PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Öğrenci Seçme Sınavı ve Sistemi

Sayfa : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11

ummufarah
13.07.2009, 19:52
Soruma cevap verebilecek birisi var mı?

Sıralaması 700o civarındaysa Eğitim fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümlerine girmesi çok çok zor bence.Tam bilemiyorum ama açıköğretim ingilizce Öğretmenliği bile gelmez herhalde.Fen -edebiyat ingiliz Dili ve Edebiyatları gelebilir ancak.

ummufarah
13.07.2009, 20:01
Öncelikle nickimi değiştirdim:cool: Hiç beklemediğim bir şekilde 1772. oldum. Okul puanım 72 olmasına rağmen birde 75-76 olsa ilk 1000de olucakmışım meğer.

Öncelikle tebrik ederim.
2004 yılında ben de 1781. olmuştum.Mersin Eğitim istiyorsun galiba ama gündüz bölümünün gelmesi zor gibi.İkinci öğretimi vardı galiba Mersin'in.Eğer öğretmen olacağım diyorsan Dil-Edebiyat yazma bence.Okuması zor,dersleri ağır ve bir de formasyon derdiyle uğraşman en azından para vermen gerekiyor.Erzurum,Diyarbakır,hatay ingilizce Öğretmenliği gündüz bölümleri gelme ihtimali çok yüksek.Onun dışında gündzbölümü gelmez gibi belki bir de Malatya..İnşallah hakkında en hayırlısı olur.

Muhammed
13.07.2009, 20:20
Öncelikle tebrik ederim.
2004 yılında ben de 1781. olmuştum.Mersin Eğitim istiyorsun galiba ama gündüz bölümünün gelmesi zor gibi.İkinci öğretimi vardı galiba Mersin'in.Eğer öğretmen olacağım diyorsan Dil-Edebiyat yazma bence.Okuması zor,dersleri ağır ve bir de formasyon derdiyle uğraşman en azından para vermen gerekiyor.Erzurum,Diyarbakır,hatay ingilizce Öğretmenliği gündüz bölümleri gelme ihtimali çok yüksek.Onun dışında gündzbölümü gelmez gibi belki bir de Malatya..İnşallah hakkında en hayırlısı olur.

Yok abi yanlışın var belkide senin zamanından sonra değişmiştir. Şu anda 2500 e kadar girilebiliyor Mersin 1. Öğretim İngilizce Öğretmenliğine.

Muhammed
13.07.2009, 20:20
Bu arada Öss'deki 20 birincinin 17'si erkek tesadüfmüdür nedir erkekler dahamı zekidir :D

ummufarah
13.07.2009, 20:23
Benden sonra yeni bölümler açıldı mı bilmiyorum aam bildiğim kadarıyla sadeec kayseri'ye açıldı 30 kişilk kontenjanıyla.Bunun da sıralamayı fazla etkileyeceğini sanmıyorum.
Sen benden daha içindesin konunun benden sonra değişen şeyler varsa bilmiyorum..:)

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 21:46
Kamu yönetimi, İşletme, Maliye, Çalışma iktisadı.

Bu bölümlerin hangisinin geleceği daha parlaktır? KPSS'ye girmeden iş olanağı hangisinde daha fazladır? Hangisini seçmeliyiz?

Var mı bir bilen?

İskender66
13.07.2009, 21:48

Bu bölümlerin hangisinin geleceği daha parlaktır? KPSS'ye girmeden iş olanağı hangisinde daha fazladır? Hangisini seçmeliyiz?

Var mı bir bilen?
Ben Açık Öğretim Kamu Yönetimini bitirdim. Ezber ağırlıklı bölümdür. Bana kolay geldiği için burayı okudum. Ezberim iyidir. En zoru işletmedir. Matematik ağırlıklıdır. Ama en çok işe yarayan işletmedir. Kesinlikle İşletmeyi tercih et bence..

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 21:59
Ben Açık Öğretim Kamu Yönetimini bitirdim. Ezber ağırlıklı bölümdür. Bana kolay geldiği için burayı okudum. Ezberim iyidir. En zoru işletmedir. Matematik ağırlıklıdır. Ama en çok işe yarayan işletmedir. Kesinlikle İşletmeyi tercih et bence..

İskender abi olursa benimki de açık öğretim olacak.

Açık öğretim bitirince normal bitirmiş diploması alınıyor mu peki? Yani diğer örgün öğretimden bir farkı var mı normal hayatta?

İskender66
13.07.2009, 22:06
İskender abi olursa benimki de açık öğretim olacak.

Açık öğretim bitirince normal bitirmiş diploması alınıyor mu peki? Yani diğer örgün öğretimden bir farkı var mı normal hayatta?
Yanlış yazmayım diye diplomayı şuan elime aldım ordan aynen yazıyım buraya.
"Anadolu Üniversitesi
İktisat Fakültesi
Lisans Diploması
İskender ...
İktisat Fakültesinin dört yıl süreli Kamu Yönetimi Bölümündeki öğrenimini 04/06/2007 tarihinde başarı ile tamamlayarak, bu diplomayı almaya hak kazanmıştır."
Altında Dekan ve Rektörün imzası bulnuyor. Hepsi bu kadar. Eskişehir Anadolu Üniversitesinde örgün eğitimi de var bu bölümlerin. Diplomada örgün yada açık öğretim diye bir ifade yok. O bakımdan hiçbir sorun yok :)

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 22:12
Yanlış yazmayım diye diplomayı şuan elime aldım ordan aynen yazıyım buraya.
"Anadolu Üniversitesi
İktisat Fakültesi
Lisans Diploması
İskender ...
İktisat Fakültesinin dört yıl süreli Kamu Yönetimi Bölümündeki öğrenimini 04/06/2007 tarihinde başarı ile tamamlayarak, bu diplomayı almaya hak kazanmıştır."
Altında Dekan ve Rektörün imzası bulnuyor. Hepsi bu kadar. Eskişehir Anadolu Üniversitesinde örgün eğitimi de var bu bölümlerin. Diplomada örgün yada açık öğretim diye bir ifade yok. O bakımdan hiçbir sorun yok :)

:) Sağol abi.

Peki şuan sen ne iş yapıyorsun dye bir soru sorabilir miyim?:) Bir kamu yönetimi mezunu ne iş yapabilir yani?

İskender66
13.07.2009, 22:21
Rica ederim. :)
Aslında bu bölümlerin hepsi iktisat fakültesine bağlı olduğu için aynı sayılır. Genelde sayısalı sevenler işletmeyi, iktisatı ve maliyeyi tercih ediyor. Benim gibi sözeli sevenler Kamu Yönetimini tercih ediyor :) Kamu yönetimi mezunu bildiğim kadarıyla adında da anlaşılacağı gibi müdür, yönetici, kaymakam, vali, müfettiş gibi görevlerde bulunabiliyor. Tabi bu işler Türkiye de biraz da torpile bakıyor orası ayrı :) Ben Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde Sağlık Teknisyeniyim. Güya müdür, yönetici falan olmak istiyordum ama çalıştığım kurumda bu tür yükseltme sınavı pek yapılmadığı için olamadım. Başka bir devlet kurumunda rahatlıkla müdür, yönetici olabilirdim. Bu sene ÖSS'ye tekrar girdim. 2 yıllık Açık Öğretim Laborantlık ve veterinerlik bölümünü okuyacam. Bu sayede tekniker kadrosu alacam inşallah :)

Ahmet Başkaya
13.07.2009, 22:23
İskender abim yapar valla ;)

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 22:24
Rica ederim. :)
Aslında bu bölümlerin hepsi iktisat fakültesine bağlı olduğu için aynı sayılır. Genelde sayısalı sevenler işletmeyi, iktisatı ve maliyeyi tercih ediyor. Benim gibi sözeli sevenler Kamu Yönetimini tercih ediyor :) Kamu yönetimi mezunu bildiğim kadarıyla adında da anlaşılacağı gibi müdür, yönetici, kaymakam, vali, müfettiş gibi görevlerde bulunabiliyor. Tabi bu işler Türkiye de biraz da torpile bakıyor orası ayrı :) Ben Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde Sağlık Teknisyeniyim. Güya müdür, yönetici falan olmak istiyordum ama çalıştığım kurumda bu tür yükseltme sınavı pek yapılmadığı için olamadım. Başka bir devlet kurumunda rahatlıkla müdür, yönetici olabilirdim. Bu sene ÖSS'ye tekrar girdim. 2 yıllık Açık Öğretim Laborantlık ve veterinerlik bölümünü okuyacam. Bu sayede tekniker kadrosu alacam inşallah :)

:) Kazanırsın inşallah abi.

Çok yardımcı oldun vallahi. Kamu yönetimi ve işletme arasında gidip geliyordum. Çok teşekkür ederim tekrar.

İskender66
13.07.2009, 22:25
İskender abim yapar valla ;)
Eyvallah Ahmet kardeşim sağolasın ;)
2000 yılında memur olduk. Önce liseyi dışardan bitirdim. Sonra Össye girdim ve 4 yıllık kamu yönetimi bitirdim. Şimdi gene össye girdim. 2 yıllık laborantlık bölümünü okuyacam. Son 9 yılım okumakla geçti. 25 yaşından sonra kafamız dank etti. Zamanında okumadık. Neyse. Okumanın yaşı yok. Okumak güzel şey yahu :)

İskender66
13.07.2009, 22:26
:) Kazanırsın inşallah abi.

Çok yardımcı oldun vallahi. Kamu yönetimi ve işletme arasında gidip geliyordum. Çok teşekkür ederim tekrar.
Rica ederim Ömer kardeşim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

worldmaster
13.07.2009, 22:57

Var mı bir bilen?
Abi sen doktor degil miydin ya?yoksa başkası için mi soruyorsun?

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 23:00
Başkası için soruyorum worldmaster;)

Kendim içinse ayrı olarak yine açıköğretim 4 yıllık işletme okumayı düşünüyorum vallahi. Başhekim olmak için gerekiyormuş sanırım.

Ayıca adını öğrensek de sürekli worldmaster demeyi bıraksak;)

worldmaster
13.07.2009, 23:06
Abi adım Cihan.Rahatsızlık vermezsem bir şeyler danışmak istiyorum.Tıp ile dış hekimliği arasında gidip geliyorum.Öncelikle dis hekimliğinde TUS var mi .nasil uzmanlasıyorlar vs.Bilginiz varsa tıp ile dis hekimliği konusunda detaylı bir açıklama okumak isterim sizden...

Ömer SEVİNÇ
13.07.2009, 23:09
Diş hekimliği hakkında yüzde yüz bir bilgim yok açıkçası. Ama bildiğim kadarıyla direk uzman diş hekimi olarak mezun oluyorlar, parası iyi, tus mus yok. Ama meslek pis be hacı. Elin ağzıyla sabah akşam. Iyy leş leş:D

Dediğim gibi eğer her gün sabah 8 akşam 5 ağız kokusu kaldırabileceksen diş hekimliği iyi bir alternatif bence. Ama senin şu hayat kurtarma işi pek yok:)

worldmaster
13.07.2009, 23:19
Diş hekimliği hakkında yüzde yüz bir bilgim yok açıkçası. Ama bildiğim kadarıyla direk uzman diş hekimi olarak mezun oluyorlar, parası iyi, tus mus yok. Ama meslek pis be hacı. Elin ağzıyla sabah akşam. Iyy leş leş:D

Dediğim gibi eğer her gün sabah 8 akşam 5 ağız kokusu kaldırabileceksen diş hekimliği iyi bir alternatif bence. Ama senin şu hayat kurtarma işi pek yok:)
yaw benim oyle hayat kurtarma gibi mevzuularda isim yok:).Esasen hayat kurtarma lafına karşıyım,sadece hayatta kalmasına yardımcı olmak olabilir.Abi ağız kokusu diyorsun da normal doktorun da ondan aşağı kalır yanı var mi ki.Onlar da vücudun pis pis taraflarıyla:) içli dışlı oluyorlar kanımca.Bu arada internetten araştırmalara başladım.Doktorlar resmen ağlıyorlar 2bin lira dan fazla maaş alıyorum diyene rastlamadım forumlarda(bu 2 bin döner sermayeli hali bi de).Yani 10 sene okuyup 1,5-2 bin için mi hayatımı tüketeceğim.Tamam insanlara yardımcı olmak çok güzel ama,ekonomik rahatlık da benim için bir o kafadar önemli sayılır.Yani hep fakir mi kalacam ben:)

Ahmet Başkaya
13.07.2009, 23:33
yaw benim oyle hayat kurtarma gibi mevzuularda isim yok:).Esasen hayat kurtarma lafına karşıyım,sadece hayatta kalmasına yardımcı olmak olabilir.Abi ağız kokusu diyorsun da normal doktorun da ondan aşağı kalır yanı var mi ki.Onlar da vücudun pis pis taraflarıyla:) içli dışlı oluyorlar kanımca.Bu arada internetten araştırmalara başladım.Doktorlar resmen ağlıyorlar 2bin lira dan fazla maaş alıyorum diyene rastlamadım forumlarda(bu 2 bin döner sermayeli hali bi de).Yani 10 sene okuyup 1,5-2 bin için mi hayatımı tüketeceğim.Tamam insanlara yardımcı olmak çok güzel ama,ekonomik rahatlık da benim için bir o kafadar önemli sayılır.Yani hep fakir mi kalacam ben:)
Yalan yalan onlar:D:D:D....DUBLEKS EV VE JİPİ OLMAYANI GÖRMEDİM...Helal olsun can kurtarıyolar.

worldmaster
13.07.2009, 23:43
Yalan yalan onlar:D:D:D....DUBLEKS EV VE JİPİ OLMAYANI GÖRMEDİM...Helal olsun can kurtarıyolar.

valla şu memurlar.net i okuyorum.ben bile hüzünlendim yahu.geçim derdine düşmüşler.Şimdi bunları okuyunca o kadar haylini kurduğum tıp fakültesinden bir anda soğudum valla.Ne olacak benim halim.Öss ye girmek dert,sonrası ondan daha dert...

LazAnisT
14.07.2009, 12:07
Arkadaşlar Trabzonda yaşayıp bu sınava giren kimse varmı bizde?

Ahmet Başkaya
14.07.2009, 12:17
DKARADUMAN VAR benim bildiğim abi hayırdır?

LazAnisT
14.07.2009, 12:18
Gazeteden arayıp sınavın nasıl geçtiğine dair bir ikli soru soracaklarda nasıl ulaşabilirizki bu çocuğa

Ahmet Başkaya
14.07.2009, 12:21
Dur msne bakayım...

LazAnisT
14.07.2009, 12:27
Alakana teşekkür ederim ahmet

Ömer SEVİNÇ
14.07.2009, 12:34

TUS'u kazanamadığın takdirde alacağın maaş 1.8 bin lira:)

TUS'u kazanırsan -Türkiye'deki kazanması en zor sınavdır belki de- 4 bin lira civarına çıkar maaş, özel hastanelerde ise oldukça yüksek ücretli çalışma imkanı mümkün. Mesela bir yenidoğancı çocuk doktoru özelde 30 bin liraya rahat iş bulur.

O yüzden o TUS belası çok ciddi bir sıkıntı işte:))

Ahmet Başkaya
14.07.2009, 13:37
Alakana teşekkür ederim ahmet
Rica ederim abicim de elektrik gitti k.bakma ama msne baktım yok daha çok akşam giriyor ya..Bugün olmak zorunda mı eğer yarın olabilirse ben akşam görürüm.

Gamze
14.07.2009, 15:21
Sıralaması 700o civarındaysa Eğitim fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümlerine girmesi çok çok zor bence.Tam bilemiyorum ama açıköğretim ingilizce Öğretmenliği bile gelmez herhalde.Fen -edebiyat ingiliz Dili ve Edebiyatları gelebilir ancak.

İngiliz Dili ve edebiyatlarına girmesinin imkanı yok bu sıralamayla.
En azından son üç senedir ;) :)

Mert67
14.07.2009, 15:40
Bu sene Sabancı üniversitesine yaptığımız gezide orda bize üniversiteyi tanıtan görevlilerden(hocalardan) biri Metalurji ve Malzeme Mühendisliği'nin mezun olunca kolay iş bulabildiğini ve geleceğinin olduğunu söylemişti.
Bu bölüm hakkında bilgisi olan veya bu bölümde okuyan biri bu mühendislik hakkında beni aydınlatırsa sevinirim.

worldmaster
14.07.2009, 15:44
TUS'u kazanamadığın takdirde alacağın maaş 1.8 bin lira:)

TUS'u kazanırsan -Türkiye'deki kazanması en zor sınavdır belki de- 4 bin lira civarına çıkar maaş, özel hastanelerde ise oldukça yüksek ücretli çalışma imkanı mümkün. Mesela bir yenidoğancı çocuk doktoru özelde 30 bin liraya rahat iş bulur.

O yüzden o TUS belası çok ciddi bir sıkıntı işte:))
valla öyle görünüyor ki hayat boyu sınavlara girmem gerekiyor.Olsun yaw girdik bi yola daha Allah yolumuzu açık etsin...

Muhammed
14.07.2009, 17:27
LaZanist Trabzonlucocukda girmişti. Trabzondamı acaba o? Yada Die4you diye bir üye vardı.

ummufarah
14.07.2009, 19:52
İngiliz Dili ve edebiyatlarına girmesinin imkanı yok bu sıralamayla.
En azından son üç senedir ;) :)

O zaman Muhammed,ben ve sizden,üçümüzden biri işi bilmiyor..Ben 2004'te girmiştim..Son değişiklikler hakkında bilgim yok.Dediğiniz doğrudur.:)

Uğur GEMİCİOĞLU
14.07.2009, 21:51
Birincilerin neredeyse hepsi özel liselerden :D

Gamze
14.07.2009, 22:50
O zaman Muhammed,ben ve sizden,üçümüzden biri işi bilmiyor..Ben 2004'te girmiştim..Son değişiklikler hakkında bilgim yok.Dediğiniz doğrudur.:)

Ben 2006, Muhammed de 2009'da girdiğine göre en iyi Muhammed bilir diyelim öyleyse. :)

ummufarah
14.07.2009, 23:09
Ben 2006, Muhammed de 2009'da girdiğine göre en iyi Muhammed bilir diyelim öyleyse. :)

Evet öyle diyebiliriz.
Bu arada mahsuru yoksa siz hangi üniversitedesiniz.Yoksa seneye meslektaş mıyız?:)

ugurTS1989
14.07.2009, 23:12
2007-2008 ıkı defa gırdım ıkısınde de ınsallah hakedenler kazanır demıstım (ıkısıne de hıc calısmamıstım):)

Nihal Ayvaz
14.07.2009, 23:13
Valla gören bütün mühendis arkadaşlardan uzun uzun açıklamalar bekliyorum.

Arkalarda kalmasın. Lütfen, yardım bekliyorum.

Bilgisayar mühendisliği okuyorum.Mezun olan ablam da var.İstediğini sorabilirsin.;)

Paksoy
14.07.2009, 23:20
ormancılık la ilgili yeni bölüm açılmış ,2 yıllık ve okul biter bitmez iş garantisi kamuda
1.500 tl den başlayan maaş, sölemekte fayda var.

Selçuk Demircioğlu
14.07.2009, 23:26

Kusura bakma haddim değil belki ama yinede bir abi tavsiyesi olarak düşün..
Bir insan ilk olarak sevdiği işi yapmalı..Parayı ikinci hatta üçüncü planda düşünmeli bana kalırsa...Zaten düşündüğün mesleği severek yapıyorsan o meslekte iyi yerlere gelmeme gibi bir ihtimalin yok..Bunun karşılığında da maddi olarak iyi yerlere gelebilirsin..
Bu arada bir dipnot : o beğenmediğin 1,5-2 milyarı bulamayan çokça insan tanıyorum...Onlarda dirsek çürüttüler okullarda..Ama 500-600 e çalışmak zorunda kalıyorlar..
Neyse kusura bakma içimden gelenleri yazdım...
Allah herkese gönlünce versin..:)

worldmaster
14.07.2009, 23:43
Kusura bakma haddim değil belki ama yinede bir abi tavsiyesi olarak düşün..
Bir insan ilk olarak sevdiği işi yapmalı..Parayı ikinci hatta üçüncü planda düşünmeli bana kalırsa...Zaten düşündüğün mesleği severek yapıyorsan o meslekte iyi yerlere gelmeme gibi bir ihtimalin yok..Bunun karşılığında da maddi olarak iyi yerlere gelebilirsin..
Bu arada bir dipnot : o beğenmediğin 1,5-2 milyarı bulamayan çokça insan tanıyorum...Onlarda dirsek çürüttüler okullarda..Ama 500-600 e çalışmak zorunda kalıyorlar..
Neyse kusura bakma içimden gelenleri yazdım...
Allah herkese gönlünce versin..:)

yok abi ne kusuru.Öncelikle ilgilendiğin için teşekkürler.Ben doktorlugu sevmediğimi kesinlikle söylemiyorum, zaten yıllardır doktor olmanın hayalini kuruyorum.Tabi ki bahsi gecen miktarları bulamayanlar da var ve elbette tüm sektörlerde çalışan insanlar geldikleri yerlere kolay gelmemişlerdir,buna da saygı duyuyorum.Ama oyle zannediyorum ki bence meslekler içerisinde en riskli olan,en zorlu olan,hata kabul etmeyen ve diğer mesleklere oranla nerdeyse 2-3 kat sene eğitimi alınan doktorluk mesleğinde çalışanın bu hayati mesleğini minimum hatayla sürdürebilmesi için ekonomik yönden kafasının rahat olması gerektiğini düşünüyorum...Cümlelerim biraz karmaşık-uzun oldu galiba,özür dilerim :)

Gamze
15.07.2009, 12:48
Evet öyle diyebiliriz.
Bu arada mahsuru yoksa siz hangi üniversitedesiniz.Yoksa seneye meslektaş mıyız?:)

İstanbul Üni. İngilizce Mütercim Tercümanlık.
Meslektaş olamayacağız. :)

Muhammet*
15.07.2009, 17:27
ÖSS’de katsayı farkı kalkıyor

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ÖSS’de katsayı farklılığının ortadan kaldırılacağını açıkladı.

http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/T%C3%BCrkiye/T%C3%BCrkiye%20Genel/090715-yusuf%20ziya%20%C3%B6zcan%20konu%C5%9Fma-HM.hmedium.jpg
ntvmsnbc
Güncelleme: 16:33 TSİ 15 Temmuz. 2009 Çarşamba

ANKARA - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, önümüzde yıldan itibaren uygulanacak yeni üniversiteye giriş sistemiyle ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Özcan, iki basamaklı olacak sistemin ayrıntılarının önümüzdeki hafta yapılacak YÖK Genel Kurulu’nda belli olacağını söyledi.

