Orijinalini görmek için tıklayınız : Akvaryum
Ömer SEVİNÇ
04.04.2009, 14:58
Harbiden de ölüyorlar ilhan:S
7 leşim var. Artık korkuyorum vallahi.
Great White
04.04.2009, 15:00
İlhan, ona bakarsan daha gözükmeyen neler var:))
Akvaryuma başlayacaksan öyle çok da ufaktan başlamanı tavsiye etmem, sonradan herkesin yaptığı gibi daha büyüğünü isteyeceğin için..
En az 100 lt lik bir akvaryum öneririm ben sana. Zira daha küçük tanklar ile arasındaki fiyat farkı son derece az oluyor ;)
Bolca yas tutmak istemiyorsan daha dayanıklı tropik balıklar beslemeni tavsiye ederim:)
ÖmerFarukYılmaz
04.04.2009, 15:01
Soner abi,
Harbi senin yaş neden gözükmüyor? :)
Bu arada ben de ufaktan başlamak istiyorum şu akvaryum, balık olaylarına. Ama ilgilenemem ve ölürler diye korkmuyor değilim hani.
İlhan kesinlikle tavsiye ederim..Mükemmel zevk..Sakın korkma burda sana yardımcı olcak çok tecrübeli insanlar var,Senin leşlerin bizimkilerden daha az olur,Hem sen daha az uğraşırsın..:)
Harbiden de ölüyorlar ilhan:S
7 leşim var. Artık korkuyorum vallahi.
Adaş ne 7'ler gitti öğrenene kadar..Her cinsten 7 desem yalan olmaz:p
100 lt büyük değil mi abi ya? Odamda benimle birlikte yaşayacak balık. :)
Eyvallah Ömer Faruk. Ee hediye edersiniz artık 3-5 tane. ççç
Great White
04.04.2009, 15:14
100 lt dediğin en fazla 50-60 cm uzunlukta bir akvaryum işte İlhan:)
İlla ki o kadarcık bir boşluk vardır odanda;)
Ben 100*50*40 ebatındaki 200 litrelik eski tankımı Practiker' den 2 sene önce hepi topu 170 TL' ye almıştım hesap et. Hem de kredi kartına 10 taksitle:))
fetih aydın
04.04.2009, 15:14
Bende de 14 ciklet var.İlk başlarda 7-8 japon ve bir betanın yanına 2 zebra atmıştım.Zebraların onları yemesini izliyordum.Karşı konulmaz bir güçtü.Sanki zebralar çok değerliymiş gibi o kadar balığı feda ettim.Şimdide prenseslerin yanından atmaya çalışıyorum onları.:)
Great White
09.04.2009, 14:19
Sonunda 300 litrelik tankıma kavuştum, hem de bir arkadaşımla takas yöntemiyle beleşe;)
Dekor henüz tam olarak bitmedi ama şimdilik birkaç kare koyayım buraya:)
Balıklar transfer edilmeden hemen önce
http://img24.imageshack.us/img24/4310/transferm.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=transferm.jpg)
Transfer sonrası ilk görüntü
http://img27.imageshack.us/img27/8346/akvaryums.jpg (http://img27.imageshack.us/my.php?image=akvaryums.jpg)
ve ortamdan kareler
http://img22.imageshack.us/img22/7611/p1000333u.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=p1000333u.jpg)
http://img139.imageshack.us/img139/6903/p1000336s.jpg (http://img139.imageshack.us/my.php?image=p1000336s.jpg)
Ömer SEVİNÇ
09.04.2009, 14:24
http://img24.imageshack.us/img24/4310/transferm.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=transferm.jpg)
Şu sağdaki tankın hali ne öyle:eek:
Orada bakteri bile yaşamaz abi nasıl yaşıyor balıklar:eek:
Great White
09.04.2009, 14:27
Nasılsa değişim yapacağım diye suyu ve filtreyi temizlememiştim Ömer:)
Gerçi o kadar kirli gözükmesinin bir sebebi de aksesuarları çıkarırken dibi fazla karıştırmış olmam..
Ayrıca kirli gözüken o su, pırıl pırıl gözüken taze sudan çok daha huzur verir balıklara, emin ol;)
geçen hafta turuncu japonum öldü...
hem de akvaryum motorunun kabloları arasına sıkışarak... feci bir ölüm... kendimi suçlu hissediyorum...hiç bu kadar üzüleceğim tahin etmemiştim ya...
diğer iki tanesi iyiler şimdilik... yanlarına iki arkadaş almayı düşünüyorum :rolleyes:
bi de akvaryumum çok derin... yani yatay değil..dikey bir akvaryum... belki o da sorun olmuştur balıklar içn...
en iyisi ciklet beslemek bence.. izlemesi de çok zevkli o biciriklari :D
Dursun Kaplan
09.04.2009, 15:53
Melâl'cim benim küçük balığımda motorun arasına sıkışmıştı. :p
Soner abi akvaryum şahane görünüyor. Hayırlı olsun. :)
fetih aydın
09.04.2009, 16:26
Balıktan iyi anlayanlara 2-3 sorum olcak;
İki adet beyaz prensesim var.Biri sürekli kenarda duruyor ve sanki soğuktan titriyor gibi.Diğer beyaz prenses daha büyük ve ne zaman bi hareketlenme olsa akvaryumda ortalığı toparlıyor.Acaba beyaz prenses gidici mi?
4 tane sarı prensesim var.Bir, anaç fakat hangisi bilmiyorum.:rolleyes: Biri sürekli motorun arkasıda ve ağazının altı siyahlaşıyor.Hatta bazen iğrenç gözküyor.Fakat beyaz gibi sayılmaz tam.Yem attığımda falan hareketleniyor.Acaba o da mı gidici? Eğer hastılıklı falansa hemen çıkartayım..?
Balıkların rengi parlak değil pek, soluk.Özellikle sarı prenseslerin küçükleri(5-6 cm)
Ve son olarak akvaryum 60*30 içinde 14 çiklet var şimdi ve bide diskus yavruları için yavruluk var.Küçük mü geliyor..?
Great White
09.04.2009, 17:20
Soner abi akvaryum şahane görünüyor. Hayırlı olsun. :)
Eyvallah Dursun:)
Fetih kardeş..
Sana öncelikli tavsiyem, 50-60 litrelik bir tankın içerisine diskus yavrularıyla beraber sıkıştırmış olduğun 14 cichlid i en fazla 7 ya da 8' e indirmendir..
Ondan sonra piyasada da satılan bazı vitaminler ile balıklarına takviyeler yapabilirsin. Ayrıca suyun sıcaklığına ve temizliğine de dikkat etmeni öneririm:)
EmrahYalçınalp
10.04.2009, 07:17
Balıktan iyi anlayanlara 2-3 sorum olcak;
İki adet beyaz prensesim var.Biri sürekli kenarda duruyor ve sanki soğuktan titriyor gibi.Diğer beyaz prenses daha büyük ve ne zaman bi hareketlenme olsa akvaryumda ortalığı toparlıyor.Acaba beyaz prenses gidici mi?
4 tane sarı prensesim var.Bir, anaç fakat hangisi bilmiyorum.:rolleyes: Biri sürekli motorun arkasıda ve ağazının altı siyahlaşıyor.Hatta bazen iğrenç gözküyor.Fakat beyaz gibi sayılmaz tam.Yem attığımda falan hareketleniyor.Acaba o da mı gidici? Eğer hastılıklı falansa hemen çıkartayım..?
Balıkların rengi parlak değil pek, soluk.Özellikle sarı prenseslerin küçükleri(5-6 cm)
Ve son olarak akvaryum 60*30 içinde 14 çiklet var şimdi ve bide diskus yavruları için yavruluk var.Küçük mü geliyor..?
Beslediğin balıklar, Discus haricinde hiyerarşik yaşarlar. Yani baskın ve diğer bireyler vardır. Tank küçük olduğunda bu baskınlık daha da sorun alina gelir. Zira bölgeci balıklar, ki beslediklerin öyle, zaten 15-20 cm'lik bir alana başka balığı sokmazlar. Senin tankta her balığa düşen alan olması gerekenden çok daha az. Dolayısıyla stres yaşıyorlar. Stres, balıkların temel ölüm nedenidir. Çünkü, nadiren bir hastalık balığın savunma mekanizmasında bir sorun yokken ortaya çıkar ve bu mekanizma en sık stres nedeniyle bozulur. Parazitler, kabızlık, balığın dışında bulunan jelimsi kaygan sıvının yokluğu genelde stres sonrası oluşur. Dolayısıyla, o tankta sadece, o da zorlayarak, 1e 3d SP bakabilirsin. Bunlar için de kayalık alan oluşturmalısın, SP'lerin doğal habitatı kayalık alandır ve gizlenemediklerinde yine stres yaşarlar.
Ağzı siyahlaşan SP erkek ve genelde baskın olan bireydir. Ağzının siyahlaşması cinsel lgunluğa eriştiğini gösterir. Ama o tankta çiftleşmeleri çok zor tabi. SP'ler ağızda kuluçka yaparlar ve dairesel hareketlerle dönerek dişinin ağzındaki yumurtaları erkek döller. Bu esnada etrafta bu kadar çok balık olması muhtemelen bunu engelleyecektir.
Balıklarındaki temel bozukluk nedeni tankın küçük, türlerin de uyumsuz olması. O kadar çok balıkla ve o kadar küçük bir tankla su kaliteni tutturman imkansız. Dahası, Discus'lar ne kadar yumuşak su ve düşük Ph severse, elindeki diğer türler de o kadar sert su ve yüksek Ph severler. Yani, haydi diyelim bir mucize oldu da su kaliteni yüksek tuttun. Hangi balığı mutlu etmeyi seçeceksin?
Bence o tankta bitkili (ışık düzeneği önemli, ama low tech tank kurulabilir. Bu durumda bitki gelişimi yavaş olur ama uygun türleri seçersen sorun olmaz) canlı doğuran besle. Cüce Chiclid'ler için bile en az 100 x 30 x 50 (h) önerilir. Ya da, dediğim gibi, bir kaç kaya ile SP'ler kalsın, diğerlerini elinden çıkart.
Kolay gelsin...
Şu sağdaki tankın hali ne öyle:eek:
Orada bakteri bile yaşamaz abi nasıl yaşıyor balıklar:eek:
Tam tersi... O su, eğer taze ise, yani filtre uzun süre çalıştırılmadan bekletilmemiş ise, tam bir yararlı bakteri cennetidir. Amerika'da o suyu 5 litrelik petlerde 25 dolara satıyorlar. İstanbul'da da görmüştüm 1-2 yerde. İçinde nitrifikasyon bakterileri var çünkü. Yani balıkların dışkıları ve yemlerle oluşan Nitrit ve Amonyakı daha az zararlı olan Nitrat'a çeviren bakteriler. Yeni kurulmuş tanklarda bakteri kolonisi yoktur. Dolayısıyla balıklar yüksek konsantrasyonda Nitrit ve Amonyağa marux kalırlar ve ölürler. Bu yüzden bu sulardan yeni kurulan tanklara dökülerek "aşılama" yapılır, ve çok önemlidir. O bulanıklık da zaten 1 günde kaybolur gider.
Nitrat da zararlı, ama balıkların tolere edebileceği bir maddedir aslında. Yoğun bitkili tanklarda soru yok, çünkü bitkiler Nitratı fotosentez ile kullanırlar. Ama bitkisiz tanklarda düzenli dip çekimi yapılır (nitrat tankın dibinde birikir) ve dinlendirilmiş su eklenerek su kalitesi korunur.
Hasılı, o su oldukça değerli bence ;)
100 lt büyük değil mi abi ya? Odamda benimle birlikte yaşayacak balık. :)
100 L o kadar küçük bir hacim ki, birkaç canlı doğuran dışında hiç bir balığı sağlıklı besleyemezsin İlhan. Ayrıca, canlı doğuranlar da sanılanın aksine çok zor, hassas balıklardır. Bence en az 100 x 50 x 40'la başlamak lazım (yani 200 L). Emin ol o bile küçük gelecek bir sene sonra.
Sonunda 200 litrelil akvaryumu ma kavustum. Baliklari koymadan önce bir kac sorum vardi. yardimci olursaniz sevinirim.
Akvaryum suan kurulu, kumunu cakilini koydum suyunu koydum, dis filitresi var onu calistirdim, ama suyu koydugumda su bayai bi bulanik. Bu normal mi. Tertemiz olmasi icin ne yapmam lazim, belli ilaclari var biliyorum ama hangisini kullanmam lazim. Suyun tertemiz olmasi icin cok zaman gecermi.
Baliklari da ne zaman suya koyabilirim, walla suyun suan ki hali baliklar icin iyi gözükmüyor. Bana yardimci olabilirseniz ve baslangic icin baska tavsiyeleriniz de olursa cok sevinirim.
Simdiden sagolun...
fetih aydın
10.04.2009, 19:40
Yardımlar için çok teşekkür.Akvaryumu büyütmek gerekiyor yada balık azaltmak diyorsunuz.Zaten bu gidişle kendiliğinden azalcaklar...:)
ApoCaN28
10.04.2009, 20:05
Suyun tertemiz olması için biraz beklemeniz gerek...
Bir kaç saat...
fetih aydın
10.04.2009, 20:26
Sonunda 200 litrelil akvaryumu ma kavustum. Baliklari koymadan önce bir kac sorum vardi. yardimci olursaniz sevinirim.
Akvaryum suan kurulu, kumunu cakilini koydum suyunu koydum, dis filitresi var onu calistirdim, ama suyu koydugumda su bayai bi bulanik. Bu normal mi. Tertemiz olmasi icin ne yapmam lazim, belli ilaclari var biliyorum ama hangisini kullanmam lazim. Suyun tertemiz olmasi icin cok zaman gecermi.
Baliklari da ne zaman suya koyabilirim, walla suyun suan ki hali baliklar icin iyi gözükmüyor. Bana yardimci olabilirseniz ve baslangic icin baska tavsiyeleriniz de olursa cok sevinirim.
Simdiden sagolun...
Muhtemelen kum ve çakılları iyi yıkayamamışsındır.
Suyun bulanıklığının gitmesi içinde biraz beklemen gerekiyor.
Bide balıkları koymadan merekkep dök suya.
Ercan DEMİR
10.04.2009, 22:06
Simdiden sagolun...
Suyun berraklaşması için dış filtrende bakteri oluşması gerekmektedir. Bu bir hafta bile sürebilir sabretmen lazım. Balıklarıda 1 haftadan önce koyma. Suyun oturması kloru vs.. gitmesi lazım.
BIlgiler ve tavsiyeler icin sagolun. Saba cok bulanikti suan epey bi berraklasti su ama dahada iyi olacagini tahmin ediyorum. Özel ilaclari var, onlarida yarin bi akvaryumcuya gider alirim. Birde dis filitre ile ilgili bir sorum var.
Cok sessiz calisiyor rahatsiz etmeyisi güzel, ama filitre 24 saat calisacakmi yoksa bazen kapatmam gerekiyor mu ?
Dursun Kaplan
11.04.2009, 09:19
BIlgiler ve tavsiyeler icin sagolun. Saba cok bulanikti suan epey bi berraklasti su ama dahada iyi olacagini tahmin ediyorum. Özel ilaclari var, onlarida yarin bi akvaryumcuya gider alirim. Birde dis filitre ile ilgili bir sorum var.
Cok sessiz calisiyor rahatsiz etmeyisi güzel, ama filitre 24 saat calisacakmi yoksa bazen kapatmam gerekiyor mu ?
Bırak 24 saat çalışsın zararı yok. :)
EmrahYalçınalp
11.04.2009, 18:28
çok uzun yazamayacağım maalesf. Ufak bir operasyon geçirdim ve hastaneden tlfonla yazıyorum. Ama yanlış bilgiler görünce de gönül razı olmuyor. Öncelikle, suya mürekkep falan damlatılmaz. O metilen mavisidir. Ayrıca dıs filtre 24 saat çalısması zorunlu olan bir ekipmandır. Aşıl amacı da şuyu temizlemek degil yararlı bakteri olusturmaktır. 2 saat durdugunda bu bakteriler ölür ve tekrar çalıştırılması durumunda toksin dolu bir asit olusturarak her canlıyı yok eder.
çok uzun yazamayacağım maalesf. Ufak bir operasyon geçirdim ve hastaneden tlfonla yazıyorum. Ama yanlış bilgiler görünce de gönül razı olmuyor. Öncelikle, suya mürekkep falan damlatılmaz. O metilen mavisidir. Ayrıca dıs filtre 24 saat çalısması zorunlu olan bir ekipmandır. Aşıl amacı da şuyu temizlemek degil yararlı bakteri olusturmaktır. 2 saat durdugunda bu bakteriler ölür ve tekrar çalıştırılması durumunda toksin dolu bir asit olusturarak her canlıyı yok eder.
Cok sagol, önemli bilgiler verdin. Mürekkep isi beni biraz süphelenridmisti zaten :) Suan akvaryummum bos, suyu bekletiyorum filitrede devamli calisiyor, bakteri ilaci döktüm suya. Su suan epey durulandi tertemiz oldu ama biraz daha beklersem galiba daha berraklasacak.
Akvaryumum 200 litre ama tek cesit balik almayi düsünüyorum, temizlikci baliklar vatoz falan onlar zaten ama ondan baska sadece neon istiyorum. Akvaryumcuya sordum 50-60 tane koyabilirsin dedi. Insallah güzel güzel yasarlar. Ilk baslarda cok baligin ölmesinden korkuyorum.
Bu arada gecmis olsun, insallah en yakin zamanda yine bize uzun uzun bilgiler yazarsin. Simdiden tesekkürler...
Ve birkac soru daha :)
Suyun durulanmasi icin olsun, bitkilerin gelisimi ve yesil kalmasi icin olsun ve bazi bakterilerin olusmasi icin belli ilaclar yada sivilar var. Bunlari bir seferde kullanabilirmiyim yoksa ayri ayri degisik zamanlarda mi suya ilave etmem gerek.
Birde suan akvaryumda balik yok, bu saydigim ilaclari balik oldugundada kullanirsam zarari olur mu baliklari.
EmrahYalçınalp
13.04.2009, 22:36
Erdi, öncelikle Almanya gibi bir ülkede yaşamanın bir akvarist için büyük şans olduğunu söyleyerek başlayayım. Ne zaman gelsem mutlaka akvaryumcuları gezer ve iç geçiririm. Eheim, Jager ve Sera gibi dev markaların anavatanında olmak cidden şans...
Akvaryum konusu aslında bir derya. Su kimyası ve biyolojisi bilmek gerek. Tabi canlı türlerinin ne olacağına da karar vermek lazım.
Öncelikle, bu suyun bulanık olması falan fasa-fiso. Abartılı bir bulanıklık olmadıkça zamanla oturur o konu. Bulanıklılğın canlıyı ilgilendiren kısmı solungaçların tahriş olmasıdır, ki en bulanık akvaryum bile canlıların doğal hayatından daha iyi şartlar sunar. Tabi sadece bulanıklılık özeline konuşuyorum.
Eğer yeni başlıyorsan bence bitkili tank olayına girme. Bitkili tanklar daha çok sabır, dha teknik bilgi ve daha çok maddi destek ister. Öncelikle zengin bir taban malzemesi, ideal bitkiler ve bunların bakımı, makro ve mikro besinler, Lümen değeri yüksek, 1 W/l orantılı ışık, hafif asidik su, CO2 desteği, düşük su sertliği gibi konular aklıma ilk gelenler. Bir de 25-26 C (kaç F bilmiyorum ama bakabilrsin sanırım) gibi bir sıcaklık gerek. Fazlası da azı da bitkiyi olumsuz etkiler ve yemyeşil su ile başbaşa kalabilirsin. Eğer ısrarlıysan, hele hele evde yatmak zorunda olduğum şu günlerde dilediğin desteği verebilirim ama, bence bir Mbuna tankıyla başla. Hem su değerlerini tutturmak kolaydır, hem de daha dirayetli balıklardır. Labidochromis caeruleus ve Cyrtocara moorii hem çok iyi anlaşan, hem çok güzel, hem de dayanıklı türlerdir. 200 L için de ilkinden 1e 5d, ikincisinden 1e 2d koloni kurabilirsin.
Su katkısı ve ilaçlara gelince, bitki katkılarını bir kenara koyarsak, çoğu fuzulidir. Bakteri kültürüne para verceğine git bir arkadaşının filtresinden eski elyaf ya da süngeri al, 15-30 dakika içinde kendi akvaryumuna gel, o kirli süngeri kendi suyunda yıka. Al sana bakterinin kralı. Bedava ve ideali budur. İlaç kullanma işi de çok gerekli değildşr ama tecrube ister. İç parazitten şüpheleniyorsan yemlere biraz sarımsak suyu sıkarsın, olur biter. Beyaz benek paraziti varsa su sıcaklığını kademeli olarak 28-29 C'ye çıkartıp bol O2 verirsin, kendi kendine geçer gider... Bu tür işler. Zamanla öğreneceksin. Bol bol okumak lazım tabi...
Katkları dilediğin gibi kullan, zararı olmaz. Ama tanka hemen balık ekleme. Suya yem at ve bırak bir hafta geçsin.
Başka spesifik soruların olursa yardımcı olmaya çalışırım. Maalesef bu ara vakit bol. Umarım en kısa zamanda eski tempoma dönerim ama sannırım 2-3 gün daha yatmak gerekecek.
Kolaylıklar dilerim...
Cok tesekkür ederim, verdigin bilgiler önemli ve gerekli bilgiler, harfi harfine okudum yazdiklarinin hepsini. Bazilarini anladim bazilarini tam anlayamadim ama dedigin gibi zamanla ögrenirim. Dediklerinin hepsini dikkate alacagim. Baliklarida zaten ancak 1,2 hafta sonra koyarim tank a. Yesilligi kulllanmayi düsünüyorum ama az kullanacam, duruma göre ilerde ki tutumumu belirlerim.
Cevremde akvaryumu olan ve ilgilenen kisiler yok. O yüzden internetten arastiriyorum daha cok, ve Allah senden de razi olsun her konuda aydinlatiyorsun beni. Bu konuda bilgin cok. Bu aralar senide cok yormak istemiyorum ama en kisa zamanda iyilestiginde ganita bölümünde akvaryum basligi daima üstte kalacak gibi :)
Hersey icin cok sagol,
Muhammed
15.04.2009, 19:42
Bu baslığı bulmam cok iyi oldu. Yıllardır akvaryum bakarım. En cok sevdiğim türler Amerikan Cichlidleri. Midas jaguar ve zebra besliyorum. Ateş ağız ve green terrorde beslemiştim. Su anda yanlarında 1 haftalık yavruları olan bir çift jaguarım var. Baska bir akvaryumumda 25 cm midas tek basına yasıyor. Amerikan cichlidleri konusunda soruları olanların soruları cevaplar yardımcı olabilirim.
