PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Horon Tepmek / Horon Etmek / Horon Oynamak / Horon Vurmak

ilhan
11.04.2013, 14:32
Merhaba arkadaşlar,

Özellikle bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığım için sormak istiyorum. Bu terimlerden hangisi doğru? Herkes farklı şeyler söylüyor konuyla alakalı olarak. Doğrusu ne?:confused:

Sibel
11.04.2013, 16:19
İlk yorumu yapayım. Bizim burda oynamak denir.
Eğer horonu çok güzel ve nasıl denir çok oynadıysan iyi horon vurdun denir.
Yani oynamak vurmayı kapsar.:) :D
Tepmek kendi çevremde hiç duymadım. Ama Beşikdüzü tarafı özellikle Şalpazarı kesimi tepmek diyor.
Yani yöreden yöreye değişik isim alıyor.
Doğrusu oynamaktır. Horon tepilmez. Vurmak da dediğim manada kullanılıyor.
Tam anlatamadım onu ama öyle.

Tolga
11.04.2013, 16:20
Horon Etmek diyede duymuşluğum var şahsen ,

Cümle içinde kullanacak olursak . . .

"Gel iki bi horon edelum" :D

Hasan YAYLI
11.04.2013, 16:38
Horonu en iyi Ağasarlılar teper...Kalanları sadece oynayabilir :p

ilhan
11.04.2013, 16:43
Anketi de ekledim arkadaşlar.
:)

Tolga
11.04.2013, 16:47
Vallahi benim için Horon Tepilir :D Karadenizlileri insanüstü görüyorum arkadaş ben :D Horon, Tepilen bir atasporudur :D :D :D

Sibel
11.04.2013, 17:05
Tepmek nedir ya:) yok öyle bir şey.

Öznur61
11.04.2013, 17:12
bize her yer trabzon 2 kitabinda Tunga Liman 'ın bi yazisi vardi..
o bolumden aklimda kalan tek cumle : "horon çiftetelli gibi oynanmaz tepilir" diye.. :)
o yuzden oyumu horon tepmek diye kullaniyorum :D

Tanju
11.04.2013, 17:17
Horon edilur arkadaşlar, tepmek karadeniz dışından olanların sert oynanıyor diye kullandığı bir tabirdir. Horon vurmak bizim Tulum'lu horonlarda horonu kuran yön veren oyuncunun yaptığı iştir.
Yani horon vurmayı herkes yapamayacağı için HORON EDİLUR. :) :)

Tolga
11.04.2013, 17:21
Tepmek nedir ya:) yok öyle bir şey.

Ne bileyim çok samimi ve bizden geliyor bana :D

Yiğit Gayretli
11.04.2013, 18:00
"Horon edelum" budur! :)

ibrahim
11.04.2013, 18:04
Ne tepmesi atmıyız biz yaw? :)

Gesendet von meinem HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e mit Tapatalk 2

alper*
11.04.2013, 18:05
Horon oynamak hariç hepsi. Horon oyun mudur ya? O bir yaşam biçimidir :cool: :D

Samet Türkmen
11.04.2013, 18:07
Horon kelimesinin tarihsel süreçte nasıl bugünlere geldiğini okursanız cevabın "etmek" olduğunu göreceksiniz.

Hiç "Dans oynuyorum" der misiniz ?

Sibel
11.04.2013, 21:55
Annem ve babam da tepmek dedi.
Çok yalnız kaldım:(

ilhan
11.04.2013, 21:56
Tepmek terim olarak horon ile bağdaşmıyor bence.

Ilelioglu
11.04.2013, 21:58
Tepilir diyor cogunluk, oynanir da denir ama diger iki tanim ilgincmis :)

..

Sibel
11.04.2013, 22:03
Tepmek çok ilginç geliyor bana.
Mesela kolbasti tepiliyor mu?
Ediliyor mu?
Oynanıyor. Horon da öyle.

Kubilay ŞAHİN
11.04.2013, 22:04
Horon tepilir mi arkadaşım at mıyız biz ya..?

ibrahim
11.04.2013, 22:05
Horon tepilir mi arkadaşım at mıyız biz ya..?

Aklın yolu bir... :)

Gesendet von meinem HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e mit Tapatalk 2

Sibel
11.04.2013, 23:06
1."-i"Hayvan, ayağıyla vurmak

2.""Üzerine basarak sıkıştırmak
""Yünleri çuvala tepmek.""
3.""Çokça yürümek
""Bu topraklı yolları tepmeden oraya varmak zordur.""
4.""Silah ateşlendiğinde arkaya baskı yapmak
""Tüfek geri tepti, omzunu incitti.""
5.""Değerini anlamamak veya kestirememek, geri çevirmek
""Gelmiş buraya, başını sokacak, ekmeğini kazanacak bir yer bulmuş, hiç bunu teper mi?""