YÖK Başkanı Özcan, toplantıda kat sayı uygulamasının ne olacağı da ele alınacak.

Kat sayının sınava etkisinin en aza indirilecek noktaya çekileceğini belirten Özcan, kaldırılma noktasına kadar geri çekileceğini kaydetti.İmam hatipler dahil, meslek liseliler kendi bölümlerinin dışında bir bölümü tercih ettiklerinde puanları daha düşük bir katsayıyla çarpılıyordu.

Yeni sistemle birlikte öğrencinin puanında bölümü nedeniyle düşme olmayacak.

Muhammed
15.07.2009, 17:44

Tabiki en iyisini ben bilirim:p Belki yazmışımdır yine yazayım geçen sene Mersin 1. öğretim ingilizce öğretmenliği 2400 küsürüncüyü almış. Artık geride kaldınız sizin zamanınızdan sonra çok kontenjan artışı oldu.:D

ummufarah
15.07.2009, 19:43
İstanbul Üni. İngilizce Mütercim Tercümanlık.
Meslektaş olamayacağız. :)

İngilizce'nin en sevmediğim yanı Edebiyatı ,ikincisi ise çeviri işleridir..Hoş; İngilizce'nin neyini seviyorum ki..:D

TAHSİN 61
16.07.2009, 10:13
Lisedeyken harıl harıl ders çalıştım dershaneye gittim, baya bir kastım kendimi ama 6 sene aradan sonra bu sene açıköğretim için sınava girdim daha çok puan almışım. Demekki kafan rahat olucak sıkıntı yapmıcaksın..

melâl
16.07.2009, 11:19
biraz geç kaldım sanki ama birşeyler yazmadan geçmek istemiyorum :)
arkadaşlar öncelikle hepinize kolaylıklar diliyorum..hazırlık sürecinden daha zor bir döneme girdiniz.. inşallah tercihleriniz hayırlısyla sonuçlanır ve gönlünüzden geçen yerlere yerleşirsiniz...

sonuçlara bakarken gözüme ilişti

Bir maçtan taviz vermedim

Yabancı Dil Sınavı’nda Almanca Türkiye 1’incisi, Eşit Ağırlık-2 puan türünde de Türkiye 16’ncısı olan 19 yaşındaki Mert Can İpek, tercihini hukuk fakültesinden yana kullanacağını söyledi. İpek, “Tek taviz vermediğim konu Trabzonspor’un maçlarıydı” dedi.

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=13.07.2009&Newsid=248444&Categoryid=1 (http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=13.07.2009&Newsid=248444&Categoryid=1)

okurken gururlandım :) aferim uşağa :) bunu o anda dillendirmesi bile çok güzel :)

bu arada naçizane bir öneri :)
orta halli sayısal bölümü öğrencileri için tercih listenizde bir tane matematik bölümü olsun derim :rolleyes: tabi üniversiteye girdikten sonra kendinizi geliştirmeniz şartıyla :)
ben 3 yıldır okuyorum...gayet de mutluyum :)

Remzi
16.07.2009, 12:50
ÖSS tercih kılavuzu yayınlandı
16 Temmuz 2009 / 12:28
Tercih işlemleri 22 Temmuz-3 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Adaylar, kılavuzu, başvuru merkezlerinden de 3 TL ödeyerek edinebilecek. Tercih işlemleri 22 Temmuz-3 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TERCİH KILAVUZUNA BURADAN ULAŞILABİLİYOR (http://ais.osym.gov.tr/default.aspx)
2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, bugün itibariyle ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanıyor. Kılavuzda adayların tercih işlemlerine ilişkin bilgiler ile yükseköğretim programlarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Kılavuz, başvuru merkezi olarak belirlenen lise müdürlüklerinden, ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden ve ÖSYM bürolarından 3 TL karşılığında satın alınabilecek.

2009-ÖSS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 145 ve üstünde ÖSS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS puanlarını da göz önünde tutarak, kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini başvuru merkezlerinden veya internet ortamından yapacaklar. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2009-ÖSS'de hiçbir puan türünde 145 ve daha fazla ÖSS puanı alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı yöntemle gerçekleştirecek.

Tercihlerini internet üzerinden gönderecek adaylar, T.C. kimlik numaraları ve ÖSYM şifrelerini kullanacak işlem yapabilecekler. Tercih işlemleri 22 Temmuz-3 Ağustos 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.

Adaylar, 24 yükseköğretim programı tercihi yapabilecek. Adayın, 24 tercih hakkının tamamını kullanması gerekmiyor. Y-ÖSS puanlarına göre tercih yaparken adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları; kendi alanına uygun bir programı tercih ettiğinde 0.8, kendi alanı dışındaki bir programı tercih ettiğinde 0.3 katsayısı ile çarpılacak.

Tercih işlemlerinin tamamlanmasından sonra, yerleştirme sonuçlarının Ağustos ayının ortasında açıklanması planlanıyor.

ulan haber61. Verdiğin linkte Tercih Kılavuzu falan yok:D

hatice_61
16.07.2009, 18:52
sağolun arkadaşlar çok faydalı oldu bu bilgiler

Kazım Uzunboy
16.07.2009, 19:05
Kim gidecek ÖSYM'ye yahu. :)

Samet Türkmen
16.07.2009, 19:10
Kılavuzu indiren varsa rapide veya başka bir yere yükleyebilir mi ? Site çalışmıyor. Kardeşim kafayı yiyecek meraktan :)

Hüdai Pervaneli
16.07.2009, 19:13
her sinav sonucu Aciklandiginda merak ederim vermi YKM yi kazanan

İskender66
16.07.2009, 22:55
benim şifrem yok. internetten giremiyorum kılavuzlara. mecburen başvuru merkezine gidecem :cool:

magicyattara
17.07.2009, 00:18
Valla gören bütün mühendis arkadaşlardan uzun uzun açıklamalar bekliyorum.

Çok iyi puan almışsın.Tebrik ederim.
Bu puandan sonra hangi mühendisliği yazarsan yaz.:)
Bundan sonra kazanamayacağın bir sınav olabileceğini düşünmüyorum.
Ben Elektronik Mühendisiyim,Elektrik-Elektronik mühendisliğini tavsiye edebilirim.Dünyanın her yerinde iş bulabilirsin.Hem de çok iyi paralar kazanabilirsin.
Kaparlar seni kaparlar:)

DKaraduman
17.07.2009, 20:10
Gazeteden arayıp sınavın nasıl geçtiğine dair bir ikli soru soracaklarda nasıl ulaşabilirizki bu çocuğa

İki üç gündür buralarda değildim abi. Eğer hâlâ yardımcı olabileceksem buradayım.

DKaraduman
17.07.2009, 20:11
Bilgisayar mühendisliği okuyorum.Mezun olan ablam da var.İstediğini sorabilirsin.;)

Önce genel bir açıklama yapsanız ben kafama takılanları sorsam? Boğaziçi tutuyor büyük ihtimalle.

DKaraduman
17.07.2009, 20:12
Çok iyi puan almışsın.Tebrik ederim.
Bu puandan sonra hangi mühendisliği yazarsan yaz.:)
Bundan sonra kazanamayacağın bir sınav olabileceğini düşünmüyorum.
Ben Elektronik Mühendisiyim,Elektrik-Elektronik mühendisliğini tavsiye edebilirim.Dünyanın her yerinde iş bulabilirsin.Hem de çok iyi paralar kazanabilirsin.
Kaparlar seni kaparlar:)

Valla kime sorsam bunu söylüyor. :) Ama Boğaziçi'nde okumak istiyordum, orası tutmuyor. Önerebileceğiniz üniversite var mı?

Nihal Ayvaz
17.07.2009, 20:39
Önce genel bir açıklama yapsanız ben kafama takılanları sorsam? Boğaziçi tutuyor büyük ihtimalle.

Bilgisayar mühendisliği beyin gücüne dayanır.Zekanı,beynini iyi bi şekilde kullanabilirsen,matematik zekasına sahipsen iyi bi mühendis olabilirsin.Bu matematik zekası da bölümde okudukça kendiliğinden gelişiyor.Eğer beynini yormayı seviyor,bi problemin en kısa şekilde nasıl çözebilceğini saatlerce belkide günlerce düşünebilirim diyorsan,bu bölüm tam sana göre.Korkuttum gibi biraz ama zevkli bi olay.:)Çoğu zaman kafayı yeme sınırına gelsende,ben bu bölüme niye geldim desende, olayı çözünce tadından yenilmiyor :)

Bilgisayar mühendisliğinde genelde üniversitenin çok önemi yoktur.Yani vardır tabiki de herşey sende bitiyor.Okul sana bazı temel şeyleri verir.İlerisini vermez.Sen onun üstüne kattıkça,sonuç alabilirsin.Yani 4sene okuyup okuldaki dersler dışı çalışmazsan,iyi bir mühendis olamazsın.Piyasada tutulan bazı programlama dilleri vardır.Üniversite hayatın boyunca onlar üzerinde kendini
geliştirirsen mezun olduğun gibi de güzel bi iş bulursun.

Bölümün geleceğinden bahsediyim.Bilg. mühendisi bundan sonra hiçbir şekilde işsiz kalmaz.İlk 10 yılın çoook çalışmakla geçer.Belki çalıştığınla aldığın maaş seni tatmin etmeyebilir.Çok boş vaktin de olmayabilir,sosyal hayatın azalabilir.Ama 10 yıl sonra sen çalışmayı azaltırsın kazandığın para artar.Ters orantılı biraz:)

Benden bu kadar,senin sorularını alabilirim ;)

magicyattara
17.07.2009, 20:42
Valla kime sorsam bunu söylüyor. :) Ama Boğaziçi'nde okumak istiyordum, orası tutmuyor. Önerebileceğiniz üniversite var mı?

Akıl oyunları bölümünde takip ediyordum seni.
Çok zeki uşaksın.:)Zaten aldığın puanla da belli ettin.

Elektrik-Elektronik müh. bölümünü tavsiye ederim sana.
Senin için müthiş bir bölüm olur bence ve en doğru bölüm.
Boğaziçi Elektronik tutuyorsa oraya gir.Olmuyorsa İTÜ,ODTÜ ve Bilkent Elektronik'i değerlendiebilirsin.

Nihal Ayvaz
17.07.2009, 20:45
Çok zeki uşaksın.:)

Akıl oyunlarında iyiysen bilgisayar mühendisliği yakışır sana ;)

magicyattara
17.07.2009, 21:00

Aslında Bilgisayar müh. Elektronik müh.nin bir dalı gibi:)
O programlama dillerini Elektronik okuyan birisi de rahatlıkla öğrenebilir.
Elektronik'in sonsuz dünyasına davet ediyorum seni Doğukan:)

Nihal Ayvaz
17.07.2009, 21:04
Aslında Bilgisayar müh. Elektronik müh.nin bir dalı gibi:)
O programlama dillerini Elektronik okuyan birisi de rahatlıkla öğrenebilir.
Elektronik'in sonsuz dünyasına davet ediyorum seni Doğukan:)

:):) Doğukan bizi birbirimize düşürücek.Sonra ikisini de yazmaktan vazgeçicek.:)

Elektronik okuyupta sevmeyenler bilgisayara yöneliyorlar ve yapabiliyorlar doğru ,bilgisayar zevklidir çnkü:p

Neyse Doğukan'a bırakalım kararı...:) Çocuğun kafasını karıştırdık :rolleyes:

DKaraduman
17.07.2009, 21:07
.....Benden bu kadar,senin sorularını alabilirim ;)

Valla sırf şu sosyal hayat azalmasın diye doktor falan olmak istemiyordum. Eğer öyle bir azalma var ise kötüymüş. :( Aklıma sorular geldikçe sorarım. Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Çok zeki uşaksın.:)Zaten aldığın puanla da belli ettin.

Elektrik-Elektronik müh. bölümünü tavsiye ederim sana.
Senin için müthiş bir bölüm olur bence ve en doğru bölüm.
Boğaziçi Elektronik tutuyorsa oraya gir.Olmuyorsa İTÜ,ODTÜ ve Bilkent Elektronik'i değerlendiebilirsin.

Estağfurullah o kadar da değil. :) Elektrik-Elektronik Mühendisliğini ciddi ciddi düşünüyorum. Ankara'da yaşanmaz abi ya o yüzden İTÜ'yü düşünüyorum.:) Boğaziçi'nin tutması hayal biraz. Geçen sene 525. sıradan almış ben 1108. oldum. Üniversiteden çıktıktan sonra ne tür şeyler yapabileceğimiz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Sosyal hayat gerekli. :D

DKaraduman
17.07.2009, 21:08
:):) Doğukan bizi birbirimize düşürücek.Sonra ikisini de yazmaktan vazgeçicek.:)

Elektronik okuyupta sevmeyenler bilgisayara yöneliyorlar ve yapabiliyorlar doğru ,bilgisayar zevklidir çnkü:p

Neyse Doğukan'a bırakalım kararı...:) Çocuğun kafasını karıştırdık :rolleyes:

Elektroniği niye sevmiyorlar ki? Dersler mi ağır yoksa başka bir şeyden mi?

Yok valla böyle tartışmak iyi olur en iyi kararı verebilmek için. :)

Nihal Ayvaz
17.07.2009, 21:12
Elektroniği niye sevmiyorlar ki? Dersler mi ağır yoksa başka bir şeyden mi?

Yok valla böyle tartışmak iyi olur en iyi kararı verebilmek için. :)

Dersler iki bölümünde çok ağır.Ayırım yapamayız.Ama elektronik okuyup bilgisayar mühendisliğine yönelenler var.Tercih meselesi işi sevip sevmemekle ilgili.Yoksa kötü yanı yok orası şakaydı :)

Sosyal hayat yok derken,uzun mesailer gece yarılarına kadar ve bazen haftasonu da çalışırsın.O yüzden zor.Ama bu sıkıntıyı ilk yıllarında çekersin.

Ayrıca Boğaziçi tutmuyor diye üzülme,teknik üniversite her zaman daha iyidir mühendislikte.

magicyattara
17.07.2009, 21:24
Estağfurullah o kadar da değil. :) Elektrik-Elektronik Mühendisliğini ciddi ciddi düşünüyorum. Ankara'da yaşanmaz abi ya o yüzden İTÜ'yü düşünüyorum.:) Boğaziçi'nin tutması hayal biraz. Geçen sene 525. sıradan almış ben 1108. oldum. Üniversiteden çıktıktan sonra ne tür şeyler yapabileceğimiz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Elektronik ve Elektrik yani iki tane daldan mezun olmuş olacaksın.
Bu dallarda kendi içinde bir çok kısıma ayrılıyor.
Elektronik'in haberleşme,dijital,devreler ve sistemler gibi bölümleri var.Tıp elektroniğinden alda GSM sistemlerinden çık,Elektroniğin olmadığı alan yok.
İş bulmak gibi bir sıkıntın olmaz:)

DKaraduman
17.07.2009, 21:47
Elektronik ve Elektrik yani iki tane daldan mezun olmuş olacaksın.
Bu dallarda kendi içinde bir çok kısıma ayrılıyor.
Elektronik'in haberleşme,dijital,devreler ve sistemler gibi bölümleri var.Tıp elektroniğinden alda GSM sistemlerinden çık,Elektroniğin olmadığı alan yok.
İş bulmak gibi bir sıkıntın olmaz:)

Maaş işleri nasıl? :D Bir de çok yoğun çalışma temposu istiyorlar mı?

DKaraduman
17.07.2009, 21:52
Yarın 18:30'da EA2 bölümünde Trabzon 1.si Türkiye 21.si olan arkadaşım Zigana TV'de. İzlemek isteyen olursa diye. :)

magicyattara
17.07.2009, 22:12
Maaş işleri nasıl? :D Bir de çok yoğun çalışma temposu istiyorlar mı?

Yahu taktın maaşa Doğukan.Daha dur bakalım.:)
Çalışma temposu yapacağın işle alakalı.
Tabii işlerin bir çok ayağı var.Devlet işi,fabrika işi,Özel şirket işi,kendi özel işin vs..Özel şirketler adamın ümüğünü sıkar:Dbiraz yoğun olurlar.

Ne kadar para kazanabilirim dersen,bunun hesabı tutulmaz.Her şey sana kalmış.:)Devlette ve fabrikalarda alacağın paralar bellidir.Bunlarda fena paralar değildir.
Özel şirketlerde çok daha iyi kazanabilirsin.Kısacası her şey sana bağlı.

Ama parayı çok düşünüyorsan Tıp oku derim sana.Garanti para.
Şu anda Türkiye Sağlık sektörüne çalışıyor.En iyi kazanan doktorlar,tabii çalışkan olanları:)

DKaraduman
17.07.2009, 22:44
Yahu taktın maaşa Doğukan.Daha dur bakalım.:)
Çalışma temposu yapacağın işle alakalı.
Tabii işlerin bir çok ayağı var.Devlet işi,fabrika işi,Özel şirket işi,kendi özel işin vs..Özel şirketler adamın ümüğünü sıkar:Dbiraz yoğun olurlar.

Ne kadar para kazanabilirim dersen,bunun hesabı tutulmaz.Her şey sana kalmış.:)Devlette ve fabrikalarda alacağın paralar bellidir.Bunlarda fena paralar değildir.
Özel şirketlerde çok daha iyi kazanabilirsin.Kısacası her şey sana bağlı.

Ama parayı çok düşünüyorsan Tıp oku derim sana.Garanti para.
Şu anda Türkiye Sağlık sektörüne çalışıyor.En iyi kazanan doktorlar,tabii çalışkan olanları:)

Valla kendimi Tıp gibi bir ateşe atacak kadar da önemli değil para. :D

Ömer SEVİNÇ
18.07.2009, 12:32
Uzman doktorun alacağı para 4 milyar yahu. Bir mühendis onun 2 katını kazanır:)

Ah kafam eşek kafam yazmadık da bir mühendislik, şimdi uğraş dur. Temmuzun ortasında okul açılıyor yahu:(

Adem Erdoğan
18.07.2009, 12:36
Tıp yazın tıp.Yazmayanlar pişman ona göre.;)

Ömer SEVİNÇ
18.07.2009, 12:37
E yazanlar da pişman Adem ne olacak şimdi?:)

Adem Erdoğan
18.07.2009, 12:43
Neden pişmanlar diye sormak lazım.:rolleyes:

Bölüm zor olabilir biraz bu zorluk her alanda var, ilerde garanti meslek, sağlık sektörü hiç bitmeyecek bir sektör, para, karizma, itibar vs.. daha ne olsun.:)

Ömer SEVİNÇ
18.07.2009, 12:49
Para, karizma ve itibar sonuna kadar var. Ama bu üçü için gece 4'te, sevgilinle yediğin romantik bir yemeğin ortasında, tatilden ayağını uzatmış yatarken gelen bir telefonla kalkıp hastaneye gitmeyi, karını ortalama haftada 2-3 gece evde yalnız bırakmayı göze alabilecek misin?

Bu soruya ciddi bir cevap vermek gerekiyor önce..

Adem Erdoğan
18.07.2009, 12:53
Dediğin diğer mesleklerde de geçerli Ömer.Aylar süren iş seyahatleri, yurt dışı projeler vs. vs.

Hemde 2 ya da 3 gece de değil.2 ay 3 ay eve gelemiyorsun veya haftada 2 gün sadece eve gelebiliyorsun.

Serdar Şahin
18.07.2009, 13:16
"Öss 2009"
abant İzzet baysal Ünİversİtesİ İle İlgİlİ bİlgİ almak İsteyenler benİmle baĞlantiya geÇsİnler...

Muhammed
18.07.2009, 14:37
Eğer tercihlerinizden ilk 5'inden biri gelirse ve de bu gelen bölüm eğitim fakültesinde olursa direk gelen bir burs var sanırım başbakanlık bursu adında. Bununla ilgili daha geniş bilgisi olan varmı?

Muhammed
18.07.2009, 14:44
Paradan felan bahsedilmişte bunlar tamamen kişiye bağlı. Bizim dersaneye ayda 4 gün gelip 4 milyar maaş alan ingilizce öğretmenide vardı. 26 gün gelip 800 tl alan ingilizce öğretmenide vardı. Ayrı eten birazda öğretmenliği övün yahu bozuluyorum :D Özel derslerden felan bahsedin :D 3 ay tatilden yarım gün çalışmaktan felan bahsedin :D

ummufarah
19.07.2009, 00:54
Paradan felan bahsedilmişte bunlar tamamen kişiye bağlı. Bizim dersaneye ayda 4 gün gelip 4 milyar maaş alan ingilizce öğretmenide vardı. 26 gün gelip 800 tl alan ingilizce öğretmenide vardı. Ayrı eten birazda öğretmenliği övün yahu bozuluyorum :D Özel derslerden felan bahsedin :D 3 ay tatilden yarım gün çalışmaktan felan bahsedin :D

İlk 5'te olması burs açısından avantaj.Hele bir de AÖL'li isen..

