Trabzonspor?u rahat birakin...
Trabzonspor Avrupa?ya veda etti. Sampiyonlar Ligi baraj maçi oynama sansini geçen yil oldugu gibi bu yil da degerlendiremedi. Anadolu?da güzel bir söz vardir: ?Kamyon devrilirse yol gösteren çok olur.? Trabzonspor bana göre fazlasiyla hak ettigi Sampiyonlar Ligi trenini kaçirdi.
Olmadi, olmuyor, Trabzon, tüm entrikalara ragmen ayakta kalmaya çalistigi böyle bir ortamda bir adim ileriye siçrayamiyor. Geçen yil D. Kiev?e, bu yil ise hem de bir Rum takimina elendi.
Aslinda bu cümle yanlis. ?Hem de bir Rum takimi? sözü sporun ruhuna ters bunu biliyorum; ama bile bile lades diyorum. Çünkü, Rum basini da onlardan asagi kalmayan Türk basini da, yani bizler bir futbol karsilasmasini farkli boyutlara tasidik, oyunculari baski altina aldik. Ille de tur aski, Kibris meselesi isi içinden çikilmaz hale getirdi. Onlar ayakkabilarimizin içine kadar aradiysa biz de aynisini yaptik. Ayiba ayipla karsilik verdik. Burnumuzdan kil aldirmadik, onur-gurur meselesi yaptik. Peki ne mi oldu? Trabzonspor kaybetti. Felaket tellallarinin çigirtkanligi ile daha da çok sey kaybedecek.
Simdi yapilacak tek sey var. Trabzonspor yönetimi de, teknik adami da futbolcusu da timsah gözyasi dökenlere, çigirtkanlara karsi 3 maymunu oynamali. Trabzonspor?un zaten basarisini istemeyen bu çigirtkanlara umursamadan hemen toparlanmali ve ?yeni sezonda neler yaparim?in hesaplarina girmeli. ?Yönetim istifa? diyenler, Gökdeniz?e cephe alanlar, ?Senol Günes zaten final maçlarinin adami degil? diyenler, Trabzon?dan da Trabzonspor?dan da elinizi çekin. Zor sartlar altinda transfer yapip, Trabzon?a kimlik kazandiran yönetimi, yüregini ortaya koyan oyunculari (Yattara hariç) cesareti ve teknik bilgisiyle Türk futboluna kisilik kazandiran, Trabzonspor?a büyük hizmetleri olmus Günes?i de rahat birakin. Bu zamana kadar Trabzonspor?a bir faydaniz olmadi, hiç degilse bu vesileyle bir yarariniz dokunur belki.
Futbolda her sonuç var, bu spor müsabakasi, farkli bir kimlik içine sokmanin da bir manasi yok. Trabzonspor elendi. Eleyen ister bir Rum takimi, ister bir Rus takimi isterse Ingiliz olsun fark eden bir sey var mi? Biz Kibris?i tanimadik, Atina üzerinden Larnaka?ya gittik, 3-1 yenildik. Onlara ?Suriye üzerinden gelin? dedik, Kibris uçagina inis izni vermedik, Suriye üzerinden geldiler, 1-0 yenildiler; ama turu alip gittiler.
Burada ?Yönetim istifa!? demenin bir manasi yok. ?Günes biraksin? çigirtganligina gerek yok. Gökdeniz?in, Mehmet Yilmaz?in kaçirdigi gollere, Yattara?nin gördügü kirmizi karta yönetim ne yapar? Avrupa?nin is yapacak hangi üst düzey futbolcusu Trabzon?a transfer oluyor? 3 büyügün 5?e aldigina Trabzon 10 verse getiremez. Bu gerçekleri de göz önünde bulundurmak gerek.
Trabzon çabuk toparlanmali, Kayseri maçinda tribünler dolmali. Trabzon?a sadece bugün için degil her zaman için Türk futbolunun ihtiyaci var.
05.08.2005
zaman.com.tr
|