Ibrahim Sen.... Van nüfusuna kayitli ve su an 25 yasinda... Fikih ilmine olan yogun ilgisi sebebiyle Van?dan Afganistan?a giden Sen, Kandahar?da egitim gördügü medresenin bombalanmasi üzerine Türkiye?ye dönmek için yola çikarken, Guantanamo üssüne dogru uzanacak günlerin baslangicinda oldugundan habersizdi. 2 yil 3 ay Guantanamo?da tutulan Sen?in yasadiklari, özelde Islâm dünyasinin, genelde dünya halklarinin nasil bir zihniyetle karsi karsiya olduklarini en çarpici sekilde gözler önüne seriyor. Sen?in anlattiklari, insani dehsete düsürüyor. Ya anlatamadiklari!.. 2 gün sürecek olan röportajimizda, basta Guantanamo?daki direnis olmak üzere birçogu ilk defa kamuoyuna yansiyacak olan bilgi ve olaylarla karsilasacaksiniz. Iste, Guantanamo tutuklusu Ibrahim Sen?in soluk kesen hikâyesi...
?Sorgu odasina girer girmez yerlere atilmis Kur?an-i Kerim?ler dikkatimi çekti. Kadin askerler, üzerimdeki elbiseleri yirtip, bana fiziksel ve sözlü tacizde bulunmaya basladilar. Bir taraftan Islâm?a ve Peygamberimiz?e hakaretler ediyor, diger taraftan da benim çiplak haldeki fotograflarimi çekiyorlardi. O an öyle utandim ki, Rabbime canimi almasi için dua etmeye basladim.?
?Hele bir de iskence görürken yaralanirsaniz, asil o zaman azabin büyügü basliyordu. Örnegin; iskence esnasinda kolunuz bir yerden kirilirsa, kolunuzu kesip atiyorlardi. Bu sekilde 30?a yakin tutuklunun kolunu herkesin gözü önünde kestiler. Yarali tutuklularin kollarini kirarken bir amaçlari da bizi korkutmakti.?
SIRA SIZE DE GELECEK
?Iste, iskence saati yine basladi... Ismi Yasef olan Yahudi komutan, bir taraftan vücuduma elektrik veriyor, diger taraftan da; ?Türk terörist, merak etme az kaldi. Irak, Iran ve Suriye?den sonra sira Türkiye?ye de gelecek. Kadinlariniz hizmetçilerimiz, erkekleriniz de kölelerimiz olacak. Istanbul?a geldigimizde ilk olarak dedeniz Abdülhamid?in mezarini atese verecegiz? diyordu.
90 ESIR DELIRDI
Yasadiklarini, muhabirimiz Adem Özköse?ye anlatan Ibrahim Sen, Guantanamo?da ?Delirtme odasi? denilen bir bölüm bulundugunu ve burada, insanlik disi iskencelere maruz kalan 90 esirin delirdigini söyledi.
KAMP, YAHUDI KAYNIYOR
?Guantanamo?daki askerlerin yüzde 90?inin basinda kippa vardi. Isimleri de hep Yahudi isimleriydi. Guantanamo?da bizim tesbit ettigimiz 15 Yahudi haham vardi. Esir âlimlerin sorgularinda, en az bir haham bulunuyordu.?
-Öncelikle gözaltina alinisinizdan baslayalim. Nasil gözaltina alindiniz?
2001 yilinda fikih alaninda egitim görmek için Afganistan?a gitmistim. Afganistan?a gittikten 6 ay sonra ben ve bir grup arkadasimin fikih egitimi gördügü köy, ABD savas uçaklari tarafindan bombalandi. Bombalama esnasinda birçok Afgan sivil hayatini kaybetti. Bizim bulundugumuz bölgeye yönelik ABD bombardimani artinca, Türkiye?ye dönmek için Afganistan?dan ayrilmaya karar verdim. Pakistan-Afganistan sinirini 300?e yakin medrese ögrencisiyle geçerken, Pakistan istihbarat birimleri tarafindan gözaltina alindik.
-Niçin gözaltina alindiniz? Size, gözaltina alinisinizla ilgili herhangi bir sebep söylediler mi?
Pakistan istihbaratinin bizi Amerikalilara satmak için gözaltina aldigini ögrendik. Hatta istihbaratçilardan biri; ?Amerika kâfir, fakat dolar güzel? dedi. Zaten Guantanamo?da Amerikalilar tarafindan sorgulanirken, Pakistanli istihbaratçilarin beni 5 bin dolar karsiliginda Amerikalilara sattiklarini ögrendim.
-Insan ticareti bu bölgede yaygin bir sekilde yapiliyor mu?
Hem de çok yaygin... Hatta Pakistan istihbaratiyla çalisan bölgedeki bazi köylüler, geçimlerini insan ticaretiyle sagliyor. Hiç ilgileri olmadiklari halde birçok medrese ögrencisi, El Kaide savasçisi olduklari yalaniyla Amerikalilara satiliyor.
-Gözaltina alindiktan hemen sonra mi Amerikalilara teslim edildiniz?
Hayir. Ilk önce 2 gün Pesaver?de tutulduk. Daha sonra Pakistan ordusuna bagli Kuart Cezaevi?ne götürüldük.
BM YETKILILERI SORGULADI
-Kuart Cezaevi?nde daha çok kimler tutuluyordu? Ayrica bu cezaevinde herhangi bir sorgu veya iskenceyle karsilastiniz mi?