Kamil Çakmak
15.04.2009, 21:00
Emrah kardeşim geçmiş olsun. Dilerim şimdi iyisindir.
Şunu sjöyleyebilirim, burda senden aldığım yada aldığımız bilgileri hiç bir yerden almamız mümkün değil. Bu konuda sana çok teşekkür ederiz. Bu bilgilerin devamınında gelceğini biliyorum. Allah razı olsun kardeşim.
ÖmerFarukYılmaz
16.04.2009, 15:11
Soner abi o mavi arkaplanlardan nerden bulabilirim...?
hatice_61
16.04.2009, 20:14
ya benim balığım oldu ona gayet iyi aktım ama sonunda oldu :-(
Halil Atalay
17.04.2009, 14:33
bu baluklar belediye cafesinde her sabah onlara bakarak kahvaltı yapıyorum bende kurmak isdiyorum ama ilk önce patrondan izin almalıyım:D
http://img4.imageshack.us/img4/4309/04142009.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/7241/04142009001.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/6853/04142009005.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/3372/04142009006.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/2518/04142009007.jpg
Great White
17.04.2009, 18:16
Soner abi o mavi arkaplanlardan nerden bulabilirim...?
Ömer, ben o mavi fonu Kadıköy' den almıştım ama Mısır Çarşısı' ndaki akvaryumcularda çok daha rahat bulabilirsin..
Yıllar boyunca arka fon olarak hep bitki ve kaya desenleri kullanmıştım, zira gerek beslediğim balıkların ebatlarıyla cinsi gerekse benim o derece sabırlı bir akvaryumsever olamamam dolayısıyla bitkili bir tank yapmaya hiç imkanım olmamıştı..
Ben de o eksikliği bitki manzaralı dekorlar ile kapatıyordum fakat bu mavi fon çok daha hoşuma gitti..
Hem akvaryuma bir derinlik kazandırıyor hem de suyu olduğundan çok daha berrak ve temiz gösteriyor..
Hatta bazı platformlarda balıklara huzur verdiğini de okumuştum ama kendilerine sorabilme imkanım olmadığı için o kadar emin değilim tabii;)
Great White
18.04.2009, 14:37
ya benim balığım oldu ona gayet iyi aktım ama sonunda oldu :-(
Görünüşe bakılırsa balığın kendini kurtarmış artık :rolleyes:
bu baluklar belediye cafesinde her sabah onlara bakarak kahvaltı yapıyorum bende kurmak isdiyorum ama ilk önce patrondan izin almalıyım:D
http://img4.imageshack.us/img4/3372/04142009006.jpg
Patronun, kendi evine kuracağın bir akvaryuma da karışmaz herhalde:)
Bu arada şu fotoda görünen ve aptal aptal sırıtarak dolaşan otçul piranhaları (Pacuları) amazon piranası niyetine çok kişiye çakıyorlar, ilgilenenlere hatırlatayım;)
[QUOTE=
Bu arada şu fotoda görünen ve aptal aptal sırıtarak dolaşan otçul piranhaları (Pacuları) amazon piranası niyetine çok kişiye çakıyorlar, ilgilenenlere hatırlatayım;)[/QUOTE]
güzel tespit. bilgi icin sagol :)
Great White
19.04.2009, 19:35
Geçen gün akvaryumuma ayrı bir renk ve çeşitlilik katsın düşüncesiyle şöyle 10 cm. boylarında bir tarak balığı satın alayım dedim..
Benim iblis akvaryumcum bendeki balıklar ile gül gibi yaşayacağını garanti edince 15 papeli şu dar zamanda bayıldım..
Akşam eve gider gitmez aşağıdakinin tıpa tıp aynısı olan tarağımı büyük bir heves ile saldım tankın içine. Geceyi kayanın dibinde yatarak geçirdi eleman..
Sabah uyandım, bir de ne göreyim?
Benim büyük astronotlardan bir tanesinin ağzı tamamen açık vaziyette dolaşıyor. Ben de acaba silikon parçası falan mı yuttu diye telaşlanırken bir de baktım ki benim 15 papellik tarak balığımın kafa kısmı herifin ağzında:eek:
Gece yarısı dürüm gibi yemiş zavallı hayvancağızı..
Ulan giden paraya ayrı, balığa ayrı yandım yani. Benim bile akşam yemeğim 15 lira tutmuyor yahu:S
http://img264.imageshack.us/img264/7995/tarakt.jpg (http://img264.imageshack.us/my.php?image=tarakt.jpg)
(http://img523.imageshack.us/my.php?image=tarak.jpg)
Great white, gecmis olsun. walla insan böyle durumlarda cok üzülüyor. ama bir avantaji var tecrübe kazaniyorsun balik hakkinda.
AKSOY_61
20.04.2009, 02:28
Bu başlığı daha yeni gördüm.
Bende de 170 lt ve 35 lt(yavru) olmak üzere iki akvaryum var.
Malawi gölü balıkları besliyorum.(yunus, sarı prenses ve icei)
Yanlız artık küçük olanı kaldırmak istiyorum 2 ısıtıcı, 1 iç,1 dış ve bir de şelale filtre elektrik sarfiyatı bakımından epey zorlamaya başladı.:D
Hamile anneler yavruları ana akvaryumun içine salıcak artık yapıcak bişeyim yok.:(
Dursun Kaplan
20.04.2009, 10:00
Soner abi senin o iblis akvaryumcuyada bişiler yedirmek lazım o zaman. :cool:
Akvaryum olayı çok zahmet gerektiren bir iş,zamanım olmadığında anladım bunu. :p
Great White
20.04.2009, 11:46
Aksoy@
Yahu hepi topu 35 litreciklik bir akvarumdan elde edeceğin elektrik tasarrufunu, aynanın karşısında ışığı yakmayıp karanlıkta dişlerini fırçalayarak da elde edebilirsin yani..
Hamile anneler yavrularını ana akvaryuma saldıklarında bir süreliğine yemden de tasarruf edeceğin için bu senin adına bayağa "karlı" bir hamle olacaktır. Hadi gene iyisin..
Poyraz@
Yıllar boyunca şunu iyi öğrendim ki akvaryumcuların alayı iblis:)
Erdi@
Eyvallah kardeşim. 15 papel bir şekilde "Geçmiş oldu" zaten;)
AKSOY_61
20.04.2009, 12:44
Aksoy@
Yahu hepi topu 35 litreciklik bir akvarumdan elde edeceğin elektrik tasarrufunu, aynanın karşısında ışığı yakmayıp karanlıkta dişlerini fırçalayarak da elde edebilirsin yani..
Hamile anneler yavrularını ana akvaryuma saldıklarında bir süreliğine yemden de tasarruf edeceğin için bu senin adına bayağa "karlı" bir hamle olacaktır. Hadi gene iyisin..
Hocam sadece tasarruf için değil ''evde iki tane akvaryumu var'' laflarından kurtulmak için de yapıyorum.Elektirik faturası görülünce hesap hemen 2 tane akvaryuma kesiliyor.Evet akvaryum küçük 35 lt ama o 100 watt lık ısıtıcı paso çalışıyo:D şaka bir yana yavru akvaryumu olduğu için 28 dereceye ayarlı 5 dakika duruyorsa 3 dakika çalışıyor odayla suyun arasındaki farktan sanırım.
Aldığım yavruları akvaryumcuyla yeme takas ediyorum yani ev full yem çakılı.Malawilerin yem tüketimi çok az.Elimde hala daha yavrular var bunları verip yine yem alıcam çünkü balık veya malzeme ihtiyacım yok.
Bi ara netten ilan verdik ama hep bi karışıklık çıktı.anlaşamadık yani.
Aklım hep bu işin manevi yönüne gidiyor annenin yavrularını akvaryuma salmasına müdehale etmeyip ölmelerine göz yummak etik midir?
Doğada bunlar 50 tane yavru yapıyorsa en fazla kocaman gölde 5..10 tanesi yaşıyordur sonuçta bunların yanında sert türler de var.Ama yaşayanlar çıkıyor işte ben yavru akvaryumunu bozunca büyük ihtimalle hiçbiri yaşayamıcak.Burası beni düşündürüyor.Akvaryumun bir kısmını sineklikle ayarmayı düşünüyorum ama o küçük yerde de gelişemeyip yanık kalıcaklar büyük ihtimal.yukarı tükürsen bıyık aşağa tükürsen sakal...
Yeni aldigim akvaryumuma cakili koydum suyu doldurdum, dis filitresini taktim. Yarim saat ugrastiktan sonra anlamadigim bir sekilde dis filitre suyu devirdaim etmeye basladi. Ilk basta sadece motor sesi geliyordu yani sessizce calisiyordu ama devirdaim yapmiyordu.
Simdi cakili degistirdigim icin suyu tabi bosaltim, yeni cakil koydum suyu koydum. Simdi sira yine dis filitreyi calistirmaya geldi. Bana yardimci olursaniz sevinirim. Akvaryum su dolu borular icinde ama dis filitreyi calistirdigimda devirdaim baslamiyor. Bunun sebebi ne olabilir. Suyu cekip diger borudan cikartmasi icin nasil bir formül uygulayabilirim.
Dis filitrem Eheim 2213,
yanbeyi61
21.04.2009, 23:34
Benim gözlerim akvaryum...ve göz bebeklerim içinde yatıyo....Pp
Great White
22.04.2009, 10:58
Yeni aldigim akvaryumuma cakili koydum suyu doldurdum, dis filitresini taktim. Yarim saat ugrastiktan sonra anlamadigim bir sekilde dis filitre suyu devirdaim etmeye basladi. Ilk basta sadece motor sesi geliyordu yani sessizce calisiyordu ama devirdaim yapmiyordu.
Simdi cakili degistirdigim icin suyu tabi bosaltim, yeni cakil koydum suyu koydum. Simdi sira yine dis filitreyi calistirmaya geldi. Bana yardimci olursaniz sevinirim. Akvaryum su dolu borular icinde ama dis filitreyi calistirdigimda devirdaim baslamiyor. Bunun sebebi ne olabilir. Suyu cekip diger borudan cikartmasi icin nasil bir formül uygulayabilirim.
Dis filitrem Eheim 2213,
Dış filtreyi taktığında devir daimin geç başlamasının sebebi dış filtrenin tamamen su ile dolmasını beklemek gerektiğinden ileri geliyor..
Dış filtreyi takmadan önce tamamen su ile doldurmuş olsaydın hiç beklemeden direkt olarak devir daime başlardı. Zaten motorunun sağlığı açısından da bu daha iyi bir yöntem..
Filtren çalışıyor olmasına rağmen hala sirkülasyon sağlamıyorsa muhtemelen hava yapmış da olabilir..
Böyle durumlarda birkaç yudum akvaryum suyu yutabilme riski karşılığında hortumu biraz emerek o dertten de kolaylıkla kurtulabiliyorsun..
Tabii gırtlağına vatoz dışkısı kaçmaması şartıyla :))
Benim gözlerim akvaryum...ve göz bebeklerim içinde yatıyo....Pp
:eek:
OLCAY ÇAKIR
22.04.2009, 11:53
Yok böyle güzel bir anlatım.:)
ile
Gece yarısı dürüm gibi yemiş zavallı hayvancağızı..
Ulan giden paraya ayrı, balığa ayrı yandım yani. Benim bile akşam yemeğim 15 lira tutmuyor yahu:S
(http://img523.imageshack.us/my.php?image=tarak.jpg)
EmrahYalçınalp
25.04.2009, 08:20
Dis filitrem Eheim 2213,
2213 bir akvaryum klasiğidir. Bir Almanya seyahatimde parça kaynağı olarak kullanmayı düşündüğüm, üzerinde üretim yeri Batı Almanya yazacak kadar eski olan bir modelini almıştım 4 euro'ya. Evde denemek için fişe taktım. Adam "çalışmaz herhalde" demişti, ama çalışıyordu. Hortum vs uydurdum, içini doldurdum. Şu an ofisteki tankımda çalışıyor ve süper çalışıyor. Her zaman derim, Eheim başka birşeydir akvaryum dünyasında. Fiyat / performans olarak Tetratec de çok iyidir ama Eheim fenomendir.
Yaşadığın soruna dönecek olursak, dış filtreler kapalı sistemler olduğundan içine su girerken alt tabakalardaki hava suyun içinde yükselir ve sıklıkla üst duvarda sıkışır. Rotasyonun başlaması ve su içine çalışmak için tasarlanmış millerin zarar görmemesi için (susuz ortamda ısınır, aşınır ve kırılırlar) havanın çıkartılması gerekir. Filtreyi ilk kullanım zamanın geçmiş zaten de, bundan sonra temizlerken kapağını kapatmadan önce filtreyi akvaryum suyuyla doldur, sonra kapat. Ya da filtreyi hafifçe sağa sola salla, tüm hava çıkana kadar. Böylece sorunu önlemiş olursun. Ve esasen filtreyi de temizleme. İçindeki azot kaynağı pislikleri dök, elyafı, boncukları falan da akvaryumdan alacağın bir miktar su ile üstün körü yıka, tamamdır. Musluk suyu ile yıkama, içindeki bakterileri öldürürsün, ki bu akvaryuma yapacağın en büyük kötülük olur. İnsanların filtrede "pislik" olarak gördükleri şeylerin tamamına yakını bakteri yataklarıdır. Sadece en dibe çökmüş balık pislikleri vs temizlenmelidir. Gerçi onlar bile bakteri yatağıdır ama, karından çok zararı olur diye temizlenir.
2213 bir akvaryum klasiğidir. Bir Almanya seyahatimde parça kaynağı olarak kullanmayı düşündüğüm, üzerinde üretim yeri Batı Almanya yazacak kadar eski olan bir modelini almıştım 4 euro'ya. Evde denemek için fişe taktım. Adam "çalışmaz herhalde" demişti, ama çalışıyordu. Hortum vs uydurdum, içini doldurdum. Şu an ofisteki tankımda çalışıyor ve süper çalışıyor. Her zaman derim, Eheim başka birşeydir akvaryum dünyasında. Fiyat / performans olarak Tetratec de çok iyidir ama Eheim fenomendir.
Yaşadığın soruna dönecek olursak, dış filtreler kapalı sistemler olduğundan içine su girerken alt tabakalardaki hava suyun içinde yükselir ve sıklıkla üst duvarda sıkışır. Rotasyonun başlaması ve su içine çalışmak için tasarlanmış millerin zarar görmemesi için (susuz ortamda ısınır, aşınır ve kırılırlar) havanın çıkartılması gerekir. Filtreyi ilk kullanım zamanın geçmiş zaten de, bundan sonra temizlerken kapağını kapatmadan önce filtreyi akvaryum suyuyla doldur, sonra kapat. Ya da filtreyi hafifçe sağa sola salla, tüm hava çıkana kadar. Böylece sorunu önlemiş olursun. Ve esasen filtreyi de temizleme. İçindeki azot kaynağı pislikleri dök, elyafı, boncukları falan da akvaryumdan alacağın bir miktar su ile üstün körü yıka, tamamdır. Musluk suyu ile yıkama, içindeki bakterileri öldürürsün, ki bu akvaryuma yapacağın en büyük kötülük olur. İnsanların filtrede "pislik" olarak gördükleri şeylerin tamamına yakını bakteri yataklarıdır. Sadece en dibe çökmüş balık pislikleri vs temizlenmelidir. Gerçi onlar bile bakteri yatağıdır ama, karından çok zararı olur diye temizlenir.
Merhaba, önemli bilgiler icin yine tesekkür ediyorum. Cok sagol. Bu yaziyi okumadan önce birkac gün evvel. UGrastim calistirmaya, aklima geldi icine su koyayim, gittim lavaboda actim kapagini acmisken temizliyeyimde dedim. o simdi yazdigin yararli bakteriler varya onlari pislik sanarak hep yikadim güzelcene :) neyse sonra filtreyi su doldurdum. hortumlari bagladim fise taktim ses geldi ama devirdayim yapmadi yine. kaldirdim saga sola salladim yine olmadi en sonunda dedim kapagini bi acayim. ve olan oldu...
acar acmaz filtrenin icinden en az bir, birbucuk litre su oturma odasinda laminata bosaldi tutamadim. ve bir panic :) sonra kapagi bastirarak kapatmaya calistim ve yine sular disari cikiyor. anlamadigim ben zaten tasmiyacak su kadar doldurmustum. niye tasti devirdayim yapmiyordu sonucta. neyse kapagini kapattiktan sonra ve etrafitemizledikten sonra. fisi takayim dedim son umut. ve hersey normal bir sekilde devirdayim etmeye basladi. okadar sessiz calisiyorki sasirdim. yani suan hersey normal. bakterileri yikamistim ama bakteri olusturma ilaclari var onlari kullandim sorun olmaz herhalde.
suan akvaryumum herseyile tamamlandi, birtek bitki ve balik eksiz, baliklari bir haftaya koyarim. sonucu burda herkes ile paylasacagim. suan bile cok güzel bir görüntüsü var akvarymumun. zahmetine aldanip ben akvaryum almam demeyin sonucta cok güzel birsey....
AKSOY_61
27.04.2009, 12:44
Kapağını filtreye hortum takılıyken veya musluğu açıkken açmışsınız galiba.siz dua edin 1.5 lt su akmış.:D
büyük ihtimalle hava dediğiniz yerde sıkışmış dışarı atılamamış ve siz kapağı açında o boşluğa da su dolunca sorun çözülmüş.
yanlız dediğiniz filtrede nasıl böyle bir sorun oluyor anlamıyorum.
Bi dahaki temizliğinizde hortumların musluklarını kapatın ve filtreyi öyle çıkarın temizliğinizi yapın.işlem bittikten sonra hortumları takıp iki musluğu da açın.
filtrenin tamamına çıkış hortumu dahil su dolacaktır zaten akvaryumum suyuyla hortumdaki su terazi olacaktır bundan sonra fişe takın.
eğer filtrede başka bir sorun yoksa sadece bunların yapıldığı filtre içinde hava sıkışmaz.kalan az miktardaki hava da filtreyi sallayınca çıkış hortumundan atılır.
Kamil Çakmak
27.04.2009, 13:54
Benim akvaryumumdaki balıklar hakkında daha öncede bahsetmiştim.
acai. beyaz prenses. sarı prenses, damasoni, yunus, papağan,canlı kaya, mücevher, frozanta,avratus ile mavi ve portakal zebra var. 23 tane karışık balık var. Akvaryum 120 lt.
Sabah geldiğimde sarı prensesin birisi kayanın üstünde yatıyor.
gözlerine baktım hayvanın gözü yok.
karnını oymuşlar ve içini yemişler. Sari renkli hayvan bembeyaz olmuş. Allah günahlarını affetsin.
Acaba diyorum balıklar fazlamı geliyor akvaryuma. Önümüzdeki ay akvaryumu büyüteceğim. Biraz sabretsinler diyordum.
Kalabalık olduklarını düşünüp kendileri mi çüzüm buluyorlar. Diğerini yiyerek.
Şimdi takip ediyorum sabahtan beri acaba hangisi katil balık:)
Ama ben avratuslardan şüpheleniyorum.
Suratlarında meymenet yok. suçluluk pisikolojisini hissettim:)
Yunuslar bu işi yaparmı bilimiyorum. Ama Yunuzlar ve avratuslar diğer balıkları bugün cenazeden sonra hala kovalıyorlar.
Zavallı sarı prenses " kim yediye gitti":)
Great White
27.04.2009, 14:00
120 litre akvaryuma özellikle cichlid gibi saldırgan türde balıklar koyarken bunların gittikçe semireceklerini de göz önüne alarak 1 balık için asgari 10 litre ayırmak gereklidir her zaman.. Benim arka sayfada görüntülediğim tankım 300 litre olmasına rağmen şu an sadece 10 balığım var. Belki 2 ya da 3 takviye daha yapabilirim en fazla.. Yani sonuçta 120 litrede 23 chiclid beslemek 50 metrekare evde 10 kişi yaşamak ile hemen hemen aynıdır.. O evde belki birbirini öldüren olmaz ama huzur olmayacağı da açık yani;)
Kamil Çakmak
27.04.2009, 14:03
Bencede kalabalıktan stresten yediler sarı prensesi. Ama 6 aydır ne güzel geçiniyorlardı. bir ay sonra büyütecem akvaryumu ve yenisini 400 lt düşünüyorum. bir ay daha sabredemediler. Yediler güzelim sarı prensesi.
AKSOY_61
27.04.2009, 17:21
Benim akvaryumumdaki balıklar hakkında daha öncede bahsetmiştim.
acai. beyaz prenses. sarı prenses, damasoni, yunus, papağan,canlı kaya, mücevher, frozanta,avratus ile mavi ve portakal zebra var. 23 tane karışık balık var. Akvaryum 120 lt.
Sabah geldiğimde sarı prensesin birisi kayanın üstünde yatıyor.
gözlerine baktım hayvanın gözü yok.
karnını oymuşlar ve içini yemişler. Sari renkli hayvan bembeyaz olmuş. Allah günahlarını affetsin.
Acaba diyorum balıklar fazlamı geliyor akvaryuma. Önümüzdeki ay akvaryumu büyüteceğim. Biraz sabretsinler diyordum.
Kalabalık olduklarını düşünüp kendileri mi çüzüm buluyorlar. Diğerini yiyerek.
Şimdi takip ediyorum sabahtan beri acaba hangisi katil balık:)
Ama ben avratuslardan şüpheleniyorum.
Suratlarında meymenet yok. suçluluk pisikolojisini hissettim:)
Yunuslar bu işi yaparmı bilimiyorum. Ama Yunuzlar ve avratuslar diğer balıkları bugün cenazeden sonra hala kovalıyorlar.
Zavallı sarı prenses " kim yediye gitti":)
hocam sayının fazla olması dışında türlerde uyumsuz biraz.renk olsun diye ne bulduysanız atmışsınız:D
demasoni, yaşayan kaya, papağan, auratus ve zebralar prenses ve acei lere oranla daha sert balıklardır.yavruyken sorun yaşatmazlar ancak büyüdüklerinde
yani adam olduklarında ölümcül kavgalar olmaya başlar.
ayrıca frozanta dediğiniz balık frontosaysa bu balık yunus gibi çok büyüyen bir balıktır ve ondan daha yavaştır ilerde kuyrukları yok olabilir.papağan da doğuştan sakat nedense diğer balıklara sık sık vuran ve bayağı büyüyen bir balık.
sizin yerinizde olsam büyük akvaryumu alınca bu uyumsuz türleri geri verip acei veya paslı, sarı prenses ve yunus kolonisi beslerdim.istemediğiniz kadar bol yavrulu huzurlu bir akvaryumunuz olur.
