Moyunçur Nickli Üyeden Alıntı
DieGo Nickli Üyeden Alıntı
#10 Fietra Nickli Üyeden Alıntı
Ders kitaplarimizin kelime sayisi düsükmüs ee sanki sözlükteki kelime sayimiz yüksek mi.Çok da ilgilendirmiyor beni.
Ingiliz dilinde tam rakami bilmiyorum ama 600'den az kelime var.Sunu düsün RAM (Random Access Memory) yani bir parçayi anlatmak için üç kelimeyi bir araya getiriyorlar bunun yaninda bilgisayardan anlamayan bir Ingiliz'e RAM dersen "keçi" olarak algilar. Bi de Türkçe'ye bakalim. Biz insanin soguktan titremesi ile yapragin rüzgardan titremesini ayri ayri ve açik olarak anlatacak dil yapisina sahibiz.
Türkçe dünyanin en zengin dillerinden biridir. Sadece bir lehçesinde onbinlerce kelime var. Bana kalirsa her seyi elestirmeden önce biraz düsünün. Bugün masallah her buldugunuz basliga bir olumsuz görüs eklemissiniz.
Bu konuda Osman'a katiliyorum arkadaslar.Türkçe'deki kelime sayisi yetersizdir.Eski lehçelerden degil,günümüz Türkçesinden bahsediyorum.Bir örnek vereyim,Ingilizce volume:tv,radyo,vb. sesi için,sound:insan sesi,doga sesleri için,noise:gürültü,tikirti,vb. sesler için,voice:konusma sesi için kullanilirken,biz hepsine SES demisiz,çikmisiz isin içinden.Bu da yetmemis,adamlar silent,quiet,loud ,vb,...bir sürü anlam derinligi olan kelimeler kullanirken biz,hepsine "sesli" ya da "sessiz" demis,olayi bitirmisiz,bir de seslenmek gibi kelimeler türetmiisz...Ingilizce'de quiet kelimesini kullandiginiz her yerde "silent" kelimesini kullanamazsiniz,bizde ise fark etmez,ikisi de "sessiz" demektir...
Simdi siz bir Ingilizce-Türkçe çeviri yaptiginizi ve bir cümle içinde sound,noise,voice,volume,quiet,loud,call olan bir cümleyi Türkçe'ye çevirmeniz gerektigini düsünün...Yandiniz...
Yillardir duydugumuz "Türkçe müthis zengin bir dildir" cümlesi bence hikayedir,belki eskiden öyleydi,ama nerdeyse yüz yildir sadece yabanci dillerden kelime araklayan bir dil olmustur maalesef...