6.""Yeniden ortaya çıkmak, tazelenmek, depreşmek
""Gündüz ya bir yere sokulup uyur ya sessiz sedasız sokaklarda dolaşır fakat akşam oldu mu derdi teper."" -*

Bunlar TDK'nın tepmek tanımları.
Bu tanımlara göre horon tepmek diye bir şey olmaz.

Samet Türkmen
11.04.2013, 23:12
Detaylı bilgi :

Bıkmadan okumak gerekiyor anlamak icin. İlk 3-4 paragrafı atlayın isterseniz.

www.trabzonkulturturizm.gov.tr/belge/1-72018/horon-ve-calgilarimiz.html

Mehmet Fatih Silik
11.04.2013, 23:19
Vurulur haric digerlerini duydum ve kullandim da (:

Yunus Emre AYAZ
12.04.2013, 04:36
bizim orda (of'ta) sürmene,araklıda,rize ve doğusunda horon edilur. tepmek mepmek bizum işumuz diil.

Gamze
12.04.2013, 11:23
Horon edilir tabii ki.

Ahmet Kuru
12.04.2013, 11:26
horon oynanır yada horon edilir...
Tepilirde neyin nesi?:)

Yiğit Gayretli
12.04.2013, 14:39
Horonu "tepmek" ile kullanmak = Karadenizli olmayan birinin bir Karadenizli ile konuşurken saçma sapan ağız taklidiyle beraber "haçan" ve "da" kelimelerini kullanmasıdır...

Emirhan Makul
12.04.2013, 14:47
Tepilir diyen 14 kişi ;

aloha_61, alper*, Canberk, Cengiz Çubukcu, Fatih Çakıroglu, Hasan YAYLI, hayat61, Hüseyin Başoğlu, Ilelioglu, manikdepresif, Öznur61, Serdær, Tolga, TS-Tiryaki

Abi yapmayın gözünüzü seveyim ya :D tepmek eyleminin anlamı nedir Allah aşkına :D Tepmeyi horon kelimesinden sonra söylemek çok büyük bir hatadır hakarettir bence :)

Sibel
12.04.2013, 15:54
Emirhan ben TDK destekli açıkladım durumu.
Şimdi onlar düşünsün :D

Hasan YAYLI
12.04.2013, 15:56
Tepilir diyen 14 kişi ;

aloha_61, alper*, Canberk, Cengiz Çubukcu, Fatih Çakıroglu, Hasan YAYLI, hayat61, Hüseyin Başoğlu, Ilelioglu, manikdepresif, Öznur61, Serdær, Tolga, TS-Tiryaki

Abi yapmayın gözünüzü seveyim ya :D tepmek eyleminin anlamı nedir Allah aşkına :D Tepmeyi horon kelimesinden sonra söylemek çok büyük bir hatadır hakarettir bence :)

Olabilir Sultan bizde ki Depme zaten,karıştırmayalım iki şeyi birbirine :D

Misina
12.04.2013, 16:07
Horon tepilir diyen 14 kişi neyin kafasını yaşıyor? Horon oynanır.Tepme hayvanlara mahsus bir davranıştır !

Hasan YAYLI
12.04.2013, 16:17
Bence tepme kelimesinden sonra yaşanan bir eziklik duygusu var.Bu yüzden kabul görmüyor...Bir kelimeye sadece bir anlam yükleyip,kendimizi de dilimizi de köreltmeyelim...

tepmek anlamı
"Bel ya da kürekle kazmak."

Tepmek kelimesinin böyle bir anlamı da varmış arkadaşlar...Eskiden köylerde tarlalar imece usulü bellenirmiş...Ve her mecinin bir de kemençecisi olurmuş...Onun verdiği ritime göre tek sıra halinde dizilen insanlar işlerini yaparlarmış...Horonun da insanımız tarlalarda çalışırken icat etmiştir....Bence taşlar yerine oturmuş olmalı herkeste....

Yöreden yöreye horon oynayışında farklılıklar olduğu gibi,bunun söyleyişinde de farklılıklar olması doğal...Ben horonu tepiyorum arkadaşlar,şimdi ye kadar dedem de bunu tepmiş,onun dedesi de...

