Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Gazi (Topal) Osman Ağa..

Daraltma
X

• Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

• Gazi (Topal) Osman Ağa..

GAZİ (TOPAL) OSMAN AĞA

Osman Ağa, Giresun'un Hacıhüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uğraşmakta idi. 1912 yılında balkan savaşı başladığına Osman Ağa ticaret işi ile uğraşmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine rağmen O gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaşlarda sağ dizinden yaralanarak Gazi unvanını aldı. Giresun'a döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmış,Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolu'nun işgalini önlemiş.
    Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuş, Uzun yıllar beraber yaşayan Ermeni ve Rum işgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kırmış. Bu Rum ve Ermeni işgalci çeteler,Osmanlı hükümetine Osman Ağa'yı şikayet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar, Bunun üzerine Osman Ağa, Şebinkarahisar bölgesine yerleşmiş.
    8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun'a gelir. Heyet 11Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla'ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Ağa , Harekete geçerek arkadaşları ile birlikte işgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.
    Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun'da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.
    29 Mayıs 1919 tarihinde Havza'da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk'den aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamış.
    Erzurum Kongeresine Dr Ali Naci DUYDUK ve İbrahi Hamdi Bey'i temsilci temsilci olarak göndermiş. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak,Eylül 1920'de Giresun gençlerinden oluşan 'GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU'nu kurmuştur.
    Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920'de Osman Ağa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluşmuş, Atatürk'ün korunması içi önce yanındaki on kişiyi, Daha sonrada Giresun'dan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş. Bu şekilde Atatürk'ün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuş.
    Giresun'da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurun'un oluşmasını sağlamaya çalışmış. Bu çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.
    Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920'de Ankara'ya gitmiş,Gerekli emirleri aldıktan sonra Giresun'a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış.
    Mar 1921'deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.
    Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar.Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir.
    Trabzon milletvekili Ali Şükrü beyin ölümünden sorumlu tutulmuş, 2 Nisan 1923'de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmiş
    Mezarı Giresun Kalesindedir.

" Eminim Osman Ağa'yı biLenLerimiz vardır..
    Vatana yaptığı katkıLarı unutmak mümkün değiL..
    Mustafa KemaL'in siLah arkadaşı oLan Osman Ağa'yı unutmayaLım... "
    En son Dursun Kaplan tarafından düzenlendi; 23.06.2008, 13:51.
    ~ Yüzümüzün yüreğimizle beraber gülümsediği an’ dır mutluluk. ~

Bir ayrıntı da ben vereyim.....Ölüsü ibret olması için Tbmm'nin önüne asılmıştır .....

Burda yazan gibi çatışmada da ölmemiştir.....Çatışmadan sonra yaralı ele geçirilmiştir...daha sonra da başı kesilerek infaz edilmiştir maalesef...

Bu olayın ardından Ankara'da, Ayrancı Bağları'nda bir bağ evinde kıstırılan Topal Osman çatışmaya girdi ve yaralı olarak teslim oldu. Ancak Mustafa Kemal'in Muhafız taburu komutanı İsmail Hakkı Bey (Tekçe) tarafından konuşmasının engellenmesi için olay yerinde başı kesilerek infaz edildi.
    En son Murat' tarafından düzenlendi; 19.06.2008, 18:31.

Yorum

İlk olarak Murat Dinç tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
      Bir ayrıntı da ben vereyim.....Ölüsü ibret olması için Tbmm'nin önüne asılmıştır .....
      O dönemde neLer oLduğunu biLmeden yorum yapman yanLış..

Tarihi biraz araştır...

Yorum

Ben bu konuda öğrendiklerimi söylüyorum...Can Dündar'ın bir belgeselinden öğrenmiştim bunu..

Yorum

Ben bu konuda öğrendiklerimi söylüyorum...Can Dündar'ın bir belgeselinden öğrenmiştim bunu..
          YanLış biLiyosun kardeş..

O zaman vatanın haLini bi araştır.. Ne kadar kahpe insan vardı mecListe bi öğren..

Ondan sonra geL buraya doğru biLdikLerini yaz...

