Trabzonspor Kongreye Gidiyor | Metin Atasoy
Trabzonspor Kulübü başkan adaylarından Metin Atasoy, adaylığı ve projeleri hakkında sorularımızı yanıtladı, merak edilenlere yanıt verdi.
Bordomavi.net Yönetim Kurulu olarak daha önce açıkladığımız üzere, kulübümüzün Mayıs ayında gerçekleşecek Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda yarışacak başkan adaylarından gelecek görüşme taleplerinin tamamına olumlu yanıt verme kararı almış ve çıkacak bütün adaylara önyargısız, eşit mesafede olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunmuştuk.
Bu doğrultuda ilk görüşme talebini ileten başkan adayı Metin Atasoy’la bir görüşme gerçekleştirdik ve kendilerinin projelerini dinledik, merak ettiklerimizi sorduk. Tüm sorularımıza içtenlikle yanıt veren Atasoy’la yaptığımız görüşmeye dair detayları sizlerle de paylaşmayı görev biliyoruz.
Trabzonspor Kulübü başkanlığının uzun süredir hayali olduğunu ve buna hazırlandığını ifade eden, kulübün işleyişine ve durumuna hâkim olduğunu gözlemlediğimiz Atasoy’un sözlerinden satır başları şöyle:
KOMİSYONLAR KURACAĞIM
Dünyanın bütün büyük organizasyonları gibi Trabzonspor'u da 35-45 yaş aralığındaki insanlar yönetmeli. Bu nedenle AR-GE-Hukuk-Sportif Konular vb. şeklinde komisyonlar kuracağım. Bu komisyonlarda taraftarlarımız da olacak. Özetle taraftarımız üretecek, ben yapacağım.
TRABZONSPOR ÜZERİNDEN KİMSE RANT ELDE EDEMEYECEK
Taraftar olarak benimle ilişkiler bireysel olmayacak, olamaz. Kurumsal olarak iletişim kurulacak. Hepimizin ortak paydası taraftar olmamız. Gücümüz de ihtiyacımız da taraftarımız. Ama hangisi ile görüşsek "en büyük benim diyor". Ben taraftarın gücü ile değil, takıma katkısı ile ilgiliyim. Taraftar gruplarına %50 indirimli bilet vereceğim. Hatta aldıkları kadar da ben onlara yedek kombine vereceğim kendileri gidemezse başkası gidebilsin diye… Ama bütün bu kombineler kişiye özel, resimli olacak. Trabzonspor üzerinden Trabzonspor dışında hiçbir kişi/kurum rant edemeyecek. Bundan başka fikri, projesi olan varsa da seve seve dinler, uygularım.
Bölgesel taraftar haritası çıkarıp ona göre hareket etmeliyiz. Çok sayıda Trabzonlu ve Trabzonsporlunun olduğu ama hiç faal olmadığımız yerler var. Buralardan faydalanacağız.
BENİM REFERANSIM YİNE BENİM
Benim referansım yine benim, annem babam bile değil. Beni tanıyan bin kişiye beni sorun, birisi dahi hakkımda kötü konuşursa bu işe girmem. Ama beni kimsenin korumasına ihtiyacım yok, Trabzonspor Başkanı kendini koruyamayacaksa onu kimse korumasın. Beni tanımanız hemen zor. Ben otuz yedi yıllık eşimi hala tanımaya devam ediyorum. Benim dediklerimden ziyade sizin dediklerimden ne anladıklarınız önemli.
BÜTÇE YAPMAYI BİLİRİM
Trabzonspor'u bütün taraftarlarına mâl etmeden bu borcu ödeyemeyiz. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Ama ben işletme mezunuyum. Bütçe yapmayı bilirim.