EmrahYalçınalp
29.04.2009, 06:53
Kamil Bey;
Öncelikle bazı yanlış anlamaları yok edelim.
"Chiclid" diye bir balık türü yoktur. Esasen, tür zaten çok spesifik bir gruplamadır. Bir üstü "cins"tir. Ama chiclid diye bir cins de yoktur. Dolayısıyla "chiclid için şöyle akvaryum lazım" diye birşey yoktur. Melek balığı da bu gruptan bir balıktır ve suyun yüksek olmasına ihtiyaç duyar. 10 bin L de olsa yükseliği 40 cm olan bir akvaryumda stressiz yaşayamaz, üreyemez. Bunun yanında Sarı Prenses diye bilinen Malawi türü hepi topu 10-15 cm'lik bir yükseklikte yaşayabilir, yeter ki su hacmi yeterli olsun. Bu kısmı şunun için yazıyorum, beslediğiniz türü tanıyın ve ona göre habitat oluşturun.
Akvaryumla ilgilenenlerin en büyük kaygıları daha atraktif balıkları kapalı bir sistem dahilinde bolca bakabilmektir. Ancak elbette bu yanlış bir mantık. Öncelikle birbirleriyle uyumlu türlerden başlanmalı. Açık konuşmak gerekirse, 120 L gibi küçük sayılabilecek bir hacimde inanılmaz uyumsuz ve bölgeci balıklar besliyorsunuz. Bölgeciden kasıt şu, her balık akvaryum içinde sosyal hayatını geçireceği bir bölgeyi sahiplenir ve bir çok tür oraya elinizi dahi soksanız ona saldırır. Sizin tankınızda bölgeci balık çok, bölge yok. Dolayısıyla elbette bölge kesişmeleri olacak ve bu tür olaylar vaka-ı adliyeden olmayacak.
120 L'de sağlıklı beslenebilecek, bazı cüce chiclidleri ve canlı doğuranları saymazsak, 1e 4 ya da 5d Sarı Prenses ile bir kaç yakın tür olabilir. Balık sayısı da 10'u geçmemeli. Söz konusu Papağan gibi bir tür olunca 120 L'de bir çift bile sağlıklı büyüyemez. Hele Frontoza, Yunus falan... O hacimde akla bile gelmemeli. O hacimde biyo yükü bu kadar ağır olan balıklarla çok ciddi bir nitrat sorunu yaşarsınız herşeyden önce. Ve balıklarınız o akvaryumda sadece yaşamlarını devam ettirebiliyorlardır... Nacizane önerim, tamam, balıklarınızı aynı coğrafi habitatlardan gelmesi şart değil ama, en azından yaşam alanları uygun türler seçin. Balıklarınız ekstra uyumsuz.
400 L bir hacimde de bu balıklarla sorun yaşarsınız. Kimi yavaş yüzüyor, kimi hızlı. Kimi yumuşak sudan hoşlanıyor, kimi sert. Kimi etçil, kimi otçul. Otçul besleseniz etçiller protein alamayacak, etçil besleseniz otçullar bağırsak sorunlarından gidecekler. Eğer Amerikan ağırlıklı düşünüyorsanız 400 L'de bir çift Oscar, Green Terror, haydi renk katsın, normalde tasvip etmem ama ben de kızım istedi diye koydum karma Amerikan tankına, bir de papağan alın. Siver dolar gibi balıkları tüm balıklarınız küçükken alırsanız ilerde akvaryumda gezerler, durağan olmaktan kurtarırlar. Bu bile kalabalık oldu... Zebra gibi kontrolsüz üreyen ve çok agresif olan balıkları akvaryumcuya verseniz almaz, akvaryumda dursa balık bırakmaz. Yeni başlayan birine tek tür olarak kakalarsanız iyi. Balığa da günah, besleyene de...
Kamil Çakmak
29.04.2009, 14:30
Emrah kardeşim, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben bu balık gruplarını yada cinslerini oluştururken, kesinlikle akvaryumcunun önerisi ile yaptım.
Adam yıllardır bu işi yapıyor ve bizede tabii söylediklerine inanmak ve uygulamak düştü. Sonuçta birbirleri ile yaşayabilecek balıkları gönder bana dedim defalarca.
Dediğiniz gibi balıklar birbirini çok kovalıyor. Sanırım bölgecilik yapıyorlar. Üstelik balıklar büyüdükçe kovalamacalar dahada coğaldı.
Bunun dışında akvaryumcuya, sarı prensesin ölümünden dolayı sebebini sorduğumda boğazında yem kalmıştır ondardır diyor.
acai(iki adet). beyaz prenses(iki adet). sarı prenses, damasoni(iki adet), yunus(iki adet), papağan(4 adet),canlı kaya, mücevher(iki adet), frontoza ,avratus(iki adet) ile mavi(iki adet) ve portakal zebra(iki adet) tankımda mevcut.
Bu balıkların içinden zebralarla birlikte hangilerini tanktan ayırmamı istersin. Onları bi şekilde bi akvaryumcuya yada dediğin gibi yeni başlayan birilerine kakalarım.
Demasoni ve frontoza kaliteli balık, Yunus ve papağanda görünümü güzel olan balık, onları da bırakmak istemem açıkcası.
EmrahYalçınalp
30.04.2009, 14:08
Akvaryumlarımdan bazı kareler... Fotoğraf sınırı nedeniyle post'u 2'ye bölüyorum.
http://www.resimload.org/images/muwg24ejg60arqmnycs.jpg
Karma Amerikan akvaryumum. Yaklaşık 700 L. 2 adet Tetratec 1200 dış filtre, UV filtresi, 300 Wattlık bir ısıtıcı ve Sump desteği ile çalışıyor. 4 Oscar'la başlamıştım, zaman içinde hacim yetersizliği yaşanmasın ve gelişimleri iyi olsun diye ikisini çıkarttım. Haftada 8-10 öğün kuru, 5-6 öğün dana yüreği ya da canlı yemle besleniyorlar. Oscarlardan başka 2 adet Green Terror, hareket katmaları için 3 adet Tinfoil barbus ve aslında çok önermesem de özellikle kızım sevdiği için 3 adet papağan var. Vatoz zaten demirbaş... Bunun yanında bir adet de hayalet balığım var. Kütüklerin içinde, altında, her yerde geziyor. Kendine uygun bir habitat bulduğu için de çok sağlıklı büyüyor.
http://www.resimload.org/images/iuqe86tlqexkxq8yulev.jpg
Oscar ve Fem poz veriyorlar :)
http://www.resimload.org/images/5way7i31rgwjwxwp4mk.jpg
----
Bu da bitkili karma tankım. Asıl sakinler Tanganyika türleri; Calvus ve Leulupi'lerdi. Zamanla ve su oturdukça Maymun Kafa ve Tetrazon'lar, Yılan Chiclid'ler ve bitkili akvaryumların vazgeçilmezleri, SAE'ler katıldı. İlerde Calvus'ların kalabalıktan stresli gözükmeleri ihtimali sürekli aklımda, gözlerim üzerlerinde. Bitkiler benim ameliyat sonrası dönemde çok ilgilenmemiş olmamdan ötürü biraz Alg sorunu yaşıyorlar. CO2 ile artık uğraşamadığımdan sıvı Carbon takviyesi yapıyorum. Ve bu ofise uğrayamadığım dönemde aksadı. Yakında çok daha sağlıklı ve bol bitkiler çıkarlar. Yaklaşık 160 L tank. Yüksek Lümen değerli flo aydınlatma, Tetratec700 filtre, taban gübresi, Seachem'in bitki katkıları ile sıvı Carbonu, Potasyum vs'leri ile çalışıyor. İki tankımda da ilaç kullanmıyorum.
Haftalık dip çekimi ilk akvaryum için bir zorunluluk. Biomass'i yüksek balıklar, dolayısıyla Nitrat birikimi kaçınılmaz. Ama bitkili tanklarda keşke Nitrat olsun da bitkiler kullansın, öyle bir dert yok. Gerçi bitkili akvaryumlar çok daha fazla bileşeni aynı anda düşünmeyi gerektiren, daha zor tankalr.
http://www.resimload.org/images/5x5j65dedocro4h69xnk.jpg
Ormanların dünyanın akciğerleri sayılmasının nedeni biliyorsunuz fotosentez sonucu Oksijen üretmeleri. Su bitkilerinde de durum aynıdır. Bu nedenle yoğun bitkili tanklarda suya Oksijen verilmesi gereksizdir. Hatta CO2 destekli tanklar havalandırılmaz, çünkü bu verilen CO2'nin yok olması demek olur. Su bitkileri Oksijeni genelde gözle görülmeyecek boyutta eriyik olarak suya verirler. Bitki yaralandığında ise Oksijeni görmek mümkün olabilir. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi. Bitki suya Oksijeni bırakmak üzere... Tabi bu gün boyunca yüzlerce kez oluyor...
http://www.resimload.org/images/aen27obdw6sy7yu9xd8.jpg
Maymun Kafa'lar tek eşli nehir balıkları. Bol oksijenli ve akıntılı tanklarda bol bol yavru veriyorlar. Akvaryum içindeki testilerden biri onlara ait ve içi yavrularla dolu.
http://www.resimload.org/images/5vv58dcoyk9743j8se.jpg
http://www.resimload.org/images/ly6dew2pi81kjvd5zx.jpg
Yılan chiclid. Bu arada, testi üzerindeki Alg'leri kimisi pislik olarak görür ama ben seviyorum. Daha doğal duruyor. Bunun yanında SAE ve VAtozlar için de besin kaynağı oluyorlar.
http://www.resimload.org/images/vboris9imwcxind8i41w.jpg
EmrahYalçınalp
30.04.2009, 14:08
Leulupi en güzel ve bol yavru veren Tanganyika türlerinden biridir. Bölgecidir, kayalık alanlardan hoşlanırlar.
http://www.resimload.org/images/2tm0cajb40y9w477ij4.jpg
Calvus'lar yakışıklı ve çok değerli Tanganyika türleridirler. Genellikle canlı yemi tercih ederler. Bölgecidirler, kayalık alanlardan, kabuklardan ve mağaralardan haz duyarlar.
http://www.resimload.org/images/s7dfo1iqt5tz8yeays8e.jpg
Labio yine bölgeci, çok sert bir türdür. 40 sene aç kalsa yeme bakmaz, akvaryumda alg adına ne varsa toplarlar. SAE'ler ek olarak ipliksi algleri de yerler, ki bunlara daha çok sakal yosunu denir.
http://www.resimload.org/images/qv2u1jbixngl8ltccgqg.jpg
Sürü balıkları her akvaryuma hareket katarlar. Habitat sorunu olmadıkça değerlendirilebilecek güzel balıklardır Tetrazonlar. Bu arada, arkadaki Maymun Kafa'nın yavru dolu testiyi koruma nöbetine dikkat!
http://www.resimload.org/images/pxqckmjsfr0jmivsii.jpg
Şimdilik bu kadar :)
Kazım Uzunboy
30.04.2009, 14:13
Kısa süre önce bizimkiler kardeşime 2 tane balık almış. Biz de daha önceden böyle bir deneyimimiz olmadığı için nasıl bakıldığını pek bilmiyoruz.
Yem vermek hoşuma gittiği için 2-3 ya da 5 tane :rolleyes: yem vermiştim, ertesi sabah balıklardan birisi ölmüş. Meğer günde 1 tane veriliyormuş. Ama ben hala düşünüyorum, acaba balık fazla yemden mi öldü ( ki bu durumua pek aklım ermiyor ) yoksa başka bir nedenden mi öldü ??
AKSOY_61
01.05.2009, 12:20
emrah hocam astronot akvaryumundaki sol üstte duran şey nedir acaba uv filtre mi yoksa overflow mu?
bi sorum daha olacak 2 tane labio 7...11 cm arasındaki yunus acei ve sarı prenseslerden oluşan akvaryumda uyumlu şekilde yaşabilirler mi sizce?
akvaryumdaki kayalarda acayip sakal yosunu oluşuyordu gerçi korkak balıkları alıştırmak için 1 aydır kayalar akvaryumda değil.
oda çok sakin olduğundan dolayı insan görünce kaçıyorlardı bi türlü çözüm bulamamıştım ama şuan en az %50 farkettiler.
kaçmıyorlar yani.kayaları koyunca da artık en az 2 ay kaçmazlar diye düşünüyorum.
payzajcılardan büyük yuvarlak dere taşlarından alıp akvaryuma koyucam olası yosun olayına karşı bu balıktan da iki tane aliyim diyorum sizce uygun mudur?
Muhammed
01.05.2009, 23:17
Emrah Abi akvaryumlarınız harika. Papağanlar dışındaki ama kızınız seviyormuş. 1,5 ay sonra yani öss bittikten sonra buraya adım adım yeni akvaryum kurulumumu birçok aşamısını cok ayrıntılı bir şekilde resimlerle anlatmayı düşünüyorum. Katkımız olursa ne mutlu bize.
EmrahYalçınalp
02.05.2009, 10:24
emrah hocam astronot akvaryumundaki sol üstte duran şey nedir acaba uv filtre mi yoksa overflow mu?
bi sorum daha olacak 2 tane labio 7...11 cm arasındaki yunus acei ve sarı prenseslerden oluşan akvaryumda uyumlu şekilde yaşabilirler mi sizce?
akvaryumdaki kayalarda acayip sakal yosunu oluşuyordu gerçi korkak balıkları alıştırmak için 1 aydır kayalar akvaryumda değil.
oda çok sakin olduğundan dolayı insan görünce kaçıyorlardı bi türlü çözüm bulamamıştım ama şuan en az %50 farkettiler.
kaçmıyorlar yani.kayaları koyunca da artık en az 2 ay kaçmazlar diye düşünüyorum.
payzajcılardan büyük yuvarlak dere taşlarından alıp akvaryuma koyucam olası yosun olayına karşı bu balıktan da iki tane aliyim diyorum sizce uygun mudur?
Sol taraftaki şey bir pH kontrol ünitesi. UV filtre dış filtreden çıkan hortuma bağlı. Bitkili akvaryumlarda CO2 desteği kullanıyorken, ki bu olmazsa olmazlardan biridir, sudaki CO2 konsantrasyonu arttıkça PH düşer, yani su asidik hale gelir. Bu bir noktaya kadar istenen birşeydir. Ancak pH 6,4'ün altına düştükçe sıkıntılar başlayabilir. Daha önemlisi, pH'ın seviyesinden çok dalgalanmasıdır. Yani sürekli pH değişimi balıkları sarhoş eder, ve öldürür. CO2'nin pH düşürücü etkisi sadece birkili tanklarda değil, Discus gibi yumuşak su (dolayısıyla düşük pH) seven tanklarda da kullanılır. Bu nedenle tüpülü CO2 kullanılan sistemlerde pH'ın belli bir noktaya ulaştığında co2'nin kesilmesini sağlayan bir kontrol ünitesi kullanmak çok yerindedir. O üniteyi aslında bitkili tankta kullanıyordum ama artık tüp ve CO2 ile uğraşamadığım için şimdi evde suyu gözlem amaçlı kullanıyorum. Çalıştığı için de bozulma ihtimalini azaltıyorum.
Sakal yosunu oluşumu, hele sarı prensen gibi otçul balıkların olduğu bir tankta aslında çok önemli sorun değil. Bunun temel birkaç nedeni olabilir:
1- Gün ışığı vuruyor mu tanka?
2- Çok yem atıyor olabilir misin?
3- Dip çekimini ne sıklıkta yapıyorsun, suda nitrat artmış olabilir mi?
4- AKvaryumda kullandığın ışık gün ışığı tipinde çok geniş spektrumda tayf yayan bir ışık mı?
Sadece dip çekimi sıklığını artırmak bile genelde sakal yosunu oluşumunu ciddi biçimde azaltır.
2 Labio bir akvaryumda pek önerilmez. Çünkü birbirlerine karşı çok agresif davranırlar. Biri mutlaka dominant olacak ve daha çok gelişecektir. Hacmin büyükse ve bol saklanma yeri varsa deneyebilirsin ama iyi gözlemleyip kayıp yaşamadan resesif olan Labio'yu alman yerinde olacaktır. Aslında işin ruhunda o tanka Labio sokmamak yatar ama fonksiyonel düşünürsen yapacak birşey yok. En azından Labio kendini koruyacaktır.
Özellikle Sarı Prensesler doğaları gereği kayaların arasından pek çıkmazlar. Öyle kabul etmek lazım :) Yavru almaya başladıkça bu durumları daha çok hoşuna gidiyor, çünkü ağzı dolu olan dişi kendini ancak böyle güvende hissediyor. Ben Malawi baktığım dönemlerde dişiyi kusturmaz, yavruları da ayırmazdım. Bol kayalık ve mağaralık bir ortamda bir batında en az 20-25 yavru kalırdı.
Emrah Abi akvaryumlarınız harika. Papağanlar dışındaki ama kızınız seviyormuş. 1,5 ay sonra yani öss bittikten sonra buraya adım adım yeni akvaryum kurulumumu birçok aşamısını cok ayrıntılı bir şekilde resimlerle anlatmayı düşünüyorum. Katkımız olursa ne mutlu bize.
Çok teşekkür ettim. merakla bekliyorum postlarını, eminim faydalı olacaktır. Papağan konusunda hemfikiriz. Ben kuyruklarının birçoğu yenmiş ve ölmek üzere olan 3 adedini çöpe gitmekten kurtarmak için alarak, biraz mecbur bulaştım onlara. Yaklaşık 3 ayda kendilerine geldiler, 2 senedir de tanktalar. Amacım iyileştirdikten sonra akvaryumcuya geri vermekti ama hem eşim, hem de kızım renk kattıklarını söylediler. Evlendikten sonra eşinin akvaryum konusunda dediği herşeyi yapman gerektiğini anlayacaksın :D Sağolsun, benim eşim elini sürmez akvaryuma, ama tek kelime de etmemiştir. 400 L'lik eski tankım gecenin bir yarısı patladığında bile...
Emrah kardeşim, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben bu balık gruplarını yada cinslerini oluştururken, kesinlikle akvaryumcunun önerisi ile yaptım.
Adam yıllardır bu işi yapıyor ve bizede tabii söylediklerine inanmak ve uygulamak düştü. Sonuçta birbirleri ile yaşayabilecek balıkları gönder bana dedim defalarca.
Dediğiniz gibi balıklar birbirini çok kovalıyor. Sanırım bölgecilik yapıyorlar. Üstelik balıklar büyüdükçe kovalamacalar dahada coğaldı.
Bunun dışında akvaryumcuya, sarı prensesin ölümünden dolayı sebebini sorduğumda boğazında yem kalmıştır ondardır diyor.
acai(iki adet). beyaz prenses(iki adet). sarı prenses, damasoni(iki adet), yunus(iki adet), papağan(4 adet),canlı kaya, mücevher(iki adet), frontoza ,avratus(iki adet) ile mavi(iki adet) ve portakal zebra(iki adet) tankımda mevcut.
Bu balıkların içinden zebralarla birlikte hangilerini tanktan ayırmamı istersin. Onları bi şekilde bi akvaryumcuya yada dediğin gibi yeni başlayan birilerine kakalarım.
Demasoni ve frontoza kaliteli balık, Yunus ve papağanda görünümü güzel olan balık, onları da bırakmak istemem açıkcası.
Kamil abi, birkaç akvaryumcu dışında maalesef gördüğüm akvaryumcuların tümü fare, kedi ve köpeğin bir asansörde rahatça beslenebileceğini söylerler. Zaten çoğu teknik bilgi yoksunudur. Adam kaset satışları düşünce akvaryumcu açar, sonra tavuk dönerci. Maalesef ülkemizdeki profil bu. Ankara'da Egece, İstanbul'da Aqua pet center ve Maltepe, Trabzon'da da Trabzon Akvaryum benim güvendiklerim, işi bilen kişiler. Bunun dışında özellikle Almanya'da ve Londra'da her gidişte uğradığım çok kaliteli yerler var. Hayvanat bahçesi geziyor gibi gezerim oraları, dehşettir. Esasen Avrupa'da ve Amerika'da herkesin pet shop açmasını engelleyen ciddi yasalar var. Mesela Almanya'da sat bakalım Pacu, ne oluyor...
Her neyse, konumuza dönersek... SP'in boğazında yem kalması diye birşeyi ilk kez duyuyorum. Eğer hayvanlara kirpi vermediyseniz böyle bir duruma pek ihtimal vermiyorum :) Ama SP'ler otçul beslenmeliler, "chiclid yemi" diye satılan şeyler ise genellikle protein ağırlıklı yemler. Bu durumlara SP'ler bağırak sorunları yaşıyorlar, doğru. Yine de bir balığın ölümü için çok şey söylenebilir. Genel olarak ise, kötü su şartlarının uzun süre devam etmesiyle oluşan stres öldürür balığı. Strese girmiş balığın bağışıklık sistemi zayıflar, ve tabiri caiz ise grip olur ölür. Bu yüzden akvaryum camına tık-tık yapılmaz, dip çekimi aksatılmaz ve doğru yemleme yapılır zaten. SP'ler için Sera'nın granugreen yemi çok iyidir.
Balıklarınıza gelince... "Değerli", ya da "kaliteli" balık demek genelde "zor üretilen balık" demektir. Çünkü balığın değerini artıran şey nadiren görüntüsü ve sağlığıdır (ne yazık ki). Temel olarak "kalite" ve "değer" denilen şey fiyatıdır akvaryum sahibinin gözünde. Bu tür balıkların zor yetiştirilmesinin temel nedeni zaten bu balıkların daha zor olmalarıdır, bu da onları pahalı yapar. Yani bir anlamda "kaliteli" türe yönelirken "belalı" türe yöneliyorsunuz. SP ucuzdur, çünkü 80 L'de bile yavru alırsınız, doğru olmasa da... Ama Calvus değerlidir, çünkü su sert olacak, 250 L olacak, besleme çok dengeli olacak, bol kabuk olacak, akvaryum sakin bir yerde olacak, ışık fazla olmayacak falan... O yüzden, bence bunları da düşünerek tür elemesi yapın. Akvaryumunuz büyüdüğünde mutlaka daha az sorun yaşarsınız, ama yine de yaşarsınız. Ben 700 L'de 4 Oscar'ı bakamadığımı düşündüm mesela. 240 L'de 5 tane bakan arkadaşım var. Bence Zebra ve pağanları kesin olarak gönderin. Kalanı için de siz bilirsiniz ama, Frontoza gibi "yüzmeyen" bir balık o tankta çok da mutlu olamaz diye düşünüyorum. Yunus için de akvaryumu bir an önce büyütmeniz iyi olacaktır.
