Insani ve hayati yorumlarken; ne irk, ne din, ne dil ne de renk ayrimi yapmadigimi, yapanlara karsi mahkemelerle ve kodeslerle yüzlesmek pahasina mücadele ettigimi ve bundan sonra da edecegimi hatirlatarak Ülker grubu ve bu grubun Istanbul?un 3 hacimli kulübüne yönelik ?iyilestirmeleri? üzerine düsüncelerimi paylasmak istiyorum.
Sunu bastan söyleyelim; ekonominin dini imani olmaz. Ülker grubunun Üç Istanbulluya yönelik ?sirinlesme? çabalarinin temelinde ekonomik çikarlar yatmaktadir. Bu bilgi bas ucumuzda dursun ve devam edelim..
SABRI ÜLKER KIMDIR?
Dogrusu ben de siradan her Türk yurttasi gibi Sabri Ülker?i mütevazi bir ?zengin? Müslüman ; etliye sütlüye karismayan ve populer kültüre malzeme olmaktan özenle kaçinan, ve bu durusuyla haliyle sempati toplayan biri olarak algiladim..
Çok degerli arastirmaci yazar Yalçin Küçük?ün Itaki Yayinlarindan çikan ?Tekeliyet-2? adli eserini elime alana dek , Sabri Ülker portresi bellegimde sakin sakin duruyordu. Bu arada Yalçin Küçük hocayi, bu arastirmalarindan sonra yerden yere vuranlarin ve medyaya egemen olan güçlerin ?fotograflariyla?, Sabri Ülker?in fotografinin ayni karede oldugunu fark etmem de, bellegimdeki ?Ülker? fotografini yeniden sorgulama ihtiyacimi tetikledi.
Adi geçen kitaptan bir alinti ile devam edelim.
Alinti bir ölüm ilanidir ve 7 Temmuz 2001 tarihli Hürriyet gazetesindendir.
?Kirim esrafindan, merhum Haci Islam Efendi?nin ve merhume Haci Sakire Hanimefendi?nin evladi; Zehra Ülker?in esi, Selçuk Berksan, Betül Karagöz,ve Faruk Berksan?in babalari; Kamil Karagöz, Tülin Berksan ve Emine Beksan?in kayinpederi; merhume Sidika Dogruöz?ün kardesi; Sabri Ülker?in agabeyi, Ayse Dimen, Aydin Karagöz , Bülent Berksan, Levent Berksan, Sinan Berksan, Zeynep Karagöz, Serra Berksan ve Mehmet Berksan?in dedeleri;; Ahsen Özokur ve Murat Ülker?in amcalari; merhume Havva Karagöz, Atiye ve merhum Ahmet Ramazanogullari, Refia ve merhum Sükrü Anar?in dünürleri ASIM ÜLKER
6 Temmuz Cuma günü Hakk?in rahmetine kavusmustur?
Allah Asim beyin mekanini cennet eylesin, insaniz nihayet..
Aile tarafindan gazetelere verilen bu ilan; Ülker ailesinin aslinda Kirim Yahudilerinden oldugunun da tarihsel belgesidir. Ülker isminin, ibranicede Tevrat anlamina geldigini, yine ayni kitapta belgeleriyle görebiliyoruz. Yani ?has? Müslüman Sabri Berkson; Müslümanliga geçisinde bile Tevrat?a sadik kalmayi seçmistir. Kendi seçimidir ve kimsenin elestirmeye hakki yoktur. Peki bizim derdimiz nedir o halde??
Derdimiz sudur sevgili okuyucu;
Bu ülke, ülkemiz, vatanimiz..Bir kültürler mozayigi ve medeniyetler besigidir. Ve bu ülke, bu vatan neredeyse 10 asirdir Müslüman kimligiyle var ola gelmistir.
Ve benim gibi, benim bes vakit namazini kilan rahmetli dedem, annem ve babam gibi, bu ülkede yasayan milyonlarca Müslüman, benzer birçok konuda oldugu gibi Sabri Ülker konusunda da kandirilmislar ve gerçek kendilerinden saklanmistir.
Sabri Ülker?in aslinda Yahudi kökenli bir aileden geldigi ve sonra Müslümanligi seçtigi herkesçe bilinseydi ne olurdu?