Kuart?ta daha çok Amerikalilara satilmak için gözaltina alinan kisiler tutuluyordu. Pakistanli askerler bizi ABD ordusuna teslim edecekleri için herhangi bir sorguya tabi tutmadilar. Yalniz 1 ayin sonunda hücrelerimize BM yetkilisi olduklarini söyleyen Amerikali bir heyet geldi. El Kaide?ye bagli oldugumuzu itiraf etmemiz durumunda, bize yardimci olabileceklerini söylediler. Bu teklifi hiçbirimiz kabul etmedik. Kuart?ta herhangi bir iskence görmedik. Fakat ellerimiz ve ayaklarimiz prangali durumda, bir ay boyunca hücrelerde tutulduk. Bu süre zarfinda 10 saniyelik bile olsa prangalarimiz çikarilmadi.
-Kuart Cezaevi?nden sonra nereye götürüldünüz?
Amerikali askerler Kuart Cezaevi?nden bizi alip, Afganistan-Kandahar?daki ABD üssüne götürmek üzere kargo uçaklarina bindirdiler. Uçakta her birimizi iplerle birbirimize bagladilar. Zaten basimiza çuval geçirip, agizlarimizi da bantlamislardi. Bu yolculugumuz ipler sebebiyle bizim için tam bir azap oldu.
-Nasil yani? Biraz açar misiniz?
Elleri arkadan kelepçeli 300 kisiyi iple birbirlerine bagladiklari için, uçak sallandikça herkes çektigi aci sebebiyle ipi bir tarafa çekiyor, bu nedenle kollarimiz kirilacak gibi oluyordu. Hatta 10 kadar arkadasimizin bu esnada kolu kirildi. O öyle bir aciydi ki anlatamam...
-Kandahar?daki ABD üssünde neler yasadiniz?
Askerî üsse girer girmez ABD askerleri bize demirlerle saldirdilar. 5?er kisilik gruplara ayirip, betonun üzerine yatirarak dövmeye basladilar. Her birimizi yarim saate yakin dövdüler. Yarim saatin sonunda 10 kadin Amerikali asker, beni
alip sorgu odasina götürdü. Tabii bu arada ellerimiz ve ayaklarimiz zincirli... Askerlere karsi koymak için en küçük bir mukavemette bulunsan, zincirler sebebiyle ayaklarin ve kollarin kopacakmis gibi oluyordu. Sorgu odasina girer girmez yerlere atilmis, üzerine küfürler yazilmis Kur?an-i Kerim?ler dikkatimi çekti. Kadin askerler üzerimdeki elbiseleri yirtip, bana fiziksel ve sözlü tacizde bulunmaya basladilar. Sürekli demirlerle vurduklari için, basim ve yüzüm kanlar içinde kaldi. Bir taraftan Islâm?a ve Peygamberimiz?e hakaretler ediyor, diger taraftan da benim çiplak haldeki fotograflarimi çekiyorlardi. O an öyle utandim ki, Rabbime canimi almasi için dua etmeye basladim. Askerlerin saldiri ve tacizleri 1 saat kadar sürdü. Yasadiklarim tam bir kâbus gibiydi.
-Daha sonra ne oldu?
Kadin askerler bana mavi bir tulum giydirip, erkek askerlere teslim etti. Erkek askerler de zorla saçlarimi ve sakallarimi kestiler. Bu arada gördügüm iskencelerin etkisiyle devamli bayiliyordum. 1 hafta boyunca bana ve arkadaslarima ara vermeden iskence yaptilar.
UYKUSUZ GEÇEN 40 GÜN
-1 haftanin sonunda nereye götürüldünüz?
Hepimize bir numara verdiler ve sorgu odalarindan çikarip hücrelere attilar. Benim numaram 274?tü. Bundan sonra hücre iskenceleri basladi. Kandahar?daki ABD üssünde 40 gün kaldik. Inanin bu 40 gün içinde toplam yarim saat uyutulmamiza izin verilmedi. Birkaç dakikaligina uykuya dalsaniz, hemen ABD askerleri ........lerle hücrenize gelip saldiriyorlardi. Hele bir de iskence görürken yaralanirsaniz, asil o zaman azabin büyügü basliyordu. Örnegin iskence esnasinda kolunuz bir yerden kirilirsa, kolunuzu kesip atiyorlardi. Bu sekilde 30?a yakin tutuklunun kolunu herkesin gözü önünde kesip attilar.
-Guantanamo yolculugunuz nasil basladi?
40 gün Kandahar?daki ABD üssünde kaldiktan sonra, aramizdan 300 kisiyi seçtiler ve tekrar baslarimiza çuvallar geçirip, kargo uçaklarina bindirdiler. Tutuklu arkadaslar, muhtemelen Guantanamo?ya götürüldügümüzü söylediler. Zaten Amerikali askerler bize nereye götürüldügümüz hakkinda en ufak bir bilgi vermiyorlardi.
-Afganistan?dan Guantanamo?ya Müslüman tutuklulari götüren uçaklarin Incirlik üssüne ikmal için ugradiklari iddia ediliyor. Sizin bu hususta bir tanikliginiz oldu mu?
Kargo uçagina bindirilen bu 300 kisinin içinde biz 6 Türk?tük. Bizi özellikle uçagin kapisina en uzak yere oturttular. Bu durum bende birtakim süphelere yol açmisti. Guantanamo?ya ulasmadan önce bir yerde 2 saatligine mola verdik. Ben, kapiya uzak olusum ve basimdaki çuval nedeniyle mola verilen bu yerin neresi oldugu hakkinda bir tespitte bulunamadim. Fakat Guantanamo?ya vardiktan 3 hafta sonra çat pat Türkçe bilen bir Arap tutuklu, uçagimizin mola verdigi yerde Türkçe konusmalar duydugunu söyledi.
|