzelmez" ifadelerini kullandý.
'Futbol Federasyonu yönetiminin bir dahaki dönemde seçilmek, aday olmak gibi bir düþüncesi olmazsa, o Federasyon Baþkaný ve yönetimi bu baský karþýsýnda dik durabilir' diyen Hayali, "Ama bugüne kadar duramamýþtýr. Niye? Hep seçilme kaygýlarý olmuþtur. Kulüp baþkanlarýyla ters düþme kaygýsý olmuþtur. Niye ABD'de iki dönemden baþka baþkanlýk yapýlamýyor? Baþkan bir dönem kendine, ikinci dönem ülkesine çalýþýr. Yani demek istediðimiz, en azýndan ikinci dönem oy kaygýsý olmayan bir Federasyon Baþkaný reformlar yapacak cesarette olur. Tabii bu iþin tam özerk olmasý gerekir. Özerklik olmazsa olmaz. Birinin ayaðýna azýcýk bastýðýnda Ankara'dan 'Çekerim kulaðýný ha' dedikleri zaman iþ biter. Þu anda Federasyon Baþkanlarý için iki dönem sýnýrlamasý getirdiler, bana göre çok doðru bir karar" diye konuþtu.
Haluk Ulusoy'un bir daha seçilme kaygýsý olmadýðý için elinde istediklerini yapma fýrsatý olduðunu, ama yönetimini oluþtururken biraz siyasi arkadaþlardan karma aldýðý için, isteklerini yapma konusunda özgür olamayabileceðini belirten Hayali, "Bugünkü Ulusoy yönetimi tamamen seçimi kazanma adýna yapýlmýþ bir listedir. Diðer liste de bana göre ayný mantýkla kurulmuþtu. Futbol Federasyonu'nda reformlar yapacak listeyi iki taraf da oluþturamadý. Ama burada iki baþkan adayýnýn da günahý yoktur. Ýkisi de yapýlmasý gerekeni yapmýþtýr. Çünkü sistem ortada. Bu sistemde daha düzgün bir þey yapýlamaz" dedi.
Futbol Federasyonu yönetiminin yetkisiz yetkili gibi olduðunu belirten Hayali, "Davul federasyonun sýrtýnda, tokmak baþkalarýnda diyebilirsiniz. Yetkisiz yetkili gibi. Eðer kulüp baþkanlarý federasyon baþkanlarýný tehdit edebiliyorsa, bu yanlýþtýr. Bugün Kulüpler Birliði bir karar alýyor, Futbol Federasyonu'na geliyor ve diyor ki 'Biz bu kararý aldýk, bunu böyle istiyoruz' Federasyon ne yapýyor? 'Peki kardeþim' deyip talimatlara göre o kararý allýyor pulluyor, kabul ediyor. O zaman kaldýr Futbol Federasyonu'nu ortadan, Kulüpler Birliði ayný zamanda Futbol Federasyonu olsun. Bence en do'ðru yöntem bu. Bütün kulüp baþkanlarý da Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olacak. O zaman bakayým kim kimin hakkýný yemeye kalkacak, kim kimi kime þikayet edecek. Tek çözüm bu" dedi.
Bazý kulüp baþkanlarýnýn federasyona müdahale ettiði, bazý takýmlarýn kayýrýldýðý, Tahkim Kurulu'na, Disiplin Kurulu'na, MHK'ya baský yapýldýðý iddialarýnýn A'dan Z'ye doðru olduðunu belirten Hayali, "Ama hepsi de bu iþi yapanlar, yani ta kendileri" dedi.