Kanimca hiçbir sey olmazdi, zira bu topraklar asirlardir bir arada yasamanin en güzel örneklerini vermis ve vermeye devam etmektedir. Bu gerçegi benim gibi, okuyucu gibi, elbette sayin Ülker ailesi de bilmektedir.
Peki buna ragmen bu bilgi; sayin Yalçin Küçük?ün arastirmalari yayinlanana kadar neden gizli tutulmustur?
Iste benim yanitini bulamadigim soru budur sevgili okuyucu
Yoksa; o yahudiymis, bu ermeniymis, su rum, su da tükmüs gibi girislerle baslayan hiçbir cümle ; aklimin ve kavrayisimin rutin seyrinde en küçük bir sapmaya bile neden olamaz. Sükür ki; bu tür ayrimlarin zavalliligini asali çok oluyor
Ama iste; koskoca bir Müslüman toplulugun yillardir ?kandirilmasini?, asla kabullenemiyorum.
Ülker ailesi hakkinda daha fazla ve ?sasirtici? bilgi adi geçen kitaptan okunabilir. Bu fasli burada kapatip, geçelim Trabzon cephesinden Ülker grubuna yönelik tepkilere
Biliyorsunuz; Besiktas Arjantinli Delgado?yu transfer etti ve kanimca çok akilli bir adim atti: Geçmis yillarin transfer saskini BJK; Tigana?nin da etkisiyle bu yil ayni hatalara düsmüyor ve üstelik ?nokta atislariyla? da çok basarili isler yapiyor.
Delgado?ya yakin zamana kadar Trabzonspor?da talip olmus ancak bu transfer gerçeklesememisti. Besiktas için de bu transferin gerçeklesme sansi fazla degildi, zira Delgado?nun istedigi ücreti vermek hiç de kolay degildi.
Tam transfer tikanmak üzereydi ki, devreye Ülker grubu girdi. Ve Trabzonspor?un ?yapamadigi? transferi, Ülker?in sihirli elinin degmesiyle Besiktas tereyagindan kil çekercesine yapiverdi!
Fotograf bu olunca,
Trabzonspor cephesinden Ülker grubuna sempati duyulmasi beklenebilir mi?
Ayni Ülker grubunun, Basketbol liglerimizin en basarili iki takimindan biri olan Ülker Basketbol takimini bila bedel Fenerbahçe ile birlestirmesini nasil yorumlamamiz gerekiyor?
Herhangi bir sporsever gözüyle bakinca; Ülker grubuna dair neler hissederdiniz?
Ve ayni grubun, diger 2 hacimli kulübe bunca destek verirken, Galatasaray?i unutacagin düsünülemezdi bile. Unutmamis zaten, yakin bir zamanda ?yüklü? bir mali destegin de Florya semalarinda boy göstermesi kimseyi sasirtmayacaktir.
Yillardir Istanbul?un ?devlet destekli? üç hacimli kulübüne karsi ?direnen? Trabzonspor cephesinden bakildiginda; Ülker grubu hakkinda ne düsünürdünüz?
Ya esamesi okunmayan zavalli Anadolu kulüpleri? Ülker bu kulüplerimize de benzer milyon dolarlik? destekler? verebilecek mi?
Devlet destegi yetmedi de Holding destegine mi basladiniz?
Yillardir ?Islam? vurgusuyla sattiginiz ikinci kalite çikolatalardan, sekerlemelerden, hasili; bu Müslüman halkin sirtindan kazandiklarinizi, simdi de devlete milyarlara lira vergi borcu bulunan üç Istanbulluya mi aktarmaya basladiniz??
Neler oluyor bu ülkede, anlayan var mi??
Eski Basbayisi simdinin Basbakani olan bir grup, Ülker; Güzel ülkemiz için yeni planlamalar mi yapmaktadir?
Çalisanlarina yüzde 1 daha az zam yapmak için olmadik isler yapan Ülker grubu; nasil oluyor da bir kalemde 10 milyonlarca dolari gözünü kirpmadan ?ödeyebiliyor?
Son bir soru daha, samimiyetle..
Sayin Ülker;
Adalet duygusu sizce de yara almadi mi?
Sedat Tunali
http://www.internetspor.com/v3/yazar.php?yaziID=1892
|