Daha spesifik sorularınız olursa elimden gelen katkıyı yapmaya çalışırım.
Dursun Kaplan
02.05.2009, 10:31
Emrah abi senin şu yazdıklarını ve fotoğrafları görünce çok amatör olduğumu anladım. :)
TAHSİN 61
02.05.2009, 10:34
www.habitataqua.com Arkadaşlar işinize yarıcağnı düşündüğüm bir abimizin sitesi bu işte bilgili umarım faydalanırsınız..
Ertan 51
02.05.2009, 10:35
bende cocukların gazı ile heveslenir bir akvaryum kurarım 5-6 ay 1 sene iyi gider sonra ya ölürler ya hastalanırlar üzüntü,kızgınlık derken bir daha olmayacak derim ama 1-2 sene geçer aynı senaryo,yine aynı son
meğerse bilimsel ve ilimsel:) ne çok desteğe ihtiyacı varmış bizim akvaryumun
Emrah hocam keşke bu yazdıklarını okumasaydım
co2-ph-sudaki asidik-gün ışığı-dip çekimi derken balıkların vebalini almışım ben bunların hiç birisini uygulamayarak
en iyi bildiğimiz balığı satan elaman,poşette senin akvaryumda dursun biraz der onu yapar suya salarız sonra yem ve bekle
tüh tüh tüh
neyse olan olmuş öbür tarafta hesabını sorar bana benim balıklar artık.
EmrahYalçınalp
02.05.2009, 10:41
Emrah abi senin şu yazdıklarını ve fotoğrafları görünce çok amatör olduğumu anladım. :)
Aslında bu duyguyu ben de hala sık sık yaşıyorum. Çünkü hele hele bu devirde bilginin sınırı yok. Özellikle gelişmiş ülkelerde insanlar nelerle uğraşıyorlar bir görsen. Faydalı oluyorsa ne mutlu...
bende cocukların gazı ile heveslenir bir akvaryum kurarım 5-6 ay 1 sene iyi gider sonra ya ölürler ya hastalanırlar üzüntü,kızgınlık derken bir daha olmayacak derim ama 1-2 sene geçer aynı senaryo,yine aynı son
meğerse bilimsel ve ilimsel:) ne çok desteğe ihtiyacı varmış bizim akvaryumun
Emrah hocam keşke bu yazdıklarını okumasaydım
co2-ph-sudaki asidik-gün ışığı-dip çekimi derken balıkların vebalini almışım ben bunların hiç birisini uygulamayarak
en iyi bildiğimiz balığı satan elaman,poşette senin akvaryumda dursun biraz der onu yapar suya salarız sonra yem ve bekle
tüh tüh tüh
neyse olan olmuş öbür tarafta hesabını sorar bana benim balıklar artık.
Aslında göründüğü kadar karmaşık değil. Doğru tür ile çok başarılı sonuçlar alamk, üstelik çok daha ekonomik olarak bunu yapmak mümkün. Bence siz yine niyetlenin, beraber bir akvaryum kuralım size. Elimden gelen desteği veririm, büyük bir zevkle...
AKSOY_61
03.05.2009, 01:15
Sakal yosunu oluşumu, hele sarı prensen gibi otçul balıkların olduğu bir tankta aslında çok önemli sorun değil. Bunun temel birkaç nedeni olabilir:
1- Gün ışığı vuruyor mu tanka?
2- Çok yem atıyor olabilir misin?
3- Dip çekimini ne sıklıkta yapıyorsun, suda nitrat artmış olabilir mi?
4- AKvaryumda kullandığın ışık gün ışığı tipinde çok geniş spektrumda tayf yayan bir ışık mı?
Sadece dip çekimi sıklığını artırmak bile genelde sakal yosunu oluşumunu ciddi biçimde azaltır.
2 Labio bir akvaryumda pek önerilmez. Çünkü birbirlerine karşı çok agresif davranırlar. Biri mutlaka dominant olacak ve daha çok gelişecektir. Hacmin büyükse ve bol saklanma yeri varsa deneyebilirsin ama iyi gözlemleyip kayıp yaşamadan resesif olan Labio'yu alman yerinde olacaktır. Aslında işin ruhunda o tanka Labio sokmamak yatar ama fonksiyonel düşünürsen yapacak birşey yok. En azından Labio kendini koruyacaktır.
Özellikle Sarı Prensesler doğaları gereği kayaların arasından pek çıkmazlar. Öyle kabul etmek lazım :) Yavru almaya başladıkça bu durumları daha çok hoşuna gidiyor, çünkü ağzı dolu olan dişi kendini ancak böyle güvende hissediyor. Ben Malawi baktığım dönemlerde dişiyi kusturmaz, yavruları da ayırmazdım. Bol kayalık ve mağaralık bir ortamda bir batında en az 20-25 yavru kalırdı.
1-Tanka gün ışığı çok az vuruyor direk karşıdan değil de yan taraftan 45 derecelil açıyla vuruyor.Akvaryumda loş bi ortam oluyor o kadar.
2-Yemi çok fazla atmam kuma düşmeyecek şekilde günde en az 3 kez veriyorum.
3-dip çekimin haftalık en %20 olduğunu biliyorum ama ben %10 yapıyorum.Şimdiye kadar balıklar açısından herhangi bir sorun olmadı(dış filtrenin içinde zeolit de var).
4-Akvaryumda gün ışığı ve grolüx olmak üzere iki tane flo. var ama ben gün ışığını çok az yakıyorum.Genelde balıkları parlak gösteren grolüxü yakıyorum.
Yazdıklarınıza göre en önemli neden nitrat birikmesi sanırım.Grolüxün bi rolü olur mu onu bilmiyorum.
Dediğim dere taşlarıyla şöyle bi akvaryum olucak.pislik tutmayan, temizliği kolay ve balıklara zarar vermeyecek bi kaya türü.
http://www.akvaryum.com/benimsitem/foto/selmankahya/2006-03-17_163002_a_akv_dekor.jpg
Bu arada akvaryum 170 lt.
Açıklamalarına göre labiodan vazgeçtim.lobio alıp akvaryuma bi tür daha koymak yerine su değişimini artırmak daha mantıklı sanırım.
EmrahYalçınalp
03.05.2009, 09:30
Gün ışığı direkt vuruyorsa bu çok etkilidir. Açısı vs bir tarafa, açık renkli bir duvardan yansıması bile alg oluşumunu hızlandırır. Aslında gün ışığının bitkili tanklarda kullanımına ilişkin yığınla teknik var. Ben de bir dönem kullanmıştım. Ama bu tür tanklar çok yoğun bitkili olurlar ve bitkiler sudaki besin maddelerini o kadar optimum tüketirler ki, alg oluşumu için ortada besin maddesi kalmaz. Zaten alg dediğimiz şey başta Azot olmak üzere suya atılan yem ve balık dışkılarından gelen maddelerin fotosentez yapan mikro organizmalar tarafından kullanılması ve bunların çoğalmasıdır. Yani kısaca, suyunda besin maddesi varsa (ki var, yem atıyorsun Azot ve Fosfor geliyor, su değişimi yapıyorsun, her seferinde Potasyum ve eser oranda demir geliyor, balıklar suya CO2 veriyor falan) ve kullandığın ışık da gün ışığı flo ve gerçek gün ışığı gibi alglerin kullanabileceği tayfata ışık veren kaynaklarsa, yapacak fazla birşey kalmaz. Akvaryumundaki yararlı nitrifikasyon bakterileri yoğun azottan oluşan nitrit ve amonyağı daha az zehirli olan nitrata dönüştürürler. Eğer düzenli su değişimi yapıyorsan %10 da iş görür, Nitrat birikimini engellersin. Ancak dip çekimi ile su aldığına emin ol. Çünkü nitrat suyun dibinde birikir biliyorsun. Bunu yapmazsan algler için biriken nitrat önemli bir besin maddesi olur. Bitkili tanklarda bitkiler daha yoğun nitrat kullandıklarından sorunu çözmek daha kolaydır. Ama alg birçok bitkiden daha kanaatkar ve zor şartlara dayanıklıdır. Bu yüzden birkili tanklarda da sistem dengesi bozulduğunda sorun yaratabilir.
Kısaca,
- Yazdığın türler sert su isteyen Malawi türleri. Suyuna tuz katarak alglerin yaşam şartlarını zorlaştırabilirsin. Bu balıklarını da mutlu edecektir, vatozun yoksa tabi. (Tuz kullanımı hakkında bilgin yoksa, yani nasıl tuz, ne oranda tuz gibi, netten araştırabilirsin. Ya da yine elimden gelen desteği verebilirim)
- Tankın gün ışığı almasını engellemeni tavsiye ederim. Açısı önemli değil. Malawi tankları nitrat birikimine müsait tanklardır ve bitki yoktur. En çok Anubias koyarsın, o da o kadar yavaş büyüyen bir bitkidir ki, koysan da koymasan da fazla etkilemez nitratı. Sadece görsel etkisi olur. Yine de 5-6 kök anubias etkili olabilir. Ama bu kez de tuz ekleyemezsin.
- Dip çekimi önemli, haftada bir mutlaka yapmanı, dış filtren var ise -ki olmalı- her ay içindeki pisliği dökerek yıkamadan yeniden kapatmanı, 4-5 ayda bir de akvaryumdan aldığın su ile yıkamanı öneririm.
- 170 L'de Yunusları mutlu edemezsin diye düşünüyorum. Ben de bakmıştım zamanında, büyüdükçe strese giriyorlar. Esasen çok da büyümüyorlar o hacimde, yüzmüyorlar.
- Yine o hacimde etkili bir kayalık oluşturmak için oldukça minimalist yaklaşmalısın. Yukardaki etkiyi sağlamak kolay değil ama mutlaka esinlenmenin faydası olacaktır.
Benim de o hacimlerde bir Malawi tankım vardı. Kızım küçükken karşısında saatlerce durup seyrederdi. Bir yerlerde bir videosu olacak diye hatırlıyorum ama, bakalım bulabilir miyim. Bulursam koyarım buraya, hacim açısından benzer olduğu için fikir verebilir...
Kolaylıklar dilerim...
ps: Link; http://vtunnel.com/index.php/1010110A/1ddd0a0555d6b9b985d7a34a2621cc93f557769f28261658ab 21b2e13b00b593fe828cf055178d3115244
AKSOY_61
03.05.2009, 11:48
Hocam verdiğiniz bilgiler çok doyurucu, teşekkürler yazıklarınıza dikkat etmeye çalışıcam.
-tuz konusunu biliyorum ama alglere karşı mücadelede yararlı olduğunu bilmiyordum.normalde malawi gölü de hafiften tuzluymuş zaten.
akvaryumda ise ölçünün her 50 lt de 1 çorba kaşığı kaya tuzu olduğunu biliyorum.bundan dip çekimlerinde yavaş yavaş ekleyemeye başlarım.
-elimden gelse akvaryumun yerini değiştiricem ama ne yazıkki başka yer yok.yer olmamasından dolayı da akvaryumu mecburen daha küçük yaptım yoksa en az 300 lt düşünüyordum.
bitki olayına ise hiç girmek istemiyorum minnacık anubias 7.5 tl istiyorlar.kayayla dolu malawi tankında bir iki bitki doğallaığı bozacaktır bence dediğinizgibi 6..7 kök eklenmesi lazım ki güzel dursun.o da çok tuzluya gelecektir.zaten sırf bitkiler içinde tüketimden dolayı akvaryumun ışığını daha fazla yakmayı düşünmüyorum.
tuz-bitki seçeneğinde tuz daha fazla işime gelir açıkcası.
yunuslara gelirsek bunların en az 300 lt de bakılması gerektiğini biliyorum.esasen ben bu yunusları bi akrabamın 130 lt lik akvaryumundan aldım.
akvaryumunu ben yapmıştım balıkları alırken de akvaryumcu önermesine rağmen ben yunusların bu akvaryumun için uygun olmadığını ilerde çıkartılmasını gerektiğini söylemiştim.
bizimkilerde büyüsünler çıkartırız demişlerdi zaten.şu an sanırım 1 yaşındalar belki biraz daha fazladırlar 10 cm boyundalar ve kafa yapmışlar.o akvaryumda nasıl böyle büyümüşler anlamadım.dudakları yüzgeçleri kafaları renkleri bile çok güzel.
bunları benim 170 lt lik akvaryuma 1 ay önce terfi ettirdim.yüzme alanları diğer akvaryuma göre daha fazla.2 erkek 2 dişiler erkekler nedense diğer akvaryumda yapmadıkları kavgaları benim akvaryumda yapıyorlar.horoz gibi ağız ağıza dövüşüyolar:D
bir erkeği sınavlar biter bitmez 1 hafta içinde diğerlerini ise 1 ay içinde akvaryumdan çıkarmak zorundayım zaten.
ben sadece zevkimi almak için kısa süreli benim akvaryuma koydum.gerçekten de büyük hacim de beslenilmesi gereken balıklar.
elimde şuan acei ve sarı prenses yavruları var yavru akvaryumda takılıyorlar.acei lerden ana tanka 5 tane atmıştım onlar hemen boy attılar.
sarı prenseslerin ise ağızları dar olduğu için granül yemleri yiyebilecek şekle geldiklerinde ana tanka atıcam.
prenseslerin kayaların arasından afacan afacan bakmaları bile yeter
bu arada link ölü sanırım videoyu açamadım.
şunu da eklemek isterim.istediğim dizayn bitkiler hariç tamamen böyle.
http://www.youtube.com/watch?v=veuUs8viYsI&feature=related
youtube a giremeyenler vtunnelle uğraşmadan şu yöntemi uygulasınlar
http://rapidshare.com/files/134176878/hosts.zip
bu dosyayı indirin.içindeki host dosyasını C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\ klasörüne yapıştırın.
EmrahYalçınalp
03.05.2009, 12:40
Linki yeniliyorum: http://www.youtube.com/watch?v=gAHhqBXusMY Biz çocuğu 1 yaşına kadar akvaryumun karşısında büyüttük :)
Bence verdiğin linkteki set up sadece sarı prensesleri mutlu eder. Başka tür de düşünüyorsan onlar için stresli bir ortam olabilir. Bence biraz daha minimal takılırsan daha iyi olur ama elbette karar senin.
Bir de, biliyorsun, akvaryum zaten ağır bir şey. Cam ağır, su ağır, çakıl-kum ağır. E taş zaten adı üstünde, ağır... Bu kadar yoğun taş kullanacaksan çok sağlam bir sehpa, mermer ve strafordan oluşan bir altlığın olduğuna emin olsan iyi olur bence. Merakla bekliyorum sonucu.
AKSOY_61
03.05.2009, 13:43
Şu anda 3 tür var.Videodaki dizaynı sarı prensesler görse sevincinden ağlarlar zaten.:D
Dediğim gibi yunusları çıkarıcam bu türün kayalarla hiç işi yok zaten.Sadece acei ve prensesler kalıcak acei ler ise kayaların içinde değil de kayaların önünde
yuva yapıyorlar.kayanın önüne derin bi çukur kazıp orayı yuva olarak kabul ediyorlar.Bu tür için de kaya çok önemli ben takır takır yavru aldığım aceilerden kayaları %90 oranında azaltınca tek yavru alamadım.Sanırım acei lerde bu dizayna hayır demeyeceklerdir.
Yanlız şu ağırlık konusu kafamı kurcaladı.Oturduğu yere ince parke straforlarından koydum ama masanın sağlamlığından süpheliyim biraz.
Kayayı koyunca kapladığı hacim kadar akvaryumdan su çıkacak ama kayayla suyun yoğunluğu aynı değil tabiki.
30 kilo kaya suyla yer değiştireceği için akvaryuma 10..15 kiloluk ek ağırlık olur sanırım.Yİne de kayayı fazla tutmamak lazım.
Bu arada videodaki bebek de güzel, akvaryum da güzel, balıklar da güzel.Maşallah.
Çocuklara hayvan sevgisini aşılamak önemli bence.Benim bile bu yaşta akvaryumu yaptıktan sonra canlılara bakış açım değişti.:)
2 haftadir yoktum, yine cok güzel yazilar yazilmis resimler süper. benim akvaryumum suan hazir. baliksiz epey beklettim suyu. insallah pazartesi baliklarida alacagim. bende resim eklerim o zaman.
bir sorum olacak ama yine. akvaryumumun üst kaüagini kompile kaldirmak istedigimde her yer su oluyor cünkü asiri sekilde su buhar yapiyor ve o kapagin alti damla damla hep su duruyor. neden böyle acaba. isitici acik ama su derecesi normal olan 24-25 arasi.
neden bu kadar buharlama yapiyor acaba ??
AKSOY_61
03.05.2009, 15:44
Buharlaşma çok normal.Siz bide yazın görün buharlaşmayı.
40 derecelik odada balıklar zarar görmesin diye fan koymuştum akvaryuma.Fan buharlaşmayı artırıyor buharlaşmadan dolayı su ısı kaybediyordu.
Eklediğim suyun haddi hesabı olmuyor yazın ortasında.
Normalde bazı akvaryumlarda buhar camı vardır buhar bu camda damlacık yapar yine akvaryuma dökülür.
Kapak ve elektirik tesisatı bu yolla zarar görmez eğer akvaryumda buharın kaçacağı yerler varsa su ısı kaybetmez ve ısıtıcı daha az çalışır.
Ben bir senedir kendi yaptığım ahşap akvaryum kapağını elektronik balastlar dışarda olmak üzere buhar camcız kullanıyorum.
Dediğin gibi kapakta damlacık oluşuyor ama kapağı komple kaldırmadığım için su etrafa dökülmüyor.
Bu arada suyu o kadar beklettiğin çok iyi olmuş.Filtreyi de çalıştırdıysan suyun oturması içn bayağı faydası olmuştur.
EmrahYalçınalp
03.05.2009, 16:03
Ek olarak...
Buharlaşma biyolojik döngü için gereklidir. Sıvı molekülleri alçak basınç altınd zaten buharlaşma eğilimindedir, çünkü gaz daha kararsızdır. Çamaşırların kuruması mantığı yani...
Bu durumu akvaryumun üzerine cam kestirerek yani bir buhar camı oluşturarak önleyebilirsin. Böylece suyun buharlaşmasını önemli derecede engeller, kapağında damlalar oluşmaz ve kışın ısıtıcı kaynaklı elektrik sarfiyatını neredeyse yarı yarıya azaltırsın. Ancak yazın yukarda da bahsedildiği gibi, aşırı sıcaklık sorun olabilir. Olabilir diyorum, çünkü olmayabilir de. Sıcaklık yükselmesi özellikle deniz akvaryumlarında ve bitkili akvaryumlarda sorundur. Deniz akvaryumları için su soğutucu standart bir ekipmandır ve orta yollu bir soğutucu nerden baksanız 800 euro'dan falan başlar. Bitkili akvaryumlarda ise fanlarla ve bol su eklemeyle iş çözülebilir. Çünkü birçok bitki 26 derecede metabolizmasını yavaşlatmaya, 27'de durdurmaya, üzerinde ise çözülmeye başlar.
Besleyeceğin balık türüne de bağlı olarak Köln'de su sıcaklığı sorunu yaşayacağını sanmıyorum. Birçok balık türü yoğun oksijen vermek suretiyle 27-28 derece civarını rahatlıkla tölere edebilir. Discus gibi balıklar çok daha yukarıları da sorunsuz halleder. Ama Köln'de doğrudan gün ışığı almayan bir tankın 27'ye ulaşması çok olası değil sanki. Eğer sudan rahatsız oluyorsan akvaryumun üstü için cam kestirebilirsin. Üzerinde yem atabileceğin küçük bir kaç delik olursa yazın aşırı ısınmayı da sağlayabilirsin. Ayda bir yosun kaplamış yerleri temizlersin. Aksi halde ışığın akvaryuma ulaşımı oldukça zor oluyor.
Anladim demek buhar olusumu normal. Iki tane yem atma kapagi var simdi onlarinbirtanesini acik biraktim bakacagim okadar buharlasma olacak mi yine. Bu aralar bitki yüzünden devamli kapagi indirip taktigim icin biraz problem oluyor sularin saga sola damlamasi. Ama bitkileri ve baliklarida koydugumda kapak ile fazla isim olmaz sanirim.
Evet filitremde acik di ve su iyice dinlenmistir. Ayrica bazi bakteri ve suyu temizeleme maddeleride kullandim. Her halde baliklar kednilerini iyi hisseder. Insallah yani :)
Kamil Çakmak
04.05.2009, 12:10
Kamil abi, birkaç akvaryumcu dışında maalesef gördüğüm akvaryumcuların tümü fare, kedi ve köpeğin bir asansörde rahatça beslenebileceğini söylerler. Zaten çoğu teknik bilgi yoksunudur. Adam kaset satışları düşünce akvaryumcu açar, sonra tavuk dönerci. Maalesef ülkemizdeki profil bu. Ankara'da Egece, İstanbul'da Aqua pet center ve Maltepe, Trabzon'da da Trabzon Akvaryum benim güvendiklerim, işi bilen kişiler. Bunun dışında özellikle Almanya'da ve Londra'da her gidişte uğradığım çok kaliteli yerler var. Hayvanat bahçesi geziyor gibi gezerim oraları, dehşettir. Esasen Avrupa'da ve Amerika'da herkesin pet shop açmasını engelleyen ciddi yasalar var. Mesela Almanya'da sat bakalım Pacu, ne oluyor...
Her neyse, konumuza dönersek... SP'in boğazında yem kalması diye birşeyi ilk kez duyuyorum. Eğer hayvanlara kirpi vermediyseniz böyle bir duruma pek ihtimal vermiyorum :) Ama SP'ler otçul beslenmeliler, "chiclid yemi" diye satılan şeyler ise genellikle protein ağırlıklı yemler. Bu durumlara SP'ler bağırak sorunları yaşıyorlar, doğru. Yine de bir balığın ölümü için çok şey söylenebilir. Genel olarak ise, kötü su şartlarının uzun süre devam etmesiyle oluşan stres öldürür balığı. Strese girmiş balığın bağışıklık sistemi zayıflar, ve tabiri caiz ise grip olur ölür. Bu yüzden akvaryum camına tık-tık yapılmaz, dip çekimi aksatılmaz ve doğru yemleme yapılır zaten. SP'ler için Sera'nın granugreen yemi çok iyidir.