Öğretmenliğe geline..
Ben öğretmenliğin artık övülecek bir yanı olmadığı kanısındayım..Hakettiği saygınlığı verilmeyen bir meslek..Yarım gün mesai inşallah atandığın okula göre değişir.Ama değişen bir şey olmaz zira her halükarda günde 6 saat derse gireceksin.Gittiğin okuldaki İngilizce ders sayısına göre haftaiçi tam dolu ya da bir-iki gün boş olabilirsin.Tabi ona göre maaşın da değişir.Özellikle İngilizce için zor bir branş olduğu muhakkak.Zira öğrencilerin derse ilgisi,bu dersi yüzde yüz oranında değiştiriyor.Ha 4 yıl sonra karşı karşıya kalacağın KPSS'yi de unutma!Tahminen 25.000 rakibinden ilk 3000'e girmek zorunda kalacaksın ki bu bugüne ait rakamlardır.4 yıl sonra bu oran aleyhine artacaktır..Özelden umudunu kes şimdiden zira Mersin Üniversitesi meunu olacaksın..Sıradan bir Anadolu üniversitesi yani.Dershanelerin,kolejlerin saan önderdikleri maaşlar karşısında hayretliğini gizlemeyeceksin.Ama hayatta her şey nasip zaten.Umarım analdın.:)

Bu yazdıklarımı felaket tellalığı olarak algılaam lütfen aam üniversitede toz pembe hayatı yaaşdıktan sonra karşılaşılan bu durum insanı olumsuz etkiliyor.Sen en azından haberdarsın artık..:D

Muhammed
19.07.2009, 16:55
Benim çalışacağım dersane hazır... :D

Trabzonspor 61
19.07.2009, 20:45
Kuzenimin ÖSS'de SÖZ-1 puanı 234,439, SÖZ-2 puanı da 225,385..

Acaba 4 yıllık üniversitelere falan girebilir mi? Araştırdık ama bulduğumuz kaynaklardan pek birşey anlamadık açıkçası.

Remzi
19.07.2009, 23:15
Kuzenimin ÖSS'de SÖZ-1 puanı 234,439, SÖZ-2 puanı da 225,385..

Acaba 4 yıllık üniversitelere falan girebilir mi? Araştırdık ama bulduğumuz kaynaklardan pek birşey anlamadık açıkçası.

4 yıllık üniversitelere giremez. Ayrıca bu puanlar ham puan mı yoksa okul puanı eklenmiş paunlar mı?

Trabzonspor 61
20.07.2009, 19:34
4 yıllık üniversitelere giremez. Ayrıca bu puanlar ham puan mı yoksa okul puanı eklenmiş paunlar mı?

Şöyleymiş puanları;

Y-ÖSS PUANLARI0,3 AOBP'li0,8 AOBP'liEk PuanlıY-ÖSS-SÖZ-1 Puanı
Basarı Sırası 199,202
0934741234,439
0788687---
--- Y-ÖSS-SAY-1 Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
--- Y-ÖSS-EA-1 Puanı
Basarı Sırası 185,166
1012973---
--- ---
--- Y-ÖSS-SÖZ-2 Puanı
Basarı Sırası 190,148
0480246225,385
0437863---
--- Y-ÖSS-SAY-2 Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
--- Y-ÖSS-EA-2 Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
--- Y-ÖSS-DİL Puanı
Basarı Sırası ---
--- ---
--- ---
---

Yani ek puan da birşey yazmıyor.

Remzi
20.07.2009, 20:39
Renkdaş puanlar çok düşük. 2 yıllık bile olmaz bu puanlarla. Dost acı söyler:)

Trabzonspor 61
20.07.2009, 20:43
Renkdaş puanlar çok düşük. 2 yıllık bile olmaz bu puanlarla. Dost acı söyler:)

İyi. Söyliyim de boşuna havalanmasın.:D

bordo61
21.07.2009, 19:34
YÖK bugünkü toplantısında katsayı puanı uygulamasını kaldırma kararı aldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleşen toplantıya, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da katıldı.
Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.

must61
21.07.2009, 23:28
YÖK bugünkü toplantısında katsayı puanı uygulamasını kaldırma kararı aldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleşen toplantıya, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da katıldı.
Yeni uygulamayla İmam hatip lisesi mezunları dahil tüm üniversite adaylarının puanı aynı katsayı ile çarpılacak.
Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.

/hürriyet

Öncelikle bu kararı 4 gözle bekleyen arkadaşların olduğunu bilerek konuya değinmek isterim...Meslek Liseleri İmam Hatip liseleri ve düz liseler için oldukça iyi bir gelişme...Fakat bu karar benim gibi Oks döneminde dersaneye gitmiş sınav için belli bir hazırlık dönemi geçirmiş ve hakederek Anadolu lisesi veya Fen lisesilerini kazanmış arkadaşların emeklerinin boşa çıkmasıdır...Her konuda eşitlikten yanayım fakat bu tür uygulamalar yürürlüğe sokulmadan önce henüz lise sınavına girmeyen kişileri etkilenmesi gerekir...Yani Anadolu lisesi kazandım ilerde Öss'de benim için büyük avantaj sağlayacak diyen birisinin 3 yıl sonra bu beklentisinin boşa çıkması insanı çileden çıkartıyor....Bu kararın siyasi yönü de var tabiki fakat o yön beni pek ilgilendirmiyor ama korkum şudur ki İmam Hatip liselerinin katsayıları yakında tavan yapabilir...

3 yıllık lise tam liseye geçtiğim yıl 4 yıla çıkarılır...
Tam liseyi bitiricekken Anadolu Lisesinin bir avantajı kalmaz...
Ne bahtsız bir jenerasyonun içerisindeyim...!

ceserdar
22.07.2009, 00:11
Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği. Bu ikisi önümüzdeki 10 sene boyunca şu andaki popülerliklerinden hiçbir şey kaybetmeyecek bölümlerdir. Kazanan yaşar. Okuyanı da, çalışanı çok ağlar çünkü rahat batar. Amcamın iki oğlu doktor, dayım doktor. Sor hemen ağlarlar.

Diğer bölümlere gelince. Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği vs okumak istiyorsanız, iyi bir eğitim şarttır. O yüzden Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ. Geri kalan üniversitelerde eğitim almazsınız, sadece 4 sene geçirirsiniz. Diyeceksiniz ki, ya arkadaş bizim bir Ayşe Teyze'nin oğlu var gitti Erzurum'da Bilgisayar Mühendisliği okudu, şimdi çok başarılı bir insan. Ben de derim ki gidin o adama diğer sınıf arkadaşları nerede ne olmuşlar? 80 kişilik bir sınıftan bir istisna her zaman bulunur. Bir zeki ve şanslı insan elbette bir karşılık olup ücra bir yerlere gönderilebilir.

Zaten belli bir kapasiteniz varsa bana sormasınız Boğaziçi, ODTÜ vs kazanırsınız. :) Diğer arkadaşlara da Allah kolaylık versin.

Sefa Murat Dokuz
22.07.2009, 00:22
Bana bu sene Say2 den 345 ve Ea2 den 325 civarı almış kişinin say2 sıralaması lazım.
Geçen sene buna benzer puan alan biri 12 binlerdeymiş. Bu sene kaçıncı acaba ? Böyle birini nasıl bulcam bilmiyorum.

Bekir
22.07.2009, 00:30
Kaldırın,kaldırın katsayıyıda kaldırın bu kadar kalitesiz olan Egitim sistemini de cokertin,ortada hiçbir şey kalmasın..
Gel de isyan etme konusmayı bilmeyen adam Turkiye 200.sü olmus biz 20 dk yuzunden Hukuk okucagımıza polislik okucaz ,

» Bu Mesaj BMN Forum Yöneticisi Tarafindan Düzenlenmistir.
» Mesajin forum kurallarina uygun olmadigi tespit edilmistir (Uygunsuz hareket/Yazim Kurallari)
» Forum yöneticileri / moderatörleri kurallara uymayan mesajlari düzenleme ve silme hakkina sahiplerdir.
» Foruma üye olan herkes Forum Kurallarini (http://forum.bordomavi.net/showthread.php?t=2344) kabul etmis sayilir.
» Gerekli durumlarda itirazlariniz için: bordomavi@bordomavi.net

Murat'
22.07.2009, 12:20
Katsayıların kaldırılması doğru bir karar.Ama böylece herkes eşit duruma gelmiş olmuyor.Meslek liseleri ve İmam Hatip liseleri artık bir adım önde.Onlar kendi bölümlerini seçtiklerinde ek puan alıyorlar.Peki Düz Liseliler, Anadolu liseliler ne yapsınlar.Sizin anlayacağınız meslek liseliler üniversite için bir adım öne geçmiş oldular.

Egemen Yılmaz
22.07.2009, 12:25
O yüzden Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ. Geri kalan üniversitelerde eğitim almazsınız, sadece 4 sene geçirirsiniz.

Burası biraz fazla iddialı olmamış mı? :)

Ali Can
22.07.2009, 12:25
hepten kafam karıştı.
bu katsayıları , sistemi değiştirmeye ne gerek vardı

Berk
22.07.2009, 12:27
O yüzden Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ. Geri kalan üniversitelerde eğitim almazsınız, sadece 4 sene geçirirsiniz.

Diğerlerini kapatıp gidelim o zaman, gençler boşuna 4 yıllarını heba etmesinler..

Murat'
22.07.2009, 12:28
hepten kafam karıştı.
bu katsayıları , sistemi değiştirmeye ne gerek vardı

Puanlar da artık 100 ile 500 arasında olacakmış.

Ali Can
22.07.2009, 12:31
hep bana mı denk geiyor bu değişimler anlamadım
bana garezi mi var bu yökün:mad::yumruk:

Murat'
22.07.2009, 12:37
Bildiğimiz gibi forumun çoğunu genç arkadaşlarımız oluşturuyor o yüzden bu başlığı açma ihtiyacı hissettim.Bu konuyu burda tartışmak daha yerinde olacaktır.

Dün YÖK 2010 senesinden geçerli olmak üzere Meslek liselerine uygulanan kat sayı uygulamasını kaldırdı.

Ayrıca sınav sistemi de baştan aşağı değiştirildi.Puanlama da 100-500 aralığında yapılacak.

Ben katsayı uygulamasının kaldırılmasını doğru buluyorum yalnız bu uygulama ile meslek liseleri bir adım öne geçmiş oluyorlar.Çünkü onlar için uygulanan ek puan uygulaması devam ediyor.Bunun eski sistemle ne kadar etki yapacağını şimdi söyleyemiyorum.Çünkü eski sistemde puan aralığı 120 ile 300 aralığında idi.Şimdi ise 100 ile 500 arasında olacak.

Orta öğretim başarı puanları da 100 ile 500 arasında hesaplanacak.Eskiden 50 ile 100 arasında idi.Eski sistemde ortalama bir Meslek Liseli öğrenci kendi bölümünü seçtiğinde 20 puan ekleniyordu puanına.Yani orta öğretim başarı puanı 0,24 ile çarpılıyordu.

Bence yeni sistemle Meslek Lisleri bir adım öne geçmiş oldu.Bu sayede belki de meslek liselerinin önemi artırılmaya çalışılmıştır.

Hayırlı olsun diyelim.

YÖK, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sisteminde ''Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.15 katsayısı ile çarpılmasına, adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin puana ekleneceğini'' bildirdi.
Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.
YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bugünkü toplantıda, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karara göre yeni sistemde uygulama şöyle olacak:
''-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek
-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak
-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak
-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek
-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.''
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Genel Kurulu sonrasında yapılan açıklamada, gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak yeni üniversiteye giriş sisteminin ''daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlandığı'' kaydedildi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''üniversiteye giriş sistemiyle ilgili mevcut sistemin gereksinimlere ve sorunlara cevap vermediği, değişmesi gerektiği konusunda gerek konunun ilgili tarafları gerekse toplumun büyük kesiminde bir mutabakat olduğu'' ifade edildi.
YÖK Genel Kurulu'nun ''Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Raporu'nda da bu konunun irdelendiği'' hatırlatılan açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun 14 Şubatta üniversiteye giriş sistemiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmasına karar verdiği, bunun kamuoyuyla paylaşıldığı ve bugün kararlaştırılan sistem değişikliğine giden sürecin bu şekilde başlatıldığı belirtildi.
Genel kurul tarafından bu çalışmaları yürütmek için ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve 4 YÖK üyesinden bir çalışma grubu oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başta üniversiteler olmak üzere ilgili bütün tarafların görüşlerinin sorulduğu, üniversiteler, ilgili eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri, işveren örgütleriyle akademisyenlere ait olmak üzere 400'ü aşkın görüşün YÖK'e iletildiği belirtildi.
Bu görüşlerin tasnif edilerek değerlendirildiği ve hazırlanan raporun YÖK'ün 15 Ocak 2009 tarihli toplantısında üyelere sunulduğu hatırlatılan açıklamada, değişikliğin sistemin bütününde yapılmasının benimsendiği, konunun ilgili taraflardan gelen görüşler ve strateji raporu dikkate alınarak ÖSYM'nin yıllar içerisinde kazandığı tecrübe çerçevesinde konunun şekillendirilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, şunlara yer verildi:
''Bu çerçevede ÖSYM tarafından somutlaştırılan öneri ve taslak 29 Ocak 2009'da YÖK'te karar altına alınarak kamuoyuna açıklanmıştır. Yükseöğretim lisans ve önlisans programlarının puan türleri ve ders ağırlıklarını tespite yönelik olmak üzere üniversitelerden yeniden görüş talep edilmiş ve gelen bu görüşleri değerlendirmek üzere ÖSYM Başkanı Yarımağan başkanlığında çeşitli üniversitelerin rektör, dekan ve öğretim üyelerinden bir çalışma grubu oluşturulmuştur.
Komisyon tarafından hazırlanan rapor, 9 Temmuz 2009'da YÖK Genel Kurulu'na sunulmuş, 21 Temmuz 2009 tarihi itibariyle Genel Kurul'un aldığı kararlarla yeni sistem büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yeni sistem, daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlanmıştır.''
Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistemde sınavın, tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek.
YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi'nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.
Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3'ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4'ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5'in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.
YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak.
Buna göre, YGS-1'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 40, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 30; YGS-2'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 30, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 40; YGS-3'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 30, Fen'in ağırlığı yüzde 10; YGS-4'te Türkçe'nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 40, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-5'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 33, Sosyal'in ağırlığı yüzde 20, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-6'da Türkçe'nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 37, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 20 olarak belirlendi.
YÖK, gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı yeni üniversiteye geçiş sisteminde, birinci aşama ''Yükseköğretim Geçiş Sınavı'' (YGS) ve ikinci aşama ''Lisans Yerleştirme Sınavı'''nın (LYS) taban puanlarının daha sonra karara bağlanacağını bildirdi.
YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, yeni üniversiteye giriş sisteminin detaylarına ilişkin bilgilere yer verildi.
Buna göre, ikinci aşama olan LYS'nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu. MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4, TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3, TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2, Dil puan türü grubu da DİL-1 ve DİL-2 puan türlerinden oluşacak.
Puan türleri ile her bir puan türünde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıklı dağılımları şöyle:
-MF grubundaki puan türlerine göre, MF-1'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 8, Matematik yüzde 26, Geometri yüzde 13, Fizik yüzde 10, Kimya yüzde 6 ve Biyoloji yüzde 5; MF-2'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 13, Matematik yüzde 16, Geometri yüzde 7, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 12, Biyoloji yüzde 12; MF-3'te Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 11, Matematik yüzde 13, Geometri yüzde 5, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 14 ve Biyoloji yüzde 15; MF-4'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 6, Fen yüzde 9, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 11, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 9 ve Biyoloji yüzde 5.
-TM grubundaki puan türlerine göre, TM-1'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 25, Geometri yüzde 10, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18 ve Coğrafya-1 yüzde 7; TM-2'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 22 ve Coğrafya-1 yüzde 8; TM-3'te Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 10, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 18, Geometri yüzde 7, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25 ve Coğrafya-1 yüzde 10.
-TS grubundaki puan türlerine göre, TS-1'de Türkçe yüzde 13, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 12, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 15, Coğrafya-1 yüzde 8, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 7 ve Felsefe Grubu yüzde 15; TS-2'de Türkçe yüzde 18, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 11, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25, Coğrafya-1 yüzde 5, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 5 ve Felsefe Grubu yüzde 10.
-Yabancı dil grubundaki puan türlerine göre, DİL-1'de Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 9, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 65; DİL-2'de Türkçe yüzde 25, Temel Matematik yüzde 7, Sosyal yüzde 13, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 50 olarak belirlendi.
Açıklamada, YGS ve LYS sınavlarının taban puanları ve sistemin gerek duyduğu diğer hususların YÖK Genel Kurulu tarafından daha sonra karara bağlanacağı belirtildi.
Ön lisans ve lisans puan türlerinin programlara göre belirlenen dağılımının yarın YÖK'ün internet sitesinde açıklanacağı bildirildi.
-ÜYELERDEN KARŞI OY-
Kurul üyelerinden Prof. Dr. Fikret Şenses'in kararın bütününe yönelik karşı oy kullandığının belirtildiği açıklamada, üyelerden Prof. Dr. Atilla Eriş, Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun da ''yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları '0.15' katsayısı ile çarpılır''kararına karşı oy kullandıkları bildirildi.
Öte yandan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YÖK'te yarın düzenleyeceği basın toplantısıyla yeni sistemin ayrıntılarını anlatacak.
Açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun bir sonraki toplantısının 27 Ağustos Perşembe günü yapılacağı bildirildi.

OLCAY ÇAKIR
22.07.2009, 12:50
30.000 adet sıfır çekişlmiş bir sınav sistemi ve onun eğitim altyapısı.

Umarım ne yaptıklarını biliyorlardır.

Ben güvenmiyorum da.
Başkalarını bilemem.

Allah gençlerimize ve çocuklamıza kolaylık versin.

TAHSİN 61
22.07.2009, 13:10
ÖSS'de SÖZ-1 puanı 197,???, SÖZ-2 puanı da 237,???..
Soru işaretleri olan yerleri hatırlayamadım. Ben açıköğretim okumak için girdim sınava aldığım puanlar ham puanlar

Mollasalihoğlu
22.07.2009, 13:10
Uzman doktorun alacağı para 4 milyar yahu. Bir mühendis onun 2 katını kazanır:)

Ah kafam eşek kafam yazmadık da bir mühendislik, şimdi uğraş dur. Temmuzun ortasında okul açılıyor yahu:(

Bir ameliyatta 8 dk. durup 100.000$ alan doktor da var başka açıdan bakılırsa :)

Sessegnon61
22.07.2009, 13:22
beyler bu sene açıklama yapmışlar ösym den aldığınız puanın 20-25 üstünü tercih yapın diye doğru mudur bu?

Atılay
22.07.2009, 13:37
ea-2 puanı 293,378
sıralama 0111544

Bu puan yada sıra ktü kamuyu alır mı yardımcı olabilecek biri var mı

Ali Can
22.07.2009, 13:43
ben andolu lisesinden mezun oldum.
yani boşuna 4 senem gitti
daha önce bilseydik düz liseye girer 3 sene okurduk
1 sene boşuna gitti

Hüseyin Kurt
22.07.2009, 13:45
Katsayı adaletsizliğinin kalkması çok iyi oldu.
Bu sistemin ilk mağdurları ben ve benim dönemimde okuyanlardı.
Ne çektiğimi,ne kadar sıkıntı yaşadığımı,psikolojimin nasıl bozulduğunu bir ben bir de Allah bilir.
Bu saçma sistemden sonra yaşadıklarımı buraya yazsam,sayfa dolar.

Sonunda bu yanlıştan dönüldü,Allah bu sistemi kaldırandan razı olsun.

Sefa Murat Dokuz
22.07.2009, 14:30
İşte kaldırıldı ama bence düzenlemeye gidilmesi lazım. Birini düzeltirken diğerini devirmek olmaz.
Zaten Fen lisesi öğrencisi ile meslek lisesi öğrencisinin aynı sınava girmesi bir saçmalık. Sınav sistemi olarak bu sistem kalsa bence daha iyiydi. 1.sınav 160 soru falan bilmemne 2 oturum falan diyorlar aynı gün 2 sınav mı olur. İyice b... edecekler.

DKaraduman
22.07.2009, 14:34
İşte kaldırıldı ama bence düzenlemeye gidilmesi lazım. Birini düzeltirken diğerini devirmek olmaz.
Zaten Fen lisesi öğrencisi ile meslek lisesi öğrencisinin aynı sınava girmesi bir saçmalık. Sınav sistemi olarak bu sistem kalsa bence daha iyiydi. 1.sınav 160 soru falan bilmemne 2 oturum falan diyorlar aynı gün 2 sınav mı olur. İyice b... edecekler.

Aynı gün olmayacaklar o sınavları. Bence seneye gelecek sistem mükemmel. Örneğin ben bu sene toplam 12 yanlışımın 5'ini biyolojiden yaptım ve mühendislik istiyorum. Ama fizik ile biyolojinin bu sene mühendislik isteyenler için de puanı aynı olduğu için istediğim yere giremiyorum benim yerime biyolojisi tam, fizikten 3-4 yanlış yapmış adam girecek mühendislik okuyacak. Böyle bir saçmalığı kaldırıyorlar ya helal olsun onlara. Keşke bu sene gelseydi şu sistem.

Yunus Güneş
22.07.2009, 16:39
Ah ah olan bizeoldu yine öğretmen liselerinin puanları 24 den 6 ya inmiş....

ceserdar
23.07.2009, 01:23
@Karaduman, dikkatimi bu akşam çekti. FEM'in çıkarmış olduğu birincilerden bir tanesinin soyismi Karaduman. Tanıdığın var mı öyle birisi? Bilboardda okudum da.

macka61
23.07.2009, 01:35
ilk sınav nisanda ikincisi haziranda oluçakmış bende bir meslek lisesi mezunu olarak sevindim bu karara ama bize hiç bir faydası olmadı arkadaş yukarda güzel demiş meslek liselerine ayrı bir sınav yapılmalı

Emirhan Makul
23.07.2009, 01:39
Ya şimdi resmen katsayı kalktı mı vay be bana mucize gibi geliyor.

ceserdar
23.07.2009, 01:45
Ya şimdi resmen katsayı kalktı mı vay be bana mucize gibi geliyor.

Kalktı evet. Herkes eşitlendi. Hatta bazı yönlerden mesleki liseler vs. güçlendi bile diyebiliriz.

Yunus Emre SEYHAN
23.07.2009, 02:04
Meslek lisesi öğrencisi olarak yeni sistemi cok sevdim =)

Emirhan Makul
23.07.2009, 02:06
Kalktı evet. Herkes eşitlendi. Hatta bazı yönlerden mesleki liseler vs. güçlendi bile diyebiliriz.

