Türk Dizileri'nin birini bile seyretmiyorum uzunca zamandýr. Açýkçasý tüm yaþadýklarým sonunda artýk evimde bari zihnimin bulanmamasý, tepemin atmamasý için spor programlarýný bile seyretmiyor, Trabzonspor maçlarý tam baþlarken düdükle birlikte maçý açýyor, daha hakem elini kaldýrýrken de eylemi sonlandýrýyorum (taahhütüm Ocak ayý bitince ondan da kurtulacaðým inþallah). Yani, þikeyi, þikecileri, onlarý koruyup kollayanlarý, methedip tepemize çýkaranlarý evime sokmamaya gayret ediyorum.
Derken, çok duyduðum Ýþler Güçler dizisinin bazý videolarýný youtube'da izleyince bu içi boþ ama iyi matrak diziye merak saldým. Oturdum tüm bölümlerini internet sitesinden izledim.
Bu dizinin son bölümündeki bir kýsýmda ise bir sahne var ve bu sahneden pek çok analiz çýkarmak mümkün.
Öncelikle StarTV ve NTV bildiðiniz gibi ayný grubun iki kanalý. Dizide de iki kanal arasýnda paslaþýlýyor. Ve bu sahnede kahramanlarýmýz (Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz) NTV Spor'da Fuat Akdað ve Mehmet Demirkol'a konuk oluyor. Bakýn nasýl oluyor, neler oluyor?
1-
Program öncesi NTV Spor yöneticisi kahramanlarýmýzýn soyunma/makyaj odasýna geliyor. Ve þunlarý söylüyor: "Beyler bazý þeyleri önceden konuþalým diye geldim. Ýlk bölüm itibariyle hiç bir eleþtiri yapmýyoruz. Genel olarak iyi tablolar çiziyoruz. Bardaða dolu tarafýndan bakacak þekilde konuþuyoruz."
Buna Murat Cemcir itiraz eder: "Bir dakika ya. Türk Futbolu'nda bardaðýn dolu tarafý mý kalmýþ ya?" Yönetici cevaplar: "Murat Bey, uzatmazsanýz sevinirim. 20 milyon taraftarý olan kulüp bunlar. Ýlk hafta uðraþmayacaðýz dedim. Siz esprili bir þeyler söylersiniz, bizim deneyimli yorumcularýmýz gerisini götürür zaten. Tamam mý?"
Ekibin moralleri bozulur; zira onlar için bu hafta ilk hafta deðil, tek haftadýr.
Murat Cemcir, Ahmet Kural'a sitemkar konuþur: "Fonetik diller gibiydik arkadaþ. Yazýldýðýmýz gibi okunurduk. Ne hallere düþtük. Bu ne lan!"
Sonra yayýnýn canlý olduðundan hareketle uyarýya uymamaya karar verirler.
NTV Spor adeta bir açýk itirafta bulunmuþtur. Bence bu komedide kendini ihbar etmiþtir.
2-
Kahramanlar baþlarlar canlý yayýnda 3 kulübü eleþtirmeye. Gerçekten de keyifli bir bölüm bence burasý. Ýnadýna yarýsý dolu bardaklarýn hep boþ kýsmýna vururlar. Bazý eleþtiriler: "Beþiktaþ 2. Dünya Savaþý yýllarýnda Almanya'da olsaydý, dünya daha barýþçýl bir yer olurdu. Beþiktaþ onlarý da hücumdan soðuturdu". "fenerbahçe ben kendimi bildim bileli Picasso'nun tablolarýndaki insanlar gibi. Vücudu oluþturacak her türlü uzuv var; fakat baþka baþka, yanlýþ yerlerde". "Galatasaray Steua Bükreþ'e elendiði zaman bundan daha iyisini yapmak yerine, bunun çok büyük bir zafer olduðuna insanlarý inandýrmaya çalýþmayý seçti. Yarým kalmýþ maceralarý niye zafer gibi sunuyoruz kardeþim".
3-
Kulüpler ve milli takým eleþtirilerinin ardýndan bu sefer hedef kiþilerdir. Bazý eleþtiriler: "Bunun sebebi 50 yýldýr bir naneyi beceremeyen futbol yöneticileri". "Eli azýcýk para görünce sapýtan futbolcular". "Herþeyin en iyisini bildiðini iddia eden ama tavýrlarýndan hiç bir þekilde taviz vermeyen teknik direktörler. Gerekirse isim vereyim. Fa... " Gerçekten bu bölümler komik.
4-
Konu/program klasik NTV Spor yaklaþýmý olarak 3 Ýstanbul takýmý ve milli takým etrafýnda döner. Sonra Sadi "Ýyi içimizi döktük. Hami Mandýralý sert vurmaya nasýl baþlamýþ geyiði yaparsak tam olacak" derken Fuat Akdað gerçeðe çok yakýn (hatta týpkýsý) bir hamle ile konu Trabzonspor'a geçince müdahalede bulunur ve "reklam arasýna gitmemiz lazým" der. Arada da ekibe "siz ne yaptýnýz" der.
Vallaha daha fazla malzeme de çýkar bu kýsacýk bölümden. Ama bu aslýnda komik bir þekilde bir Doðuþ Grubu'nun iktidarlara (spordaki, siyasetteki, sosyal hayattaki tüm þekildeki iktidarlara) nasýl baktýðýnýn itirafý, kendini ihbarýdýr.
Ya da daha kötüsü, artýk öyle kanýksanmýþ bir tarafgirliktir ki bu, onlara acayip bile gelmemektedir. Ýþte en kötüsü de budur.
Bu bahsettiðim kýsým bu linkteki videoda.
http://www.startv.com.tr/dizi/isler-...mcusu-olursa--
Ayrýca diziyi de kesinlikle tavsiye ediyorum...