Balıklarınıza gelince... "Değerli", ya da "kaliteli" balık demek genelde "zor üretilen balık" demektir. Çünkü balığın değerini artıran şey nadiren görüntüsü ve sağlığıdır (ne yazık ki). Temel olarak "kalite" ve "değer" denilen şey fiyatıdır akvaryum sahibinin gözünde. Bu tür balıkların zor yetiştirilmesinin temel nedeni zaten bu balıkların daha zor olmalarıdır, bu da onları pahalı yapar. Yani bir anlamda "kaliteli" türe yönelirken "belalı" türe yöneliyorsunuz. SP ucuzdur, çünkü 80 L'de bile yavru alırsınız, doğru olmasa da... Ama Calvus değerlidir, çünkü su sert olacak, 250 L olacak, besleme çok dengeli olacak, bol kabuk olacak, akvaryum sakin bir yerde olacak, ışık fazla olmayacak falan... O yüzden, bence bunları da düşünerek tür elemesi yapın. Akvaryumunuz büyüdüğünde mutlaka daha az sorun yaşarsınız, ama yine de yaşarsınız. Ben 700 L'de 4 Oscar'ı bakamadığımı düşündüm mesela. 240 L'de 5 tane bakan arkadaşım var. Bence Zebra ve pağanları kesin olarak gönderin. Kalanı için de siz bilirsiniz ama, Frontoza gibi "yüzmeyen" bir balık o tankta çok da mutlu olamaz diye düşünüyorum. Yunus için de akvaryumu bir an önce büyütmeniz iyi olacaktır.
Daha spesifik sorularınız olursa elimden gelen katkıyı yapmaya çalışırım.[/QUOTE]
Emrah hocam, verdiğin bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
Akvaryumcular olarak, sizin güvendiğiniz ve işi bilen akvaryumcuların web adresleri sizde mevcutse ve bize iletirseniz çok memnun olurum.
Benim balıklar için kullandığım yem, sera red parrot, yani renklendirici özelliği fazla olan bir yem. Bu yem uygunmudur tam olarakda bilmiyorum tabi. Yine akvaryumcunun önerdiği bir yemdi ve pahalıda üstelik, zaten bitmek üzere ve yeni bir yem almalıyım.
Sizin tavsiyeniz üzerine papağan, zebralar, yaşayan kaya ve avratusları bugün akvaryumdan çıkaracam. Mücevher balıkları nı uygun görürseniz akvaryumda bırakabilirim.(ama onlarında biraz agresif olduklarını belirtmeliyim)
Tekrar teşekkür ederim.
AKSOY_61
07.05.2009, 14:24
Bugün peyzajcıdan 30 kilo 3 farklı renkte dere taşı aldım.15 tl verdim.
Yanlız ordan alırken kayalar iyi gözüktü de arabadan indirirken gözüm korktu bayağı ağır.Akşama akvaryuma koyucam bakalım inşallah bi sakatlık çıkmaz.
kolay gelsin aksoy kardes, insallah bisey olmaz ama sanmam ki olsun.
ben en sonunda baliklarima kavustum. 3 hafta icinde akvaryumu hazirladim suyu tam kivamina getirdim. bugünde baliklari aldim. simdilik 15 neon, 2 vatoz. 3 tanede cöpcü baliklarindan aldim. simdilik hersey cok iyi, neonlari koydugum gibi 5 dakika sonra sanki yillardir o akvaryumdaymis gibi yüzdüler vatozlarda öyle ama sadece 3 cöpcü bir köseye gittiler ücü de bir öylece duruyorlar orda. insallah yakinda kendilerine gelirler.
akvaryumcuda benim akvaryumun suyunuda konrtol ettirdim bana dediki tüm degerler yerinde cok iyiymis. bikac gün sonra tekrar gel dedi ama. neon baliklarina birsey olmazsa ilerideki günlerde 46 tane daha alacam. hedefledigim sayiya ulasmak istiyorum :D
akvaryumun resmini buraya eklemek istiyorum ama bir kere denemistim olmadi. bana biri yardimci olursa sevinirim.
AKSOY_61
07.05.2009, 23:19
Eyvallah erdi kardeşim.
İnşallah bişey olmaz diyordum bu yüzden akvaryumun oturduğu masayı biraz daha emin olmak kontrol ettim.
Korkum daha da arttı.O taşları bırak akvaryuma koymayı şuan da bi önlem almadan beklemeyi bile gözüm yemiyor.
Ben akvaryumun altındaki tahtayı direk masanın ayağına bağlı sanıyordum ama yandan çivi ve yapıştırıcılarla duruyomuş.
İlk zamanlar bunu nasıl göremedim anlamıyorum.kum taş ve camla 250 kiloyu bulan akvaryum emanet duruyormuş orda.
Akvaryumun camı suyu vs. önemli değil de gözüm gibi baktığım balıklarım ölürse çok üzülürüm gerçekten.Bu manevi yönü
Maddiyata gelirsek bayağı büyüdüler kaliteli yemlerle çok yakışıklı oldular bu boydaki balıkları akvaryumcudan alsam en az 200 tl tutar
Bunları bizimkilere anlatmam lazım ki sehpaya razı gelsinler.:D
En kısa zamanda şu bildiğimiz beşe onla iskelet yapıp onun üstüne mdf giydiricem.matkap ve dekupaj var zaten malzeme maliyeti de 40 tl en fazla 50 tl tutuyor.
Neon baliklarimin sayisi suan 29 oldu. cok cabuk alistilar suya ama aksamlari hepsi bir köseeye cekilyior lar orda duruyorlar koca 200 litrelik tank bos gözüküyor. 30 tane daha alacam ama yani cogaldikca acaba kendilerini daha rahat hissederler mi yoksa akvaryumda yanlis bisey mi var .
AKSOY_61
21.05.2009, 17:54
Neon baliklarimin sayisi suan 29 oldu. cok cabuk alistilar suya ama aksamlari hepsi bir köseeye cekilyior lar orda duruyorlar koca 200 litrelik tank bos gözüküyor. 30 tane daha alacam ama yani cogaldikca acaba kendilerini daha rahat hissederler mi yoksa akvaryumda yanlis bisey mi var .
Aşırı ışıktandır belki.Neonların loş ışıktan hoşlandığını hatırlıyorum.Aynı durum devam ediyor mu?
Bu arada ben de akvaryum sehpasının altına bi destek koyup kayaları yerleştirdim.Bence güzel oldu.
Resimleri koyucam.
AKSOY_61
23.05.2009, 17:43
Yanlız akvaryumdaki daylight floresan bozuldu onun için çok loş ve kırmızı ağırlıklı gözüküyor.Gündüz de çekemedim camda aşırı yansıma oluyor
Bulanık görünmesinin sebebi ışık azlığı.
http://img39.imageshack.us/img39/3585/s5004911.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/1359/s5004914.jpg
Dursun Kaplan
23.05.2009, 17:58
Akvaryum şahane görünüyor. Sağlıkla besle büyüt balıklarını. :)
Coloradoydu
23.05.2009, 18:23
http://www.akvaryum.com/benimsitem/foto/selmankahya/2006-03-17_163002_a_akv_dekor.jpg
Akvaryumun zemini çok güzel ve gerçekçi gözüküyor. O yükseltiler(taşları değil, kumu kastediyorum) ne şekilde yapılabilir?
AKSOY_61
23.05.2009, 19:15
Akvaryumun zemini çok güzel ve gerçekçi gözüküyor. O yükseltiler(taşları değil, kumu kastediyorum) ne şekilde yapılabilir?
Dostum o yükseltileri sen yapamassın ha yaparsın ama balıklar 1 gün geçmeden onu bozacaktır.
Senin yapman gereken şey kumu normalden fazla kullanman gerisini cichlit balıkları yapıyor zaten balıklar istedikleri şekilde kumu kazıp yükselti yapacaktır
Benim akvaryumda derin çukur ve yükzeltiler ama resimdeki kadar değil tabiki.
Coloradoydu
23.05.2009, 21:27
Dostum o yükseltileri sen yapamassın ha yaparsın ama balıklar 1 gün geçmeden onu bozacaktır.
Senin yapman gereken şey kumu normalden fazla kullanman gerisini cichlit balıkları yapıyor zaten balıklar istedikleri şekilde kumu kazıp yükselti yapacaktır
Benim akvaryumda derin çukur ve yükzeltiler ama resimdeki kadar değil tabiki.
Altta siyah, üstte beyaz iki tabaka var gibi duruyor. Sakın alta yapay kalker, üste de kum koyulmuş olmasın?
AKSOY_61
23.05.2009, 21:34
Altta siyah, üstte beyaz iki tabaka var gibi duruyor. Sakın alta yapay kalker, üste de kum koyulmuş olmasın?
Yok kum aynı kum da alt tarafı ışık almamış.Kum belirli bi mesefeye kadar ışığı geçirmiş ondan sonrası oda karanlık olduğu için siyah kum gibi gözükmüş.
Fena da durmamış aslında:)
Bu iki katmanlı kum sadece bitkili akvaryumlarda kullanılıyor zaten.Cicihlit akvaryumlarında kullanmanın bi mantığı yok zaten balıklar 2..3 günde o kumu mikser gibi karıştıracaktır.:)
Arkalarda kalmasin,
akvaryumda olusan ufak sülüklerin cogalmamasi icin neler yapabilirim.
UmutBaykan
11.06.2009, 18:52
Akvaryumumda kaldı tek balık oda hakkı rahmetine kavuşunca kaldırıyorum :S
Muhammed
30.08.2009, 13:37
Akvaryum bana ait değildir ancak en sevdiğim tür olan Amerikan Cichlid'ler için örnek teşkil edebilecek bir karma akvaryum.
Genel Fotosu Akvaryumun.
http://img215.imageshack.us/img215/8094/img1409.jpg
En beğendiğim balıklardan Motaguense
http://img35.imageshack.us/img35/3966/img0790afz.jpg
Her ne kadar çok ürediği için maddi anlamdan değersiz olsada en dayanıklı en tatlı balıklardan zebra
http://img197.imageshack.us/img197/1421/img0626o.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/8448/img0726b.jpg
Akvaryum hobisi deyince benim aklıma Amerikan Cichlidler geliyor. Akvaryumdaki davranışları zekaları bir balıktan çok öte. Genelde hep Malawi besleniyor. Amerikan Cichlidler ile ilgili birçok soruyu istersen özel mesajdan ister burdan cevaplayabilirim. Bendede şu anda Jaguar midas ve zebra var.
Buda benim yeni akvaryum, ama su an daha hazirlik asamasinda...
Muhammed
07.09.2009, 23:56
İzzet abi çok güzel. Bende mutlaka bitkili bir akvaryumda kurmak istiyorum yakın zamanda. 15 gün sonra 120*60*50h akvaryum kurulumu vereceğim burdan. Ramazan ayı bitince kurmaya başlayacam.
Gökhan Döner
07.09.2009, 23:57
Çok güzel hareket bunlar bekarken uğraşıyordum ama şimdi ara verdim .
Gerçekten akvaryum da balık bakmak maharet isteyen işler.
İzzet abi çok güzel. Bende mutlaka bitkili bir akvaryumda kurmak istiyorum yakın zamanda. 15 gün sonra 120*60*50h akvaryum kurulumu vereceğim burdan. Ramazan ayı bitince kurmaya başlayacam.
keske benim senin kadar yerim olsa, ne yazikki 60*30*30 da cakili kaldik ama ileride bende 180 litrelik bir tane düsünüyorum...
istersen sana kullandigim bitkilerin bilimsel ismini vereyim...
BU basligin canlandigina sevindim,
bende suan 200 litre akvaryum var, 60 a yakin 4 cesit baligim var Allaha sükür bu aralar ölüm orani yüzde sifira düstü. Filitre cok önemli bende eheim dis filitre var,
akvaryumu alali 5 ay oldu cam da suan bile hic yok denecek kadar az hatta hic yosun yok. suyu cabuk devirdaim etmesi önemli.
Akvaryumu herkese tavsiye ederim, ne kadar büyük olursa okadar az isi olur. ben ayda yarim saat ugrasiyorum 200 litrelik akvaryumum icin.
Evet yeni baslayan arkadaslar icin: ne kadar büyükse o kadar kolay olur bakimi! Kücük Akvaryumlarda bir dengesizlik herseyi mahvedebilir buna dikkat edin...
Arti Akvaryum aldiginiz gün degil, akvaryumu calistirmaya basladiktan bir kac hafta sonra (nitrit sifira indikten) sonra baliklar koyulmasi daha saglikli olur...
Kesinlikle baliklari herseyi bitirdikten sonra en az 2-3 hafta sonra akvaryuma koyun. Ben suya gerekli ilaveleri yaptiktan sonra tam 3 bucuk hafta bekledim. Baliklari koydugumda ilk 2 ay birtane bile baligim ölmedi sonra baska nedenlerden dolayi öldüler ama suan yine hersey normal. Ölmüyorlar daha.
Su testi kacinilmaz, her sekilde su test edilmeli (erdi arkadasa ilave olarak)
Arkalarda kalmasin,
akvaryumda olusan ufak sülüklerin cogalmamasi icin neler yapabilirim.
Biraz muz at akvaryuma, yarim saat sonra cikar, bir cogu üstünde olur...
AKSOY_61
08.09.2009, 02:13
Ya da eğer akvaryum canlılarıyla uyumluysa(beslediğin türleri bilmiyorum) makrakanta da alabilirsin.
Tam bi salyangoz düşmanı.Yanlız boyuna oranla biraz pahalı bi balık.
Sen yine de ilk önce beleş yöntemi dene.
Balığı diğer türlere ve akvaryuma alıştırmak felan biraz zehmetli ama kesin çözüm.
Makrakanta cok agresif benim bildigim... Salyangoz yüzünden ortami germeyelim bence :D
Muz attinmi geliyolar dedigim gibi, ama dikkat et karidesde varsa onlarida yalnislikla avlama :)
AKSOY_61
08.09.2009, 02:26
İşte onun için diğer canlılar uyumundan bahsettim:D
Ben de diğer çöpçülerden daha agresif olduklarını biliyorum da çok da fazla agresif değillerdir heralde.
malawilerle bayağı uyumlular tabi malawiler de melek değil bu arada;)
yani malawi besliyorsa koyabilir.
Japon veya lepistes gibi yavaş ve yumuşak huylu balıklar besliyorsa tabiki koymaması lazım.:)
Sonradan bir görev yerine getirsin diye balik kullanmak sakat is, aslinda en basindan planli projeli yapilmasi lazim bu is. Türkiyede maalesef fanusta japon, betta satiliyor. Akvaryumu almadan, bitki, taban ve balik hakkinda planlama yapmakken sagliklisi. Almanyada bu konuda gercekten cok ilerlemis. Ve alaninda egitim almis kisiler yardimci oluyor Zoo-shoplarda.
Bakin sansima dünyanin en büyük Zoo-Shop bana 10 km uzaklikta: www.zajac.de
Hayvanat bahcesi gibi bir yer...
http://www.zajac.de/$WS/zoo-zajac/websale7_shop-zoo-zajac/benutzer/templates/ws-customer/$ws-customer-data/seiten_geschaeft/seiten_bildgalerie/bg_01_aqua/ug_bg_01_aqua_01.html
Üstteki linki internet explorerden acin, akvaryum bölümünün galerisi aciliyor...
Muhammed
08.09.2009, 13:13
Bahsettiğiniz suyun 3 hafta oturması felan hassas balıklar için. Mesela Amerikan Cichlidler tabiri caizse taş gibi balıktır siz akvaryumdan çıkartıp yere atmadıkça zor ölürler. Midas,Jaguar,Zebra gibi balıklar bahsettiklerim. Her su şartına adapte olabiliyorlar. Akvaryumu kurduğunuz gün içine koyun bunlar aynı gün yem de yerler :D Tabi yinede sağlıklı olanı en az 1 hafta beklenmesi. Bu arada İzzet abi küçük akvaryumlardada çok güzel şeyler yapılabiliyor. Mesela o akvaryuma bir neon sürüsü,elma salyangozları,karidesler,ramirezi çifti ve de canlı doğuranlardan koyarsan o kadar güzel bir akvaryum olur ki. Ama ben Predator balıkları seviyorum bunlarda büyük boylu olduğu için büyük akvaryumlar yapmaya çalışıyorum çok hassassım bu konuda. Elimden gelse 1000 L'de 10 cm balık bakıcam :D 120*60*50h akvaryum şimdilik 2-3 sene sonra 200*70*60h akvaryum yapacağım.
Bahsettiğiniz suyun 3 hafta oturması felan hassas balıklar için. Mesela Amerikan Cichlidler tabiri caizse taş gibi balıktır siz akvaryumdan çıkartıp yere atmadıkça zor ölürler. Midas,Jaguar,Zebra gibi balıklar bahsettiklerim. Her su şartına adapte olabiliyorlar. Akvaryumu kurduğunuz gün içine koyun bunlar aynı gün yem de yerler :D Tabi yinede sağlıklı olanı en az 1 hafta beklenmesi. Bu arada İzzet abi küçük akvaryumlardada çok güzel şeyler yapılabiliyor. Mesela o akvaryuma bir neon sürüsü,elma salyangozları,karidesler,ramirezi çifti ve de canlı doğuranlardan koyarsan o kadar güzel bir akvaryum olur ki. Ama ben Predator balıkları seviyorum bunlarda büyük boylu olduğu için büyük akvaryumlar yapmaya çalışıyorum çok hassassım bu konuda. Elimden gelse 1000 L'de 10 cm balık bakıcam :D 120*60*50h akvaryum şimdilik 2-3 sene sonra 200*70*60h akvaryum yapacağım.
Küyük akvaryuma göre kücük balik alacaksin, gayetde hos oluyor... Yer sorunum olmasa eskisi gibi 400l kurcam ya..bu gecici...bu biraz dursun, yerine 120l asgari 96 litrelix 80cm lik kuracagim...
Bu akvaryumun icine gelecek baliklar:
Tetraneonlar
bir grup lda25(Pitbull)
bir grup karides(red fire yada amano)
ve hastasi oldugum, en asil balik : Betta splendens
Ilerisi icin 500 litrelik bir tank düsünüyorum, ne zaman tasinirsam artik :)
Muhammed
08.09.2009, 13:20
Cüce Amerikanları biliyormuzun İzzet abi?
Bana bilimsel isim soylersen daha kolay cevap verebilirim, malum Almanya'da büyüdük turk balık isimlerine hakim değilim
Muhammed
08.09.2009, 13:59
Bu olabilir
http://www.akvaryum.com/mikrogeophagus_ramirezi_ramirezi_tatlisur_4_326.as p
Ya da
http://www.akvaryum.com/apistogramma_agassizi_agassizi_tatlisur_4_469.asp
Yani Apistogramma familyasından balıkları bakabilirsin o boydaki bitkili akvaryumunda. Diğer balıklarlada çok iyi anlaşırlar. Ayrı eten eş şekilde bir erkek bir dişi alırsan davranışları vs çok güzeldir. Yumurta dökerek üredikleri için üretedebilirsin. Amerikan Cichlidler yavrularını kendilerini büyütürler. Bu hobideki en zevkli yanlardan biride onları yavrularını büyütürken izlemek.
AKSOY_61
08.09.2009, 14:05
Ah be yurtdışındaki akvaryumcular çok şanslı.
Malzeme buraya oranla biraz daha pahalıymış ama balık çeşidi çok.
Şu yukardaki iki türü istanbulda bul bulabilirsen..
Muhammed
08.09.2009, 14:06
Abi sen en azından İstanbul'dasın. Bir şekilde bulursun elbet. Ben Mersindeyim benide düşün:D
Şu yukardaki iki türü istanbulda bul bulabilirsen..
Ciddi olamazsiniz bu kadar basit apistograma burda her kasaba shopunda bulunur :S
Biraz sizi kiskandirayim, yukarida yolladigim linkteki shop(dünyanin en büyügü), Binin üzerinde akvaryumda 700 cesit balik satiyor :D
Bende Apistograma koymayi düsündüm Muhammed, ama Pitbull(Lda25) ve Karideslerle tabanda cok kalabalik olurlar...
Ayrica karidesleri de rahat birakmaz, bettamda onu düsman olarak görebilir...
Muhammed
08.09.2009, 14:58
Ya zaten 2 güne bir balık almıyoruz sonuçta. Ama eğer bir balığı gerçekten istiyorsanız yabancı ülkelerden getirttirebiliyorsunuz.
Peki İzzet abi sizin oralarda şunlardan bulunuyor mu?
Parachromis Dovii
http://www.aquamojo.com/dovii/Dovii%20109b.jpg
Peacock Bass
http://www.aquarticles.com/images/China%203b/p19%20Cichla%20temensis%20Peacock%20bass.jpg
Eğer bunlarda bulunuyorsa gerçekten kıskanacam :D
Dursun Kaplan
08.09.2009, 15:02
İzzet, senin yaşadığın yerin şartları buraya göre birkaç boy önde. :) Biz burda japon balıklarını bile gün geliyor zor buluyoruz. :)
Ne zamandır akvaryumu büyütme çabalarım var. Ama hala çabalıyorum. :p
@ Muhammed
buna bir daha bak:
http://www.zajac.de/$WS/zoo-zajac/websale7_shop-zoo-zajac/benutzer/templates/ws-customer/$ws-customer-data/seiten_geschaeft/seiten_bildgalerie/bg_01_aqua/ug_bg_01_aqua_01.html
Orada bir satici ile görüstüm: Evde ya da bahcede tutulabilecek HER balik mevcut, %3 gibi bir olasilikla 72 saatde temin edilir:)
@ poyraz
apistogramalar cok basit, ve burda cok yogun. o bakimdan cok sasirdim...
AKSOY_61
08.09.2009, 15:17
Ciddi olamazsiniz bu kadar basit apistograma burda her kasaba shopunda bulunur :S
Biraz sizi kiskandirayim, yukarida yolladigim linkteki shop(dünyanin en büyügü), Binin üzerinde akvaryumda 700 cesit balik satiyor :D
Basit mi?:o
Türkiye için en basit balık lepistes o da çoğu türü yok zaten.:D
Türkiyenin en fazla çeşidinin bulunduğu ist. eminönünde bile balık çeşitliliği 40..50 yi geçmez belki de .