Öznur61
12.04.2013, 18:27
Tepilir diyen 14 kişi ;

bize her yer trabzon 2 Tunga Liman'ın bir yazısından bölüm
...

keyif almadan , keyif vermeden horon oynanmaz.
horon öyle çifte telli gibi de oynanmaz. ''Tepilir''.
kemençeye ''vurur'' üstat, sen horonu ''tepersin''.
haşin görünür,hırsla oynanır.
hasmına vurur gibi vurursun ayaklarını yere.Kara talihi teper gibi tepersin uğursuzlukları senden öteye.
yerin dibine.
koordinasyon önemlidir.
ana unsur kemençe değildir unutmamalı.
kemençecinin mahareti,horon tepenlere ayak uydurmasıdır.
...

Tunga abinin yazdıkları benim için altın değerinde..
mantıklı da zaten..
ayrıca hasan abinin yazdığı tepmek kelimesinin anlanmını göz önünde bulundurmak gerek..
ve de son olarak anneanneme,babaanneme,teyzelerime ve amcalarımın hepsine sorduğumda hepsinin tepmek demesi işin bi tarafı daha..
o yüzden tepmek diye oyumu kullandım emirhan abi :)
yani benim düşüncelerim bu yönde :)

Ilelioglu
12.04.2013, 18:34
Ben bugüne kadar hep "tepelim" diye duydum.

Bu tanim neden sizlere garip geliyor? Hayatinizda hic duymadiniz mi? :)

Trabzon'da ben "Horon edelim" diyene rastlamadim simdiye kadar. Gurbette keza öyle. Ya tepelim ya oynayalim derler. Sehirdekiler oynayalim, sehire uzak kesimler daha cok tepelim derler.

Yanliz sehrin belkide yarisi zaten köylerden gelme insanlar ile dolu. Yani sehirde de "tepelim" diyenlere rastlamak büyük olasilik.

..

Ilelioglu
12.04.2013, 18:39
Horon tepilir diyen 14 kişi neyin kafasını yaşıyor? Horon oynanır.Tepme hayvanlara mahsus bir davranıştır !

:) Yahu bu tanimi heryerde duymak mümkün, eskiye dayanan bir tanim. Oynamak ve etmek sonralarin kibar tanimlari, vurmayi ömrüm boyunca duymadim. Bence abartiyorsunuz, sanki hayvanlar ile insanlarin ortak seyleri yok. Yürüyen hayvan, yürüyen insan gibi :D

Tunga abi herseyi aciklamis zaten.

..

Hasan YAYLI
12.04.2013, 18:48
bize her yer trabzon 2 Tunga Liman'ın bir yazısından bölüm
...

keyif almadan , keyif vermeden horon oynanmaz.
horon öyle çifte telli gibi de oynanmaz. ''Tepilir''.
kemençeye ''vurur'' üstat, sen horonu ''tepersin''.
haşin görünür,hırsla oynanır.
hasmına vurur gibi vurursun ayaklarını yere.Kara talihi teper gibi tepersin uğursuzlukları senden öteye.
yerin dibine.
koordinasyon önemlidir.
ana unsur kemençe değildir unutmamalı.
kemençecinin mahareti,horon tepenlere ayak uydurmasıdır.
...

Tunga abinin yazdıkları benim için altın değerinde..
mantıklı da zaten..
ayrıca hasan abinin yazdığı tepmek kelimesinin anlanmını göz önünde bulundurmak gerek..
ve de son olarak anneanneme,babaanneme,teyzelerime ve amcalarımın hepsine sorduğumda hepsinin tepmek demesi işin bi tarafı daha..
o yüzden tepmek diye oyumu kullandım emirhan abi :)
yani benim düşüncelerim bu yönde :)

Tunga abi de mi horon tepilir demiş :eek:

Öznur noktayı koymuşsun bence :D

Öznur61
12.04.2013, 18:54
Tunga abi de mi horon tepilir demiş :eek:

Öznur noktayı koymuşsun bence :D

valla kitapta öyle yazıyor hasan abi :D
bilemicem artık :rolleyes:

Hasan YAYLI
12.04.2013, 18:57
Tepilir diyen 14 kişi ;

Emirhan en başa Tunga abiyi ekliyorum müsadenle :D

Sevda61
12.04.2013, 19:02
Bence de horon tepilir.
Tepmekten başka anlamlar çıkarmamak gerektiğini düşünüyorum.