REEL PROJELERİMİZ VAR
Çözüm için iki yol var. Ya bir Trabzonsporlu gelecek, kongreden önce 50 milyon €'yu kayıtsız şartsız bağışlayacak ve bu kulübü yönetmeye aday olacak. Ancak o parayı verdiği için babasının çiftliği gibi yönetmeyecek yine. Böyle birisi olsa zaten destekleriz. Trabzonspor söz konusu iken egolar kenara bırakılmalıdır zira. Bu pek mümkün gözükmüyor şu an. O zaman ne yapmak lazım? Aynen devam edersek biteriz. Yönetimsel ilkeler konulacak ve bunlara harfiyen uyulacak. Parametreleri, borçların vadelerini vb. bilemiyoruz. Bu nedenle başlangıçta döngüyü sağlamak için bir nakit ihtiyacı olacak. Bu bizde var. Bundan sonrası için, bu parametrelere göre reel projelerimiz var. Tabii ki bunları açıklamak çok mümkün değil seçim söz konusu iken.
MALİ GENEL KURUL KONUŞMASI İÇİN KENDİME KIZDIM
Mali Genel Kurul'da doğru hazırlanmış bir konuşmayı yanlış bir sunumla ortaya koydum. Sizler bugün hitabetimi de kişiliğimi de görüyorsunuz, o gün neden öyle oldu bilmiyorum, belki de günümde değildim. Kendime çok kızdım. Genel kurulda sunulan mali raporu detaylıca incelemedim, çünkü incelemeye layık görmedim. Yalan olduğunu bildiğim bir şeyi neden inceleyeyim. Benim duyumlarıma göre 236 milyon TL borç var. Bundan da büyük sorun 2014 sonuna kadar uygun hale gelmemiz gereken UEFA kriterleri… Buna göre %45'i aşan borçlanmaya UEFA izin vermeyecek. Öncesinde uyarı veriyor, transfer yasağı koyuyor en son da bir alt lige düşürüyor. Dersime çalıştım. UEFA sportif harcamayı sportif gelir ile yapacaksın diyor ve şahıslardan borç alınmasını yasaklıyor. Maalesef yönetim gelirlerin büyük kısmını 2015'e kadar temlik etmiş.
İHALELERLE İŞİM YOK, DEVLETE HİÇBİR BORCUM YOK
Şike ile ilgili basına verdiğim röportajlarda uzun uzun açıklamalarım var. Ama ana iki vaat var: Bizden çalınan iki şey, O ruh ve o kupa gelecek… (Kupa mı adalet mi sorusu üzerine) Adalet soyut bir kavramdır, kupa da onun yansımasıdır. Ben inatçı adamım, ortaokul okumak için günde 15 km yürüyordum. Trabzonspor'un hakkının peşini takip etmemem söz konusu değil. Sekiz sene mülkiye müfettişliği yaptım ondan sonra ticarete girdim. Bütün ticaretim yurtdışına, otuz ülkeye ihracat yapıyorum. Ülkenin dinamikleri ile ihaleleri ile vs. işim yok. Kredi borcum, vergi borcum hatta kesilmiş vadeli bir çekim dahi yok. Bu adaylık benim yirmi beş yıllık planımın sonucu. Böylesine bir kulübe başkanlık 100 yılda 10-15 kişiye nasip olur/olmalı.
KULÜBE SİYASETİN GİRMESİNE İZİN VERMEM
Siyaset ile işim yok ve olamaz. Kulübe siyasetin girmesine asla izin vermem, bu sonumuz olur. Ancak siyasetten Trabzonspor adına tek taraflı olarak faydalanılacaksa faydalanırım.
LEVENT BIÇAKÇI BU KULÜPTE OLMAYACAK
Şike konusunda seçim sonuçlanana kadar karar çıkmayabilir diye düşünüyorum. Yapı Kredi'nin 32 milyon'luk sponsorluğu da çok enteresan bir husus. Kuracağımız komisyonlardan birisi hukuk komisyonu olacak ve içinde bizim yönetimimizdeki hukukçu da olacak. Dediğim gibi tek adam yönetimine karşıyım ortak akıl ile hareket edeceğim. Levent Bıçakçı ile çalışıp çalışmayacağımın sorulması bile gereksiz. Başkan olursam ilk gün tebrikleri kabul etmekle geçerse de, ikinci gün Levent Bıçakçı bu kulüpte olmayacak.