Ne yani Ben meslek lisesi mezunuyum Şuanda Üniversite okuyorum seneye sözel1'den sınava girip bölüm seçebiliyormuyum şimdi?

Oktay AKKUŞ
23.07.2009, 07:18
Katsayı Kalktı Yeni Sınava İlk Girenlerden Olacağım

Düz Lise Öğrencisiyim
Esenler İbrahim Turhan Lisesi
Artık Hakkımızda Hayırlısı

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:20
Ben hiç birşey anlamadım ya şimdi meslek lisesi okuyanlar veya mezunları istediği alanı seçecek mi ? Okul puanı neylen çarpılacak aldıkları puan neyle çarpılacak ?

Murat'
23.07.2009, 11:22
Ben hiç birşey anlamadım ya şimdi meslek lisesi okuyanlar veya mezunları istediği alanı seçecek mi ? Okul puanı neylen çarpılacak aldıkları puan neyle çarpılacak ?

Emirhan puanlama baştan aşağı değişti..Önceden 120 ile 300 aralığında olan puanlama şimdi 100 ile 500 arasında olacak.Yine 50 ile 100 arasında olan ortaöğretim başarı puanı 100 ile 500 arasında olacak.Ve ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0.15 ile çarpılacak.Ek puan alanların ise ortaöğretim başarı puanları 0.06 ile çarpılacak.

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:24
Yine 50 ile 100 arasında olan ortaöğretim başarı puanı 100 ile 500 arasında olacak.

Okuldan gelen puan mı yani ?

hatice_61
23.07.2009, 11:26
..................................

Murat'
23.07.2009, 11:26
Okuldan gelen puan mı yani ?

Evet o puan.

Bu arada meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı da kaldırılabilirmiş.Ama bu konuda daha karar verilmemiş.

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:29
Evet o puan.

Bu arada meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı da kaldırılabilirmiş.Ama bu konuda daha karar verilmemiş.

Ama Nasıl 100 ile 500 arasında olacak ki ben mezunum ve 73 ben sınava girdiğimde nasıl olacak mesela?

Kalksın önemli değil bundan sonra Meslek lisesi bölümlerinin öğretmenliklerine İş bilmez düz liseler giremeyecek :)

Murat'
23.07.2009, 11:29
Ah ah olan bizeoldu yine öğretmen liselerinin puanları 24 den 6 ya inmiş....

Arkadaşım size birşey olduğu falan yok.Yeni ortaöğretim başarı puanları 100 ile 500 arasında olacak.Ortalama bir öğrenci yine 24 puan alacak.Ki sen anladığım kadarıyla çok başarılısın diploma notun çok yüksek o zaman 29-30 puan alırsın.Yani meslek liselerinin ve öğretmen liselerinin kendi bölümünde iki adım önde olması yine değiştirilmemiş.

Murat'
23.07.2009, 11:30
Ama Nasıl 100 ile 500 arasında olacak ki ben mezunum ve 73 ben sınava girdiğimde nasıl olacak mesela?

Kalksın önemli değil bundan sonra Meslek lisesi bölümlerinin öğretmenliklerine İş bilmez düz liseler giremeyecek :)

Emirhan onların hepsi yeniden hesaplanacak sen merak etme.

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:33
Emirhan onların hepsi yeniden hesaplanacak sen merak etme.

Tamam o zaman sorun yok ya bana halen daha ilginç geliyor biz o zamanlar hayata küsmüştük kendimizi hapishanede ki mahkumlar gibi hissediyorduk böyle bir isyankarlık bir eziklik duygusu şimdi böyle aniden bütün tabular yıkılınca çok ama çok şaşırdım ne bileyim imkansız gibi geliyordu bana halen daha çok şaşkınım.

İmkanım olursa ben Söz1'den sınava girmek isterdim bunu çok istedim.

Bu arada nasıl olacak sınava girerken sayısal istiyorsan sayısalı sözel istiyorsan sözeli eşit ağırlık istiyorsan onu mu seçeceksin yoksa önceden bir kriter belirleme olayı var mı ?

Murat'
23.07.2009, 11:37
Tamam o zaman sorun yok ya bana halen daha ilginç geliyor biz o zamanlar hayata küsmüştük kendimizi hapishanede ki mahkumlar gibi hissediyorduk böyle bir isyankarlık bir eziklik duygusu şimdi böyle aniden bütün tabular yıkılınca çok ama çok şaşırdım ne bileyim imkansız gibi geliyordu bana halen daha çok şaşkınım.

İmkanım olursa ben Söz1'den sınava girmek isterdim bunu çok istedim.

Bu arada nasıl olacak sınava girerken sayısal istiyorsan sayısalı sözel istiyorsan sözeli eşit ağırlık istiyorsan onu mu seçeceksin yoksa önceden bir kriter belirleme olayı var mı ?

İşin ilginç tarafı işte o zaman başlıyor.İki tane sınav yapılacakmış.İsmi de değişti artık ÖSS yok.Ama iki sınav işi gerçekten de çok karışık.Ben daha çözemedim onu.

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:41
İşin ilginç tarafı işte o zaman başlıyor.İki tane sınav yapılacakmış.İsmi de değişti artık ÖSS yok.Ama iki sınav işi gerçekten de çok karışık.Ben daha çözemedim onu.

Bunu detaylı öğrenmek lazım burada çok öğretmen abilerimizde var bilgilerini bekliyoruz. Bu işler nasıl olacak yeni düzeni iyice öğrenmek isteriz.

Dün duydum bu haberi ne bileyim ağlayasım geldi Bizim Hayatımızı Kararttılar Şimdi Başka insanların önünü açtılar Çektiklerimizi yaşadıklarımızı hatırlayınca gülümsedim sadece bu çarpık düzene.

Murat'
23.07.2009, 11:43
Emirhan şurayı dikkatlice oku.Belki burdan anlayabilirsin.

YÖK, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sisteminde ''Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.15 katsayısı ile çarpılmasına, adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin puana ekleneceğini'' bildirdi.
Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.
YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bugünkü toplantıda, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili alınan karara göre yeni sistemde uygulama şöyle olacak:
''-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek
-Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak
-Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak
-Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek
-Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.''
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Genel Kurulu sonrasında yapılan açıklamada, gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak yeni üniversiteye giriş sisteminin ''daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlandığı'' kaydedildi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''üniversiteye giriş sistemiyle ilgili mevcut sistemin gereksinimlere ve sorunlara cevap vermediği, değişmesi gerektiği konusunda gerek konunun ilgili tarafları gerekse toplumun büyük kesiminde bir mutabakat olduğu'' ifade edildi.
YÖK Genel Kurulu'nun ''Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Raporu'nda da bu konunun irdelendiği'' hatırlatılan açıklamada, YÖK Genel Kurulu'nun 14 Şubatta üniversiteye giriş sistemiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmasına karar verdiği, bunun kamuoyuyla paylaşıldığı ve bugün kararlaştırılan sistem değişikliğine giden sürecin bu şekilde başlatıldığı belirtildi.
Genel kurul tarafından bu çalışmaları yürütmek için ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve 4 YÖK üyesinden bir çalışma grubu oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başta üniversiteler olmak üzere ilgili bütün tarafların görüşlerinin sorulduğu, üniversiteler, ilgili eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri, işveren örgütleriyle akademisyenlere ait olmak üzere 400'ü aşkın görüşün YÖK'e iletildiği belirtildi.
Bu görüşlerin tasnif edilerek değerlendirildiği ve hazırlanan raporun YÖK'ün 15 Ocak 2009 tarihli toplantısında üyelere sunulduğu hatırlatılan açıklamada, değişikliğin sistemin bütününde yapılmasının benimsendiği, konunun ilgili taraflardan gelen görüşler ve strateji raporu dikkate alınarak ÖSYM'nin yıllar içerisinde kazandığı tecrübe çerçevesinde konunun şekillendirilmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.
Açıklamada, şunlara yer verildi:
''Bu çerçevede ÖSYM tarafından somutlaştırılan öneri ve taslak 29 Ocak 2009'da YÖK'te karar altına alınarak kamuoyuna açıklanmıştır. Yükseöğretim lisans ve önlisans programlarının puan türleri ve ders ağırlıklarını tespite yönelik olmak üzere üniversitelerden yeniden görüş talep edilmiş ve gelen bu görüşleri değerlendirmek üzere ÖSYM Başkanı Yarımağan başkanlığında çeşitli üniversitelerin rektör, dekan ve öğretim üyelerinden bir çalışma grubu oluşturulmuştur.
Komisyon tarafından hazırlanan rapor, 9 Temmuz 2009'da YÖK Genel Kurulu'na sunulmuş, 21 Temmuz 2009 tarihi itibariyle Genel Kurul'un aldığı kararlarla yeni sistem büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yeni sistem, daha işi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin ortaöğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutan bir sistem olarak tasarlanmıştır.''
Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistemde sınavın, tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek.
YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi'nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek.
Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3'ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4'ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5'in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.
YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak.
Buna göre, YGS-1'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 40, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 30; YGS-2'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 30, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 40; YGS-3'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 40, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 30, Fen'in ağırlığı yüzde 10; YGS-4'te Türkçe'nin ağırlığı yüzde 30, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 20, Sosyal'in ağırlığı yüzde 40, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-5'de Türkçe'nin ağırlığı yüzde 37, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 33, Sosyal'in ağırlığı yüzde 20, Fen'in ağırlığı yüzde 10, YGS-6'da Türkçe'nin ağırlığı yüzde 33, Temel Matematik'in ağırlığı yüzde 37, Sosyal'in ağırlığı yüzde 10, Fen'in ağırlığı yüzde 20 olarak belirlendi.
YÖK, gelecek yıldan itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı yeni üniversiteye geçiş sisteminde, birinci aşama ''Yükseköğretim Geçiş Sınavı'' (YGS) ve ikinci aşama ''Lisans Yerleştirme Sınavı'''nın (LYS) taban puanlarının daha sonra karara bağlanacağını bildirdi.
YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, yeni üniversiteye giriş sisteminin detaylarına ilişkin bilgilere yer verildi.
Buna göre, ikinci aşama olan LYS'nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu. MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4, TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3, TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2, Dil puan türü grubu da DİL-1 ve DİL-2 puan türlerinden oluşacak.
Puan türleri ile her bir puan türünde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve LYS testlerinin yüzde olarak ağırlıklı dağılımları şöyle:
-MF grubundaki puan türlerine göre, MF-1'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 8, Matematik yüzde 26, Geometri yüzde 13, Fizik yüzde 10, Kimya yüzde 6 ve Biyoloji yüzde 5; MF-2'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 13, Matematik yüzde 16, Geometri yüzde 7, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 12, Biyoloji yüzde 12; MF-3'te Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 11, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 11, Matematik yüzde 13, Geometri yüzde 5, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 14 ve Biyoloji yüzde 15; MF-4'de Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 6, Fen yüzde 9, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 11, Fizik yüzde 13, Kimya yüzde 9 ve Biyoloji yüzde 5.
-TM grubundaki puan türlerine göre, TM-1'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 16, Sosyal yüzde 5, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 25, Geometri yüzde 10, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18 ve Coğrafya-1 yüzde 7; TM-2'de Türkçe yüzde 14, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal yüzde 7, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 22, Geometri yüzde 8, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 22 ve Coğrafya-1 yüzde 8; TM-3'te Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 10, Fen yüzde 5, Matematik yüzde 18, Geometri yüzde 7, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25 ve Coğrafya-1 yüzde 10.
-TS grubundaki puan türlerine göre, TS-1'de Türkçe yüzde 13, Temel Matematik yüzde 10, Sosyal yüzde 12, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 15, Coğrafya-1 yüzde 8, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 7 ve Felsefe Grubu yüzde 15; TS-2'de Türkçe yüzde 18, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 11, Fen yüzde 5, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 25, Coğrafya-1 yüzde 5, Tarih yüzde 15, Coğrafya-2 yüzde 5 ve Felsefe Grubu yüzde 10.
-Yabancı dil grubundaki puan türlerine göre, DİL-1'de Türkçe yüzde 15, Temel Matematik yüzde 6, Sosyal yüzde 9, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 65; DİL-2'de Türkçe yüzde 25, Temel Matematik yüzde 7, Sosyal yüzde 13, Fen yüzde 5 ve Yabancı Dil yüzde 50 olarak belirlendi.
Açıklamada, YGS ve LYS sınavlarının taban puanları ve sistemin gerek duyduğu diğer hususların YÖK Genel Kurulu tarafından daha sonra karara bağlanacağı belirtildi.
Ön lisans ve lisans puan türlerinin programlara göre belirlenen dağılımının yarın YÖK'ün internet sitesinde açıklanacağı bildirildi.

Emirhan Makul
23.07.2009, 11:48
Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.''

Olay Burada sanırım.

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 12:30
sistem çok güzel oldu herkezin önü açıldı işte :)güzel ,)

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 14:14
Herkesin önü açılmadı. İmamhatipler esas amaçtı. Meslek Liseleri de bonus oldu yanında.

Nurbanu
23.07.2009, 14:17
Bunu detaylı öğrenmek lazım burada çok öğretmen abilerimizde var bilgilerini bekliyoruz. Bu işler nasıl olacak yeni düzeni iyice öğrenmek isteriz.

Dün duydum bu haberi ne bileyim ağlayasım geldi Bizim Hayatımızı Kararttılar Şimdi Başka insanların önünü açtılar Çektiklerimizi yaşadıklarımızı hatırlayınca gülümsedim sadece bu çarpık düzene.

Herkesin eşit haklara sahip olması iyi bir şey değil mi emirhan? ayrıca yeni sistem hakkında tam bir bilginiz olmadığı belli ;) dün haberlerden izlediğim kadarıyla (ben de tam kesin konuşmak istemiyorum) herkes kendi alanında artı bir puan alacak. yani senin önün kapatılıp başkalarınınki açılmıyor renktaş ;)

Emirhan Makul
23.07.2009, 14:19
Herkesin eşit haklara sahip olması iyi bir şey değil mi emirhan? ayrıca yeni sistem hakkında tam bir bilginiz olmadığı belli ;) dün haberlerden izlediğim kadarıyla (ben de tam kesin konuşmak istemiyorum) herkes kendi alanında artı bir puan alacak. yani senin önün kapatılıp başkalarınınki açılmıyor renktaş ;)

Yok ben geçmişden bahsediyorum ben okuduğum dönemde de dedim bize olmazsa bizden sonrakilere olsun bari onlar kurtulsun yoksa ben öyle birşey istermiyim bir meslek liseli olarak.

İnşallah tahmin ettiğim gibi herkes her alanı seçebilir gibi bir uygulamadır.

Herkesin önü açılmadı. İmamhatipler esas amaçtı. Meslek Liseleri de bonus oldu yanında.

O Bonus çalışıyor bu ülkede yiyor ama !

Nurbanu
23.07.2009, 14:25
Yok ben geçmişden bahsediyorum ben okuduğum dönemde de dedim bize olmazsa bizden sonrakilere olsun bari onlar kurtulsun yoksa ben öyle birşey istermiyim bir meslek liseli olarak.

İnşallah tahmin ettiğim gibi herkes her alanı seçebilir gibi bir uygulamadır.

Anladığım kadarıyla öyle olacak fakat şunu söylemeliyim ki önümüzdeki yıl gerçekten daha zor olacak. inşaallah hayırlısıyla bütün arkadaşlar istediği yerlere yerleşebilir ;)

Emirhan Makul
23.07.2009, 14:32
Anladığım kadarıyla öyle olacak fakat şunu söylemeliyim ki önümüzdeki yıl gerçekten daha zor olacak. inşaallah hayırlısıyla bütün arkadaşlar istediği yerlere yerleşebilir ;)

Benim üstü lehim kokan ellerine kıymık girmiş olan tırnaklarının arası motor yağı olan gözleri bilgisayara bakmaktan bozulan tornada başı çatlayan Emekçi Kardeşlerimin o emek verdiği alanların en üst mevkilerini okuma hakları olsun da gerisi önemli değil.

Yıllardır resmen küfredildi bize Düz lise okuyan adam kendi konumunu belirlemeyi beceremeyince Emek veren çalışan meslek lisesi öğrencisinin bölümlerini baltaladı biz okumadık onlar okudu Binlerce Mezun o insanların yanına çalışmaya girdi ki onlar kontrol kalemi kullanmayı bilmezken akıl üstü devreler yapan çocuklar harcandı ayak altında.

Kuru olan bir odun vardı Biz Yaşdık Yandık.

Şimdi Kuruda yaşda yanmayacak İnşallah.

Alihan Ertürk
23.07.2009, 14:33
Meslek lisesi öğrencisi olarak yeni sistemi cok sevdim =)

Ben de çok sevdim .. :)

İnşallah bu uygulama bizim zamanımıza kadar yürürlükten kalkmaz.

Murat'
23.07.2009, 14:41
Benim üstü lehim kokan ellerine kıymık girmiş olan tırnaklarının arası motor yağı olan gözleri bilgisayara bakmaktan bozulan tornada başı çatlayan Emekçi Kardeşlerimin o emek verdiği alanların en üst mevkilerini okuma hakları olsun da gerisi önemli değil.

Yıllardır resmen küfredildi bize Düz lise okuyan adam kendi konumunu belirlemeyi beceremeyince Emek veren çalışan meslek lisesi öğrencisinin bölümlerini baltaladı biz okumadık onlar okudu Binlerce Mezun o insanların yanına çalışmaya girdi ki onlar kontrol kalemi kullanmayı bilmezken akıl üstü devreler yapan çocuklar harcandı ayak altında.

Kuru olan bir odun vardı Biz Yaşdık Yandık.

Şimdi Kuruda yaşda yanmayacak İnşallah.

Emirhan haklısın ama Meslek liseleri önceden de kendi bölümlerini seçebiliyorlardı.Hatta kendi bölümlerini seçtiklerinde ortalama bir öğrenci 20 puan fazla alıyordu.Eskiden mühendisliklere veya başka istedikleri bir bölüme girme şansları yoktu ama şimdi olacak.Eğer bir Meslek lisesi öğrencisi bir Anadolu Lisesi veya bir Düz liseli kadar puan yapabiliyorsa onun da istediği bölümde okumak hakkıdır tabi ki.

Seneye ben de öylesine sınava gireceğim.Herkes için hayırlı olur umarım.Bu uygulama ile meslek lislerine olan talep de artacaktır.Ben olsam meslek lisesine giderdim.Düz liseden hiçbir farkı yok hem de artısı bile var.

DKaraduman
23.07.2009, 14:45
@Karaduman, dikkatimi bu akşam çekti. FEM'in çıkarmış olduğu birincilerden bir tanesinin soyismi Karaduman. Tanıdığın var mı öyle birisi? Bilboardda okudum da.

Yok abi tanımıyorum.

Emirhan Makul
23.07.2009, 14:45
Emirhan haklısın ama Meslek liseleri önceden de kendi bölümlerini seçebiliyorlardı.Hatta kendi bölümlerini seçtiklerinde ortalama bir öğrenci 20 puan fazla alıyordu.Eskiden mühendisliklere veya başka istedikleri bir bölüme girme şansları yoktu ama şimdi olacak.Eğer bir Meslek lisesi öğrencisi bir Anadolu Lisesi veya bir Düz liseli kadar puan yapabiliyorsa onun da istediği bölümde okumak hakkıdır tabi ki.

Seneye ben de öylesine sınava gireceğim.Herkes için hayırlı olur umarım.Bu uygulama ile meslek lislerine olan talep de artacaktır.Ben olsam meslek lisesine giderdim:Düz liseden hiçbir farkı yok hem de artısı bile var.

Evet bunu Öğretmenlerimiz anlatırdı arada şehir efsanesi gibi dinlerdik.

Yok abi be karşıyım Ben 4 sene işin her inceliğini öğrenecem lehim yapacam sen Düz lise okuyacaksın Halkla ilişkiler bölümü hedeflerken Ya bu tutmadı bi Elektronik okuyalım bakalım diyeceksin hadi ya Haksızlık gibi geliyor bana sindiremiyorum.

DKaraduman
23.07.2009, 14:50
Seneye ben de öylesine sınava gireceğim

Seneye ben de girmeyi düşünüyorum abi öylesine. Yarışırız. :D

Yunus Emre SEYHAN
23.07.2009, 14:51
Bu arada meslek lisesinde iyi bir ortalama tutturmak cok kolay. (Mesela son senede haftada 24 ders saati staj görülür ve o stajdan genelde 100 alınır, Son sınıf taktirle geçilir.. )

Murat'
23.07.2009, 14:52
Evet bunu Öğretmenlerimiz anlatırdı arada şehir efsanesi gibi dinlerdik.

Yok abi be karşıyım Ben 4 sene işin her inceliğini öğrenecem lehim yapacam sen Düz lise okuyacaksın Halkla ilişkiler bölümü hedeflerken Ya bu tutmadı bi Elektronik okuyalım bakalım diyeceksin hadi ya Haksızlık gibi geliyor bana sindiremiyorum.

Emirhan bilmem farkında mısın ama şimdi de sen eskisi gibi düşünmeye başladın.Yani eski sistemi getirenler gibi düşünmeye başladın.Sonuçta sınav dedğimiz olay bir yarış.Eğer sen diğerlerinde bir adım öne geçersen yarışmayı kazanırsın.

Sonuçta bu durumda artık herkes eşit diyebiliriz.Hatta dediğim gibi meslek liseliler bir adım öne geçmiş oldu böylecek.Umarım yeni sistem çok faydalı olur.

Murat'
23.07.2009, 14:54
Seneye ben de girmeyi düşünüyorum abi öylesine. Yarışırız. :D

Ben geçen sene girmiştim.Hiç çalışmadan YDS'den 334 puan almıştım.İşin garip tarafı üniversiteye girdiğim sene 331 puan almıştım.Tabi ki yarışırız ne demek ama bizim kulvarla farklı herhalde.Gerçi ben sözelde de iddiaalıyım.