Bu arada balıklar çek cumhuriyetinden getirtiliyor ama bayağı pahalıya mal oluyor.
Muhammed
08.09.2009, 15:20
Üstte resmini koyduğum balıklar harbi harbi baba balıklardır yani :) Ben şahsen çok fazla balık alan birisi değilim 2 yıldır aynı Midas'a bakıyorum. Akvaryuma koyacağım malezemeleri doğadan toplamayı çok seviyorum. Ama yinede sırf gezmek için bile isterdim öyle bir yeri :)
Basit mi?:o
Türkiye için en basit balık lepistes o da çoğu türü yok zaten.:D
Türkiyenin en fazla çeşidinin bulunduğu ist. eminönünde bile balık çeşitliliği 40..50 yi geçmez belki de .
Bu arada balıklar çek cumhuriyetinden getirtiliyor ama bayağı pahalıya mal oluyor.
Almancasi Guppy...Simdi Guppylerin burda en ufak shopta en az 15-20 Zajacta her türü var dicem, bana bela okicaksiniz, demiyeyim daha iyi :S:D
Salyangozlari yok etmem icin verdiginiz bilgiler icin sagolun.
Benim akvaryum 200 litre ve sadece ufak balik besliyorum, 25 neon ve ismini unuttugum :) 30 baska cesit baligim var, bu iki cesit birbirinden ayri olarak sürü halinde yüzüyorlar.
Ben artik tv izlemeyi biraktim, aksamlari akvaryumun karsisina gecip en az 1 saat onlari izliyorum. Gercekten dinlendirici.
Almanyada yasayanlar akvaryum konusuda gercekten cok sansli. Türkiyede genellikle herkeste belli baliklar olur, cesit fazla yok.
Salyangozlari yok etmem icin verdiginiz bilgiler icin sagolun.
Benim akvaryum 200 litre ve sadece ufak balik besliyorum, 25 neon ve ismini unuttugum :) 30 baska cesit baligim var, bu iki cesit birbirinden ayri olarak sürü halinde yüzüyorlar.
Ben artik tv izlemeyi biraktim, aksamlari akvaryumun karsisina gecip en az 1 saat onlari izliyorum. Gercekten dinlendirici.
Almanyada yasayanlar akvaryum konusuda gercekten cok sansli. Türkiyede genellikle herkeste belli baliklar olur, cesit fazla yok.
Muz parcasini mi denedin? ise yaradimi?
Muz parcasini mi denedin? ise yaradimi?
Salyangozi yok etmek icin ne yapmam lazim li mesaji bir kac ay önce atmistim :)
yanio zaman biri bana bir dilim salata at diye söylemisti , oda ise yaramisti, muzu denemedim. ama bir daha olusurlarsa onu deniyecegim.
suan yine var ama cok az.
Ya bettaya ayri bir akvaryum kurup, saf bir güney amerika akvaryumumu kursam?
Neon
Borelli
Lda 25
olurmu acaba?
Muhammed
08.09.2009, 23:31
2. söylediğiniz akvaryumu tercih ederim. Neonlara hastayım zaten :) Borellide iyi tercih. Lda25 gibi kedi balıklarınıda severim.
Ya 60 lik tanka borelli ve lda25 fazla mi gider diye cekiniyorum...
Bu tanki zaten ablamlara "kakalicam" biraz yer acilsin asgari 80 cm lik alacagim, ufak tank cok kisitliyor insani...
Maddi durum iyi olursa, tuzlu su akvaryumu da olabilir...
Muhammed
08.09.2009, 23:48
60 litremi 60 cm mi abi? Borelli dediğin 6-7 cm olan balık zaten en fazla. LDA25'de 5 cm olsa. LDA25 zaten bir yere yapışır durur. Fazla gelmez bence. Borelli zaten deli dana gibi dolaşmayacaktır akvaryumda bir bölge belirleyip etrafında dolanacaktır.
Lda 25 ler cok haraketli kedibaliklarindandir. hatta zaman zaman orta bölgede bile yüzerler... Cok sirin baliklar kücük akvaryumlar icin tavsiye edebilirim...
Artik agazzismi, borelli mi ... su an onu düsünüyorum...
60 cm/54 litre su anki "zoraki tankim" aslinda 80 cm lik de alabilirdim ama hemen 100 litre oluyor hacim(dolapa güvenmiyorum)
Bir iki sene sonra artik ya orta boy tuzlu su akvaryumu, ya da büyük bir tatlisu akvaryumu... simdi idare edicez artik...
Muhammed
09.09.2009, 00:32
Tuzlu su akvaryumunu hiç önermiyorum. Bu başlıkta yazacak çok şey var. Bu akşam birkaç şey yazıpta uyuyayımda sonra devam ederim.
Akvaryum hobisinde her zaman araştırın ve kendinizi sınırlandırmayın. En önemli olan şey dekordur bence. Kum,dekor ve arkaplan tercihini çok iyi yapın. Akvaryum bir görselliktir akvaryum güzelleştikçe sizde daha çok seversiniz. Malesef gördüğüm birçok dekor yapmacık içler acısı. Aslında zor değil herkes daha doğal sade dekorlar yapabilir.
Balık seçimi olarakta kendinizi sınırlandırmayın. Türkiye'de bir malawi rüzgarı almış başını gidiyor. Halbuki Amerika'da Orta ve Güney Amerika cichlidleri çok daha fazla rağbet görüyor. Çünkü güzel desen güzeller, asaletli desen asaletliler. En önemli özellikleri resmen sahiplerini tanımaları ve zekaları. Bazı akvaryum sitelerinde hobiyi bırakıyorum herşey satılık gibi haberler gerçekten çok üzüyor beni. Mesela abimde akvaryum bakar 15 yıldır ama hep aynı balıklar bakmıştır aynı akvaryumda bakmıştır pek bilgisi yoktur anca yem atmıştır akvaryumu temizlemiştir. İnternet gibi bir nimet varken kendimizi geliştirebiliriz ben 2 yıldır hep araştırır kendimi geliştiririm akvaryum hobisinin sonunu göremiyorum o kadar çok balık türü vs varki. Akvaryum sahibi olmadığı halde bu başlığı takip edenler olabilir onlara her türlü yardımı özelden ve burdan yapabilirim.
karar verilmistir
neon
Agazzisis yada borelli
lda 25
(belki ufak bir grup lepistes :))
Muhammed
09.09.2009, 01:38
Abi Lepistes o akvaryumda ancak canlı yem makinesi olur düzenli olarak :)
Abi Lepistes o akvaryumda ancak canlı yem makinesi olur düzenli olarak :)
Biliyorum 1 erkek 2 dısı koyarım, borelliler neonlar et yer biraz... :D
Muhammed
09.09.2009, 01:56
Biliyorum 1 erkek 2 dısı koyarım, borelliler neonlar et yer biraz... :D
Aynen öyle olacak zaten :D Canlı yem ihtiyacı düzenli olarak karşılanacak. Eğer sık bitkilendirirsen aradan kurtulan yavrular olabilir. Seleksiyon sonucu hayatta kalan yavrularda çok kaliteli genlere sahip güzel balıklardır.
54 lük tanka çok bile... Aradan illaki kurtulan olur, bitkilendirecegim... Ama 3 lepistes yeterde artar, yem versinler renk versinler kafi...
http://img373.imageshack.us/img373/1474/ak1ss8.jpg
Su su yüzeyine kadar büyüyen bitkinin bilimsel ismini bilen varmi?
EmrahYalçınalp
09.09.2009, 12:54
Vallisneria gigantea. Gigantea epitet olarak "ulu, büyük" anlamı katar. Bu nedenle "dev saz" olarak da anılıyor.
Benim tankımda CO2 desteği olduğu için büyümesi neredeyse gözle görülüyordu. Hatta fotosentez sonucu suya O2 fışkırttığına tanık olmuşumdur. Çok kanaatkardır ama yukardaki görüntüsünün şartların ideale yakın olduğunda ortaya çıktığını belirtmek isterim.
Yine de küçük tanklar için uygun bir bitki değildir. Yukardaki tankta boyu 2m'ye varan yaprak vardı. Benim işime geliyordu, canlıdoğuranların yavruları aralarda geziniyorlardı ve zeminde kullandığım birkiler de ışık ihtiyacı yüksek bitkiler değillerdi. Ancak yine de bunun yerine Vallisneria spinalis (burgulu ve daha kısa olanı) bence daha uygun. Tabi yüksekliğin 80-90 cm'den yukarıysa ayrı... Burgulu saz daha yavaş büyür. Bu ilk diktiğinde kötü bir özellik gibi gelir ama birkaç ay sonra budama zahmetinden iyidir.
Kolaylıklar diliyorum.
Simdilik kücük tank var, bodrumda 120 lik duruyor ama ne yazikki yerim su an kisitli...
Ileride 200 lük tanganyika düsünüyorum, orda kullanabilirim...
Bu arada Zoo Zajaca geldinizmi hic, almanya ziyaretlerinde?
Bugün ufak tank icin son alisverisleri yaptim, yaparkende biraz resim cektim tabi, sonucta 1200 akvaryum, 3 saatde ciktim :D
Resimlerden bazilari ...
http://i28.tinypic.com/33omxk9.jpg
http://i25.tinypic.com/vyxf7d.jpg
http://i30.tinypic.com/ify1kp.jpg
http://i32.tinypic.com/2z7obyq.jpg
http://i30.tinypic.com/beaoep.jpg
http://i31.tinypic.com/2q3vkgy.jpg
http://i30.tinypic.com/lk6te.jpg
Bu resimAkvaryum alaninin 10da biri ancak var :)
Resimlerin kalitesi iphonela cekildigi icin düsük
Muhammed
10.09.2009, 00:05
Abi bir daha gezersen iri Amerikan Cichlidlerin fotoğrafını çeker misin?
Arkadaslar lepisteslerde kolay oldugunu duydum ama neon baliklarinda yavrulatma olayi nasiloluyor biliyormusunuz,
kendi imkanlarimla neon baliklarini cogaltmayi istiyorum. Hic yapan oldu, ne yapmam gerekli sartlar ne olmasi gerek.
200 litrelik tankim var, ayrica 6o litrelik yedek tankim var.
Abi bir daha gezersen iri Amerikan Cichlidlerin fotoğrafını çeker misin?
Muhammed elimde bir kac resim daha var ama simdi uploade ugrasamiyacagim. msn ye gel amerikan cichlidin resimleri olacakti...
Muhammed
10.09.2009, 00:21
Msn'ini bilmiyorum ki. Özelden yollarsan ekleyebilirim.
Muhammed
10.09.2009, 00:23
Arkadaslar lepisteslerde kolay oldugunu duydum ama neon baliklarinda yavrulatma olayi nasiloluyor biliyormusunuz,
kendi imkanlarimla neon baliklarini cogaltmayi istiyorum. Hic yapan oldu, ne yapmam gerekli sartlar ne olmasi gerek.
Hatırladığım kadarını yazıyorum. Ben üretmedim neon. Zaten üremesi zor bir balıktır. Sağlıklı olduğunu bildiğimiz bir çift balığı dibine misket dizilmiş akvaryuma koyuyoruz akvaryumun su yüksekliği en fazla 5 cm olacak. Balıklar misketlerin arasına yumurtlayacaktır. Akvaryum boyuda çok küçük olsun. 20-30 lt lik bir akvaryum daha iyi olur. Yavrularda çok küçük çıkarlar yem yiyemezler. Sıvı yem takviyesi gerekir. Kısaca zordur ama güzel olan zoru yapmaktır lepistesi herkes üretiyor zaten.
Neon cogaltmak cok zor...
hem cogaltip ne yapacaksin cekoslovakyadan kilo isi geliyor zaten :D
Neonlar lepistes gibi canli degil, yumurta seklinde ürüyor.
Sonra bunlar cürüyor, cürümeyip dogarsa yem yiyemiyorlar....vs vs
Neon cogaltmak cok zor...
hem cogaltip ne yapacaksin cekoslovakyadan kilo isi geliyor zaten :D
Neonlar lepistes gibi canli degil, yumurta seklinde ürüyor.
Sonra bunlar cürüyor, cürümeyip dogarsa yem yiyemiyorlar....vs vs
:D
zor oldugunu duymustum evet, belki bir ara denerim ama simdilik kalsin.
lepistesden baska neonlar ile ayni akvaryumda yasayabilen ve üretmesi kolay olan balik ne var
:D
zor oldugunu duymustum evet, belki bir ara denerim ama simdilik kalsin.
lepistesden baska neonlar ile ayni akvaryumda yasayabilen ve üretmesi kolay olan balik ne var
neonlari bosver, cok asiri derecede zor, apistogrammalara yönel, onlarda cok ilginc hayvanlar...
http://www.youtube.com/watch?v=_V5rMTN3xXo
neonlari bosver, cok asiri derecede zor, apistogrammalara yönel, onlarda cok ilginc hayvanlar...
http://www.youtube.com/watch?v=_V5rMTN3xXo
videoyu izloedim, güzelde balik ama suan benim akvaryumda
-3 tane Trigonostigma heteromorpha
-30 a yakin neon
-30 a yakin Hasemania nana ( kupfer salmer)
birde 4 tane de Fadenfisch var,
bunlarin yaninda o videoda izledigim balik yavru yaparsa ner olur :)
videoyu izloedim, güzelde balik ama suan benim akvaryumda
-3 tane Trigonostigma heteromorpha
-30 a yakin neon
-30 a yakin Hasemania nana ( kupfer salmer)
birde 4 tane de Fadenfisch var,
bunlarin yaninda o videoda izledigim balik yavru yaparsa ner olur :)
Gider Zoo shopa verirsin, bazen karsiliginda yem falan veriyolar.)
http://www.akvaryum.com/dario_dario_tatlisur_8_4971.asp
aranizda dario darioyu degisik türlerle birlikte besleyen oldumu?
EmrahYalçınalp
10.09.2009, 21:23
Ben akvaryum dünyasındaki "zor" laflarına pek inanamıyorum artık :) Erzincan'da maden suyuna yakın sertlikte Discus üreten adam gördüm ben :) Sadece küçük biomass sahibi balıkların daha hassas oldukları gerçeği var. Bunun dışında neonlar için yumuşak (reverse osmos suyu bulbilirsin belki oralarda), bol bitkili, mangrov kökleri olan, hafif kahverengimsi, doloyısıyla asidik ve karanlık tanklar gerektiği söylenir. Mesele senin bu şartlara sahip bir tank isteyip istemeyeceğin. Dünya üzerinde birçok dış filtre yavru kaynıyordur mesela. Adam akvaryumda yaşamaz, o minicik kutunun içinde zifiri karanlıkta yaşıyor, büyüyor. Sen de dersen ki, benim için bu hayvanı üretmek seyretmekten zevklidir, neden olmasın, elbete üretirsin. Zaten çok zor olsa ucuz olmazdı. Ama üreticiler genelde pragmatiktir, cama cam akvaryumda, labratuar ortamında çalışırlar. Görsellik yoktur, minimum maliyetle maksimum yavru almaya bakar adam. İstisnası biotope tankalardır, ama onun için de emekli olmayı bekliyorum ben mesela :)
Hasılı, amacın üretmekse yaparsın. Ama bunu her akşam başına geçip seyrettiğin, bitkilerin için günde 12 saat yanan 1W/1L flo'ların yandığı tankta yapamazsın :) Karar vermek lazım...
---
İzzet, sadece "çok şanslısın" diyeceğim.
İzzet, sadece "çok şanslısın" diyeceğim.
Neden abi, dario yetistirmek istedigim icin mi :S
Muhammed
10.09.2009, 22:21
Neden abi, dario yetistirmek istedigim icin mi :S
Gezdiğin akvaryumcu için söylüyor bence:)
Gezdiğin akvaryumcu için söylüyor bence:)
Onun donanimi, baliklarida fena degil, aslinda su benim "lavaboya" bakip benim onu kiskanmam gerek :)
M.Kılıç50
10.09.2009, 22:32
Trabzonsporumuzun renklerindeki baligin ismi nedir acaba :)
benim dis doktorunda görürdüm hep
Trabzonsporumuzun renklerindeki baligin ismi nedir acaba :)
benim dis doktorunda görürdüm hep
neon baligi, degisik türleri var...
Ben akvaryum dünyasındaki "zor" laflarına pek inanamıyorum artık :) Erzincan'da maden suyuna yakın sertlikte Discus üreten adam gördüm ben :) Sadece küçük biomass sahibi balıkların daha hassas oldukları gerçeği var. Bunun dışında neonlar için yumuşak (reverse osmos suyu bulbilirsin belki oralarda), bol bitkili, mangrov kökleri olan, hafif kahverengimsi, doloyısıyla asidik ve karanlık tanklar gerektiği söylenir. Mesele senin bu şartlara sahip bir tank isteyip istemeyeceğin. Dünya üzerinde birçok dış filtre yavru kaynıyordur mesela. Adam akvaryumda yaşamaz, o minicik kutunun içinde zifiri karanlıkta yaşıyor, büyüyor. Sen de dersen ki, benim için bu hayvanı üretmek seyretmekten zevklidir, neden olmasın, elbete üretirsin. Zaten çok zor olsa ucuz olmazdı. Ama üreticiler genelde pragmatiktir, cama cam akvaryumda, labratuar ortamında çalışırlar. Görsellik yoktur, minimum maliyetle maksimum yavru almaya bakar adam. İstisnası biotope tankalardır, ama onun için de emekli olmayı bekliyorum ben mesela :)
Hasılı, amacın üretmekse yaparsın. Ama bunu her akşam başına geçip seyrettiğin, bitkilerin için günde 12 saat yanan 1W/1L flo'ların yandığı tankta yapamazsın :) Karar vermek lazım....
Haklisin emrah abi, istedikten sonra olur. Biraz daha zamanim olsun bu ise el atacam.
BIrde temizlik hakkinda bir sorum olacakti, akvaryumum 5 aydir kurulu filitremin iyi olmasi sayesinde camda hic yok denecek kadar az yosun olustu.
Ancak artik yavas yavas görülmeye basliyor. Bu yosunlari camdan yok etmenin belli bir yöntemi var mi, suyu bosaltmadan nasil temizleyebilirim.
Haklisin emrah abi, istedikten sonra olur. Biraz daha zamanim olsun bu ise el atacam.
BIrde temizlik hakkinda bir sorum olacakti, akvaryumum 5 aydir kurulu filitremin iyi olmasi sayesinde camda hic yok denecek kadar az yosun olustu.
Ancak artik yavas yavas görülmeye basliyor. Bu yosunlari camdan yok etmenin belli bir yöntemi var mi, suyu bosaltmadan nasil temizleyebilirim.
Ben cevap vereyim istersen. Ben hep miknatisli bir alet kullandim, disardan dogru icerdeki süngerle cami temizleyebiliyordun...
Ikinci Yöntem, tankina 10 tane Amano koy, daha yosunla hic ugrasma :)
O miknatisli temizleyiciden bendede var ama walla ne bilim hic ise yaramiyor gibi, on kerede gecsem camin üstünden bisey degismiyor :)
Amano ne ?
amano yosun düsmani bir karides türü:)
Arkadaslar dünyanin en büyük Akvaryum ve Balik fuari olan "12. Aquarium und Zierfischemesse" ve ilk kez düzenelecek olan "1. uluslararasi Cihclid-Günleri" 1-4.10 arasi Duisburgda düzenlenecek.
Fuar 6000m² bir alan üzerinde düzenlenecek. Canli hayvan satisindan, seminerlere, akvaryum ve malzeme satisindan gösterilere her türlü organizasyon mevcut olacak.
Cichlid günlerinde dünyanin her kitasindan cichlidler sergilenip, tanitilip satilacak.
Imkani olan yanima gelsin. Bana 10 km :)
bnm de var küçük fanusum..
isimleride yattara ve alanzinho..
balıkların isimlerini soranlara söyleyince şaşırıyolar.:):):)
bnm de var küçük fanusum..
isimleride yattara ve alanzinho..
balıkların isimlerini soranlara söyleyince şaşırıyolar.:):):)
fanus derken? balik türü?
Arkadaslar dünyanin en büyük Akvaryum ve Balik fuari olan "12. Aquarium und Zierfischemesse" ve ilk kez düzenelecek olan "1. uluslararasi Cihclid-Günleri" 1-4.10 arasi Duisburgda düzenlenecek.
Fuar 6000m² bir alan üzerinde düzenlenecek. Canli hayvan satisindan, seminerlere, akvaryum ve malzeme satisindan gösterilere her türlü organizasyon mevcut olacak.
Cichlid günlerinde dünyanin her kitasindan cichlidler sergilenip, tanitilip satilacak.
Imkani olan yanima gelsin. Bana 10 km :)
izzet kardes ben mutlaka bu messe ye gelirim, müsait bir zamaninda bulusur beraber gider gezeriz. olur mu ?
izzet kardes ben mutlaka bu messe ye gelirim, müsait bir zamaninda bulusur beraber gider gezeriz. olur mu ?
olabilir :)
KOSİFOĞLU
12.09.2009, 01:06
bende geçen haftaya kadar besliyordum ilk başlarda çok güzel bir hobi gibi geliyor ama sonradan ne bileyim en sevdiğim balığım ölünce bu hobiden soğudum diğer balıklarıda verdim.
EmrahYalçınalp
12.09.2009, 18:05
Aslında yosun oluşumunun filtre ile doğrudan alakası olduğunu söylemek yanlış olur. Hatta iyi filtre iyi malzeme çeker ve içinde tutarsa bu daha çok azot birikeceği ve daha fazla yosun oluşacağı anlamına bile gelebilir. Biraz tezat gelebilir ama, öyle. Biz filtreyi, özellikle de dış filtreyi azotu tutsun, amonyak ve nitrit gibi aşırı zehirli hale gelmeden nitrat olarak kalsın diye kullanırız. Nitrat da yosun dediğimiz alglerin temel besin maddesidir. Yani kabaca; ne kadar iyi filtre, o kadar çok azot, o kadar çok nitrat, o kadar çok alg :) Çaresi yok mu? Var. Ya dip çekimi ve dış filtreyi klorsuz su ile temizleyerek ortamdaki nitratı uzaklaştırısın (benim evde karma Amerikan'da yaptığım gibi. Zira Oscarlar'ım yarım kiloyu geçmişlerdir, bitkiyi bırak kökleri bile yiyecek gibiler), ya da yoğun bitki kullanırsın, fotosentezin temel taşlarından biri olan azotu bitki siler süpürür, hatta bırak dip çekimini, nitrat eklemen bile gerekir (ofisteki bitkili tankta yaptığım gibi).