ŞİKE KONUSUNDA GEREKEN NE VARSA YAPACAĞIZ
Şike konusuyla özel olarak ilgilenmesi için yönetim kurulundan bir kişiyi tayin edeceğim. Bu konuyla ilgili gereken ne varsa yapacağız.
YÖNETİM KURULUNUN HEPSİ YETERLİ İSİMLER
Yöneticilerimin isimlerini şimdilik vermeyeyim. Ama eğitimsel olarak hepsi yeterli isimler olacak. Eş dost ilişkisi ile olmaz. Kendini izah edemeyen kişi Trabzonspor'a yönetici olmayacak. Bizim yönetimimiz bizden sonraki yönetime hazırlık olacak biraz da. Bu genç isimler bizden sonra bayrağı devralacak. Doğru ruhla, doğru yönetimle, doğru kurgu ile her işin altından kalkarız.
DİKTATÖR GİBİ YÖNETMEYECEĞİM
Kulübü diktatör gibi yönetmeyeceğim, daha önce hep böyle yönetildi. Trabzonspor'da "ortak akıl" olmalı. Böyle bir oluşumda "ben yaptım, oldu" mantığı ile iş yapılmaz.
ORTAK AKIL
Barcelon'daki, Bayern Münih'teki uygulanan sistemleri bire bir bilecek kadar konuya hâkimim, tek eksiğim Ali Ağaoğlu kadar zengin olmamam. Ortak akıl ile yönetilen bir kulüpte buna gerek yok zaten. Ama ben de ülkenin birinci sınıf zenginlerinden biriyim.
MUHASEBEMİZ ŞEFFAF OLACAK
Önceki yönetimlerin kasten ve bilerek yaptığı usulsüz harcama vb. görülürse tabii ki hesabını soracağız. Muhasebemiz bir kuruşuna kadar açık ve şeffaf olacak. Öz denetim/oto kontrol bizi başarıya götürecek.
SCOUTING KONUSU…
Scouting konusuna gelirsek, her alanda profesyonel olacağız. Kulüpte bir işi yapmak için efsane bir isim olmak yetmeyecek kısacası.
Daha adaylığımı açıklamam ile 15-20 menajer beni aradı. Böyle bir şey olabilir mi?
BEN DOĞA AŞIĞIYIM, HES BİZE YAKIŞMIYOR
Trabzonspor'un en önemli şeyi, yarattığı algıdır. HES yapmak bizim bu algımızı bozar. Ben doğayı seven, doğaya âşık birisiyim, bu etik de değil, Trabzonspor'a yakışmıyor. Kaldı ki o lisansın fiiliyata dönüşmesinde de bazı soru işaretleri var yatırım bazında.
BASKETBOL TAKIMINA BÜTÇE AYRILACAK
Basketbol takımına %3 bütçe ayırsak her sene kafaya oynar. Trabzonspor eğer bir branşta mücadele ediyorsa kafaya oynamak zorunda. Düşünün, Cumartesi Trabzon'da Fenerbahçe ile basketbol'da, Pazar ise futbolda karşılaşacağız. Basketbol takımı 30 sayı fark yerse bu hem şehr, hem futbol takımını etkilemez mi? Kulübün mali durumunu net görmeden söylemek doğru değil ama bu bütçeyi ayırmaya ve kafaya oynatmaya niyetliyiz.
1461 TRABZON ANA UNSUR
1461 Trabzon bizde esas olacak. Ana unsur o olacak. Şu an zaten ana takımdan kimi alır koyarsınız 1461'e yabancılar hariç?
KULÜPLER BİRLİĞİ
Kulüpler Birliği'nde İstanbul takımları sırayla başkanlık yapıyor, sonra bakıyoruz Eskişehir Başkanı orada. Üç İstanbul takımı başkanından sonra bir başkan olacaksa orada, bu Trabzonspor başkanıdır. Ben varken Eskişehir Başkanı orada başkan olamaz. Bunu sağlayamazsam birlikten istifa ederim.
YÖNETİM HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI
Yönetim, taraftarımız gibi beni de sükût-u hayale uğrattı.
Diğer başkan adayları hakkında konuşmak da bana yakışmaz. Bunu bırakalım kamuoyu konuşsun.