Yorum

Bildiğim kadarıyla baya zengindi...

EĞİTİM ŞART!!!

Yorum

Ben kimse için kahpedir falan demiyorum....Sadece Topal Osman'ın cesetinin meclisin önüne asıldığını söylüyorum...Bunu da Can Dündar'ın yaptığı bir belgeselden öğrendiğimi söyledim....Ben bunun doğru veya yanlış olduğunu da söylemiyorum....

Yorum

herkes bildiğini yazıyor doğal olaraktan...
                bende Murat arkadaşımızın dediği gibi biliyorum olayı....Aslında ben biraz daha farklı biliyorum ama...neyse burda yazarsam oLmaz...
                Ne kaderime küstüm Ne Devlete küstüm…
                Çünkü inanmak, iman etmek varsa bir şeye, bedel neyse onada katlanır. Yarabbi Kahrında hoş, Lütfunda hoş dedik… iki saniye sonrasına garantimiz olmayan bir hayatımız için fırıldak olmaya gerek yok, ben fırıldaklık istemem…( M . Y )

Yorum

Burada Topal Osman'ı kötülemek gibi bir niyetim yok kesinlikle...

Bunu belirtmek istiyorum....

Beni yanlış anlamanızı istemem....

Yorum

Burada Topal Osman'ı kötülemek gibi bir niyetim yok kesinlikle...

Bunu belirtmek istiyorum....

Beni yanlış anlamanızı istemem....
                    YanLış anLama yok kardeş..

Zamanında zaten yapacakLarını yaptı o mecListeki adamLar ondan bahsediyorum..

Kahpe Lafınına ordaki insanLara söLedim..

Yorum

Herkes Osman Ağanın yaptığı büyük başarılardan bahsetmiş, ülke için canı pahasına mücadele ettiğini söylemiş ama hiçbir siyasetçi çıkıp ta Topal Osman Ağanın Meclisçe alınan kararla Ulus Meydanı’nda idam edilmesi nedeniyle zedelenen itibarının yine Meclis tarafından alınacak yeni bir kararla iade edilmesini isteyememiştir.

Yorum

Bende Osman Ağanın, fazla konuşan Trabzon milletvekili Ali Şükrü beyi susdurduğunu, daha sonra da onun susdurulduğunu duymuştum...

Yorum

İlk olarak Ahmet Faruk tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                          Bende Osman Ağanın, fazla konuşan Trabzon milletvekili Ali Şükrü beyi susdurduğunu, daha sonra da onun susdurulduğunu duymuştum...
                          Evet öyle olmuş maalesef.....Ali Şükrü Bey Mustafa kemal Atatürk'e şiddetli muhalefet yapınca bunlar olmuş maalesef....

Yorum

27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'yla ağır şekilde tartışan ve karşılıklı silah çekme noktasına gelen ikinci grup liderlerinden Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey'i evine davet etti ve orada adamlarıyla birlikte boğarak öldürdü, ardından da Çankaya sırtlarında boş bir tarlaya gömdü.

bu ne kadar demokratik tartışılır?
                            ölümüne trabzon !

Yorum

İlk olarak ÇAYKARALI_61 tarafından gönderildi Gönderiyi görüntüle
                              27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'yla ağır şekilde tartışan ve karşılıklı silah çekme noktasına gelen ikinci grup liderlerinden Trabzon milletvekili Ali Şükrü Bey'i evine davet etti ve orada adamlarıyla birlikte boğarak öldürdü, ardından da Çankaya sırtlarında boş bir tarlaya gömdü.

bu ne kadar demokratik tartışılır?
                              Hocam, o zamanlar demokrasi yoktu....
                              Hee bu gün ne kadar var, onu ta tartışırtız ama, o zamanların şartlarına göre değerlendirme yapmak lazım...
                              Geçen bi yerde okumuştum, zabıtlarda falan Mustaha Kemal Paşa'ya karşı çıkan hiç bi konuşma yer almıyormuş...

Yorum

En Aktif Kullanıcılar

Daraltma

En aktif kullanıcı yok.
                              Yükleniyor...
                              X
                              WhatsApp Resmi İletişim