İlker Yazıcıoğlu
12.04.2013, 19:51
Sürmene'li bir dostum var.Horonda üstüne tanımam.Kültür Bakanlığı bünyesinde yer almıştı.O da horon tepilir dedi.
Onun yalancısıyım.

Hüseyin Başoğlu
12.04.2013, 20:25
Tepilir diyen 14 kişi ;

ne bilim emirhan bizde hep horon tepmek derler :D bencede kelime olarak hoş değil ama bizimkiler hep öyle der:D

hani ayakları vuruyoruz ya ondan belkide tepmek deniliyor olabilir:D

Sibel
13.04.2013, 00:14
Tunga abi demiş madem biz bi başvuru yapalım.
Horon tepmek kayıtlara geçsin.:eek:

MuratB.
13.04.2013, 02:39
Edilir.

mehmets61
13.04.2013, 02:55
bazıları tepiyor bazıları oynuyor yani bilen oynuyor bilmeyen tepi(ni)yor:)

Samet Türkmen
15.04.2013, 21:51
En azından anketteki ismi kalın ve kırmızı olan tek üye bizim secenegi isaretlemis :p

Kaya
15.04.2013, 21:54
Horona duralım... :)

Misina
15.04.2013, 22:03
Ben bugüne kadar hep "tepelim" diye duydum.

Bu tanim neden sizlere garip geliyor? Hayatinizda hic duymadiniz mi? :)

Trabzon'da ben "Horon edelim" diyene rastlamadim simdiye kadar. Gurbette keza öyle. Ya tepelim ya oynayalim derler. Sehirdekiler oynayalim, sehire uzak kesimler daha cok tepelim derler.

Yanliz sehrin belkide yarisi zaten köylerden gelme insanlar ile dolu. Yani sehirde de "tepelim" diyenlere rastlamak büyük olasilik.

..

Belli ki Avrupada yaşıyorsunuz memleketten uzaktasınız tepme kelimesine kulağınız aşina.Ben 25 yıldır Trabzonun köylerinde yaylalarında dağlarında yaşıyorum hayde horon tepelim diyen 1 tane Trabzonluya rastmaladım.Bir kaç yıl öncesine kadar kemençeye ve horona köylülerin eğlencesi gözüyle bakan zihniyetin ürünüdür tepme kelimesi.

Mustafa Çolak
15.04.2013, 22:17
Kadırga,Sis dağı ve Saz Alanında tepilir. Diğer mekanları bilmem :)

Royal Heart
15.04.2013, 22:22
Tepmek çok kullanılıyor ancak ben uygun bulmuyorum bu tabiri. Oyumu ''oynamak''tan yana kullandım ama ''horon edelum'' söylenir bizim oralarda.

Hasan YAYLI
15.04.2013, 22:44
Belli ki Avrupada yaşıyorsunuz memleketten uzaktasınız tepme kelimesine kulağınız aşina.Ben 25 yıldır Trabzonun köylerinde yaylalarında dağlarında yaşıyorum hayde horon tepelim diyen 1 tane Trabzonluya rastmaladım.Bir kaç yıl öncesine kadar kemençeye ve horona köylülerin eğlencesi gözüyle bakan zihniyetin ürünüdür tepme kelimesi.

Kadırga,Sis dağı ve Saz Alanında tepilir. Diğer mekanları bilmem :)

Mustafa'nın bahsettiği yerlerde horon tepmek su içmek nefes almak gibi bir ihtiyaçtır...

Dediğim gibi,tepmek denilince akla hayvanlar ve köy geliyor ve bunun ezikliğine giriyorsak,horon tepmeyi kendimize yakıştıramıyoruz...

Ilelioglu
16.04.2013, 01:40

Ne diyorlar peki, ve tam olarak neresi ora?

Bende her yaz olmasada iki yilda bir Trabzon'dayim. Tepme kelimesi var, kullanan var :) Ama dedigim gibi oynayalim da kullaniliyor.

..

Hasan YAYLI
17.04.2013, 16:49
Dady Cool'da Horon ...?...

HewpNt86f5E

Tanju
17.04.2013, 17:11
Horon tepilir ankette yüksek oy almış ama tamamen yanlış. Hiç bir şey bilmiyorsanız meşhur eski atma türkülerimize bakın, hiç horon tepelim diye bir cümle geçiyor mu, eski türkülere bakın hep horon edelim diye geçer. Ehtiyarlara, kocakarilara sorun:)

mda61
18.04.2013, 00:13
Kemençemiz, horonumuz Trabzon'un batısından doğusuna farkettiği gibi söylenişi de farkediyor olabilir. Ben bir kaç yıla kadar hep ' tepmek ' olarak duymuştum, Beşikdüzü'denim. Sanki kelime bazılarına hoş gelmediği için özellikle değiştirmek istiyorlar gibi geliyor bana.