Emirhan Makul
23.07.2009, 14:57
Emirhan bilmem farkında mısın ama şimdi de sen eskisi gibi düşünmeye başladın.Yani eski sistemi getirenler gibi düşünmeye başladın.Sonuçta sınav dedğimiz olay bir yarış.Eğer sen diğerlerinde bir adım öne geçersen yarışmayı kazanırsın.

Sonuçta bu durumda artık herkes eşit diyebiliriz.Hatta dediğim gibi meslek liseliler bir adım öne geçmiş oldu böylecek.Umarım yeni sistem çok faydalı olur.

İşte dediğim gibi önemli olanda herkesin eşit olmasıydı çok güzel oldu.

DKaraduman
23.07.2009, 15:08
Ben geçen sene girmiştim.Hiç çalışmadan YDS'den 334 puan almıştım.İşin garip tarafı üniversiteye girdiğim sene 331 puan almıştım.Tabi ki yarışırız ne demek ama bizim kulvarla farklı herhalde.Gerçi ben sözelde de iddiaalıyım.

Benim sayısal sizinki ne? Yani YDS'den girince ÖSS'deki hiçbir şey önemli olmuyor mu?

Murat'
23.07.2009, 15:13
Benim sayısal sizinki ne? Yani YDS'den girince ÖSS'deki hiçbir şey önemli olmuyor mu?

Sadece sözel önemli oluyor biracık da matematik.Ama yeni sistemde nasıl olacak onu bilemiyorum.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 16:03
Yahu sistem baştan aşşağı berbat, bir tarafı diğer tarafından ağır çeken teraziye benziyor.
Yahu bir kere şu sistemde Fen Anadolu liselerinin M.Liseleri ile aynı sınava girmesi kadar mantıksız bir olay olamaz. Dersaneler bayram ediyor.
2 şişeyi kaldırırken 3'ünü devirmek gibi bişi yaptılar.
M.Lisesi öğrencisi,Yada İmam hatipliler falan Hukuğa girecekse biz Niye bu alanları seçiyoruz. Ayrıca bu okul puanı etkilemesini niye bu kadar düşürüyorlar. Okullardaki kaliteyi hepten 0'a mı indireceksiniz. Ne öğretmenler ne öğrenciler okulların önemini yitirmesi ile bir yere varacak. Hepsi kendini salar.
Adam okulu takmaz, dersanelerden özel derslerden kaldrımaz kafayı.
Buna imkanı olmayan Hakkari Düz lisesi 1.si de kendini kadırmış olur okuldaki başarısı bişeye yaramaz sınavda çakılır.

Böyle saçma sistem olamaz, Bu sene hukuğa başvuran 100-150 bin kişi var sa bu seneye yarım milyona yaklaşır. Türkiye'de eğitim hepten özele bırakılıyor. Okullarıda meb bir an önce özelleştirsin dersane sistemine geçilsin okullarda.

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 16:08
ee yeter zaten başka önü kapalı okul mu vaR?

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 16:23
ee yeter zaten başka önü kapalı okul mu vaR?
Başka önü kapalı yoktu, önü kapatılmaya çalışılanlar oldu. Kendi kadrolaşmaları uğruna meslek liselerini de yanında göz boyaması olarak paketleyip Normal liselerin girebilecekleri yerlere girme şansı tanındı.
Bu alanlarda normal dışı yoğunluk olup, aslında normal bir lise veya anadolu lisesinden girebilecek kişi bunların gerisinde kalıp giremeyecek.
İmam Hatipler ve M.Liseleri için ya ayrı bir kontajan oluştursunlar yada Başka bir sınav yapsınlar. Anadolu ve Düz Liselerinin Fen Liselerinden yerleşecek öğrenci sayısı azalmış olacak. Bu da hiç adil değil.Normalde yerleşeceği yer yerleşemeyecek.

Bir imam hatipli Hukuğa girmeye kalkarsa başı kapalı bir vatandaşımız örneğin nasıl olcak hiç bilmiyorum.

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 16:32
Başka önü kapalı yoktu, önü kapatılmaya çalışılanlar oldu. Kendi kadrolaşmaları uğruna meslek liselerini de yanında göz boyaması olarak paketleyip Normal liselerin girebilecekleri yerlere girme şansı tanındı.
Bu alanlarda normal dışı yoğunluk olup, aslında normal bir lise veya anadolu lisesinden girebilecek kişi bunların gerisinde kalıp giremeyecek.
İmam Hatipler ve M.Liseleri için ya ayrı bir kontajan oluştursunlar yada Başka bir sınav yapsınlar. Anadolu ve Düz Liselerinin Fen Liselerinden yerleşecek öğrenci sayısı azalmış olacak. Bu da hiç adil değil.Normalde yerleşeceği yer yerleşemeyecek.

Bir imam hatipli Hukuğa girmeye kalkarsa başı kapalı bir vatandaşımız örneğin nasıl olcak hiç bilmiyorum.

başı kapalı hukukçularımız yokmu sanki. Ama şu da var imam hatip lisesinde okuyorsan eğer. Okuduğun gibi geleceğini devam ettirmeli bence yani hatiplik üzerine ilahiyat üzerine. O zaman neden imam hatipte okuyorsun ki.Baş örtüsü sorunu yüzünden elbette o zaman başörtüsü sorununu da halletmeleri gerekecek.Biraz karışık.

söylediklerinin bir kısmına katılıyorum ama bir kısmı bana doğru gelmiyor. meslek liseleri seçtikleri mesleklerin lisanslarını yapabilme şansları yüksek olmalıydı. sanırım olucak. ee o zaman düz liseler ne yapıcak diye bir soru geliyor aklımıza. ee o da kendi mesleğini karar vermesi gerekicek. girebileceği yerlere girmeye çalışıcak. Bir meslek lisesinin girebileceği 4 yıl lise eğitimi aldıkları bölümleri düz liseler yazmicak meslek lisesinin suçu ne o kadar lisede bunun eğitimini görüyorlar.

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 16:40

Ne varmış imamhatipli birinin hukuk bölümünde okumasında,bi söyle bakayım??

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 16:43
Bende ondan şikayetçiyim bu kadar o derleri görüyorlar liselerinde bu eğitimi alıp gidip Fen Anadolu liseleriyle aynı sınava girmeleri bana çok adaletsiz ve mantıksız giriyor. O dersleri önemsemeyip dersanelrde özel derslerle normal öğrencileri geçerseler bu da çok daha adaletsiz bana kalırsa.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 16:47
Ne varmış imamhatipli birinin hukuk bölümünde okumasında,bi söyle bakayım??

Niye imamhatip seçiyorsun o zmn, Anadolu lisesinde biz devletin okulunda dersaneye gitmeden dirsek çürütüp buralara girmeye çalışıyoruz. İmam Hatipli o dersi görmediği halde dışardan bu işi hallederek önümüze geçecek.Ek katkılarla hadi ben İzmir'deyim şanslıyım, Şırnak ,Hakkari'deki ne yapacak.
Bu işte tek çıkarlı Dersaneler olacak! Alan dışı isteyen öğrenciler için kaçırılmaz fırsatlar dersaneler ve özel dersler olacak.

Bunu da geçtim, İmam hatipli bayan bir vatandaşımız ve başı türbanlı ise zaten okuyamayacak. Eğer okumak isterse ayrı bir sorun ve skandal daha olacak.
Yine 1-1.5 sene öncesine döneceğiz. Anayasaya aykırı mı değil mi?
Laiklik mi değil mi?
Eğitimin içine bu tarz tartışmaların sokulması yada sokulmasına yol acacak hareketler çok titiz davranılarak yapılmalı.

EyüpKILIÇ61
23.07.2009, 16:49
Arkadaşlar!!!

Bilindiği gibi forumumuzda siyaset yasaktır. Eğer yazdığınız yazılara böyle devam ederseniz mesajlarınız silinir ve ceza alabilirsiniz bilginize!!!

Mesut AKYILDIZ
23.07.2009, 16:50
Benim açımdan dinini bilen bir kişinin doktor avukat vb. olabilmesi kadar doğal bir şey olamaz şayet olamıyorlarsa burda sorgulanması gereken bu kişilerin bu meslekleri icra edebilmesinin önüne engel koyan sistemdir...

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 16:52
Ya sabır!!
Sınav bu sınav.Sen hakedersen sen gidersin,o hakederse o gider.
Zoruna giden ne?

Senin Anadolu Lisesinde gördüğün ve Hukukla alakalı bir ders söyle bakayım??Madem sen gidebiliyorsun o gidemiyor.
Hangi derslermiş sana bu hakkı veren??

Ali Can
23.07.2009, 16:53
bu iş hepten can sıkmaya başladı

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 16:53
Evet sınırların dışına çıkmamalıyız, Trabzonspor'umuzun forumunda.
Zaten asıl sorugulanması gereken eskiye dönüp aynı şeyler değil.
Meslek ve İmam Hatip mezunlarının Fen ve Anadolu Liseleriyle aynı sınava tabi tutulması!

Bence ayrı bir sınav ve farklı kotejanlar oluşturulursa herşey çok daha tatlıya bağlanabilir.
Bu gidişle kendi okulunu yetersiz gören herhangi bir düz lise yada Anadolu lisesi öğrencisi dahi önceden ihtiyaç duymadığı halde bu sefer geçilme riski arttığı için dersaneye gitmek zorunda hissdecek kendini.
YÖK'ün eğitimi bu kadar özele bırakması hiç mantıklı değil. Eğitimi daha çok okulların etrafına toplamaları şart. Okulun önemini okulun katsayısını başarıya etkilediği puanı arttıracakları yerine düşürüp özel eğitime yelken açıyorlar.

Ali Can
23.07.2009, 16:55
kaka6191 her dediğine katılıyorum

Süleyman Eruyar
23.07.2009, 16:55
bugün öğrendim katsayı zülmünün sona erdiğini... YÖK sağolsun....

Mesut AKYILDIZ
23.07.2009, 16:56
Ayrıca gerek imam hatipli ögrenciler gerekse meslek liseli öğrenciler okullarında mesleki ağırlıklı eğitim aldıklarından zaten sınavda katsayı eşit olsa bile dezavantajlı sayılırlar, ama bu insanların önüne katsayı gibi bir engel koymakta adaletsizlikten başka birşey değildir, var olan adaletsizlik giderilmiş oldu doğru olanda buydu kısaca 28 şubat sürecindeki tamamen siyasi bir karar düzeltildi.

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 16:57
Benim açımdan dinini bilen bir kişinin doktor avukat vb. olabilmesi kadar doğal bir şey olamaz şayet olamıyorlarsa burda sorgulanması gereken bu kişilerin bu meslekleri icra edebilmesinin önüne engel koyan sistemdir...

Bence hangi lise de okuduysa o şekilde devam etmeli imam hatip seçmişse eğer imam hatip üzerine kendini geliştirmeli uzmanlaşmalı ilgili alanların da.

çünkü neden böyle diyorum biliyormusunuz? Şimdiler de ortaokuldan sonra seçecekleri lise onların hayatı için çok önemli ve son zamanlar da bu tercihlere daha çok dikkat ediliyor ve ona göre bir tercih listesi yapıyorlar veliler ve öğrenciler. Artık meslek seçimleri liseden sonra deil ortaokuldan sonra daaha da önemsenmeye başladı.

imam hatipten başka diğer liseler ve vatandaşlar dinini bilen birileri değilmidir? buna katılmıyorum

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 17:00
Ayrıca gerek imam hatipli ögrenciler gerekse meslek liseli öğrenciler okullarında mesleki ağırlıklı eğitim aldıklarından zaten sınavda katsayı eşit olsa bile dezavantajlı sayılırlar, ama bu insanların önüne katsayı gibi bir engel koymakta adaletsizlikten başka birşey değildir, var olan adaletsizlik giderilmiş oldu doğru olanda buydu kısaca 28 şubat sürecindeki tamamen siyasi bir karar düzeltildi.

evet katsayının kalkmasına bende sevindim.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:00
Ya sabır!!
Sınav bu sınav.Sen hakedersen sen gidersin,o hakederse o gider.
Zoruna giden ne?

Senin Anadolu Lisesinde gördüğün ve Hukukla alakalı bir ders söyle bakayım??Madem sen gidebiliyorsun o gidemiyor.
Hangi derslermiş sana bu hakkı veren??

Şu sert uslubun nasıl bir insan olduğunu zaten belli ediyor, Burası Trabzonspor sitesi olması yazılması gerekenleri min seviyeye çekiyor.

Yahu Hukukla alakası yok bunun sadece Hukuk değil, Anadolu Liselerinde görülen derslerimizi sonuçta Üni de seçtiğimiz bölümlerde görüyoruz. İktisat falan seçen Türev integral görüyor bildiğim kadaryıla buna benzer.
Ben yanlış biliyorsam düzeltin ama İmam Hatiplerin bu derece bu dersleri gördüğünü bilmiyorum. Keza Meslek liseleri sadece Lise 1 de bu derslerden görüyor daha sonra branş mesleki derslere yöneliyorlar.
Sen hak edersen diye bir şey yok. Hukuk okuyacaksan İmam Hatip Lisesinde ne işin var? Benim dediğim bu sene ea dan giriş yapacak kişi atıyorum 330 puanla hukuğa girdi 10 bininci olarak. Seneye aynı puanı yapmış aynı statüdeki bir Ea2 cı aynı yere giremeyince o insanın sucu günahı ne olmuş oluyor. Onu geçmiş olan M.Lisesi ve İ.Hatipli daha çok çalışmış olabilir. Ama burda bu insanın 1 sene geç doğmuş olması hakkının yenmiş olmasına neden oluyor. Bana bu adil gelmiyor. Eğer İ.Hatip ve M.Liseleri de girecekse ayrı bir kontejan uygulaması yapıp bu insanların haklarının yenmemesi gerek bana kalırsa.
Yoksa liseler arasında eşitlik olması ve dengesizliğin kalkması güzel bir durum. Ama bu liselerin ne eğitimi, ne derecesi, ne seviyesi, ne bölümleri, ne dersleri eşit. Bu liselerin öğrencileri aynı sınava girip sıralanması bana hiç adil gelmiyor.

Tuğba ÖZTÜRK
23.07.2009, 17:04
Şu sert uslubun nasıl bir insan olduğunu zaten belli ediyor, Burası Trabzonspor sitesi olması yazılması gerekenleri min seviyeye çekiyor.

Yahu Hukukla alakası yok bunun sadece Hukuk değil, Anadolu Liselerinde görülen derslerimizi sonuçta Üni de seçtiğimiz bölümlerde görüyoruz. İktisat falan seçen Türev integral görüyor bildiğim kadaryıla buna benzer.
Ben yanlış biliyorsam düzeltin ama İmam Hatiplerin bu derece bu dersleri gördüğünü bilmiyorum. Keza Meslek liseleri sadece Lise 1 de bu derslerden görüyor daha sonra branş mesleki derslere yöneliyorlar.
Sen hak edersen diye bir şey yok. Hukuk okuyacaksan İmam Hatip Lisesinde ne işin var? Benim dediğim bu sene ea dan giriş yapacak kişi atıyorum 330 puanla hukuğa girdi 10 bininci olarak. Seneye aynı puanı yapmış aynı statüdeki bir Ea2 cı aynı yere giremeyince o insanın sucu günahı ne olmuş oluyor. Onu geçmiş olan M.Lisesi ve İ.Hatipli daha çok çalışmış olabilir. Ama burda bu insanın 1 sene geç doğmuş olması hakkının yenmiş olmasına neden oluyor. Bana bu adil gelmiyor. Eğer İ.Hatip ve M.Liseleri de girecekse ayrı bir kontejan uygulaması yapıp bu insanların haklarının yenmemesi gerek bana kalırsa.
Yoksa liseler arasında eşitlik olması ve dengesizliğin kalkması güzel bir durum. Ama bu liselerin ne eğitimi, ne derecesi, ne seviyesi, ne bölümleri, ne dersleri eşit. Bu liselerin öğrencileri aynı sınava girip sıralanması bana hiç adil gelmiyor.

katılıyorum.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:12
ÖSS sınavında herkes aynı hakka sahip olmalı.Meslek lisesiymiş, imam-hatipmiş hepsi için geçerli.

Çalış kazan bu kadar basit.

Ayrıca okul puanı saçmalığını ortadan kaldırmaları lazım.ÖSS'yi adaletsiz kılan bu okul puanı saçmalığıdır.

DKaraduman
23.07.2009, 17:14
ÖSS sınavında herkes aynı hakka sahip olmalı.Meslek lisesiymiş, imam-hatipmiş hepsi için geçerli.

Ayrıca okul puanı saçmalığını ortadan kaldırmaları lazım.ÖSS'yi adaletsiz kılan bu okul puanı saçmalığıdır.

Okul puanı olayına katılıyorum. Örneğin okul puanı etkilemese ben şimdikinden 300 kişi daha yukarıda olacak ve istediğim yere rahat şekilde giriyor olacaktım. Bu başlıkta bana gülen arkadaşlara selam olsun...

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 17:16
"Şu sert uslubun nasıl bir insan olduğunu zaten belli ediyor" şu cümleyi yanımda kurabilen bir insan var mı bilmiyorum???

Adam lisedeyken meslek lisesine gider,imamhatipe gider.Üniversiteye girmeden önce de kararını değiştirir İlahiyat okumazda gider İşletme okur.Makine Mühendisliği okumazda gider İletişim okur.Sen ne hakla bunu kısıtlarsın.Yada "sen oraya gidemezsin,burada okumak zorundasın yoksa şu kadar puanını keserim senin" denebilir mi? Bunun neresi eşitlik neresi adalet?!

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:16

Hangi okul puanı?
Bu AOBP mı?

Okul puanı olayına katılıyorum. Örneğin okul puanı etkilemese ben şimdikinden 300 kişi daha yukarıda olacak ve istediğim yere rahat şekilde giriyor olacaktım. Bu başlıkta bana gülen arkadaşlara selam olsun...
Yahu arkadaşım bu nasıl mümkün olabilir, Okul bu, bu puan kalkarsa okulda öğretmene ana avrat düz giden, dersi dinlemeyen takmayan, arka tarafta aylaklığını yapan o kadar çok kişi olur ki. "2 alsam yeter yaa " düşüncesi okulda başarılı olmak isteyen enayi mi. O da mı çalışmasın.
Takdir aldın boşuna, sadece gösteriş emeğinin karşılığı yok. Okul puanı yzüünden ben de bu sene baya bir sıra kaybettim. Yani ham puan olarak çok arkadaşımın 1-2 puan önndeyken onların 1-2 puan gerisine düştüm. Ama bu onların hakkı, aynı şekilde Öss ye ben daha iyi hazırlandım onlarda okulda benden daha iyiydi.

Eğer bu puan kalkarsa hele Dersane sahipleri Türkiye'nin sayılı zenginler listesine girmeye başlar. Okul'un önemi şu anda %20 - %1 e düşer.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:19
Nasıl ki Anadolu Öğretmen Liselerinde Öss'ye normal bir şekilde giriyorsun, öğretmenlik seçersen ek puan alıyorsun, aynen o şekilde meslek liselerinde de Öss'ye normal girmeli, kendi bölümü seçerse ek puan gelmeliydi bence de. Tıpkı da istediğim gibi oldu.

Artık kendi bölümü dışından seçeni cezalandırma yerine kendi bölümünü seçeni ödüllendirme var. Eğitimin doğasına da bu yakışır.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:20
Okul puanı beni de etkilemişti istediğim yeri 0,03 ile kaçırmıştım.

Lise sonda hocalar dağıtttı herkese notları bir nevi son sene diye kıyak geçti bizde seviniyorduk, fakat öss puanları geldiği zaman okul puanını görünce şok olmuştum..

Her yıl ÖSS'de yüzlerce okul birincisinin üniversite kazanamadığını görünce adaletsizlik olduğu daha da iyi anlaşılabilir.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:22
Yahu hatırlıyorum, okul puanım yüksek gelsin diye Anadolu Lisesini bırakıp düz liseye geçen arkadaşlarım vardı.
O zamanlar 40 üzerindendi.Anadolu Lisesinde 30 puanı anca alabilecek adam 38 39 puan aldı okul değişikliği sayesinde.

DKaraduman
23.07.2009, 17:22
Hangi okul puanı?
Bu AOBP mı?

Yahu arkadaşım bu nasıl mümkün olabilir, Okul bu, bu puan kalkarsa okulda öğretmene ana avrat düz giden, dersi dinlemeyen takmayan, arka tarafta aylaklığını yapan o kadar çok kişi olur ki. "2 alsam yeter yaa " düşüncesi okulda başarılı olmak isteyen enayi mi. O da mı çalışmasın.
Takdir aldın boşuna, sadece gösteriş emeğinin karşılığı yok. Okul puanı yzüünden ben de bu sene baya bir sıra kaybettim. Yani ham puan olarak çok arkadaşımın 1-2 puan önndeyken onların 1-2 puan gerisine düştüm. Ama bu onların hakkı, aynı şekilde Öss ye ben daha iyi hazırlandım onlarda okulda benden daha iyiydi.

Eğer bu puan kalkarsa hele Dersane sahipleri Türkiye'nin sayılı zenginler listesine girmeye başlar. Okul'un önemi şu anda %20 - %1 e düşer.

O çocuk zaten o zaman derslere çalışmazsa ÖSS'de de yeteri kadar puan alamaz. Ben Fen Lisesinde okuyorum. Okuldan 77 puan geldi. Bize sınavda sorulan sorularla Düz Liselere sınavda sorulan soruları bir karşılaştıralım isterseniz. Oranın birincisi 80 puan alıyor ben 77 ve bu 3 puan yüzünden giremiyorum istediğim yere. Biraz kopuk anlattım ama daha sonra düzenli bir şekilde anlatırım şimdi ortam gergin.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:23
ÖSS var oldukça dersaneler var olacaktır. O konuda sistemin, sınavın, okulun, katsayının bilmem neyin bir etkisi yok.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:24
"Şu sert uslubun nasıl bir insan olduğunu zaten belli ediyor" şu cümleyi yanımda kurabilen bir insan var mı bilmiyorum???

