Bir firma için yeni sezon hazýrlýklarý sadece forma tasarýmý deðil. Binlerce parçadan oluþan kocaman bir kolleksiyondan bahsediyoruz. Bu kolleksiyonun tasarýmýnýn, üretiminin, pazarlanmasýnýn zaman almasý kadar doðal bir süreç yok. Dünyanýn dört bir yanýnda sizin kadar yeni formalarýný heyecan ve merakla bekleyen milyonlarca insan var. Nike bu iþi profesyonelce ve bilinçli yapýyor yýllardýr. Nike gibi firmalarýn forma ve ürünler için en az bir yýl istemelerini bu bakýmdan makul karþýlamak gerekiyor.

Ýlk kez Avrupa þampiyonasý ile görücüye çýkan 2008 / 2009 sezonu Nike tasarýmlarýnýn ne kadar zaman önceden tasarým, sunum, üretim sürecinden geçtiðini biliyor muyuz. Biz þimdiki modelleri tartýþýp duralým, adamlar çoktan bir sonraki sezonun çizgilerini oluþturmak için tasarým bürolarý, ajanslar harýl harýl çalýþýyor. Milyonlarca parça üründen ve kocaman bir sistemden bahsediyoruz. O binlerce tasarým, onlarýn teknik hazýrlýðý, reklam çekimleri, internet siteleri, üretimi, daðýtýmý, bizim gibi uðraþtýklarý yüzlerce takým ve kurum kolay deðil. Barcelona deðiliz ki onun kadar söz sahibi olalým. Kabul edelim bizim fazla ekonomik gücümüz yok. Öyle istediniz diye herkes her þeyi yapmýyor maalesef.
Çubuklu formanýn neden bu kadar uzun sürdüðü meselesi de ayný temellere dayanýyor. Bir yönden dezavantaj gibi görünen bir avantajýmýz var: dünya üzerinde renkleri koyu bordo açýk mavi olup, sponsoru Nike olan ve çubuklu forma giyen ikinci bir takým yok. Nike bize özel önce kumaþ rengi tutturmak ve sýfýrdan üretmek zorunda. Ýstediðiniz renk ve kalitede kumaþ üretmek de zaman ve maliyet isteyen bir iþ. Bir tane forma yapmýyorsunuz, tek beden yapmýyorsunuz, onbinlerce formanýn da ayný kalite ve renkte olmasý lazým.
Bu arada daha önce imzaladýklarý sözleþmeler ve çok önceden belli olan bir iþ akýþlarý da var. Nike Türkiye bile olsanýz baðlý olduðnuz markanýn stratejisi dýþýnda kafanýza her esen iþi yapamazsýnýz. Üstelik çubuklu formalar -bütün markalarda olduðu gibi- düz formalarýn aksine ayný kumaþa ekstra renk baskýsý ile yapýlýyor. Dolayýsýyla çubuklu formanýn, her zaman düz zeminli formalardan daha fazla üretim süresinin olmasý normal. Barcelona veya sponsoru belli olan Nike olsun olmasýn, formalar çýktýðý tarihten çok çok önce karar verilen, üretilen formalar. Daha tabiri caizse bizim sözleþmenin mürekkebi kurumadý.
Olaylarý sadece taraftar yönünden deðerlendirmek eksik kalýyor. Ýþin üretici, yönetim piyasa gibi bir çok ayaðý var.
Ýyi ki sponsorumuz Nike olmuþ, þu süreci baþka bir marka ile yaþasaydýk olacaklarý tahmin edemiyorum.
Nike önümüzdeki dönem bizdeki bütün acemilere ve iþini iyi yapamayanlara ve þu sabýrsýz taraftara raðmen bir sistem oturtacak ve hepimizi fazlasýyla memnun edecektir.
Yeter ki biz anlayýþlý ve sabýrlý olalým.
Her þeyin hayýrlýsý...