Yukarıda köylümün de dediği gibi, bizim oralarda Kadırga ve Sis'te, yani horonun esas yerinde tepilir arkadaşlar :)

semazents
18.04.2013, 11:30
diğer halk oyunları ''oynanır'' horon ise ''TEPİLİR'' özellikle şalpazarı b.düzü ilçeleri bunu böyle söyler.dikkat edilirse şalpazarı horonu diğer yörelerin oyunundan da farklıdır.''tepmek'' kelimesi ''tepinmek'' kelimesi ile de karıştırılmamalıdır.BANA GÖRE DE HORON ''TEPİLİR''

kürşat şen
30.06.2013, 00:12
akçaabat'ta düğünlerde ''hadi bakalum horon tepmeye '' denir.. :)

B61
30.06.2013, 01:43
Horon edilmez, horon tepilmez, horon oynanmaz, horon vurulur.

Oğuz ZEYTİN
20.07.2023, 09:17
TDK'nin son bilgilendirmesine göre doğrusu "Horon Tepmek"miş.

Kendi gözlemimi (Araştırma değil) de paylaşayım. Böyle kültürel olayları analiz ederken ister istemez "Limanın doğusu / Limanın batısı" veya "Tünelin doğusu / Tünelin batısı" coğrafî ayrımı yapmak zorundayım. Ağız, yemek adları, köylerinin adlarının eskileri, alet edevat adlandırmaları keskin değişiklikler gösterebiliyor.

Genellikle "tepme"yi duydum. Horon bilmediğim için bugüne kadar çok da takılmamıştım, pek hakim olduğum da söylenemez. Haberde görünce bu başlığı hatırladım.

https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/turk-dil-kurumu-bazi-sozcuklerin-yazimini-degistirdi,lR5z-GS2uEufMc_txwHr0w/aq63w6nD9k29FalDZ7c52A

TSezgin61
23.07.2023, 13:50
Bizde "la hayde iki horon oynayalum" derler... ama "Horon edelum"da yabanci degil...

SiNo
25.07.2023, 17:28
hayvanlar tepişir insanlar horon eder..

Oğuz ZEYTİN
26.07.2023, 12:39
Üstteki haberi paylaştıktan sonra (Sanki hiç işim yok, vaktim çokmuş gibi); eş, dost, akraba, komşu vs. sordum. "Yoroz'un doğusu / batısı" tezi galiba tüm gerçekliğini koruyor. Sayısal istatistikle açıklanacak bir örnek kümesine ulaşamadığım için genel ağırlığı baz alacağım.

Ağasar tarafı: Tepmek
Akçaabat - Maçka hattı: Etmek
Arsin (Ve doğusu): Vurmak & Etmek karışık kullanımı

1) Kıyı ve iç bölge detayını araştıracağım. Onun da etkili olduğunu söylüyorlar. Özellikle Gümüşhane sınırındaki köylerle daha alttaki köyler arasında da farklılıklar varmış.

2) En keskin toplanma "Tepme" yanıtında oldu. Galiba en sert tepki de "tepme"nin kullanımına. Bu da ayrı bir araştırma konusu olabilir. Yoroz effect...

3) "Oynama" konusunda ise şunu gördüm. Horonu ayrı, üst bir noktaya koyup onu oynama gibi tabiri caizse basit bir fiille açıklamaya kıyamıyor kimse. Ttabzon ve Rizelilet "Horon oynanmaz" diye kestirip atıyor. Ordulular genellikle "oynanır" dedi.

İlginç konuymuş. İnsanların önemsediği kadar varmış. Kavgamız azmış gibi TDK yeni bir fitili ateşlemiş olabilir. (: Bu yaştan sonra Sosyoloji, Folklor vb. okutacaklar bana.

gurur6134
30.07.2023, 12:39
horonun da cesitleri var tepmek kelimesi hepsine uygun bir terim degil hareketli olanda hadi anlarimda ,daha agir ve oturakli bir horonda tepmek kelimesi olmaz gibime geliyor.trabzon merkez koylerinde de yani bizim oralarda horon oynayalim denir..surmeneli bir arkadasa sordum onun dedigine gore onlarda da horon edelum deniliyormus yoreden yoreye degisiyor anlasilan:)