Adam lisedeyken meslek lisesine gider,imamhatipe gider.Üniversiteye girmeden önce de kararını değiştirir İlahiyat okumazda gider İşletme okur.Makine Mühendisliği okumazda gider İletişim okur.Sen ne hakla bunu kısıtlarsın.Yada "sen oraya gidemezsin,burada okumak zorundasın yoksa şu kadar puanını keserim senin" denebilir mi? Bunun neresi eşitlik neresi adalet?!

Yaptığın her hatalı tercihin, her pişmanlığın bir bedeli olmalı.Bunun bu kadar ağır bir bedeli olması şart değil. 0.3 çoğ ağır bir bedel. 0.8 li puanın yanında onunda 0.5 veya 0.6 gibi katsayısı olabilir.
Dediğim gibi o adalet değilse, Bu sene 330 ile 10. olan arkadaş çukurova hukuk'a girerken seneye 330 la 14. olan arkadaş giremezse bu çok mu adil olacak! Önümüzdeki yıl ki arkadaşın sucu 1 yaş küçük olmak, Ama imam hatipli yada meslek liselinin sucu hatalı tercih yapıp yanlış lise seçmek.
Bana kalırsa 1 yıl geç doğmak daha büyük suç Sence?

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 17:24
kaka6191,Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan biri için ne yapmalılar söyle bakayım??
Hem Anadolu Lisesi hem İmamHatip Lisesi...

Hadi bakayım?

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 17:26
Yaptığın her hatalı tercihin, her pişmanlığın bir bedeli olmalı.Bunun bu kadar ağır bir bedeli olması şart değil. 0.3 çoğ ağır bir bedel. 0.8 li puanın yanında onunda 0.5 veya 0.6 gibi katsayısı olabilir.
Dediğim gibi o adalet değilse, Bu sene 330 ile 10. olan arkadaş çukurova hukuk'a girerken seneye 330 la 14. olan arkadaş giremezse bu çok mu adil olacak! Önümüzdeki yıl ki arkadaşın sucu 1 yaş küçük olmak, Ama imam hatipli yada meslek liselinin sucu hatalı tercih yapıp yanlış lise seçmek.
Bana kalırsa 1 yıl geç doğmak daha büyük suç Sence?

Bi insanın 14-15 yaşında yaptığı bir tercih var bir de 18 yaşında yaptığı tercih var.
Adam pişman olmuş,oturmuş deli gibi çalışmış seni geçmiş ve istediği okula gitmiş.Pişmanlığının bedelini senden daha çok çalışarak ödemiş.

Ne olacak peki,senden daha çok çalışmasını mı engelleyeceksin bu seferde??

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:29
O çocuk zaten o zaman derslere çalışmazsa ÖSS'de de yeteri kadar puan alamaz. Ben Fen Lisesinde okuyorum. Okuldan 77 puan geldi. Bize sınavda sorulan sorularla Düz Liselere sınavda sorulan soruları bir karşılaştıralım isterseniz. Oranın birincisi 80 puan alıyor ben 77 ve bu 3 puan yüzünden giremiyorum istediğim yere. Biraz kopuk anlattım ama daha sonra düzenli bir şekilde anlatırım şimdi ortam gergin.

O cocuk zaten o derslere çalışmasa Öss'yi kazanamaz diye bir mantık olamaz.Adam son sene paşalar gibi kasar kazanır. Okulda da 3 sene kebap yapar nasıl olsa puanın önemi yok. Okulda düzen mi kalır. Kaç kişi gerçekten dersi dinler. Şu okullarda not tehditi olmasa düzenler %100 aşşağı iner.

Bir iş yerinde çalışıyorsan disiplinsizlikte maaşını keserler, okulda isen disiplinsizliğinde notunu keserler. Maaşının kesilmeyeceğini bilen işçi de notunun kırılmayacağını da bilen öğrencide kendini salar.
Lise notları Öss'yi etkilemezse dediğim gibi Eğitim 0 'a iner Milli Eğitim Sona erer Özel Eğitim başlar.
Tam tersi bunun etkisinin artması gerekiyor. Okullarda disiplin ve eğitim çok daha sağlamlaşmalı.

Sen Fen lisesi öğrencisi isen SBS ve benzeri sınavlarda Türkiye'de ilk 1000 lere girmiş bir kardeşimizsin.
Bir düz lise öğrencisi seni geçiyors sorunu sistemde değil kendinde aramalısın renktaş?

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:30
Yaptığın her hatalı tercihin, her pişmanlığın bir bedeli olmalı.

D15 yaşında küçücük çocuğu büyük ihtimalle de babasının yaptığı bir tercih yüzünden cezalandırmak, önünü kapatmak ne kadar adil sence?

Yahu adam İmam-Hatip okuyup sonradan ateist olmaya karar verse yok sen illa imam olacaksın mı diyeceğiz? Öyle saçma iş olur mu? İmam olmak isteyene fazla puanı verirsin, başka birşey olmak isteyen de diğer rakipleri kadar çok şey biliyorsa istediği mesleği okur.

Bekir
23.07.2009, 17:31
Herkese eşit hak geldi diyenlere gercekten gülüyorum...
Ben 4 sene Anadolu Lisesi okudum,kendim kazanmak için fazla gayret gostermesemde Anadolu Lisesine girmek için gece gunduz calısanları biliyorum...
Meslek Lisesine gidenlerin cogu ise hayatlarında ders calısmamıs insanlar,hatta aralarında okuma yazma bilmeyenler bile var..
Meslek Lisesine gidenlerin universitede iyi bi bolum okuma gibi bi amacları yok iken şimdi 3 4 ay calısıp universite sınavında şans eseri bildigi sorular gelir ise en iyi bolumlere gidebilicek..
Soruyorum bu nasıl eşitlik ki Biz gece gunduz calısıp Anadolu Lisesine gidiyoruz,zorluklar içinde sınıf geciyoruz Meslek Lisesine gidipte Okuma yazmayı bilmeyenler bile varken nasıl bi eşitlik oluyor bu??
O zaman bize de Mesleki egitim verilseydi ya da imamhatip egitimi verilseydi hiç yoktan kazanamazsak da işimiz garanti olurdu..
Adalet buysa diyecek laf yok...
Merak ediyodum bu sistem daha beter batabilir mi diye,gercekten daha beter de batabiliyomuş...

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:33
Ayrıca imam-hatiplerin önü kapanalı 10 sene oldu ondan önce yoktu böyle birşey.

Hüseyin Kurt
23.07.2009, 17:34
Meslek Lisesine gidenlerin cogu ise hayatlarında ders calısmamıs insanlar,hatta aralarında okuma yazma bilmeyenler bile var..

Madem öyleler,sorun ne ozaman?Rahat rahat git üniversiteye sende.

Bekir
D15 yaşında küçücük çocuğu büyük ihtimalle de babasının yaptığı bir tercih yüzünden cezalandırmak, önünü kapatmak ne kadar adil sence?

Yahu adam İmam-Hatip okuyup sonradan ateist olmaya karar verse yok sen illa imam olacaksın mı diyeceğiz? Öyle saçma iş olur mu? İmam olmak isteyene fazla puanı verirsin, başka birşey olmak isteyen de diğer rakipleri kadar çok şey biliyorsa istediği mesleği okur.
Peki neden digerleri İmam olmak isteyince,ek puan alamıyor,neden digerleri İmamhatip egitimi görmüyor..
Şayet ben Böyle bişi olcagını bilseydim boşuna Anadolu Lisesine falan gitmezdim en yakındaki İmamhatip ya da Meslek Lisesine giderdim,nasıl olsa işim garanti olucaktı...

DKaraduman
O cocuk zaten o derslere çalışmasa Öss'yi kazanamaz diye bir mantık olamaz.Adam son sene paşalar gibi kasar kazanır. Okulda da 3 sene kebap yapar nasıl olsa puanın önemi yok. Okulda düzen mi kalır. Kaç kişi gerçekten dersi dinler. Şu okullarda not tehditi olmasa düzenler %100 aşşağı iner.

Bir iş yerinde çalışıyorsan disiplinsizlikte maaşını keserler, okulda isen disiplinsizliğinde notunu keserler. Maaşının kesilmeyeceğini bilen işçi de notunun kırılmayacağını da bilen öğrencide kendini salar.
Lise notları Öss'yi etkilemezse dediğim gibi Eğitim 0 'a iner Milli Eğitim Sona erer Özel Eğitim başlar.
Tam tersi bunun etkisinin artması gerekiyor. Okullarda disiplin ve eğitim çok daha sağlamlaşmalı.

Sen Fen lisesi öğrencisi isen SBS ve benzeri sınavlarda Türkiye'de ilk 1000 lere girmiş bir kardeşimizsin.
Bir düz lise öğrencisi seni geçiyors sorunu sistemde değil kendinde aramalısın renktaş?

Beni geçemiyor zaten geçmesinden değil ama bu sadece düz liseyle bizim okul arasındaki dengesizlikte değil. Mesela İzmir Fen Lisesi ile Ankara Fen Lisesi 1. sinin bilgisinin aynı olduğunu kim söyleyebilir. Ki bu arasında en az fark olan iki lisedir. Burada bile bir adaletsizlik varsa diğer liselerle aramızda ne kadar fark vardır kim bilir?

Mesele adaletsizlik yine.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:35
Herkese eşit hak geldi diyenlere gercekten gülüyorum...
Ben 4 sene Anadolu Lisesi okudum,kendim kazanmak için fazla gayret gostermesemde Anadolu Lisesine girmek için gece gunduz calısanları biliyorum...
Meslek Lisesine gidenlerin universitede iyi bi bolum okuma gibi bi amacları yok iken şimdi 3 4 ay calısıp universite sınavında şans eseri bildigi sorular gelir ise en iyi bolumlere gidebilicek..
Soruyorum bu nasıl eşitlik ki Biz gece gunduz calısıp Anadolu Lisesine gidiyoruz,zorluklar içinde sınıf geciyoruz Meslek Lisesine gidipte Okuma yazmayı bilmeyenler bile varken nasıl bi eşitlik oluyor bu??
O zaman bize de Mesleki egitim verilseydi ya da imamhatip egitimi verilseydi hiç yoktan kazanamazsak da işimiz garanti olurdu..
Adalet buysa diyecek laf yok...
Merak ediyodum bu sistem daha beter batabilir mi diye,gercekten daha beter de batabiliyomuş...

Arkadaş aynı okuma yazma bilmeyen arkadaş düz lisede 3-4 ay çalışıp, sallayıp senden üste geçerse sıkıntı olmuyor da meslek lisedeki geçince niye sıkıntı oluyor?

Meslek lisesine gidenlerin neden iyi bir bölüme gitme amaçları yokmuş onu da anlamış değilim. Meslek liselerine gidenlerin genel ortalaması oldukça düşük evet ama bunun nedeni bu saçma katsayı zaten. Üniversiteye gidemeyeceğini bile bile derslerinde başarılı olan kim gider meslek lisesine? Ama artık gidecek..

Bekir
23.07.2009, 17:35
Madem öyleler,sorun ne ozaman?Rahat rahat git üniversiteye sende.
O kadar yazıdan 1 cumle mi okudun??
Diyorum ki adam ömrü boyu yatmış bi bilgisi yok 1 yıl calısıcak benden daha avantajlı şartlar ile girecek sınava...

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:37
Peki neden digerleri İmam olmak isteyince,ek puan alamıyor,neden digerleri İmamhatip egitimi görmüyor..
Şayet ben Böyle bişi olcagını bilseydim boşuna Anadolu Lisesine falan gitmezdim en yakındaki İmamhatip ya da Meslek Lisesine giderdim,nasıl olsa işim garanti olucaktı...

Sen öğretmen olmak isterken ek puan alamayınca ağlıyor muydun Anadolu Öğretmen Liselerine?

Hüseyin Kurt
O kadar yazıdan 1 cumle mi okudun??
Diyorum ki adam ömrü boyu yatmış bi bilgisi yok 1 yıl calısıcak benden daha avantajlı şartlar ile girecek sınava...

Sadece 1 yıl çalışan adam seni geçiyorsa hiç girme üniversiteye daha iyi. :)

Hem senden avantajlı şartları neymiş?

Sefa Murat Dokuz
Bi insanın 14-15 yaşında yaptığı bir tercih var bir de 18 yaşında yaptığı tercih var.
Adam pişman olmuş,oturmuş deli gibi çalışmış seni geçmiş ve istediği okula gitmiş.Pişmanlığının bedelini senden daha çok çalışarak ödemiş.

Ne olacak peki,senden daha çok çalışmasını mı engelleyeceksin bu seferde??

Dediğimi cevaplamıyorsun kaçamak cevaplar veriyorsun Soruya soruyla cevap veriyorsun. Bana 1 sene geç doğmak mı suç yoksa 14-15 yaşındada olsa hata yapmak mı. Bir tarafta hata var diğer tarafta Allah vergisi.

Hata yapmışsa bunu dediğim gibi çok ağır ödüyordu bu kadar ağır ödememli, Cuzi bir ceza ile telafi edilmeli. II. bir sans daha verilmeli. Burda II.şans değil ödül veriyorsun bir anda hatanı affettik.
Nasıl bir sene geç doğanın suçu yoksa, önceki senelerde bu katsayı sistemi yüzünden istediği yere girememiş puanı yetsede 0.3 istediği yere sokamamış insanların da tek sucu erken doğmak mış?

Sistemleri değiştirmek birirlerini elbet ki mağdur ediyor.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:38

İşin garanti olmayacaktı herşey için sınav var imam olmak için kpssye giriyorsun, meslek lisesinden mezun olan adamın iş garantisi de yok.;)

Bekir
23.07.2009, 17:38
Arkadaş aynı okuma yazma bilmeyen arkadaş düz lisede 3-4 ay çalışıp, sallayıp senden üste geçerse sıkıntı olmuyor da meslek lisedeki geçince niye sıkıntı oluyor?

Meslek lisesine gidenlerin neden iyi bir bölüme gitme amaçları yokmuş onu da anlamış değilim. Meslek liselerine gidenlerin genel ortalaması oldukça düşük evet ama bunun nedeni bu saçma katsayı zaten. Üniversiteye gidemeyeceğini bile bile derslerinde başarılı olan kim gider meslek lisesine? Ama artık gidecek..
Artık gidicek ya biz ne olucaz??
Ben bu şartlar olsa kesinlikle Anadolu Lisesine gitmezdim...
Düz Liseler için ayrı bi durum söz konusu,DÜz Liseye gidenlerin iyi bi universiteye gitme hedefleri olabilir cunku okuldan puan alıyolar,,
Ama meslek Liselerinin olamaz okuldan puan alamıyorlar..
Şimdiye kadar meslek Lisesine gidipte Ben Hukuk okucam,Ben tıp okucam diyen gördün mü??
Goremezsin cnku full yapsa da gidemiyor..
Ama şimdiden sonra gitsin iyi güzel de bizim Anadolu Lisesi okuyanların magduriyeti nolcak??

agahozlu
23.07.2009, 17:39
Zamanında var olan Yabancı dil ağırlıklı liseden mezun ve üni.yi bu yıl bitirmiş biri olarak alınan kararı gayet doğru buluyorum. Herkesin görüşüne saygı duyarak bir kaç söz edeyim.

Öncelikli olarak Anadolu Lisesi, Fen Lisesi veya İmam Hatip Lisesi okuyan birinin aldığı temel dersler aynıdır. Zaten alan seçimi yapılana kadar tüm öğrenciler ortak dersleri görürler ardında sayısal, sözel, eşit ağırlık seçimine göre bazı dersler üzerine daha ayrıntılı eğitim görülür. Sayısal seçilen bir alanda psikoloji dersi olmazken sözel seçilen bir alanda da analitik geometri yoktur. İmam Hatip için ise bu temel derslerin yanı sıra ek olarak Tefsir,Fıkır,Hadis, Arapça gibi dersler gösterilmektedir.

Tüm bu liselerden belli bir eğitimi aldıktan sonra çıkan öğrenciler öss den önce kendi çalışmaları ve aldıkları bilgilere göre belli bir seviyededirler. Bu saatten sonra isteyen istediği bölümü seçmelidir.

Sayısal okuyan biri Öğretmenlik seçebildiği gibi İmam Hatipten çıkan biri de eğer hak ettiği puanı aldıysa hakkı neyse o bölümü seçmelidir.

Gelelim İmam Hatipli Hukuk okuyamaz mevzusuna; Herhangi bir hukuk fakültesinin sitesine girip baktığınızda ilk sene okutulan dersler: anayasa hukuku, kamu hukuku, ekonomi seçmeli dersler vs. ilerleyen senelerde ticaret hukuku, borçlar hukuku vs diye devam ediyor. Şimdi bunların hangisi hakkında anadolu liseli ve ya fen liseli eğitim alıyor? Dolayısıyla niye meslek liseli ve imam hatipli hukuk okuyamasın. Tartışılan konu başörtüsü meselesi ise o mesele yıllardır tartışılıyor ama o konu ile katsayıların kaldırılması konusu aynı konu değildir.

Son olarak ben aldığım mühendislik eğitiminde lisede ki bilgilerimden sadece temel matematik ve fizik bilgilerinde faydalandım sonuçta üniversiteye girecek kişi kendini ne kadar geliştirmeye çalışırsa başarısı o derece artar. İster imam hatipli olsun ister fen liseli. Hakeden istediği yere girsin.

Eski sistem şöyleydi, sen imam hatiplisin veya meslek liselisin bu bölüme giremezsin. Yeni sistem şöyle benim tüm liselerim eşit seviyededir kim daha iyi yapıyorsa o istediği yere girsin.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:39

Hayır madem 1 yıl çalışan hemen kazanıyor, sen çalış 1 yıl, sen geç adamı. Amaç ne anlamadım ki.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:42

Bunu cevapladım bir kaç kişi aynı soruyu sorunca tekrar yazmak durumunda kalıyorum. Lütfen mesajlarımı takip ederseniz benzer bi cevap verdim renktaş.
Yapılan bir hata var bende 14 yaşımı bitirdim Ea seçtim şimdi kafama vuruyorum. Son sene aklım başıma geldi telafi etmem mümkün değildi 2 yıllık açığı ve o sene derse girip dersleri anlamam çok zordu. Yaptığım bir hata vardı ve şu anda Say2 den 300 puan aldım sadece MAt yaparak.
Belki yazmışımdır. Matlarda 52 netim var 2 bölümde.
Geri kalan 3 bölümde 58 netim var sözellerde. Aslında sayısalcıydım. Bilinçsizlik ve mat ile bile aldığım puanla tercih yapsam puanım 0.3 le çarpılıyor bu sene. Mecbur Ea2 den gireceğim, ben de mağdurum.
Ama yapmış olduğum tercih hata idi ve bedeli ödüyorum.

Beni geçemiyor zaten geçmesinden değil ama bu sadece düz liseyle bizim okul arasındaki dengesizlikte değil. Mesela İzmir Fen Lisesi ile Ankara Fen Lisesi 1. sinin bilgisinin aynı olduğunu kim söyleyebilir. Ki bu arasında en az fark olan iki lisedir. Burada bile bir adaletsizlik varsa diğer liselerle aramızda ne kadar fark vardır kim bilir?

Mesele adaletsizlik yine.

Okul puanlarının hesaplanması çok çok ayrı bir konu ve başka bir sorun.
Bunun bu tartıştığımızla ilgisi yok. O ayrı bir sorun.

Bir Fen Lisesine giren kişinin Düz liseden farkı olması lazım yada Anadolu Lisesinin farkı olması lazım. Bu ayrı bir konu.
Konu katsayı.

Ömer SEVİNÇ
Artık gidicek ya biz ne olucaz??
Ben bu şartlar olsa kesinlikle Anadolu Lisesine gitmezdim...
Düz Liseler için ayrı bi durum söz konusu,DÜz Liseye gidenlerin iyi bi universiteye gitme hedefleri olabilir cunku okuldan puan alıyolar,,
Ama meslek Liselerinin olamaz okuldan puan alamıyorlar..
Şimdiye kadar meslek Lisesine gidipte Ben Hukuk okucam,Ben tıp okucam diyen gördün mü??
Goremezsin cnku full yapsa da gidemiyor..
Ama şimdiden sonra gitsin iyi güzel de bizim Anadolu Lisesi okuyanların magduriyeti nolcak??

E tamam işte artık orada da olacak tıp okumak isteyenler, hukuk okumak isteyenler. Burda yanlış ne var?

Anadolu lisesine gitme amacın iyi eğitim almak değil mi senin? Daha kaliteli okul, daha iyi bir eğitim. Bunu istemiyorsan gitme zaten..

Bekir
Sen öğretmen olmak isterken ek puan alamayınca ağlıyor muydun Anadolu Öğretmen Liselerine?
Ya ne aglıcam,Ogretmen olmak istesem zaten Ogretmen Lisesine giderdim..
Benim demek istedigim herkes kendi yolunda gidiyor,herkesin Liseye yazılırkn az cok amacı oluyor meslek Lisesine gidenlerin amacları ile benim amaclarım farklı...

Ne alakası var 1 yıl kısa bir zaman mı??
1 yıl dogru duzgun calısan herkes 330 u cok rahat gecebilir..

Avantajları neymiş,onlar meslek egitimi alıyolar universite kazanamasalar da ellerinde bi meslekleri var..
Ya bizim??
Bizim yerimize onlar yerleşince biz ne yapcaz??

Adem Erdoğan
Dediğimi cevaplamıyorsun kaçamak cevaplar veriyorsun Soruya soruyla cevap veriyorsun. Bana 1 sene geç doğmak mı suç yoksa 14-15 yaşındada olsa hata yapmak mı. Bir tarafta hata var diğer tarafta Allah vergisi.

Hata yapmışsa bunu dediğim gibi çok ağır ödüyordu bu kadar ağır ödememli, Cuzi bir ceza ile telafi edilmeli. II. bir sans daha verilmeli. Burda II.şans değil ödül veriyorsun bir anda hatanı affettik.
Nasıl bir sene geç doğanın suçu yoksa, önceki senelerde bu katsayı sistemi yüzünden istediği yere girememiş puanı yetsede 0.3 istediği yere sokamamış insanların da tek sucu erken doğmak mış?

Sistemleri değiştirmek birirlerini elbet ki mağdur ediyor.