Camdaki yosunlanmaya gelince... Kastettiğin ipliksi yosunlar ise SAE ya da flyingfox balıklarını öneririm. Elinden uçan-kaçan kurtulmaz. Oldukça hızlıi uysal ve görenlerin "aaa hamsi" diyeceği, çok güzel sürü balıklarıdır. En az 6-7 tane almanı öneririm. Tabi çok agresif Amerikanlar ya da Tanganyikalar ile sorun yaşanabilir. Ben yaşamadım ama...
Eğer kastettiğin "green spot alg" ise, yani yeşil noktalar halinde oluşan algler ise, bunu çözebilecek hiç bir şey yok maalesef. Çok dirençli, inatçı alglerdir. Mıknatıslı silecekler çok faydalıdır. Aslında fark edemediğin birçok şeyi temizler ve pırıl pırıl bir görünüş sağlarlar. Ama bu noktalar için üzerlerinden 40 defa geçsen yarısı yine orda kalır. Ben ayda bir genel temizlik yapıyorken elimi sokup tırnağımla kazıyorum. Daha etkin bir yöntem yok. Scotch bright'ın yeşil tarafı da gayet iyi oluyor.
Sık dip çekimi ve gün ışığından uzak tutmakla green spot'ları kontrol altına alabilirsin, ama kurtuluş yok gibi birşeydir. Alışmak lazım :)
----
İzzet, şanstan kastım yaşadığın yerin yakınlarında bu kadar profesyonel yerlerin olması elbette. İnsanın içi açılıyor, ufku genişliyor. Türkiye'de yaşayan birisi için zor tabi. Aquapetcenter var İstanbul'da, biraz Avrupa standartlarında bu işi yapan... Kısmetse yarından sonra bir süre İngiltere ve İskoçya'da olacağım. İkisinde de devasa akvaryumlar var, içinde tünellerle falan geziyorsun. Netten biletleri aldım, bakalım artık. İyi kareler çıkarsa paylaşırım burdan. Ben de heyecanla onu bekliyorum.
İzzet, şanstan kastım yaşadığın yerin yakınlarında bu kadar profesyonel yerlerin olması elbette. İnsanın içi açılıyor, ufku genişliyor. Türkiye'de yaşayan birisi için zor tabi. Aquapetcenter var İstanbul'da, biraz Avrupa standartlarında bu işi yapan... Kısmetse yarından sonra bir süre İngiltere ve İskoçya'da olacağım. İkisinde de devasa akvaryumlar var, içinde tünellerle falan geziyorsun. Netten biletleri aldım, bakalım artık. İyi kareler çıkarsa paylaşırım burdan. Ben de heyecanla onu bekliyorum.
Keske Almanyaya ugrayabilsen Emrah Abi.
Benim sansima birkac sene önce dünyanin en büyük "Zoo-shopu" Zoo zajac dibimde hizmete girdi(zajac.de).
1.10-4.10 arasi dünyanin en büyük fuarida bu zoo-shopun önderliginde bana 8-10 km uzaklikta yapilacak. Hatta uluslararasi Cichlid günleride düzenlenecek. Erdi ile beraber katilmayi düsünüyoruz.
Istenirse gayet güzel resimler ve bilgiler toplayabilirim.
Profesyonellik acisindan ne yazikki Türkiye gercekten her bakimdan cok geride. Ne yazikki hala pervasizca fanusta bettalar satiliyo. Almanya Aquaristik Sanatinda gercekten cok ileride. benim gibi Nano-sevenler icin hele her türlü imkan mevcut.
Üstelik Eheim gibi cok iyi malzemeyide rahatlikla bulabiliyoruz.
Su anki 54L lik tankimi oturtayim, onu yegenlerime verip 120 lige gececegim calisma odam icin. O zaman size cok daha güzel kareler ve tecrübeler gösterebilecegim insallah.
Saygilar :)
fanus derken? balik türü?
balık türü değil balıkların bulunduğu şey camdan olan bi fanus
balık türü değil balıkların bulunduğu şey camdan olan bi fanus
Moralini bozmak gibi olmasin ama, fanusta balik tutmak eziyettir. O hayvani ölüme terk etmektir. Filtresiz, Oksijensiz(eger bettaysa atmosferik hava aliyordur o baska) kisacasi hayvanin ihtiyac duydugu her sart yok.
Selamlar :)
Yeni kurdugum akvaryum ve ilk kiracilari LDA25 Pitbull-Kedi baliklari :)
http://i28.tinypic.com/1z4ya6b.jpg
http://i32.tinypic.com/2q03tqr.jpg
Hayirli olsun izzet, akvaryum kücük ama güzel sekil vermissin. Hersey cok güzel de o bicak orda ne ariyor :)
Biraz büyüsün baliklarda öyle atarsin tavaya onlari :)
Hayirli olsun izzet, akvaryum kücük ama güzel sekil vermissin. Hersey cok güzel de o bicak orda ne ariyor :)
Biraz büyüsün baliklarda öyle atarsin tavaya onlari :)
Bu tanki oturtup yegenlerime verecegim. Sonra 112 lik alacagim. zaten daha cok ufak baliklardan hoslaniyorum.
Bu aldigim kedibaliklari da tam bir yosun düsmani bilgin olsun :)
AKSOY_61
14.09.2009, 20:34
Şu nano bitkili akvaryumlara hasta oluyorum ya.
Bunlar da ayrı bi şirin oluyor.
http://img228.imageshack.us/i/nano6hd0.jpg/#q=neon%20akvaryumu
http://www.akvaryum.com/Benimsitem/foto/plantednano/luis.JPG
http://nanotank.files.wordpress.com/2008/03/nanotank.jpg
Benim de hayalim aşırı bitkili neon akvaryumu kurmak.
Ama buna ne maddiyat izin veriyor ne de odanın sıcaklığı.
Şu nano bitkili akvaryumlara hasta oluyorum ya.
Bunlar da ayrı bi şirin oluyor.
http://img228.imageshack.us/i/nano6hd0.jpg/#q=neon%20akvaryumu
http://www.akvaryum.com/Benimsitem/foto/plantednano/luis.JPG
http://nanotank.files.wordpress.com/2008/03/nanotank.jpg
Benim de hayalim aşırı bitkili neon akvaryumu kurmak.
Ama buna ne maddiyat izin veriyor ne de odanın sıcaklığı.
Abi bende ufak akvaryum ve ufak baliklara daha ilgiliyim. Ama sunu da söyleyeyim Neonlari asgari 10 adet tutman gerekiyor. Bunun icin 50 cm en daha mantikli. Gösterdigin Nanolarda tutsan tutsan 1 Betta splendens tutarsin. Onlar daha cok karides icin uygun akvaryumlar.
Arti Neontetralari 28 dereceye kadar tutabiliyorsun. Senin oda ne kadar sicak acaba :)
AKSOY_61
14.09.2009, 22:02
Yok zaten neonlar o akvaryumda bakılmaz.Küçük hoş görünüyor diye onu koydum.
Benim aklıma neon akvaryumu diyince böyle bişey geliyor.
Dediğim gibi bol bitkili.karbondioksit destekli.;)
http://img83.imageshack.us/img83/4939/461id9.jpg
Sıcaklığa gelirsek belki neonlar dayanır ama bitkiler yazın 32 dereceye dayanmaz.:)
Su 32 dereceye çıkıyor ve geceleri hariç bu en az 2..3 hafta sürekli devam ediyor.
Buna bitki dayanmaz.
Bende 170 lt lik malawi akvaryumu var.Sıcaklığı ve bakım kolaylığını düşününce mecburen bitkisiz cichlit akvaryumu kurdum.
Aslında memnunum ama bu akvaryumlarında zevki başkadır.:)
Benimde dikkatimi o cekti. Türkiyede daha cok saglam baliklar ve bitkisiz Cichlid akvaryumlar revacta.
Burda ise daha cok bitkili akvaryumlar ilgi görüyor.
Eger Sicaklik problem ise, PC-sogutucusundan cak güzel Vantilatorler yapabiliyorsun:)
Su an benim ufak tankda 5 Pitbull var. Haftaya 15 tane tetraneon gelecek :)
AKSOY_61
14.09.2009, 22:23
Valla ben kendimden örnek veriyim.
Bitkili akvaryum yapmamamın en büyük nedeni dediğim gibi sıcaklık.
Tabi herkezin odası benimki gibi sauna değil.
Bunun yanında bitkilerin fiyatının çok yüksek olması.Şu yukardaki akvaryumu düşünürsek gerçi
bitkiler hakkında çok bilgim yok ama çok para yer gibi duruyor ben o parayla 2 tane daha 30..40 kg kayalı cichlit akvaryumu kurarım sanırım.
Burda minnacık bitkilere 7.5 tl istiyorlar hesabı sen yap.
Bir diğeri de bitkili akvaryumun elektirik yönünden daha masraflı olması.
ben akvaryumda 18 watt lık ışığı sadece akşamları o da bazen yakıp bazen yakmıyorum.belki bir ayda 15 gün yakarım.
ama bitkili akvaryumda bilmem kaç tane 18 wattlık ışığın en az 7..8 saat yanması lazım.
Ama kendi işim ve evim olsa bütün bunlara rağmen o akvaryumu kurmaya çalışırdım hiç olmassa zevkimi alırdım.
O fan şeyini ben geçen sene kullanmıştım.tek fanla 2 derecelik düşüş oldu ama bu sene kullanmadım.
Geçen sene balıklara bişey olur diye korkmuştum balıklar yeniydi ısıya dayanıklı olduklarını anlayınca bu sene kullanmadım.
Evet bitkiler biraz pahali oluyor. Bende malzeme alirken az enerji tüketen akvaryum almaya gayret ediyorum.
Birde tabani kaliteli cakildan olmasi gerekiyorki, baliklar zarar görmesin. Ben her sekilde Bitkili seviyorum. Gözüme canli geliyor.:)
Bu tanki oturtup yegenlerime verecegim. Sonra 112 lik alacagim. zaten daha cok ufak baliklardan hoslaniyorum.
Bu aldigim kedibaliklari da tam bir yosun düsmani bilgin olsun :)
dedigin kedi baliklarinin latince adini yazarmisin bir bakayim onlara.
bu arada kendi akvaryumumdan resim eklemek istiyorum, bakayim becerebilecem mi.
http://www.rhusmann.de/aqua/lda25.htm :)
resim yükliyemiyorum, iki saattir iki resmi yüklemedi. boyutlarida normal.
resim yükliyemiyorum, iki saattir iki resmi yüklemedi. boyutlarida normal.
Bana özelden msn ini yolla, sana yardimci olayim :)
erdi surdaki adrese ypkle resimlerini.
Yükledikten sonra forumlar icin link verecek, onu buraya kopyalayip yaz.
http://i31.tinypic.com/11r3cqx.jpg
hele sükür :)
bu arada izzet cok sagol..
hele sükür :)
bu arada izzet cok sagol..
Estagfurullah bu arada tankin cok güzel. Biraz daha bitki at ama bence:)
Evet haklisin hem bitki konusu hemde o taslari degistirmem lazim, cok güzel baska süsler var. Birde akvaryumun ön bölümüne kisa boylu bitkiler almayi düsünüyorum.
Ortalama 60 balik var. Tank 200 litrelik
http://i27.tinypic.com/o10jf6.jpg
Bence orta icin yeni bir türden ziyade, neonlari cogalt
Muhammed
15.09.2009, 12:07
Erdi abi akvaryumun çok güzel gerçekten. Bencede neon sayısını çoğalt.
http://i28.tinypic.com/xnrds3.jpg
http://i29.tinypic.com/205e0x3.jpg
http://i26.tinypic.com/30i9yd4.jpg
http://i25.tinypic.com/1zlf12t.jpg
http://i30.tinypic.com/2vkci2u.jpg
http://i27.tinypic.com/fydh5u.jpg
http://i27.tinypic.com/fydh5u.jpg
http://i25.tinypic.com/28uu251.jpg
http://i25.tinypic.com/ivcpps.jpg
sanki beni al beni al diyercesine dizilmisler:)
http://i26.tinypic.com/taj0b8.jpg
http://i31.tinypic.com/a2rj4i.jpg
http://i29.tinypic.com/1zvd8x5.jpg
http://i30.tinypic.com/25tb3mw.jpg
http://i29.tinypic.com/ali77m.jpg
http://i26.tinypic.com/2iapr1s.jpg
Arowana (2500€ ya kadar fiyati var)
http://i25.tinypic.com/1zyvndz.jpg
http://i26.tinypic.com/29feeli.jpg
http://i31.tinypic.com/yiw8.jpg
http://i26.tinypic.com/nbf0cp.jpg
http://i26.tinypic.com/243ro9f.jpg
http://i29.tinypic.com/2lb19no.jpg
http://i25.tinypic.com/24xkgep.jpg
http://i31.tinypic.com/28qxcvq.jpg
Baslik canlannnn
Evet arkadaslar, kendimi güya kontrol edip aldigim 54 litrelik Akvaryuma tam 27 gün tahammül edebildim:)
Bugün 112 litrelik yeni bir tank alip kurdum. Suyun bulanikliginin gecmesini bekliyorum.
Bitkileri ve Pitbulllari ufak akvaryumdan nakledecegim. Herseyden önce baliklarin daha rahat etmesi icin kum taban tercih ettim.
Masalarin pahali geldigi icin, yerine 4 Kola kasasi ve 1 sagla tahta kullandim :D Sonra tabi kasalari bir perde ile kamufle edecegim.
Su an yedek Filtre ile suyun berraklasmasini bekliyorum. Kapakta Biri gün isigi, biri bitkliler icin özel 2 Florasan kullandim
FIltrem Fluval3+
Su isiticisi 150 Watt
http://i36.tinypic.com/jtkpb9.jpg
http://i38.tinypic.com/9srxok.jpg
http://i38.tinypic.com/j60d42.jpg
Arka fon icin kararsizim su an:)
Darisi Kum bulamayan Muhammedin basina :D
Muhammed
30.09.2009, 23:44
Ben kendi akvaryumumu burda tanıttığım zaman kimse senin akvaryumuna bakmayacak zaten. 3-4 gün daha süren var akvaryumunu tanıtmak için :D
Yahu bakmasinlar, ben bakayim yeter.:D
Hayirli olsun yeni akvaryumun izzet, cok sanslisin :)
Muhammed
01.10.2009, 15:07
Yok yahu BMN'de akvaryumu sevdiremeyeceğiz galiba :)
Bu sabah baliklarida bitkileride nakil ettim. Baliklar cok saglikli gözüküyor(beni cok ugrastirdilar ama:D)
http://i38.tinypic.com/f24o4m.jpg
http://i35.tinypic.com/2vm92eu.jpg
http://i33.tinypic.com/24yn3np.jpg
Isin en güzeli: calisma masamdan hemen soldaki akvaryum :)
http://i35.tinypic.com/2mmbvh2.jpg
http://i36.tinypic.com/2cfxf0w.jpg
Dursun Kaplan
01.10.2009, 15:18
Maşallah çok iyi görünüyor akvaryum. :)
Bu arada bana yüksek büyüyen Bitkileri öneren Emrah Yalcinalp abimizede tesekkür ederim :)
EmrahYalçınalp
01.10.2009, 16:11
Vallisneria en domin arka plan bitkisidir. Gerçi CO2 desteğin var mı bilmiyorum İzzet, yoksa zaten çok hızlı gelişmezler ama, CO2 ya da sıvı karbon kullanırsan akvaryumun ön kısmını kapatıp çok sorun çıkartırlar. Mümkün olduğunca arka plana ve lineer olarak kullan. Önde de bitkilerim olsun istiyorsan Anubias'ın ya da Echinodorus'un nana formlarını dene. Anubias'ın metabolizma hızı yavaş olduğundan karbon desteği olmadan da yaşayabilir.
Hayırlı olsun, kolay gelsin.
ps: Aynı anda yazmışız... :) Rica ederim, inşallah faydalı oluyordur. Ben de çok keyif alıyorum. Çok daha şık bir tankın olacak yakında. Bitki biraz sabır işidir. Tekrar hayırlı olsun, emeklerine sağlık.
Muhammed
01.10.2009, 16:15
Emrah abi bende şu anda 400 lt akvaryum kuruyorum akvaryum masa vs herşey hazır sadece kumum eksik. Sence Midas ve Jaguar yanına Silver Dolar mı daha iyi olur yoksa Tinfoil mi? Sonuçta hızlı ve dayanıklı balıklar olması lazım. Özellikle midasın elinden kurtulmaları için.
Su an icin CO2 destegi düsünmoyürum. Belki ön ve orta tarafa birer bitki daha kullanmayi düsünebilirim.
Valisnierayi zaten arkada tutmaya calistim, sadece sol önde bir adet, ve sag kösede 2 adet var. Eger cok büyürlerse keskin bir makasla budamak mümkün.
Benim en cok yaka silktigim bitki, kabomba, resmen büyümesini seyredebiliyorsun. Insallah cok büyümezler.
EmrahYalçınalp
01.10.2009, 16:22
Muhammed, Tinfoil hızlı büyür ve hızlıdır. Yem ayırt etmez, dayanıklıdır. Ben onları tercih ediyorum. Ama Sİlver Dollar da güzel bir balık şekil itibari ile. Tinfoil'in başının çaresine bakma konusunda daha başarılı olacağını düşünüyorum.
İzzet, mayalı CO2 deneyebilirsin bence. Hacmin biraz büyük gelir ama, bitki gelişimi konusunda çok önemlidir. Ya da Seachem'in sıvı karbon ürünleri de çok faydalı. Ben kullanıyorum. Bilgin olsun...
Emrah Abi sence valisnera cok sarmasir mi bende. Dedigim gibi sol ön ve sag kenarda diktim.
Arti sence 10 LDA25
2 cift Latecara Curviceps
15 Neon
iyi bir karma olusturur mu?
Pitbullarim:
http://i38.tinypic.com/nvxx0w.jpg
http://i34.tinypic.com/k9b5g9.jpg
Cok uysal, yosun yiyicisi, ve eglenci hayvanlar. Herkese tavsiye ederim
Buda direk yazi masamdan bakis acisi...Acaba valisnera ilerde önümü kapar mi:S
http://i34.tinypic.com/2jg8nf9.jpg
EmrahYalçınalp
01.10.2009, 16:33
Vallisneria low tech tanklarda ancak yaşar, çok hızlı gelişmez. CO2 ve ışık kombinasyonun, ayrıca elbette makro (azot, fosfor, potasyum) ve mikro besin elementlerin (demir vs) çok ideal değilse fazla büyümezler zaten.
Sence LDA'lar fazla değil mi biraz? Hem besin maddesi açısından sorun olabilir, hem de büyük yükleri olan balıklardır, özellikle azot konusunda. Dip yem desteği gerekebilir.
Bence CO2'li , bol bitkili bir tank kur, azot-dip çekimi derdin de kalmasın :) Mayalı sistem büyük oranda iş görür ;)
Dursun Kaplan
01.10.2009, 16:34
Bütçemi biraz düzelteyim, ben de bir tank kuracağım inşallah. :)
Pitbullari yarin 10 cikarmayi planliyorum.
Dip yemi arada atiyorum. Günde bir tablet. Haftada bir Artemia. Bence gayet yararli baliklar. En fazla 6cm büyüyolrlar. Yer bölgesinde duruyorlar cogunlukla.
Bu arada o mayakli sistemi acarmisin,. Hic tecrübem yok. Bitkiler icin özel ekstra florasan taktim. Co2 den kismayalim :)
Yarin fuara katilacagim. Orada bulabilirim herseyi(DÜnyanin en büyük fuari :p)
Murat Erdem
01.10.2009, 16:43
balkonda çamaşır leğeninde alabalık beslemeye çalışırdık çocukken...80 lerde akvaryum bir tür prestijdi, sadece doktor muayenelerinde bekleme odasında bulunurdu.ey gidi Türkiye, o zamanlar televizyon istiklal marşıyla açılır, istiklal marşıyla kapanırdı.
EmrahYalçınalp
01.10.2009, 17:20
İzzet bitkilerde minimum kuralı vardır. Yani bitkinin gelişimi için gerekli maddelerden en az olanı ne kadarsa bitki o oranda gelişir. Co2 yoksa fazla ışığa gerek yok yani. Ya da makro-mikro besinler... Daha beter, alg sorunu oluştururlar. Genelde minmum 1L/1W oranı denir ama bu co2 ve diğer etmenlerinde olduğu optimum şartlar içindir. Kısaca, besin maddeleri, CO2 yoksa, çok özel ışığa gerek de yok.
Izzet walla akvaryum cok güzel oldu, kum olmasi gercekten cok fark ediyor. Ama bitki dagilimi sanki tam olmamis gibi. Ben mi yaniliyorum ?
Yarın fuarda bir bakinayim. Su co2 olayını nasıl çözümlerim. Co2 için tablet, tüp ve maya sistemleri var. Zaten Kuma top şeklindeki gübre kullanacağım. Açıkcası cok asiri bir büyüme istemiyorum. Sadece biraz sarmassinlar.
Izzet walla akvaryum cok güzel oldu, kum olmasi gercekten cok fark ediyor. Ama bitki dagilimi sanki tam olmamis gibi. Ben mi yaniliyorum ?
Bitki ve arka fon olayını zaten tam çözemedim. Böyle Dursun aklımda oturtayım o zaman daha değişik bir duzen düşünebilirim. Bu arada MSN ye gel erdi iyi haberlerim var. :)
Recep Alkan
02.10.2009, 12:00
http://img9.imageshack.us/img9/2130/01102009175.jpg (http://img9.imageshack.us/i/01102009175.jpg/)
http://img33.imageshack.us/img33/5250/01102009176.jpg (http://img33.imageshack.us/i/01102009176.jpg/)
http://img43.imageshack.us/img43/2066/01102009177.jpg (http://img43.imageshack.us/i/01102009177.jpg/)
http://img43.imageshack.us/img43/1830/02102009183.jpg (http://img43.imageshack.us/i/02102009183.jpg/)
http://img27.imageshack.us/img27/2994/02102009182.jpg (http://img27.imageshack.us/i/02102009182.jpg/)
http://img8.imageshack.us/img8/3143/02102009184.jpg (http://img8.imageshack.us/i/02102009184.jpg/)
Bu da çalıştığım yerdeki akvaryumumuz. 350 Litre su kapasiteli küçük bir havuz :)
AKSOY_61
02.10.2009, 15:58
Hocam şu son resimdeki motor çamaşır makinesi su pompası mı?
Evet arkadaslar Bugün Sonunda dünyanin en büyük Akvaryum fuarina, ve dünya ilk Cichlidgünlerine gitme firsatim oldu. Cok verimli ve ilgi cekici bir fuardi. Her türlü Balik, Bitki, Yem, Ekipman, Kitap, DVD, Seminer vs mevcuttu.
Giris tam Bilet 10€, Ögrenci 8€ idi.
Ne yazikki aradigim Balik türü yoktu/hepsi saitlmisti.
Ancak Mayali CO2 icin hortum ve Tahta-Diffusör alabildim.
Fuari eski Demir-Celik Fabrikasinin binalarinda gerceklistirildi. Fabrika alani artik bir kültür ve bos vakit parki.
Iste eski fabrika yeni merkez:
http://i38.tinypic.com/2i0dflk.jpg
http://i37.tinypic.com/v3j5gm.jpg
http://i33.tinypic.com/2uh9su0.jpg
Giris bölümü:
http://i36.tinypic.com/mcbqyo.jpg
http://i35.tinypic.com/24wc4dk.jpg
Cektigim onlarca resimden birkaci:
http://kmgeet36.multipic.de/190x143/img_0270.jpg (http://kmgeet36.multipic.de/img_0270.jpg.html)http://kmgeet36.multipic.de/190x143/img_0268.jpg (http://kmgeet36.multipic.de/img_0268.jpg.html)http://kmgeet36.multipic.de/190x143/img_0263.jpg (http://kmgeet36.multipic.de/img_0263.jpg.html)
http://kmgeet36.multipic.de/190x143/img_0261.jpg (http://kmgeet36.multipic.de/img_0261.jpg.html)http://kmgeet36.multipic.de/190x143/img_0274.jpg (http://kmgeet36.multipic.de/img_0274.jpg.html)
http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0296.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0296.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0294.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0294.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0289.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0289.jpg.html)
http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0286.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0286.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0284.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0284.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0283.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0283.jpg.html)
http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0281.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0281.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0278.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0278.jpg.html)http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0277.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0277.jpg.html)
http://b9a0a4gy.multipic.de/190x143/img_0309.jpg (http://b9a0a4gy.multipic.de/img_0309.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0337.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0337.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0332.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0332.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0322.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0322.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0320.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0320.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0319.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0319.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0314.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0314.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0311.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0311.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0310.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0310.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0364.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0364.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0363.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0363.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0360.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0360.jpg.html)http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0353.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0353.jpg.html)
http://54akbvmx.multipic.de/190x143/img_0352.jpg (http://54akbvmx.multipic.de/img_0352.jpg.html)
izzet, bana bi yeni icat lazim, elektriksiz calisan oksijen üreten bisey :)
varmi sende
izzet, bana bi yeni icat lazim, elektriksiz calisan oksijen üreten bisey :)
varmi sende
Yok, ama bugün fuarda aldigim bir tahta-difusör ve bir hortumla co2 üreten bir makina ICAT(:D) ettim.
Neyse
önce anlatalim bakalim
Herseyden önce fuardan bir Anubia ve Microsorum pteropus aldim. Arti arka fona cok hos siyah bir folyo. Isigi hem emmiyor, hem sag ve soldan bakinca ayna hissi veriyor, Öncen bakinca akvaryum daha derin duruyor.
Bitkileri dikmeden önce yarim saat soda da yikadimki, Planarialardan kurtulayim.
Sonra arka fonu yerine koydum ve bitkiler diktim.
Kum taban tercih ettigim icin, bitkilerin ihtiyac duydugu besinleri iceren toplari bitkilerin yakinina yerlestrdim.
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0366.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0366.jpg.html)
Ardindan fuarda cok pahali olan(benim bütceme göre) Co2 aletlerinden kendi projemi cizdim:
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0365.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0365.jpg.html)
2 Pet sise
2 m normal hortum
1 tahta difusör
Maya
Seker
Yapistirici ile yaptim
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0367.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0367.jpg.html)
Difusörü taktim ve bir süre sonra temiz bir sekilde co2 Akvaryuma intikal etti. Resmen Bitkiler Oksijen salgiliyor:D
Akvaryumumun son hali:)
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0376.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0376.jpg.html)
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0372.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0372.jpg.html)
Dursun Kaplan
03.10.2009, 11:54
Yaklaşık 100 LT akvaryumum için iç filtre alacağım. Önerileriniz var mı ?
Ya da Amazon 120F fotoğrafta ki filtre nasıl ? Fiyatı 10 TL. İnternetten sipariş vereceğim.
http://images.gittigidiyor.com/1944/AMAZON-1200F-IC-FILTRE__19440293_0.jpg
Detaylı bilgi. (http://urun.gittigidiyor.com/AMAZON-1200F-IC-FILTRE_W0QQidZZ19440293)
Bütcene göre degisik mdeller var. Sana Eheim öneririm. Aquael diye bir Marka var, nlardan uzak dur.
Eheimdan ucuz ama gayet Kaliteli bir filtre olan, benim kullandigim Fluval3+ var mesela.
Yok, ama bugün fuarda aldigim bir tahta-difusör ve bir hortumla co2 üreten bir makina ICAT(:D) ettim.
Neyse
önce anlatalim bakalim
Herseyden önce fuardan bir Anubia ve Microsorum pteropus aldim. Arti arka fona cok hos siyah bir folyo. Isigi hem emmiyor, hem sag ve soldan bakinca ayna hissi veriyor, Öncen bakinca akvaryum daha derin duruyor.
Bitkileri dikmeden önce yarim saat soda da yikadimki, Planarialardan kurtulayim.
Sonra arka fonu yerine koydum ve bitkiler diktim.
Kum taban tercih ettigim icin, bitkilerin ihtiyac duydugu besinleri iceren toplari bitkilerin yakinina yerlestrdim.
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0366.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0366.jpg.html)
Ardindan fuarda cok pahali olan(benim bütceme göre) Co2 aletlerinden kendi projemi cizdim:
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0365.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0365.jpg.html)
2 Pet sise
2 m normal hortum
1 tahta difusör
Maya
Seker
Yapistirici ile yaptim
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0367.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0367.jpg.html)
Difusörü taktim ve bir süre sonra temiz bir sekilde co2 Akvaryuma intikal etti. Resmen Bitkiler Oksijen salgiliyor:D
Akvaryumumun son hali:)
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0376.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0376.jpg.html)
http://nhka19uq.multipic.de/190x143/img_0372.jpg (http://nhka19uq.multipic.de/img_0372.jpg.html)
Dün gece kapagini acik bir sekilde Akvaryumun altinda unuttugum icin, gece saat 5 de temizlige basladim :S:D
Recep Alkan
03.10.2009, 12:15
Hocam şu son resimdeki motor çamaşır makinesi su pompası mı?
Evet Aksoy, devir daim pompası olarak iş görüyor. Yapılışı inanılmaz, tam bir türk icadı işte :)
Dursun Kaplan
03.10.2009, 13:27
Bütcene göre degisik mdeller var. Sana Eheim öneririm. Aquael diye bir Marka var, nlardan uzak dur.
Eheimdan ucuz ama gayet Kaliteli bir filtre olan, benim kullandigim Fluval3+ var mesela.
Aslında direk dış filtre alsak daha mantıklı değil mi ? :) Hem uzun ömürlüde olur. Akvaryumun içinde zaten hava taşı var.
Aslında direk dış filtre alsak daha mantıklı değil mi ? :) Hem uzun ömürlüde olur. Akvaryumun içinde zaten hava taşı var.
Tabiki,
iyi bir dis filtre hem daha yararli hem daha estetik bence. Hatta icinde Termostati ile beraber olanlari var. Ancak tabi benim Bütcemi mesela asiyor :(
Bitkili bir akvaryumun mu var? Eger bitkili ise hava tasini önermiyorum. Bitkiler icin öneli olen Co2 yi azaltiyor. Hatta ben Emrah Yalcinalp abinin yönlendirmesiyle Co2 detegi "ICAT" :D ettim. Önceki yazilarimda mevcut..
Dursun Kaplan
03.10.2009, 13:34
Tabiki,
iyi bir dis filtre hem daha yararli hem daha estetik bence. Hatta icinde Termostati ile beraber olanlari var. Ancak tabi benim Bütcemi mesela asiyor :(
Bitkili bir akvaryumun mu var? Eger bitkili ise hava tasini önermiyorum. Bitkiler icin öneli olen Co2 yi azaltiyor. Hatta ben Emrah Yalcinalp abinin yönlendirmesiyle Co2 detegi "ICAT" :D ettim. Önceki yazilarimda mevcut..
Bütçe çok önemli zaten. :)
Akvaryumum bitkili değil. Bitkili akvaryumla uğraşacağımı sanmıyorum. Zamanım yok çünkü. Sırf stres atmak için,zevk olsun diye istiyorum. 50 cm ebatlarında akvaryumum zaten. Suyu habire pisleniyor ve içinde ki filtre yetmiyor. Ben de direk dış filtre alıp sorunu kökten halletmek istiyorum. :)
Bütçe çok önemli zaten. :)
Akvaryumum bitkili değil. Bitkili akvaryumla uğraşacağımı sanmıyorum. Zamanım yok çünkü. Sırf stres atmak için,zevk olsun diye istiyorum. 50 cm ebatlarında akvaryumum zaten. Suyu habire pisleniyor ve içinde ki filtre yetmiyor. Ben de direk dış filtre alıp sorunu kökten halletmek istiyorum. :)
Dikkat etmen gereken nokta: iyi bir ic filtre kötü bir dis filtreden iyidir. Onun icin iyi arastirman gerek. Bitkisiz akvaryum daha kolay oluyor tabi. Ben sabah aksam ugrasiyorum, nasil büyütsem nasil etsem diye. Dis filtre hakkinda akcikcasi pek bir bilgim yok. Belki baska arkdaslar seni daha iyi yönlendirebilir.
Ne tür hayvanlar tutmayi planliyorsun? 50 cm de biraz kisitli degilmisin?
Dursun Kaplan
03.10.2009, 13:49
Bütçe nedenlerinden dolayı kısıtlıyım. :p Ama 1 metre felan bi akvaryum almak istiyorum. Onun içinde biraz alt yapı kurayım dedim. Japon ve Vatoz var şu anda. Akvaryumu büyütmeden balık almak istemiyorum.
Yahu türkiyede Japonu akvaryumda ve fanusta tutma hastaligi var. Mesela almanyada sadece bahcedeki yapay göllerde tutuluyor Japonlar. Zaten soguk su hayvanlari.
Türkiye bu konuda daha serbest...
Dursun Kaplan
03.10.2009, 13:55
Türkiye'de akvaryum hobisine başlayan hemen hemen herkesin aldığı ilk balık japon balıklarıdır. :)
Akvaryumu büyüttükçe balık çeşitleri de ona göre değişebiliyor. Sırf japon besleyende var,çeşit çeşit balık besleyende. Bende biraz daha japonların dışına çıkmak istiyorum. Ve biraz daha görsellik için uğraşıyorum.
Akvaryumu istediğiniz gibi yaptığınız zaman gerçekten şahane oluyor. :)
Demek istedigim daha cok: Japon baliklari 300 litreden yukardai, soguk suda tutulmali...
koi gibi bol yüzen baliklardandir
Bende su an karma bibitkili üzerinde calisiyorum. Ancak hala Baliklari kesinlestiremedim kafamda..
Dursun Kaplan
03.10.2009, 14:11
Önden oval akvaryum almak istiyorum. Görüntü olarak çok güzeller. :)
http://www.akdeniz-akvaryum.com/images/akvaryumlar/ofis-isyeri/officecomp1.jpg
Tabi bu büyüklükte değil. :D
Evet cok hos, ancak öncen oval akvayumun önünde olusan yosunlari temizkemek zor oluyor bunu unutma...
Co2 kullandigimdan beri sanki bitkilerden o2 salgilaniyor yahu :)
EmrahYalçınalp
04.10.2009, 17:29
İzzet, hadi bakalım, hayırlı olsun. Madem artık CO2 desteğin var, şimdi ışık, besin maddeleri gibi konularda da konuşmaya hakkın var ;) Vallisneria gibi bitkiler köklerinden beslenirken diğer birçok bitki sudan emilim yaparlar. Bu konuları da araştırırsan bitki gelişimi konusunu daha iyi analiz edersin. Bu arada bitkilerde gözlemlediğin O2 çok normal. Birçok bitki, özellikle yapraklarının yaralı ya da kesik olduğu yerlerden suya O2 salarlar. Bu gözle de görünür. Şu durumda dikkat edeceğin nokta suyun yüzeyinin hareketli olmamasını sağlamak olmalı. Çünkü su yüzeyin hareketli olursa verdiğin CO2 bitkilerin tarafından kullanılmadan atmosfere karışacaktır. Bu nedenle ışıkların açıkken (yani bitkiler fotosentez yapacakken, yani suda CO2 ihtiyacı varken) hava verme tanka. Işıklar kapalıyken bu kez havayı çalıştır, zira CO2 ışık yoksa zaten bir işe yaramayacak. Burda bir diğer önemli nokta devreye girecek, pH salınımı. CO2 suyun asiditesini artırır, yani pH'ı düşürür. Hava taşı çalıştığında ise bu kez sudaki CO2 konsantrasyonu azalacağından pH nispeten yükselir. pH salınımı balıklar için çok tehlikelidir. Ancak, senin verdiğin CO2 zaten mayalı sistem olduğundan, yani miktarı az olduğundan, muhtemelen sorun çıkmaz. Yine de gözlemle... Balıklarında bir uyuşukluk, hareketsizlik gözlemlersen suyun pH salınımı sorun olabilir. İlerde, bitkilerin çok arttığında gece hava vermesen de olur. Çünkü bitkiler gün içinde yeterince O2 sağlarlar. Ama şu an için bence gündüz CO2 verirken gece havayı açsan iyi olur.
Bu arada bir vortex difuzor yapabilirsin. Çok daha verimli olur. İlgini çekerse anlatabilirim sana. Şu an ahşap hava taşından çıkan CO2'ye bir bak. Kabarcıklar suyun yüzeyine kadar ulaşıyorsa suda CO2'yi %100 çözemiyorsun demektir, bu da verimsizlik demektir tabi. Oysa basit bir vortex ile %100 çözebilirsin CO2'yi. Bunun için küçük bir motora ve bir pet şişeye ihtiyacın olacak. Tankın için mevcut CO2 çözme yöntemin yetersiz kalabilir.
Poyraz, dış filtre ile iç filtre birbirleriyle alakası olmayan iki ayrı enstrumandır. İç filtre fiziksel filtrasyon içindir. Yem, dışkı vs, ne varsa toplar, büyük partiküllerin suda gözükmesini engeller. Dış filtre ise, tamamen biyolojik esaslıdır, bakteri yuvasıdır. Akvaryum içindeki azotun amonyak ve nitrit gibi öldürücü etkiye sahip hallere geçmesini engelleyip, onları nitrat seviyesinde tutan bakterileri barındırır. Elbette iç filtreler önemsiz seviyede bakteri tutabilir, dış filtreler de iç filtreler gibi fiziksel temizlik sağlayabilirler ama, esasları budur. O yüzden, bunlar birbirlerinin alternatifleri değillerdir. İyi bir tankta hem iç filtre, hem de dış filtre bulunur. Hatta, asıl iyi tanklarda dış filtre de değil, sump bulunur. Sumplar değişik boylarda ve biçimlerde olabilirler. Dış filtre mantığıyla işleyen daha büyük hacimli tanklardır kısaca...
Mesela benim 500 L'lik tankımda hem iç filtre, hem 24 h açık hava taşı, bununla birlikte 2 adet her biri saatte 1250 L su çeviren dış filtre var. Böylece hem fiziksel temizlik sağlıyor, hem de nitrifikasyon bakterileri için bol bol alan sağlamış oluyorum. Bence en kısa sürede iyi bir dış filtre edin. TetraTec fiyat/performans oranı çok iyi olan bir markadır. Paran varsa elbette Eheim'dan şaşma. Piyasada bol miktarda ucuz dış filtre var ve çoğu iyi iş de görürler. Ancak elektrik tüketimleri bu bahsettiğim markalardan 2 kat ya da daha fazladır, bilgine...
Emrah abi.
Fuarda aklima geldi mayali sistem yapayim diye, aldim bir hortum ve tahta difusör yaptim. Ileride zaten 200 litrelik düsündügüm icin, otomatik bir co2 makinasi alacagim. Zaten tahta difusördeki kabarciklar filtrenin etkisiyle zaten su yüzeyine ulasmadan eriyor.
Eger son sayfalari okursan, Valisneralarin dibine gübre toplari koydum. Bir sene her türlü ihtiyacini karsilayack cinsten(JBL).
Anubia ve Microsorum pteropus da diplerine birer adet koydum. Zaten suyu sivi gübre ile (Ferropol) ve Ferropol 24 ile zenginlestiriyorum.
Istiklandirmam zaten gün isigi ve bitki isigiklari icin özel T5 lambalarindan.
Valesnialarda hafif bir kipardama seziyorum. Ancak kabombalari cikaracagim gibi. Günde 5 cm büyüyo sanki ya.
Ben daha cok hangi baliklari kullanacagima karar veremdim. Su an kafamdaki soru isaereti bundan ibaret.
Su an zaten iki Filtre kullaniyorum.
Isik acik iken su yüzeyini haraketlendirmeyen. Isik kapali iken haraketlendiren. Filtredeki bakterilerin ölmemesi icin ikiside su an icinde. Suyu bir oturtsam(Nitrit ile bogusuyorum :() yer acmak icin dis filtre kullanacagim...
Emrah abi ve tabiki diger arkadaslar:
Su an tankimda sedece 5 LDA25 mevcut. Aklimda iki alternatif var.
Alternatif 1:
8 LDA25
20 Corydoras pygmaeus
15 Neon
3 Lepistes
Alternatif 2:
5 LDA25
Ates Agiz cifti
Acikcasi ikiside ayri güzellikte, ve ikiside beni cezbediyor.
Almanyada yasiyorum ve galiba burdaki Akvaryum alanindaki Imkanlar biraz daha geliskin oldugu icin sansli sayiyorum kendimi.
Onlar karma Güney Amerika daha saglikli olacagindan, ve yeni kurdugum 112 Litrelik(80*35*40) Tankin Ates Agiz cifti icin dar olacagindan hemfikir.
Birde sizin görüslerinize basvurmak istiyorum.
Sorun surda:
Gerek iki gün önce katildigim "Dünya Cichlid günlerinde", gerek "Akvaristik Fuarinda" konustugum Alman, Japon ve Ingiliz Experler. Gerek okudugum Kitaplar(Mergus), gerek Alman ve Ingiliz forumlarinda yaptigim tartismalarda, Ates agizin asgari 1 metre endeki bir tankda tutulmasini savunuyor.
Akvaryum.com daki Bilgi Bankasi, ki bence yer yer eksik yada yalnis bilgi veriyor, 100 Litrenin yeterli olacagi düsünüylüyor.
Sizin düsüncelerinizi almak istiyorum degerli Akvaristler Tebessüm
Saygilarla
UmutBaykan
06.10.2009, 11:29
Ben akvaryumu kaldırdım:S balık ölümleri yüzünden.Şu anda son kalan balıkta fanus içinde,ona iyi bakmaya çalışıyorum akvaryum işi bitti :S
AKSOY_61
06.10.2009, 12:02
Evet Aksoy, devir daim pompası olarak iş görüyor. Yapılışı inanılmaz, tam bir türk icadı işte :)
Sen bobin tarafını dışarıda tutmuşsun bazıları bobini sıvı plastik gibi bişeyle kaplayıp komple suyun içine sokuyor bunu yapmak çok daha zor tabi.
1 tonluk akvaryuma geçince gücüne göre tüketimi çok az olduğu için sump da bunu kullanırdım diyordum ama ısıdan dolayı yanmasından korkuyordum.
Çamaşır makinesinde kısa süreli çalışması için üretilmiş sonuçta.
Ama sen 7/24 böyle kullandığına göre bi sorun yok demekki.
EmrahYalçınalp
07.10.2009, 16:19
Izzet, Ateşağız'ı netten gördüysen yanıltıcı olabilir. Genelde o "ateş" olan ağızlarını pek göstermeyen, vasat görünümlü, bence karma tanklar için uygun, uysal balıklar. Karar senin elbette.
Balıklar için akvarist denebilecek insanların önerdikleri hacimler, bu balıkların habitatlarına yakın gelişim göstermeleri için gerekli hacimlerdir. Aslında, olması gereken de odur. Ama Ateşağızları daha küçük hacimlerde yaşatabilirsin, sorun olmayacağı kanaatindeyim. Ben kişisel olarak 100 x 40 x 50 (h) hacminden küçük hacimlere akvaryum dememe taraftarıyım. Hani illa olacaksa da chiclid'ler sokulmamalı bu tanklara. Ama yaşamazlar mı, yaşayabilirler. 100 L'de Ateşağız yaşar, ama gelişimleri sınırlı olur, stres yaşarlar vs. Riske girme sen.
Muhammed
07.10.2009, 16:25
400 lt akvaryum 3 gündür boş şekilde çalışıyor. Yarın akşam bir aksilik çıkmazsa balıkları eklemeyi düşünüyorum. Burdanda fotoğraflarını paylaşacağım.
200 Litrelik tank kuracak imkanim olursa Akvaryum kopnusuruz o zaman.
EmrahYalçınalp
13.10.2009, 09:55
Uzun zaman sonra Amerikan'dan vazgeçip Tanganyika kurmaya karar verdim. 135 x 55 x 70 (h)'lik tankım için kayalık habitat görüntüsü vermeye çalışıyorum. Bunun için strafor esaslı 3 boyutlu bir fon yapıyorum. Özellikle Calvus, Leleupi ve Demasoni (Malawi balığı olsa da yaşam koşulları benzer olduğu ve çok sevdiğim için kullanacağım) gibi türlerin çok rağbet göstereceğini umduğum mağaralarla dolu, doğal görünümlü bir fon olacak. Akvaryuma monte edebilmem için 3 ayrı parça halince hazırladım. Montaj sırasında ek yerleri kapatacağım, böylece tek parça olarak görünecek. Ayrıca filtre, hava hortumu, ısıtıcı gibi tüm doğallığı boan ekipmanlar fonun arkasında hazırladığım özel bölümde olacak.
Şimdilik karadaki halini paylaşıyorum :) Bitince son halini de koyarım.
http://img53.imageshack.us/img53/5121/12102009016.jpg
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.