Arkadaş ben 10 sene sonra doğduysam suçum ne.Şahsen ÖYS sistemiyle sınava girmek isterdim.
Belli bir hedefin varsa o hedefin peşinden koş bakma sağına soluna.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:44
Bunu cevapladım bir kaç kişi aynı soruyu sorunca tekrar yazmak durumunda kalıyorum. Lütfen mesajlarımı takip ederseniz benzer bi cevap verdim renktaş.
Yapılan bir hata var bende 14 yaşımı bitirdim Ea seçtim şimdi kafama vuruyorum. Son sene aklım başıma geldi telafi etmem mümkün değildi 2 yıllık açığı ve o sene derse girip dersleri anlamam çok zordu. Yaptığım bir hata vardı ve şu anda Say2 den 300 puan aldım sadece MAt yaparak.
Belki yazmışımdır. Matlarda 52 netim var 2 bölümde.
Geri kalan 3 bölümde 58 netim var sözellerde. Aslında sayısalcıydım. Bilinçsizlik ve mat ile bile aldığım puanla tercih yapsam puanım 0.3 le çarpılıyor bu sene. Mecbur Ea2 den gireceğim, ben de mağdurum.
Ama yapmış olduğum tercih hata idi ve bedeli ödüyorum.

E o zaman neden düzenlemenin karşısındasın? Keşke daha önceden yapılsaydı da sen de faydalanabilseydin. Keşke 28 Şubay kafalı adamlar zamanında bildiriler yayınlamasaydı, Anıtkabirlere yürümeseydi de sen istediğin bölüme girebilseydin. Haksız mıyım? Yazık değil mi sana?

Hüseyin İlkin
23.07.2009, 17:44
Anadolu lisesinde okuyup, düzenli çalışan biri, yine iyi bir bölüme gider. Senin avantajın bu okulda aldığın altyapı olacak, derslere daha bir hakim olacaksın.

Bence de doğrusu oldu şimdi. Eğer, çalışıp, iyi bir yeri kazanacaksa, imam hatip veya meslek lisesindeki arkadaşlara benim diyeceğim, tebrikler olur. Demek ki hak etmiştir. Anadolu lisesinde dört sene eğitim almış birini, "çalışarak" geçecek sonuçta.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:45
Ya ne aglıcam,Ogretmen olmak istesem zaten Ogretmen Lisesine giderdim..
Benim demek istedigim herkes kendi yolunda gidiyor,herkesin Liseye yazılırkn az cok amacı oluyor meslek Lisesine gidenlerin amacları ile benim amaclarım farklı...

İmam olmak istiyorsan da İmam-Hatip'e git o zaman. Düz lisede okuyup ek puan bekleme.

Bekir
23.07.2009, 17:45
E tamam işte artık orada da olacak tıp okumak isteyenler, hukuk okumak isteyenler. Burda yanlış ne var?

Anadolu lisesine gitme amacın iyi eğitim almak değil mi senin? Daha kaliteli okul, daha iyi bir eğitim. Bunu istemiyorsan gitme zaten..
İyi egitim ha güldürmeyin adamı...
Ben 4 sene Anadolu Lisesi okudum iyi egitimle alakası oldugunu dusunmuyorum..
Anadolu Lisesine gitme amacım iyi bi universiteye gidebilmek idi...

İlk sorun da ise yanlış olan bir şey yok bundan sonra herkes meslek lisesine gider,imamhatipe gider yeni bi düzen oluşur..
Ama biz ne olucaz??
Bosuna mı calıstık Anadolu Lisesine gitmek için,Bosuna mı 4 sene sınıf gecmek için zorlandık??

Mesut AKYILDIZ
23.07.2009, 17:46
Arkadaşlar zaten gerek meslek liseliler gerekse imam hatipliler aldıkları eğitim gereği yeni sistemde de sınavda düz liseliler kadar sınav içeriğine vakıf değiller, bu zaten bir dezavantaj sağlıyor onlara aradaki mesafeyi de kapatmak tamamen onların çabalarına bırakılsın tamamen imkansız olmasın eski sistemdeki gibi.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:47

İlk sorun da ise yanlış olan bir şey yok bundan sonra herkes meslek lisesine gider,imamhatipe gider yeni bi düzen oluşur..
Ama biz ne olucaz??
Bosuna mı calıstık Anadolu Lisesine gitmek için,Bosuna mı 4 sene sınıf gecmek için zorlandık??

Merak etme arkadaşım o konuda rahat ol ki herkes ilk önce fen liselerine sonra da anadolu liselerine gitmek ister bu her zaman böyledir.Sen istemesen ailen seni oralara göndermek için çabalar..;)

İyi eğitim konusuna gelince eğitimin kalitesini okuldaki öğrenciler belirler.Öğretmen her yerde aynı meb'in öğretmeni.

DKaraduman
23.07.2009, 17:49
Okul puanlarının hesaplanması çok çok ayrı bir konu ve başka bir sorun.
Bunun bu tartıştığımızla ilgisi yok. O ayrı bir sorun.

Bir Fen Lisesine giren kişinin Düz liseden farkı olması lazım yada Anadolu Lisesinin farkı olması lazım. Bu ayrı bir konu.
Konu katsayı.

Bu ayrı bir konu da bu konuyu açınca sen atladın ortaya. Eğer cevap veremeyeceksen konuyu kapatma yerine tamam haklısın diyebilirdin. Neyse bu da ayrı bir konu. Konu katsayı.

Bekir
23.07.2009, 17:50
Merak etme arkadaşım o konuda rahat ol ki herkes ilk önce fen liselerine sonra da anadolu liselerine gitmek isterler bu her zaman böyledir.Sen istemesen ailen seni oralara göndermek için çabalar..;)
Neden istesinlerki...
Ben Meslek Lisesinde 4 sene rahat rahat sınıfı geçerim...
Son sene giderim bi dershaneye istedigim universiteyi kazanırım,kazanamazsam da ogrendigim meslek yanıma kazanc olur..
Bence bundan sonraki en iyi mantalite bu olur,

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 17:50
Zamanında var olan Yabancı dil ağırlıklı liseden mezun ve üni.yi bu yıl bitirmiş biri olarak alınan kararı gayet doğru buluyorum. Herkesin görüşüne saygı duyarak bir kaç söz edeyim.

Öncelikli olarak Anadolu Lisesi, Fen Lisesi veya İmam Hatip Lisesi okuyan birinin aldığı temel dersler aynıdır. Zaten alan seçimi yapılana kadar tüm öğrenciler ortak dersleri görürler ardında sayısal, sözel, eşit ağırlık seçimine göre bazı dersler üzerine daha ayrıntılı eğitim görülür. Sayısal seçilen bir alanda psikoloji dersi olmazken sözel seçilen bir alanda da analitik geometri yoktur. İmam Hatip için ise bu temel derslerin yanı sıra ek olarak Tefsir,Fıkır,Hadis, Arapça gibi dersler gösterilmektedir.

Tüm bu liselerden belli bir eğitimi aldıktan sonra çıkan öğrenciler öss den önce kendi çalışmaları ve aldıkları bilgilere göre belli bir seviyededirler. Bu saatten sonra isteyen istediği bölümü seçmelidir.

Sayısal okuyan biri Öğretmenlik seçebildiği gibi İmam Hatipten çıkan biri de eğer hak ettiği puanı aldıysa hakkı neyse o bölümü seçmelidir.

Gelelim İmam Hatipli Hukuk okuyamaz mevzusuna; Herhangi bir hukuk fakültesinin sitesine girip baktığınızda ilk sene okutulan dersler: anayasa hukuku, kamu hukuku, ekonomi seçmeli dersler vs. ilerleyen senelerde ticaret hukuku, borçlar hukuku vs diye devam ediyor. Şimdi bunların hangisi hakkında anadolu liseli ve ya fen liseli eğitim alıyor? Dolayısıyla niye meslek liseli ve imam hatipli hukuk okuyamasın. Tartışılan konu başörtüsü meselesi ise o mesele yıllardır tartışılıyor ama o konu ile katsayıların kaldırılması konusu aynı konu değildir.

Son olarak ben aldığım mühendislik eğitiminde lisede ki bilgilerimden sadece temel matematik ve fizik bilgilerinde faydalandım sonuçta üniversiteye girecek kişi kendini ne kadar geliştirmeye çalışırsa başarısı o derece artar. İster imam hatipli olsun ister fen liseli. Hakeden istediği yere girsin.

Eski sistem şöyleydi, sen imam hatiplisin veya meslek liselisin bu bölüme giremezsin. Yeni sistem şöyle benim tüm liselerim eşit seviyededir kim daha iyi yapıyorsa o istediği yere girsin.

Tüm liseler eşitse SBS yi kaldırın niye 12-13-14 yaşında çocukları sınava sokuyorsunuz. Kaldırın hepsi eşit madem. Oks için eşşek gibi kasan cocuklardık biz. Enayimiydik niye kastık Anadolu Lisesine girdik. Bir farkımız olmayacaktı da niye böyle birşey yaptık. Yatsaydık aşşağı Lisede aynı dersleri görecektik madem. Anadolu Lisesine gitmişim ne avantjım var Eğitim kalitesi mi hangi kalite!

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:51

Arkadaş iyi üniversiteye nasıl gideceksin Anadolu lisesinden? İyi bir eğitim alarak. Anadolu lisesi zaten iyi bir eğitim verdiği, dersleri zor olduğu için iyi üniversiteye gidiyorsun. Gözünü karartmışsın, ne dediğini niye dediğini bildiğini sanmıyorum..

DKaraduman
23.07.2009, 17:52
Tüm liseler eşitse SBS yi kaldırın niye 12-13-14 yaşında çocukları sınava sokuyorsunuz. Kaldırın hepsi eşit madem. Oks için eşşek gibi kasan cocuklardık biz. Enayimiydik niye kastık Anadolu Lisesine girdik. Bir farkımız olmayacaktı da niye böyle birşey yaptık. Yatsaydık aşşağı Lisede aynı dersleri görecektik madem. Anadolu Lisesine gitmişim ne avantjım var Eğitim kalitesi mi hangi kalite!

Szi tamamen son sene çalışmaya yoğunlaşmışsınız. Sizin ortaokuldaki o çalışmalarınız lisede altyapı olarak işinize yarayacak. Bir şey bilmeden gidin bakayım liseye ne öğrenebiliyorsunuz.

Bekir
23.07.2009, 17:53
Arkadaş iyi üniversiteye nasıl gideceksin Anadolu lisesinden? İyi bir eğitim alarak. Anadolu lisesi zaten iyi bir eğitim verdiği, dersleri zor olduğu için iyi üniversiteye gidiyorsun. Gözünü karartmışsın, ne dediğini niye dediğini bildiğini sanmıyorum..
Sen mi 4 sene Anadolu Lisesi okudun Ben mi??
Ne dedigimi gayet iyi bilyorum,gidelim bizim liseye mezunlara soralım bakalım 1 tane iyi egitim aldık diyen cıkıcak mı??
İyi egitim kagıt uzerinde iyi..
Anadolu Lisesinde iyi egitim oldugunu nerden cıkarıyorsun??

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:54

Ben Fen Lisesine Ordu ili 9.su olarak girdim. Ama Fen lisesinden mezun olduğumda değil derece yapmak okulda bile 60. sıralardaydım.

Anadolu lisesine girmek sana sadece çevre farkı verir. Etrafında çalışkan insanlar olunca sen de çalışırsın. Yoksa iyi eğitim, iyi hocalar değil. İyi eğitim demek iyi bir ortam demektir.

OKS kalksın zaten. O konuda haklısın. 12-13 yaşındaki bebeler dersaneye gidiyor yahu. Yazıktır günahtır.

Bekir
23.07.2009, 17:55
Boşuna anlatıyoz burda..
Baksana millet Anadolu lisesini Dershane duzeninde egitim veriyor sanıyor..
Ama ben burada Geometri hocalarımın 1 tanesi sagır 1 tanesi otistikti desem kimse inanmaz...
Herkes kendi dogrusunu biliyor...

Mesut AKYILDIZ
23.07.2009, 17:55
Birde şöyle bir durum var bir insan 13-14 gibi küçük sayılabilecek yaşlarda veya ailesi tarafından dayatıldığı için bulunmuş olduğu bir tercihten dolayı önündeki 50-60 sene senin mesleğin bu diye dayatmak ne kadar mantıklı. Bu kişide daha sağlıklı düşünebildiğinde kendisi için hangi mesleğin uygun olduğunu düşünüyorsa o mesleğe girebilmesinin önünün de tamamen kapatılması da çok yanlış. Burda kişinin kendisi için en uygun mesleği seçme yaşı 13-14 ten ziyade daha sağlıklı düşünebileceği 17-18 yaşına çekilmiş oldu kısaca.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 17:57
Sen mi 4 sene Anadolu Lisesi okudun Ben mi??
Ne dedigimi gayet iyi bilyorum,gidelim bizim liseye mezunlara soralım bakalım 1 tane iyi egitim aldık diyen cıkıcak mı??
İyi egitim kagıt uzerinde iyi..
Anadolu Lisesinde iyi egitim oldugunu nerden cıkarıyorsun??

Sana verdiğim son cevabın son cümlesi yeterince doyurucu idi bence..

Emirhan Makul
Birde şöyle bir durum var bir insan 13-14 gibi küçük sayılabilecek yaşlarda veya ailesi tarafından dayatıldığı için bulunmuş olduğu bir tercihten dolayı önündeki 50-60 sene senin mesleğin bu diye dayatmak ne kadar mantıklı. Bu kişide daha sağlıklı düşünebildiğinde kendisi için hangi mesleğin uygun olduğunu düşünüyorsa o mesleğe girebilmesinin önünün de tamamen kapatılması da çok yanlış. Burda kişinin kendisi için en uygun mesleği seçme yaşı 13-14 ten ziyade daha sağlıklı düşünebileceği 17-18 yaşına çekilmiş oldu kısaca.

Olaya bakılacak tek açı budur bence.

Sefa Murat Dokuz
Bu ayrı bir konu da bu konuyu açınca sen atladın ortaya. Eğer cevap veremeyeceksen konuyu kapatma yerine tamam haklısın diyebilirdin. Neyse bu da ayrı bir konu. Konu katsayı.

Nereye atladım, Zaten burda katsayıyı tartşıyoruz. Dediğin doğru.
Düz lisede bir insanın 80 alırken Anadolu hele Fen Lisesindeki öğrencilerin 75 civarlarda puanlar alması haksızlık. Derslerin zorluğu dışında. Fen ve Anadolu liselerinde yapılan sıralamalardaki öğrenci kalitesi Düz lisedeki ile bir mi.
Zaten bu Öss sonuçlarında yansıyor. Fen Liseleri en başarılı sonra Anadolu Liseleri vs... devam ediyor.
Ya Fen Liselerinde aralık kısıtlanmalı, Yada daha fazla puan almalılar. Bu insanlar Sbs sınavlarında Türkiye'de ilk 1000'e sadece eğitim için girmemeli sonuçta Eğitim için giriyor ama oda yeterli görmüyor ki dersaneye gidiyor.
Eğitim kalitesi hikaye.

Szi tamamen son sene çalışmaya yoğunlaşmışsınız. Sizin ortaokuldaki o çalışmalarınız lisede altyapı olarak işinize yarayacak. Bir şey bilmeden gidin bakayım liseye ne öğrenebiliyorsunuz.

Yahu allah aşkına AOBP kalkarsa?
Takdir alan, Takdiri sadece duvara asmak için mi alacak. Takdir almamış olup da Öss de çok iyi puan yapan yokmu. Lise 2 de sınıfta kalmaktan kurtardığımız arkadaş Öss de Ea2 de 270 yaptı okul puanı 72 olduğundan epey bi kişinin gerisine düştü. Ama adam hak ettim diyor. Ben Öss ye çalıştım okula değil diyor. Okul ile Öss çok farklı şeyler mi diye akla geliyor o zmn?
Bu sefer de Eğitim tartışması işin içine girer?
Adama diyemiyorsun hadi ordan Öss ye çalışsan okuladada başarılı olursun diye adam 270 almış, okul dersleri de iyi değildi.
AOBP etkisi artarsa, okullarda eğitim kalitesi de artar. Öğrencilerin derslere verdiği önemde.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 17:58
Ben Fen Lisesine Ordu ili 9.su olarak girdim. Ama Fen lisesinden mezun olduğumda değil derece yapmak okulda bile 60. sıralardaydım.

Anadolu lisesine girmek sana sadece çevre farkı verir. Etrafında çalışkan insanlar olunca sen de çalışırsın. Yoksa iyi eğitim, iyi hocalar değil. İyi eğitim demek iyi bir ortam demektir.

OKS kalksın zaten. O konuda haklısın. 12-13 yaşındaki bebeler dersaneye gidiyor yahu. Yazıktır günahtır.

Budur.....

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 18:00

Güzel bir özet olmuş tebrikler;)

DKaraduman
23.07.2009, 18:01
Nereye atladım, Zaten burda katsayıyı tartşıyoruz. Dediğin doğru.
Düz lisede bir insanın 80 alırken Anadolu hele Fen Lisesindeki öğrencilerin 75 civarlarda puanlar alması haksızlık. Derslerin zorluğu dışında. Fen ve Anadolu liselerinde yapılan sıralamalardaki öğrenci kalitesi Düz lisedeki ile bir mi.
Zaten bu Öss sonuçlarında yansıyor. Fen Liseleri en başarılı sonra Anadolu Liseleri vs... devam ediyor.
Ya Fen Liselerinde aralık kısıtlanmalı, Yada daha fazla puan almalılar. Bu insanlar Sbs sınavlarında Türkiye'de ilk 1000'e sadece eğitim için girmemeli sonuçta Eğitim için giriyor ama oda yeterli görmüyor ki dersaneye gidiyor.
Eğitim kalitesi hikaye.

Fen liselerinde aralık kısıtlı zaten bizim en düşük alanımız 73 aldı. Ama bu da diğer liselere karşı bir adaletsizlik oluyor. Yani işin içinde okul puanı olduğu sürece her türlü ortada bir adaletsizlik var oluyor.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 18:01
13-14 yaşındaki bir çocuk kimi ailelere göre de diğer insanlara hava atmak için bir yarış atıdır geleceğini düşünmek bir yana.

agahozlu
23.07.2009, 18:02

Cevabını kendiniz vermişsiniz. Elbette liseler arası kalite farkı yok demek haksızlık olur ama üç aşağı beş yukarı aynı kalitede. Kat sayı yanlışlığının ortadan kalkması sistemdeki diğer yanlışlıkları ortaya çıkardı örnek verdiğiniz Sbs sınavı. Lisede aynı derslerin gösterilmesi bizim elimizde değil işte sen lisenin son 2-3 senesi alan seçimi yaparsan olacak olan bunlardır.

Bekir
23.07.2009, 18:03
Buna sonuna kadar katılıyorum,yapılan uygulama da dogru bi uygulama olabilir..
Ama ortada Anadolu Lisesi mezunları ve Anadolu Lisesi ogrencilerine yapılmıs bi haksızlık var,karar suan alınıp en azından 4 sene daha eski sistem ile devam edilmeliydi...

DKaraduman
23.07.2009, 18:04
Bana kalırsa OKS'de kalkmamalı. Çünkü başka türlü doğru dürüst bir sıralama yapmak olanaksız. İllaki liselere gidecek bu insanlar. Eğer karne ile sıralama yapılabilir diyorsanız gülerim sadece. Kim kime nasıl not veriyor belli değil. Ama 3 sene peşpeşe sınav yapmak da ayrı bir gariplik. Eski sistem OKS olarak uygundu bana kalırsa.

Mesut AKYILDIZ
23.07.2009, 18:05
Olaya bakılacak tek açı budur bence.

Olaya hangi açıdan bakarsanız eski sistemin akılla mantıkla bağdaşır bir tarafı yok ama siz görmek istermisiniz bilemem ayrıca bu tip konular siyasi eksene çok kolay çekilebildiği için size veya bir başkasına forum sayfalarından cevap vermeyeceğim ama özel mesaj yoluyla gayet medeni bir şekilde tartışma yolu her zaman açıktır...

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:06

Yapmayın arkadaşlar, Etrafındakiler çalışırsa sende çalışırsın diye Anadolu Lisesine girilmemeli.Bunun için çalışılmaz.Yani fark böyle psikolojik şeyler olmamalı elle tutulur bişey olmayacaksa gerçekten adil olmaz.
Ortam tabiki önemli, etrafındakiler de sende seçme öğrencilersin ancak siz kendi içinde sıralanırken.
Oks de falan senden 100 puan az almış bir düz lise öğrencisi de kendi arasında sıralanıyor. O 100 puan az almış kişilerden biri o sıralamada 1.olup sen bu seçme öğrenciler arasında 40-50. olunca senden çok daha iyi puan alıyor. Bu asla adil olamaz.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 18:08
Bana kalırsa OKS'de kalkmamalı. Çünkü başka türlü doğru dürüst bir sıralama yapmak olanaksız. İllaki liselere gidecek bu insanlar. Eğer karne ile sıralama yapılabilir diyorsanız gülerim sadece. Kim kime nasıl not veriyor belli değil. Ama 3 sene peşpeşe sınav yapmak da ayrı bir gariplik. Eski sistem OKS olarak uygundu bana kalırsa.

Doğukan bu sınav olayı genç öğrencileri birşeyler öğrenmekten tamamen uzaklaştırıyor. Bir çözüm bulmamız şart. Son zamanlarda yurtdışındaki sistemleri araştırıyorum biraz. Bir sonuca varırsam yazarım buraya. Ama tek bir sınava girerek tercih yapmak yanlış bence. Dediğin gibi 3 sınava girmek 3 kat daha öküzlük. Hüseyin Çelik'in bize armağan ettiği 2 kazıktan biri oldu bu OKS sistemi. Diğerini de yazayım, yeni müfredatla bitişik el yazısına geçilmesi;)

Adem Erdoğan
23.07.2009, 18:09
Şimdikiler yine iyi OKS falan, biz 11 yaşında girmiştik Anadolu Lisesi sınavına.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:09
Boşuna anlatıyoz burda..
Baksana millet Anadolu lisesini Dershane duzeninde egitim veriyor sanıyor..
Ama ben burada Geometri hocalarımın 1 tanesi sagır 1 tanesi otistikti desem kimse inanmaz...
Herkes kendi dogrusunu biliyor...
:alkış::alkış:
Benm okulum 2008 de Türkiye 17. İzmir 4. oldu Anadolu Lisesi olarak başarıda.
Okulda Türkçe bilmeyen Mardinli bir Malatyalı Matematik öğretmenimin olduğunu, 1 sene boyunca okula uğramayan yerine kimsenn de atanmadığı bir sene dersin boş geçtiği bir edebiyat dersimin olduğuna kimse inanmaz.

Fen liselerinde aralık kısıtlı zaten bizim en düşük alanımız 73 aldı. Ama bu da diğer liselere karşı bir adaletsizlik oluyor. Yani işin içinde okul puanı olduğu sürece her türlü ortada bir adaletsizlik var oluyor.
Kısıtlı olduğunu biliyorum tabiki benim demek istediğim bunun daha da kısıtlanması. o 73 alan bile Öss de Düz Lisenn 80 liğini katlıyor buda adaletsizliğin kanıtı zaten.
Yani Fen Lisesi 1.90 , Anadolu Lisesi 1.85, Düz Lise 80 olabilir.Yani bu sadece sıradan bir fikir bu konuda neler bulunur neler.
Düzeni adil yapmak istiyorsan yaparsın.
Bu cocuklar buraya sadece psikolojik etmenler yüzünden çevre farkı elit cocuklarla elit okullarda yetişiyor diye okumamalı. Başarılarının karşılığını küçük de olsa avantajla kazanmalı.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 18:11
Yapmayın arkadaşlar, Etrafındakiler çalışırsa sende çalışırsın diye Anadolu Lisesine girilmemeli.Bunun için çalışılmaz.Yani fark böyle psikolojik şeyler olmamalı elle tutulur bişey olmayacaksa gerçekten adil olmaz.
Ortam tabiki önemli, etrafındakiler de sende seçme öğrencilersin ancak siz kendi içinde sıralanırken.
Oks de falan senden 100 puan az almış bir düz lise öğrencisi de kendi arasında sıralanıyor. O 100 puan az almış kişilerden biri o sıralamada 1.olup sen bu seçme öğrenciler arasında 40-50. olunca senden çok daha iyi puan alıyor. Bu asla adil olamaz.

E düz lise ile anadolu lisesi arasındaki fark nedir peki kaka?(İsmini söylersen daha iyi olur bence:))

Öğretmenler aynı. Düz lisede çalışan bir öğretmen tayin istediği takdirde ertesi sene Anadolu lisesinde çalışabilir yani. Oturulan sıralarda değil ya bu keramet:)

ekleme: bir sonraki mesajında kendin de yazmışsın hatta "verilen" eğitimin bir farkı yok diye.

DKaraduman
23.07.2009, 18:12
Doğukan bu sınav olayı genç öğrencileri birşeyler öğrenmekten tamamen uzaklaştırıyor. Bir çözüm bulmamız şart. Son zamanlarda yurtdışındaki sistemleri araştırıyorum biraz. Bir sonuca varırsam yazarım buraya. Ama tek bir sınava girerek tercih yapmak yanlış bence. Dediğin gibi 3 sınava girmek 3 kat daha öküzlük. Hüseyin Çelik'in bize armağan ettiği 2 kazıktan biri oldu bu OKS sistemi. Diğerini de yazayım, yeni müfredatla bitişik el yazısına geçilmesi;)

Valla başka çözüm varsa tabi ki olabilir ama benim aklıma gelmediği için öyle. Bu el yazısı olayını duyunca ben de çok şaşırmıştım. Gerçekten inanılmaz saçma bir olay. Acıyorum çocuklara. :(

Adem Erdoğan
23.07.2009, 18:12
Okulda Türkçe bilmeyen Mardinli bir Malatyalı Matematik öğretmenimin olduğunu, 1 sene boyunca okula uğramayan yerine kimsenn de atanmadığı bir sene dersin boş geçtiği bir edebiyat dersimin olduğuna kimse inanmaz.

İzmir'de Anadolu Lisesinde Türkçe bilmeyen öğretmen.Garip.

Bekir
23.07.2009, 18:15
Bizim okulda ise İstanbulun en iyi 4. egitim veren Anadolu Lisesi oldugunu müdürümüz bizzat soyledi ve bütün okul alkıslamak yerine kahkaha attı..
Biz ve en iyi 4. egitim...
Kamu kuruluslarında Özürlü 1 kişi calıstırma zorunlulugu vardı ya hani biz ciddi ciddi bütün Eyupteki kamu kuruluslarının Özürlü kadrosunu bizim okula yolladıklarını düşünüyoduk,
Yahu sagır hoca mı olur*?
Sonra en iyi 4. egitim pehh...
En iyi 4 biz isek digerlerini düşünmek iç açıcı degildir herhalde..

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 18:16
Valla başka çözüm varsa tabi ki olabilir ama benim aklıma gelmediği için öyle. Bu el yazısı olayını duyunca ben de çok şaşırmıştım. Gerçekten inanılmaz saçma bir olay. Acıyorum çocuklara. :(

Bizim yazdığımız normal yazıyı okuyamıyorlarmış şuanda. Neden böyle birşeye gereksinim duyuldu tek bir kişi izah edemez bana. İnsana rahat batar ya öyle birşey işte. Dünyayla iletişimde, halk içindeki iletişimde ciddi sıkıntılar yaratacak bir hamle. Bunun sonuçlarını görmedik daha. Hele bir büyüsün bu çocuklar o zaman göreceğiz ne kadar saçma bir değişiklik olduğunu.

Neymiş? Daha güzel görünüyormuş. Yesinler..

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:17
E düz lise ile anadolu lisesi arasındaki fark nedir peki kaka?(İsmini söylersen daha iyi olur bence:))

Öğretmenler aynı. Düz lisede çalışan bir öğretmen tayin istediği takdirde ertesi sene Anadolu lisesinde çalışabilir yani. Oturulan sıralarda değil ya bu keramet:)

ekleme: bir sonraki mesajında kendin de yazmışsın hatta "verilen" eğitimin bir farkı yok diye.

Bir fark yoksa kaldırın bu sistemi, başarılıda başrısızda bir arada okusun ayırmayın Düz bilmemne diye Liseleri. Başarı seviyesi yapıyorsanız. Sınav stresi yapıp ufacıkken cocukları böyle bir sınav olmasa gidip topunu oynıcakken kitaplara kitlyorsanız karşılığını verin. Başarılı olanlar dediğim gibi Fen Liselerinin Öss de Anadolu Liselerinin de onlardan biraz daha az bir avantajı olması şart.
Yoksa kaldırın tüm Liseleri Meb'in eğitimi altında birleştirin tek tip olsun.
Sınavda başarılı olmanın tek avantajı pskikolojik olmamalı. Önceden 1 sene şimdi 3 sene boyunca cocuklar en güzel yıllarını oyunlarına değil test kitaplarına bakarak harcıyor.

Ömer SEVİNÇ
23.07.2009, 18:19
Bir fark yoksa kaldırın bu sistemi, başarılıda başrısızda bir arada okusun ayırmayın Düz bilmemne diye Liseleri. Başarı seviyesi yapıyorsanız. Sınav stresi yapıp ufacıkken cocukları böyle bir sınav olmasa gidip topunu oynıcakken kitaplara kitlyorsanız karşılığını verin. Başarılı olanlar dediğim gibi Fen Liselerinin Öss de Anadolu Liselerinin de onlardan biraz daha az bir avantajı olması şart.
Yoksa kaldırın tüm Liseleri Meb'in eğitimi altında birleştirin tek tip olsun.
Sınavda başarılı olmanın tek avantajı pskikolojik olmamalı. Önceden 1 sene şimdi 3 sene boyunca cocuklar en güzel yıllarını oyunlarına değil test kitaplarına bakarak harcıyor.

Ben de kaldıralım, değiştirelim bu sistemi diyorum işte. Hele bir omuz verin bana da bozalım şu ezberleri.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 18:21
Kaka61 senin dediğini istiyor zaten herkes, pat diye olacak birşey değil o.
Senin üniversitelerin doğru düzgün eğitim vermiyor kaldı liseler.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:28
İsmim Sefa,
Herkes benim dediğimi istiyorda bu yeni yapılmak olunanlar. Buna doğru değil tam aksi yönde oluyor.Pat diye olmıcak da bugune kadar bu yönde 1 değil yarım adım atılmadı. 5 senede bir değişen sistemler, Eğitim sistemini, oyuncak sanıyorlar.Sürekli yeni sistemlere uyum sağlamak vs.
Okulların AOBP'lerini düşürmek buna en güzel örnek.Tam tersi okul puanlarına bir çeki düzen verip.
Okullardaki eğitimin daha verimli olması ve gerçek eğitimin okullarda verilmesi sağlanması lazım.
Türk Eğitim sistemini kemiren bu özel dersaneler işin içinden bir an önce kaldıırlmalı.
Ancak işte burda iş siyasi ye dönüyor. Bu yönde yapılacak adımlar. Dersanelerin sonu olacak çalışmalar bu dersanelerde çalışan öğretmenlerin coğunun işsiz kalması ve 3-4 milyon işsizler ordusunun çığ gibi büyümesine neden olacak. Bunu da cesaretli, oyu değil Eğitimi geleceği düşünen birisi yapabilir. Dersanelerin önünü kesecek adımlar atılır. Eğitim tek okula kalınca Liseler bugun verdiği eğitimin 2 kat daha iyisini verir. Bir öğrenci aman yarın dersanede dinlerim diyemez. Devlet babanın okulunu eli kolu bağlı dinler. Gerçek eşitlik böyle olur. Dersaneye gidip gidemeyen zaten asıl eşitsizlik. Katsayı,okul puanları zaten hallolabilecek şeyler.

Muhammed
23.07.2009, 18:34
Çok doğru tercih katsayı kalkması. Sefa yazdıklarını 3 sayfa okudum bir mantık erdiremedim. Neymiş çok çalışmışsın oks ye. Ne güzel ödülünü anadoluda okuyarak almışsın işte. Düz lisede okuman mı gerekir anadolunun değerini anlamak için. Hemde imam hatipteki 1 yıl çalışan adam geçermiş seni. Geçmiyecek arkadaş sende çalış sınav bir yarış çalışan dikkatli olan kazanır.

Emirhan Makul
23.07.2009, 18:36
Oh Beeeeeeeeee....

http://4.bp.blogspot.com/_ySY4VSmjFm8/SKJ5gnvVZxI/AAAAAAAAAPE/gAuTOgxjtNs/s400/meslek+lisesi.JPG

Muhammed
23.07.2009, 18:41
Size en büyük mantıksızlığı söyleyeyim hak vereceksiniz. Ben Dil bölümündeyim. Öss ve Yds olmak üzere 2 sınava girerek İngilizce ile ilgili bölümlere giriyoruz. Ama ne hikmetse öss de ne yaptığımız yds den daha önemli. Mesela ben yds de 94 doğru yaptım. Mersin İngilizce Öğretmenliğine gidicem. Ama yds den 90 yapan birisi öss de iyi yaptığı için İstanbul Üniversitesi mütercim tercümanlığa gidebiliyor. O da ingilizce ile ilgili bölüm ama ingilizcede benden daha düşük yaptığı halde toplam puanı benden yüksek. Bu arada okul puanı tam bir saçmalık. Okul puanı iyi olan arkadaşlarımız bu zekiliklerini sınavlardada göstersinler herkes eşit olsun. Benim okul puanım 72 idi. ilk 1000 de olmam gerekirken 1772. oldu bu yüzden.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:41
Ben değilim ben bitirdim,
Alan dışı kaysayısı mağdurlarından da oldum. Ama benim dediğim, Kendi mesleklerinde zaten avantajları var alan dışı yaparken katsayılarını 0 yapmak diğerleri için adil değil benim gözümde.
Olay ben değilim, öyle bir yazmışsın ki burda kendini düşünen biri gibi konuştum daha önce sanki.
Bu kişiler Alan Dışı Tercih yapınca, Normalde oralara yerleşecek olan kişilerin bir kısmı yerleşememiş olacak. Kendi girebileceği bir yere alakasız Alandan biri gelip konacak. Hemde hiç bir ceza falan yemeden. 0.3 çok ağır bir uygulamaydı bana göre. Ama bunu tamamen ortadan kaldırmak, Anadolu ve Düz Liselerinin şanslarını sınırlıyor. Özellikle Düz liselerin şanslarını kısıtlıyor.
Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi İsimleri belli bak. Bunlardan kalkıp birileri Hukuk vs girerse 1 kişi dahi girse 1 tane anadolu liselerinden az girecek. O ne yapsın oda gidip İ.Hatipin gireceği yere mi girsin?

Size en büyük mantıksızlığı söyleyeyim hak vereceksiniz. Ben Dil bölümündeyim. Öss ve Yds olmak üzere 2 sınava girerek İngilizce ile ilgili bölümlere giriyoruz. Ama ne hikmetse öss de ne yaptığımız yds den daha önemli. Mesela ben yds de 94 doğru yaptım. Mersin İngilizce Öğretmenliğine gidicem. Ama yds den 90 yapan birisi öss de iyi yaptığı için İstanbul Üniversitesi mütercim tercümanlığa gidebiliyor. O da ingilizce ile ilgili bölüm ama ingilizcede benden daha düşük yaptığı halde toplam puanı benden yüksek. Bu arada okul puanı tam bir saçmalık. Okul puanı iyi olan arkadaşlarımız bu zekiliklerini sınavlardada göstersinler herkes eşit olsun. Benim okul puanım 72 idi. ilk 1000 de olmam gerekirken 1772. oldu bu yüzden.

Sadece bumu şu Öğretmen Atamalarında Fizik öğretmenine Tarih sorusu çözdürme, Matematik öğretmenine Coğrafya sorusu çözdürme gibi kendi alanlarında bir Türlü başarılı olup istenilen ataması yapılmayan kadroların alan dışı sorular çözdürülüp bu yolla atanması sağlandı. Bu da benim okuluma yaklaşık 10 tane benden dahi daha beceriksiz sayısal hocasının gelmesini sağladı.

Muhammed
23.07.2009, 18:44
Ben değilim ben bitirdim,
Alan dışı kaysayısı mağdurlarından da oldum. Ama benim dediğim, Kendi mesleklerinde zaten avantajları var alan dışı yaparken katsayılarını 0 yapmak diğerleri için adil değil benim gözümde.
Olay ben değilim, öyle bir yazmışsın ki burda kendini düşünen biri gibi konuştum daha önce sanki.
Bu kişiler Alan Dışı Tercih yapınca, Normalde oralara yerleşecek olan kişilerin bir kısmı yerleşememiş olacak. Kendi girebileceği bir yere alakasız Alandan biri gelip konacak. Hemde hiç bir ceza falan yemeden. 0.3 çok ağır bir uygulamaydı bana göre. Ama bunu tamamen ortadan kaldırmak, Anadolu ve Düz Liselerinin şanslarını sınırlıyor. Özellikle Düz liselerin şanslarını kısıtlıyor.
Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi İsimleri belli bak. Bunlardan kalkıp birileri Hukuk vs girerse 1 kişi dahi girse 1 tane anadolu liselerinden az girecek. O ne yapsın oda gidip İ.Hatipin gireceği yere mi girsin?

İstiyorsa girsin.

Adem Erdoğan
23.07.2009, 18:44
Kaka61 imam hatipli meslek liseli de bu ülkenin çocuğu.Kim çalışıp hakettiyse o girsin.

O iki liseyi gelip amerikalılar ermeniler kurmadı.Saint josephlerin robert kolejlilerin ne kadar hakkı varsa onlarında hakkı olmalı.

Ayrıca eğitim kalitesi demişken, özel liselerdeki eğitim kalitesi ve imkanlar çoğu devlet okulunda yoktur.
Özel lise mezunları nereleri kazanıyor yada kazanabiliyolarmı bunu da düşün.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 18:50
İstiyorsa girsin.

Oraya değilde kendi alanına girmek istiyor ama dolmuş?
Bunu öğrencinn başarısızlığı olarak mı görüyorsun.Ben şayet görmüyorum.
İmam Hatip okuyorsan Alanında tercih yap. Yapmıyorsan 0.3 değil 0.6 gibi birşeyle çarp. Tamamen kaldırmak eşitlik değil, Tüm Liselere eşit diyemezsin Eşit diyorsan hepsini kaldır. Tek tip lise yap.
Aynı şekilde Bir sayısal öğrencisinin matları fullediği anda ea2 den 330 civarı bir puan aldığını düşünürsek kafasına yatıp Hukuk Seçtiğinde Ea dan normalde oraya girebilecek birisi giremeyecek. Bu kadar kolay olmamalı. Evet böyle birşey olmalı. Bir seçimle tamam seçemezsin diktası olmamalı. Ama küçük bir düşüş olmalı puanda.
Ben bu durumu sadece çalışanın kazandığı olarak göremiyorum.Zaten kendi alanında girişte avantajı var. Diğerinde de herkesle eşit olması bunları normal öss ye gireceklerden avantajlı kılıyor.
Sistemlerdeki hataların hepsi birbirine bağlı. Değiştirilecek bir sürü şey var.
Deve ye boynun eğri demişler Nerem Doğru ki demiş.
Bizim eğitim sistemi buna benziyor.

Sen Öss deki başarını okulda göstermeyi deneseydin?
Okul puanı olmazsa Eğitim biter. Sadece bu tek sınavlara çalışılır. Okullara kimsenin gitmesine gerek kalmaz.Devamlılık zorunluğu nedeniyle gidilir. İş sadece sınava hazırlayan dersanelere kalır. Bu da Özel Eğitim ve Dersanecilik için bayram olur.
Asıl olması gereken Okulların etkisinin daha fazla olması ve dersanelerin şu anki öneminden daha az öneme çekilmesi.
Bu Şırnaktaki, Kars'taki çocuğun İstanbuldaki ile eşit olması için şart. O Dersaneye gidemiyor sadece okulun etkisiyle sınava giriyor. Sen okul puanı önemli olmasın sadece sınavda sıralanalım diyorsun. O dersaneye gidemiyor okuldaki eğitimle sınavda başarılı olması çok düşük. Okul puanın daha çok etkilemesini istiyor.
Ölçme ve değerlendirmenin okulda olmasından yana.

Emirhan Makul
23.07.2009, 18:54
İşte bu tartışmalar yüzünden bizim hayatımız karardı Neyse ki bundan sonrası kurtuldu ama imam hatip liseleri kavgaları sonsuza dek sürecektir. Ama Emektar meslek liseliler hak ettikleri mevkilere gelecektir. Yaşasın Kendi Mesleğini Yapabilen Meslek Lise Öğrencileri.

Muhammed
23.07.2009, 19:08
"Sen Öss deki başarını okulda göstermeyi deneseydin?"

Okulda herhangi bir başarı kıstası yok ki. Hoca 10 sayfalık fotokopi veriyor. Burdan soracam diyor işim gücüm yok onu mu ezberlicem gün boyu. Ezberleyenleride okul puanı farkına rağmen geçiyoruz zaten sınavda.

Sefa Murat Dokuz
23.07.2009, 19:18
Bu senin öğretmeninin sorunu, iş bilmezliği kolaya kaçışlığıyla ilgili!
Lisede eğitim verip Sınavlarına giren öğrenciler aldığı notun bir değere hitap etmediğini bilse. Öss'ye etkisi yoksa kim takar. Dersi dinlemişim de haftaya çıkacakmış. Boşver dersanede görüyoruz zaten. He dersaneye gidemeyen mi oturup ağlasın zaten okul puanınn etkisi yok. Otur ağla sadece evde çalışırsın eşşek gibi bu çok adil şartlarda dersaneye gidenlerle yarışırsın.
Okul sınavında 100 alsamda 45 alsamda aynı. 5.00 olsada 2.00 olsada aynı. Çok adil gerçekten değil mi?

DKaraduman
23.07.2009, 19:24
Bu senin öğretmeninin sorunu, iş bilmezliği kolaya kaçışlığıyla ilgili!

Bütün öğretmenler aynı değil maalesef. Bu yüzden mecburen okul puanını kaldırmaları gerekiyor. Yahu adam okuldaki dersi niye dinlemesin. Hem okulda hem dershanede görür. ÖSS'ye bu derslerle giriyor sonuçta. Kimse bu kadar takmamazlık yapmaz yapan olursa da 3-5 kişi çıkar bu da bütün okulu etkilemez.

Yunus Emre SEYHAN
23.07.2009, 19:27
Bütün öğretmenler aynı değil maalesef. Bu yüzden mecburen okul puanını kaldırmaları gerekiyor. Yahu adam okuldaki dersi niye dinlemesin. Hem okulda hem dershanede görür. ÖSS'ye bu derslerle giriyor sonuçta. Kimse bu kadar takmamazlık yapmaz yapan olursa da 3-5 kişi çıkar bu da bütün okulu etkilemez.
Eğer 4 yıllık bir egitim veriyorsan ve devamsızlık sınırın 19 ise bunu birşeyle neticelendirmek lazım.. O zaman İlkokul mezunlarınıda sınava almak lazım :) Adam belki 4 sene dershaneye gitmiştir :))

DKaraduman
23.07.2009, 19:34
Eğer 4 yıllık bir egitim veriyorsan ve devamsızlık sınırın 19 ise bunu birşeyle neticelendirmek lazım.. O zaman İlkokul mezunlarınıda sınava almak lazım :) Adam belki 4 sene dershaneye gitmiştir :))

Üniversiteye girmek için lise diploması gerekiyor o yüzden girmelerine gerek yok. ;)

Yunus Emre SEYHAN
23.07.2009, 19:37
Üniversiteye girmek için lise diploması gerekiyor o yüzden girmelerine gerek yok. ;)
E işte onu söylemek istedim :) Lisenin sınava olan değeri sıfır olduğu taktirde lise diplaması zorunluluğu anlamsız olur..
Ama bir yandan haklısınız mesela meslek liselerinda staj dolayısıyla notlar oldukça şişebiliyor.